Minder burgerdoden in Afghanistan

Het aantal burgerdoden als gevolg van het krijgsgeweld in Afghanistan is in 2012 ten opzichte van het jaar daarvoor met twaalf procent gedaald tot 2754. Dat heeft de missie van de Verenigde Naties in het land dinsdag meegedeeld in een rapport.

De sterkste daling was waarneembaar bij luchtaanvallen van de coalitietroepen. Die hebben vorig jaar aan 126 Afghaanse burgers het leven gekost, vijftig procent minder dan in 2011.

Vorige week vonden nog vijf kinderen, vier vrouwen en een man de dood bij een luchtaanval. De woede onder Afghanen over dit soort slachtoffers werd maandag nog eens extra duidelijk toen president Hamid Karzai de Afghaanse troepen verbood nog langer de hulp in te roepen van buitenlandse gevechtsvliegers.

Het lagere aantal burgerslachtoffers ten spijt, vinden er steeds meer gerichte moorden en mensenrechtenschendingen plaats, aldus de VN-missie. De Taliban hebben met 81 procent het grootste aandeel in de burgerdoden en maken burgers steeds vaker doelwit van hun acties. Dat is een zorgwekkende trend nu de internationale troepen in aftocht zijn en de Afghaanse deur eind 2014 definitief achter zich dicht trekken.