'Egypte zet smokkeltunnels Gaza blank'

Hamas-bestuurders en smokkelaars in de Gazastrook beschuldigen Egypte ervan tientallen tunnels onder de grens onder water te hebben gezet. Via de tunnels is de economie van de Gazastrook in de afgelopen vijf jaar draaiende gehouden, maar nu lijkt Egypte de smokkeltunnels te willen sluiten om beter zicht te houden op wie en wat er allemaal Gaza binnenkomt. De beleidswijziging volgt op een akkoord met Israël, dat beperkingen op de aanvoer van bouwmateriaal heeft verlicht.

Het onder water zetten van de tunnels is opmerkelijk, omdat Hamas nauwe ideologische banden heeft met de Moslimbroederschap die nu de Egyptische regering domineert. Een adviseur van Hamas-premier Ismail Haniyeh deed een beroep op Egypte om de tunnels in bedrijf te houden totdat de invoerbeperkingen voor Gaza zijn opgeheven.

Een Egyptische legerfunctionaris in de Sinaï zei dat het onder water zetten van de smokkeltunnels meer dan twee weken geleden is begonnen. Tot dusver zijn 'grote hoeveelheden goederen' in beslag genomen, waaronder staal, cement, suiker, fruit en computers, zei hij.