Shanghai Shenhua moet landstitel 2003 inleveren

Shanghai Shenhua moet zijn landstitel van 2003 inleveren. Dat meldden Chinese staatsmedia dinsdag. De beslissing van de Chinese voetbalbond is het gevolg van een driejarig onderzoek naar matchfixing in de Chinese Super League. Over de hele linie zijn 33 spelers en officials voor het leven geschorst.

Naast het verlies van de landstitel heeft Shanghai Shenhua nog een aantal straffen gekregen. Zo moet de voormalig werkgever van Didier Drogba en Nicolas Anelka, die beiden afgelopen transferperiode vertrokken, een boete van bijna 120.000 euro betalen en heeft de club zes punten in mindering voor het nieuwe seizoen gekregen. Shanghai Shenhua zou op weg naar de landstitel onder meer het duel met Shanxi Guoli hebben gemanipuleerd.

Het onderzoek concludeert dat in totaal elf clubs betrokken waren bij matchfixing. Zij hebben boetes gekregen van maximaal 120.000 euro en variërend van drie tot zes punten in mindering gekregen. De straffen zijn het gevolg van een nieuwe koers die de Chinese overheid is gaan varen om matchfixing uit te bannen.