Autoriteiten lichten woonwagenkamp Waalre door

De gemeente Waalre en de Belastingdienst houden dinsdag een grote controle bij het woonwagenkamp aan de Broekweg. Het belangrijkste doel van de actie is in kaart brengen welke gebouwen er op het kamp staan, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Het kamp kreeg landelijke bekendheid toen het gemeentehuis van Waalre in juli grotendeels afbrandde door een aanslag. Bewoners en media wezen toen naar de bewoners van het kamp als de daders. De gemeente en het kamp hebben al meerdere aanvaringen gehad.

Ongeveer twintig ambtenaren meten de gebouwen dinsdag op. Agenten zijn aanwezig om ervoor te zorgen dat zij hun werk ongestoord kunnen doen. Alle gebouwen die er staan zijn volgens de woordvoerder eigenlijk illegaal.

De gemeente wil het kamp al sinds 2009 'normaliseren' door een deel van de gebouwen te legaliseren in een nieuw bestemmingsplan. "We moeten wel weten wat er staat voordat we de gebouwen kunnen legaliseren." De meting moet ook duidelijk maken welke gebouwen weg moeten.

Veel loodsen en hobbyschuurtjes die de bewoners hebben gebouwd moeten worden afgebroken. Als zij dat niet zelf doen, doet de gemeente dat in de toekomst en worden de kosten op de kampbewoners verhaald. Dat zou het kamp twee ton kosten.

Bij de controle wordt ook onder meer bekeken of de bewoners ingeschreven staan in de gemeentelijke basisadministratie en of belasting wordt betaald.