KNVB wil handvest betaald voetbal opnieuw bespreken

Maarten (rubbereend)

De KNVB wil opnieuw om de tafel met de belangenorganisaties die het handvest betaald voetbal hebben ondertekend. De bond heeft tot zijn ongenoegen moeten constateren dat scheidsrechters onder druk worden gezet, terwijl het handvest juist bedoeld was om meer respect op het veld te creëren. De KNVB hoopt met een verhelderend gesprek alle partijen beter op een lijn te krijgen.

In december spraken alle partijen in het Nederlandse profvoetbal af de gedragscode op en langs het veld voortaan beter na te leven. De discussie over de voorbeeldfunctie van het betaald voetbal kwam op gang na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen van de Almeerse club Buitenboys.

Intussen heeft de KNVB moeten constateren dat het tegenovergestelde is gebeurd. "Kaarten worden in twijfel getrokken en de prestaties van onze arbiters staan ter discussie", baalt manager competitiezaken Gijs de Jong. Volgens hem is niet bij iedereen bekend dat de regels hetzelfde zijn gebleven. "Wat voorheen een overtreding was, is nog steeds een overtreding. Het handvest ziet enkel toe op commentaar op de leiding en het vervullen van de voorbeeldfunctie."


KNVB wil handvest betaald voetbal opnieuw bespreken (Foto: Novum)