FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 februari 2013

Politie zit moordagent op de hielen

De voormalige politieagent die in de Verenigde Staten wordt verdacht van drie moorden heeft dinsdag schoten uitgewisseld met politieagenten in de bergen bij San Bernardino, in Californië. Dat heeft een bron bij de politie gezegd.

De ex-agent, Christopher Dorner, heeft volgens de bron ingebroken in een huis en het stel dat daar was vastgebonden achtergelaten. Een van de twee wist zich te bevrijden en de politie te bellen. De politie rukte uit en zette de achtervolging in nadat Dorner er in een gestolen auto vandoor was gegaan. Daarbij werden schoten uitgewisseld.

De Amerikaanse nieuwszender CBS meldt dat de politie is verwikkeld in een vuurgevecht met de verdachte.

Petitie voor stierenvechten

Het Spaanse parlement heeft dinsdag een eerste stap genomen richting het erkennen van stierenvechten als cultureel erfgoed. De beslissing kan gevolgen hebben voor het verbod op stierenvechten dat vorig jaar in Catalonië werd ingevoerd.

Een meerderheid van de parlementariërs stemde voor het accepteren van een petitie van liefhebbers van stierenvechten om het spektakel als cultureel erfgoed te erkennen. Honderdtachtig parlementariërs stemden voor, veertig waren tegen. Maar liefst 107 parlementsleden onthielden zich van stemming.

De voorstanders van stierenvechten wisten 590 duizend handtekeningen te verzamelen, onder meer van de huidige premier Mariano Rajoy en auteur en Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa. Om behandeld te worden door het parlement in Spanje moet een petitie door vijfhonderdduizend mensen worden ondertekend.

Een parlementaire commissie gaat nu een voorstel uitwerken om het stierenvechten de status van cultureel erfgoed toe te kennen. Naar verwachting wordt volgend jaar over het voorstel gestemd. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen zou dat betekenen dat het verbod dat sinds vorig jaar van kracht is in Catalonië niet langer zou gelden, aangezien nationale wetgeving voorrang heeft op regionale wetten.

Zelfmoord gepensioneerd Spaans stel om huisuitzetting

Een gepensioneerd echtpaar in Spanje heeft zelfmoord gepleegd omdat ze op het punt stonden hun huis kwijt te raken. Dat heeft een bron bij de politie gezegd.

De 68-jarige man en zijn 67-jarige echtgenote namen een overdosis geneesmiddelen om een einde aan hun leven te maken, aldus de bron. De twee lieten een briefje achter waarin ze de reden voor hun daad uit de doeken deden. Het is niet de eerste keer dat wanhopige Spanjaarden met een uitzetting in het verschiet besluiten zelfmoord te plegen.

De regerende Partido Popular stemde dinsdag in met de eis van het parlement om de Spaanse hypotheek- en uitzettingswetten tegen het licht te houden. Sinds 2008 hebben meer dan 350 duizend Spanjaarden een uitzettingsbevel ontvangen. Het werkloosheidscijfer is inmiddels opgelopen tot 26 procent.

Ouya free-to-try-regel trekt de bezem door de App Store

Hoe vaak komt het wel niet voor dat je iets leuks gevonden denkt te hebben, even screenshots hebt zitten kijken en je op de Google Play-store uiteindelijk erachter komt dat je het spel moet kopen? Ik heb er zelf in ieder geval vrij vaak last van.

Om deze reden heeft Ouya de regel ingevoerd dat alle spellen gratis uitgeprobeerd moeten kunnen worden. CEO Julie Uhrman heeft gezegd dat deze maatregel de Ouya App Store vrij van rommel moet houden.

“It cleans up the app store. It removes the confusion between a paid app store and a free app store. We also think it cuts down on the copycat games, where you have games that look like each other and one is paid but the other is free and you don’t know what to do,” legt ze uit.

Mevrouw Uhrman had hier nog aan toe te voegen dat het free-to-try-model hetgeen is wat de 99 dollar kostende micro-console boven de competitie moet zetten.

Promo voor Ghost in the Shell: Arise

Ghost in the Shell stamt alweer uit 1995 en heeft een hele reeks aan vervolgen voortgebracht. De nieuwste incarnatie heet Ghost in the Shell: Arise en bestaat uit 4 delen. De promo trailer ervoor is vandaag verschenen.

Ghost in the Shell: Arise is een prequel op het origineel en vertelt het verhaal van hoe Motoko Kusanagi een misdaadbestrijdende cyborg werd. Elk deel zal ongeveer 50 minuten duren. 

De nieuwe serie wordt geregisseerd door Kise Kazuchika die eerder aan projecten als Blood: The Last Vampire, Dennou Coil en Neon Genesis Evangelion-franchise werkte. Ubukata Tow, die eerder Mardock Scramble creëerde schreef de screenplay.

De serie komt 26 juni uit op bluray in Japan. Over een eventuele Europese release is nog niets bekend.

[CL] Uitslagen achtste finales (12/02/2013)

Vanavond werden de eerste wedstrijden in de achtste finales van de Champions League afgewerkt. Juventus zette een hele grote stap richting de kwartfinales door op Celtic Park met 0-3 van Celtic te winnen. Ook Paris Saint-Germain deed goede zaken. Op bezoek bij Valencia won de Franse club met 1-2. PSG zal de return wel zonder Zlatan Ibrahimovic spelen. Hij kreeg in de slotfase een rode kaart. Hieronder de karaksteristieken.

Celtic - Juventus

Celtic begon voortvarend aan het duel in eigen huis, maar kreeg al snel een domper te verwerken. Verdediger Ambrose, die afgelopen weekend met Nigeria de Afrika Cup won en daardoor pas vanmorgen weer aan kwam in Schotland, ging flink in de fout. Matri profiteerde en schoof de bal onder Forster in het doel. De Schotten gingen vervolgens op jacht naar de gelijkmaker, kregen veel kansen, maar Buffon hield zijn doel schoon.

Ook in het tweede bedrijf zocht Celtic voortdurend de aanval, maar Buffon bleek onpasseerbaar. Uit twee tegenstoten liep Juventus via Marchisio en Vunicic uit naar 0-3. Daardoor is de return slechts een formaliteit geworden.

Celtic

0 - 3

Juventus

     4' Matri
 77' Marchisio
83' Vucinic 
 
 Gele kaart: Hooper, Forrest, Brown (Celtic) Lichtsteiner, Padoin, Marchisio (Juventus)
 
Stadion: Celtic Park, Glasgow
Toeschouwers: 55.000
Arbiter: Undiano (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Forster
Lustig (Matthews/59)
Wilson
Ambrose
Izaguirre
Wanyama
Mulgrew
Forrest
Brown (Kayal/81)
Hooper
Commons (Watt/73)
  Buffon
Barzagli
Bonucci
Cáceres
Lichtsteiner
Vidal
Pirlo
Marchisio
Peluso (Padoin/70)
Matri (Pogba/81)
Vucinic (Anelka/86)


Valencia - Paris Saint-Germain

Valencia had de gehele partij veel balbezit, maar de Spaanse club wist de Franse verdediging nauwelijks te doorbreken. De aanval van PSG was met Ibrahimovic, de snelle Braziliaan Lucas Maura en de Argentijnen Lavezzi en Pastore levensgevaarlijk in de counter. Al na tien minuten resulteerde dit in de 0-1. Lavezzi wist na een één-twee met Pastore de 0-1 te scoren. Voor rust bracht Pastore de 0-2 op het scorebord.

Valencia ging in de slotfase op zoek naar de aansluitingstreffer, maar de beste kansen bleven voor PSG. Ibrahimovic, Lavezzi en Chantome verzuimden de 0-3 te scoren. In de laatste minuut wist Valencia via Rami toch op 1-2 te komen. Ibrahimovic kreeg in de blessuretijd nog een rode kaart en mist daardoor de return in Parijs.

Valencia CF

1 - 2

Paris Saint-Germain

90' Rami    10' Lavezzi
 43' Pastore 
 
 Gele kaart: Pereira (Valencia CF) Verratti (Paris Saint-Germain)
Rode kaart: Ibrahimovic (90+1/Paris Saint Germain)
Stadion: Estadio Mestalla, Valencia
Toeschouwers: 28.000
Arbiter: Tagliavento (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Guaita
Pereira
Rami
Costa
Guardado
Banega (Canales/46)
Parejo
Tino
Feghouli (Viera/84)
Soldado
Jonas (Valdez/46)
  Sirigu
Jallet
Alex
Sakho
Maxwell
Lucas Moura (Chantome/53)
Matuidi
Verratti
Pastore (Armand/88)
Ibrahimovic
Lavezzi (Menez/76)

'Jongens slecht op school door discriminatie'

Het is fijn om man te zijn. Lekker bier drinken en voetbal kijken, en geen gedoe met PMS, grijstinten, inparkeren of seksisme. Tenminste, dat dacht ik, totdat onderzoekers ontdekten dat jongetjes het op school beduidend minder goed doen dan hun vrouwlijke tegenhangers. Door seksisme.

Het wordt kinderen namelijk al vroeg aangeleerd dat meisjes veel beter hun best doen op school, zich beter gedragen en de stof beter snappen dan jongens. Meisjes zijn al doordrenkt met dit idee vanaf hun 4e, jongens vanaf hun 7e, zo ontdekte Bonny L. Hartley van de University of Kent.

Dat stereotype blijft niet zonder gevolgen. Zoals veel andere vooroordelen, is deze ook onderhevig aan de zogenaamde dreiging door stereotype: mensen gaan slechter presteren alleen al doordat ze denken dat anderen op basis van negatieve verwachtingen op basis van bijvoorbeeld ras, afkomst of sekse verwachten dat ze het slechter zullen doen. Zo maakt het stereotype zichzelf waar.

Hartley legt het belang van haar onderzoek uit: "In veel landen doen jongens het op school slechter dan meisjes. Deze onderzoeken laten zien dat men negatieve stereotypen over jongens al in de vroegste jaren van de opleiding verwerft en dat ze zichzelf verwerkelijken." Volgens haar is het ook mogelijk op het gat te dichten, door 'egalitaire boodschappen over te brengen en af te zien van dingen als het opdelen van de klas op basis van gender'.

Een drie!? Iz Dizkriminazie!
Een drie!? Iz Dizkriminazie!
(Fragment uit 'Das Schulexam' van Albert Anker)

Wendy van Dijk ziet toekomst Ushi op witte doek

Wendy van Dijk ziet het zitten om meer films over haar alter ego Ushi te maken. De presentatrice liet eerder al weten dat na de donderdag te verschijnen debuutfilm van de Japanse journaliste, ze voorlopig klaar is met het typetje. Het liefst maakt ze daarna alleen nog maar Ushi-films.

"Dat is echt heel arbeidsintensief", zei Van Dijk dinsdagavond in RTL Boulevard over het spelen van haar alter ego. "Ik zie dat zeker de aankomende twee jaar niet gebeuren." In de tv-show rond Ushi speelde ze ook nog andere personages. "Als de film aanslaat is het de idelae manier om Ushi voort te zetten. Dan heb ik geen tv-programma er omheen nodig."

Ushi Must Marry beleefde maandagavond zijn première. De film maken was 'ongelooflijk zwaar'. "Ik zit in elke scène. Dat dagen achter elkaar", zei ze. "De eerste dag was ik eigenlijk al helemaal gesloopt. Toen dacht ik wel: dit is het zwaarste wat ik ooit heb gedaan."

[WTT] Del Potro is Monfils de baas

Juan Martin del Potro heeft de tweede ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament bereikt. De als tweede geplaatste Argentijn was Gaël Monfils betrekkelijk eenvoudig de baas met 6-3 en 6-4. De Fransman, die op de weg terug is na lang blessureleed, was met een wildcard toegelaten in Rotterdam.

De 24-jarige Del Potro nam in de eerste set het initiatief en kwam snel op 3-0. Hij was in het vervolg met zijn harde forehand net iets vaker in staat om de lange rally's naar zich toe te trekken. Pas bij 5-4 leek Monfils er in te geloven. Hij kreeg twee breekpunten, maar Del Potro hield stand.

De Fransman, afgezakt naar de 107e plaats op de wereldranglijst, bleef in het tweede bedrijf echter knokken. Beide spelers gingen aanvankelijk gelijk op, maar bij 4-4 sloeg Del Potro toe. De mondiale nummer zeven serveerde zijn eigen game daarna gedecideerd uit.

De volgende tegenstander van Del Potro is Ernests Gulbis. De Let gunde Robin Haase eerder op de dag slechts drie games.


Del Potro is Monfils de baas in Rotterdam (Foto: Novum)

'Zeker 18 Israëlische aanvallen illegaal'

Tijdens de Israëlisch-Palestijnse gevechten in november heeft de Joodse staat zeker 18 aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook die in strijd waren met het internationale oorlogsrecht. Daarbij kwamen zeker 43 Palestijnse burgers om het leven, onder wie 12 kinderen.

Dit stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een dinsdag gepresenteerd rapport. Bij 14 aanvallen met vliegtuigen of drones was er in het geraakte gebied geen militair doel. Bij vier andere aanvallen met bemande of onbemande toestellen heeft Israël zich niet voldoende ingespannen om een onderscheid te maken tussen militaire en burgerdoelen.

'Clowns' zien roofpoging mislukken

Carnaval is naast een verkleed- en vooral zuipfestijn ook een uitstekende dekmantel voor minder frisse praktijken. Dat was in elk geval de gedachte van twee overvallers die in Maastricht van de gelegenheid gebruik wilden maken om een zakcentje bij te "verdienen". Helaas voor hen mislukte hun plan.

Omdat bivakmutsen ook tussen het Maastrichtse carnavalspubliek zouden kunnen opvallen besloot het duo gewoon clownspakken als "werkkleding" te gebruiken. Als doelwit werd een hotel aan de Markt gekozen, waar de twee bij een kantoorruimte aanklopten met het verhaal dat één van hen zich niet lekker voelde. Een hotelmedewerker schoot te hulp.

Al gauw kwam echter de ware aard van het tweetal naar boven, toen één van de twee een stroomstootwapen tevoorschijn haalde en de medewerker probeerde uit te schakelen, zodat ze op hun gemak het kantoor konden doorzoeken op zaken van waarde. Dat mislukte echter, ook omdat de medewerker teveel verzet bood, zodat de twee zich gedwongen zagen te vertrekken.

Het vluchtplan, verdwijnen door simpelweg op te gaan in het carnavalspubliek, was overigens wel prima uitgevoerd. Ze zijn namelijk nog steeds voortvluchtig.

Gratis Pokémon kijken op je mobiele apparaat

Velen van ons zullen aan Pokémon een jeugdsentiment hebben. Iedere ochtend weer, met een bammetje voor de buis kijkend hoe die mafketel Ash met zijn trouwe Pikachu op pad gaat, badges haalt en keer op keer Team Rocket verslaat.

Voor deze mensen, en wellicht anderen, is dit nieuwtje misschien heel leuk. Met de vele games, externe applicaties, spin-offs op de consoles, speelgoed en eindeloze nachtmerries van gevangen genomen worden door de bad-guys heeft Pokémon niet genoeg invloed op ons leven gehad.

The Pokémon Company gaat daar nu verandering in brengen met de app Pokémon TV. Met deze app, beschikbaar voor Apple iOS en Android apparaten, kan je overal, of je nu in de trein of op de pot zit, even gauw een aflevering van Pokémon erbij pakken. En alsof dat nog niet genoeg is komen er ook speciale trailers, filmpjes en movie-events op te staan.

Deze applicatie zal iedere week een update met meerdere afleveringen krijgen, en het mooiste van deze app is dat hij helemaal gratis is! Waar gaan jullie genieten van Pokémon?

Update: In de Apple App Store is deze app heel simpel te vinden door te zoeken op Pokemon TV, maar op Android apparaten kan dit, zoals in de reacties ook al gezegd is, nog eens lastig uitpakken. Daarom, voor de diehard Pokémon-fans onder ons die een Android-apparaat in gebruik hebben, kan je ook hier klikken om direct op de Google Play pagina voor Pokémon TV uit te komen.

Atoombom onthult geheim achilleshiel

De Grieken wisten het zo'n 3000 jaar geleden al: de achillespees kan een mens veel leed veroorzaken. Ook tegenwoordig zijn er veel sporters die hun ambities in rook zien opgaan na een blessure aan de achillespees. Onderzoekers hebben nu ontdekt waarom zo'n blessure zo ernstig is. Met behulp van atoombommen, nog wel.

Tussen 1955 en 1963 werden er namelijk veel kernproeven uitgevoerd. Dat resulteerde in veel koolstof-14, een radioactieve isotoop van het element koolstof (C), in de atmosfeer. Via de voedselketen eindigt de koolstof-14 in weefsels in het menselijke lichaam, waardoor onderzoekers kunnen achterhalen op welk tijdstip de weefsels aangemaakt zijn.

Katja Heinemeier van Københavns Universitet onderzocht de hoeveelheden koolstof-14 in de achillespees. Ze ontdekte daarbij dat de achillespezen van mensen die voor 1963 geboren zijn nog een koolstof-14-niveau hebben uit die periode. Dat is opmerkelijk, omdat de meeste weefsels zich periodiek vernieuwen en dus veel lagere niveaus hebben.

Hieruit kon ze opmaken dat het weefsel van de achillespees zich amper tot niet vernieuwt. Het schaart zich daarmee in het rijtje van bijvoorbeeld de tanden en de lens van het oog. Je zult die herkennen als lichaamsdelen die, als ze kapot gaan, niet door het lichaam hersteld worden. Dat geldt dus waarschijnlijk ook voor de achillespees.

Heinemeier benadrukt nog even het belang van deze ontdekking: "We hopen dat deze nieuwe resultaten de hoognodige kennis zullen verschaffen voor het ontwikkelen van effectieve behandelingen van aandoeningen aan pezen." Gerald Weisman, hoofdredacteur van het blad waarin het artikel gepubliceerd wordt, valt haar bij: "Het is veel beter en minder pijnlijk om [de pezen] te beschermen dan om op een succesvol herstel te rekenen."

Toivonen bijna klaar voor rentree

Ola Toivonen is bijna hersteld van de hamstringblessure die hem sinds oktober aan de kant hield. De Zweed maakt mogelijk komende dinsdag, 19 februari, al zijn rentree bij PSV. Hij krijgt dan wellicht speeltijd tijdens het duel tussen Jong PSV en Jong NEC.

Toivonen scheurde vorig jaar oktober een hamstringpees af en de verwachting was dat hij een half jaar uit de roulatie zou zijn. De revalidatie verliep echter sneller dan verwacht. Het duel tegen Feyenoord over anderhalve week zal waarschijnlijk nog te vroeg komen. Mogelijk maakt hij zijn rentree in het eerste elftal op 2 maart tegen VVV-Venlo.

Femen jubelt over vertrek Benedictus XVI

Topless activisten van de Oekraïense vrouwenrechtenorganisatie Femen hebben dinsdag in de Notre Dame in Parijs een enorme kerkklok geluid om het aftreden van paus Benedictus XVI te vieren. Op hun ontblote bovenlijven hadden ze de tekst 'Pope no more' aangebracht.

Een uitleg voor hun actie gaven ze niet, maar de negen activistes zeiden 'provocateurs' te zijn die de beslissing van Benedictus om af te treden toejuichen. Medewerkers van de Parijse kathedraal maakten een einde aan de actie door het licht uit te doen en de vrouwen te verwijderen.

De vrouwen zeiden ook steun te betuigen aan het Franse wetsvoorstel dat het homohuwelijk mogelijk moet maken. De wet werd dinsdag door het Franse lagerhuis geloodst.

Williams en Sharapova verder in Doha

Serena Williams en Maria Sharapova hebben zich dinsdag eenvoudig geplaatst voor de derde ronde van het WTA-toernooi in Doha. De als tweede geplaatste Amerikaanse was met 6-2, 6-1 een maatje te groot voor de Russin Daria Gavrilova. Sharapova, de nummer drie van de plaatsingslijst, versloeg de Française Caroline Garcia met 6-3, 6-2.

Williams neemt het in de derde ronde op tegen de winnaar van de partij tussen de Italiaanse Roberta Vinci (15) en Urszula Radwanska uit Polen. Als ze de halve finale bereikt, verdringt ze Victoria Azarenka van de eerste plaats op de wereldranglijst.

Voor Sharapova wacht een treffen met de Amerikaanse Sloane Stephens (16) of de Tsjechische Klara Zakopalova. De Russische won het toernooi in de Qatarese hoofdstad in 2005 en 2008.

Marion Bartoli sloeg zich naar de tweede ronde, waarin Svetlana Kuznetsova de tegenstandster is. De als negende geplaatste Française klopte de Italiaanse Francesca Schiavone met 7-6 (5), 6-3. Voor de Russische Maria Kirilenko (12) viel het doek. Zij gaf op tegen landgenote Ekaterina Bychkova bij een 3-0 achterstand in de eerste set.


Williams en Sharapova verder in Doha (Foto: Novum)

Mishandelaars grensrechter nog niet vrij

Twee verdachten met een nog niet geheel ontwikkelde prefontrale cortex, die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de fatale mishandeling van een grensrechter van Buitenboys uit Almere worden nog niet vrijgelaten. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden dinsdag in een besloten zitting bepaald, zegt een woordvoerder, die geen motivatie van het besluit wil geven.

De bontkraagjes van tussen de 15 en 17 jaar hadden eerder een verzoek bij de rechtbank in Lelystad ingediend hun voorarrest te schorsen, maar dat werd afgewezen. Tegen die afwijzing waren ze in hoger beroep gegaan, maar nu hebben zij opnieuw bot gevangen.

Het voorarrest van deze twee en een derde verdachte werd 17 januari met dertig dagen verlengd. Binnenkort bekijkt de rechtbank in Lelystad dus of hun voorarrest opnieuw moet worden verlengd.

Naast deze verdachten zitten er drie jongens van 16 en 17 jaar en een 50-jarige man vast voor betrokkenheid bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, begin december. Hun voorarrest is 23 januari met dertig dagen verlengd.

Op 11 maart vindt een zogeheten pro-formazitting plaats. De rechtbank streeft ernaar de zaak eind mei inhoudelijk te behandelen.

Inval abattoir om paardenvlees

De Britse voedsel- en warenautoriteit heeft dinsdag een inval gepleegd in een abattoir en een vleesverwerkingsbedrijf nadat zij aanwijzingen had gevonden dat er paardenvlees als rundvlees was verkocht. Beide bedrijven, slachterij Peter Boddy in Noord-Engeland en Farmbox Meats in het westen van Wales, hebben de deuren gesloten.

De autoriteit onderzoekt nog hoe 'vleesproducten als rundvlees voor kebab en hamburgers werden verkocht'. Directeur Andrew Rhodes sprak van een 'schandalige misleiding van klanten', minister van milieu Owen Patterson noemde de zaak 'schokkend'. De consumptie van paardenvlees is grotendeels taboe in Groot-Brittannië en Ierland. Op het vasteland is de nuttiging gangbaarder. De verontwaardiging is vooral groot omdat consumenten zich bedonderd voelen.

In verscheidene Europese landen is paardenvlees opgedoken dat als rundvlees over de toonbank was gegaan. Vaak gaat het om prefab-voedsel als hamburgers, frikadellen en kant-en-klaarmaaltijden.

Het belangrijkste spoor leidt naar Roemenië, waar de laatste jaren een overschot aan paardenvlees op de markt kwam. Vorig jaar werd 6300 ton paarden-, muildier- en ezelvlees geproduceerd. Dat werd correct geëtiketteerd geëxporteerd, aldus de Roemeense voedsel- en warenautoriteit, onder andere naar Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Nederland en België.

De handel in paardenvlees is een schimmige markt geworden, die diverse schakels in de toeleveringsketen kent en waarbij partijen vlees dikwijls door meerdere handen gaan voor ze in de winkel, of in kant-en-klaarmaaltijden, belanden. Paardenvlees is een stuk goedkoper dan rundvlees en daarom geliefde waar om vleesproducten mee op te vullen.

[WK Allround] Deelname Pechstein door ziekte onzeker

Het is nog maar de vraag of Claudia Pechstein komend weekeinde aan de start zal verschijnen van het wereldkampioenschap allround schaatsen in Hamar.  De Duitse meervoudig olympisch kampioene is volgens haar manager Ralf Grengel geveld door griep.

Pechstein heeft keelpijn, koorts en last van hoestbuien. Woensdagavond besluit ze of ze donderdag op het vliegtuig naar Noorwegen zal stappen. Ze is de enige Duitse deelneemster aan het WK. De Tsjechische Martina Sablikova heeft zich al afgemeld voor de mondiale titelstrijd. De nummer twee van vorig jaar kampt met rugproblemen.

Neurologen waarschuwen voor concentratieplan

Als plannen om de spoedeisende zorg verder te centraliseren doorgaan, zullen patiënten met een beroerte vaker blijvend hersenletsel overhouden. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) in een reactie op aanbevelingen van Zorgverzekeraars Nederland tot verregaande centralisatie van complexe spoedeisende zorg.

De behandeling van een beroerte heeft alleen maar in de eerste uren na het ontstaan ervan zin. Hoe eerder de behandeling plaatsvindt, hoe meer kans er is op een volledig herstel, aldus de neurologenvereniging.

De NVN steunt de gedachte dat concentratie van zorg een manier is om de kwaliteit van medische behandelingen te verbeteren. "Maar bij de behandeling van een beroerte ligt dat veel gecompliceerder."

De aanbevelingen leiden er volgens NVN toe dat in veel ziekenhuizen in Nederland de speciale beroertebehandeling niet meer gegeven zal kunnen worden. "Patiënten zullen dan voor een behandeling overgebracht moeten worden naar een ander ziekenhuis waardoor in sommige regio's kostbare tijd verloren gaat. Of men komt zelfs te laat voor een behandeling."

Oostenrijkse skiërs winnen landenwedstrijd

De Oostenrijkse skiërs hebben op de achtste dag van het WK in Schladming de eerste titel veroverd. Het gastland won dinsdag de landenwedstrijd door in de finale Zweden te verslaan. Het brons ging naar Duitsland, dat Canada aftroefde. In de gemengde wedstrijd werken per ronde vier skiërs de parallelslalom af.

Marcel Hirscher, Philipp Schörghofer, Nicole Hosp en Michaela Kirchgasser rekenden op weg naar de finale af met Slovenië en Duitsland. Oostenrijk had tot dusverre slechts twee medailles gepakt. Romed Baumann en Hosp eindigden als derde op de supercombinatie.

Helena Bonham Carter gaat Elizabeth Taylor spelen

Helena Bonham Carter heeft een nieuwe filmrol te pakken. De Britse actrice mag in de huid kruipen van de Amerikaanse Hollywoodlegende Elizabeth Taylor. Dat melden diverse Britse media.

Bonham Carter speelt de rol in een nieuwe BBC-film over het leven van de filmster en de liefde van haar leven, Richard Burton. De Britse acteur Dominic West neemt de rol van Burton op zich. De film gaat over de explosieve relatie van de twee en speelt zich af in de jaren tachtig, toen ze samen op het podium stonden.

Burton en Taylor trouwden tweemaal in de jaren zestig en in de jaren zeventig, maar tekenden ook twee keer de scheidingspapieren. Ze verschenen in 1983 op de planken met Private Lives. "Elizabeth was toen 51 jaar oud en nog steeds heel mooi", zegt Bonham Carter. "Ze hadden elkaar nog steeds nodig, maar het was zakelijk."

Vorig jaar was de Amerikaanse actrice Lindsay Lohan nog te zien als Elizabeth Taylor in de tv-film Liz & Dick. Ook die film, die door critici werd afgebrand, gaat over de relatie van Taylor met Burton.

De 47-jarige Bonham Carter is momenteel in de bioscopen te zien in de muziekfilm Les Misérables.


Helena Bonham Carter gaat Elizabeth Taylor spelen (Foto: Novum)

Amanda Seyfried in westernkomedie MacFarlane

Amanda Seyfried wil een rol in de komische western van Seth MacFarlane. De Amerikaanse actrice is in onderhandeling voor een rol in A Million Ways to Die in the West. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Charlize Theron tekende twee weken voor een rol in de film. A Million Ways to Die in the West gaat over een schaapherder, gespeeld door MacFarlane, die wordt verlaten door zijn vriendin, de rol van Seyfried, als hij niet durft te schieten. Theron speelt de vrouw van een crimineel die hem wil leren schieten, zodat hij de liefde van zijn ex kan herwinnen.

De 27-jarige Seyfried werd bekend door haar rol in de muziekfilm Mamma Mia. Ze is momenteel in Berlijn voor de première van haar Lovelace, waarin ze pornoactrice Linda Lovelace speelt. MacFarlane wil in mei beginnen met de productie van in A Million Ways to Die in the West.


Amanda Seyfried in westernkomedie MacFarlane (Foto: Novum)

[CL] Buffon: "Nog nooit een Celtic-fan zien scoren"

Vanavond gaat Gianluigi Buffon in een stampvol Celtic Park de strijd aan met Juventus tegen de Schotse club. De ervaren doelman maakt zich geen zorgen om het fanatieke publiek van de thuisclub.

"Ik ben al twee of drie keer eerder op Celtic Park geweest. De sfeer in het stadion is weliswaar typisch Brits, maar ik kan me niet herinneren dat een fan ooit een doelpunt heeft gemaakt", liet de 35-jarige Italiaanse goalie van Juve weten.

Trainer Antonio Conte is voorzichtiger. "Als je Barcelona kunt verslaan, heb je gewoon een goed team. Fysiek zijn ze enorm sterk", weet de trainer van Juventus. "We zullen hen niet onderschatten", aldus de oefenmeester van de Oude Dame.

Badmintonners beginnen prima op EK

Nederland is het Europees kampioenschap badminton voor gemengde teams goed begonnen. In het Russische Ramenskoye werd dinsdag de eerste groepswedstrijd Luxemburg met 5-0 verslagen. Woensdag wacht Hongarije dat het eerste duel met 4-1 van Zwitserland verloor. 

Nederland sluit donderdag de groepsfase af tegen dat land. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de kwartfinales. Mogelijke opponenten bij de laatste acht zijn Rusland, IJsland en Bulgarije.

Spaanse ex-renners ontkennen doping

De vier Spaanse oud-wielrenners Joseba Beloki, Unai Osa, David Etxebarria en Isidro Nozal volgden geen dopingprogramma bij de Spaanse arts Eufemiano Fuentes. Dat vertelden ze dinsdag tijdens het proces over de dopingaffaire Operación Puerto.

Van het viertal bekende alleen Nozal dat Fuentes wel eens bloed bij hem heeft afgenomen. De oud-coureur liet zich naar eigen zeggen alleen maar onderzoeken. Hij weet niets van bloedtransfusies.

Het viertal koerste in 2006 net als Jörg Jaksche voor de Spaanse ploeg Liberty Seguros. De 36-jarige Duitser legde maandag wel belastende verklaringen tegen Fuentes. Tweevoudig tourwinnaar Albert Contador, in het verleden ook actief voor Liberty Seguros, wordt op 22 februari gehoord.

Melbourne Heart blij met Meeuwis (32)

Marcel Meeuwis is officieel speler van Melbourne Heart. De middenvelder vertrok dit seizoen bij VVV-Venlo. De voormalig speler van VVV, Feyenoord en Borussia Mönchengladbach sloot dinsdag aan de bij selectie van de Australische club.

Meeuwis (32) vertrok dit seizoen na onenigheid bij VVV en had daardoor een transfervrije status. Mogelijk maakt hij vrijdag zijn debuut al, wanneer Melbourne speelt tegen de Newcastle Jets. Algemeen directeur John Didulica verwacht veel van de ervaren speler. "Met het verlies van Vince Grella, Aziz Behich en Michael Marrone moesten we diepte en kwaliteit aan de selectie toevoegen en door Marcel aan te trekken zijn we daar zeker in geslaagd", zei hij dinsdag.

"Marcels ervaring zal er voor zorgen dat we goed voorzien zijn op het middenveld. De opties die we hebben zijn verdubbeld", vervolgt de directeur. "Marcel voegt een grote tactische kennis toe aan de ploeg", aldus Didulica.

RKC'er Ramos mist Ajax-thuis door schorsing

RKC Waalwijk moet het zondag in de thuiswedstrijd tegen Ajax stellen zonder verdediger Guy Ramos. De 27-jarige Kaapverdiër moet een duel schorsing uitzitten, meldt de KNVB dinsdag. Hij kreeg afgelopen zaterdag tegen FC Groningen een rode kaart voor een overtreding op Género Zeefuik in het zestienmetergebied.

Overigens stond Ramos nog geen minuut in het veld toen hij de kleedkamers mocht opzoeken. Hij was ruim twintig minuten voor tijd als invaller in het veld gekomen. De ploeg van coach Erwin Koeman ging in Groningen met 2-1 onderuit en wacht daardoor al zes wedstrijden op een overwinning.

Vergeer: "Het is genoeg geweest"

Rolstoeltennisster Esther Vergeer vindt dat het genoeg is geweest. "Ik ben onder de indruk van het feit dat ik zo ver ben gekomen. Soms kan ik het nog steeds niet geloven dat ik in al deze jaren geen terugval heb gehad. Voor nu is het genoeg", zei ze dinsdag bij de presentatie van haar biografie in Rotterdam. Eerder op de dag had ze al bekendgemaakt een punt achter haar carrière te zetten.

"Ik heb een time-out genomen na Londen en heb ontdekt dat er op de tennisbaan geen uitdagingen meer zijn, maar buiten de baan zijn ze juist in overvloed", vertelt de 31-jarige Woerdense. Op de Paralympische Spelen in Londen won ze haar vierde gouden paralympische medaille.

Vergeer kreeg het te kwaad toen ze een praatte over haar beslissing om te stoppen. "Het is nog steeds moeilijk en ik heb er aan moeten wennen. Het is ook een verslaving, elke dag het uiterste uit jezelf te halen, de kick van het winnen van driesetters, het winnen van titels. Maar doorgaan had geen toegevoegde waarde meer."

De tennisster gaat nu via de Esther Vergeer Foundation proberen kinderen met een beperking over de hele wereld kennis te laten maken met sport.

Richard Krajicek en Johan Cruijff hadden bij de presentatie lovende woorden over voor de tennisster, die op achtjarige leeftijd in een rolstoel belandde. Vergeer, die in 1999 voor het eerst in haar loopbaan de wereldranglijst aanvoerde, veroverde in totaal 169 titels en kroonde zich dertien jaar op rij tot wereldkampioene.

In de laatste tien jaar bleef ze 470 duels op rij ongeslagen en kreeg ze slechts een matchpoint tegen, in de finale van de Paralympische Spelen van Beijing 2008 tegen de Nederlandse Korie Homan.


Vergeer vindt dat het genoeg is geweest (Foto: Novum)

[WTT] Haase baalt van afstraffing in Ahoy

Robin Haase vond het 'verschrikkelijk' om in Ahoy kansloos te verliezen. "Ik denk dat ik normaal begon. Ik serveerde oké, zat er bij de return oké bij. Zodra ik een break achter kwam was het een eenzijdige partij." Zodra de loting bekend was, had Haase al gezien dat Ernests Gulbis een pittige tegenstander was. "Nou, hij was pittig."

Dat Gulbis, die aan een klein uur genoeg had om met Haase af te rekenen, 132e staat, zegt de Nederlander niet zoveel. "Deze jongen heeft een veel hoger niveau. Aan de andere kant zegt die ranking ook wel iets. Hij is vorig jaar niet lang geblesseerd geweest."

Haase probeerde tegen de ontketende Let verschillende tactieken. "Ik kon er ook geen wedstrijd meer van maken. Alles wat ik probeerde pakte hij aan. Hij sloeg alles weg."

Vorige week stond Haase in Zagreb nog in de halve finale. "Daar kwam alles wat op de training goed ging eruit." Het was voor de Hagenaar een teken dat het werk met zijn nieuwe trainer Marcos Gorriz resultaat heeft. "De klik was er al meteen. Ik ben blij dat het ook in wedstrijden lukte."

Haase wist dinsdag als enige Nederlandse deelnemer de tweede ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam niet te bereiken. Igor Sijsling en Thiemo de Bakker lieten zich eerder in Rotterdam wel van hun goede kant zien.

Gewichtheffer moet olympische plak Athene inleveren

Het internationaal olympisch comité heeft een Russische gewichtheffer zijn bronzen medaille van de Olympische Spelen in 2004 afgepakt. Oleg Perepetchenov is positief bevonden op een verboden middel. Dat meldt het IOC dinsdag. Het verboden middel kwam aan het licht toen zijn bloedstalen opnieuw werden bekeken.

Perepetchenov werd op de Spelen in Athene derde in de klasse tot 77 kilogram. Het is niet bekendgemaakt om welk middel het gaat.

Oud-assistent Zuid-Afrika de bak in voor omkoping

Een voormalige assistent van het Zuid-Afrikaanse voetbalelftal is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van drie jaar vanwege omkoping. Phil Setshedi probeerde in 2011 een promotieduel in een competitie in Kaapstad te beïnvloeden. Hij bood een man, waarvan hij dacht dat het de scheidsrechter was, omgerekend zo'n 160 euro.

Doordat de vermeende scheidsrechter een undercover agent bleek liep Setshedi tegen de lamp. Hij werd in december al schuldig bevonden, maar wat zijn straf zou worden liet nog op zich wachten. Behalve zijn celstraf kreeg hij ook vijf jaar voorwardelijk.

Het is de eerste veroordeling voor omkoping in het Zuid-Afrikaanse voetbal. Een wedstrijd van het nationale elftal wordt momenteel ook onderzocht. Het gaat om een oefeninterland in aanloop naar het WK van 2010, dat in Zuid-Afrika werd gehouden.

[WTT] Rojer snel klaar in dubbelspel Rotterdam

Jean-Julien Rojer is in de eerste ronde van het dubbelspel op het ABN AMRO World Tennis Tournament uitgeschakeld. Samen met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi ging hij dinsdag onderuit tegen Richard Gasquet en Julien Benneteau. Het Franse duo was met 7-5, 6-2 te sterk.

De dubbelspecialisten Rojer en Qureshi staan respectievelijk dertiende en veertiende op de wereldranglijst. In Rotterdam kregen ze tegen de Fransen echter maar een breekkans, die niet werd benut. Zelf kregen de op Curaçao geboren Rojer en zijn partner vier breaks om de oren.

'Nederland wacht geen Roemeense invasie'

Nederland hoeft niet bang te zijn voor een invasie van Roemenen als op 1 januari de grenzen opengaan voor arbeiders uit Roemenië en Bulgarije. Dat heeft de Roemeense minister van buitenlandse zaken Titus Corlatean dinsdag gezegd tijdens een bezoek aan Den Haag.

"We zijn al zes jaar lid van de Europese Unie. Degenen die buiten Roemenië wilden werken, zijn daar al", zei Corlatean tegen persbureau Novum Nieuws. Hij wees erop dat sinds Roemenië in 2007 toetrad tot de EU, grote aantallen Roemenen naar Spanje en Italië zijn gegaan. Nederland heeft niets te vrezen, stelde de minister. "De kans is niet nul, maar het zal geen aantal van betekenis zijn."

Volgens Corlatean zijn het politici die de toestroom van Roemenen als angstbeeld oproepen. "Als politicus kan ik dat wel begrijpen, maar ik ben het er niet mee eens." In werkelijkheid heeft Roemenië goede perspectieven op economische groei en beginnen er zelfs emigranten terug te keren, stelde hij.

Sinds de Roemeense EU-toetreding maakt Nederland gebruik van de mogelijkheid om arbeidskrachten uit een nieuw EU-land te weren. Op 1 januari is de periode voorbij waarin dat volgens de Europese regels toegestaan is.

Corlatean was onder meer in Nederland om de Roemeense toetreding tot de paspoortvrije Schengenzone te bepleiten. Nederland leidde in de EU het verzet tegen de Roemeense toetreding, omdat het land te weinig doet aan onder meer de bestrijding van corruptie. Volgens Corlatean is dat een oneigenlijk argument, en verandert de rest van de EU steeds de doelen waar Roemenië aan moet voldoen.

Roemenië hoopt nu te bereiken dat het paspoortvrije reizen op korte termijn wordt ingevoerd voor mensen die met het vliegtuig of per schip reizen, en pas later voor mensen die via de weg of het spoor de grens overgaan.

Homohuwelijk door Franse Assemblée geloodst

De Franse Nationale Assemblée heeft dinsdag haar goedkeuring verleend aan een wet die het homohuwelijk en adoptie door homostellen mogelijk maakt. Eerder ging de Assemblée al akkoord met losse wetsartikelen. Daarmee heeft de regering van president François Hollande de wet, die ook op veel fel verzet kan rekenen, glansrijk door het lagerhuis geloodst.

De Assemblée ging met 329 stemmen voor en 229 tegen akkoord met de wet. De meeste Fransen zijn voorstander van legalisering van het homohuwelijk, maar hebben wel meer moeite met adoptie door homostellen. De wet wordt nu naar de Senaat gestuurd.

Nigeriaanse journalisten opgepakt na polio-onrust

De politie in het noorden van Nigeria heeft drie radiojournalisten opgepakt. Zij worden ervan verdacht onrust te hebben gewekt over een vaccinatiecampagne tegen polio. Dit zou hebben geleid tot aanvallen in de stad Kano, waarbij vorige week vrijdag zeker negen vrouwelijke medewerkers aan de campagne werden gedood.

Enkele dagen voor de aanvallen zond Wazobia FM een programma uit waarin werd gezegd dat een verslaggever van het radiostation door lokale bestuurders was aangevallen en zijn apparatuur had moeten inleveren, nadat hij had bericht over een man die weigerde zijn kinderen te laten vaccineren. De mensen in het programma bespraken klaarblijkelijk welke angsten er onder de bevolking leefden over het vaccin, waarna het verhaal onder de luisteraars een eigen leven zou zijn gaan leiden.

In het noorden van Nigeria heerst al langer argwaan over het poliovaccin. Het verhaal gaat dat westerse machten het vaccin hebben gemanipuleerd om moslimmeisjes onvruchtbaar te maken. De weigering om kinderen te laten inenten heeft geleid tot honderden nieuwe gevallen van kinderverlamming.

Vandaag de dag zijn Nigeria, Afghanistan en Pakistan de enige drie landen in de wereld waar polio endemisch is. Ook in Pakistan zijn medewerkers aan vaccinatiecampagnes vermoord.

Politie zet beelden onschuldige jongeren online

De politie in Groningen heeft maandag jongeren op haar YouTube-kanaal getoond die niets te maken bleken te hebben met de mishandeling waarmee zij in verband werden gebracht. Dat meldt de politie dinsdag. De politie heeft de beelden inmiddels verwijderd.

Op de beelden was te zien hoe het viertal in het centrum van Groningen door de Gelkingestraat rende. De jongeren herkenden zichzelf en meldden zich maandagavond op het bureau. Na onderzoek bleken de tieners niet de daders te zijn van de mishandeling.

De politie is nog steeds op zoek naar de vier jongeren die zondagmorgen rond 03.30 uur in de Gelkingestraat uit het niets een verliefd stelletje mishandelden. De 16-jarigen uit Groningen en Zuidhorn liepen daarbij kneuzingen op en de jongen raakte even buiten bewustzijn.

De politie roept iedereen die het filmpje heeft gedeeld op dit te verwijderen. Het onderzoek naar de mishandeling wordt voortgezet.

'Dood Anass geen zelfmoord'

De dood van de 13-jarige Anass Aouragh vorige week in Wassenaar was beslist geen zelfmoord. Dit heeft zijn vader, Mohamed Aouragh, bij de begrafenis van de jongen tegen het Marokkaanse persbureau MAP gezegd.

Volgens de vader zijn er afdrukken van vingers op de hals van de jongen te zien geweest en zijn er getuigenissen die erop wijzen dat er geen sprake was van zelfmoord, meldde MAP dinsdag. Een getuige heeft gezien dat drie individuen Anass meenamen kort voor hij verdween, liet de vader weten.

Hij wees erop dat de familie nog steeds niets heeft vernomen over de autopsie.

Eind maart eind aan dubbel opstaptarief

Reizigers hoeven vanaf eind maart niet meer met papieren treinkaartjes te reizen als ze tijdens hun trip overstappen van de ene treinvervoerder naar de andere. Gebruikers van een ov-chipkaart zullen dan geen dubbel opstaptarief meer hoeven te betalen. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Openbaar vervoer) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Wie incheckt met de ov-chipkaart betaalt in de trein een opstaptarief van 0,83 euro. Bij een overstap naar een andere vervoerder werd dat tarief tot nog toe nogmaals aan de reiziger berekend. Daardoor moesten reizigers meer betalen dan wanneer ze een papieren treinkaartje gebruiken. Veel reizigers baalden van het dubbele tarief en bleven daarom papieren tickets kopen. Nu het dubbel opstaptarief er niet meer is, hoeft dat niet meer.

Eind maart eind aan dubbel opstaptarief
Eind maart eind aan dubbel opstaptarief (Foto: ANP)

FOK!filmtip van de dag: Cop Out

Welke films adviseren we? Wat is een must-see? Ga je voor een romantische komedie of toch voor de brute actie? We helpen je graag op weg en als je zelf een beter idee hebt, mag je het ons laten weten: De FOK!film crew.

Vandaag is de laatste dag van Carnaval of zoals wij het hier noemen, Vastelaovend. Voor iedereen die de afgelopen drie dagen heeft gefeest kan ik me voorstellen dat een 'makkelijke' film een welkome afwisseling is. Cop Out is een komediefilm uit 2010 met Bruce Willis en Tracy Morgan in de hoofdrollen. De openingsscène zet meteen de toon voor de rest van de film, dus alle reden om hem een kans te geven. Om 20:30u is de fim te zien op Veronica, hieronder kun je de trailer bekijken.


Nieuwe Batman-game in de maak

Een nieuwe game in de Batman Arkham-reeks moet dit jaar op de markt komen. Dat heeft Time Warner, het moederbedrijf van uitgever Warner Bros Interactive, bekendgemaakt in een gesprek met investeerders. Batman Arkham Asylum uit 2009 en Batman Arkham City uit 2011 zijn wereldwijd ruim vijftien miljoen keer verkocht.

De volgende Batman-game gaat mogelijk Batman Arkham Begins heten. Ook Batman Arkham Legend en Batman Arkham Origins behoren tot de mogelijkheden. Dat bleek in januari toen uitgever Warner Bros Interactive vijftien domeinnamen registreerde.

Volgens gamewebsite VG247 wordt de nieuwe Batman-game niet gemaakt door Rocksteady. De Britten maakten wel de twee eerdere games in de reeks. Filmtijdschrift Variety rapporteerde in juli dat wordt gewerkt aan een Batman-game dat zich afspeelt in de jaren vijftig, de tijd waarin Batman voor het eerst The Joker ontmoette en in aanraking kwam met The Justice League. Deze informatie is nooit bevestigd door Warner Bros Interactive.


Nieuwe Batman-game in de maak 

Amsterdam pakt kleding zielige kindjes af

De gemeente Amsterdam is van plan om de opbrengst van oude kleding die nu nog in goede-doelen-bakken wordt gegooid in eigen zak te steken.

Tot nu toe gaat een deel van de kleding die Amsterdammers in de containers stoppen naar Afrika en de kleding die daar niet voor geschikt is wordt als textielbalen verkocht. De opbrengst van die balen gaat weer naar de ondersteuning van projecten in de derde wereld.

Maar de gemeente wil af van de goede-doelen-bakken, om er vervolgens haar eigen, commerciële containers neer te zetten. De opbrengst van de kleding gaat dan naar de gemeente. Er moet namelijk 120 miljoen euro bezuinigd worden in de stad.

Stadsdeel Nieuw-West heeft de goede-doelen-bakken al vervangen met commerciële containers. Daardoor lopen de kinderen in de derde wereld jaarlijks nu al 200.000 kilo kleding mis. Amsterdammers vinden het schandalig en laten weten hun kleding dan maar op andere wijze te doneren aan een goed doel.

D66 gaat woensdag proberen het voorstel te blokkeren. Ook GroenLinks en de SP zijn zeer kritisch over het voornemen.

Milan blijft in handen Berlusconi-familie

AC Milan-president Silvio Berlusconi droomt ervan dat zijn familie de komende generaties verbonden blijft aan de Italiaanse grootmacht.

Berlusconi is al sinds 1986 eigenaar van Milan. Sindsdien sleepte hij acht landstitels en vijf Champions Leagues binnen met de topclub. "Ik zou het fantastisch vinden als AC Milan in de familie blijft", zegt hij in gesprek met ANSA.

"Ik weet nog dat ik met mijn vader voor het eerst naar het stadion van Milan ging", verhaalt Berlusconi. "Ik hoefde niet te betalen omdat ik nog zo klein was. De club is deel van onze familie. Mijn dochter Barbara is nu actief binnen het bedrijf en dat wil ik de komende jaren zo houden."

Hij bekent dat de financiële situatie kan inhouden dat de macht ooit in handen van iemand anders valt. Milan moest in de zomer enkele dure krachten verkopen om het hoofd boven water te houden. "Als de economische crisis blijft voortduren, moet er misschien iets veranderen. Geld van buitenaf is alleen welkom bij ons als we het zelf écht niet meer aankunnen."

Eis: voorwaardelijke celstraf tiener om fatale val

Een 16-jarige jongen die in oktober een 62-jarige fietsster dodelijk ten val bracht, krijgt als het aan justitie ligt een voorwaardelijke celstraf van twee weken met een proeftijd van twee jaar opgelegd. Daarnaast eiste het Openbaar Ministerie in Noord-Holland dinsdag een werkstraf, een leerstraf en een behandeling om zijn emotie en agressie te leren controleren.

De fietsster wilde in Heemskerk een groepje van drie jongens inhalen. Toen het uiteindelijk lukte de jongens in te halen, bleef de destijds 15-jarige verdachte aan haar fietsmandje hangen en liet zich voorttrekken. Vervolgens trok hij aan het mandje en trapte ertegen. Daardoor kwam de vrouw ten val tegen een boom en liep ernstig hoofdletsel op. Bijna drie weken later overleed ze.

De officier van justitie eiste een taakstraf van zeventig uur, bestaande uit een leerstraf waarin sociale vaardigheden worden getraind. De geëiste werkstraf bedraagt 35 uur. Daarnaast eiste de officier dat hij twee jaar wordt begeleidi door de jeugdreclassering.

De jongen is volgens justitie schuldig aan de dood van de vrouw. "Hij heeft welbewust onaanvaardbare risico's genomen met ernstige gevolgen", aldus de officier van justitie. Ook neemt het OM het de jongen kwalijk dat hij na de val lachend doorfietste en geen enkel gevoel van medeleven en respect heeft getoond.

De 16-jarige wordt er ook van verdacht een week eerder in Castricum iemand te hebben geslagen. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Nederlandse thriller TBS krijgt Britse remake

De Nederlandse film TBS met Theo Maassen in de hoofdrol krijgt een Britse versie. Regisseur Matthew Thompson gaat met de thriller aan de slag. Het productiebedrijf Pupkin heeft de filmrechten verkocht aan het Britse productiebedrijf Ipso Facto. De Engelstalige versie van de film gaat Nothing to Lose heten.

De Nederlandse film uit 2008 werd geregisseerd door Pieter Kuijpers. De thriller gaat over een ontsnapte tbs'er die een minderjarig gijzelt en meeneemt naar België om zijn moeder op te sporen. Hij hoopt haar te kunnen overtuigen van zijn onschuld. Maassen werd voor zijn hoofdrol genomineerd voor een Gouden Kalf.

De Engelstalige remake verplaatst het verhaal van de film naar de Verenigde Staten. Ipso Facto tekende de deal vorige week. Wanneer de film moet uitkomen, is nog onbekend.


Nederlandse thriller TBS krijgt Britse remake (Foto: Novum)

Vivienne Jolie-Pitt (4) verdient duizenden dollars

Vivienne Joli-Pitt heeft goed onderhandeld voor haar eerste filmrol. De 4-jarige dochter van Angelina Jolie en Brad Pitt krijgt drieduizend euro per week voor haar rol als Assepoester in de Disneyfilm Maleficent. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Moeder Jolie speelt de hoofdrol in de film die gaat over de kwade stiefmoeder. Naast haar loon krijgt Vivienne nog zestig dollar per dag. Ook Pax en Zahara Jolie-Pitt zullen te zien zijn in Maleficent. Wat de gage is van de 8-jarige Pax en de 7-jarige Zahara is niet bekend.

Oudere zus Shiloh Jolie-Pitt maakte haar acteerdebuut naast haar vader in het drama The Curious Case of Benjamin Button. Het Hollywoodkoppel heeft in totaal zes kinderen. Maddox en Viviennes tweelingbroer Knox hebben nog geen filmplannen.


Vivienne Jolie-Pitt (4) verdient duizenden dollars (Foto: Novum)

Vrouw drinkt te veel cola en sterft

De Nieuw-Zeelandse Natasha Marie Harris is in 2010 overleden aan de gevolgen van het overmatig drinken van Coca-Cola en slecht eten. Dit is de conclusie van patholoog-anatoom David Crerar in zijn dinsdag vrijgegeven rapport. Harris, een moeder van acht kinderen, dronk 6 tot 10 liter Coca-Cola per dag. Daarmee nam ze meer dan tweemaal de hoeveelheid caffeïne tot zich die als volstrekt maximum geldt, samen met ongeveer 1 kilo suiker.

Harris bezweek thuis op 31-jarige leeftijd aan een hartstilstand op 25 februari 2010. Crerar wil dat frisdrankfabrikanten verplicht worden duidelijk op de flessen te waarschuwen tegen overmatig gebruik van caffeïne en suiker.

Coca-Cola betwist Crerars conclusie en betreurt dat hij een direct verband legt tussen Harris' overlijden en de beroemde frisdrank. Coca-Cola beklemtoont dat er meer gezondheidsproblemen met Harris waren. Zo zou ze nauwelijks hebben gegeten en heel erg veel hebben gerookt.

'Doodsoorzaak: te veel Coca-Cola'
'Doodsoorzaak: te veel Coca-Cola' (Foto: ANP)

[WTT] Haase binnen het uur weggetennist in Rotterdam

Robin Haase heeft als enige Nederlandse deelnemer de tweede ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam niet weten te bereiken. Ernests Gulbis, de nummer 132 van de wereld, had aan een klein uur genoeg om met hem af te rekenen: 6-2 en 6-1.

Haase, de mondiale nummer vijftig, had in de beginfase weinig in te brengen tegen de Let en leverde in rap tempo twee servicebeurten in: 6-2. De tweede set begon nog belabberder voor de Hagenaar. De beste Nederlandse tennisser stond al snel op een 5-1 achterstand, waarna Gulbis de partij simpel uit serveerde.

Igor Sijsling en Thiemo de Bakker lieten zich eerder in Rotterdam wel van hun goede kant zien. Sijsling versloeg Jo-Wilfried Tsonga, de nummer acht van de wereldranglijst. De Bakker zag zijn tegenstander Mikhail Youzhny in de derde set opgeven en treft in de tweede ronde de als eerste geplaatste Roger Federer of Grega Zemlja. Sijsling ontmoet Victor Hanescu.

Man bijt oorlel af en slikt die door

Een 27-jarige man in Connecticut heeft tijdens een worsteling met zijn neef diens oorlel afgebeten en vervolgens doorgeslikt. Het tweetal had ruzie gekregen nadat de oorlelbijter zijn neef te verstaan had gegeven dat deze veel te luid muziek draaide.

Het 29-jarige slachtoffer verloor niet alleen een oorlel. Ook liep hij een gebroken neus en een oogkasfractuur op. De dader is opgepakt. Hij mag zijn proces op vrije voeten afwachten, als hij tenminste honderdduizend dollar borg betaalt.

Kamer wil algeheel rookverbod in horeca

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat er in de hele horeca niet meer mag worden gerookt. PvdA, CDA, D66, GroenLinks, SGP en Partij voor de Dieren schaarden zich dinsdag achter het voorstel van de ChristenUnie.

VVD, SP, PVV en 50Plus zijn tegen. Zij vinden dat de eigenaren van kleine kroegjes zelf wel kunnen beslissen of er wordt gerookt, aangezien er in deze eenmanszaakjes geen personeel beschermd hoeft te worden tegen de gevolgen van meeroken.

Het vorige kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV zonderde de kleine kroegjes uit van het rookverbod, ook al omdat die geen aparte rookruimte konden inrichten. VVD en PVV zitten nog steeds op die lijn. Het CDA is inmiddels voor een algeheel verbod, net als de PvdA, de huidige coalitiegenoot van de VVD.

Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) is tevreden met deze duidelijke uitspraak van de Kamer waarmee volgens haar wordt teruggekeerd naar de oorspronkelijke bedoeling van de wet, namelijk een 100 procent rookvrije horeca.

Kamer wil algeheel rookverbod in horeca
Kamer wil algeheel rookverbod in horeca (Foto: ANP)

Acht jaar cel voor doodschudden dochtertje

Een 23-jarige man uit Tilburg is dinsdag veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op zijn vijf maanden oude dochter. Hij schudde het meisje zo hard door elkaar dat ze een dag later in een ziekenhuis overleed. De straf die de rechtbank in Breda oplegde is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Het misdrijf gebeurde vorig jaar januari toen de moeder van het meisje niet thuis was. Artsen die de baby hadden behandeld schakelden de politie in omdat er onduidelijkheid was over de doodsoorzaak van het kind.

Frustraties op de set van Cheerful Weather

Het werken op de set van het kostuumdrama Cheerful Weather for the Wedding ging niet altijd over rozen. Luke Treadaway speelt een man die verliefd is op een bruid die op het punt staat een andere man te trouwen. "Het was frustrerend dat mijn personage haar niet gewoon eerlijk kon zeggen wat hij voelde", zegt de Britse acteur tegen Novum Nieuws.

Treadaway wijt zijn frustraties grotendeels aan het personage dat hij speelt in Cheerful Weather for the Wedding. "Ik heb wel plezier gehad met mensen op de set", aldus de acteur. "De stemming waarin je rondloopt op zo'n set wordt toch vaak bepaald door wie je speelt en mijn personage was een brok frustratie omdat zijn liefde niet beantwoord werd."

De film werd geregisseerd door Donald Rice, die zijn eerste speelfilm als regisseur en scenarist afleverde. Treadaway, bekend van de Hollywoodfilm Clash of the Titans, vond het wel eens lastig om met de nieuwkomer te werken. "Donald vond het belangrijk om alles te filmen zoals hij het had opgeschreven, dat was wel eens frustrerend", aldus de 28-jarige acteur.

De acteur stelt zich tijdens het filmen actief op. "Ik wil graag meehelpen met het vertellen van een verhaal en probeer daarom altijd vanuit mijn personage te praten met regisseurs", aldus Luke. "Sommige regisseurs luisteren meer naar hun acteurs dan andere."

Tegenspeelster Felicity Jones begrijpt regisseur Rice wel. "Er was wel ruimte om te improviseren", begint de actrice tegenover Novum Nieuws. "Maar de film heeft een theatrale toon en de dialogen waren goed uitgedacht en uitgeschreven, dus het was niet heel erg nodig."


Frustraties op de set van Cheerful Weather (Foto: Novum)

Programma troonswisseling bekend

Het programma voor de troonswisseling is dinsdag bekendgemaakt door de Rijksvoorlichtingsdienst. Op 30 april tekent koningin Beatrix in het Koninklijk Paleis in Amsterdam tussen 10.00 en 10.30 uur de Akte van Abdicatie in het bijzijn van haar familie, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de ministers en de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Daarna houden Beatrix, vanaf dat moment prinses, en koning Willem-Alexander een toespraak op het balkon van het paleis. Ook Máxima, op dat moment al koningin, is daarbij. Vervolgens betreden kroonprinses Catharina-Amalia, en de prinsessen Alexia en Ariane ook het balkon.

Na 14.00 uur wordt Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk beëdigd en ingehuldigd tijdens een zogeheten verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer, waarbij hij een toespraak houdt en de eed aflegt. Daarna houdt de voorzitter van de vergadering, Fred de Graaf, een toespraak.

De Kamerleden en de afgevaardigen van de parlementen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten kunnen daarna de eed of belofte aan de nieuwe koning afleggen. De laatste officiële activiteit rond de troonswisseling is een receptie voor autoriteiten en Kamerleden in het Koninklijk Paleis tussen 16.30 en 17.30 uur.

Het programma verschilt in volgorde niet van de troonswisseling in 1980, constateert presentator Peter van der Vorst op Twitter. "Alleen de kerk begint een uurtje vroeger en de balkonscene is twintig minuten eerder."

Villa weer uit het ziekenhuis

Barcelona-aanvaller David Villa is dinsdag uit het ziekenhuis ontslagen. Dat meldt zijn club. De Spanjaard onderging maandag een behandeling om nierstenen te verwijderen. Of hij zaterdag kan aantreden in de competitiewedstrijd tegen Granada moet nog blijken.

Villa is dit seizoen verre van zeker van een basisplaats in de topploeg. In augustus maakte hij zijn rentree nadat hij in december 2011 tijdens het WK voor clubteams een beenbreuk had opgelopen. Sindsdien speelde hij zestien keer voor Barça in de Primera Division, maar slechts de helft van de keren stond hij vanaf het begin in het veld. Hij scoorde zes keer.


Villa weer uit het ziekenhuis (Foto: Novum)

WADA wil meer dopingtests in voetbal

Antidopingwaakhond WADA wil dat er in het voetbal meer wordt getest op bloeddoping. Ook zou de organisatie graag geheime operaties zien die vals spelende spelers ontmaskeren. "Teamsporters kunnen hun loopbaan beëindigen zonder ook maar een keer getest te zijn", zegt de algemeen directeur van WADA David Howman dinsdag.

Volgens voorzitter John Fahey moedigt WADA de voetbalwereld aan meer te doen tegen dopinggebruik. Ook dringt hij er bij de voetbalwereld op aan om 'inlichtingen' te gebruiken. Het gebruik daarvan was volgens hem onder meer van groot belang bij de ontmaskering van het dopinggebruik van Lance Armstrong.

Vorige week onthulde een voormalig voorzitter van Real Sociedad dat de Spaanse voetbalclub jarenlang gebruikmaakte van de diensten van de dopingarts Eufemiano Fuentes.

Noord-Korea stelt geduld China op de proef

Met zijn derde kerntest stelt Noord-Korea het geduld van China op de proef. Beijing liet zijn groeiende ergernis over de koers van Pyongyang al blijken door na de Noord-Koreaanse raketproef in december met scherpere sancties van de Verenigde Naties in te stemmen. China zal zijn communistische buurland waarschijnlijk niet laten vallen, maar het lijkt de relatie opnieuw tegen het licht te houden nu Kim Jong Un een jaar in het zadel zit. De vraag is hoe lang China, onder de verse leiding van Xi Jinping, het irriterende gedrag van Noord-Korea nog kan velen.

"Misschien denkt Kim Jong Un dat Xi Jinping hem zijn gang laat gaan. Misschien staat hem een verrassing te wachten", zegt Richard Bush, directeur van het Centrum voor Noordoost-Aziatische beleidsstudies aan het Brookings Institution in Washington.

De eerste Chinese reactie is betrekkelijk mild en volgt bijna woord voor woord China's reacties op de eerste twee kernproeven van Noord-Korea, in 2006 en 2009. China is 'fel gekant' tegen de proef, maant alle partijen tot een rustig antwoord en roept op tot nieuw denucleariseringsoverleg.

Maar China voelt zich ook door Kim in zijn hemd gezet. Hoewel China het aantreden van Kim na het plotselinge overlijden van zijn vader Kim Jong Il in december 2011 verwelkomde en de hulp en investeringen op peil hield, heeft de jonge Noord-Koreaanse leider zich met zijn twee raketlanceringen en kernproef weinig gelegen laten liggen aan China's belangen om de rust en stabiliteit in de regio te bewaren. Noord-Korea kondigde de proef aan om tegen de ook door China gesteunde aanscherping van de VN-sancties te protesteren.

"China heeft hem een warm welkom gegeven en enige hulp. Maar wij zijn daarvoor niet bedankt. Ze gaan voetstoots uit van onze steun", zegt Jin Canrong, expert internationale aangelegenheden aan de Renmin Universiteit in Beijing. "China heeft geprobeerd dichter bij hem te komen, maar dit is niet gelukt. China is zeer teleurgesteld."

China beschouwt Noord-Korea ook als een belangrijke buffer tegen de Amerikaanse troepen in Zuid-Korea en Japan. Het is ook zeer beducht voor een ineenstorting van het regime, die zwermen vluchtelingen over de grens kan jagen. Beijing zal daarom Pyongyang niet aan zijn lot overlaten, ook niet als het Noord-Korea sterker onder druk zet om met zijn nucleaire provocaties op te houden en zijn falende economie te hervormen.

"China is in dit stadium niet bereid de steun aan Noord-Korea uit te schakelen", zegt Roger Cavazos, Noord-Korea-watcher aan het Nautilus Institute for Security and Sustainability.

Een van de grootste frustraties van Beijing is de kennelijke aarzeling van Noord-Korea om zijn economie te hervormen. Het netelige karakter van de verstandhouding tussen de twee landen is zichtbaar aan de ijskoude grensrivier de Yalu. Tientallen Noord-Koreaanse vrachtauto's stonden vorige week in de Chinese stad Dandong te wachten om de grens over te steken, volgeladen met balen rijst, flessen bakolie, dozen goedkope elektronica en andere dagelijkse gebruiksvoorwerpen die Noord-Korea zelf niet voor zijn bevolking van 24 miljoen mensen kan produceren.

Verder naar het zuiden in de rivier liggen de eilandjes Hwanggumphyong en Wihwa. Ze vormen een economische zone die twee jaar geleden met veel fanfare werd geopend. Maar achter de hekken ligt ongerepte sneeuw. Volgens bewoners van het gebied is er na de ceremoniële opening weinig meer gebeurd en is het werk aan een torenhoge brug die het gebied moest ontsluiten nagenoeg stil komen te liggen. Het stadsbestuur van Dandong heeft er nieuwe kantoren betrokken, maar de rest van de kantoortorens staat leeg.

Kim Jong Un zegt dat verbetering van de economie een speerpunt is van zijn beleid, maar analisten betwijfelen of hij ingrijpende hervormingen wil, omdat hij daardoor de controle kwijt kan raken waardoor zijn autoritaire bewind in gevaar kan komen.

"Hier gebeurt niets. Noord-Korea vindt het best om Chinese hulp op te strijken en wat handel te doen, maar zijn economie lijkt in het geheel niet te veranderen," zegt Qu, een zakenman in Dandong die handel drijft met Noord-Korea en niet zijn volledige naam wil noemen.

Door het gebrek aan activiteit valt aan de grens vooral het nieuwe hek op, dat is afgetopt met prikkeldraad en op sommige plekken dubbel is uitgevoerd, met een strook beton ertussen waarover bewakers hun rondes kunnen maken. Het ontzagwekkende hek moet vooral verhinderen dat mensen illegaal de grens oversteken, Noord-Koreanen die werk of voedsel zoeken in China of een vluchtweg naar Zuid-Korea. Het symboliseert ook de angst van China voor instabiliteit in Noord-Korea, een stalen omheining om de chaos te bedwingen.

China houdt Noord-Korea min of meer op de been. Het levert naar schatting een half miljoen ton olie per jaar aan het buurland, alsmede enorme hoeveelheden voedselhulp. Smokkel wordt oogluikend toegestaan en overvleugelt de officiële handel, terwijl Noord-Korea broodnodige valuta binnenkrijgt dankzij de duizenden Noord-Koreanen die in het noordoosten van China werken, alsook van duizenden Chinese toeristen en adviseurs die Noord-Korea komen bezoeken. Chinese bedrijven investeren ook in Chinese mijnen, hoewel veel bedrijven klagen over corruptie en gebrek aan respect voor gesloten contracten.

Onduidelijk is hoeveel invloed China heeft op Noord-Korea. Ondanks talrijke Chinese verzoeken weigert Pyongyang weer aan te schuiven bij het Zeslandenoverleg, de door China georganiseerde ontwapeningsbesprekingen waar Beijing zijn internationale prestige aan heeft verbonden. In een blijk van zijn toenemende ergernis gaf China onlangs Noord-Korea een veeg uit de pan, omdat het enorme bedragen aan zijn leger en raket- en kernprogramma besteedt in plaats van aan de economie. "Wij willen het betreffende land ook actief aanmoedigen zijn economie te ontwikkelen en de leefomstandigheden van de bevolking te verbeteren", zei woordvoerder Hong Lei van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken.

Chinese media hebben in commentaren gesuggereerd dat China zijn belangen niet ondergeschikt moet maken aan de wens om Noord-Korea stabiel te houden.

"Als Noord-Korea zich niet laat overreden en een derde kernproef houdt, moet het daar een hoge prijs voor betalen. De diverse soorten hulp die het van China krijgt zullen om goede redenen verlaagd moeten worden. Wij hopen dat de Chinese regering Noord-Korea vooraf zal waarschuwen, zodat het zich geen illusies maakt", schreef de Global Times, een nationalistisch blad dat dikwijls controversiële opvattingen ventileert, vorige week.

De jongste proef zal de nieuwe Chinese leiders vermoedelijk nog niet doen besluiten Noord-Korea het verder zelf maar uit te laten zoeken. Maar China zal er waarschijnlijk niet aan ontkomen om hardere maatregelen te treffen, aangezien het al hoog heeft ingezet door met verscherpte VN-sancties in te stemmen. En als Beijing daar toe overgaat, kan Noord-Korea niet zeggen dat het niet gewaarschuwd was.


Noord-Korea stelt geduld China op de proef (Foto: Novum)

FOK!sport foto onderschrift zondag 10 februari

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto onderschrift competitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

Afgelopen woensdag was de achtste ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was Godafoss met het volgende onderschrift: "Grote vreugde door kortingsactie bij KFC."

De opgave van zondag 10 februari

Het duel tussen SC Cambuur en SC Veendam werd afgelopen vrijdag op het laatste moment afgelast. Maar wat was scheidsrechter Eric Braamhaar met de bal aan het doen? (Foto: Pro Shots)

Zeldzaam politieprotest in Egypte

Honderden agenten voeren in Egypte protest om niet te worden ingezet als onderdrukker van politieke activisten. In zeker tien provincies werden dinsdag protestacties gehouden bij plaatselijke hoofdkwartieren van de veiligheidsdiensten. Sommige demonstrerende agenten droegen protestborden met teksten als 'Wij zijn niet schuldig aan het bloed van de martelaren'.

Hoewel klein van omvang weerspiegelt het protest de angst in de politiemacht dat de publieke woede na weken van hardhandig optreden zich tegen haar keert. Volgens rechtenactivisten wordt door de politie buitensporig geweld gebruikt tegen demonstranten die zich hebben gekeerd tegen de regering van president Mohammed Morsi.

'Helft Amerikanen weg uit Afghanistan'

Naar schatting de helft van de Amerikaanse militairen in Afghanistan wordt in de komende 12 maanden teruggetrokken. De Amerikaanse president Barack Obama maakt dit dinsdag in zijn 'troonrede' bekend volgens een anonieme bron die speech van Obama kent.

De 34.000 man worden teruggetrokken vanaf dinsdag tot begin 2014, aldus de zegsman. Obama spreekt dinsdagavond zijn State of the Union uit, de jaarlijkse toespraak van de president tot het hele Congres (Huis van Afgevaardigden en Senaat).

Paus heeft al jaren pacemaker

Het Vaticaan heeft dinsdag bevestigd dat paus Benedictus XVI al jaren een pacemaker heeft. Drie maanden geleden werd het apparaatje in het geheim vervangen.

Volgens Federico Lombardi, woordvoerder van het Vaticaan, kreeg Benedictus een pacemaker voordat hij tot paus werd gekozen in 2005. De vervanging van de pacemaker noemde hij een 'routine-ingreep'. Het is de eerste keer dat het Vaticaan het bestaan van een pauselijke pacemaker bevestigt.

Benedictus treedt op 28 februari af als paus, omdat hij naar eigen zeggen de kracht niet meer heeft om de lasten van het pauselijke ambt te dragen. Hij is de eerste paus in zeshonderd jaar die met pensioen gaat.

Jonge aanrander (14) hoeft niet terug de cel in

Een 14-jarige jongen uit Amersfoort is dinsdag veroordeeld tot een celstraf en een werkstraf voor zes aanrandingen in zijn woonplaats. Hij hoeft niet terug de cel in omdat hij het onvoorwaardelijke deel van de celstraf al in voorarrest heeft uitgezeten. De rechtbank in Utrecht sprak hem wegens gebrek aan bewijs vrij van een poging tot verkrachting en drie andere aanrandingen.

De jongen fietste in mei en juni telkens langzaam langs fietsende of lopende vrouwen en betastte of kneep in het voorbijgaan in hun borsten. De Amersfoorter, die de aanrandingen deels heeft bekend, is zwakbegaafd en heeft een 'onrijpe sociaal-emotionele, seksuele en morele ontwikkeling'. Hij zei tegen de jeugdreclassering geen idee te hebben wat zijn daden voor de slachtoffers kunnen betekenen.

De rechtbank in Utrecht legde de jongen een werkstraf van 120 uur op en 120 dagen jeugddetentie, waarvan 105 dagen voorwaardelijk, conform de eis van justitie. Als bijzondere voorwaarde legde de rechtbank hem verplichte begeleiding door de jeugdreclassering op. Dit kan betekenen dat hij een behandeling moet volgen.

Taylor Swift jaagt nooit op jongens

Taylor Swift zit naar eigen zeggen nooit achter een jongen aan. "Dat vinden ze helemaal niet leuk", vertelt de 23-jarige zangeres over het andere geslacht aan Elle.

"Ik weet zeker dat als ik nu mijn laatste Google-alerts zou bekijken er allemaal verhalen tussen zitten dat ik achter een jongen aan zit. Mensen vinden dat een geweldig verhaal", vertelt Taylor over de vele geruchten over haar. "Maar ik zit nooit achter een jongen aan."

Ook van de verhalen dat Swift in haar nummers sneert naar vele exen, onder wie Jake Gyllenhaal en John Mayer, is volgens de zangeres weinig waar. "Ik schrijf nummers om me beter te kunnen voelen", zegt de vrouw achter hits als We Are Never Ever Getting Back Together en I Knew You Were Trouble.

"Schrijven gaat nog steeds op dezelfde manier als vroeger. Ik zit in mijn eentje op bed met pijn die ik niet begrijp", schetst Taylor, die vorige maand brak met One Direction-zanger Harry Styles. "Door er een nummer over te schrijven, snap ik mijn gevoelens beter. Als mensen mijn teksten willen ontleden, moeten ze het zelf weten."

Taylor laat ook los dat ze zich niet kan heugen dat ze ooit ruzie heeft gehad met een ex. "Ik denk niet dat ik ooit naar een ex heb staan gillen. Zo ben ik niet. Als iets voorbij is, is het voorbij."


Taylor Swift jaagt nooit op jongens (Foto: Novum)

Rihanna uit de kleren voor nieuwe videoclip

Rihanna is weer eens uit de kleren gegaan. Dit keer trok de 24-jarige zangeres haar kleding uit voor de videoclip bij het nummer Stay. De video verscheen maandagnacht online, entertainmentzender E! had de primeur. Veel bloot is er niet overigens niet te zien.

In de video zit Rihanna in bad. Pas na ruim drie minuten begint ze mee te zingen met het nummer over een moeizame liefdesrelatie. Stay, dat in januari al als single werd uitgebracht, is een duet van Rihanna en singer-songwriter Mikky Ekko. Tijdens de uitreiking van de Grammy's brachten de twee het nummer live ten gehore.

Stay is de tweede single van Rihanna's zevende album Unapologetic, dat in november verscheen. Op het album is ook Chris Brown, Rihanna's vriend, te horen. Hij timmerde de zangeres vier jaar geleden in elkaar, maar inmiddels heeft zij hem dat vergeven en zijn ze weer samen. Op Unapologetic staan meerdere nummers die naar Rihanna's rumoerige relatie met Brown lijken te verwijzen.


Rihanna uit de kleren voor nieuwe videoclip (Foto: Novum)

Geen straf voor gebruik valse geboorteakte

Een 50-jarige vrouw uit Geldrop is dinsdag door de rechtbank schuldig bevonden aan het gebruik van een valse geboorteakte uit Marokko bij het inschrijven van haar zogenaamde dochter bij de gemeente Eindhoven. Ze krijgt echter geen straf, vanwege haar zorgelijke medische situatie en omdat justitie de redelijke termijn waarin een strafzaak moet zijn afgedaan heeft overschreden.

In de akte die de vrouw gebruikte, stond dat zij de moeder is van een meisje dat in 2005 in Marokko was geboren. Met de akte schreef ze het meisje in bij de gemeente en vroeg ze voor haar een paspoort aan. Uit dna-onderzoek bleek in 2007 echter dat de vrouw en haar echtgenoot niet de biologische ouders van het kind zijn.

Volgens de rechtbank in Den Bosch is de vrouw in 2005 in Marokko niet bevallen van een dochter en wist zij dus dat het meisje dat ze meenam naar Nederland niet haar biologische dochter was. Het kind is vorig jaar door de kinderrechter onder toezicht van Bureau Jeugdzorg gesteld. Van wie het dan wel is, is niet duidelijk geworden.

Haar man, die in Nederland verbleef toen het kind zou zijn geboren, verklaarde steeds ervan overtuigd te zijn geweest dat zijn vrouw zwanger was. Omdat er geen bewijs voor is dat hij wist dat ze dat niet was, sprak de rechtbank hem vrij.

De rechtbank vindt voor de vrouw een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden passend, maar komt onder meer door het 'laakbare handelen' van het OM tot een ander oordeel. Het echtpaar heeft jarenlang in onzekerheid gezeten, aldus de rechtbank.

Spielberg verspreidt dvd's Lincoln onder scholen

Alle middelbare scholen in de Verenigde Staten krijgen binnenkort een pakketje van Steven Spielberg. Productiebedrijf Participant Media stuurt de dvd Lincoln naar de scholen, zodat de leerlingen kunnen worden bijgespijkerd over de zestiende president van de VS. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"We hebben veel brieven van leraren gekregen of de film ook beschikbaar wordt gesteld aan klassen", licht Spielberg toe in een verklaring. Zijn film over Abraham Lincoln maakt deze maand kans op maar liefst twaalf Oscars. "We realiseerden ons dat Lincoln niet alleen waardevol was voor volwassen, maar ook voor jongvolwassenen in klaslokalen", gaat hij verder.

Behalve een dvd van de film krijgen de docenten ook een gids waarin staat hoe ze een les over Lincoln vorm zouden kunnen geven. De films worden volgende maand verspreid als het drama met Daniel Day-Lewis als Lincoln op dvd verschijnt.

Sinéad O'Connor blij met aftreden paus

Sinéad O'Connor is er blij mee dat paus Benedictus XVI terugtreedt. De zangeres verscheurde ooit live op televisie een foto van Benedictus' voorganger, na beschuldigingen van kindermisbruik binnen de rooms-katholieke kerk. De zangeres uit het streng katholieke Ierland ziet nu echter nieuwe kansen voor de kerk.

O'Connor 'wil paus Benedictus feliciteren met zijn wijze besluit om met pensioen te gaan'. "De kerk is vreselijk in diskrediet gebracht door leugens en laster tegen de heilige geest", staat in een verklaring op haar website. "Benedictus' grootste prestatie is zijn pensionering. Er ligt nu een kans voor de kerk om opnieuw te worden opgebouwd en geschikt te worden om de heilige geest te huisvesten."

Maandag maakte de 85-jarige Benedictus bekend de kracht niet meer te hebben om de lasten van het pauselijke ambt te dragen. In 1992 zorgde O'Connor wereldwijd voor opschudding door in de Amerikaanse sketchshow Saturday Night Live een foto van paus Johannes Paulus II te verscheuren.

Rabo verwacht stabilisatie woningprijzen

De huizenprijzen in Nederland zullen dit jaar nog dalen. Maar vanaf 2014 zullen ze stabiliseren. Dat verwachten economen van de Rabobank dinsdag. Eerder voorspelde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dit ook al.

"De Nederlandse woningmarkt zal de eerste maanden van dit jaar naar verwachting nog geen herstel laten zien. De weinig rooskleurige economische vooruitzichten, dalende koopkracht en oplopende werkloosheid en de daarmee gepaard gaande onzekerheid zorgen ervoor dat de prijzen in 2013 nog onder druk blijven staan", aldus de bank, de grootste hypotheekverstrekker van het land.

Voor de middellange termijn, lees vanaf 2014, ligt een gematigd herstel in de lijn der verwachting. Als de onrust rond het woningbeleid is verdwenen, zal de structurele krapte op de Nederlandse koopwoningmarkt zorgen "voor het loskomen van de latente vraag met een opwaartse druk op de huizenprijzen". Een Rabo-econoom verklaart dat het tekort "de neerwaartse factoren dan kan bijbenen waardoor prijzen stabiliseren".

Ook Rabo verwacht stabilisatie woningprijzen
Ook Rabo verwacht stabilisatie woningprijzen (Foto: ANP)

Kopschoppers in beroep tegen uitlevering

De vijf jongeren uit België die op 4 januari betrokken waren bij de mishandeling van een man in Eindhoven, mogen van de raadkamer in het Belgische Turnhout in principe worden uitgeleverd aan Nederland. De vijf gaan hiertegen in beroep. Dat bevestigt advocate Evelien Jacobs van het kantoor dat een van de verdachten verdedigt.

In de zaak zitten al twee jongeren vast. Een derde verdachte is eerder vrijgelaten. Vier van de vijf verdachten worden verdacht van openlijke geweldpleging en poging doodslag, de vijfde verdachte enkel van poging doodslag, oordeelde de raadkamer.

Geen celstraf voor fataal ongeluk drankrijdster

Een 42-jarige automobiliste uit Nigtevegt die vorig jaar in Loenen aan de Vecht met een slok op een motorrijder doodreed, hoeft niet de cel in. De rechtbank in Utrecht veroordeelde haar dinsdag tot een halfjaar voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 240 uur. Ook mag ze vier jaar lang geen auto meer besturen.

De vrouw verleende, zwaar onder invloed na het drinken van een glas prosecco en een literfles rode wijn, het 44-jarige slachtoffer geen voorrang op de N402 in de Utrechtse plaats. De motorrijder overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van negen maanden geëist. De rechtbank gaat daar niet in mee omdat de verdachte inziet hoeveel leed zij anderen heeft bezorgd. Ook speelt de trage afhandeling van de zaak door het OM een rol. Verder zou de vrouw niet meer voor haar jonge kinderen kunnen zorgen.

Kamer wil meer weten over EU-begroting

De Tweede Kamer wil meer informatie van het kabinet over de Europese meerjarenbegroting waarover de regeringsleiders van de EU vrijdag overeenstemming hebben bereikt. De positie van Nederland ten opzichte van andere landen is niet duidelijk genoeg, vindt de Kamer.

"Het kabinet moet precies uiteenzetten wat de 960 miljarddeal precies betekent", zei CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt dinsdag. "Ik wil weten hoe wij eruit springen en hoe de deal tot stand is gekomen." Omtzigt wil verder weten welke speciale deals individuele landen hebben gesloten.

Ook SP-Kamerlid Harry van Bommel zei 'exacte helderheid' te willen over de Nederlandse betalingspositie, ook in vergelijking met andere landen. VVD, PvdA, D66 en PVV sloten zich eveneens aan bij het verzoek om meer informatie. Ook komt er een Kamerdebat over de nieuwe Europese begroting.

Volgens het akkoord, dat vrijdag na meer dan een etmaal vergaderen in Brussel werd gesloten, behoudt Nederland de korting op de EU-afdracht van een miljard. Volgens het kabinet bedraagt de jaarlijkse korting gemiddeld netto 1,086 miljard euro. Het gaat om een vast bedrag van 728 miljoen euro, plus een korting op de btw-afdracht van 359 miljoen.

Ook is afgesproken dat de begroting voor de periode 2014 tot en met 2020 als geheel 960 miljard euro bedraagt. Dat is een daling van zo'n 34 miljard.

Celstraffen voor handel broers in nepviagra

Twee broers zijn dinsdag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot celstraffen voor de invoer en handel in illegale geneesmiddelen, waaronder gevaarlijke afslankmiddelen en nepviagra. De 49-jarige hoofdverdachte uit Beverwijk kreeg anderhalf jaar cel, zijn 57-jarige broer uit Zaandam moet acht maanden de cel in. Justitie had respectievelijk anderhalf jaar en een jaar cel geëist.

De broers verkochten de illegale pillen via internet. In de afslankmiddelen zat onder meer de stof sibutramine, die ernstige bijwerkingen kan hebben. Ook zagen de namaakerectiepillen er uit alsof ze echt waren en was het voor gebruikers niet duidelijk wat er precies in zat.

De rechtbank oordeelde dat deze feiten zo ernstig en omvangrijk zijn dat een gevangenisstraf hiervoor passend is. Zowel de afslankpillen als de viagra vallen onder de geneesmiddelenwet en mogen alleen op recept worden verstrekt.

De straffen van de broers verschillen omdat de jongste broer meer en langer handelde in de middelen, verklaart de rechtbank. Verder achten de rechters niet bewezen dat de broers samenwerkten bij de strafbare feiten. De rechters gaan er daarom van uit dat beide broers hun eigen bedrijf in illegale middelen runden.

[WTT] De Bakker door na opgave Youzhny

Thiemo de Bakker heeft dinsdag de tweede ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam bereikt. De Hagenaar zag zijn tegenstander Mikhail Youzhny in de derde set opgeven: 3-6, 7-6 (2) en 4-1. In de tweede ronde komt hij waarschijnlijk Roger Federer tegen.

Youzhny brak De Bakker in de eerste set meteen op zijn eerste servicegame en behield zijn eigen servicebeurten vervolgens redelijk eenvoudig. In de tweede set braken beide mannen elkaar een keer, waarna een tiebreak de beslissing moest brengen. Daarin gaf de Hagenaar een snel verkregen voorsprong niet meer weg.

Youzhny moest vervolgens behandeld worden aan een blessure. De Bakker brak de Rus twee games later. Nadat hij zijn eigen service had behouden brak hij Youzhny nogmaals, waarna de nummer dertig van de wereld opgaf.

Maandag verraste Bakker's landgenoot Igor Sijsling al door Wilfried Tsonga uit te schakelen. Later dinsdag komt Robin Haase in actie tegen de Let Ernests Gulbis.

ADO verkoopt Rodrigues aan Levski Sofia

Garry Mendes Rodrigues vertrekt van ADO Den Haag naar Levski Sofia. Dat melden de Hagenaren dinsdag. De 22-jarige Rotterdammer liep anderhalf jaar geleden als speler van amateurclub FC Boshuizen stage bij ADO, waarna de club hem een contract aanbod.

Rodrigues werd vervolgens uitgeleend aan eerstedivisionist FC Dordrecht om ervaring op te doen. Daar trok hij dit seizoen, onder meer door vijf goals, de aandacht van de Bulgaarse club. De middenvelder speelde geen officieel duel voor ADO.

Sagan pakt zege in tweede etappe Ronde van Oman

Cannondale-renner Peter Sagan heeft dinsdag de tweede etappe van de Ronde van Oman op zijn naam geschreven. De 23-jarige Slowaak kwam solo over de finish. Tony Gallopin van Radioshack en Martin Elmiger (IAM Cycling) completeerden het podium.

Sagan neemt de leiderstrui in het klassement over van Argos-Shimano-sprinter Marcel Kittel, die maandag de eerste etappe won. Sagan heeft negen seconden voorsprong op Gallopin.

Naar de finish toe moesten de renners twee kleine heuvels trotseren. Kittel kon het tempo al snel niet meer bijhouden. Sagan hield wel stand en pakte een kleine voorsprong op onder meer Alberto Contador en Vincenzo Nibali. Gelderlander Bobbie Traksel van Champion System en de Japanner Tomohiro Kinoshita kenden samen een lange vlucht, maar werden zo'n twintig kilometer voor de streep ingehaald door het peloton.

De Kort hoopt fit te zijn voor Vlaamse klassiekers

Koen de Kort hoopt op tijd fit te zijn voor de Vlaamse klassiekers. De renner van Argos-Shimano brak vorige week woensdag zijn sleutelbeen en is daar vrijdag succesvol aan geopereerd. "In het ideale scenario kan ik nog een etappekoers rijden voor de klassiekers", zegt hij op de teamwebsite.

"Het wordt krap, we zullen zien hoe het zich ontwikkelt. Ik had de dag van de operatie best veel pijn, maar sinds zondag gaat het beter. Ik ben al begonnen met indoortraining, dat is een goed teken." De eerste Vlaamse klassieker van het seizoen, Omloop Het Nieuwsblad, wordt eind deze maand verreden.

Wii U-software verkoopt slecht in Engeland

De verkoopcijfers van Wii U-software in Engeland zijn niet al te best. Dat blijkt een gepubliceerde cijfers over de maand januari. De software-verkoop van Nintendo's console bedraagt slechts 1,6% van de totale software-verkoop in Engeland.

In totaal gingen 34,000 Wii U-games over de toonbank, inclusief de in de zwarte Wii U gebundelde Nintendo Land. Februari belooft ook niet veel goeds. Scribblenauts voor Wii U werd op het laatste moment zonder opgegeven reden uitgesteld en Rayman Legends is naar september verschoven.

Engelse software-verkoop in januari:
Xbox 360: 810,000 (38.4%)

PS3: 545,000 (25.8%)

PC: 228,000 (10.8%)

Wii: 182,000 (8.6%)

DS: 139,000 (6.6%)

3DS: 112,000 (5.3%)

Vita: 46,000 (2.2%)

Wii U: 34,000 (1.6%)

PSP: 13,000 (0.6%)

PS2: 2,000 (0.1%)

Pokémon Rumble U aangekondigd

Met de release van een nieuwe Nintendo-console maken de overbekende series altijd wel een her-entree. Met de Wii U is dit ook gebeurd, maar voor alsnog mist er nog een serie. Jullie weten wel welke ik bedoel. Juist! Pokémon!

Pokémon Rumble U is zojuist aangekondigd, en zal zoals ik eerder al zei de eerste Pokémon-game worden die op de Wii U zal verschijnen. In Japan krijgt dit spel een release in de lente. Het spel zal de eerste vijf generaties Pokémon bevatten, die samen ongeveer 649 pokèmon zullen bevatten.

Het Official Nintendo Magazine geeft aan dat het spel een eShop-spel zal zijn, en ondersteuning zal hebben voor multiplayer met maximaal vier spelers. In het spel zal de speler een groep speelgoed-pokèmon moeten commanderen, en zo moeten navigeren dat de vijanden van het veld geveegd worden. Dat lijkt verdacht veel op Pikmin, vind je ook niet?

Over een release hier in het westen is nog niets bekend, maar zodra we meer weten zal je het hier terugzien.

Fan-vertaling van Final Fantasy Type-0 is goed onderweg

Fans wachten al jaren op een kwalitatief hoogstaande Final Fantasy-titel. Volgens gamers die het spel hebben geïmporteerd uit Japan zou Type-0 die wens vervullen, maar Square Enix weigert vooralsnog om de game naar het Westen te brengen.Daarom grijpen een aantal fans nu in.

De PSP is in het Westen lang niet zo populair als in Japan. Bovendien is de platform al geruime tijd vervangen door PS Vita. Voor Square Enix allemaal redenen om het spel niet naar het Westen te brengen. Een groep fans is daarom op dit forum aan de slag gegaan om de game te vertalen. Je kunt een deel van de geboekte progressie in de onderstaande video bekijken.

Yakuza-serie is nog lang niet klaar

Toshihiro Nagoshi, producent van de Yakuza-serie, sprak over het volgende deel van de misdaaddrama. Dat deed hij in een interview met het Japanse gamesblad Dengeki PlayStation. De volgende Yakuza-game wordt waarschijnlijk gemaakt voor de PlayStation 4.

Yakuza 5, die vorig jaar uitkwam in Japan, moet nog aangekondigd worden voor een Westerse release. Het team in Japan gaat ondertussen verder met het ontwikkelen van de serie. Volgens Nagoshi wil het team in het volgende deel het geweld beter overbrengen zodat de spelers een 'fysieke ervaring' hebben.

Het team wil het vechtsysteem verder uitbreiden en innovaties introduceren. Nagoshi hoopt om dit jaar al een aankondiging te kunnen doen.

[WTT] Zieke Llodra trekt zich terug uit Rotterdam

Michael Llodra heeft dinsdag het ABN AMRO World Tennis Tournament verlaten wegens ziekte. Dat meldt de toernooiorganisatie dinsdag. De kampioen van 2008 wordt vervangen door lucky loser Tobias Kamke. De Duitser treft dinsdagmiddag Julien Benneteau.

Llodra laat ook het dubbelspel met Juan Martin del Potro aan zich voorbijgaan. Het duo wordt vervangen door Jarkko Nieminen en Jerzy Janowicz.

"Productie Aliens Colonial Marines een ramp"

De productie van het schietspel Aliens Colonial Marines was een regelrechte ramp. Gamestudio Gearbox Software werkte grofweg zeven jaar aan de game en besteedde een groot deel van de productie uit. Dat schrijft de Britse gamewebsite Eurogamer op basis van een anonieme klokkenluider.

Gearbox beweerde altijd dat het de game grotendeels in eigen huis maakte, maar zou zelf alleen de online spelfuncties hebben gemaakt. Timegate Studios, dat voorheen werkte aan het downloadbare schietspel Section 8, zou de hoofdmoot van de game voor zijn rekening hebben genomen.

Gearbox Software wordt de laatste jaren geroemd om zijn Borderlands-reeks, maar slaat ondertussen de plank geregeld ook flink mis. Het schietspel Duke Nukem Forever werd matig ontvangen door recensenten, de aankondiging van de over-de-topactiegame Brothers in Arms: Furious Four schoot bij fans van serieus ingestelde Brothers in Arms-reeks in het verkeerde keelgat en nu lijkt ook Aliens: Colonial Marines een fiasco te worden.

Aliens Colonial Marines is sinds dinsdag verkrijgbaar voor de pc, Xbox 360 en Playstation 3. De eerste recensies zijn met een gemiddelde cijfer rond de vijf niet bepaald lovend.


'Productie Aliens Colonial Marines een ramp'

Valentijnsdag en de dikke olifant van Juan Carlos

Worden er nog wel Valentijnskaartjes verstuurd? Wat moeten de mensen op het sorteercentrum van de post de hele dag doen als ze geen gênante teksten meer kunnen lezen op Valentijnsdag? Waar moet het heen met de wereld? Gelukkig is er voor de moderne vrouw een ouderwetse oplossing om weer kans te maken op een Valentijnskaart. Postcrossing! Sterker nog, met Postcrossing kan je het hele jaar door ansichtkaarten van volstrekt willekeurige mensen overal ter wereld ontvangen.

Franse onderscheiding voor Bruce Willis

Bruce Willis is in Frankrijk onderscheiden als commandeur in de Orde van Kunst en Letteren. De Amerikaanse acteur werd maandagavond in Parijs geëerd met de ridderorde. De 57-jarige Willis ontving zijn medaille in het bijzijn van zijn vrouw Emma Heming.

Willis is geboren in West-Duitsland op een Amerikaanse legerbasis. Hij zei zich thuis te voelen in Frankrijk. De Hollywoodster sprak zich wel uit tegen het voornemen van de socialistische president François Hollande om de belasting voor de allerrijksten te verhogen naar 75 procent. Willis heeft er nooit een geheim van gemaakt een Republikein te zijn.

De acteur is bekend van rollen in actiethrillers als de Die Hard-filmreeks, Looper en Sin City. Hij was vorig jaar ook te zien in de Wes Anderson-komedie Moonrise Kingdom. A Good Day to Die Hard draait vanaf donderdag in de bioscopen.


Franse onderscheiding voor Bruce Willis (Foto: Novum)

'Worstelen vanaf 2020 niet meer olympisch'

Het Internationaal Olympisch Comité weert worstelen vanaf 2020 van de Olympische Spelen. Dat heeft een anonieme official dinsdag gezegd. Verwacht werd dat de moderne vijfkamp, waarbij de sporters schermen, zwemmen, paardrijden, hardlopen en pistoolschieten, zou worden geweerd. Die discipline mag van het IOC echter olympisch blijven.

De IOC beoordeelt in het Zwitserse Lausanne 26 olympische sporten. Door een sport te weren kan later dit jaar een nieuwe sport worden toegevoegd. Onder meer honkbal, karate, squash en wakeboarding willen vanaf 2020 worden toegelaten.

Alle Oscarwinnaars verzameld op poster Olly Moss

De Engelse kunstenaar Olly Moss heeft een bijzonder werkje afgeleverd. In samenwerking met de Academy of Motion Picture Arts and Sciences eert hij alle Oscarwinnaars door het bekende gouden beeldje als basis te gebruiken voor alle herkenbare personages uit de desbetreffende films.

Alle films die sinds 1927 de meest felbegeerde Oscar, namelijk die voor Beste Film, hebben veroverd, zijn vertegenwoordigd. De 26-jarige Moss is al enkele jaren bezig met het omtoveren van bekende filmposters naar zijn eigen minimalistische stijl. Dit is dan geen filmposter in de traditionele zin, maar het is wel zijn grootste klus tot nu toe.

Op 24 februari zullen we te weten komen welke film hier wellicht volgend jaar bij zal komen te staan. In het Dolby Theatre in Los Angeles, Californië zal dan de 85e Oscaruitreiking plaatsvinden.

Olly Moss 85 Oscars Poster
Hoeveel herken jij er? (klik hier voor de grote versie)

Journey favoriet voor Bafta Games Awards

Het avonturenspel Journey is met acht nominaties de grootste kanshebber voor de British Academy Games Awards. De jury van de Bafta Games Awards nomineerde Journey onder meer in de categorieën best game, onlinemultiplayer en game innovation. Het avonturenspel The Walking Dead is zeven keer genomineerd.

In zeventien verschillende categorieën zijn in totaal 53 games genomineerd. Naast Journey en The Walking Dead zijn ook het schietspel Far Cry 3 met zes nominaties en het avonturenspel Dear Ester met vijf favoriet voor het winnen van een of meer prijzen. Call of Duty: Black Ops 2 moet het doen met drie nominaties.

De Bafta Games Awards worden op 5 maart uitgereikt in het Hilton in Londen. Het is de tiende keer dat de prijzen worden uitgedeeld. Vorig jaar was het puzzelspel Portal 2 de grote winnaar.

Leven Sylvia Kristel verfilmd

Het leven van Sylvia Kristel wordt onderwerp van een speelfilm en een vierdelige tv-serie. Dat bevestigt productiebedrijf PVPictures van Paul Voorthuysen na berichtgeving in het AD. Het project verkeert nog in een pril stadium. "We hebben nog geen scenarist, daar wordt aan gewerkt", aldus een woordvoerder van PvPictures.

De basis van de verfilming wordt niet de autobiografie Naakt die de actrice over haar leven schreef. Een rode draad door de filmbewerking worden de foute mannen in Kristels leven. "We willen een andere, nieuwe benadering kiezen", zegt Voorthuysen in de krant.

"De zoon van Sylvia, Arthur, zal ons adviseren en met nog onbekende details uit haar leven komen", gaat de producent verder. De beoogde verfilming wordt geregisseerd door Pim van Hoeve. Hij is onder meer bekend van de tv-series Beatrix , Oranje Onder Vuur en Bernhard, Schavuit van Oranje.

De Nederlandse filmster overleed vorig jaar op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Kristel werd wereldberoemd door haar rol als Emmanuelle in de gelijknamige softpornofilms. Ze was altijd heel open over haar drugs- en drankgebruik en onstuimige liefdesleven.

"We willen er niet een te tragisch verhaal van maken", vertelt Voorthuysen. "Ook de positieve kanten worden belicht." De filmmakers zijn van plan twee actrices aan te trekken voor de rol van Kristel. De film en series worden gemaakt in samenwerking met een Franse producent.


Leven Sylvia Kristel verfilmd (Foto: Novum)

Berlinale deelt verrassingsprijs uit aan Linklater

De Amerikaanse filmmaker Richard Linklater is in Berlijn verrast met een Berlinale Camera. De prijs wordt jaarlijks tijdens het filmfestival in de Duitse hoofdstad uitgereikt aan filmmakers of -instanties die veel betekenen voor de filmwereld.

De 52-jarige Linklater kreeg de prijs maandagavond tijdens de première van Before Midnight. Het drama is het laatste deel van een trilogie over de relatie tussen een Française en een Amerikaan, gespeeld door Julie Delpy en Ethan Hawke. Voor het eerste deel Before Sunrise uit 1995 kreeg hij een Zilveren Beer tijdens de Berlinale.

Zaterdag kreeg Isabella Rossellini al een Berlinale Camera en documentairemaker Rosa von Praunheim krijgt zijn Berlinale Camera woensdagavond. Rossellini is tijdens het filmfestival te zien in de Nederlandse kinderfilm Nono, Het Zigzag Kind.

Het filmfestival van Berlijn sluit zaterdagavond af met de uitreiking van de Gouden en Zilveren Beren.


Berlinale deelt verrassingsprijs uit aan Linklater (Foto: Novum)

Gas Powered Games stopt inzamelingsactie

Gas Powered Games heeft zijn poging om 1,1 miljoen dollar via crowdfunding bij elkaar te krijgen stopgezet. Met nog twee dagen te gaan stond de teller op een half miljoen dollar. Dat was te weinig om de productie van het actierollenspelspel Wildman te kunnen bekostigen, laat studiobaas Chris Taylor weten.

Taylor zoekt nu nieuwe mogelijkheden om zijn gamestudio draaiend te houden. Vorige maand moest Gas Powered Games enkele werknemers ontslaan. Daarnaast zag het een aantal contracten beëindigd worden. Wildman was, volgens eerdere berichten in Amerikaanse media, een laatste strohalm voor de gamestudio.

Verschillende uitgevers hebben volgens Taylor interesse getoond in Wildman. Deze uitgevers wilden echter alleen investeren wanneer er voldoende interesse werd getoond via de crowdfundinginzamelingsactie. Het is niet bekend of Gas Powered Games het actierollenspel Wildman heeft kunnen slijten bij een uitgever.

Italiaans Olympisch Comité onderzoekt Cipollini

Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) gaat onderzoek doen naar wielrenner Mario Cipollini. Het CONI laat weten dit te doen naar aanleiding van mediaberichten over dopinggebruik.

Cipollini, de wereldkampioen van 2002, zou volgens de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport zich onder meer hebben ingelaten met epo, hormonen en bloedtransfusies hebben . De oud-renner was volgens het dagblad klant van de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes, die hem met de codenaam 'Maria' zou hebben aangeduid.

Cipollini greep in 2002 de wereldtitel in het Belgische Zolder en zegevierde in Milaan-San Remo en Gent-Wevelgem. Ook won hij het puntenklassement in de Giro d'Italia.

De renner noemde de beschuldigingen zondag 'ongefundeerd en absurd'. Volgens zijn advocaat heeft de Gazetta een fout gemaakt. Een faxnummer waarmee de krant Cipollini heeft geïdentificeerd als een dopinggebruikende renner, zou niet het nummer van Cipollini zijn geweest.

Sinds 2011 is de 45-jarige Cipollini, die een recordaantal van 42 etappes in de Ronde van Italië op zijn naam schreef, als adviseur actief bij de Russische ploeg Katusha.


Italiaans Olympisch Comité onderzoekt Cipollini (Foto: Novum)

Nigeriaanse bondscoach neemt toch geen ontslag

De Nigeriaanse bondscoach Stephen Keshi stapt toch niet op. De trainer liet maandag weten te vertrekken, maar is op zijn beslissing teruggekomen en blijft op zijn post. Nigeria veroverde zondag de Afrika Cup.

Volgens Keshi had de bond, die al jaren wordt beschuldigd van corruptie en wanbeleid, voor het kwartfinaleduel tegen Ivoorkust met ontslag gedreigd. "Ik heb sindsdien de kans gekregen om verschillende kwesties te bespreken met alle betrokkenen. Zodoende ben ik blij om te zeggen dat ik mijn positie heb heroverwogen en hier blijf werken", zegt hij in een verklaring.

Keshi leidde Nigeria zondag naar het eerste Afrikaanse kampioenschap in negentien jaar. In Johannesburg versloegen de Super Eagles Burkina Faso met 1-0. De voetballers en de staf keren dinsdag terug in Nigeria om de overwinning te vieren.


Nigeriaanse bondscoach neemt toch geen ontslag (Foto: Novum)

Gearbox bevestigt nieuwe Brothers in Arms

Gearbox Software werkt aan een nieuw deel in de Brothers in Arms-reeks. Dat heeft studiobaas Randy Pitchford bevestigd in een interview met entertainmentwebsite IGN. Wanneer het schietspel moet verschijnen is nog onbekend, volgens de topman verkeert het nog in een conceptfase. Het spel is dan ook nog naamloos.

Twee jaar geleden liet Pitchford al weten dat Matt Baker, de hoofdrolspeler in de Brothers in Arms-reeks, een comeback zal maken. Mocht Baker de hoofdrol spelen in de nieuwe game, dan zal ook deze Brothers in Arms zich afspelen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook eerdere spellen in de Brothers in Arms-reeks draaiden om broederschap tussen enkele geallieerde soldaten tijdens gevechten met de Duitsers. Het derde en laatste spel in de serie, Brothers in Arms: Hell's Highway, verscheen in 2008 en draaide om Operation Market Garden, het geallieerde offensief op Nederlandse grondgebied in de herfst van 1944.

Amanita Design klaagt uitgever aan

De Tsjechische gamestudio Amanita Design sleept uitgever Lace Mamba Global en diens zusterbedrijven Mamba Games en Lace Group voor het gerecht. Amanita heeft nog een onbekend geldbedrag tegoed voor de distributie van het puzzelavontuur Machinarium. Daarnaast zou Lace Mamba Global contractbreuk gepleegd hebben.

In een open brief schrijven gamestudio's Amanita Design, Daedalic Entertainment en Colibri Games dat Lace Mamba Global structureel afspraken niet nakomt. Daarnaast zou onder meer Machinarium in landen zijn uitgegeven zonder dat Amanita Design daar ooit toestemming voor heeft gegeven. De drie bedrijven sluiten zich aan bij CBE Software, dat in januari zijn beklag deed over de praktijken bij de uitgever.

De financiële geschillen tussen Lace Mamba Global en de gamestudio's Daedalic en Colibri zijn inmiddels opgelost. De laatste betalingen zouden 15 maart binnen moeten zijn bij de studio's. Ondertussen beweert de directie van Lace Mamba Global dat het contract van Amanita Design niet met Lace Mamba Global is gesloten, maar met Mamba Games. Amanita Design legt deze zaak voor aan de rechtbank om duidelijkheid te krijgen.

Felicity Jones vond zoenen met vriend raar

Felicity Jones moest voor het kostuumdrama Cheerful Weather for the Wedding zoenen met haar goede vriend Luke Treadaway. "We konden niet ophouden met lachen toen we moesten zoenen", vertelt de Britse actrice aan Novum Nieuws. "Je vergeet uiteindelijk wie je zelf bent en speelt een personage, daardoor voelt het niet raar of gênant."

"Het is niet veel raarder dan zoenen met een volstrekt onbekende", vindt Treadaway. "Uiteindelijk doe je gewoon alsof net zoals kinderen dat doen", gaat hij verder. "Alleen bereid je je voor een film beter voor." Acteren is volgens hem geloven dat wat je speelt echt waar is. "Je moet gewoon een heel levendige fantasie hebben en sterk inlevingsvermogen."

De 29-jarige Jones speelt in Cheerful Weather for the Wedding Dolly die op het punt staat om te trouwen. Als haar oude vlam Joseph, de rol van Treadaway, op komt dagen, wordt haar twijfel over haar aanstaande huwelijk groter.

De film draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Felicity Jones vond zoenen met vriend raar (Foto: Novum)

FOK!games bekijkt JXD S7300 Androidhandheld

Begin deze maand vroegen we al of jullie wilden helpen bij het bespreken van de S7300 Androidhandheld van JXD. Gisteren ontvingen wij ons exemplaar en vandaag werpen we er een eerste blik op om jullie up-to-date te houden!

Het apparaat wordt geleverd in een vrij standaard doos en je krijgt er ook de gebruikelijke adapter, usb-kabel, poetsdoekje en oordopjes bij. De JXD komt direct met vooraf geïnstalleerde screenprotector ter berscherming van het scherm. Op de S7300 staan een aantal emulators en zelfs een Super Mario 64 ROM. Dit is niet helemaal volgens de regels van Nintendo, maar in Hong Kong nemen ze het wat dat betreft blijkbaar niet zo nauw. 

Doos S7300

Qua grootte is de S7300 vergelijkbaar met een Wii U-controller met als grootste verschil de dikte en het scherm. De S7300 is meer een echte tablet met knoppen waar de Wii U-controller een controller met tabletscherm is. De knoppen zelf voelen prima aan, opvallend goed voor een tablet met een adviesprijs van rond de 170 dollar!

Naast de standaard accessoires die meegeleverd worden kun je ook een hoesje-met-toetsenbord bestellen en die hebben wij uiteraard ook. We moeten nog even kijken hoe we die precies aansluiten (dat lukte gisterenavond na een dagje carnavallen niet helemaal) en je leest daar meer over in de review.

keyboard jxd vs wiiu

De komende tijd gaan we flink aan de slag met onze S7300 en jullie kunnen nog steeds vragen stellen aan ons. Hou de vragen over emulatie een beetje binnen de officiële regels, dit is een grijs gebied natuurlijk. Ook tips zijn welkom, zowel op het gebied van must-have apps als must-have games! Onze leverancier heeft trouwens aangegeven dat FOK!kers die geïnteresseerd zijn in deze S7300 na de review gebruik kunnen maken van een speciale korting. De details zijn we nog aan het uitwerken, daar komen we op terug in de review zelf.

'Rafael van der Vaart bleef slapen bij Sylvie'

Rafael en Sylvie van der Vaart hebben weer samen een nacht doorgebracht. Volgens De Telegraaf bleef de voetballer na zijn verjaardagsfeestje slapen bij de presentatrice. De Van der Vaartjes kondigden begin dit jaar aan te gaan scheiden.

Rafael, die maandag zijn dertigste verjaardag vierde, werd maandagochtend op de gevoelige plaat vastgelegd bij het appartement van Sylvie. Met een kledinghoes en telefoon in de hand loopt de voetballer lachend naar zijn auto. Volgens De Telegraaf waren zijn haren nog nat van het douchen en genoot Rafael duidelijk na van zijn feestje. Eerder werd al duidelijk dat Sylvie van de partij was tijdens de verjaardag van haar ex.

Sinds Sylvie en Rafael begin januari hun scheiding aankondigden worden de twee weer geregeld samen gespot. Geruchten dat Sylvie en Rafael hun huwelijk willen redden, doen dan ook al weken de ronde. Een hereniging werd vorige maand echter nog ontkend door het management van de twee, hoewel een toekomstige verzoening niet werd uitgesloten.

Internationale veroordelingen nucleaire test

Als reactie op de kernproef die Noord-Korea heeft gehouden komen veel afkeurende reacties vanuit de internationale gemeenschap. De VN veiligheidsraad komt later vandaag in spoedzitting bijeen.

De nieuwe nucleaire proef die Noord-Korea heeft uitgevoerd is een directe uitdaging naar de internationale gemeenschap toe en een onvergeeflijke dreiging voor vrede en veiligheid van het Koreaanse schiereiland en noordoost-Azië. Dat heeft de Zuid-Koreaanse veiligheidsadviseur Chung Yung-woo dinsdag verklaard. Hij zei dat in een toespraak op de Zuid-Koreaanse televisie.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft dinsdag de nucleaire test van Noord-Korea veroordeeld. "Het is een duidelijke en ernstige overtreding van de Veiligheidsraadresolutie", verklaarde hij.

Obama
De derde kernproef van Noord-Korea is een bedreiging voor "ons en de vrede en veiligheid in de wereld". Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag laten weten. Hij spreekt van een "hoogst provocerende actie" van het regime in Pyonyang, die de stabiliteit in het gebied rond het Koreaanse schiereiland ondermijnt.

Dat Noord-Korea een nieuwe kernproef heeft uitgevoerd, is voor minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) "een onverantwoordelijke provocatie". De test ondermijnt de stabiliteit en veiligheid in de regio, en Noord-Korea isoleert zich nog verder, aldus de minister.

Ban Ki-moon veroordeelt nucleaire test
Ban Ki-moon veroordeelt nucleaire test (Foto: ANP)

VN Veiligheidsraad komt met spoed samen

Zuid-Korea heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen een spoedvergadering te beleggen. De vergadering vindt dinsdagmiddag 15.00 uur Nederlandse tijd plaats.

De Verenigde Staten, Zuid-Korea en de Europese leden willen dat de Veiligheidsraad een resolutie aanneemt die nieuwe sancties aan Pyongyang oplegt als er sprake zou zijn van een derde nucleaire test. Dat meldden diverse VN-diplomaten.

Het kan echter weken duren voordat een dergelijke resolutie wordt goedgekeurd. De twee eerdere proeven waren in 2006 en 2009.

Edisons voor Kane en Trijntje Oosterhuis

Kane en Trijntje Oosterhuis zijn maandagavond in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Edison Pop. Kane kreeg de prijs voor beste groep, Trijntje Oosterhuis ging naar huis met het beeldje voor beste vrouwelijke artiest.

Ook Blaudzun en Gers Pardoel vielen in de prijzen. De Edison Pop voor beste mannelijke artiest ging naar Blaudzun, Gers Pardoel werd uitgeroepen tot beste nieuwkomer. Alex Roeka ging naar huis met de prijs in de categorie kleinkunst/theater.

Tijdens de uitreiking van de Edison Pop werden ook twee publieksprijzen uitgedeeld. Het publiek koos Oceaan van Racoon als beste song, Sterker van Nick en Simon werd verkozen tot beste album.

De speciale juryprijs, die in 2011 in het leven werd geroepen, ging dit keer naar de band Lorrainville. Doe Maar kreeg aan het eind van de avond de Edison Oeuvreprijs uit handen van Gers Pardoel. De band zou de prijs al in 2000 krijgen, maar omdat Doe Maar weigerde op te treden werd de toekenning ingetrokken. Maandag stond de band echter ook niet op het podium.

De Edisons, de oudste muziekprijzen van Nederland, worden uitgereikt in het klassieke-, jazz- en popgenre. Vorig jaar werd de Edison Pop niet uitgereikt, in 2011 werden de beeldjes voor het laatst uitgedeeld.

Mali twijfelt over VN-vredesmissie

De Malinese regering heeft nog niet ingestemd met een vredesmissie van de Verenigde Naties in het land. Dat heeft plaatsvervangend VN-secretaris-generaal Jan Eliasson maandag gezegd. Volgens Eliasson lijkt er in toenemende mate overeenstemming te zijn over een vredesmissie, maar twijfelt de regering van Mali nog. Het regionale samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten, Ecowas, en de Afrikaanse Unie steunen een VN-vredesmissie.

Vorige week stelde Frankrijk in de Veiligheidsraad voor om een vredesmissie naar Mali te sturen. Frankrijk wil, zodra de militaire operatie in het land beëindigd is, zijn militairen terugtrekken uit het land.

De Amerikaanse president Barack Obama maakte maandag bekend dat het Pentagon vijftig miljoen dollar (37,4 miljoen euro) heeft vrijgemaakt om Tsjaad en Frankrijk te helpen bij de strijd tegen moslimextremisten in Mali.

Meldpunt voor kinderen in armoede

Voor kinderen die in armoede leven opent Kinderombudsman Marc Dullaert dinsdag een meldpunt. Nu veel kinderen langdurig in armoede leven is het volgens Dullaert een belangrijke vraag of er kinderrechten worden geschonden. In het door Nederland ondertekende Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind staat namelijk dat kinderen recht hebben op een levensstandaard die hen mogelijkheden biedt zich goed te ontwikkelen.

Dullaert roept ook ouders en professionals op om via het online meldpunt aan te geven hoe het huidige armoedebeleid voor kinderen uitpakt, meldt hij op zijn website. Met het meldpunt wil de Kinderombudsman de situatie van Nederlandse kinderen die in armoede leven onderzoeken.

De Kinderombudsman wil weten hoe kinderen het ervaren om in een arm gezin te leven, hoe ze daarmee omgaan en welke oplossingen zij zien. Ook wil hij onderzoeken welke aanpak het beste werkt om armoede onder kinderen te bestrijden. Het meldpunt blijft drie weken open.

Bij het onderzoek bekijkt de ombudsman ook wat gemeenten en particulieren doen om de armoede onder kinderen te bestrijden. Hiervoor worden hun initiatieven vergeleken door jongeren en professionals.

De Kinderombudsman ziet een stijging in het aantal kinderen dat in armoede leeft. Volgens de laatste schatting van het Sociaal en Cultureel Planbureau leeft een op de negen Nederlandse kinderen in armoede. Dat zijn er in totaal 377 duizend.

Noord-Korea bevestigt uitvoeren kernproef

Noord-Korea meldt dinsdag met succes een kernproef te hebben uitgevoerd. Daarmee heeft het land het bevel van de Verenigde Naties om te stoppen met het bouwen van kernwapens genegeerd.

De proef veroorzaakte een aardbeving die werd gemeten in Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten. De beving zou een kracht tussen de 4,9 en 5,2 hebben gehad. Noord-Korea had volgens Zuid-Korea van te voren al aangegeven een kernproef uit te voeren.

BioWare werkt aan Mass Effect Risk

BioWare is van plan om de Mass Effect-franchise verder uit te breiden. De studio heeft namelijk via Facebook laten weten dat er gewerkt wordt aan een Risk-versie van de game. BioWare heeft al een prototype van de doos online gezet. Alleen moeten we ons natuurlijk wel afvragen of deze versie wel "het echte einde bevat".

Behalve de releasedatum die niet specifieker wordt als 'ergens later dit jaar' zijn e rnog geen details.

 

Mass Effect Risk

'Rolstoeltennisster Vergeer stopt met tennissen'

Rolstoeltennisster Esther Vergeer stopt met tennissen. Dat maakt de zevenvoudig paralympisch kampioene dinsdagmiddag bekend bij de presentatie van haar biografie in Ahoy in Rotterdam, schrijft De Telegraaf.

In oktober maakte de 31-jarige Woerdense bekend dat zij het WK laat schieten en een rustpauze inlast. Ze twijfelde toen nog over het voortzetten van haar carrière. Haar management liet weten dat ze sinds de Paralympische Spelen in Londen niet meer had getraind. "De prikkel onbreekt nog."

Vergeer won sinds 2003 alle belangrijke prijzen in haar sport. Ze is bovendien al 470 enkelpartijen op rij ongeslagen. "Ik moet echt voor mezelf concluderen dat ik sinds de paralympische finales geen racket meer heb aangeraakt. Ik heb er gewoon nog geen behoefte aan. En daar ben ik zelf misschien nog wel het meest verbaasd over", zei Vergeer in oktober.

Deze week is Vergeer toernooidirectrice van het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament in Ahoy.

FOK! wat een weer...Minder wind en perioden met zon

Goedemorgen! Vandaag neemt de wind gelukkig af, zodat het voor het gevoel al wat beter uit te houden is dan gisteren. Ook is er vandaag vrij veel zon en alleen in het noorden van het land komt er meer bewolking voor. Misschien valt er daar zelfs een enkele sneeuwbui.

De Wadden maken de grootste kans op een dergelijke bui, maar echt heel veel lijkt er ook daar niet te gaan vallen. De temperatuur loopt vanmiddag vrijwel overal op tot rond het vriespunt. De wind neemt dus af en komt uit een noordoostelijke richting. Komende nacht vriest het op de meeste plaatsen licht tot matig. Ook morgen is er behoorlijk wat ruimte voor de zon en is het vrij koud. Schaatsweer zit er helaas niet in, want vanaf donderdag lopen de temperaturen op en deze overgang gaat waarschijnijk gepaard met sneeuwval.

De depressie die in eerste instantie noordelijker was berekend en bij ons sneeuw had moeten brengen, zorgde voor erg veel wind in Spanje. In de bekende Turkse badplaatsen viel bijzonder veel regen, terwijl we de echte winterkou in het noorden van Scandinavië vinden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Winterberg/Kahler Asten Erwin Klein was het afgelopen weekend in Winterberg. Om precies te zijn op de Kahler Asten en daar maakte hij deze twee schitterende foto's. Zo wil je het winterweer in Nederland ook hebben!


Winterberg/Kahler Asten2
Erwin vertelde mij dat er tussen de 25 en 30 centimeter sneeuw lag. Nederland zou eigenlijk een paar honderd meter hoger moeten liggen, want het gekwakkel van de laatse weken zet eigenlijk geen zoden aan de dijk.



[WTT] Sijsling: "Mooiste zege uit loopbaan"

De overwinning van Igor Sijsling op Jo-Wilfried Tsonga tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament was mogelijk de mooiste in zijn loopbaan. Dat zei de Amsterdammer, die met 7-6 (3), 4-6 en 6-4 won, na afloop in Rotterdam. "Omdat het tegen een toptienspeler is en voor eigen publiek. Ik heb meer zelfvertrouwen dan vorig jaar. Ik heb mijn spelletje gevonden."

Volgens Sijsling speelde Tsonga, de mondiale nummer acht, in de eerste set iets beter, maar de Fransman liet het afweten in de tiebreak. "Toen dacht ik: als ik een set kan winnen, dan ook twee. Bij vlagen was ik beter, maar de partij dreigde te kantelen nadat ik de tweede set had verloren. Dan baal je even, maar vervolgens heb ik het per punt bekeken."

Sijsling had van te voren al vertrouwen in een goede afloop, zo stelde hij. "Als ik goed aanvallend speel kan ik veel spelers uitschakelen. Maar je moet het nog wel even doen tegen een top tien speler." De nummer 77 van de wereldranglijst is niet bezig met toernooiwinst. "Ik heb niet het gevoel dat ik hier voor de titel kan gaan. Ik ben hier met een wildcard binnengekomen. "

De 25-jarige Sijsling had ook het idee dat er van onderschatting sprake was bij zijn als derde geplaatste opponent. "Hij dacht misschien 'ik win toch wel'." In de tweede ronde stuit Sijsling op de Slowaak Martin Klizan.

Amerikaan 29 jaar onterecht vast

Een 58-jarige Amerikaan is maandag vrijgelaten nadat hij 29 jaar onschuldig had vastgezeten voor moord. De rechter in Corsicana, Texas, sprak de man vrij nadat nieuw DNA-bewijs een andere dader aanwees. Dat meldden diverse Amerikaanse media.

Randolph Arledge werd in 1984 veroordeeld tot 99 jaar gevangenis voor de moord op een vrouw in Texas. Haar lichaam werd in 1981 op een zandweg gevonden. Ze was 40 keer gestoken. Een haar in een haarnetje dat in haar auto lag en drie decennia is bewaard leverde het nieuwe bewijs.

Arledge werd indertijd aangehouden vanwege belastende, en achteraf onjuiste, getuigenverklaringen van kennissen.

Het is volgens de nationale registratie van vrijgepleite personen de 118e keer dat een rechtbank in Texas een veroordeling terugdraait. Texaanse wetgevers hebben al een aantal maatregelen doorgevoerd om onjuiste veroordelingen tegen te gaan. Een wet geeft bijvoorbeeld gevangenen het recht om nieuwe DNA-testen uit te laten voeren. Daarnaast krijgen vrijgepleite veroordeelden een schadevergoeding die kan oplopen tot 80.000 dollar (bijna 60.000 euro) voor elk jaar dat ze onterecht vastzaten.

Amerikaan 29 jaar onterecht vast
Amerikaan 29 jaar onterecht vast (Foto: ANP)

Man onthoofdt en onthandt bekenden

Een 28-jarige man uit de Amerikaanse plaats Jersey City zou twee andere mannen hebben doodgeschoten, onthoofd en onthand. De man is aangehouden, zei de politie maandag. Volgens Amerikaanse media zouden de drie huisgenoten zijn geweest.

De man zou in Buena Vista in de auto ruzie hebben gekregen met de twee anderen en ze hebben doodgeschoten, vermoedt de politie. Daarna zou hij ze hebben onthoofd en onthand, en hun lichamen apart hebben begraven van de hoofden en de handen in de bossen van New Jersey.

De politie zag de man al snel als verdachte. Hij had in de auto gereden waarin hij de twee had doodgeschoten. Het voertuig was van een van de vermoorde mannen. De auto werd later uitgebrand teruggevonden in Philadelphia.

'Afrikanen goede kans op pausdom'

Bookmakers in Groot-Brittannië geven kardinalen uit Ghana, Nigeria en Canada de meeste kans paus Benedictus XVI op te volgen. Wedkantoor William Hill acht de Ghanees Peter Turkson de grootste kanshebber. Wordt hij inderdaad gekozen, dan krijg je voor iedere pond inleg drie pond terug.

Kardinaal Francis Aranze uit Nigeria volgt Hill met een kans van één op vier, derde is de Canadees Marc Ouellet met één op zeven. Gokkantoor Ladbrokes geeft Turkson ook de grootste kans, gevolgd door Aranze en Ouellet.

Ook het Ierse wedkantoor Paddy Power heeft de drie kardinalen de beste winstkansen gegeven. Daarnaast is er bij Paddy Power ook ruimte voor outsiders. Een van hen, met een kans van één op duizend, is Bono. Father Dougal Maguire, een eenvoudige fictieve priester uit een comedyserie uit de jaren negentig, wordt dezelfde kansen als de U2-zanger toegedicht.

Europese ministers bijeen over paardenvlees

De Europees commissaris Tonio Borg (Gezondheid) en Europese ministers komen woensdag in Brussel bijeen om het schandaal rond paardenvlees in producten die worden verkocht als rundvlees te bespreken. Dat heeft de voorzitter van de EU, Ierland, maandag laten weten.

De Ierse minister van landbouw Simon Coveney wil het hebben over "alle stappen die maar nodig zouden kunnen zijn om deze kwestie op EU-niveau uitgebreid te adresseren".

Het gaat hierbij om een zaak van verkeerd labelen, niet om voedselveiligheid. Er zijn volgens een woordvoerder van Borg geen aanwijzingen dat er bijvoorbeeld te veel medicamenten in het paardenvlees zitten.

Europese ministers bijeen over paardenvlees
Europese ministers bijeen over paardenvlees (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.