Eis: voorwaardelijke celstraf tiener om fatale val

Een 16-jarige jongen die in oktober een 62-jarige fietsster dodelijk ten val bracht, krijgt als het aan justitie ligt een voorwaardelijke celstraf van twee weken met een proeftijd van twee jaar opgelegd. Daarnaast eiste het Openbaar Ministerie in Noord-Holland dinsdag een werkstraf, een leerstraf en een behandeling om zijn emotie en agressie te leren controleren.

De fietsster wilde in Heemskerk een groepje van drie jongens inhalen. Toen het uiteindelijk lukte de jongens in te halen, bleef de destijds 15-jarige verdachte aan haar fietsmandje hangen en liet zich voorttrekken. Vervolgens trok hij aan het mandje en trapte ertegen. Daardoor kwam de vrouw ten val tegen een boom en liep ernstig hoofdletsel op. Bijna drie weken later overleed ze.

De officier van justitie eiste een taakstraf van zeventig uur, bestaande uit een leerstraf waarin sociale vaardigheden worden getraind. De geëiste werkstraf bedraagt 35 uur. Daarnaast eiste de officier dat hij twee jaar wordt begeleidi door de jeugdreclassering.

De jongen is volgens justitie schuldig aan de dood van de vrouw. "Hij heeft welbewust onaanvaardbare risico's genomen met ernstige gevolgen", aldus de officier van justitie. Ook neemt het OM het de jongen kwalijk dat hij na de val lachend doorfietste en geen enkel gevoel van medeleven en respect heeft getoond.

De 16-jarige wordt er ook van verdacht een week eerder in Castricum iemand te hebben geslagen. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.