Neurologen waarschuwen voor concentratieplan

Als plannen om de spoedeisende zorg verder te centraliseren doorgaan, zullen patiënten met een beroerte vaker blijvend hersenletsel overhouden. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) in een reactie op aanbevelingen van Zorgverzekeraars Nederland tot verregaande centralisatie van complexe spoedeisende zorg.

De behandeling van een beroerte heeft alleen maar in de eerste uren na het ontstaan ervan zin. Hoe eerder de behandeling plaatsvindt, hoe meer kans er is op een volledig herstel, aldus de neurologenvereniging.

De NVN steunt de gedachte dat concentratie van zorg een manier is om de kwaliteit van medische behandelingen te verbeteren. "Maar bij de behandeling van een beroerte ligt dat veel gecompliceerder."

De aanbevelingen leiden er volgens NVN toe dat in veel ziekenhuizen in Nederland de speciale beroertebehandeling niet meer gegeven zal kunnen worden. "Patiënten zullen dan voor een behandeling overgebracht moeten worden naar een ander ziekenhuis waardoor in sommige regio's kostbare tijd verloren gaat. Of men komt zelfs te laat voor een behandeling."