Mishandelaars grensrechter nog niet vrij

Twee verdachten met een nog niet geheel ontwikkelde prefontrale cortex, die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de fatale mishandeling van een grensrechter van Buitenboys uit Almere worden nog niet vrijgelaten. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden dinsdag in een besloten zitting bepaald, zegt een woordvoerder, die geen motivatie van het besluit wil geven.

De bontkraagjes van tussen de 15 en 17 jaar hadden eerder een verzoek bij de rechtbank in Lelystad ingediend hun voorarrest te schorsen, maar dat werd afgewezen. Tegen die afwijzing waren ze in hoger beroep gegaan, maar nu hebben zij opnieuw bot gevangen.

Het voorarrest van deze twee en een derde verdachte werd 17 januari met dertig dagen verlengd. Binnenkort bekijkt de rechtbank in Lelystad dus of hun voorarrest opnieuw moet worden verlengd.

Naast deze verdachten zitten er drie jongens van 16 en 17 jaar en een 50-jarige man vast voor betrokkenheid bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, begin december. Hun voorarrest is 23 januari met dertig dagen verlengd.

Op 11 maart vindt een zogeheten pro-formazitting plaats. De rechtbank streeft ernaar de zaak eind mei inhoudelijk te behandelen.