'Nederland wacht geen Roemeense invasie'

Janet (Janetje)

Nederland hoeft niet bang te zijn voor een invasie van Roemenen als op 1 januari de grenzen opengaan voor arbeiders uit Roemenië en Bulgarije. Dat heeft de Roemeense minister van buitenlandse zaken Titus Corlatean dinsdag gezegd tijdens een bezoek aan Den Haag.

"We zijn al zes jaar lid van de Europese Unie. Degenen die buiten Roemenië wilden werken, zijn daar al", zei Corlatean tegen persbureau Novum Nieuws. Hij wees erop dat sinds Roemenië in 2007 toetrad tot de EU, grote aantallen Roemenen naar Spanje en Italië zijn gegaan. Nederland heeft niets te vrezen, stelde de minister. "De kans is niet nul, maar het zal geen aantal van betekenis zijn."

Volgens Corlatean zijn het politici die de toestroom van Roemenen als angstbeeld oproepen. "Als politicus kan ik dat wel begrijpen, maar ik ben het er niet mee eens." In werkelijkheid heeft Roemenië goede perspectieven op economische groei en beginnen er zelfs emigranten terug te keren, stelde hij.

Sinds de Roemeense EU-toetreding maakt Nederland gebruik van de mogelijkheid om arbeidskrachten uit een nieuw EU-land te weren. Op 1 januari is de periode voorbij waarin dat volgens de Europese regels toegestaan is.

Corlatean was onder meer in Nederland om de Roemeense toetreding tot de paspoortvrije Schengenzone te bepleiten. Nederland leidde in de EU het verzet tegen de Roemeense toetreding, omdat het land te weinig doet aan onder meer de bestrijding van corruptie. Volgens Corlatean is dat een oneigenlijk argument, en verandert de rest van de EU steeds de doelen waar Roemenië aan moet voldoen.

Roemenië hoopt nu te bereiken dat het paspoortvrije reizen op korte termijn wordt ingevoerd voor mensen die met het vliegtuig of per schip reizen, en pas later voor mensen die via de weg of het spoor de grens overgaan.