Islamitische polonaise

Petra (peets)

Roermond was in rep en roer. Terwijl menig Roermonder jolig uitgedost dagenlang de polonaise danste, vond de heer Khalid Ramdani de tijd wel weer eens rijp om wat olie op het vuur te gooien. Hij is tenslotte niet voor niets de voorzitter van het Marokkaans Platform én gemeenteraadslid voor de ‘Partij Voor De Eenheid in de stad’. Ramdani  twitterde er afgelopen week kwistig op los: „Veel leerplichtambtenaren op bezoek bij moslims” en „Allemaal ziek gemeld omdat ze op school verplicht mee moeten doen aan carnaval.” Meedoen aan carnaval is voor de islam echt uit den boze, verklaarde hij. Zelf had hij uiteraard zijn 4-jarig dochtertje ook ziek gemeld. Een goed voorbeeld doet volgen.

De wethouder van Onderwijs in Roermond, de heer Kemp, ontkende natuurlijk in alle toonaarden. ,,Bij ons is geen enkel signaal binnengekomen dat dit verhaal klopt.'' De leerplichtambtenaren zouden volgens hem slechts zes controlebezoekjes hebben afgelegd bij ziekmeldingen die riekten naar een vervroegde wintersportvakantie. Oftewel, de heer Ramandi twitterde uit zijn nek. De waarheid zal, zoals altijd, wel ergens in het midden liggen.

Khalid Ramandi wint het sowieso al niet erg aan populariteit bij zijn collega’s. Niet zozeer zijn aanwezigheid, dan wel zijn structurele afwezigheid stoort hen. Want menig gemeenteraadsvergadering laat hij als raadslid aan zich voorbij gaan. Hij is natuurlijk een drukbezet man. Hij moet als voorzitter opkomen voor zijn Marokkaanse achterban, én daarnaast ook nog eens een bijdrage leveren met zijn partij aan de eenheidsvorming binnen de stad. Ga daar maar eens aan staan! Dan heb je geen tijd om je bezig te houden met futiliteiten als de aanleg van de een of andere weg of het planten van wat extra bomen. Maar nu had hij blijkbaar even tijd en liet hij zich gelden met zijn statement. Al twitterend sprong hij op de bres voor zijn achterban en haalde daarmee de landelijke publiciteit. Alle zichzelf respecterende landelijke dagbladen wel te verstaan. Missie geslaagd?

Dat hangt er van af wat de daadwerkelijke missie van de heer Ramandi is. Zijn olie op het vuur laat namelijk donkere rookpluimen achter. De reacties op de berichtgevingen in de dagbladen en op internet liegen er niet om. Ramandi heeft een heftige ‘wij – zij’ discussie weten los te maken. Nou ja discussie, meer het torpederen van ongenuanceerde onderbuikgevoelens. Ramandi heeft namelijk de sluimerende (voor-)oordelen aangewakkerd en voedt zo de al heersende verdeeldheid. Dat is dan in ieder geval gelukt. Maar wat wint de Marokkaanse gemeenschap daar mee? En wat doet dit met de geloofwaardigheid van de ‘Partij Voor De Eenheid in de stad’?

Ramandi heeft zijn publiciteit. De sukkel. Want daarmee heeft hij de dialoog op scherp gezet en aanleiding gegeven tot ongebreidelde uitingen daarvan. De verschillen lijken voorlopig in ieder geval weer torenhoog en onoverbrugbaar. ‘Partij Voor De Eenheid in de stad’, laat me niet lachen. De naam van deze partij is net zo misleidend als die van de ‘Partij voor de Vrijheid’. Overigens wel dé partij die het al verontrustend goed doet in de zuidelijke contreien en nu enorm wel vaart bij de stomme actie van Ramandi. Ze hoeven zelf namelijk helemaal niets te ondernemen om hun achterban te vergroten; laat gewoon een man als Khalid Ramandi zijn gang gaan!