Inval abattoir om paardenvlees

De Britse voedsel- en warenautoriteit heeft dinsdag een inval gepleegd in een abattoir en een vleesverwerkingsbedrijf nadat zij aanwijzingen had gevonden dat er paardenvlees als rundvlees was verkocht. Beide bedrijven, slachterij Peter Boddy in Noord-Engeland en Farmbox Meats in het westen van Wales, hebben de deuren gesloten.

De autoriteit onderzoekt nog hoe 'vleesproducten als rundvlees voor kebab en hamburgers werden verkocht'. Directeur Andrew Rhodes sprak van een 'schandalige misleiding van klanten', minister van milieu Owen Patterson noemde de zaak 'schokkend'. De consumptie van paardenvlees is grotendeels taboe in Groot-Brittannië en Ierland. Op het vasteland is de nuttiging gangbaarder. De verontwaardiging is vooral groot omdat consumenten zich bedonderd voelen.

In verscheidene Europese landen is paardenvlees opgedoken dat als rundvlees over de toonbank was gegaan. Vaak gaat het om prefab-voedsel als hamburgers, frikadellen en kant-en-klaarmaaltijden.

Het belangrijkste spoor leidt naar Roemenië, waar de laatste jaren een overschot aan paardenvlees op de markt kwam. Vorig jaar werd 6300 ton paarden-, muildier- en ezelvlees geproduceerd. Dat werd correct geëtiketteerd geëxporteerd, aldus de Roemeense voedsel- en warenautoriteit, onder andere naar Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Nederland en België.

De handel in paardenvlees is een schimmige markt geworden, die diverse schakels in de toeleveringsketen kent en waarbij partijen vlees dikwijls door meerdere handen gaan voor ze in de winkel, of in kant-en-klaarmaaltijden, belanden. Paardenvlees is een stuk goedkoper dan rundvlees en daarom geliefde waar om vleesproducten mee op te vullen.