Van Gogh; Een huis voor Vincent

Barry Atsma (Vincent van Gogh) en Jeroen Krabbé (Vincent Willem van Gogh) spelen in de nieuwe dramaserie ‘Van Gogh; Een huis voor Vincent’. De eerste samenwerking tussen Endemol en de EO levert een prachtig vierluik op, over Vincent van Gogh en zijn neef Vincent Willem van Gogh.

De serie is geregisseerd door Pim van Hoeve en heeft twee door elkaar lopende verhaallijnen die elkaar zo nu en dan raken. We krijgen een gedramatiseerde kijk in het leven van Vincent van Gogh: Hoe gaat hij om met zijn talent? 

© FOK.nl / Jimmy Israel
Regisseur Pim van Hoeve licht de serie toe

© FOK.nl / Jimmy Israel
Barry Atsma heeft ook na de serie gewoon zijn oor weer terug

Jeroen Krabbé: “Hij heeft zichzelf zijn hele leven dwars gezeten en daarmee ook zijn talent. Het was een brandend vuur, zijn talent. En uiteindelijk is hij ten onder gegaan aan dat talent. Hij is krankzinnig geworden.” Jeroen Krabbe is naast acteur ook zelf kunstenaar. “Ik schilder nog wel eens in Zuid-Frankrijk en het is dan lastig om juist om de schilderijen van Vincent van Gogh heen te schilderen. Zodra je in zo'n landschap bent, zie je de schilderijen van hem echt voor je. Niemand kan bijvoorbeeld ooit nog wat met zonnebloemen doen. Het is een kwestie van dichtbij jezelf blijven, dat geldt voor alles natuurlijk.” 

© FOK.nl / Jimmy Israel

Jeroen Krabbé speelt de rol van Vincent Willem van Gogh, de man die uiteindelijk de hele collectie van de schilderijen van Vincent van Gogh bij elkaar heeft weten houden en het beroemde Van Gogh museum heeft opgericht (1973). Hij schildert dus niet voor zijn rol, maar is wel veel bezig met schilderijen. “Dat was heel erg leuk om te doen, juist omdat ik normaal wel zelf schilder. Het allerleukste vond ik om zo achteloos met die schilderijen om te gaan, gewoon op de fiets met dat ding dat een paar miljard waard is, dat was echt leuk.” 

De grappen in de dramaserie komen vooral van zijn personage. “Ik heb inderdaad de komische noot, maar het was dan ook niet alleen maar kommer en kwel. Vincent van Gogh heeft een eenzaam pad bewandeld in zijn leven, maar zijn talent was zó groot, te groot voor hem.”

'Van Gogh; Een huis voor Vincent' is vanaf 11 maart 2013 om 22:05 te zien op Nederland 1. De serie van Endemol en de EO telt vier afleveringen.

FOK!schrijver Kim Raven en FOK!fotograaf Jimmy Israel waren bij de perspresentatie in De Hermitage aanwezig en maakten deze reportage.

© FOK.nl / Jimmy Israel
Barry Atsma, Betty Schuurman, Jeroen Krabbé en Pim van Hoeve (v.l.n.r.)

© FOK.nl / Jimmy Israel
Atsma en Krabbé

© FOK.nl / Jimmy Israel
De Hermitage herbergt tijdelijk de collectie van Van Gogh

© FOK.nl / Jimmy Israel

© FOK.nl / Jimmy Israel

© FOK.nl / Jimmy Israel
Jeroen Krabbé over ondergaan aan talent

© FOK.nl / Jimmy Israel