'Jongens slecht op school door discriminatie'

Het is fijn om man te zijn. Lekker bier drinken en voetbal kijken, en geen gedoe met PMS, grijstinten, inparkeren of seksisme. Tenminste, dat dacht ik, totdat onderzoekers ontdekten dat jongetjes het op school beduidend minder goed doen dan hun vrouwlijke tegenhangers. Door seksisme.

Het wordt kinderen namelijk al vroeg aangeleerd dat meisjes veel beter hun best doen op school, zich beter gedragen en de stof beter snappen dan jongens. Meisjes zijn al doordrenkt met dit idee vanaf hun 4e, jongens vanaf hun 7e, zo ontdekte Bonny L. Hartley van de University of Kent.

Dat stereotype blijft niet zonder gevolgen. Zoals veel andere vooroordelen, is deze ook onderhevig aan de zogenaamde dreiging door stereotype: mensen gaan slechter presteren alleen al doordat ze denken dat anderen op basis van negatieve verwachtingen op basis van bijvoorbeeld ras, afkomst of sekse verwachten dat ze het slechter zullen doen. Zo maakt het stereotype zichzelf waar.

Hartley legt het belang van haar onderzoek uit: "In veel landen doen jongens het op school slechter dan meisjes. Deze onderzoeken laten zien dat men negatieve stereotypen over jongens al in de vroegste jaren van de opleiding verwerft en dat ze zichzelf verwerkelijken." Volgens haar is het ook mogelijk op het gat te dichten, door 'egalitaire boodschappen over te brengen en af te zien van dingen als het opdelen van de klas op basis van gender'.

Een drie!? Iz Dizkriminazie!
Een drie!? Iz Dizkriminazie!
(Fragment uit 'Das Schulexam' van Albert Anker)