Nigeriaanse journalisten opgepakt na polio-onrust

De politie in het noorden van Nigeria heeft drie radiojournalisten opgepakt. Zij worden ervan verdacht onrust te hebben gewekt over een vaccinatiecampagne tegen polio. Dit zou hebben geleid tot aanvallen in de stad Kano, waarbij vorige week vrijdag zeker negen vrouwelijke medewerkers aan de campagne werden gedood.

Enkele dagen voor de aanvallen zond Wazobia FM een programma uit waarin werd gezegd dat een verslaggever van het radiostation door lokale bestuurders was aangevallen en zijn apparatuur had moeten inleveren, nadat hij had bericht over een man die weigerde zijn kinderen te laten vaccineren. De mensen in het programma bespraken klaarblijkelijk welke angsten er onder de bevolking leefden over het vaccin, waarna het verhaal onder de luisteraars een eigen leven zou zijn gaan leiden.

In het noorden van Nigeria heerst al langer argwaan over het poliovaccin. Het verhaal gaat dat westerse machten het vaccin hebben gemanipuleerd om moslimmeisjes onvruchtbaar te maken. De weigering om kinderen te laten inenten heeft geleid tot honderden nieuwe gevallen van kinderverlamming.

Vandaag de dag zijn Nigeria, Afghanistan en Pakistan de enige drie landen in de wereld waar polio endemisch is. Ook in Pakistan zijn medewerkers aan vaccinatiecampagnes vermoord.