FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 januari 2012

'Foute asbestsaneerders niet aangepakt'

In een database van de Arbeidsinspectie staan meerdere asbestsaneerders waarbij een flink aantal zware overtredingen is vastgesteld, die nog allemaal hun certificaat hebben. Dat meldt dagblad Trouw donderdag na onderzoek.

In 2008 beloofde toenmalig minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) nog dat bedrijven die op een zware overtreding worden betrapt, hun vergunning kwijtraken. Volgens de krant heeft de Arbeidsinspectie de afgelopen jaren echter geweigerd belastende informatie over asbestsaneerders te delen met regionale en lokale instanties.

Asbestsaneerders worden gecontroleerd door zogenoemde certificerende instellingen, die certificaten van bedrijven die in de fout gaan kunnen intrekken. Ook gemeenten voeren controles uit en kunnen werk stilleggen. De Arbeidsinspectie kijkt daarnaast in het kader van de Arbowet of personeel niet aan asbestgevaren wordt blootgesteld.

Veel asbestsaneerders opereren landelijk, waardoor regionale certificerende instellingen en gemeenten geen zicht hebben op werk dat buiten de regio plaatsvindt. De gemeenten en certificerende instellingen melden hun bevindingen bij de Arbeidsinspectie, die de gegevens in de database InspectieView zet.

Gemeenten klagen echter dat zij vaak van de inspectie te horen krijgen dat aangedragen zaken geen prioriteit hebben. De certificerende instellingen klagen eveneens. Zo weigert de Arbeidsinspectie een zwarte lijst met daarop 49 malafide bedrijven te delen.

Een woordvoerder van de inspectie erkent in de krant dat de dienst zich zo opstelt, omdat de certificerende instellingen te laks zouden zijn met het intrekken van certificaten. Daardoor zou wantrouwen zijn ontstaan. De certificerende instellingen stellen echter dat de Arbeidsinspectie meer begrip moet hebben voor controleurs die te maken hebben met 'de aan criminaliteit grenzende asbestpraktijk'.

Avril Lavigne en Brody Jenner ontkennen breuk

Alles is nog koek en ei tussen Avril Lavigne en Brody Jenner. Dat laten de twee althans via Twitter weten. Eerder deze week beweerden verschillende Amerikaanse entertainmentsites dat hun relatie op de klippen was gelopen.

"Ik vind het heel erg vervelend om al deze onjuiste verhalen te lezen", zegt Jenner, bekend van realityserie The Hills, via Twitter. "Avril is er altijd voor me geweest en ik hou van haar." Avril antwoordt op het bericht dat ze ook van Brody houdt.

De 27-jarige Lavigne en Jenner, een stiefbroer van de Kardashians, hebben twee jaar een relatie. De zangeres, bekend van hits als Complicated, was eerder getrouwd met rocker Deryck Whibley.

Leeuwin is de slimste BN'er bij IQ-test

Presentatrice Dolores Leeuwin is de slimste bekende Nederlander die meedeed aan De Nationale IQ Test van BNN. Haar score (159) was de hoogste score ooit voor een BN'er in de test. Ze stootte daarmee judoka Mark Huizinga van de troon, die tot woensdag recordhouder was met 142.

Danser Juvat Westendorp had van de BN'ers de laagste score (102). Patrick Lodiers en Sophie Hilbrand presenteerden het programma dat woensdagavond te zien was op Nederland 1. Bonnie St. Claire haalde in 2007, met een IQ van 52, de laagste score ooit. Bibi 'Kaboutertje' Breijman van Oh Oh Cherso haalde een IQ-score van maar liefst 132.

Leeuwin is de slimste BN'er bij IQ-test
Leeuwin is de slimste BN'er bij IQ-test (Foto: ANP)

eBay verviervoudigt winst

De Amerikaanse veilingsite eBay heeft de winst in het vierde kwartaal van 2011 flink opgevoerd, mede door een toename van het aantal transacties en de afwikkeling daarvan via PayPal. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

De winst verviervoudigde nagenoeg van 559 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2010 tot 2 miljard dollar in de laatste drie maanden van 2011. De omzet steeg met 35 procent tot 3,4 miljard dollar.

De grootste bijdrage aan de winst kwam uit de verkoop van het resterende belang in Skype. Zonder die inbreng bedroeg de winst 788,6 miljoen dollar, aldus eBay.

Het bedrijf verwacht in het lopende eerste kwartaal een omzet van 3,05 tot 3,15 miljard dollar en een winst per aandeel van ongeveer 0,50 dollar. Voor heel 2012 rekent eBay op een omzet van 13,7à 14 miljard dollar en een winst per aandel van 2,25 tot 2,30 dollar.

Ebay

eBay maakt meer winst (Foto: eBay)

Mandril geboren in Artis

In de hoofdstedelijke dierentuin Artis is woensdagochtend een mandril ter wereld gekomen. Het baby-aapje en de moeder maken het goed. Dat liet de dierentuin woensdag weten.

De verzorgers hebben het geslacht van het dier nog niet kunnen bepalen, omdat het jong zich nog stevig aan zijn moeder vastklampt. Mama-mandril heeft haar kleintje wel al aan het publiek getoond. "Ze is al een paar keer naar het buitenverblijf gelopen."

In september en januari 2011 mocht de zoo ook al twee jonge mandrils verwelkomen. Inmiddels bestaat de groep uit negen dieren.

De mandril is na de mensapen de grootste apensoort ter wereld en staat bekend om de gekleurde kop en het dito achterwerk. De kwetsbare apen, waarvan de populatie in het wild ieder jaar afneemt, komen voor in de tropische regenwouden van Kameroen, Gabon en Congo-Brazzaville.

Mandril geboren in Artis
Mandril geboren in Artis (Foto: ANP)

[FA Cup] Birmingham schakelt Wolves uit

Birmingham City heeft toch wel verrassend de vierde ronde van de FA Cup bereikt. De Championship-club versloeg Wolverhampton Wanderers, uitkomend in de Premier League, in eigen huis: 0-1.

Nadat de ploegen in Birmingham niet verder waren gekomen dan een 1-1 gelijkspel, volgde vanavond de return in Wolverhampton. De brilstand bleef lange tijd op het scorebord staan, maar een kwartier voor tijd braken de gasten de ban.

Een doelpunt van Wade Elliott bleek voldoende om door te bekeren naar de volgende ronde in de FA Cup. Voor Wolverhampton zit het toernooi erop. De ploeg van trainer Mick McCarthy kan zich richten op de competitie, waar de Wolves met de huidige zestiende plaats nog niet uit de degradatiezorgen is.

Moeder liet dochter (6) vijf dagen alleen

Een Britse moeder heeft haar 6-jaar oude dochter in november 2010 vijf dagen lang alleen gelaten. Daarvoor is ze woensdag tot 18 maanden cel veroordeeld.

De kleine Shekinha Terry overleefde op niets anders dan Monster Munch-chips en water. Na dagenlang in haar eentje te hebben gezeten en televisie te hebben gekeken, klopte ze aan bij de buren en vertelde hun dat haar moeder haar al vijf dagen alleen had gelaten en nog steeds niet teruggekomen was.

Nathalie Terry uit Dartford keerde uiteindelijk terug naar huis en vroeg de buren of ze haar dochter hadden gezien. Toen haar werd verteld dat haar kleine meid door de politie was meegenomen antwoordde ze met "Ik zal haar niet terugkrijgen."

Aanklager Peter Forbes verklaarde dat de flat waar moeder en dochter woonden nauwelijks gemeubileerd was. Er lagen geen tapijten of vloerbedekking en het was er extreem koud. De enige luxe in de flat was een televisie. Ook had een kitten zijn behoefte gedaan in elke kamer. De keuken was smerig en er was nauwelijks eten te vinden.

Terry verklaarde 's nachts te werken in een winkel in Woolwich. Ze bekende in de rechtbank dat ze haar dochter had verwaarloosd.

Shekinha verklaarde dat ze in haar schooluniform op haar moeder wachtte. Toen die niet terugkeerde, trok ze haar uniform maar weer uit, en ging ze televisie kijken. Aanklager Forbes beschreef de reactie van het kind als volgt. "Toen ze besefte dat ze alleen gelaten was, voelde ze zich erg verdrietig." Maar hij gaf ook aan dat er geen bewijs was dat het kind opgesloten werd.

Verzoeken om Terry een celstraf te besparen werden door de rechter niet gehonoreerd. Hij vond de omstandigheden waarin Shekinha was achtergelaten te erbarmelijk.

Menselijk hoofd gevonden onder Hollywood Sign

De politie van Hollywood is een moordonderzoek gestart nadat er een menselijk hoofd was gevonden onder de letters van de filmstad. De bizarre ontdekking werd gedaan op een wandelpad onder het wereldberoemde Tinseltown monument.

Het hoofd werd ontdekt toen twee vrouwen van een hondenuitlaatservice met negen honden aan het wandelen waren. De honden snuffelden aan een plastic zak die in de bosjes lag en toen ze ermee gingen spelen viel het hoofd eruit.

Politieagenten kammen de omgeving uit op zoek naar meer lichaamsdelen en proberen de identiteit van het slachtoffer te achterhalen aan de hand van gebitsgegevens. Het hoofd is vermoedelijk van een Armeense man van rond de 40 jaar oud.

Van der Gijp verwacht PSV als landskampioen

René van der Gijp is van mening dat PSV dit seizoen het landskampioenschap zal pakken. De voetbalanalist meent dat PSV na 34 speelrondes bovenaan zal staan. "Daar kun je zo je geld op inzetten", aldus Van der Gijp in Voetbal International.

"Zij hebben de beste spelers en het grootste scorend vermogen. Verbeek haalt met AZ alles eruit wat erin zit, maar beschikt over minder kwaliteit. Ajax blijft kwakkelen met hier en daar een uitschieter en FC Twente is zoveel belangrijke spelers kwijtgeraakt zonder gelijkwaardige vervanging, dat zij het ook niet worden", licht hij zijn keuze aan het voetbalblad toe.

Op dit moment is AZ lijstaanvoerder van de Nederlandse Eredivisie, die komend weekend weer hervat zal worden. PSV staat tweede met één punt achterstand. FC Twente en Ajax staan beiden vijf punten achter AZ. Nummer vijf Feyenoord heeft een achterstand van zeven punten op de huidige koploper.

'Bemanning Costa Concordia slecht voorbereid'

De bemanning van het cruiseschip Costa Concordia was slecht voorbereid op eventuele calamiteiten. Dat stellen veel overlevenden van de ramp die aan ten minste elf mensen het leven kostte. Op de lijst van vermisten staan nog 21 mensen.

"De bemanning heeft geen speciale training gehad. De beveiliger was tegelijkertijd ook kok en barman, dus het is logisch dat ze geen idee hadden wat ze moesten doen", zei passagier Claudia Fehlandt bij terugkeer in haar geboorteland Chili. De bemanningsleden wist volgens Fehlandt niet hoe de reddingsboten te water moesten worden gelaten en hakten de touwen door met handbijlen.

Daarnaast is er veel aandacht voor de rol van kapitein Francesco Schettino. De bewoordingen waarin een kapitein van de kustwacht Schettino in een telefoongesprek te kennen gaf dat hij terug aan boord moest gaan toen bleek dat hij het schip had verlaten, werden een hashtag op Twitter. Italiaanse media toonden foto's van T-shirts met het bevel 'Vada a bordo, cazzo!' (Ga aan boord, lul!).

Schettino zei later in het telefoongesprek dat hij het schip niet had verlaten, maar dat hij was gestruikeld en in het water was gevallen. Hij werd gisteren uit de gevangenis vrijgelaten en onder huisarrest geplaatst. In reactie op uitlatingen in Italiaanse media dat de kapitein zo weinig spijt leek te hebben, zei zijn advocaat Bruno Leporatti dat de kapitein zeer ontdaan is door het ongeval. "Niet alleen vanwege het verlies van het schip, wat voor een kapitein een zware klap is, maar vooral vanwege de gebeurtenissen en het verlies van mensenlevens", aldus Leporatti.

Verwacht wordt dat spoedig aanklachten tegen Schettino worden ingediend voor onder meer doodslag en het verlaten van het schip. Alleen al voor het verlaten van het schip kan hij twaalf jaar gevangenisstraf krijgen.

[Video] Baghdatis laat vier rackets sneuvelen

Marcos Baghdatis kon het vandaag niet verkroppen dat hij werd uitgeschakeld door Stanislas Wawrinka. De Zwitser won in vier sets (7-6, 6-4, 5-7 en 6-1) van de gefrustreerde Cyprioot, die in totaal maar liefst vier tennisrackets in puin sloeg.

Op het moment dat Baghdatis met twee sets achter kwam te staan, was de Cyprioot niet meer te houden en sloeg hij uit woede maar liefst vier rackets kapot op de grond. De uitbarsting leek zijn spel ten goede te brengen, want hij won vervolgens de derde set. Daarna wist Wawrinka de vierde set te pakken, wat betekende dat Baghdatis alsnog werd uitgeschakeld.

Hieronder de beelden.


Marcos Baghdatis slaat vier rackets kapot (Bron: YouTube)

Zes op tien amateurvoetballers lopen blessures op

Zes op de tien amateurvoetballers lopen elk voetbalseizoen een sportblessure op. Daardoor kunnen ze gemiddeld vijf dagen niet werken en moeten ze zestien dagen het sporten laten, zo bevestigt een woordvoerder van UMC Utrecht een bericht hierover van de NOS.

Het UMC Utrecht volgde voor het onderzoek tijdens het seizoen 2009-2010 ruim twintig teams uit de eerste klasse van de amateurs. Meer dan 450 voetballers werkten mee aan de studie.

Jaarlijks lopen vier miljoen mensen blessures op tijdens het sporten. Daarvan ontstaan er 620 duizend bij amateurs op het voetbalveld. Enkel-, knie- en hamstringblessures komen met 48,5 procent het meest voor.

Een woordvoerder van de KNVB laat weten dat de bond niet schrikt van de cijfers. "De aantallen bevestigen het beeld dat we al hadden." Daarbij, tekent de zegsman aan, zijn de baten van actief sporten hoger dan de lasten. "Wie actief voetbalt meldt zich minder vaak ziek en heeft minder last van andere gezondheidsklachten."

Dat laat volgens hem echter onverlet dat de KNVB wel het aantal blessures naar beneden wil brengen. De bond probeert dit onder meer te doen door meer kennis te vergaren met behulp van bijvoorbeeld onderzoek.

PSV gaat optie voor Tyton lichten

PSV is van plan om Przemyslaw Tyton definitief van Roda JC over te nemen. De Poolse sluitpost komt dit seizoen op huurbasis uit voor de ploeg uit Eindhoven.

In de huurovereenkomst was ook de mogelijkheid opgenomen om Tyton te kopen. Marcel Brands, technisch directeur van PSV, heeft in Voetbal International laten weten dat deze optie gelicht zal worden. "Wij hebben Roda JC laten weten dat we hen niet in de problemen gaan brengen. We gaan de optie op Tyton lichten,", liet hij weten.

Tyton kende een prima start bij de Eindhovenaren, maar liep in de wedstrijd tegen Ajax een zware hersenschudding op. Op 15 december, tijdens de Europa League-wedstrijd tegen Rapid Boekarest, maakte de Pool zijn rentree in de selectie van de Eindhovenaren.

'Beckham blijft bij LA Galaxy'

David Beckham zal hoogstwaarschijnlijk ook volgend seizoen uitkomen voor de Los Angeles Galaxy. De afgelopen maanden waren er geruchten over een mogelijke transfer van Beckham naar Paris Saint-Germain of een Engelse club, maar nu zou de middenvelder een nieuw contract aangeboden hebben gekregen.

In het nieuwe contract zou een clausule in zijn contract krijgen waardoor Beckham in de zomer een 'sabbatical' heeft. Op die manier zou hij voor de Britse ploeg in actie kunnen komen tijdens de Olympische Spelen in Londen. De inmiddels 36-jarige Beckham maakte in 2007 de overstap naar de Amerikaanse ploeg. Tussendoor kwam hij nog wel twee periodes op huurbasis uit voor AC Milan.

Oud-PSV'er Ibrahim verkast naar Celtic

Rabiu Ibrahim gaat aan de slag bij Celtic. De voormalig PSV'er maakte indruk tijdens zijn proefperiode en heeft een contract voor 3,5 jaar getekend. De twintigjarige Nigeriaan moet nog wel een werkvergunning krijgen.

Celtic kan Ibrahim transfervrij overnemen, omdat zijn contract bij PSV onlangs ontbonden werd. De Eindhovenaren zagen te weinig perspectief in de middenvelder, die vorig jaar nog een meerjarig contract tekende.

Celtic-manager Neil Lennon ziet wel veel potentie in Ibrahim. "Hij is een spelverdeler, goed in balans en een zeer intelligente voetballer." De grootmacht is momenteel koploper van de Schotse Premier League met twee punten voorsprong op rivaal Glasgow Rangers.

Netanyahu haalt 'historische' banden aan

De Israëlische president Benjamin Netanyahu heeft woensdag in een toespraak in de Portugese synagoge in Amsterdam de historische banden tussen het joodse volk en Nederland aangehaald. Dat deed hij op de eerste dag van zijn tweedaagse werkbezoek aan Nederland. Ook hamerde hij erop dat vrede tussen Israël en de Palestijnen alleen kan worden bereikt als de Palestijnen bereid zijn de joodse staat te erkennen.

Netanyahu bedankte Nederland uitgebreid voor de steun die joden door de eeuwen heen hebben gekregen. Hij wees hiermee naar het uitzetten van Sefardische joden uit het Spaanse rijk, die in de zestiende eeuw in Nederland een nieuw thuis vonden, maar ook naar de Nederlandse steun die Israël tegenwoordig geniet. De premier stipte nog even de massale deportatie van joden uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog aan, maar leek niet op de hoogte van de kwestie over een eventuele spijtbetuiging voor het falen van de Nederlandse regering tijdens de bezetting.

"Vanmorgen begon ik de dag in Jeruzalem, de enige en onverdeelde hoofdstad van Israël", zei Netanyahu tegen de bomvolle synagoge. Er is een zaak waarin we zij aan zij staan, benadrukte hij. "We staan zij aan zij in het tenietdoen van de dreiging van een nucleair Iran."

We stellen geen voorwaarden vooraf om vrede te bewerkstelligen met de Palestijnen, zei hij verder. Er is volgens Netanyahu maar één echte voorwaarde en dat is een gedemilitariseerde Palestijnse staat die belooft Israël te erkennen. "Ik zal nooit water bij de wijn doen als het gaat om de veiligheid van Israël."

De premier sprak een dankwoord uit voor Nederland, dat vorig jaar tegen het Goldstone-rapport van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties stemde. Een raad waarin ook Moammar Gadhafi zitting had, kan niet serieus worden genomen, aldus Netanyahu.

In het desbetreffende rapport wordt vernietigende kritiek geleverd op het gedrag van Israël tijdens de Gaza-oorlog. Israël wordt beschuldigd van het doelbewust aanvallen van burgers bij het offensief tegen Hamas, eind 2008 en begin 2009. Ook Hamas wordt in het rapport bekritiseerd, omdat de extremistische organisatie raketten afschoot op Israëlische steden, waardoor burgers gevaar liepen.

"Onze soldaten doen alles om bloedvergieten onder onschuldige Palestijnen te voorkomen", zei Netanyahu hierover. "En dan noemen ze hen oorlogsmisdadigers", voegde hij er smalend aan toe. Het zijn juist de Palestijnen die volgens hem scholen als menselijk schild gebruiken. De echte oorlogsmisdadigers zitten in Iran en zijn lid van Hezbollah en Hamas, aldus de Israëlische premier.

Tegen het bezoek van Netanyahu bestaat veel verzet. Het Palestina Komitee heeft voor donderdagochtend op het Plein in Den Haag een protestactie aangekondigd en ook bij de Portugese synagoge waren enkele tientallen voor- en tegenstanders van Netanyahu op de been. Een groepje van zo'n tien tot twintig pro-Palestijnse betogers hield het, mede door het druilerige weer, echter al vlug voor gezien.

De stichting The Rights Forum vreest dat een Palestijnse staat verder weg is dan ooit door de bouw in joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Nederland draagt met zijn steun aan Israël bij aan het probleem, stelt Dries van Agt, oud-premier en voorzitter van de stichting. De Nederlandse regering verklaart zich in het regeerakkoord voorstander van een tweestatenoplossing.

Netanyahu zou aanvankelijk in november naar Nederland komen, maar het werkbezoek werd vanwege het overlijden van zijn schoonvader uitgesteld. Internationaal is Israël onder Netanyahu steeds meer in een isolement gekomen, maar de banden met Nederland zijn onveranderd goed gebleven. Met name de tegenzin van de Israëlische premier om het vredesproces met de Palestijnen nieuw leven in te blazen is bij veel regeringen in Europa niet goed gevallen.

Donderdag gaat de Israëlische premier op paleis Huis ten Bosch op audiëntie bij koningin Beatrix. Ook staat een onderhoud met premier Mark Rutte op het programma, evenals gesprekken met de ministers Uri Rosenthal en Maxime Verhagen. In de Tweede Kamer brengt Netanyahu een eerbetoon aan oud-verzetsstrijder Johan van Hulst, die in de Tweede Wereldoorlog honderden joodse kinderen het leven redde. Voor zijn verzetsdaad werd Van Hulst in 1972 door de Israëlische organisatie Yad Vashem al onderscheiden met de titel Rechtvaardige onder de Volkeren.


Netanyahu haalt 'historische' banden aan (Foto: Novum)

[Upd] 'Gamer laat eigen arm afhakken door vriend' blijkt grap

Canadese tiener Ryan Dunham ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis nadat zijn arm is afgehakt door een vriend. Bizar genoeg is dit gebeurd op Dunhams eigen verzoek. De actie zou naar het schijnt geïnspireerd zijn door het spelen van het Japanse spel Katawa Shoujo.

In Katawa Shoujo, wat letterlijk vertaald misvormde meisjes betekent, draait het er om dat de speler gehandicapte schoolmeisjes verleidt en seks met ze heeft. Eén van de meisjes in het spel mist haar armen. De ouders van Dunham zijn geschokt over het bizarre incident. De moeder van de jongen heeft gezegd: "Ik snap niet waarom Ryan zijn leven heeft vergooid om zo'n stom spelletje. De mensen die deze rotzooi maken zouden zich moeten schamen."

Dunhams vriend heeft een houthakkersbijl gebruikt om de klap uit te delen. Het was blijkbaar de bedoeling dat hij beide armen zou afhakken, maar de vriend heeft in paniek de hulpdiensten gebeld nadat hij bijna de rechterarm eraf had gehakt. Ryan zelf had zich bewusteloos gedronken met een grote hoeveelheid alcohol. Hij heeft nog wel berichten aan zijn ouders en op Reddit en 4chan achtergelaten over zijn beweegredenen en dat zijn vriend geen blaam trof aan het hele gebeuren. De hulpdiensten hebben nog geprobeerd om de afgehakte arm te redden, maar waren niet in staat om deze weer aan het lichaam te hechten en moesten de arm amputeren.

Katawa Shoujo is een 'visuele roman', een nieuwe stijl videogame die populair is in Japan, waarbij een speler de gebeurtenissen leest in plaats van ze te spelen. Het spel heeft nogal een oproer online veroorzaakt nadat het eindelijk uitgegeven werd. Het spel was vijf jaar in ontwikkeling. Het spel werd gemaakt door een groep amateur-spelontwerpers en is gratis voor iedereen beschikbaar, ongeacht de leeftijd.

Update 22:16 uur
Inmiddels is gebleken dat het bericht, dat zelfs is overgenomen door CNN, een fake-bericht is. De grap, als je het zo kunt noemen, is inmiddels ook bevestigd door Amerikaanse gameswebsite Kotaku

Rampen kostten tienduizenden levens in 2011

Natuurrampen hebben de mensheid in 2011 bijna 30.000 levens en 366 miljard dollar (285 miljard euro) gekost. Dat meldde rampenexperts van de Verenigde Naties woensdag.

Aardbevingen waren met bijna 21.000 slachtoffers het dodelijkst. De meeste doden vielen in Japan. Dat land vorig jaar werd getroffen door een zware aardbeving en daaropvolgend een tsunami en een kernongeluk.

De VN telden in 2011 in totaal 302 natuurrampen. Een jaar eerder waren dat er nog 385. De kosten zijn echter bijna verdriedubbeld: in 2010 was de schade nog 'slechts' 96 miljard euro. Japan alleen leed in 2011 al 164 miljard euro schade, aldus de VN.

Rampen kostten tienduizenden levens in 2011
Rampen kostten tienduizenden levens in 2011 (Foto: ANP)

'EU overweegt zwarte lijst kolonisten'

Gewelddadige kolonisten die zich in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem hebben gevestigd, zouden geen toegang tot de Europese Unie mogen hebben. Dit staat in een intern rapport van de missieleiders van de EU in Tel Aviv en Ramallah. Het Franse persbureau AFP kreeg het woensdag in handen.

De vertegenwoordigers van de EU dringen er bij de lidstaten op aan samen te werken om de gewelddadige kolonisten te identificeren om ze toegang tot de EU te ontzeggen. Het Jeruzalem Rapport 2011 van de EU beklemtoont dat de kolonisatie van Oost-Jeruzalem in 2011 is verhevigd en 'Israël er systematisch de Palestijnse aanwezigheid ondermijnt'.

Dat gebeurt al sinds de bezetting in 1967.

Excelsior mogelijk Europa League in

Excelsior heeft een goede kans om volgend seizoen actief te zijn in de Europa League. De hekkensluiter van de Eredivisie kunnen door middel van het Fair Play-klassement in aanmerking komen voor een ticket. Ook Heracles Almelo staat hoog op de ranglijst.

De drie landen die het hoogst in het internationale Fair Play-klassement eindigen, krijgen voor volgend seizoen van de UEFA een extra ticket voor de Europa League. Op dit moment staat Nederland achter Noorwegen en Finland op de derde plek. Mocht Nederland deze plek vasthouden, dan zal de sportiefste ploeg uit de Eredivisie naar de Europa League gaan.

Op dit moment is FC Twente in de Eredivisie de sportiefste ploeg, maar de Tukkers zullen zich waarschijnlijk rechtstreeks plaatsen voor een Europees toernooi. Heracles Almelo staat op de tweede plek en zal daardoor het ticket in ontvangst mogen nemen. Excelsior volgt echter op zeer korte afstand op de derde plek en heeft daardoor ook een grote kans om naar de Europa League te gaan.

Geen contract voor Atouba bij Karlsruher

Timothée Atouba is er niet in geslaagd een contract in de wacht te slepen bij Karlsruher SC. De hekkensluiter uit de 2.Bundesliga had de verdediger uit Kameroen vanaf zondag op proef, maar de technische staf was niet onder de indruk van de Afrikaan.

Zodoende moet Atouba, die al zes maanden zonder club zit, zijn zoektocht naar een nieuwe werkgever vervolgen. Hij werd twee jaar geleden onder het bewind van trainer Martin Jol naar Ajax gehaald, maar hij wist nooit te imponeren in Amsterdam. Hij speelde slechts twee wedstrijden voor Ajax.


Timothée Atouba zet Patrick Kluivert te kijk (Bron: YouTube)

Rosenthal wil Turkije en Israël verzoenen

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) gaat zich inspannen om de relatie tussen Turkije en Israël te verbeteren. De dreigende taal van de Turkse premier Recep Erdogan richting Israël noemt de minister ongewenst, net als te innige contacten van Turkijke met Hamas.

In de Tweede Kamer vond woensdagavond een debat plaats dat in september was aangevraagd naar aanleiding van uitlatingen van Erdogan. Die zei toen dat hij een militaire aanval op Israël niet langer uitsloot. De oorlogsretoriek tussen Turkije en Israël werd kamerbreed afgekeurd.

Volgens Rosenthal is de rol van Turkije in de Arabische regio cruciaal, net als de relatie van het land met andere NAVO-landen. "Turkije is een betrouwbare en belangrijke partner", onderstreepte de minister. "Dreigende taal is dan ook in niemands belang". Rosenthal wilde niet zeggen wat hij gaat doen om de twee landen weer dichter tot elkaar te brengen.

De verhoudingen tussen de twee landen zijn gespannen sinds een hulpkonvooi op weg naar Gaza in mei 2010 werd geënterd door Israël. Daarbij vonden negen Turkse activisten de dood.


Rosenthal wil Turkije en Israël verzoenen (Foto: Novum)

Gordon gaat strijd met kilo's weer aan

Gordon is druk bezig om zijn overtollige kilo's kwijt te raken. De zanger heeft als doelstelling om veertien kilo in zeventig dagen af te vallen. Hij houdt een dagboek bij via Facebook.

Gordon werd gewaarschuwd door een arts. "Als ik niet afval, moet ik insuline spuiten", zei de 43-jarige in RTL Boulevard. Hij heeft een personal trainer in de arm genomen. "Toen ik dacht aan hoe mijn vader vrij jong op 65-jarige leeftijd is overleden, dacht ik: dit kan niet."

De zanger heeft goede hoop dat hij het doel van veertien kilo gaat halen. "Ik ben al een keer 35 en een keer 23 kilo afgevallen", zegt hij. "Het is er gelukkig nooit meer allemaal aangekomen."

Occupy-kamp St. Paul's moet weg

Een Britse rechtbank heeft woensdag ingestemd met de ontruiming van het Occupy-kampement bij de St. Paul's kathedraal. Betogers van de Occupy-beweging bivakkeerden al sinds oktober voor het Londense godshuis.

Het bestuur van het Londense stadshart redeneerde dat het recht van demonstratie niet rechtvaardigt dat er een semipermanent tentenkamp wordt opgericht dat de rechten van gelovigen dreigt te schenden. De rechtbank gaf de lokale autoriteiten hier woensdag gelijk in.


Occupy-kamp St. Paul's moet weg (Foto: Novum)

Gewonde bij brand door vlam in de pan

Bij een brand in Amsterdam is woensdagavond een man gewond geraakt. Hij is met brandwonden naar een ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer.

De hulpdiensten werden rond 18.30 uur gewaarschuwd over de brand in de woning aan de Marnixkade. De bewoner heeft geprobeerd het vuur zelf te doven. Daardoor werd de brand echter veel groter en sloegen de vlammen razendsnel op zich heen.

De douche brandde helemaal uit. Vanwege de rook moest de woning van de bovenburen worden geventileerd.

Oogcontact is belangrijk

Hoelang moet je precies oogcontact houden? Wanneer is te kort en wanneer is te lang? Als je niet naar de persoon kijkt, waar kijk je dan naar? Naar de omgeving, naar zijn of haar spullen zodat je daar misschien iets over kan zeggen? Misschien trekt iets anders je aandacht wel, maar daar moet je ook weer niet té lang naar kijken, want dan heb je dus niet genoeg oogcontact gemaakt!

[EK] Waterpolodames beginnen met verlies tegen Russen

De Nederlandse waterpolodames zijn het EK in eigen land met een nederlaag begonnen. Regerend Europees kampioen Rusland was in Eindhoven met 11-10 (3-2, 3-5, 2-2, 3-1) te sterk, ondanks zes treffers van Iefke van Belkum. Vrijdag speelt Oranje zijn tweede groepsduel tegen Hongarije, dat eerder op de dag met 19-9 van Groot-Brittannië won.

Nederland begon stroef aan het duel, maar aan de hand van Van Belkum kwam de regerend olympisch kampioen steeds beter in zijn ritme. De Leidse nam de eerste vier treffers voor haar rekening. Halverwege leidde Oranje met 7-6.

Ook in het derde en vierde kwart deden beide ploegen nauwelijks iets voor elkaar onder. Nederland kwam steeds op voorsprong, maar elke keer kwamen de Russen terug. Met iets minder dan twee minuten op de klok nam Rusland weer een voorsprong: 10-11. Die achterstand kwam Nederland niet meer te boven. Nederland moet in Eindhoven minimaal tot de halve finales reiken om zicht te houden op olympische kwalificatie.

'BAM-onderdeel schrapt vijftig banen'

Het onderdeel AM van Koninklijke BAM Groep gaat bijna 25 procent van de banen schrappen, meldt het Financieele Dagblad woensdagmiddag op zijn website.

Het bedrijf gaat volgens de krant vijftig van de ruim tweehonderd banen schrappen met betrekking tot gebieds- en woningontwikkeling. Daarnaast zal het geïnvesteerde vermogen in projecten verminderen.

De krant meldt tevens dat het onder AM Real Estate Development vallend commerciële vastgoed geen deel uitmaakt van de reorganisatie. Het is de tweede reorganisatie van AM in drie jaar tijd.

Caterham verhuist basis naar Leafield

Het Caterham F1 Team zal een nieuw hoofdkwartier gaan betrekken. Momenteel zetelt het team in Hingham, waar de basis van Team Lotus werd gelegd, maar na de koop van Caterham en de naamsverandering wil het bedrijf de raceteams en de straatauto's op één locatie bouwen.

"Wij stellen voor om de Formule 1- en GP2-teams in of rond augustus 2012 naar de nieuwe locatie te verhuizen, zodat wij voldoende tijd hebben om de nodige infrastructuur voor de belangrijkste onderdelen van de teams daar onder te brengen. Daarnaast stellen wij voor Caterham Cars in een nieuw doelgericht centrum voor productie en ontwikkelingen op hetzelfde terrein onder te brengen," zo meldde het team.

In Leafield trekt het bedrijf in de faciliteiten die jarenlang eigendom waren van Arrows en later toebehoorden aan Super Aguri. De basis van Williams (Grove) ligt om de hoek. Overigens wordt de basis in Hingham niet helemaal verlaten, want Caterham Composites blijft er zitten, evenals Caterham Technology and Innovation.

'Garzelli na Milaan - San Remo naar Saxo Bank'

De kans bestaat dat Stefano Garzelli na Milaan - San Remo zal gaan vertrekken bij zijn huidige ploeg Acqua & Sapone. De Italiaanse formatie heeft geen wildcard gekregen voor de Giro d'Italia en dat heeft Garzelli, volgens La Gazzetta dello Sport, doen besluiten weg te gaan.

Volgens de geruchten zou hij dan de overstap gaan maken naar het Saxo Bank van ploegleider Bjarne Riis. Afgelopen zomer waren de twee ploegen al dichtbij een overeenkomst, maar uiteindelijk koos Garzelli na een goed gesprek om toch te verlengen bij Acqua & Sapone. Het gerucht wordt echter wel ontkend door de broer van Garzelli, die zegt dat ze sinds augustus niks meer van Saxo Bank hebben gehoord.

Kenji Saito onthuld als MGR:Revengeance regisseur

Toen Metal Gear Rising opnieuw werd aangekondigd op de VGA's van 2011 werd de werkverdeling van de game ook bekendgemaakt. Platinum Games gaat de gameplay verzorgen en Kojima Productions het verhaal. Het was dan ook opvallend dat er geen regisseur werd aangewezen.

Kojima zelf heeft nu het mysterie uit de wereld geholpen. Het blijkt dat Hideki Kamiya (Devil May Cry, Bayonetta) niet aan dit project meewerkt. De rol van regisseur is voor Kenji Saito, die hoofdprogrammeur was van onder andere Bayonetta. Saito heeft al sinds Viewtiful Joe met Kamiya samengewerkt en is inmiddels zijn positie als programmeur ontgroeid.

Wij van FOK!games wensen Saito veel succes, niet alle fans zijn namelijk blij met Revengeance.

"Honderd miljoen voor Hulk niet gek"

De zaakwaarnemer van Hulk is van mening dat er niets mis is met het forse prijskaartje dat om de nek van de Braziliaanse spits hangt. Veel clubs schrikken als ze de afkoopsom van Hulk te horen krijgen, maar voor zaakwaarnemer Teodoro Fonsa is het clausulebedrag van honderd miljoen euro heel normaal. De belangenbehartiger weet zeker dat zijn speler het lucratieve bedrag dubbel en dwars waard zou zijn.

"Hulk is een van de beste spelers ter wereld en hij wordt gevolgd door de grootste clubs van Europa", vertelt Fonsa aan Radio Renascenca. "Honderd miljoen euro is daarom geen hoge prijs. Elke Europese topclub weet dat het gespendeerde geld gecompenseerd zal worden door zijn talent."

Onder meer Paris Saint-Germain en Chelsea toonden al eens interesse voor de beresterke spits, die sinds 2008 voor Porto speelt. Hulk speelde in totaal 72 competitiewedstrijden voor de Portugese topclub, waarin hij 43 doelpunten maakte.

Peugeot dit jaar niet in 24 uurs van Le Mans

Bij de 24 uur van Le Mans van 2012 zal er geen wagen van het Franse automerk Peugeot aan de start staan. Het management heeft besloten al zijn energie en geld te steken in de verkoop van de reguliere straatauto's en stopt daarom tijdelijk met de sportieve activiteiten.

"Dit besluit is genomen vanwege de moeilijke economische situatie in Europa", stond in een persverklaring van het merk. In de afgelopen jaren vocht het merk nog verbeten duels uit met het Duitse Audi tijdens de bekendste 24 uurs race. Afgelopen jaar eindigde het nog op de plaatsen 2 tot en met 5.

Kaka verwijst akkoord PSG naar rijk der fabelen

Kaka ontkent dat hij persoonlijk akkoord is met Paris Saint-Germain. De middenvelder van Real Madrid zou volgens de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport een overeenkomst hebben bereikt met de Franse club, maar volgens Kaka is dat onzin.

"Het is niet waar dat ik een akkoord heb met een andere club", twittert de Braziliaan. "Ik ben volledig gefocust op mijn persoonlijke en onze gezamenlijke doelen bij Real."

Volgens krantenberichten stuurt de nieuwe PSG-coach Carlo Ancelotti aan op een hereniging met Kaka. Eerder werkten de twee succesvol samen bij AC Milan. Kaka wist in tweeënhalf jaar bij Real nooit meer het hoge niveau uit zijn Milan-tijd te halen. Onder José Mourinho is de 82-voudig international niet eens verzekerd van een basisplaats.


Kaka verwijst akkoord PSG naar rijk der fabelen (Foto: Novum)

Rusland wil snel akkoord over raketschild

Een overeenkomst tussen Rusland en de Verenigde Staten over een raketschild in Europa is nog mogelijk, maar de tijd begint te dringen. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov woensdag gezegd. Volgens Lavrov zullen er vergeldingsmaatregelen volgen als het raketschild een bedreiging voor Rusland vormt.

De VS zeggen dat het raketschild is bedoeld om de mogelijke dreiging van Iraanse raketten tegen te gaan. Rusland vreest dat het schild uiteindelijk de afschrikwekkende werking van het Russische nucleaire arsenaal ondermijnt.

Moskou zei in 2010 een voorstel van de NAVO om mee te werken aan het raketschild in overweging te nemen. De onderhandelingen liepen echter spaak omdat er geen overeenstemming werd bereikt over het beheer van het raketschild. Rusland wil dat het gezamenlijk wordt beheerd, maar de NAVO weigert dit.

De Russische president Dmitri Medvedev dreigde in november nog om raketten te stationeren in Kaliningrad, de westelijke exclave tussen Polen en Litouwen, als de NAVO en de VS geen manier vinden om Ruslands zorgen weg te nemen.

Volgens Lavrov is Rusland niet uit op een confrontatie met de VS. Ook denkt hij niet dat Washington erop uit is om de afschrikwekkende werking van de Russische kernwapens te ondergraven. Desondanks zei de minister dat het groeiende vermogen van het Amerikaanse raketschild betekent dat het in de toekomst mogelijk in staat is om tegen Russische kernwapens te worden ingezet. "Ik hoop dat dat niet hun doel is, maar de ontwikkeling (van het raketschild, red.) ondergraaft wel de strategische gelijkheid."


Rusland wil snel akkoord over raketschild (Foto: Novum)

Moeder dode jongens Terwolde aangehouden

De 41-jarige moeder die ervan wordt verdacht haar twee zoontjes in Terwolde om het leven te hebben gebracht, is woensdag formeel als verdachte aangehouden. De vrouw ligt nog in een ziekenhuis. Ze wordt in de loop van woensdagavond verhoord, meldt de politie.

De twee jongens van 7 en 10 jaar werden maandagnacht dood aangetroffen in een vakantiewoning aan de Bandijk in de Gelderse plaats na een melding van de vermoedelijke vriend van de moeder. De 41-jarige moeder bleek zwaargewond te zijn. Dinsdag meldde de politie dat de toestand van de vrouw stabiel is en dat zij als enige verdachte wordt gezien.

De vrouw mag alleen contact met haar advocaat hebben. De politie houdt toezicht in het ziekenhuis.

Het Nederlands Forensisch Instituut heeft woensdag de lichamen van de jongens onderzocht om de doodsoorzaak vast te stellen. De politie doet hierover geen mededelingen. De lichamen zijn overgedragen aan de familie.

Sylvie van der Vaart gaat lingerie aanprijzen

Sylvie van der Vaart is het nieuwe gezicht van het lingeriemerk Hunkemöller. De presentatrice gaat de setjes in heel Europa aanprijzen.

De 33-jarige Van der Vaart is 'verrast en vereerd' dat ze is benaderd door het lingeriemerk. "Ik vind het ontzettend spannend om in lingerie te verschijnen in tv-commercials en in fotografie", vertelt de blonde voetbalvrouw.

Hunkemöller vindt dat het merk een 'perfecte match' vormt met Sylvies uiterlijk en persoonlijkheid. "Fashion is haar passie, lingerie is haar geheime wapen."

Van der Vaart is in maart voor het eerst in lingerie te zien in een televisiereclame voor het van oorsprong Nederlandse merk. Vanaf eind februari is ze ook weer op de Nederlandse buis als presentatrice van de modellenwedstrijd The Face. De afgelopen jaren was ze vooral in Duitsland actief als onder meer jurylid van Das Supertalent, een Duitse versie van Hollands Got Talent.

KNVB legt fans FC Utrecht stadionverbod op

De KNVB heeft een flink aantal fans van FC Utrecht een stadionverbod opgelegd naar aanleiding van de rellen rond de thuiswedstrijd tegen FC Twente op 4 december. In en buiten het stadion van de eredivisieclub kwam het destijds tot ongeregeldheden. De KNVB bevestigde vandaag dat er stadionverboden zijn opgelegd variërend van 9 maanden tot 12 jaar.

Het politie-onderzoek naar de rellen loopt nog. Het Openbaar Ministerie heeft de namen doorgegeven aan de KNVB. Mochten betrokken fans alsnog door de rechtbank worden vrijgesproken, dan trekt de voetbalbond de stadionverboden in.

KNVB legt fans FC Utrecht stadionverbod op
KNVB legt fans FC Utrecht stadionverbod op (Foto: ANP)

Werkstraf geëist voor beramen huurmoord stiefvader

De 20-jarige Cynthia F., die een huurmoordenaar inschakelde om haar stiefvader uit de weg te ruimen krijgt als het aan justitie ligt een werkstraf van 240 uur. Ook zou de zwakbegaafde vrouw een voorwaardelijke celstraf van negen maanden moeten krijgen. Dat meldt een woordvoerder van het OM in Breda woensdag.

De zaak kwam vorig jaar april aan het rollen toen de beoogd moordenaar, aan wie de Tilburgse vijfhonderd euro had betaald, naar de politie stapte. F. had hem benaderd omdat ze dacht haar moeder mishandeld werd door haar stiefvader. Ze ging tot actie over toen haar tante zei dat de moeder met blauwgeslagen ogen en wurgstriemen om haar nek rondliep.

Haar advocaat liet eerder in de zaak weten dat ze haar stiefvader niet echt wilde laten omleggen, maar hem alleen bang wilde maken door het betalingsbewijs te laten zien. Wel zou ze de huurmoordenaar meer dan vijfhonderd sms'jes hebben gestuurd.

De rechtbank bepaalde eerder dat de vrouw psychiatrisch moest worden onderzocht. In dat onderzoek werd de zwakbegaafdheid van de vrouw vastgesteld. Ook zou ze niet nadenken over de gevolgen van haar acties. Volgens deskundigen zou het niet goed zijn als de vrouw, die vorig jaar in gevangenschap beviel van een baby, de cel in moet. Ook haar moeder en haar stiefvader namen het eerder al voor de verdachte op.

Rekening houdend met haar persoonlijke omstandigheden kwam het OM daarop tot zijn strafeis. Ook het feit dat de vrouw spijt heeft betuigd speelde mee. Wat de rechtbank daarmee doet blijkt over twee weken, wanneer de uitspraak in de zaak verwacht wordt.

RKC breekt contract verdediger Drost open

Henrico Drost speelt ook volgend seizoen voor RKC Waalwijk. De nummer dertien van de Eredivsie heeft zijn aflopende contract tot de zomer van 2013 verlengd. Drost, die bezig is aan zijn tweede jaar bij RKC, miste de eerste seizoenshelft maar één duel.

Trainer Ruud Brood is tevreden met het nieuwe contract van Drost, wiens tweelingbroer Jeroen bij Vitesse speelt. "Henrico is een vaste waarde in ons elftal", zegt hij op de clubsite. "Hij is een sterke, voetballende verdediger die een constant hoog niveau haalt."

RKC brak ook de verbintenis van doelman Maik van den Kieboom open. De 20-jarige goalie, die nog wacht op zijn debuut in de hoofdmacht, staat nu tot medio 2014 onder contract.

Ajax blijft bij standpunt in kwestie-Van Gaal

De aanstelling van Louis van Gaal, Martin Sturkenboom en Danny Blind als directeuren van Ajax moet gewoon doorgaan. Dat beargumenteerden de raad van commissarissen en directie van de club vandaag tijdens de behandeling van het hoger beroep tegen Johan Cruijff. Het gerechtshof in Amsterdam doet uitspraak op 7 februari.

Volgens die partijen ging de voorzieningenrechter in december zijn boekje te buiten door de beslissing bij de aandeelhouders neer te leggen. Zij waren namelijk geen partij.

Het kamp-Cruijff wil dat de beslissing uit het kort geding gehandhaafd blijft. Wel blijven Cruijff en de jeugdtrainers erbij dat de aanstellingen onrechtmatig tot stand zijn gekomen.

Volgens Ajax' advocaat Peter Wakkie gaat Cruijff als commissaris zijn boekje te buiten. "Als hij zoveel macht wil, moet hij de aandeelhouders uitkopen en eigenaar worden."

Wakkie bleef er ondanks kritische vragen van de rechters bij dat als de aanstellingen niet ongedaan gemaakt worden, de raad van commissarissen ze op 10 februari bij een aandeelhoudersvergadering kan bekrachtigen. Dat kan nog gebeuren voordat de aandeelhouders hun vertrouwen in de rvc uit kunnen spreken.

"Misschien dat de commissarissen nog van mening veranderen als er echt steekhoudende argumenten komen tegen Van Gaal." Dat die laatste niet met Cruijff kan samenwerken, is niet zo'n argument. "Dat zou betekenen dat Cruijff een vetorecht heeft en dat kan niet in een vennootschap."

Of de aandeelhouders het vertrouwen in de rvc opzeggen, is volgens Wakkie nog niet duidelijk. "Dat kost tientallen miljoenen aan schadevergoeding. Daar kunnen ze niet mee instemmen."

Hoe te overleven in I Am Alive

Na een grote gebeurtenis waarbij bijna de gehele wereldbevolking dood is gegaan zal je in je eentje moeten overleven in I Am Alive. Hoe je dit het beste kan doen wordt uitgelegd in onderstaande trailer voor het spel.

Als het kan moet je je kogels besparen en gebruikmaken van bluff-technieken of gewoon iemand zijn keel doorsnijden als dit mogelijk is. I Am Alive staat gepland voor een release in het eerste kwartaal van 2012 op Xbox Live Arcade en het PlayStation Network.

Schoonmaakbazen willen weer praten

De werkgevers in de schoonmaakbranche, verenigd in de OSB, willen weer praten met de vakbonden van de stakende schoonmakers. Wel moet zo'n gesprek plaatsvinden 'binnen realistische financiële kaders'. Ze willen, conform het staande aanbod, ruim drie procent investeren. De oproep komt aan de vooravond van een grote demonstratie in Rotterdam waaraan ook landelijke politici deelnemen.

De schoonmaakbedrijven braken vorige week de onderhandelingen nog af omdat de schoonmakers aangesloten bij de FNV geen duimbreed van hun eisen weken. De FNV eist onder meer loonsverhoging, een gezonde werkdruk en doorbetaling bij ziekte.

De OSB noemt deze eisen 'totaal onredelijk'. Ze zouden twaalf procent meer kosten en veel faillissementen tot gevolg hebben. De werkgevers hopen dat de vakbonden de uitgestoken hand aannemen.

"De ingrediënten voor een nieuwe cao liggen er", aldus eerste onderhandelaar Anton Witte. Behalve over salariseisen willen de werkgevers ook praten over respect en verzuimbeleid.

Schoonmakers, die hun acties zo'n twee weken geleden begonnen op te voeren, demonstreren donderdag in Rotterdam. Daar worden twee grote opdrachtgevers bezocht. Job Cohen, Emile Roemer en Jolande Sap, de fractievoorzitters van de PvdA, de SP en GroenLinks, lopen ook mee.

Volgens de demonstranten van de 'Mars van Respect' worden er slechte keuzes gemaakt in de schoonmaakbranche. Zijzelf en het schoonmaakwerk zouden de dupe zijn van 'dumpprijzen' als gevolg van een prijzenoorlog tussen schoonmaakbedrijven.

Zo'n 2500 schoonmakers in het hele land nemen volgens de FNV nu deel aan de schoonmaakacties. Donderdag moet ook het vervolg van de acties duidelijk worden.

President Hongarije ontkent plagiaat

De Hongaarse president Pal Schmitt ontkent dat hij in zijn proefschrift uit 1992 over de moderne Olympische Spelen een ouder werk uit 1987 heeft geplagieerd. Dat zei hij dinsdag op de Hongaarse staatsradio.

Het weekblad HVG meldde vorige week dat 180 pagina's van de 215 pagina's tellende dissertatie lijken te zijn gekopieerd van een werk van de Bulgaar Nikolay Georgiev, een voormalig lid van het Internationaal Olympisch Comité dat in 2005 overleed.

Schmitt, een voormalig Olympisch schermkampioen, is zelf sinds 1983 lid van het IOC. De president zei dat hij hoopt dat zijn blazoen gezuiverd wordt en zei dat er 'boze opzet' in het spel was.

De universiteit waar Schmitt zijn proefschrift schreef, de Universiteit van Lichamelijke Opvoeding, stelt een onderzoek in naar de aantijgingen.

Wapens en bewegingen in Max Payne 3

Rockstar Games heeft een nieuw filmpje over Max Payne 3 uitgebracht. In het filmpje tonen ze de verschillende wapens maar ook hoe Max hiermee omgaat. We zien hem rennen, duiken, rollen, liggen en schuilen in verschillende posities terwijl de kogels om zijn oren vliegen.

Max Payne 3 komt 18 mei voor PS3 en Xbox 360 uit en op 1 juni voor Windows. Bekijk het filmpje hieronder met veel gameplay-shoot outs met Max Payne.

Adeles vriend is helemaal niet getrouwd

De vriend van Adele ligt niet in scheiding. "In tegenstelling tot alle artikelen is Simon al vier jaar gescheiden", schrijft ze woensdag op haar website. "Dit is de eerste en laatste keer dat ik in ga op mijn relatie met Simon Konecki."

Diverse media berichtten dinsdag dat Konecki nog in scheiding zou liggen. De 23-jarige zangeres maakte begin dit jaar bekend dat ze een relatie heeft met de veertien jaar oudere Simon, die een 5-jarige dochter heeft.

De Britse zangeres werd in november geopereerd aan haar stembanden. Adele schrijft dat ze volgende maand weer gaat beginnen met optreden.

Fouten op monument Harmelen hersteld

De fouten op het monument voor de treinramp in Harmelen worden met behulp van zandstralen en graveerwerk hersteld. Achter vijf namen die verkeerd zijn gespeld of waarbij een verkeerde geboortedatum staat, komt een sterretje. Onder op de rechtersteen, waar nu nog ruimte over is, komen de juiste namen en geboortedata te staan, zegt voorzitter van het Dorpsplatform Harmelen Ed Janson woensdag.

Bij een aantal namen ontbreekt een letter. "Dan had daar bijvoorbeeld 'van der' in plaats van 'van de' moeten staan", legt Janson uit. In deze gevallen wordt de ontbrekende letter aan de namen toegevoegd. Verder was er bij een persoon onduidelijk of het om een man of vrouw ging, waarop werd besloten een streepje achter die naam te zetten. Dit slachtoffer blijkt een man te zijn, dus dat streepje wordt omgetoverd in een M.

Hoeveel de correcties gaan kosten, is nog onduidelijk. Dorpsbelang Harmelen, de initiatiefnemer van het monument, neemt de kosten vermoedelijk op zich. "Wij hebben het destijds op ons genomen om het monument geplaatst te krijgen. Dan moeten we ook de consequenties dragen wanneer het niet goed blijkt te zijn gegaan." Janson verwacht de herstelwerkzaamheden over ongeveer een maand zijn afgerond.

Eerder deze week werd bekend dat op het monument voor de treinramp in Harmelen dat vorige week werd onthuld, namen verkeerd zijn gespeld. De namen van de slachtoffers zijn gebaseerd op de overlijdensakten die de politie na de ramp opstelde. Daarin zijn enkele namen anders gespeld dan in hun geboorteakte. Daar beschikte de politie destijds niet over, omdat de slachtoffers uit alle delen van het land kwamen.

De treinramp bij Harmelen kostte vijftig jaar geleden aan 93 mensen het leven en is het grootste treinongeluk in de Nederlandse geschiedenis. Pieter van Vollenhoven onthulde het monument, dat bestaat uit twee zuilen met namen, op 8 januari.

Sluiting station Zwolle van de baan

Het station van Zwolle blijft deze zomer open. Aanvankelijk was het plan om het station in verband met een omvangrijke verbouwing vier weken te sluiten, maar spoorbeheerder Prorail en de aannemer hebben besloten om de planning om te gooien. Daardoor hoeft het station niet gedurende een lange periode dicht, meldt Prorail.

Het oorspronkelijke plan bleek te duur te zijn. Daarom is besloten om het werk over een langere periode uit te spreiden. Eerst wordt een vierde perron aangelegd, om het station voor te bereiden op de komst van de Hanzelijn in december 2012. Later wordt onder meer een tunnel onder de perrons die nu vijf meter breed is vervangen door een zeventien meter brede tunnel.

Reizigers krijgen dit jaar gedurende de verbouwing van het station nog wel te maken met een aantal kleinere buitendienststellingen. Wanneer is nog onduidelijk.

Reizigersclub Voor Beter OV vindt dat bij het besluit om de grote verbouwing van het station nu gefaseerd uit te voeren, voorop dient te staan dat de reizigershinder niet ernstiger zal zijn dan in het oorspronkelijke plan. De belangenorganisatie betwijfelt of dat gaat lukken. ‘De reiziger mag niet de dupe worden van begrotings- en planningsfouten bij ProRail en diens leveranciers.'

Hongarije bereid tot aanpassing wetten

Hongarije is van plan de wetten aan te passen die binnen de Europese Unie tot ophef hebben geleid omdat ze de democratie zouden ondermijnen. Dat heeft José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, gezegd.

Barroso zei woensdag een brief van premier Viktor Orban te hebben ontvangen waarin de Hongaarse leider aangaf 'bereid te zijn de relevante wetten aan te passen en samen te werken met de Europese Commissie'. De brief werd verstuurd enkele uren voordat Orban in het Europese Parlement zijn critici te woord zou staan.

Volgens Orban is de nieuwe Hongaarse grondwet gebaseerd op de basisprincipes van de Europese Unie. Hij erkende echter wel dat vragen over de onafhankelijkheid van de centrale bank en de rechtspraak begrijpelijk zijn.

Vermiste Costa Concordia meldt zich

Een Duitse vrouw die op de lijst stond van vermisten van de ramp met de Costa Concordia, is terecht. De passagier heeft zich bij de politie in Duitsland gemeld. Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA woensdag gemeld op gezag van de crisisstaf in Toscane.

Een van de lijken die dinsdag waren gevonden in het scheepswrak, is geïdentificeerd. Het gaat om een Hongaarse man, een bemanningslid.

Vita-verkoop zakt naar een bedenkelijk niveau

De lancering van de Vita in Japan ging vrij goed. De verkoopcijfers waren lager dan die van de 3DS, maar zeker niet slecht. Sindsdien gaat het echter een stuk minder goed, de cijfers blijven maar stevig dalen. Tussen 9 en 15 januari heeft de Vita slechts 18.361 exemplaren verkocht.

De verkoop-progressie van de PSVita vanaf de lancering ziet er als volgt uit: 324,859 -> 72,479 -> 42,648 -> 18,361. Er moet wel gezegd worden dat alle hardware sowieso minder goed verkocht deze week.

Gehele hardware verkoopcijfers Japan 9 t/m 15 januari:

1. 3DS: 100,668 (197,952)
2. PS3: 30,332 (67,199)
3. PSP: 22,538 (62,746)
4. PSV: 18,361 (42,648)
5. Wii: 14,179 (33,208)
6. DSi LL: 1,515 (3,356)
7. X360: 1,519 (2,453)
8. DSi: 1,206 (2,418)
9. PS2: 766 (1,659)

Aartsbisschop Eijk gaat diep door het stof

Aartsbisschop van Utrecht Wim Eijk is 'vervuld van schaamte en verdriet' door het misbruik in de katholieke kerk. Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het rapport van de commissie-Deetman trok hij woensdag nogmaals het boetekleed aan. "Er is onvoldoende adequaat opgetreden tegen de daders en richting de slachtoffers", gaf hij toe.

Eijk zei zich te realiseren dat de kerk het vertrouwen van de bevolking weer terug moet winnen. "Vastbesloten gaan we door om deze praktijken met wortel en tak uit te roeien." Zowel VVD-Kamerlid Ard van der Steur als GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi merkte op dat deze toezegging te weinig en te laat was.

De aartsbisschop zei dat er een contactgroep in het leven wordt geroepen die gaat regelen dat slachtoffers kunnen aankloppen bij de kerk om te praten over hun ervaringen. Cees van Dam van de Konferentie Nederlandse Religieuzen zou het jammer vinden als hier geen gebruik van wordt gemaakt. "Ik begrijp dat er mensen zijn die daar geen gebruik van willen maken omdat ze het helemaal gehad hebben met de kerk. Maar men moet ons ook de kans geven om dit goed te maken."


Aartsbisschop Eijk gaat diep door het stof (Foto: Novum)

Drie Nederlandse ploegen in Parijs-Nice

Drie Nederlandse wielerploegen staan dit jaar op de startlijst van de Franse rittenkoers Parijs-Nice. Naast Rabobank en Vacansoleil-DCM, die vast deel uitmaken van de World Tour-wedstrijden, heeft ook Project 1t4i van organisator ASO een uitnodiging ontvangen. De formatie van manager Iwan Spekenbrink heeft een procontinentale licentie, de divisie onder de World Tour, en is voor de grote wedstrijden afhankelijk van een wildcard.

Ook Saur-Sojasun, Cofidis en Team Europcar kregen een wildcard voor de 70e editie van de etappekoers, die op 4 maart begint en op 11 maart eindigt.

Naast de wildcard voor Parijs-Nice kreeg de opvolger van Skil-Shimano ook een wildcard voor de Amstel Gold Race.

FF Versus XIII wordt nog mooier

Elk Final Fantasy Versus XIII-bericht heeft een somber randje. De game werd vijf jaar geleden aangekondigd, maar heeft nog steeds geen releasedatum. Tot die tijd moeten we het met druppeltjes van nieuwe informatie doen.

In een interview met Famitsu heeft producent Tetsuya Nomura van Square Enix aangegeven dat de graphics beter zullen zijn dan in de trailers die vorig jaar getoond werden. Zoals alle Final Fantasy's betaamt zal het heel veel pre-rendered cutscenes hebben, maar de game is in real time ook prachtig. Volgens Nomura is de real time rendering sindsdien enorm verbeterd. De ratio van real time en pre-rendered cutscenes zal 7:3 zijn.

Helaas gaf de producent ook aan dat we binnenkort geen groot nieuws rond de game mogen verwachten. De volgende keer dat ze Versus XIII laten zien zal het echter wel direct vanuit de PS3 zijn.

Contador start jaar in Argentinië

Alberto Contador zal zijn wielerseizoen 2012 gaan beginnen in Argentinië. De Spanjaard zal op 23 januari met zijn Saxo Bank-formatie aan de start gaan verschijnen van de Tour de San Luis. Ook Michael Rasmussen, Tom Boonen, Levi Leipheimer, Vincenzo Nibali en Sylvain Chavanel zullen deel gaan nemen aan de Argentijnse rittenkoers.

Contador moet naast het koersen nog wachten op een uitspraak van het internationale sporttribunaal CAS. De Spanjaard wordt verdacht van het gebruik van clenbuterol in de Tour van 2010. Omdat het slechts een minieme hoeveelheid betrof en hij aanvoerde dat hij besmet vlees had gegeten werd hij door de Spaanse wielerbond vrijgesproken. Mocht de Saxo Bank-renner eind deze maand wel schuldig worden bevonden dan moet hij de Tourzege van 2010 inleveren, waarna deze aan Andy Schleck toegewezen wordt.

Ferguson ziet Solskjaer als opvolger

Sir Alex Ferguson zal de komende drie jaar nog aanblijven als manager van Manchester United, maar speculeert zelf al over zijn mogelijke opvolger. De Schotse oefenmeester tovert daarbij een opvallende naam uit de hoge hoed; Ole Gunnar Solskjaer. De Noorse spits was eind jaren negentig speler onder Ferguson en maakte in 1999 het winnende doelpunt in de Champions League-finale tegen Bayern München in Barcelona.

Volgens Ferguson is Solskjaer anders dan andere oud-voetballers. "Het probleem is dat tegenwoordig veel spelers na het beëindigen van hun loopbaan niet weten wat zij moeten doen en alleen daarom als manager aan de slag gaan", zegt Fergie in de Engelse media.

"Ole wilde in tegenstelling tot de rest altijd al in de voetbalwereld actief blijven. Hij heeft zich vanaf een jonge leeftijd al voorbereid op het trainersvak, dus hij heeft logischerwijs meer kans van slagen als manager."

Solskjaer is momenteel werkzaam bij het Noorse Molde FK en veroverde in zijn debuutseizoen direct de titel in Noorwegen. "Als je bij een club in Noorwegen aan de slag gaat die nog nooit kampioen is geweest en je wint direct de landstitel, dan doe je het in mijn ogen uitstekend", besluit Ferguson.

Weer storing mobiel internet bij Telfort

Klanten van Telfort hebben woensdag opnieuw te maken gehad met een storing. Bellen kon wel gewoon, maar klanten ondervonden problemen bij het gebruik van mobiel internet. De storing, die omstreeks 12.30 uur ontstond, was rond 13.40 uur verholpen, meldt het bedrijf.

De oorzaak van de problemen is onbekend. Hetzelfde geldt voor de omvang. Niet alle Telfort-klanten hadden problemen bij het gebruik van internet op hun telefoon.

De afgelopen weken hadden Telfort-klanten al meerdere keren last van storingen bij zowel de vaste aansluiting als bij mobiel internet. Waardoor de storingen ontstaan, is nog onbekend. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat dit wordt onderzocht.

Van der Wiel uit voorzorg aan de kant

Gregory van der Wiel doet donderdag niet mee met Ajax in de bekerwedstrijd tegen AZ. De rechtsback is weliswaar bijna hersteld van een liesblessure, maar blijft uit voorzorg aan de kant.

"We willen hem het liefst zondag laten spelen", zegt trainer Frank de Boer. "Hij heeft nu de hele week om daarnaartoe te werken." Ajax en AZ staan zondag opnieuw tegenover elkaar, maar dan in competitieverband.

Ook Derk Boerrigter en Lorenzo Ebicilio spelen niet mee. Beide aanvallers kampen met een rugblessure. Siem de Jong en Toby Alderweireld zijn wel weer helemaal fit. "Allebei kunnen ze donderdag negentig minuten spelen. Al moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat er nog een verlenging kan komen", weet De Boer.

In de Amsterdam Arena zijn morgen alleen kinderen welkom. Als gevolg van de ongeregeldheden in de gestaakte bekerwedstrijd van december, toen een supporter van Ajax het veld opkwam en AZ-doelman Esteban belaagde, moeten andere supporters thuisblijven. De winnaar van het duel, dat om 14.30 uur begint, speelt in de kwartfinale tegen de amateurs van GVVV.

Fulham verlengt contract van routinier Schwarzer

Doelman Mark Mark Schwarzer blijft voorlopig nog actief in de Premier League. Fulham heeft het contract van de 39-jarige Australiër voor ten minste anderhalf jaar verlengd tot de zomer van 2013. Schwarzer, die momenteel is uitgeschakeld vanwege een rugblessure, wil tot het WK van 2014 in Brazilië actief blijven.

Schwarzer is niet de oudste doelman in de Premier League. Brad Fiedel van Tottenham Hotspur is zeven maanden eerder geboren. "Ik wil net zo lang doorgaan als hij. Brad vertelde me dat hij nog zeker twee seizoenen wil spelen, dus dan zal ik dat ook zeker moeten doen", verklapt de goalie.

De 93-voudig international is bij Fulham bezig aan zijn vijfde seizoen. Daarvoor kwam hij ook twaalf jaar uit voor Middlesbrough. Dit seizoen was Schwarzer onder Martin Jol vaste keus, maar sinds begin december is hij door de rugkwetsuur niet meer in actie gekomen.

WoW-patch 4.3 laatste voor Mists of Pandaria

Blizzard heeft aangegeven dat de recente World of Warcraft-patch 4.3 Hour of Twilight de laatste grote content-update is geweest voor de nieuwe uitbreiding Mists of Pandaria uitgebracht gaat worden.

Quest designer Dave Kosak heeft in een interview met Videogamer gezegd dat patch 4.3 Hour of Twilight de afsluiting is van Cataclysm. "4.3 is definitely the climax of Cataclysm, so there's no more Cataclysm content," aldus Kosak. "Traditionally we've had a grace period where we patch the game before the expansion comes out and you get sort of mechanical changes before you get the new expansion content. So we'll have a world event prior to Mists of Pandaria, but that's mostly a part of Mists of Pandaria's launch and it's not really more Cataclysm content."

Blizzard heeft nog niet bekendgemaakt wanneer we de World of Warcraft-uitbreiding mogen verwachten. Patch 4.3 Hour of Twilight is vorige maand uitgekomen.

'Maker griepremmer werkt niet mee aan onderzoek'

Geneesmiddelenfabrikant Roche weigert mee te werken aan een wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van de griepremmer Tamiflu. Daardoor is niet te zeggen of het middel, groot ingeslagen door de Nederlandse overheid, patiënten wel beschermt tegen de gevolgen van griep. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het British Medical Journal waar NRC Handelsblad woensdag over schrijft.

Tamiflu wordt geregeld voorgeschreven aan grieppatiënten die met complicaties in het ziekenhuis liggen. Het zou de verspreiding van het virus vertragen en ervoor zorgen dat patiënten niet zo ziek worden. Nederland schafte enkele jaren geleden, net als veel andere landen, miljoenen doses van het middel aan om een grieppandemie zoals de Mexicaanse griep in te dammen.

Het internationale onderzoek waaraan het Zwitserse Roche niet wil meewerken wordt verricht door een groep onderzoekers die kritisch kijkt naar het wetenschappelijke bewijs dat geneesmiddelen effectief zijn. De onderzoekers waren ook in 2009 al kritisch op de houding van de fabrikant.

Een publicatie die in veel gevallen leidde tot het advies om de griepremmer aan te schaffen was gebaseerd op de samenvoeging van tien eerdere studies. Uit de publicatie zou blijken dat zowel kwetsbare als verder gezonde mensen met de griep veel minder vaak een longontsteking opliepen als ze Tamiflu toegediend kregen. Zeven van de tien onderzoeken waren echter niet gepubliceerd. Ook werd de gewraakte publicatie betaald door de fabrikant.

Ook in 2009 concludeerden de kritische onderzoekers dat het wetenschappelijke bewijs dat Tamiflu werkt niet te controleren viel. Roche zou toen beloofd hebben de gegevens beschikbaar te stellen, maar deed dat slechts ten dele.

Critici van het onderzoek uit 2009 wezen volgens de krant eerder wel op andere onderzoeken die bewezen dat Tamiflu een beschermende werking heeft.

Het British Medical Journal, dat het onderzoek woensdag publiceerde, schrijft dat Roche zich op het standpunt stelt dat de onderzoekers voldoende informatie hebben om de effectiviteit van het middel te kunnen onderzoeken. Concurrent Glaxosmithkline zou wel de volledige informatie beschikbaar hebben gesteld.

Roche Nederland bestrijdt dat het bedrijf niet transparant zou zijn geweest. Duizenden pagina's zouden zijn overhandigd aan de onderzoekers, aldus een woordvoerder. Die weigerden echter een verklaring te tekenen waarin ze beloofden vertrouwelijk met patiëntengegevens om te gaan, waardoor onderliggend materiaal niet overhandigd kon worden.

Onderzoekers van de Harvard-universiteit zouden dat volgens de fabrikant wel gedaan hebben. Hun onderzoek zou hebben aangetoond dat Tamiflu wel degelijk effectief is. Zowel de Europese als de Amerikaanse autoriteiten die bepalen of een geneesmiddel kan worden toegelaten zouden ook toegang hebben gehad tot de volledige gegevens.

Wilders erkent: Kritiek op Beatrix onhandig

De kritiek die PVV-leider Geert Wilders via Twitter uitte aan het adres van koningin Beatrix was niet handig. Dat heeft Wilders in zijn fractie erkend, meldt de NOS.

Tijdens het staatsbezoek van de koningin aan Abu Dhabi had Wilders stevige kritiek op het feit dat Beatrix bij een bezoek aan een moskee een hoofddoek en een gewaad droeg. De PVV-voorman verwees naar Kamervragen. Hij vond het 'een trieste wanvertoning' dat Beatrix een hoofddoek droeg.

Leden van de PVV-fractie waren dinsdag kritisch over de toon en timing van het bericht van hun leider. Dit had niet samen mogen vallen met de beelden uit het Midden-Oosten.

Ondanks de kritiek op de bewoordingen van hun leider, blijft de PVV van mening de hoofddoek een symbool van vrouwenonderdrukking is. De koningin noemde dat vorige week 'onzin'. Premier Rutte sloot zich daarbij aan.

Wilders reageert kort op de berichtgeving van de NOS over het fractieberaad van de PVV. "Stemmingmakerij van de staatsomroep," aldus de PVV-leider.

Nederlandse filmmaker scoort hit met Hello

Er is een prachtig filmpje op Vimeo verschenen van de Nederlander Matthijs Vlot. Vlot maakte in twee dagen een clip bij het liedje 'Hello' van Lionel Richie, waarbij hij gebruikmaakt van tientallen filmfragmenten voor de tekst.

Het filmpje is in een paar dagen al bijna twee miljoen keer bekeken. Kijk hieronder voor de videoclip waarin we tientallen wereldsterren voorbij zien komen. Bonuspunten voor degenen die alle filmfragmenten herkennen.

Kapitein: Ik ben in reddingsboot gevallen

Francesco Schettino, de kapitein van het rampschip Costa Concordia, heeft ten overstaan van de onderzoeksrechter verklaard dat hij in een reddingsboot is gevallen, toen hij wilde helpen dat te water te laten. Vervolgens zou hij er niet in geslaagd zijn weer aan boord van het slagzij makende schip te komen.

Maar volgens de onderzoeksrechter maakte Schettino geen 'serieuze poging' weer aan boord te komen, aldus de schriftelijke motivering van het huisarrest waar Italiaanse media woensdag uit citeren. Die conclusie is gebaseerd op tal van verklaringen van getuigen.

VARA-baan past niet bij oud-chef Nieuwe Revu

De voormalig hoofdredacteur van de Nieuwe Revu, Altan Erdogan, heeft na nog geen twee jaar zijn vertrek aangekondigd bij de VARA. Hij liet woensdag weten op te stappen als hoofd informatieve programma's bij de omroep.

In een verklaring van de VARA zegt Erdogan dat de baan niet bij hem bleek te passen. Wie hem opvolgt is niet bekendgemaakt.

Naast de Nieuwe Revu is de 44-jarige Erdogan ook als journalist werkzaam geweest bij het Het Parool en de Volkskrant. Wat hij nu gaat doen is niet bekend.

'Kabinet moet wel excuses maken voor Srebrenica'

Voormalig voorzitter Bert Bakker van de parlementaire enquêtecommissie die de val van Srebrenica onderzocht vindt dat de Nederlandse regering excuses moet maken aan de slachtoffers van de genocide daar in 1995. Volgens hem zijn excuses 'vanuit een menselijk oogpunt wel relevant', zegt hij op BNR Nieuwsradio.

Bakker, voormalig Kamerlid voor D66, noemt het begrijpelijk dat premier Mark Rutte (VVD) niet de verantwoordelijkheid voor de genocide naar zich toe wil trekken. "We waren daar om de moslimgemeenschap te beschermen en dat hebben we niet waargemaakt. Maar ik denk dat Rutte bang is, zoals de Nederlandse staat altijd bang is geweest."

De eventuele vervolging van voormalig Dutchbat-commandant Thom Karremans noemt Bakker onverstandig. Als er iemand aansprakelijk gesteld moet worden dan is dat volgens hem de Nederlandse staat. "Karremans was in dienst van de Nederlandse staat. Hij is daar naartoe gezonden en aan de omstandigheden waarin hij terechtkwam, kon hij niets doen. Het punt is dat hij er nooit zo slecht en licht bewapend bij had moeten staan."

Srebrenica viel in de zomer van 1995. Nederlandse blauwhelmen hadden de opdracht de VN-enclave te beschermen, maar konden de tweeduizend zwaar bewapende Serviërs geen tegenstand bieden. Zeven- tot achtduizend moslimmannen en -jongens uit de enclave werden weggevoerd en vermoord.

In juli bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat de Nederlandse staat aansprakelijk kan worden gehouden voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica. Vorige week lieten minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) en minister van Defensie Hans Hillen (CDA) de Tweede Kamer weten dat Nederland geen excuses zal aanbieden aan de nabestaanden van de drie.

Onlangs bleek ook dat het Openbaar Ministerie overweegt Karremans te vervolgen.

Haro Senft geëerd met Berlinale Camera

Het filmfestival van Berlijn reikt de Berlinale Camera uit aan de Tjechische filmmaker Haro Senft. Dat heeft de Berlinale woensdag bekendgemaakt. De prijs wordt sinds 1986 uitgereikt aan filmmakers of instituten die het festival graag wil bedanken voor hun werk.

De 83-jarige Senft heeft een filmopleiding gevolgd in München en is een van de oprichters van DOC 59. Deze groep filmmakers wilde met de stroming eind jaren vijftig vernieuwing brengen in de Duitse filmindustrie. Senft heeft altijd in Duitsland gewerkt, sinds de jaren zeventig vooral aan kinderfilms.

Senft kan niet meer reizen en krijgt daarom voorafgaand aan het filmfestival de Berlinale Camera uitgereikt in zijn woonplaats München. De Berlinale vindt plaats van 9 tot 19 februari in de Duitse hoofdstad.

Swinton en Bell getipt voor treindrama

Tilda Swinton en Jamie Bell zijn in onderhandeling voor het drama Snow Piercer. De film gaat over de interacties van passagiers in een trein die door een afgelegen, besneeuwd landschap rijdt. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Chris Evans, die vorig jaar doorbrak met de titelrol in de superheldenfilm Captain America: The First Avenger, heeft al getekend. Over de rollen van de drie acteurs zijn nog geen details bekend.

De film staat onder regie van de Koreaan Joon-ho Bong, die hiermee zijn regiedebuut in de Verenigde Staten maakt. Samen met Chan-wook Park, vooral bekend als de regisseur van de keiharde misdaadfilm Oldboy, schreef Bong het scenario van Snow Piercer. Park gaat de film produceren.

De opnames voor Snow Piercer gaan in maart van start zodat de film volgend jaar in première kan gaan.


Swinton en Bell getipt voor treindrama (Foto: Novum)

FFX-HD wordt intern ontwikkeld

Het is gebruikelijk om HD-remakes en ports uit te besteden aan third-party ontwikkelaars. De first-party studio is immers bezig met het nieuwste deel van de serie en heeft dus geen tijd om oude games op te poetsen. Dit geldt niet voor de HDficatie van Final Fantasy X.

De game wordt ontwikkeld door de 'Square Enix 1st Production Department'. Ze zijn er niet lang geleden aan begonnen, daarom is er nog niet veel nieuws over uitgebracht. Final Fantasy X HD komt op een nog onbekende datum uit voor PS3 en PSVita.

CV wijst op twee onaangekondigde Wii U-titels

Het LinkedIn profiel van THQ-medewerker Evan Icenbite heeft verraden dat de ontwikkelaar bezig is met twee gametitels die beschikbaar zullen zijn voor Nintendo's aankomende console Wii U.

Volgens de cv van de senior producent is hij "directly managing three unannounced titles set for release in 2012: TBD (Wii U/3DS/Wii/PS3/360), TBD (Wii U), TBD (360/PS3/Wii/DSi)". Eén van de twee games zal dus een exclusieve Wii U-titel betreffen. Aangezien het hier gaat om nog niet aangekondigde games is het waarschijnlijk dat het niet gaat om Darksiders II of Metro: Last Light, welke wel al aangekondigd zijn voor de opvolger van de Wii. Welke games het wel worden is dus afwachten. Icenbite heeft in ieder geval ervaring met tabletbesturing, aangezien hij eerder heeft gewerkt in de THQ-studio van uDraw.

'Grand Theft Auto V uiterlijk in begin 2013'

Grand Theft Auto V ligt uiterlijk in maart volgend jaar in de winkel. Dat zei marktanalist Mike Hickey van National Alliance Capital Markets in een interview met het tijdschrift Game Informer. Hickey denkt dat uitgever Rockstar Games niet langer dan een jaar wil investeren in marketing voor het spel.

De uitgever heeft begin november de eerste beelden van zijn nieuwste Grand Theft Auto vrijgegeven. Op basis van het vrijgeven van het filmpje denkt de analist dat het spel in het boekjaar 2012-2013 wordt uitgegeven.

Analisten als Jesse Divnich van Eedar en Michael Pachter van Wedbush Securities sluiten zich aan bij de uitspraken van Hickey. Volgens Divnich heeft Take-Two, het moederbedrijf van Rockstar, het actiespel nodig om de beloofde winst van twee dollar per aandeel waar te maken.

Rockstar Games heeft nog niets gezegd over de verschijningsdatum van GTAV. De uitgever heeft zelfs niet bekendgemaakt voor welke spelcomputers de game gemaakt wordt.


Demo Resident Evil: Revelations komt morgen

Nintendo heeft aangegeven dat ze vanaf morgen starten met het aanbieden van demo's voor 3DS. De eerste titel die als demo beschikbaar zal komen is Resident Evil: Revelations. 

Nintendo had een tijd terug al aangekondigd dat ze verschillende demo's naar de 3DS wilden brengen en morgen is het dan zover. Andere games waar demoversies van zullen verschijnen zijn onder andere Metal Gear Solid: Snake Eater 3D, Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games en Rhythm Thief & the Emperor's Treasure. Hier zijn echter nog geen data van bekend.

Kingdom Hearts 3D bevat geheim filmpje

Tetsuya Nomura heeft in een interview met Famitsu aangekondigd dat Kingdom Hearts 3D een geheim filmpje zal bevatten. Net als in Re:Coded zal het een verbinding vormen met de volgende game in de serie. In dit geval dus waarschijnlijk met de langverwachte Kingdom Hearts 3.

Tevens zal het normale einde een andere richting op gaan dan we van de serie gewend zijn en mogelijk schokkend zijn, aldus Nomura. Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance speelt zich af na de gebeurtenissen in KH2. Sora en Riku zijn aan het trainen om Keyblade-meesters te worden en zullen hiervoor wederom door allerlei Disney-werelden reizen.

Drie kinderen dood door brand in Aken

Bij een brand in Aken zijn vandaag drie kinderen om het leven gekomen. Verscheidene mensen zijn met verwondingen naar een ziekenhuis overgebracht. Dit heeft de politie van de Duitse stad vlakbij het Limburgse Vaals laten weten.

De slachtoffertjes waren twee, vier en zes jaar oud. Volgens de website van de krant Aachener Zeitung brak de brand woensdagochtend uit onder het dak van het huis waar een gezin met zes kinderen leefde. De tragedie gebeurde vlakbij de grens met België.

'Viral video mogelijk teaser voor Resident Evil 6'

Er is weer een goede hoeveelheid olie gegooid op het geruchtenvuur rondom Resident Evil 6 en de lokatie waar het spel zich gaat afspelen. Eerder al verraadde een stemactrice via haar cv dat zij een Chinese dorpeling/zombie was voor Resident Evil 6, waardoor het gerucht rondging dat het spel zich in China afspeelt.

Nu doet een video op internet een schepje bovenop het gerucht van China als lokatie. In de video is een Chinese vrouw te zien die angstig via een camera praat tegen (vermoedelijk) haar man. Bij de video hoort ook de website nohopeleft.com.

Op de website zijn foto's te zien waarop gebouwen zijn beschilderd met de tekst 'no hope left' en de datum 19-01-2012. Ook staan er landkaarten op de site waar China staat omcirkeld.

Of deze geruchten allemaal waar zijn en wat de betekenis is, is vooralsnog onbekend. Ongetwijfeld zal morgen, 19 januari, meer duidelijk gaan worden. Wel valt deze datum samen met een groot Resident Evil-event dat Capcom USA op dit moment houdt rondom Resident Evil: Operation Raccoon City en Resident Evil: Revelations.

Theatrhythm krijgt gratis DLC

Theatrhythm: Final Fantasy is een 3DS-ritmespel dat op Elite Beat Agents/Ouendan lijkt. Het bevat muziek uit FFI t/m FFXIII, je kunt dus vrolijk meetikken met One-Winged Angel. Producent Nomura heeft nu bekendgemaakt dat de game na de release een paar gratis nummers zal krijgen.

De Final Fantasy-ode komt op 16 februari uit in Japan, er zijn nog geen plannen voor een Westerse release. Het is overigens nog niet mogelijk om betaalde DLC aan te bieden op de 3DS. Daar gaat een update die ergens in de lente uitkomt (helaas?) verandering in brengen.

1t4i en drie Belgische teams krijgen wildcard voor Gold Race

Op zondag 15 april zal Project 1t4i aan de start van de Amstel Gold Race verschijnen. De organisatie maakte vandaag in totaal vier teams bekend die een wildcard kregen en 1t4i was er daar een van.

Naast de opvolger van Skil-Shimano krijgen ook de Belgische Topsport Vlaanderen-Mercator, Landbouwkrediet-Euphony en Accent Jobs-Willems Veranda's een wildcard. De deelnemerslijst telt op dit moment 22 ploegen, waaronder de Rabobank en Vacansoleil-DCM. De kans is groot dat er nog meer wildcards door de organisatie weggegeven gaan worden.

Ziekenhuizen gaan tolken zelf betalen

UMC Utrecht gaat zelf opdraaien voor de kosten van vertalers. Ook het AMC in Amsterdam laat weten de portemonnee te trekken. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vergoedt de kosten sinds dit jaar niet meer omdat zij vindt dat patiënten zelf Nederlands moeten kunnen spreken.

Het Utrechtse ziekenhuis kan zich niet in die redenering vinden en trekt daarom een ton per jaar uit om de kosten zelf te dekken. "Het is een illusie te denken dat buitenlandse patiënten zo goed Nederlands leren dat ze begrijpen wat een arts zegt. Dat is voor ons vaak al moeilijk", zegt Jolanda van Luipen, belast met de tolkdiensten.

De patiënten zelf voor de tolk laten betalen is volgens haar ook geen optie." Voor een professionele tolk heeft deze groep meestal geen geld."

De patiënt een kennis voor het vertalen laten meenemen is ook niet zo eenvoudig als het lijkt. Dan bestaat volgens Van Luipen het risico dat deze bekende gevoelige informatie verzwijgt tegenover de patiënt, of dat de patiënt iets belangrijks niet durft te vertellen omdat er een bekende bij zit.

Het ziekenhuis bekijkt ondertussen of er goedkopere aanbieders zijn die dezelfde kwaliteit leveren. Ook wordt bekeken of kan worden bezuinigd door de tolken telefonisch in te schakelen in plaats van ze naar het ziekenhuis te laten komen.

Het UMC maakt gebruik van 57 tolken. Die werken samen een kleine duizend uur per jaar voor het ziekenhuis. "Het gaat niet alleen om Turks, Pools of Marokkaans, maar ook om talen waarvan de gemiddelde Nederlander niet eens weet dat ze bestaan, zoals Oromo, Tigrinia of Karen."

De vereniging van ziekenhuizen NVZ laat weten dat het aan elk ziekenhuis afzonderlijk is om te bepalen of het tolkdiensten uit eigen zak betaalt. Landelijk beleid hieromtrent bestaat niet.

Ook Di Rupo bezorgd over Hedwigepolder

De Belgische premier Elio di Rupo heeft Nederland aangesproken over de Westerschelde. Hij bracht woensdag de zorgen van de Vlaamse regering over aan premier Mark Rutte (VVD). De afspraken rond de Westerschelde die voorzien in ontpoldering van de Hedwigepolder moeten worden uitgevoerd, zei hij.

Vlaanderen dreigt Nederland met een schadeclaim van 785 miljoen euro vanwege het besluit de Hedwigepolder toch niet te ontpolderen, meldde RTL Nieuws vrijdagavond op basis van een vertrouwelijke nota van de Vlaamse overheid. Rutte zei woensdag dat nu nog geen sprake is van een schadeclaim en er nog wordt overlegd, onder meer met de Europese Commissie.

Nederland had met Vlaanderen afgesproken de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen onder water te zetten en er een natuurgebied van te maken, om het uitdiepen van de Westerschelde te compenseren. Door het uitbaggeren kunnen grotere zeeschepen de haven van Antwerpen bereiken. Nederland besloot medio vorig jaar echter de Hedwigepolder niet onder water te zetten, maar andere polders in Zeeland te ontpolderen.

Rutte denkt dat een andere oplossing binnen de afspraken mogelijk is. Niettemin beklemtoonde dat Nederland staat voor de handtekening onder deze Scheldeverdragen. "Er wordt nu gewerkt aan andere oplossingen. Maar dat gebeurt in de context dat Nederland altijd goed is voor zijn handtekening." Di Rupo zei dat mogelijk volgende week een 'definitieve oplossing' wordt gepresenteerd.

Di Rupo bracht woensdag een kennismakingsbezoek aan Rutte. Het gesprek tussen beide premiers in het Catshuis ging verder over Europa en de eurocrisis. Beide regeringsleiders hamerden erop dat de Europese landen een strengere begrotingsdiscipline voeren, maar ook zorgen voor werkgelegenheid en economische groei.

Het gesprek werd helemaal in het Nederlands gevoerd. "We hebben het gesprek in het Nederlands gedaan. We hadden allebei het idee dat we precies wisten waar we het over hadden", grapte Rutte, die Di Rupo complimenteerde met zijn beheersing van de Nederlandse taal. Er was wel een tolk aanwezig.

Di Rupo trad eind vorig jaar aan na een kabinetsformatie van 541 dagen. De Waal is de eerste Franstalige premier in bijna veertig jaar. Rutte vindt niet dat deze lange formatie afbreuk doet aan het imago van België. Dat is te danken aan de vorige premier Yves Leterme, die het gezicht is gebleven van het land, maar ook aan Di Rupo zelf die erin is geslaagd om een 'lastige politieke puzzel' op te lossen.

Hij is erin geslaagd om een regeerakkoord op te stellen dat het hoofd biedt aan 'allerlei zaken'. "Daarom start Di Rupo met veel krediet", aldus Rutte.


Ook Di Rupo bezorgd over Hedwigepolder (Foto: Novum)

Hill: "Hamilton moet leven op orde krijgen"

Damon Hill denkt dat coureur Lewis Hamilton eerst zijn privéleven op orde moet krijgen, voordat hij weer succesvol kan worden in de Formule 1. Vorig seizoen was een matig seizoen voor de Brit, daarnaast eindigde ook zijn relatie met zangeres Nicole Scherzinger.

"Lewis is een fantastisch coureur, daar twijfelt niemand aan", aldus Hill. "Hij moet alleen mentaal wat sterker worden. Daarvoor zal hij eerst zijn privéleven op orde moeten zien te krijgen. Hij zal de eerste zijn om toe te geven dat er vorig jaar te veel zaken waren die een afleiding vormden. Lewis moet gewoon gefocust blijven op zijn werk."

Neuchâtel uit Zwitserse competitie gezet

Xamax Neuchâtel is per direct uit de Zwitserse competitie gezet. De club van de Tsjetsjeense zakenman Bulat Chagaev wordt ervan beschuldigd valse bankdocumenten te hebben overlegd. Chagaev hangt wegens fraude ook nog een strafrechtelijk onderzoek boven het hoofd.

Dit seizoen kreeg Xamax al meerdere keren punten in mindering omdat het de financiën niet op orde zou hebben. De club was daardoor weggezakt naar de achtste plaats in de tien clubs tellende Zwitserse competitie. Binnen vijf dagen kan nog beroep worden aangetekend in een poging de proflicentie terug te krijgen.

Xamax is al de tweede Zwitserse club in korte tijd die stevig wordt aangepakt. FC Sion kreeg vanwege het negeren van een transferverbod maar liefst 36 strafpunten en staat nu stijf onderaan.

Verbeek: "Met Martens verrassender"

AZ-trainer Gertjan Verbeek heeft tekst en uitleg gegeven bij zijn keuze voor Maarten Martens in de basisopstelling tegen Ajax. De trainer denkt dat zijn ploeg meer kan verrassen.

In gesprek met De Telegraaf laat Verbeek weten dat hij in samenspraak met zijn spelers heeft gekeken hoe de ploeg moest inspelen op het vertrek van Pontus Wernbloom. "Ik heb de spelers gevraagd hoe we zijn vertrek moesten opvangen; de speelwijze omgooien of dezelfde formatie anders invullen. Ze kozen voor de tweede optie."

In het bekerduel tegen Ajax zal Martens als nummer 10 spelen en neemt Adam Maher de plek in van de naar CSKA Moskou vertrokken Wernbloom in. "Maher kan heel goed rechtshalf spelen, want dat heeft hij de hele jeugd gedaan. Martens is op 10 doelgerichter en kan dieper spelen ten opzichte van Maher."

Verbeek denkt dat de veranderingen binnen zijn elftal zeker niet onopgemerkt blijven. "Ons voetbal zal door de verschuivingen iets anders worden. Nog verrassender, hoop ik", aldus de trainer.

Na het bekerduel staat komende zondag de topper in de Eredivisie tussen AZ en Ajax op het programma. "De winnaar van de bekerwedstrijd zal vertrouwen winnen richting het duel van zondag", besluit Verbeek.

[AO] Azarenka verliest slechts één game

Tennisster Victoria Azarenka uit Wit-Rusland heeft vandaag met groot machtsvertoon de derde ronde van de Australian Open bereikt. De nummer 3 van de wereld hoefde slechts één game af te staan tegen de Australische Casey Dellacqua: 6-1 6-0. Azarenka stond nog geen uur op de baan in de Rod Laver Arena.

De 22-jarige Wit-Russin won vorige week het toernooi van Sydney en liet zien ook op de Australian Open een belangrijke kandidate voor de titel te zijn. Azarenka speelt in de derde ronde tegen de Duitse Mona Barthel, afgelopen week winnares in Hobart.

Guidetti sluit winters vertrek niet uit

Feyenoord-aanvaller John Guidetti sluit niet uit dat hij in de winterstop bij Feyenoord vertrekt. Volgens de Zweed kan er van alles gebeuren.

"De transfermarkt is open tot het eind van januari, je weet nooit wat er kan gebeuren. Als ik nu zeg dat ik blijf en ik ga over twee weken weg, lijk ik de grootste asshole ter wereld", zegt de spits tegen NUsport. Guidetti kwam in augustus op huurbasis over van Manchester City.

Toch verzekert de sterspeler van Feyenoord dat er momenteel niet speelt rond zijn persoon. "Dus zeg ik dat niet. Als de kans van mijn leven langskomt, grijp ik hem. Maar ik heb geen concrete aanwijzingen dat zo'n toptransfer eraan zit te komen, dus denk ik er niet aan."

De Zweeds jeugdinternational laat verder weten dat hij geen aandacht besteed aan geruchten. "Ik besteed dus geen aandacht aan al die verhalen over mij. Die leg ik heel gemakkelijk naast me neer. Als een club heel concreet wordt, dan hoor ik het wel. Vooralsnog telt voor mij alleen Feyenoord."

Hoger beroep in zaak-Cruijff van start

In Amsterdam is vandaag het hoger beroep in de rechtszaak tussen Johan Cruijff en Ajax begonnen. De eeuwige nummer veertien was daarbij de grote afwezige. Wel waren jeugdtrainers Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Dean Gorré en Bryan Roy present namens het kamp Cruijff. Ook commissarissen Steven ten Have en Marjan Olfers gaven acte de présence.

In december stelde de rechtbank in Haarlem dat de benoeming van Louis van Gaal door Ajax moest worden opgeschort. De aandeelhouders moesten in de tussentijd de kans krijgen om zich voor de lijn van Cruijff of die van Van Gaal uit te spreken. De uitspraak van het hoger beroep volgt uiterlijk 9 februari.

Jolie en Pitt hadden 'geweldig' gesprek met Obama

Angelina Jolie en Brad Pitt hebben met de Amerikaanse president Barack Obama en vice-president Joe Biden een 'geweldige' ontmoeting gehad. "We hebben verschillende onderwerpen besproken", zegt de actrice tegen het entertainmentprogramma Extra.

Het acteurskoppel was vorige week met de Bosnische actrice Zana Marjanovic, die de hoofdrol speelt in Jolie's regiedebuut In the Land of Blood and Honey, op bezoek bij Obama in het Witte Huis. De 36-jarige Jolie is momenteel druk met het promoten van haar speelfilm.

"Brad heeft het vooral met Biden over New Orleans gehad," zegt Jolie. Pitt zet zich in voor de wederopbouw van de stad die in 2005 werd verwoest door orkaan Katrina. "Ik heb het met Zana Marjanovic en Obama gehad over Sarajevo en wat daar allemaal speelt. We hebben kort met hem gesproken en daarna met zijn medewerkers."

Jolie is blij met de ontmoeting op het Witte Huis. "Ik was vooral heel blij dat Zana een moment heeft gekregen met Obama", aldus Jolie. "Ze heeft haar land krachtig vertegenwoordigd."


Jolie en Pitt hadden 'geweldig' gesprek met Obama (Foto: Novum)

'Britney trouwt eind van de zomer'

Britney Spears staat aan het eind van de zomer weer voor het altaar. De 30-jarige zangeres trouwt op een 'tropische locatie' met haar verloofde Jason Trawick, verklappen ingewijden aan de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

"Het wordt een intieme bruiloft met alleen familie en een paar erg goede vrienden", verklapt de bron. "Waarschijnlijk trouwen ze op een warme, tropische locatie. Britney is van plan een crèmewitte jurk te dragen en haar zoontjes worden bij de ceremonie betrokken als bruidsjonkers."

Trawick zou een speciale verrassing plannen voor Spears' zoontjes Sean Preston (6) en Jayden James (5). Beide kinderen komen voort uit het tweede huwelijk van de popprinses, met achtergronddanser Kevin Federline. Spears was van september 2004 tot juli 2007 getrouwd met Federline. Begin 2004 was de zangeres 55 uur getrouwd met haar jeugdliefde Jason Alexander.

Tommy Lee Jones speelt generaal MacArthur

Tommy Lee Jones mag weer eens een ijzervreter spelen. De acteur heeft getekend voor de rol van de Amerikaanse generaal Douglas MacArthur in het historische drama The Emperor. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. MacArthur was tijdens de Tweede Wereldoorlog opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in het Verre Oosten.

De 65-jarige Jones maakte zijn doorbraak met de actiefilm Under Siege met Steven Seagal maar was ook te zien in serieuzere kost als No Country for Old Men en In the Valley of Elah. Hij heeft onlangs de opnames van Men in Black III afgerond, waarin hij wederom de rol van Agent K op zich neemt.

The Emperor, onder regie van Peter Webber, speelt zich af in Japan en gaat over de dagen direct na de capitulatie van het keizerrijk in augustus 1945. Matthew Fox, vooral bekend van de tv-serie Lost, speelt de hoofdrol van generaal Bonner Fellers, een van de stafleden van MacArthur en Japan-kenner. Hij staat voor de belangrijkste beslissing uit zijn loopbaan: bepalen of keizer Hirohito moet worden berecht voor oorlogsmisdaden.

De opnames voor The Emperor gaan nog deze maand van start. De film verschijnt volgend jaar in de bioscoop.


Tommy Lee Jones speelt generaal MacArthur (Foto: Novum)

Docu over Anton Corbijn beleeft Berlijnse première

De documentaire Anton Corbijn Inside Out van Klaartje Quirijns is geselecteerd voor het filmfestival van Berlijn. De wereldpremière van de film over de Nederlandse fotograaf is op 17 februari in de Duitse hoofdstad. Dat maakte distributeur A-Film woensdag bekend.

Anton Corbijn Inside Out wordt getoond in het kader van de Berlinale Special 2012, voor bijzondere filmprojecten. Voor de documentaire heeft Quirijns Corbijn drie jaar lang gevolgd. De film gaat over de offers die de fotograaf heeft moeten maken voor zijn werk.

Corbijn maakte furore met portretten van popsterren als Bono, Bruce Springsteen en Tom Waits. Momenteel werkt hij aan zijn derde speelfilm. Anton Corbijn Inside Out beleeft op 22 maart de Nederlandse première.

De 56-jarige Corbijn zit zelf naast onder anderen Charlotte Gainsbourg en François Ozon in de jury van de Berlinale. Het filmfestival vindt plaats van 9 tot en met 19 februari.


Docu over Anton Corbijn beleeft Berlijnse première (Foto: Novum)

Begrotingspact minder ambitieus dan kabinet wilde

Het conceptbegrotingspact van de Europese Unie is minder ambitieus dan het Nederlandse kabinet had gewild. Dat schrijven minister van Financiële Zaken Jan Kees de Jager (CDA) en staatssecretaris Ben Knapen (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Begin december spraken de meeste EU-lidstaten af de begrotingsregels verder aan te scherpen. Alleen Groot-Brittannië en Hongarije sloten zich hierbij niet aan. Sindsdien worden de gemaakte afspraken uitgewerkt. Op de volgende Europese top, op 30 januari, moet het pact worden goedgekeurd.

Het kabinet noemt het pact een goede stap in de versterking van de unie, hoewel het ambitieuzer had gekund. Nederland had bijvoorbeeld gewild dat het Europese Hof bij het toezicht op de naleving van het verdrag een grotere rol had gekregen. Ook had het mogelijk moeten zijn om een lidstaat het stemrecht te ontnemen bij het schenden bij de begrotingsregels. Nederland kreeg voor deze voorstellen geen meerderheid.

Het kabinet geeft wel aan blij te zijn met afspraken over begrotingsdiscipline en begrotingsevenwicht. De begrotingsdiscipline kan voortaan beter worden afgedwongen. Daarnaast wordt een begrotingssaldo tussen de -0,5 en +0,5 procent een voorwaarde voor steun vanuit het permanente noodfonds ESM.

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso uitte eerder op woensdag fellere kritiek op het pact. Hij wil dat het concept wordt aangepast, zodat instanties zoals de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Centrale Bank een grotere rol krijgen.

Lindsay Lohan krijgt concurrentie van Megan Fox

Lindsay Lohan ziet wellicht Megan Fox aan de haal gaan met een rol waar zij haar zinnen op heeft gezet. De blondine wil dolgraag wijlen Elizabeth Taylor spelen in een film, maar inmiddels overweegt de producent van het drama de Transformers-actrice te vragen.

"Ik heb om de tafel gezeten met Lindsay Lohan en haar vertegenwoordigers, maar heb ook gesproken met andere actrices, onder wie Megan Fox", vertelt producent Larry Thompson aan entertainmentzender E!

Lohan is nog altijd de grootste kanshebber, maar haar persoonlijke problemen kunnen volgens een bron roet in het eten gooien. De actrice voert momenteel een taakstraf uit, omdat ze de voorwaarden van haar proeftijd had geschonden. Als ze zich niet aan de regels van de rechter houdt, draait ze 270 dagen de bak in. De opnamen van de film moeten al dit voorjaar van start gaan.

De kans dat Lohan achter de tralies verdwijnt lijkt echter klein. Ze verscheen dinsdag in de rechtbank om de voortgang van haar straf te evalueren en werd gecomplimenteerd. "Ga gewoon door met waar je mee bezig bent, het lijkt je uitstekend af te gaan", zei de rechter.


Lindsay Lohan krijgt concurrentie van Megan Fox (Foto: Novum)

George Lucas wil geen blockbusters meer maken

George Lucas heeft het gehad met Hollywood. "Ik ga met pensioen", zegt de Star Wars-bedenker in een interview met de Amerikaanse krant The New York Times. "Ik laat deze wereld achter me, deze business en al dit gedoe." De regisseur wil zich richten op filmhuisfilms.

Lucas heeft veel kritiek gekregen van Star Wars-fans die teleurgesteld zijn in de heruitgave van de sciencefictionreeks. Daarin heeft Lucas enkele beroemde scènes aangepast. "Het is mijn film, met mijn naam erop, dat betekent dat ik het heb gedaan op mijn manier, zoals ik het wil." Lucas is klaar met de klagende fans. "Waarom zou ik nog een film maken als iedereen alleen maar tegen me schreeuwt en zegt dat ik een vreselijk persoon ben?"

De 67-jarige Lucas is al sinds de jaren tachtig bezig een film over een groep zwarte Amerikaanse piloten tijdens de Tweede Wereldoorlog van de grond te krijgen. In 2009 gingen de opnamen van Red Tails van start, maar Lucas heeft veel moeite gehad met het vinden van een distributeur. De film met Cuba Gooding Jr. en Terrence Howard wordt dit jaar uitgebracht en wordt zijn laatste grote filmproject.

Lucas geeft ook aan dat de scène uit Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull waarin Harrison Ford in een koelkast kruipt om een nucleaire ramp te overleven, zijn idee was. Regisseur Steven Spielberg zei in een interview dat de gehate scène uit zijn koker kwam, maar dat trekt Lucas nu recht. "Dat is niet waar, hij probeert me te beschermen." Volgens Lucas zette Spielberg juist vraagtekens bij die scène, maar trok hij hem over de streep.

De filmmaker wil zich storten op kleine, meer persoonlijke films. "Als hij daarmee klaar is, heeft hij alles gedaan wat hij wilde doen", zegt zijn zakenpartner Rick McCallum. "Dan heeft hij zijn taken als man en als filmmaker volbracht."


George Lucas wil geen blockbusters meer maken (Foto: Novum)

Kerstkaart 43 jaar onderweg

Een kerstkaart heeft er 43 jaar over gedaan om op de plaats van bestemming te komen. Het gaat om een kaart die een inmiddels 78-jarige vrouw in 1968 naar haar zus stuurde. Opvallend detail: de zussen woonden en wonen naast elkaar in het Belgische Keerbergen.

Ondanks een verandering van de huisnummers in de straat waar de zussen woonden, werd de kaart alsnog bezorgd, zo meldde de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws woensdag. De Belgische post heeft geen idee waarom het zolang heeft geduurd en waar de kaart al die tijd gebleven is.

De zussen gooien al jaren de kaarten zelf bij elkaar in de bus om herhaling van 1968 te vermijden, weet de krant.

Rekenniveau basisschoolleerlingen in de lift

Basisschoolleerlingen zijn de afgelopen jaren beter gaan presteren op het gebied van rekenen en wiskunde. Dat blijkt uit een vijfjaarlijks onderzoek van toets- en examenontwikkelaar Cito. De prestaties van leerlingen in groep 4 en 5 zijn verbeterd ten opzichte van het vorige onderzoek, ondanks dat er minder tijd wordt besteed aan rekenlessen.

De oorzaak van de verbeterde prestaties is niet onderzocht, laat een woordvoerder dinsdag weten. Wel is het zo dat leerlingen nu meer les krijgen op hun eigen niveau. Zo krijgen zwakkere leerlingen meer aandacht en mogen betere leerlingen juist moeilijkere opgaven doen.

De Periodieke Peiling van het Onderwijsniveau van Cito gaat over prestaties van leerlingen in 2010. Het vorige onderzoek kwam uit in 2005 en bevatte cijfers over 2003.

Barrichello wenst Senna succes bij Williams

Het aantrekken van Bruno Senna door het Formule 1-team van Williams betekende dat er aan de F1-loopbaan van Rubens Barrichello een einde gekomen lijkt te zijn. De 39-jarige Braziliaan lijkt geen wrok tegenover zijn landgenoot te koesteren en wenst hem dan ook alle succes toe.

"Ik zal dit jaar niet voor Williams racen. Ik wens mijn vriend Bruno Senna echter het allerbeste toe," zei Barrichello die de afgelopen twee seizoenen voor Williams reed via Twitter. Afgelopen jaar haalde de coureur slechts vier punten voor het team uit Grove. Voor de Braziliaan lijkt er na twintig seizoenen en 326 raceweekenden een einde te zijn gekomen aan zijn F1-carrière. "Mijn toekomst ligt open."

Zwemleraar vrijgesproken van misbruik

De 53-jarige zwemleraar André V. uit Uithoorn is vrijgesproken van seksueel misbruik. De rechtbank in Amsterdam achtte niet bewezen dat hij zich heeft vergrepen aan drie jonge meisjes tijdens de lessen in zwembad De Waterlelie in Aalsmeer. Het misbruik van zijn voormalige stiefdochter is deels verjaard en leidde eveneens niet tot een veroordeling.

Het Openbaar Ministerie eiste eerder 3 jaar cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De rechtbank vond de verklaringen die de meisjes hebben afgelegd, bij de politie niet overtuigender dan het verhaal van V.. Die gaf toe dat hij in een geval tijdens een stoeipartij aan de billen van een van de meisjes heeft gezeten. De rechtbank noemde de aanraking ongepast, maar heeft niet vast kunnen stellen dat deze seksueel van aard was.

V. werd wel veroordeeld voor wapenbezit. Hij kreeg hiervoor een maand gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar. De voorlopige hechtenis wordt per direct opgeheven.

Zwemleraar vrijgesproken van misbruik
Zwemleraar vrijgesproken van misbruik (Foto: ANP)

Freek de Jonge schaamt zich voor jonge cabaretiers

Freek de Jonge schaamt zich voor zijn jongere vakgenoten. Hij gaat niet naar cabaretvoorstellingen omdat hij 'zichzelf de pijn niet wil aandoen', vertelt hij in een interview in Maarten, het tijdschrift van de historicus Maarten van Rossem.

De 67-jarige cabaretier ziet af en toe wel iets op televisie voorbijkomen. Hij zegt dat hij vaak 'plaatsvervangende schaamte' krijgt als er een grap wordt gemaakt. "Dan denk ik: hoe komt het dat je dit durft? Er is sprake van wildgroei."

De Jonge begon zijn carrière in 1970 met Bram Vermeulen. Na tien jaar ging hij solo. Hij vertelt dat hij nog lang niet zit te denken aan zijn pensioen en dat hij nog tien jaar door hoopt te gaan. "Leeftijd speelt geen rol."

Spits Cissé maakt stap van Freiburg naar Newcastle

Newcastle United heeft aanvaller Papiss Cissé overgenomen van SC Freiburg. De 26-jarige Senegalees tekent bij de nummer zes van de Premier League een contract voor 5,5 jaar. Cissé scoorde voor Freiburg in 65 wedstrijden 37 keer. Vorig seizoen eindigde hij achter Mario Gomez als tweede op de topscorerslijst van de Bundesliga.

Cissé moet bij Newcastle een spitsenkoppel gaan vormen met zijn landgenoot Demba Ba, die dit seizoen al vijftien keer scoorde in de Premier League. Voorlopig ontbreken beide spelers echter vanwege hun deelname met Senegal aan de Afrika Cup, die komend weekend van start gaat.

Freiburg heeft inmiddels al een vervanger voor Cissé aangetrokken. Sebastian Freis werd overgenomen van FC Köln.


Spits Cissé maakt stap van Freiburg naar Newcastle (Foto: Novum)

Eerste screenshot van Doctor Who: The Eternity Clock

Tot op heden was er niet meer over bekend dan dat de naam van het aanstaande Doctor Who-spel Doctor Who: The Eternity Clock zou worden. De officiële Facebook-pagina heeft nu een eerste screenshot vrijgegeven.

Heel veel meer over de inhoud komen we echter niet te weten. Het screenshot laat de doctor zien aan de besturing van zijn schip.

Doctor Who: The Eternity Clock moet ergens in 2012 uitkomen op PlayStation 3, PlayStation Vita en pc.

Doctor Who: The Eternity Clock

Woning Wildervank blijkt drugsparadijs

In een woning in het Groningse Wildervank heeft de politie dinsdagmiddag een grote hoeveelheid drugs aangetroffen. Het ging om meerdere flessen en jerrycans met de partydrug ghb, honderden viagrapillen en een paar honderd gram hard- en softdrugs. De 52-jarige bewoner en zijn 19-jarige dochter zijn aangehouden.

De politie, die in actie was gekomen op basis van een tip, was volgens een woordvoerder verrast door de vondst. "Het gaat niet om de grootste vangst ooit, maar Wildervank is geen Amsterdam." De woning aan de Bareveldstraat stond niet bekend als een verdacht pand. Ook was er geen overlast.

De drugs werden verspreid door het hele huis aangetroffen. Daarbij werd ook een drugshond ingezet. Over de precieze hoeveelheid en de samenstelling van de aangetroffen drugs kan de politie nog niets zeggen. De in beslag genomen drugs moeten gewogen, geteld en bemonsterd worden.

De opgepakte vader en dochter moeten de komende dagen uitleggen hoe ze aan de drugs kwamen en wat ze ermee van plan waren.

Opnieuw minder asielzoekers naar Nederland

Het aantal asielzoekers dat vorig jaar naar Nederland kwam, is fors gedaald ten opzichte van 2010. In dat jaar waren er 13.340 eerste asielaanvragen, in 2011 waren het er 11.590. Dat komt neer op een daling van circa 13 procent.

Dit blijkt uit een analyse van asielcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) door het ANP en het weblog Sargasso. Ook in 2010 was er al een sterke daling ten opzichte van het jaar daarvoor: 11 procent.

Het totaal aantal asielaanvragen daalde vorig jaar met 3 procent naar 14.630. Hierin zijn ook asielzoekers opgenomen die voor een tweede of zelfs derde keer een aanvraag indienen.

Opnieuw minder asielzoekers naar Nederland
Opnieuw minder asielzoekers naar Nederland (Foto: ANP)

[WTT] Zieke Söderling haakt af voor Rotterdam

Robin Söderling doet volgende maand niet mee aan het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. De winnaar van de afgelopen twee edities heeft zich afgemeld omdat hij niet op tijd is hersteld van de ziekte van Pfeiffer. Söderling staat al sinds juli aan de kant, maar hoopte in februari zijn rentree te kunnen maken.

Richard Krajicek had al rekening gehouden met het slechte nieuws. "Dit komt niet helemaal als een verrassing, want Robin staat al een aantal maanden aan de kant", zegt de toernooidirecteur. "Tot nu toe waren de berichten positief, maar het is jammer dat hij uiteindelijk zijn titel niet kan verdedigen."

Jesse Huta Galung komt in Rotterdam wel in actie. De 26-jarige Nederlander ontving na Thiemo de Bakker de tweede wildcard. "Dat hij zich kwalificeerde voor de Australian Open gaf voor ons de doorslag", legde Krajicek uit. Er is nu nog één wildcard te vergeven. Het toernooi wordt van 13 tot en met 19 februari gehouden.


Zieke Söderling haakt af voor Rotterdam (Foto: Novum)

D66: Staphorst op de vingers tikken om censuur

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) moet Staphorst en Urk op de vingers tikken, omdat die gemeenten op hun website geen informatie meer geven over abortus en homoseksualiteit. Dat wil D66-Kamerlid Pia Dijkstra, blijkt uit Kamervragen die zij heeft gesteld. De SGP vindt juist dat de gemeente Staphorst de baas is over de eigen website.

Aanleiding is het besluit van Staphorst om de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) aan te passen. De ruim tweehonderd gemeentelijke CJG-websites worden in opdracht van de rijksoverheid beheerd door Stichting Opvoeden. Onder het kopje 'onbedoeld zwanger' worden suggesties gegeven voor onbedoelde zwangerschap.

De ChristenUnie-fractie in Staphorst vindt echter dat het recht op abortus 'niet tot in alle details gepropagandeerd' moet worden op een website. De gemeente heeft daarom de site aangepast. Staphorst vindt met de ChristenUnie dat niet mag worden verwezen naar informatie 'die niet in lijn is met opvattingen van de Staphorster bevolking'.

Volgens Dijkstra heeft ook de gemeente Urk besloten geen informatie over seksualiteit en homoseksualiteit op de site te zetten. Het Kamerlid wil weten of er meer gemeenten zijn die het voorbeeld van Staphorst en Urk volgen. Zij wil verder dat de minister ingrijpt. Het ontbreken van objectieve informatie kan de seksuele ontwikkeling van jongeren namelijk negatief beïnvloeden, aldus de politica.

De SGP vindt daarentegen dat de gemeente Staphorst baas is over de eigen website. Fractieleider Kees van der Staaij stelt in vragen aan staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) dat het 'wenselijk is dat gemeenten eigen keuzes kunnen maken met betrekking tot de informatie die door Stichting Opvoeden wordt aangereikt'.

De bewindsvrouw moet in overleg treden met de stichting om te komen tot een website waarin 'zowel sprake is van herkenbaarheid en gevalideerde informatie als beleidsvrijheid voor gemeentelijke invulling', aldus Van der Staaij.

Bleker sluit partijleiderschap niet uit

Henk Bleker sluit niet uit dat hij partijleider wil worden van het CDA. Dat zegt de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie deze week in Elsevier, meldt het blad woensdag.

Het CDA heeft momenteel geen politiek leider. De partij wordt geleid door vicepremier Maxime Verhagen, partijvoorzitter Ruth Peethoom en fractieleider Sybrand van Haersma Buma. Verhagen liet begin dit jaar weten dat hij niet beschikbaar is voor het partijleiderschap, omdat hij kampt met een negatief imago. Ook minister van Financiën Jan Kees de Jager en oud-minister van Verkeer Camiel Eurlings hebben laten weten niet beschikbaar te zijn.

Bleker neemt in Elsevier afstand van Verhagen op het gebied van integratie. Waar Verhagen nog zei dat de multiculturele samenleving is mislukt, plaatst Bleker vraagtekens bij die 'boude stelling'. Hij vindt dat immigranten voor wat betreft 'gemeenschapsdenken' veel gemeen hebben met het gedachtegoed van zijn partij. Het CDA moet opkomen voor alle geloven, ook de islam.

Ook verzet Bleker zich fel tegen verdere bezuinigingen op ontwikkelingshulp, zoals gedoogpartner Geert Wilders (PVV) graag wil. "Anders zijn we als CDA geen knip voor de neus waard."

Het CDA presenteert vrijdag een nieuwe toekomstvisie. Uit reeds uitgelekte conceptstukken zou blijken dat de partij een ruk naar links wil maken.


Bleker sluit partijleiderschap niet uit (Foto: Novum)

Kim Holland voert veilige seks in op pornokanaal

Kim Holland wil voortaan alleen maar veilige seks op haar pornokanaal Meiden van Holland. Nu wordt vaak geen condoom gebruikt. Holland gaat van externe producenten eisen dat de mannen in alle films een jas aanhebben, vertelde ze in het Radio 1-programma Nog Steeds Wakker.

De pornoactrice vertelt dat ze het zelf altijd veilig wilde doen. "Toevallig waren er ooit producers die mij graag wilden hebben. Ze hadden echter wel als eis dat ik het zonder condoom zou doen. Dat doe ik niet, heb ik toen gezegd."

De 42-jarige blondine reageerde op het bericht dat Los Angeles als eerste stad in de wereld heeft besloten om alleen 'veilige' films te maken. Als pornoacteurs geen condoom gebruiken, dan krijgen producenten geen vergunning om films op te nemen in de stad. De pornofilmindustrie is grotendeels gevestigd in Los Angeles.

Robben enige Nederlander in Europees elftal

Arjen Robben heeft als enige Nederlander een plaats gekregen in het Europese elftal van 2011. De speler van Bayern München kreeg voldoende stemmen van de bezoekers van de website van de Europese voetbalbond UEFA. Edwin van der Sar, Wesley Sneijder en Robin van Persie, die eveneens waren genomineerd, vielen buiten de boot.

Het elftal wordt gedomineerd door spelers van FC Barcelona en Real Madrid. Robben, Gareth Bale (Tottenham Hotspur) en Thiago Silva (AC Milan) zijn de enigen die voor een andere ploeg spelen.

Barcelona is met Daniel Alves, Gerard Piqué, Xavi Hernandez, Andres Iniesta en Lionel Messi het best vertegenwoordigd. Real Madrid heeft met Iker Casillas, Marcelo en Cristiano Ronaldo drie spelers in het sterrenteam. Josep Guardiola van FC Barcelona werd verkozen tot beste coach.

Sinds 2001 kan via de website van de UEFA jaarlijks worden gestemd op het beste elftal. Deze keer brachten in totaal 4,5 miljoen mensen hun stem uit.

Salarissen Buma/Stemra aan maximum gebonden

Het salaris van de directies van auteursrechtenorganisaties zoals Buma/Stemra mag niet hoger zijn dan 130 procent van het salaris van een minister. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) de Tweede Kamer woensdag gemeld.

Teeven liet in december al weten dat hij het salaris van bestuurders en directeuren van zogeheten collectieve beheersorganisaties (cbo's) wil aanpakken. In de Tweede Kamer ontstond wrevel over de salarissen die worden uitgekeerd bij Buma/Stemra nadat bekend werd dat die fors boven de balkenendenorm zitten.

Aan lopende contracten wordt echter niet meteen getornd; er is voorzien in een overgangsrecht. Tegelijkertijd is het niet de bedoeling dat de directie snel contracten gaat aanpassen om aan de nieuwe salarismaxima te ontsnappen, stelt Teeven. Daarom geldt het overgangsrecht niet als het dienstverband wordt aangepast.

Lik op stuk voor dreigtwitteraar

Een 13-jarige jongen die op oudejaarsdag een dreigtweet verstuurde, heeft een originele straf van de politie gekregen. De Utrechter twitterde dat hij het Centraal Station van Utrecht wilde opblazen en dat is hem niet in dank afgenomen.

De knul werd opgespoord, moest voorkomen en krijgt een taakstraf. Ook moest hij via het internet excuses maken. Hij koos ervoor om middels een YouTube-filmpje door het stof te kruipen.  "Een paar uur later stond de politie voor de deur en de volgende dag mocht ik voorkomen", meldt hij in het filmpje. "Het is geen pretje, dus ik wil jullie waarschuwen, doe het niet. Het is niet grappig, het is dom, het is niet stoer".


Update 17.59 uur

Inmiddels is het filmpje door de eigenaar off-line gehaald. Hij is echter nog wel hier te bekijken.

Gaikai binnenkort via Facebook

Binnenkort kunnen de nieuwste games voor de pc op Facebook gespeeld worden via de internetservice Gaikai. Spellen als de online game World of Warcraft en het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 3 zijn via het sociale netwerk te spelen. Dat schrijft de website Gamesindustry.

Gaikai is een cloudservice voor games. Hierbij wordt alle data voor spellen geladen op een internetserver. De gebruiker ontvangt alleen de beelden. Hierdoor kunnen de nieuwste pc-spellen gespeeld worden op relatief oude computers en tablets.

De cloudservice maakte begin deze maand bekend een samenwerking te zijn gestart met hardwarefabrikant LG. Televisie van het Koreaanse bedrijf worden uitgerust met Gaikai. Ook het concurrerende cloudservicebedrijf Onlive is een samenwerking aangegeven met Google om televisies die gebruikmaken van Googles besturingssysteem toegang te geven tot Onlive.


Gaikai binnenkort via Facebook (Foto: Novum)

Qube wordt overgezet naar iPad en Mac

Het puzzelspel Qube voor de pc moet binnenkort ook beschikbaar zijn voor de Mac en via de internetservice Onlive. Daarnaast is gamestudio Toxic Games bezig het spel over te zetten naar de iPhone en iPad. Dat heeft commercieel directeur Daniel Da Rocha gezegd tegenover gameweblog Joystiq.

"Het is moeilijk in te schatten wanneer we alles afgerond hebben", zei Da Rocha tegen het weblog. Het aanbieden van de game via Onlive is waarschijnlijk het eerst geregeld. Toxic Games wil dit uiterlijk eind maart geregeld hebben.

Qube is een puzzelspel waarbij spelers bij de uitgang moeten komen door blokken te manipuleren. Timing en reflexen worden belangrijker wanneer de puzzels moeilijker worden.

Het puzzelspel werd 6 januari uitgegeven en na vier dagen waren twaalfduizend exemplaren van het spel verkocht. De lening die Toxic Games had gedaan om het spel te kunnen maken, bijna honderdduizend dollar, was toen al terugverdiend.


Ubisoft sluit studio in Vancouver

De Canadese gamestudio Ubisoft Vancouver sluit de deuren. Het Franse hoofdkantoor van de game-uitgever heeft dat besloten, omdat de studio geen spellen heeft geproduceerd die een commercieel succes zijn geworden. Dat heeft Ubisoft aangegeven tegenover het tijdschrift Game Informer.

Het sluiten van de gamestudio betekent niet automatisch dat mensen ontslagen worden. Het gamebedrijf biedt werknemers de mogelijkheid een baan aan te nemen bij een andere gamestudio, bijvoorbeeld Ubisoft Quebec of Ubisoft Montreal.

In 2009 werd gamestudio Action Pants overgenomen en hernoemd tot Ubisoft Vancouver. Sinds die tijd zijn het voetbalspel Pure Football en het sportspel Motionsports Adrenaline door de gamestudio gemaakt.


Koster nog niet gebeld door Heerenveen

Adrie Koster is sinds vorige week de coach van het Nederlands beloftenelftal. Zijn naam wordt in verband gebracht met het trainerschap bij sc Heerenveen.

Sinds zijn ontslag bij Club Brugge ging de oefenmeester eerder al niet in op aanbiedingen van onder andere het Cypriotische Larnaca. Ook VVV-Venlo had interesse in zijn diensten. Daar ging hij niet op in. "Ik wilde na mijn vertrek bij Club Brugge bewust even afstand nemen", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

Koster wordt ook in verband gebracht met sc Heerenveen. "Er worden zoveel namen genoemd", vertelt hij. "Maar Heerenveen heeft nog niet gebeld. Het heeft verder geen zin om ergens op in te gaan. Ik zie wel wat er de komende maanden op mijn pad komt. Ik ga er vanuit dat ik volgend seizoen weer ergens kan beginnen."

Tot die tijd is hij dus coach van de beloften van Nederland. "Dat leek me interessant om te doen, in een periode waarin ik toch niets om handen heb. Je krijgt een beeld van de talenten in Nederland en van het werken bij de KNVB. Het gaat maar om maar een paar activiteiten. Ik heb ook geen contract getekend."

The Cure officieel bevestigd door Pinkpop

De organisatie van Pinkpop heeft de komst van rockband The Cure officieel bevestigd. De band van voorman Robert Smith zal als hoofdact fungeren op zaterdag 26 mei. Het gerucht dat de band zou komen ging al nadat Giel Beelen het bericht via Twitter de wereld in slingerde.

The Cure speelde in 1986 ook al op Pinkpop en zorgde toen voor een fenomenaal succes in Geleen. Op twee voorwaarden kwam deze newwavegroep naar Pinkpop. Er moest een apart podium worden gebouwd én het eindtijdstip moest worden verlaat. De samenwerking die toen werd aangegaan met Leon Ramakers van Mojo Concerts veroorzaakte een onvoorstelbare opleving van het festival. 50.000 mensen kochten een kaartje en Pinkpop was volledig uitverkocht, het werd dan ook een waardige laatste editie van 17 jaren in Geleen.

Robert Smith heeft na enkele succesvolle optredens op twee buitenlandse festivals, Coachella in Amerika en Bestival in Engeland nu besloten om een uitgebreide tournee te maken langs de grote festivals en Pinkpop hoort daar natuurlijk bij. Hiermee lost hij de belofte in die hij ooit deed en na 26 jaar staat de terugkeer op Pinkpop op zijn programma.

Eerder kon de organisatie al de headliner Bruce Springsteen bekendmaken voor Pinkstermaandag 28 mei. Voor de Pinksterzondag is de invloedrijke grungeband Soundgarden bevestigd. Pinkpop 2012 zal plaatsvinden tijdens het Pinksterweekend op zaterdag 26, zondag 27 en maandag 28 mei. De start van de voorverkoop staat gepland op zaterdag 3 maart 2012.

The Cure komt naar Pinkpop

FC Emmen in financiële problemen

FC Emmen heeft om het huidige seizoen af te maken en om een goede start met het seizoen 2012-2013 te kunnen maken 500.000 euro nodig. Dit heeft de nieuwe directeur Jacob Paas aan RTV Drenthe gemeld. Hij is per 1 februari de opvolger van Gerrit Volkers.

Paas zegt dat sponsoren en investeerders al een deel van het benodigde bedrag op hebben gebracht. "Maar ze verbinden uiteraard voorwaarden aan hun financiële steun. Zo moeten we de huidige stadionlasten aanzienlijk terugdringen. We hopen daarbij dat de gemeente met ons wil meedenken. Voor komend seizoen hebben we dan nog 2 ton nodig om quitte te kunnen draaien," zei hij over de huidige nummer zestien van de Jupiler League.

Vandalen vernielen monument Marianne Vaatstra

Het monument voor de verkrachte en vermoorde Marianne Vaatstra is door vandalen beschadigd. Drie mannen in de Friese plaats Zwaagwesteinde vernielden dinsdagavond de verlichting van het monument. Ook gooiden ze met fietsen en vernielden ze billboards, meldt de politie woensdag.

Getuigen belden de politie en twee verdachten van 19 en 20 jaar konden direct worden aangehouden. De derde is nog voortvluchtig, maar de politie weet om wie het gaat. Hij kan binnenkort bezoek van de politie verwachten. De 20-jarige verdachte was dinsdag wegens goed gedrag vrijgelaten uit de gevangenis.

De 16-jarige Vaatstra werd in 1999 op weg naar haar ouderlijk huis in Zwaagwesteinde verkracht en vermoord. De dader is nooit achterhaald.

Rapport Chemie-Pack mag verschijnen

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de grote brand vorig jaar bij Chemie-Pack mag eind deze maand worden gepubliceerd. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door Chemie-Pack. Afgelopen zondag lekten gedeelten van het conceptrapport al uit.

De bestuurders van het inmiddels failliete Chemie-Pack vonden dat in het rapport tientallen onjuistheden stonden. Zij meenden te weinig tijd te hebben om hierop te reageren en eisten daarom een verbod of meer tijd om te reageren. Deze eisen zijn afgewezen.

In het rapport wordt verslag gedaan van het onderzoek van de onderzoeksraad naar de grote brand die op 5 januari 2011 ontstond op het terrein van Chemie-Pack. Bij de brand kwamen chemicaliën en bluswater met chemische stoffen op het terrein, in de omgeving en in het grondwater terecht.

In de uitgelekte conceptversie van het rapport trekt de Onderzoeksraad fel van leer over de gang van zaken rond de brand. Chemie-Pack, de gemeente Moerdijk en hulpdiensten lieten flinke steken vallen. Zo deugden vergunningen niet, was daarop geen controle en verliep de communicatie tijdens de brand chaotisch.

Officiële publicatie van het rapport staat gepland voor eind deze maand. De directie van Chemie-Pack wordt ook vervolgd door het Openbaar Ministerie. In die zaak is nog geen uitspraak gedaan. Het bedrijf Chemie-Pack werd eind augustus failliet verklaard.


Rapport Chemie-Pack mag verschijnen (Foto: Novum)

Call of Duty Elite-app nu ook voor Android

Call of Duty Elite, het systeem waar spelers statistieken kunnen opvragen over hun online gevechten, is nu ook op platformen die gebruikmaken van Android verschenen. De speciale app is nu te krijgen op de Android Market en is gratis. Ook het gebruik van de app is volledig kosteloos.

Vorige week was de Call of Duty Elite-app al verschenen voor de iPhone en iPad maar nu kunnen ook Android-gebruikers ermee aan de slag. De app zou eigenlijk al in november moeten verschijnen maar door het grote succes van Call of Duty Elite moest dit worden uitgesteld.

CoD ELITE

[NBA] Heat winnen topper van Spurs

De Miami Heat hebben in de NBA de topper van San Antonio Spurs gewonnen. Onder aanvoering van LeBron James (33 punten) en Chris Bosh (30) kwam de ploeg tot een 120-98 zege. Zonder Dwyane Wade stond de ploeg in eigen huis halverwege nog met 49-63 achter. De Heat hebben nu negen gewonnen en vier verloren. De Spurs staan op 9-5.

Chicago Bulls moest het in het duel tegen Phoenix Suns stellen zonder Derrick Rose, maar won mede dankzij Carlos Boozer wel met 118-97 waardoor de ploeg alweer de dertiende zege van het seizoen boekte. De Utah Jazz haalden thuis fors uit tegen de Los Angeles Clippers: 108-79.

Overige uitslagen

Orlando Magic - Charlotte Bobcats 96-89
Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors 95-105
Milwaukee Bucks - Denver Nuggets 95-105
Houston Rockets - Detroit Pistons 97-80

'Condoomwet porno onzinnig'

De condoomwet voor de porno-industrie die de gemeenteraad van Los Angeles heeft aangenomen is onnodig, schadelijk en in de praktijk niet toe te passen. Dit zegt Christian Mann, de hoofdmanager van productiemaatschappij Evil Angel, woensdag tegenover The Associated Press.

"Het enige wat de gemeente zou kunnen bereiken is het verliezen van pornoproducties en het daarmee minder innen van geld met filmvergunningen. Je kan de industrie niet verplichten een product te maken dat de markt niet wil", beklaagt Mann.

Zoals veel andere producers, zegt de Evil Angel-baas dat grote groepen consumenten, vooral overzees buiten Amerika, niet zitten te wachten op porno met condooms. De burgemeester van LA moet zijn goedkeuring nog geven aan de condoomwet.

Regel uit 1922 kan voetbalclub veld kosten

De Engelse amateurvoetbalclub Cromer United dreigt dit jaar zonder complex komen te zitten. De ploeg uit het graafschap Norfolk lijkt door een vreemde in de vergetelheid geraakte regel uit 1922 Cabbell Park kwijt te raken aan de provincie.

Niemand binnen Cromer was ervan op de hoogte dat het team negentig jaar geleden het complex in bruikleen had gekregen van de rijke adelijke Evelyn Bond-Cabbell die destijds stelde dat 21 jaar na het overlijden van de laatste nakomeling van de toenmalige Britse koning Edward VII het complex teruggegeven moest worden aan de provincie. Dit jaar is het 21 jaar geleden dat koning Olav V van Noorwegen, de laatste nakomeling, overleed.

De zaak is aan het licht gebracht door een Torypoliticus die in de provincieraad zit en een nakomeling van Cabbell is. Hij vindt dat de afspraak nageleefd moet worden. Cromer United, dat bij thuiswedstrijden kan rekenen op gemiddeld 250 supporters, heeft inmiddels een rechtszaak aangespannen om het afnemen van het complex te voorkomen en weet zich hierin gesteund door de burgemeester. De club stelt dat er vorig jaar een andere nakomeling van Edward VII overleden is en dat er daarom nog twintig jaar op Cabbell Park gespeeld mag worden.

Sylvie keert terug op Nederlandse televisie

Sylvie van der Vaart gaat weer in Nederland presenteren. Vanaf eind februari is zij te zien als presentatrice van de modellenwedstrijd The Face, maakte RTL 5 woensdag bekend.

Sylvie is dolblij met haar nieuwe Nederlandse klus. "Het is geen groot geheim dat ik een enorme passie heb voor fashion en beauty. Dit format staat dus zo dicht bij me dat ik het dolgraag wil doen." In The Face gaan ervaren modellen de strijd aan om de wereldtop te bereiken.

De 33-jarige Van der Vaart presenteerde tot 2004 bij de muziekzender TMF. In 2005 trouwde ze met voetballer Rafael van der Vaart en verhuisde het stel naar Duitsland. Daar was ze onder andere jurylid van de show Das Supertalent, een Duitse versie van Holland's Got Talent. Ook presenteerde ze de Duitse versie van Let's Dance.

'Tunnel A2 bij Utrecht in zomer open'

Automobilisten moeten vanaf de komende zomer gebruik kunnen maken van de landtunnel in de A2 bij Utrecht. Dat zei de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen woensdag op Radio 1. Hij benadrukte wel dat dit afhankelijk is van de planning van Rijkswaterstaat. "Wij staan daar buiten."

De softwaresystemen voor de tunnels zijn getest en in orde bevonden. De tunnelbuizen worden een voor een open gemaakt. De gemeente liet dinsdag weten een vergunning voor de openstelling af te geven.

De landtunnel had oorspronkelijk al in oktober 2010 klaar moeten zijn. De veiligheid van de weggebruikers kon echter niet worden gegarandeerd. Enige tijd was hierdoor sprake van een flinke flessenhals in de A2.

Die voert nu nog op een tijdelijke weg langs de A2, waardoor het aantal rijstroken per rijrichting daar terugliep van vijf naar drie. Inmiddels is dat verbreed naar vier, maar door de vele bochten loopt het verkeer nog steeds niet optimaal door.

Op de locatie waar nu nog de tijdelijke snelweg ligt, wil de gemeente huizen bouwen. De flinke vertraging door de problemen met de tunnel heeft volgens Wolfsen echter niet tot een schadepost bij de gemeente geleid. De huizen kunnen volgens hem nog steeds op het afgesproken tijdstip worden gebouwd.

'Brede coalitie voor afschaffing rente-aftrek'

Een brede coalitie van consumentenorganisaties, financiële toezichthouders, hypotheekadviseurs en banken pleit voor de geleidelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Dat moet volgens hen wel onderdeel zijn van een brede visie om de woningmarkt uit zijn slop te trekken. Dat schrijft het Algemeen Dagblad woensdag op basis van een rondgang langs de verschillende partijen.

Volgens de krant hebben de Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en de Nederlandse Vereniging van Makelaars zich achter de oproep van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) geschaard om 'zonder taboes en blokkades' over 'noodzakelijke hervormingen' op de huizenmarkt te praten.

Voorzitter van de NVB Boele Staal stelde dinsdagavond in Nieuwsuur dat door de huidige onzekerheid over de renteaftrek de woningmarkt stagneert. Hij pleitte voor een 'nationaal akkoord' over de woningmarkt.

De NVB reageerde hiermee op de voorstellen van ING en de Rabobank. De Rabobank wil dat de aftrek alleen gaat gelden voor annuïteitenhypotheken en niet voor varianten als de spaarhypotheek of de aflossingsvrije hypotheek. ING wil dat de aftrek over dertig jaar in één klap wordt afgeschaft. Iemand die volgend jaar een hypotheek neemt, heeft dan dus nog 29 jaar aftrek.

In het op te stellen nationale akkoord moet het volgens Staal niet alleen gaan over de fiscale aftrek van hypotheekrente, maar over de woningmarkt in zijn totaliteit, inclusief de huurmarkt. Eerder pleitte Vereniging Eigen Huis voor een integraal plan om de woningmarkt uit het slop te krijgen.


'Brede coalitie voor afschaffing rente-aftrek' (Foto: Novum)

CDA: Rutte wekte valse hoop bij slachtoffers kerk

Premier Mark Rutte (VVD) heeft valse hoop gewekt door te zeggen dat hij priesters die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik alsnog wil laten vervolgen. "Dit is opnieuw een tik in het gezicht van de slachtoffers", zei CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg woensdag op Radio 1.

Rutte deed de toezegging eind vorig jaar in het televisieprogramma College Tour. Dinsdag schreef minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten in een Kamerbrief echter dat het lastig is om de daders aan te pakken, omdat bijna alle zaken al zijn verjaard. Uit jurisprudentie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens blijkt volgens Opstelten dat er geen ruimte is om deze daders alsnog te vervolgen.

Voor Van Toorenburg is dat geen verrassing. "Dit was al bekend. We hebben in het buitenland al gezien dat vervolging niet mogelijk is. Door de uitspraken van Rutte leek er toch een mogelijkheid te zijn."

De Tweede Kamer houdt woensdag een hoorzitting over het eindrapport van de commissie-Deetman, die misbruikmeldingen in de kerk onderzocht.

Wereldbank voorspelt lagere groei wereldeconomie

Een recessie in Europa en een lagere groei in India, Brazilië en andere opkomende landen zal de groei van de wereldeconomie vertragen. Dat voorspelt de Wereldbank woensdag in zijn halfjaarlijkse rapport.

De Wereldbank verlaagde zijn groeiverwachtingen flink voor zowel de ontwikkelde als de opkomende landen. Voor de ontwikkelde landen wordt nu een groei van 1,4 procent voorzien in plaats van 2,7 procent. De economie van opkomende landen groeit naar verwachting niet met 6,2, maar met 5,4 procent. De wereldeconomie groeit volgens de bank dit jaar met 2,5 procent en in 2013 met 3,1 procent. Eerder ging de bank nog uit van een groei van 3,6 procent voor beide jaren.

De economie van de Verenigde Staten krijgt volgens de Wereldbank ook last van de lagere wereldwijde groei, maar niet zoveel als ontwikkelingslanden. "De wereld is sterk veranderd ten opzichte van zes maanden geleden", zegt de auteur van het rapport, Andrew Burns. "Dit wordt een heel moeilijk jaar."


Wereldbank voorspelt lagere groei wereldeconomie (Foto: Novum)

Amy is niet slecht, alleen moeilijk

Survival-horrorgame Amy valt niet zo goed in de smaak. Reviewers branden het spel finaal af met een gemiddelde Metacritic-score van 35. Volgens ontwikkelaar VectorCell heeft dit echter niets met de kwaliteit te maken.

VectorCell denkt dat de negatieve reacties komen omdat het spel te moeilijk is, zo blijkt uit een bericht op de facebookpagina van de game. “As many of you have already heard, Amy is a HARD game. Some people totally disliked that while other really enjoyed it." Volgens de medewerker hebben ze de horrorervaring gemaakt die ze voor ogen hadden, deze moest uitdagend zijn. Ze luisteren echter wel naar de commentaren op het spel en hebben daarom besloten om een easy-mode toe te voegen.

Gelukkig trekt VectorCell zich niet zoveel aan van de negatieve reviews. De feedback van de spelers is merendeels positief, aldus de ontwikkelaar, en daar draait het allemaal om. Als wij Amy onder ogen krijgen zullen we jullie laten weten of het spel werkelijk moeilijk is of dat de kwaliteit toch te wensen overlaat.

'Vader gedode zoontjes waarschuwde voor moeder'

De vader van de jongens die maandagnacht werden omgebracht door hun moeder heeft in augustus nog voor haar gewaarschuwd. "Ik vreesde voor het leven van mijn zoontjes", zegt Ronnie Driedonks woensdag in het AD.

Maandagnacht werden de zoontjes van 7 en 10 jaar dood gevonden in een vakantiewoning in het Gelderse Terwolde. Hun 41-jarige moeder is zwaargewond opgenomen in een ziekenhuis. Haar toestand is stabiel. Volgens de vader kampt ze door mishandeling in haar jeugd met psychische problemen en deed ze al twee keer een zelfmoordpoging.

De vader wist niet waar zijn ex-vrouw en zoontjes woonden. Hij scheidde vorig jaar juli van zijn vrouw. "Die scheiding kon ze nauwelijks verkroppen." De moeder was vlak voor de kerstvakantie verhuisd vanuit Spijkenisse. Dat deed ze om een nieuwe start in een nieuwe omgeving te maken, zegt directeur Paul Hoevenagel van basisschool De Toermalijn in de krant.

De moeder beschuldigde Driedonks er in augustus van dat hij zijn zoontjes mishandelde. "Uiteindelijk ben ik daarvan vrijgesproken. Ik heb toen nog tegen de politie gezegd dat ze niet op mij, maar op haar moesten letten", zegt hij. De zoontjes kwamen bij jeugdzorginstelling Stek, waar de vader ook aan de bel trok. "Maar niemand luisterde. Heeft een vader dan geen recht van spreken?"

Verkeer Den Haag - Amsterdam muurvast

Het verkeer van Den Haag naar Amsterdam op de A4 staat woensdagochtend door een ongeluk al uren muurvast. Automobilisten wordt afgeraden aan te sluiten bij de file, waar vrijwel geen beweging in zit. Ook de A44 staat vast. Omrijden via Utrecht is de enige reële optie, zegt een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst.

Op het moment van schrijven staat er tussen Zoeterwoude-Rijndijk en Hoofddorp 19 km stilstaand verkeer. Naar verwachting duurt het nog tot 10.30 uur voordat de A4 kan worden vrijgegeven. Hoelang het duurt voor de file is verdwenen is onduidelijk.

Rond 06.45 uur raakten bij een ongeluk bij Hoofddorp zes auto's, twee vrachtwagens en een motorrijder betrokken. Die laatste is met onbekend letsel afgevoerd. De weg richting Amsterdam werd bijna helemaal afgesloten, waardoor een file van tot twintig kilometer ontstond.

De ochtendspits was verder met een totale filelengte van 164 kilometer niet buitengewoon druk. Wel zorgden ook ongelukken op onder meer de A15 en de A2 voor problemen.

Metal Gear Rising speelbaar op E3

Hideo Kojima, geestelijk vader van de Metal Gear-franchise, heeft in de meest recente Famitsu bevestigd dat de nieuwe Metal Gear-game, Metal Gear Rising, speelbaar zal zijn op de E3 2012. Dit zal de eerste keer zijn dat de game speelbaar zal zijn. De E3 zal begin juni plaatsvinden in Los Angeles in de Verenigde Staten.

Met Metal Gear Rising gaat de serie een hele andere kant op. Waar stealth in de vorige delen centraal stond, zal dit in deze game een minder grote prioriteit zijn. In de game speel je met Raiden die in een cyborg ninja is veranderd en alles en iedereen kapot zal maken met zijn samurai-zwaard. Tijdens de VGA's van afgelopen jaar werd bekendgemaakt dat de game nu ontwikkeld wordt door Platinum Games, bekend van onder andere Bayonetta.

Metal Gear Rising zal als het goed is dit jaar verschijnen voor de PlayStation 3 en Xbox 360.

MG Rising

Manager: "Sutil heeft nog twee mogelijkheden"

Met de aankondiging dat Bruno Senna voor het Formule 1-team van Williams zal gaan racen lijken de kansen verkeken voor Adrian Sutil om in 2012 in de Formule 1 actief te blijven. Manager Manfred Zimmermann blijft voor de Duitser echter goede hoop houden.

"De aankondiging van Senna bij Williams is voor ons niet als een verrassing gekomen. Voor ons was weken geleden al duidelijk dat we er vanwege een verschil van inzicht niet uit zouden komen met Williams, dus de onderhandelingen met dat team zijn half december gestaakt," zei Zimmermann tegen het Duitse Motorsport-Total.

Ook het vertrek bij Force India was in september al duidelijk, maar dat zorgde niet voor zorgelijke blikken in het kamp Sutil. "Ik ga er vanuit dat Adrian komend jaar gewoon Formule 1 rijdt, en op de langere termijn zal dat hoe dan ook het geval zijn. Voor 2012 hebben we in ieder geval nog twee mogelijkheden. In de eerste plaats kunnen we een verrassing uit de hoge hoed toveren, en als dat niets oplevert dan hebben we ook nog een 'plan B' achter de hand."

Zimmermann wilde niet ingaan op welke opties hij voor Sutil nog heeft. "Zijn sterke prestaties in 2011 zijn ook een aantal teambazen opgevallen," zei de manager die wel aangaf dat de rechtszaak die Eric Lux tegen zijn pupil heeft aangespannen eerst achter de rug moet zijn. Sutil zou de Luxemburger in een nachtclub in Shanghai met een glas aangevallen hebben. De zaak dient op 30 en 31 januari.

Het kamp Sutil heeft in ieder geval vertrouwen in een goede afloop. "Zodra we op 1 februari een streep onder de zaak kunnen zetten, gaan we verder met onderhandelen en zullen we spijkers met koppen slaan." Op dit moment heeft alleen HRT nog een zitje vrij, maar dat lijkt geen optie voor de Duitser. Mogelijk zijn Caterham, waar Jarno Trulli onzeker is, en Sauber waar geruchten rond de positie van Kamui Kobayashi waren wel interessant. daarna zou de coureur bij een topteam ondergebracht moeten worden.

Rusland waarschuwt Westen voor militaire actie Syrië

De Russische minister van defensie Sergej Lavrov heeft het Westen woensdag gewaarschuwd geen militaire actie te ondernemen in Syrië. Daarnaast heeft hij opgeroepen de aanvoer van wapens naar de Syrische oppositie stop te zetten.

Lavrov zei woensdag tevens dat Rusland geen uitleg wenst te geven over of excuses wil maken voor verdenkingen dat een Russisch schip munitie heeft afgeleverd in Syrië ondanks een wapenembargo dat de Europese Unie tegen Syrië heeft ingesteld. Rusland heeft gehandeld volgens de internationale wet en Moskou laat zich niet leiden door unilaterale sancties die door andere landen zijn opgelegd, aldus Lavrov.

Het Russische schip, de Chariot, deed vorige week de Cypriotische havenstad Limassol aan toen de brandstof van het schip op begon te raken. Later meerde het schip aan in de haven van het Syrische Tartus. Volgens Cypriotische ambtenaren vervoerde het schip munitie, maar Lavrov weigerde uit de doeken te doen wat de lading van het schip was.


Rusland waarschuwt Westen voor militaire actie Syrië (Foto: Novum)

Need for Speed: World SpeedBoost goedkoper via omweg

Een oplettende speler heeft via een omweg een wel heel goedkope manier gevonden om SpeedBoost, het virtuele betaalmiddel in Need for Speed: World, te kopen. Electronic Arts heeft inmiddels bevestigd dat het geen bug of hack is en dat het slechts een beperkt aantal dagen beschikbaar is.

Wanneer je binnen Origin je landgegevens wijzigt naar United Kingdom en vervolgens betaalt via Wallycard of PaySecureCard kun je 50.000 SpeedBoost kopen voor zeven Britse pond. Via Amerika betaal je, ter vergelijking, voor hetzelfde aantal SpeedBoost 110 dollar.

Need for Speed: World is een online variant van het welbekende racespel, waarin je in een online community kunt racen en quests kunt doen. Speedboost is de ingame valuta bij Need for Speed: World. Hiermee kun je in het online spel onder andere auto's huren en powerups en versterkers kopen.

BMW ontwerpt gaming-muis

Themaltake en BMW hebben weer samen iets ontworpen. Dit keer is het een project waarin accessoires gemaakt worden voor pc-gamers. Het eerste dat ze kunnen tonen is de Level 10 M-muis die je hieronder kunt zien.

De muis, en andere accessoires, staan gepland voor een release in de lente van dit jaar. Specificaties van de producten, zoals bijvoorbeeld het aantal DPI voor de muis, zijn nog onbekend, net als de prijs.

muis

Sulejmani: "Ik voel me nu een winnaar"

Hij is de recordaankoop van Ajax en verdient goed. Miralem Sulejmani is voornemens te gaan praten over contractverlenging.

Danny Blind bracht twee weken het nieuws dat de clubleiding tevreden is over de prestaties van Sulejmani. Daarbij spraken enkelen de wens uit om het contract van de Serviër te verlengen. De buitenspeler heeft nog een verbintenis tot medio 2013. Dinsdag gaf hij aan dat hij niet echt bezig is met zijn contract. Woensdag komt hij daarop terug.

"Ik weet het, we gaan praten", vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Na de transferperiode hebben we afgesproken. Dan zal ik naar de plannen van Ajax luisteren. Ik kan nu niets zeggen over mijn toekomst. Daar wil ik goed over nadenken. Mijn gevoel bij Ajax is goed", aldus de recordaankoop.

Micky is blij met de trainerswissel die vorig jaar plaatsvond. Martin Jol werd vervangen door Frank de Boer. Onder Jol kreeg de aanvaller lang niet altijd het vertrouwen. Nu kan bij wekelijks rekenen op een plaats in de basis. "De Boer gaf me de kans en liet me staan. Nu heb ik veel vertrouwen. Dat betaal ik terug met mijn prestaties. Ook met goals. Ik voel me nu een winnaar", besluit hij.

Alienware komt met console-achtige pc

Alienware, een onderdeel van Dell dat zich hoofdzakelijk richt op gaming, heeft een nieuwe pc uitgebracht. De X51 is een pc die het uiterlijk heeft van een console en vooral heel gemakkelijk in gebruik zou moeten zijn.

Volgens Alienware is de X51 de kleinste gaming-pc ooit gebouwd en kan hij, ondanks zijn afmetingen, toch alle pc-games draaien. Er komen verschillende configuraties voor verschillende prijzen. De goedkoopste versie gaat je $699,- kosten en de verschillende opties zijn als volgt:

Alienware X51 Product-specificaties:

Intel Core i3 Dual Core (standaard) met Intel Core i5 of i7 Quad Core Processor als optie
Intel H61 Express Chipset Architecture
Mini-ITX Motherboard
1GB GDDR5 NVIDIA GeForce GT 545 (Standaard) of 1GB GDDR5 NVIDIA GeForce GTX 555
Mogelijkheid tot 8GB DDR3 Memory (4GB Standaard); 2x 240-Pin DDR3 SDRAM Slots
7,200RPM 1TB Hard Drive
Microsoft Windows 7 Home Premium
Slot-Loading Dual Layer DVD Burner (Standaard) of optionele Blu-ray Disc Reader
High-Definition 7.1 Performance Audio met Waves MAXX Audio Software
Geïntegreerde 10/100/1000Mbps Gigabit Ethernet NIC en geïntegreerde 802.11 a/b/g/n Wi-Fi Wireless LAN (standaard)
USB 2.0 (6x); USB 3.0 (2x); Microphone In; Headphone/Speaker Out; HDMI 1.4 Output; RJ-45 Gigabit Ethernet; Front, Rear en Center Speaker Ports; SPDIF Digital Output (TOSLINK); SPDIF Digital Output (Coax)
Alienware 240 Watt Power Supply (Standaard) of optionele 330 Watt Power Supply
Dual-orientation tower system dimensions: h: 13.5" (343mm) x w: 3.74" (95mm) x d: 12.52" (318mm)
Starting Weight: 12.1 lbs. (5.49 Kg.)

De goedkoopste versie van de X51 kan Battlefield 3 in 1080p draaien met gemiddeld 32 fps (textures in hoge resolutie, 4x aniostropic filtering en gemiddelde anti-aliasing aan). De duurste versie draait Battlefield 3 met dezelfde settings gemiddeld met 54 fps.

x51

x51

De Alienware X51 komt, net als andere Alienware-systemen, ook met Alienware Command Center. Hiermee heb je als gamer snel en gemakkelijk toegang tot specificieke Alienware-applicaties als AlienFX (lighting effects), AlienFusion (powermanagement) en AlienAdrenaline. AlienAdrenaline is nieuw voor de X51 en kun je zo instellen dat de pc een reeks handelingen toepast als je games opstart. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afsluiten van alle onnodige programma's die draaien. Updates voor je pc komen direct in je Command Center zodat je altijd een centrale hub hebt om je pc helemaal up-to-date te houden.

x51

Op dit moment kun je enkel vanuit Amerika of Canada deze pc bestellen, maar verwacht wordt dat Europa snel volgt. Wanneer dit zal zijn, en wat de Europese prijzen worden, is nog niet bekend op dit moment.

Toeristen aangevallen in Ethiopië

Schutters hebben maandag in Ethiopië buitenlandse toeristen aangevallen. Daarbij zouden vijf doden en twee gevonden zijn gevallen. Dat heeft het Ethiopische ministerie van communicatie woensdag bekendgemaakt. Het gaat om toeristen uit Duitsland, België, Australië, Italië en Hongarije.

Volgens minister Bereket Simon is niet duidelijk wie er gedood is en wie er gewond is geraakt. De aanvallen zouden zijn uitgevoerd door rebellen die zijn getraind en bewapend door Eritrea.

Ook zouden 'een paar' toeristen vermist worden, aldus Bereket. Het is niet duidelijk of daarmee wordt bedoeld dat ze ontvoerd zijn.

'Twente in gesprek met Braziliaanse aanvaller'

FC Twente heeft het oog laten vallen op de Braziliaanse aanvaller Jaja Coelho. De nummer drie van de Eredivisie is in gesprek met de 25-jarige Braziliaan, die wil vertrekken bij Al Ahli in Dubai. "Holland is voor hem interessant. Op dit moment is FC Twente een van de meest concrete opties", meldt zijn management aan De Telegraaf.

Coelho stond in het verleden onder contract bij Feyenoord, maar schopte het daar nooit tot de hoofdmacht. De Rotterdammers verkochten de aanvaller in 2005 aan het Spaanse Getafe. Vorig seizoen maakte hij twaalf doelpunten voor het Turkse Trabzonspor, dat zich mede daardoor kwalificeerde voor de Champions League.

Behalve Twente heeft Coelho nog meer ijzers in het vuur. "Er is ook interesse uit Rusland, Oekraïne en Turkije", meldt het management. De linkspoot is op meerdere posities in de aanval inzetbaar.

Game of Thrones krijgt eerste leeftijdsclassificatie

Cyanides tweede poging om een game te maken van de boeken van George R.R. Martin heeft haar eerste leeftijdsclassificatie gekregen. Game of Thrones is in Australië geclassificeerd als MA15+ door 'strong violence, sexual violence and coarse language'.

Het gebeurt wel vaker dat games ruim voor de release een classificatie krijgen, maar het maakt wel duidelijk dat het grootste deel van het spel al af moet zijn.

Opvallend genoeg noemt de Australische classificatie alleen release op Xbox 360 terwijl volgens eerdere berichten het spel ook op PlayStation 3 en pc gaat uitkomen.

The Inbetweeners Movie

In de Britse sitcom The Inbetweeners draait het om vier tienervrienden op een overheidsschool. Will McKenzie (Simon Bird) is nieuw op deze school en is veranderd van school door financiële problemen van zijn moeder. Hij wordt meteen opgevangen door drie andere scholieren, die hem bekend maken met het leven op de school. De serie kreeg al meerdere prijzen (waaronder een BAFTA) en als afsluiting van de drie seizoenen werd de film The Inbetweeners Movie gemaakt.

Kapitein cruiseschip uit gevangenis

De kapitein van het gekapseisde Italiaanse cruiseschip Costa Concordia heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de gevangenis verlaten. Hij is onder huisarrest geplaatst in zijn huis in Meta di Sorrento, meldde het persbureau ANSA.

Francesco Schettino werd onder begeleiding van de politie naar huis gebracht. De rechter had dinsdagavond besloten dat hij de gevangenis mocht verlaten. De kapitein zat sinds zaterdag vast. Hij wordt beschuldigd van doodslag en het verlaten van zijn schip, voordat de evacuatie van de opvarenden was afgerond.

Door het ongeval met het cruiseschip kwamen 11 mensen om. Meer dan 20 mensen worden nog vermist.

Kapitein cruiseschip uit gevangenis
Kapitein cruiseschip uit gevangenis (Foto: ANP)

Warriors Orochi 3 komt naar het westen

Chin Soon, Europe community manager bij Tecmo Koei, heeft bevestigd dat Warriors Orochi 3 een release buiten Japan gaat krijgen. Het spel gaat uitkomen op Xbox 360 en PlayStation 3. Een releasedatum is nog niet genoemd, maar zal waarschijnlijk deze maand nog naar buiten worden gebracht.

Warriors Orochi 3 claimt de grootste schare aan vechters te hebben in de hele Warriors-serie. Het spel heeft personages uit Dynasty Warriors en Samurai Warriors en gastoptredens van personages uit Ninja Gaiden, Dead or Alive, Bladestorm, Warriors: Legends of Troy en Zill O'll.

VS en EU willen regels voor ruimteafval

De Verenigde Staten gaan met de Europese Unie in overleg over het vaststellen van informele regels die de hoeveelheid ruimteafval moeten terugdringen. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton dinsdag gezegd.

De Europese Unie heeft al regels opgesteld voor het werken in de ruimte. De VS zien dit document als een goed uitgangspunt, maar willen dat er enkele veranderingen worden doorgevoerd. Bovendien moeten ook landen als Rusland en China bij het overleg betrokken worden.

De EU en de VS maken zich al langer zorgen over het ruimteafval. Deze zorgen namen toe toen China in 2007 besloot een weersatelliet te vernietigen. Dit leidde ertoe dat er een grote hoeveelheid rommel in de atmosfeer terechtkwam.

"De duurzaamheid van onze ruimte op de lange termijn is ernstig in gevaar als gevolg van ruimteafval en onverantwoordelijke actoren", aldus Clinton.

Recordjaar voor chiptoeleverancier ASML

ASML heeft in het afgelopen jaar zowel wat betreft omzet als winst records geboekt. In 2012 verwacht de toeleverancier voor de chipindustrie een goede start te maken. Het bedrijf uit Veldhoven maakte woensdagochtend als eerste Nederlands bedrijf de winstcijfers bekend.

De nettowinst kwam in 2011 uit op 1,5 miljard euro, bij een netto-omzet van 5,7 miljard euro. Het bedrijf had bij de halfjaarcijfers al een omzet van rond de 5,5 miljard euro voorspeld. In 2010 boekte ASML een winst van 1,0 miljard euro bij een omzet van 4,5 miljard euro.

In het vierde kwartaal kwam de omzet honderd miljoen euro hoger uit dan het bedrijf eerder had verwacht. De netto-omzet bedroeg in de laatste drie maanden van het jaar 1,2 miljard euro. De nettowinst bedroeg in deze periode 285 miljoen euro. Zowel de omzet als winst was wel lager dan in het derde kwartaal van het jaar.

De toeleverancier ontving in het vierde kwartaal wel meer orders dan in de drie maanden daarvoor. Het boek werd met 37 orders gevuld ter waarde van 710 miljoen euro. In het derde kwartaal kwamen de orders uit op een waarde van 514 miljoen euro.

In het eerste kwartaal van 2012 verwacht het bedrijf nog meer orders te ontvangen. De omzet komt naar verwachting uit op hetzelfde niveau als in het vierde kwartaal, 1,2 miljard euro.


Recordjaar voor chiptoeleverancier ASML (Foto: Novum)

Strategisch beraad CDA wil één belastingtarief

Voor iedereen moet hetzelfde belastingtarief van bijvoorbeeld 35 procent gelden. Dat staat in naar de Volkskrant gelekte concepttoekomstvisie van het Strategisch Beraad van het CDA. Voor topinkomens moet daar een extra belasting bij komen, een solidariteitsheffing. Het huidige inkomstenbelastingstelsel is te ingewikkeld, vinden de schrijvers.

Het beraad spreekt volgens de krant van een 'sociale vlaktaks' die de huidige drie belastingschijven moet vervangen. Daarnaast moeten er meer milieubelastingen komen.

Een hervorming van het belastingstelsel en de sociale zekerheid zou een van de pijlers van de visie zijn. Het huidige stelsel zou niet alleen te ingewikkeld zijn, maar ook overmatig lenen stimuleren en arbeid ontmoedigen.

Op vervuilende producten en diensten moeten extra milieubelastingen komen. Schadelijk gedrag zou nu te eenvoudig op het milieu kunnen worden afgewenteld.

Schulden maken is volgens het beraad momenteel te goedkoop. Het aflossen van schulden zou meer moeten worden gestimuleerd. In de zorg moet daarnaast meer aandacht komen voor preventie.

Verder wordt in de visie afstand genomen van de samenwerking met de PVV. De politiek zou aanvankelijk te lang hebben weggekeken als het ging over de gevolgen van de immigratie, maar zou nu zijn 'doorgeslagen naar het andere uiterste'. Het beraad wil een 'open land' voor vluchtelingen. "Daar waar problemen bestaan is participatie en niet polarisatie de oplossing."

Het AD schreef vorige week al op basis van conceptstukken dat de partij zich opmaakt voor 'een ruk naar links'. Zo zou er meer aandacht moeten komen voor duurzaamheid en werd de aanpassing van de hypotheekrenteaftrek 'onvermijdbaar' genoemd.

De koers voor de komende vijftien jaar wordt vrijdag gepresenteerd door oud-minister van Sociale Zaken en voorzitter van het beraad Aart Jan de Geus. Het volgeboekte CDA-congres buigt zich er zaterdag over.

Rookbom in tuin Witte Huis

Bij een protest van de Occupy-beweging in Washington is dinsdagnacht een rookbom over het hek bij het Witte Huis gegooid. Er werden geen arrestaties verricht, maar de mensen die in het Witte Huis werkten konden korte tijd het pand niet verlaten. Dat heeft een woordvoerder van de Secret Service woensdag gezegd.

President Barack Obama en zijn vrouw Michelle waren op het moment dat de rookbom in de tuin belandde niet in het Witte Huis. Zij vierden de 48e verjaardag van Michelle in een nabijgelegen restaurant.

[AO] Wozniacki wijst Tatisjvili terug

Met enige moeite heeft de Deense tennisfavoriete Caroline Wozniacki woensdag de derde ronde bereikt van de Australian Open. De nummer 1 van de plaatsingslijst wees de Georgische Anna Tatisjvili, met wie ze vroeger dubbelde, in twee sets terug: 6-1 7-6 (4). Het duel was na 1 uur en 49 minuten beslist.

Na een redelijk soepele eerste set kwam Wozniacki in de tweede set in serieuze problemen. Bij een achterstand van 1-4 en 3-5 leek er geen redden meer aan. Tatisjvili, de nummer 83 van de wereldranglijst, verzuimde evenwel de set af te maken. Nadat Wozniacki een setpunt had weggewerkt, stelde de Deense in de tiebreak alsnog de overwinning veilig.

[AO] Nadal eenvoudig naar derde ronde

Rafael Nadal heeft woensdag de derde ronde bereikt van de Australian Open. De Spaanse tennisser versloeg in drie sets Tommy Haas uit Duitsland: 6-4 6-3 6-4. Nadal is in Melbourne als tweede geplaatst.

De partij duurde 2 uur en 29 minuten. Nadal, die de titel in Melbourne in 2009 won, speelt in de volgende ronde tegen de Amerikaan Donald Young of de Slowaak Lukas Lacko.

Haas, die drie keer de halve finales haalde op de Australian Open, deed bij vlagen denken aan de topspeler van weleer. De Duitser maakte vooral indruk met zijn machtige backhand. "Hij is nog steeds een geweldige speler", zei Nadal naderhand. "Hij heeft de laatste jaren veel blessures gehad. Het is mooi dat hij weer terug is."

Nadal speelde opnieuw met een zware bandage om zijn rechterknie. Hij liep in de aanloop naar de Australian Open een blessure op. "Het gaat steeds beter met die knie", liet hij weten. "Ik had er in deze partij helemaal geen last meer van."

Nadal eenvoudig naar derde ronde
Nadal eenvoudig naar derde ronde (Foto: ANP)

Clarke soleert naar zege in Tour Down Under

William Clarke heeft een knappe zege geboekt in de tweede etappe van de Tour Down Under. De Australiër, uitkomend voor Unisa - Australia, kwam na een lange solo alleen over de streep in Stirling. André Greipel raakte zijn leidende positie kwijt aan Martin Kohler.

Clarke ging na één kilometer op pad en kreeg ruim elf minuten voorsprong. Het peloton reageerde te laat, waardoor hij op het lastige laatste stuk nog één minuut overhield op nummer twee Michael Matthews. De Rabobankrenner versloeg Simon Gerrens en Alejandro Valverde in de sprint.

[AO] Finalistes 2011 eenvoudig verder

Kim Clijsters en Na Li hebben zich geplaatst voor de derde ronde van de Australian Open. De finalisten van vorig jaar in Melbourne hadden weinig moeite met hun opponenten. De Belgische Clijsters (11), titelverdedigster, won na minder dan 50 minuten met 6-0 en 6-1 van de Française Stephanie Foretz Gacon.

Li had niet veel langer nodig in haar partij tegen Olivia Rogowska. De als vijfde geplaatste Chinese won met 6-2 en 6-2 van de Russin. Clijsters treft in de derde ronde Daniela Hantuchova en Li speelt tegen Anabel Medina Garrigues.

Bij winst in de derde ronde van beide dames wacht een hernieuwde uitgave van de finale van vorig jaar in de achtste finale.

[AO] Fish verrassend uitgeschakeld, Federer verder zonder te spelen

Roger Federer heeft zich zonder te spelen geplaatst voor de derde ronde van de Australian Open. Zijn tegenstander Andreas Beck trok zich enkele uren voor de wedstrijd terug vanwege een opspelende rugblessure. In de derde ronde treft de als derde geplaatste Federer Federer Carlos Berlocq of Ivo Karlovic.

Mardy Fish (8) wist de derde ronde niet te bereiken. De Amerikaan, die vorig jaar sterk speelde in de tweede helft van het jaar, werd verrassend verslagen door de Colombiaan Alejandro Falla; 7-6 (4), 6-3 en 7-6 (6).

Juan Martin Del Potro (11) en Tomas Berdych (7) warden niet verrast door hun opponent. De Argentijn Del Potro won met 6-4, 7-5 en 6-3 van de Sloveen Blaz Kavcic, terwijl Berdych korte metten maakte met de Belg Olivier Rochus; 6-1, 6-0 en 7-6 (4).

Saxofonist Jimmy Castor (68) overleden

Afgelopen maandag is de Amerikaanse saxofonist en zanger Jimmy Castor in Henderson, Nevada overleden. De 68-jarige muzikant overleed aan de gevolgen van kanker.

Castor begon zijn loopbaan in de late jaren vijftig als zanger van 'I Promise to Remember'. Vanaf 1960 gaat Castor saxofoon spelen en heeft in 1966 landelijk succes met zijn single 'Hey Leroy, Your Mama's Callin' You'. In 1972 richt de muzikant de band Jimmy Castor Bunch op waarmee hij het album It's Just Begun opneemt. Met het titelnummer en 'Troglodyte (Cave Man)' scoort hij wereldwijde hits.

In de hiphopscene was Castor ook een gevestigde naam. Zo werd zijn muziek gesampled door onder meer The 2 Live Crew, Grandmaster Flash, Ice Cube en N.W.A. Afgelopen augustus stond Castors nog op het Long Beach Funk Festival in Californië.

Gerard Joling in conflict met SBS

Gerard Joling en zijn werkgever SBS hebben het met elkaar aan de stok. De zender zou geld willen zien van de zanger omdat hij te weinig doet voor het salaris dat hij krijgt, meldt RTL Boulevard dinsdagavond.

Joling presenteerde sinds het voorjaar van 2011 geen programma meer voor SBS en ook in de nieuwe plannen van de zender duikt zijn naam niet op. "Eigenlijk zegt SBS: we willen gewoon geld van je terughebben, want je doet te weinig voor ons", zegt showbizkenner Albert Verlinde, die de hand heeft weten te leggen op correspondentie tussen Joling en zijn werkgever.

Uit de correspondentie blijkt dat Joling vindt dat hij met genoeg programmavoorstellen is gekomen, maar dat SBS die telkens afwees. Volgens SBS-directeur Leo van der Groot heeft de zender 'wel programma's voor Gerard, maar niet programma's waarvan hij dacht dat ze bij hem passen'. "Hij zegt: het is niet zo dat we van Gerard af willen, maar we willen wel gewoon geld terug", aldus Verlinde. Joling zou meer dan een miljoen euro per jaar verdienen.

LA stelt condooms bij pornoacteurs verplicht

De gemeenteraad van Los Angeles heeft dinsdag een verordening voor het verplicht stellen van condoomgebruik door pornoacteurs definitief goedgekeurd. De maatregel werd met negen tegen één aangenomen. De verordening gaat nu naar de burgemeester voor ondertekening.

De goedkeuring is een overwinning voor de AIDS Healthcare Foundation, die al lange tijd pleit voor de maatregel.

De gemeenteraad heeft de politie, het openbaar ministerie en anderen opdracht gegeven uit te zoeken hoe naleving van de verordening kan worden gecontroleerd. Pas daarna kan de wet daadwerkelijk van kracht worden.

Als acteurs in pornofilms geen condooms gebruiken, dan krijgen productiebedrijven geen vergunning om films op te nemen in de stad. De pornofilmindustrie is grotendeels gevestigd in Los Angeles.

Diane Duke, directeur van de handelsorganisatie voor de pornoindustrie, is van mening dat de bestaande veiligheidsvoorschriften, die de industrie zelf heeft opgesteld, voldoen. Volgens haar doen zich in de pornoindustrie niet veel soa-besmettingen voor en raakte er de afgelopen vijf jaar niemand besmet met hiv.

Dartteams bekend voor Six Nations Cup

De Nederlandse dartsbond (NDB) heeft de selecties bekendgemaakt die volgende maand in de Engelse plaats Fleetwood gaan meedoen aan de Six Nations Cup Darts. Dit toernooi zal van 24 tot 26 februari worden gehouden.

Het mannenteam zal bestaan uit Lakeside-winnaar Christian Kist, Jan Dekker, Rick Hofstra en Salmon Renyaan. Wesley Harms, die op de Lakeside de halve finales haalde, werd als laatste aan dit gezelschap toegevoegd. Remon Hurrebrink gaat mee als reserve.

Bij de vrouwen zullen Karin Krappen, Tamara Schuur en Aileen de Graaf de Nederlandse kleuren vertegenwoordigen in Fleetwood. Floor van Zanten gaat als reserve mee. Aan het zeslandentoernooi doen verder Engeland, Schotland, Wales, Ierland en Noord-Ierland mee.

FOK!filmtips van de dag: The Hills Have Eyes

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vandaag is het een redelijk filmaanbod op de televisie met een achttal films. Het is een lastige keuze vanavond wat betreft de filmtip. Zo kunnen we om 22.50 uur op RTL7 de zeer geslaagde remake van de Wes Craven klassieker The Hills Have Eyes (2006) zien. 

Een Amerikaans gezin komt vast te zitten in de woestijn van New Mexico na een auto-ongeluk. Al snel komen ze er achter dat ze op het jachtterrein van een familie, bestaande uit zwaar gemuteerde mensen, zijn belandt. 

The Hills Have Eyes is een heerlijke horrorfilm van Alexandre Aja, die we ook kennen van Mirrors en de remake van Piranha. Wes Craven was de regisseur van The Hills Have Eyes (1977), maar koos bij deze verfilming voor de producerstoel. Een film die boven het gemiddelde in het genre uitstijgt.

Ben je een liefhebber van documentaires, dan is Nederland 2 de zender voor je vanavond. Om 23.50 uur is daar de indrukwekkende documentaire Rough Aunties (2008) te zien. Geen vrolijke kost, deze documentaire over een groep pittige tantes die lid zijn van de organisatie Bobbi Bear. Bobbi Bear strijdt om kinderverkrachters in Zuid-Afrika achter de tralies te krijgen. Daarnaast proberen ze de slachtoffers te steunen en komen daarbij hartverscheurende toestanden tegen. Een documentaire die je lang bij zal blijven.

Wat valt er voor de rest nog te zien. Voor de jeugdigen onder ons is er om 15.30 uur de politiek correcte kinderfilm Blijf (2011), van Lourens Blok te zien. Dramatisch geneuzel, op buurthuisfilm niveau, over afgewezen asielzoekers. Om 20.30 uur is er keuze uit de komedie Made of Honor (2008) op RTL5, op RTL8 de dramatische thriller Clean Break (2008) en op RTL7 de actiefilm Vertical Limit (2000). Om 22.30 uur op RTL5 de komedie My Best Friend's Girl (2008) en voor de nachtbrakers is er tenslotte om 00.55 uur op BBC1 Trees Lounge (1996) te zien.

Game Of The Year 2011 - 2: Dark Souls

“Games zijn de afgelopen jaren veel te gemakkelijk geworden.” Dat is een veel gehoorde klacht van veel gamers die nog zijn opgegroeid in de tijd dat de techniek het nog niet toeliet om je voortgang te saven en je maar drie levens had voordat je weer helemaal opnieuw mocht beginnen. Geen wonder dat deze gamers hun vingers hebben afgelikt met Demons Souls die in 2009 op de PlayStation 3 verscheen. Dit jaar is het vervolg verschenen die de lat nogmaals hoger legt. Dark Souls is niet voor mietjes.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.