Rosenthal wil Turkije en Israël verzoenen

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) gaat zich inspannen om de relatie tussen Turkije en Israël te verbeteren. De dreigende taal van de Turkse premier Recep Erdogan richting Israël noemt de minister ongewenst, net als te innige contacten van Turkijke met Hamas.

In de Tweede Kamer vond woensdagavond een debat plaats dat in september was aangevraagd naar aanleiding van uitlatingen van Erdogan. Die zei toen dat hij een militaire aanval op Israël niet langer uitsloot. De oorlogsretoriek tussen Turkije en Israël werd kamerbreed afgekeurd.

Volgens Rosenthal is de rol van Turkije in de Arabische regio cruciaal, net als de relatie van het land met andere NAVO-landen. "Turkije is een betrouwbare en belangrijke partner", onderstreepte de minister. "Dreigende taal is dan ook in niemands belang". Rosenthal wilde niet zeggen wat hij gaat doen om de twee landen weer dichter tot elkaar te brengen.

De verhoudingen tussen de twee landen zijn gespannen sinds een hulpkonvooi op weg naar Gaza in mei 2010 werd geënterd door Israël. Daarbij vonden negen Turkse activisten de dood.


Rosenthal wil Turkije en Israël verzoenen (Foto: Novum)