De crisis is voorbij

Ja mensen, is me dat even schrikken, is die vermaledijde crisis zomaar opeens voorbij. Raar is dat, dat je bij potentieel goed nieuws toch een schrikreaktie krijgt. "De crisis is voorbij? Fuck en wat nu?" De hedendaagse mens heeft een zwaard van Damocles boven zijn hoofd nodig om tot actie te komen, anders gebeurt er niets. Er moet een dreiging van het één of ander zijn, een deadline, voordat we bereid zijn iets te ondernemen. Dat is waarschijnlijk de reden dat mensen vrijwillig met een elastiek aan hun enkels van bruggen afspringen.

"Maar, maar, Moody's dan, of Standard & Poor's? De Triple-A rating?" Ik heb mensen op verjaardagen of feestjes met droge ogen horen beweren dat het heel slecht zou zijn voor ons land als we die Triple-A rating kwijtraken. Wie hier, die niet in de financiële oplichtingssector werkzaam is, had voor pak hem beet 2008/2009 ooit gehoord van een Triple-A rating, Moody's of Standard & Poor's? Niemand toch? Sterker nog, de mensen die met een stalen gezicht hele discussies over Triple-A ratings voeren, zijn mensen die geen flauw idee hebben wat Triple betekent. Die kennen het alleen van bier of darten. Als je zo iemand spreekt, vraag hem of haar dan eens wat de overige ratings zijn. Zelden zul je zo'n grote bek vol tanden gezien hebben.

Een paar jaar geleden was er die reclame van de Rabobank, waarin ze vertelden dat ze de enige privatly owned bank waren die een Triple-A rating had. Mijn gedachte was: big fucking deal, en ik neem aan dat dit voor veel, zo niet alle mensen opging. Niemand, behalve zij die simpel van geest zijn - de standaard prooi van de financiële haviken, zijn onder de indruk van die termen. Niemand van het klootjesvolk zal zich geroepen voelen om naar een bank over te stappen vanwege een Triple-A rating. En als je als financieel expert aan de hand van een tv-reclame dit wel denkt te moeten doen, dan is er in de financiële sector nog veel meer mis dan ik al dacht.

En dan die kredietbeoordelaars Moody's en Standard & Poor's, wat zijn dat voor namen? Wie gelooft er nou dat dat echt is? Hoe dik moet je het er bovenop leggen? Ziet er dan niemand dat dit één grote wereldwijde Jiskefetsketch is die qua absurditeit niet onderdoet voor De Dierenwinkel. Het is Debiteuren Crediteuren op mondiaal niveau en de speculanten lachen zich de ballen uit hun broek. Ze zijn de nieuwe orakels die iedereen leugens op de mouw spelden en iedereen staat vol verbazing te luisteren. Weet je wat een orakel is? Dat is iemand die onder invloed van drugs wartaal uitslaat. Deze onheilsprofeten zorgen ervoor dat alles naar de kloten gaat en iedereen er slechter van wordt, behalve zijzelf natuurlijk.

Mocht je denken dat het een argument is om te zeggen dat het erg is dat landen hun schulden niet meer terug kunnen betalen dan heb ik nieuws voor je: dat kan geen enkel land. Dat komt vanwege het principe dat iedereen aanhoudt: rekenen op groei en met nieuwe inkomsten oude gaten dempen. Waardoor er weer een nieuw gat is ontstaan, maar dat wordt in de toekomst wel weer gedicht. Daarom heeft het ook geen zin geld in Griekenland te pompen, want daardoor ontstaat een nog grotere schuld die ze nog minder terug kunnen betalen. Niet voor niets hoor je bij al die reclames: "Pas op, geld lenen kost geld". Het is net als sneller rijden met een auto. Op een gegeven moment kan het niet harder. Dan is de wrijving te groot. Je kunt het eerst nog verbeteren door spoilers aan te brengen en de auto aerodynamischer te maken, maar er is een grens. Je moet er steeds meer energie in steken om een klein stukje harder te gaan. Zo is het ook met de economie. Je kunt niet wereldwijd jaar na jaar blijven groeien en verwachten dat het nooit stopt.

Maar goed, terug naar de crisis die dus voorbij is. Er zullen nu zat mensen zijn die zeggen, "voorbij, voorbij, hoezo voorbij? Ik heb nog geen officiële mededeling gehoord dat dit zo is, alleen maar dat het slechter wordt." Dat klopt, maar dat maakt ook niet uit. Je moet gewoon leven met het idee dat de crisis voorbij is. Er is namelijk ook geen echte crisis, die is ons aangepraat. En dat wat je aangepraat is, bestaat in werkelijkheid niet en kun je dus makkelijk vergeten. Als een hele dag mensen tegen je zeggen dat je er slecht uitziet dan ga je dit op den duur nog geloven ook. Zo is het ook met de crisis. Zeg daarom: "Er is geen crisis!" en ga gewoon door met je leven. Werkt dat? Dat werkt! Laat je geen ellende aanpraten, maar ga ertegenin en trek je niets van de rest aan. Kijk naar wat er nu speelt in de politiek. Het hete hangijzer bij een van de regeringspartijen is momenteel of het wel kan dat staatssecretaris Henk Bleeker een 32 jaar jongere vriendin loopt aan te duwen. Zelfs leden van de oppositie reageren erop. Als onze landsbestuurders zich op dit roddeltante-niveau ophouden, dan valt het allemaal wel mee.

Alle kantoorslaven leven toe naar het weekend en doet ze op vrijdagmiddag verzuchten: "eindelijk weekend!". Als de status weekend een zoveel beter gevoel oplevert, dan is het misschien beter om het weekend eerder te laten beginnen. "Ja, maar dat gaat zomaar niet", zul je zeggen. Klopt. Wat je wel voor elkaar kunt krijgen is hoe je erover denkt. Jaren gelden heb ik met een collega het begin van het weekend gezet op donderdagmiddag vijf over half twee. Waarom die dag en tijd? Tja, we hadden geen zin meer in werk en zin in weekend. We keken op de klok, het was vijf over half twee en vanaf dat moment was het vanaf die tijd weekend! Wat het veranderd? Niet veel. Je moet nog gewoon anderhalve dag werken, maar het is wel lekker weekend! Het zit in je hoofd! Zo is het ook met die crisis. Er is misschien minder te besteden en de kosten zijn hoger, maar daar heeft iedereen last van, dus doe daar niet zo dramatisch over. Door steeds ergere scenario's te bedenken en te roepen dat het slecht gaat, helpen we niemand er bovenop en praten we elkaar alleen maar meer in de put. Het zit in je hoofd. Haal het eruit en ga door zoals je wil dat het doorgaat, dat heeft veel meer zin dan je als makke schapen naar de slachtbank te laten leiden.