'Minder ervaren chirurgen door werktijdenbesluit'

Chirurgen in opleiding onderkennen en analyseren steeds minder snel problemen bij patiënten met complexe aandoeningen. Dat leidt tot onnodige diagnostiek en vertraging in de behandeling, stellen drie deskundigen deze week in het vakblad Medisch Contact.

Het afnemende vermogen komt doordat arts-assistenten in opleiding tot specialist niet meer dan 48 uur per week mogen werken, stellen ethicus bij het Erasmus Medisch Centrum Tineke Stegeman, gynaecoloog Baptist Trimbos bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en chirurg bij het LUMC Onno Terpstra.

De 48-urige werkweek is conform een Europese richtlijn en het Nederlandse werktijdenbesluit. De chirurgen in opleiding doen nog wel hetzelfde aantal ingrepen, maar brengen vanwege de arbeidsduurvermindering minder uren door op de afdeling, op de polikliniek en bij patiëntbesprekingen.

De drie deskundigen geven aan niet terug te willen naar de werkweken van zeventig uur. Wel moet volgens hen de inrichting van werkschema's en werkprocessen kritisch worden doorgelicht.