Fouten op monument Harmelen hersteld

De fouten op het monument voor de treinramp in Harmelen worden met behulp van zandstralen en graveerwerk hersteld. Achter vijf namen die verkeerd zijn gespeld of waarbij een verkeerde geboortedatum staat, komt een sterretje. Onder op de rechtersteen, waar nu nog ruimte over is, komen de juiste namen en geboortedata te staan, zegt voorzitter van het Dorpsplatform Harmelen Ed Janson woensdag.

Bij een aantal namen ontbreekt een letter. "Dan had daar bijvoorbeeld 'van der' in plaats van 'van de' moeten staan", legt Janson uit. In deze gevallen wordt de ontbrekende letter aan de namen toegevoegd. Verder was er bij een persoon onduidelijk of het om een man of vrouw ging, waarop werd besloten een streepje achter die naam te zetten. Dit slachtoffer blijkt een man te zijn, dus dat streepje wordt omgetoverd in een M.

Hoeveel de correcties gaan kosten, is nog onduidelijk. Dorpsbelang Harmelen, de initiatiefnemer van het monument, neemt de kosten vermoedelijk op zich. "Wij hebben het destijds op ons genomen om het monument geplaatst te krijgen. Dan moeten we ook de consequenties dragen wanneer het niet goed blijkt te zijn gegaan." Janson verwacht de herstelwerkzaamheden over ongeveer een maand zijn afgerond.

Eerder deze week werd bekend dat op het monument voor de treinramp in Harmelen dat vorige week werd onthuld, namen verkeerd zijn gespeld. De namen van de slachtoffers zijn gebaseerd op de overlijdensakten die de politie na de ramp opstelde. Daarin zijn enkele namen anders gespeld dan in hun geboorteakte. Daar beschikte de politie destijds niet over, omdat de slachtoffers uit alle delen van het land kwamen.

De treinramp bij Harmelen kostte vijftig jaar geleden aan 93 mensen het leven en is het grootste treinongeluk in de Nederlandse geschiedenis. Pieter van Vollenhoven onthulde het monument, dat bestaat uit twee zuilen met namen, op 8 januari.