Rapport Chemie-Pack mag verschijnen

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de grote brand vorig jaar bij Chemie-Pack mag eind deze maand worden gepubliceerd. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door Chemie-Pack. Afgelopen zondag lekten gedeelten van het conceptrapport al uit.

De bestuurders van het inmiddels failliete Chemie-Pack vonden dat in het rapport tientallen onjuistheden stonden. Zij meenden te weinig tijd te hebben om hierop te reageren en eisten daarom een verbod of meer tijd om te reageren. Deze eisen zijn afgewezen.

In het rapport wordt verslag gedaan van het onderzoek van de onderzoeksraad naar de grote brand die op 5 januari 2011 ontstond op het terrein van Chemie-Pack. Bij de brand kwamen chemicaliën en bluswater met chemische stoffen op het terrein, in de omgeving en in het grondwater terecht.

In de uitgelekte conceptversie van het rapport trekt de Onderzoeksraad fel van leer over de gang van zaken rond de brand. Chemie-Pack, de gemeente Moerdijk en hulpdiensten lieten flinke steken vallen. Zo deugden vergunningen niet, was daarop geen controle en verliep de communicatie tijdens de brand chaotisch.

Officiële publicatie van het rapport staat gepland voor eind deze maand. De directie van Chemie-Pack wordt ook vervolgd door het Openbaar Ministerie. In die zaak is nog geen uitspraak gedaan. Het bedrijf Chemie-Pack werd eind augustus failliet verklaard.


Rapport Chemie-Pack mag verschijnen (Foto: Novum)