Aartsbisschop Eijk gaat diep door het stof

Aartsbisschop van Utrecht Wim Eijk is 'vervuld van schaamte en verdriet' door het misbruik in de katholieke kerk. Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het rapport van de commissie-Deetman trok hij woensdag nogmaals het boetekleed aan. "Er is onvoldoende adequaat opgetreden tegen de daders en richting de slachtoffers", gaf hij toe.

Eijk zei zich te realiseren dat de kerk het vertrouwen van de bevolking weer terug moet winnen. "Vastbesloten gaan we door om deze praktijken met wortel en tak uit te roeien." Zowel VVD-Kamerlid Ard van der Steur als GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi merkte op dat deze toezegging te weinig en te laat was.

De aartsbisschop zei dat er een contactgroep in het leven wordt geroepen die gaat regelen dat slachtoffers kunnen aankloppen bij de kerk om te praten over hun ervaringen. Cees van Dam van de Konferentie Nederlandse Religieuzen zou het jammer vinden als hier geen gebruik van wordt gemaakt. "Ik begrijp dat er mensen zijn die daar geen gebruik van willen maken omdat ze het helemaal gehad hebben met de kerk. Maar men moet ons ook de kans geven om dit goed te maken."


Aartsbisschop Eijk gaat diep door het stof (Foto: Novum)