Ajax blijft bij standpunt in kwestie-Van Gaal

De aanstelling van Louis van Gaal, Martin Sturkenboom en Danny Blind als directeuren van Ajax moet gewoon doorgaan. Dat beargumenteerden de raad van commissarissen en directie van de club vandaag tijdens de behandeling van het hoger beroep tegen Johan Cruijff. Het gerechtshof in Amsterdam doet uitspraak op 7 februari.

Volgens die partijen ging de voorzieningenrechter in december zijn boekje te buiten door de beslissing bij de aandeelhouders neer te leggen. Zij waren namelijk geen partij.

Het kamp-Cruijff wil dat de beslissing uit het kort geding gehandhaafd blijft. Wel blijven Cruijff en de jeugdtrainers erbij dat de aanstellingen onrechtmatig tot stand zijn gekomen.

Volgens Ajax' advocaat Peter Wakkie gaat Cruijff als commissaris zijn boekje te buiten. "Als hij zoveel macht wil, moet hij de aandeelhouders uitkopen en eigenaar worden."

Wakkie bleef er ondanks kritische vragen van de rechters bij dat als de aanstellingen niet ongedaan gemaakt worden, de raad van commissarissen ze op 10 februari bij een aandeelhoudersvergadering kan bekrachtigen. Dat kan nog gebeuren voordat de aandeelhouders hun vertrouwen in de rvc uit kunnen spreken.

"Misschien dat de commissarissen nog van mening veranderen als er echt steekhoudende argumenten komen tegen Van Gaal." Dat die laatste niet met Cruijff kan samenwerken, is niet zo'n argument. "Dat zou betekenen dat Cruijff een vetorecht heeft en dat kan niet in een vennootschap."

Of de aandeelhouders het vertrouwen in de rvc opzeggen, is volgens Wakkie nog niet duidelijk. "Dat kost tientallen miljoenen aan schadevergoeding. Daar kunnen ze niet mee instemmen."