'Brede coalitie voor afschaffing rente-aftrek'

Een brede coalitie van consumentenorganisaties, financiële toezichthouders, hypotheekadviseurs en banken pleit voor de geleidelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Dat moet volgens hen wel onderdeel zijn van een brede visie om de woningmarkt uit zijn slop te trekken. Dat schrijft het Algemeen Dagblad woensdag op basis van een rondgang langs de verschillende partijen.

Volgens de krant hebben de Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en de Nederlandse Vereniging van Makelaars zich achter de oproep van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) geschaard om 'zonder taboes en blokkades' over 'noodzakelijke hervormingen' op de huizenmarkt te praten.

Voorzitter van de NVB Boele Staal stelde dinsdagavond in Nieuwsuur dat door de huidige onzekerheid over de renteaftrek de woningmarkt stagneert. Hij pleitte voor een 'nationaal akkoord' over de woningmarkt.

De NVB reageerde hiermee op de voorstellen van ING en de Rabobank. De Rabobank wil dat de aftrek alleen gaat gelden voor annuïteitenhypotheken en niet voor varianten als de spaarhypotheek of de aflossingsvrije hypotheek. ING wil dat de aftrek over dertig jaar in één klap wordt afgeschaft. Iemand die volgend jaar een hypotheek neemt, heeft dan dus nog 29 jaar aftrek.

In het op te stellen nationale akkoord moet het volgens Staal niet alleen gaan over de fiscale aftrek van hypotheekrente, maar over de woningmarkt in zijn totaliteit, inclusief de huurmarkt. Eerder pleitte Vereniging Eigen Huis voor een integraal plan om de woningmarkt uit het slop te krijgen.


'Brede coalitie voor afschaffing rente-aftrek' (Foto: Novum)