Zes op tien amateurvoetballers lopen blessures op

Zes op de tien amateurvoetballers lopen elk voetbalseizoen een sportblessure op. Daardoor kunnen ze gemiddeld vijf dagen niet werken en moeten ze zestien dagen het sporten laten, zo bevestigt een woordvoerder van UMC Utrecht een bericht hierover van de NOS.

Het UMC Utrecht volgde voor het onderzoek tijdens het seizoen 2009-2010 ruim twintig teams uit de eerste klasse van de amateurs. Meer dan 450 voetballers werkten mee aan de studie.

Jaarlijks lopen vier miljoen mensen blessures op tijdens het sporten. Daarvan ontstaan er 620 duizend bij amateurs op het voetbalveld. Enkel-, knie- en hamstringblessures komen met 48,5 procent het meest voor.

Een woordvoerder van de KNVB laat weten dat de bond niet schrikt van de cijfers. "De aantallen bevestigen het beeld dat we al hadden." Daarbij, tekent de zegsman aan, zijn de baten van actief sporten hoger dan de lasten. "Wie actief voetbalt meldt zich minder vaak ziek en heeft minder last van andere gezondheidsklachten."

Dat laat volgens hem echter onverlet dat de KNVB wel het aantal blessures naar beneden wil brengen. De bond probeert dit onder meer te doen door meer kennis te vergaren met behulp van bijvoorbeeld onderzoek.