Bleker sluit partijleiderschap niet uit

Henk Bleker sluit niet uit dat hij partijleider wil worden van het CDA. Dat zegt de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie deze week in Elsevier, meldt het blad woensdag.

Het CDA heeft momenteel geen politiek leider. De partij wordt geleid door vicepremier Maxime Verhagen, partijvoorzitter Ruth Peethoom en fractieleider Sybrand van Haersma Buma. Verhagen liet begin dit jaar weten dat hij niet beschikbaar is voor het partijleiderschap, omdat hij kampt met een negatief imago. Ook minister van Financiën Jan Kees de Jager en oud-minister van Verkeer Camiel Eurlings hebben laten weten niet beschikbaar te zijn.

Bleker neemt in Elsevier afstand van Verhagen op het gebied van integratie. Waar Verhagen nog zei dat de multiculturele samenleving is mislukt, plaatst Bleker vraagtekens bij die 'boude stelling'. Hij vindt dat immigranten voor wat betreft 'gemeenschapsdenken' veel gemeen hebben met het gedachtegoed van zijn partij. Het CDA moet opkomen voor alle geloven, ook de islam.

Ook verzet Bleker zich fel tegen verdere bezuinigingen op ontwikkelingshulp, zoals gedoogpartner Geert Wilders (PVV) graag wil. "Anders zijn we als CDA geen knip voor de neus waard."

Het CDA presenteert vrijdag een nieuwe toekomstvisie. Uit reeds uitgelekte conceptstukken zou blijken dat de partij een ruk naar links wil maken.


Bleker sluit partijleiderschap niet uit (Foto: Novum)