Recordjaar voor chiptoeleverancier ASML

ASML heeft in het afgelopen jaar zowel wat betreft omzet als winst records geboekt. In 2012 verwacht de toeleverancier voor de chipindustrie een goede start te maken. Het bedrijf uit Veldhoven maakte woensdagochtend als eerste Nederlands bedrijf de winstcijfers bekend.

De nettowinst kwam in 2011 uit op 1,5 miljard euro, bij een netto-omzet van 5,7 miljard euro. Het bedrijf had bij de halfjaarcijfers al een omzet van rond de 5,5 miljard euro voorspeld. In 2010 boekte ASML een winst van 1,0 miljard euro bij een omzet van 4,5 miljard euro.

In het vierde kwartaal kwam de omzet honderd miljoen euro hoger uit dan het bedrijf eerder had verwacht. De netto-omzet bedroeg in de laatste drie maanden van het jaar 1,2 miljard euro. De nettowinst bedroeg in deze periode 285 miljoen euro. Zowel de omzet als winst was wel lager dan in het derde kwartaal van het jaar.

De toeleverancier ontving in het vierde kwartaal wel meer orders dan in de drie maanden daarvoor. Het boek werd met 37 orders gevuld ter waarde van 710 miljoen euro. In het derde kwartaal kwamen de orders uit op een waarde van 514 miljoen euro.

In het eerste kwartaal van 2012 verwacht het bedrijf nog meer orders te ontvangen. De omzet komt naar verwachting uit op hetzelfde niveau als in het vierde kwartaal, 1,2 miljard euro.


Recordjaar voor chiptoeleverancier ASML (Foto: Novum)