FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 december 2011

Obasi van Hoffenheim naar Schalke

Chinedu Obasi speelt na de winterstop voor Schalke 04. De 25-jarige aanvaller wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van TSG Hoffenheim. Bovendien heeft de club van Klaas-Jan Huntelaar een optie tot koop bedongen. Obasi zal begin januari voor het trainingskamp in Qatar bij zijn nieuwe ploeggenoten aansluiten.

Obasi speelde sinds 2007 voor Hoffenheim en kwam in 92 wedstrijden tot 25 doelpunten. De komst van de nieuwe trainer Holger Stanislawski lijkt de Nigeriaan echter geen goed te hebben gedaan. Na een aanvaring tussen de twee werd hij vorige maand uit de selectie gezet. Bovendien wist hij dit seizoen nog geen enkele keer te scoren.


Obasi van Hoffenheim naar Schalke (Foto: Novum)

Marokko verbiedt magazine met beeltenis profeet

Marokko heeft een speciale uitgave van het Franse weekblad L'Express verboden. In het magazine wordt ingegaan op de Arabische beschaving. Daarbij is ook een afbeelding van de profeet Mohammed geplaatst, wat door veel moslims wordt gezien als godslastering.

Het weekblad heeft de afbeelding van de profeet weliswaar voorzien van een sluier, maar volgens de Marokkaanse regering is 'elke grafische weergave van de profeet Mohammed verboden'.

De hoofdredacteur van L'Express, Christophe Barbier, zei het verbod 'onbegrijpelijk' te vinden, omdat het tijdschrift juist het gelaat van de profeet Mohammed heeft bedekt met een sluier. L'Express verklaarde op de website 'krachtig protest aan te tekenen tegen deze censuur'.

Opvallend genoeg staan elders in het magazine afbeeldingen waarop het gezicht van de profeet onbedekt is.

Go Ahead contracteert voormalig Barça-speler

Go Ahead Eagles heeft Oscar Lopez aan de selectie toegevoegd. De voormalig speler van Barcelona tekent in Deventer een contract voor een halfjaar. Lopez speelde tussen 2002 en 2004 acht competitiewedstrijden voor Barça. Vorig seizoen voetbalde de 31-jarige verdediger voor Numancia. Sinds de zomer zat hij zonder club.

De komst van Lopez is vooral te danken aan Marc Overmars, die kortstondig met de Spanjaard samenspeelde. "Ik heb uitgebreid met hem gesproken en hij is erg ambitieus", weet de manager van Go Ahead. "Ik herinner me hem als een fanatieke back, een echte vechter, een speler met temparement. Een type als Dennis Hulshoff."

Voor Lopez wordt het zijn tweede buitenlandse avontuur. In het seizoen 2004-2005 verhuurde Barcelona hem aan het Italiaanse Lazio. Verder droeg hij ooit het shirt van Real Betis Sevilla en Gimnastic.

[PDC] Wade geeft Klaasen lesje darts

James Wade heeft met speels gemak de achtste finales van het PDC World Darts Championship 2012 weten te bereiken. De Engelsman won met 4-0 in sets van onze landgenoot Jelle Klaasen, die enorm onder zijn kunnen speelde. Wade treft in de volgende ronde Steve Farmer of Chris Munch.

De eerste set ging erg simpel naar Wade en ook in de tweede set was The Machine ongenaakbaar. Klaasen wist pas in de tweede leg van de tweede set zijn eerste leg van de partij te winnen. In de derde set leek de partij te keren, aangezien Klaasen zijn opponent direct wist te breaken. Twee legs later maakte Wade de break alweer ongedaan. The Machine behield daarna zijn eigen leg en kwam op 3-0 in sets.

Ook in de vierde set begon onze landgenoot erg moeizaam en hij zag Wade, die als outsider geldt voor de eindoverwinning, wel hoge scores op het bord gooien. Het was ook Wade die opnieuw Klaasen wist te breaken. Ook in de vierde leg wist de Engelsman dit te doen en daardoor kwam er na de tweede ronde een eind aan het WK voor Klaasen.

Dodelijk ongeval op A7 bij Drachten

Bij een ongeval op de A7 bij Drachten is vrijdagavond een persoon om het leven gekomen. Twee anderen raakten zwaargewond, meldt de politie. Bij het ongeluk waren drie auto's betrokken. Daarvan knalde er een op een boom. De oorzaak van de botsing is niet bekend.

De rechterrijstrook richting Groningen tussen Drachten en Oosterwolde is voorlopig afgesloten. Dat levert volgens de ANWB geen verkeersproblemen op. Kort na het ongeluk stond er een file van twee kilometer, maar die loste snel op.

Ben Saunders krijgt platina voor debuutplaat

Ben Saunders heeft vrijdagavond een platina plaat gekregen voor zijn debuutalbum You Thought You Knew Me By Now. De zanger kreeg de award bij The Voice of Holland, waar hij kwam zingen.

"Wat vet zeg", reageerde Saunders, die de eerste editie van de talentenjacht begin dit jaar op zijn naam schreef. "Dit is niet normaal." De 28-jarige zanger bracht zijn debuutalbum eind april uit. Op de cd staat een aantal nummer 1-hits, waaronder Kill For a Broken Heart.

Bahreinse politie valt sjiitische oppositie aan

Veiligheidstroepen in Bahrein hebben vrijdag het hoofdkwartier van de belangrijkste sjiitische oppositiepartij, Al-Wefaq, bestookt met traangas en rubberkogels. Eerder op de dag brak de politie het wekelijkse protest van de oppositie op. Ook daarbij werd traangas ingezet.

"Ik ben geschokt dat traangas en rubberkogels ons kantoor hebben getroffen", aldus de vicevoorzitter van Al-Wefaq, Sheik Hussain Al Daihi. Hij was in het gebouw met een aantal buitenlandse verslaggevers toen de veiligheidstroepen het gebouw aanvielen.

Honderden aanhangers van de oppositie kwamen eerder vrijdag bijeen voor een demonstratie, hoewel de wekelijkse bijeenkomst donderdag was verboden door het Bahreinse ministerie van binnenlandse zaken. De politie greep in en dreef de betogers met traangas uiteen.

Het ingrijpen van de politie op vrijdag is het jongste hoofdstuk in de al tien maanden durende onrust in het land. De sjiitische oppositie eist meer rechten in het door soennieten bestuurde Golfstaatje.

"We zijn een volk dat niet gebroken kan worden. Al deze onderdrukking en het geweld is de bron van onze kracht en vastberadenheid om de strijd voort te zetten en onze nationale rechten te verdedigen", zei Al Daihi in een verklaring. Volgens hem was het verbod op de bijeenkomst 'omkleed met onzinnige redenen'. De betoging zou andere leiden tot verkeersopstoppingen en mensen in het gebied in gevaar brengen.

Britse prins Philip in allerijl naar ziekenhuis

Prins Philip, de man van de Britse koningin Elizabeth II, is vrijdag in allerijl opgenomen in het ziekenhuis. Hij klaagde over pijn op de borst. Dat heeft het koninklijk paleis bekendgemaakt.

De Duke of Edinburgh werd van het buitenverblijf Sandringham, in het landelijke Norfolk, overgebracht naar de afdeling cardiologie van het Papworth-ziekenhuis in Cambridge. Hij ondergaat daar een aantal onderzoeken.

De 90-jarige prins Philip zou op Sandringham met de koninklijke familie kerst vieren.

Oppositiepolitici Hongarije na protest opgepakt

De Hongaarse politie heeft vrijdag ex-premier Ferenc Gyurcsany en een stel andere oppositieleden kortstondig vastgehouden. Zij woonden buiten het parlement een demonstratie tegen het regeringsbeleid bij.

Ordetroepen maakten vrijdag een einde aan een protestactie van een aantal politici, die zich hadden vastgeketend aan de pilaren van de toegangspoort van het parlement. Gyurcsany, twee fractieleden van zijn Democratische Coalitie en een twaalftal parlementariërs van Politiek Kan Anders (LMP) werden in politiewagens weggevoerd.

De politie heeft ook de socialist Attila Mesterhazy, de leider van de grootste oppositiepartij, en een aantal andere politici ingerekend. Zij probeerden te voorkomen dat de politie de actievoerders oppakte, maar moesten dat met hun eigen aanhouding bekopen. Volgens de politie hield zij 26 mensen aan omdat zij geen gehoor gaven aan politiebevelen en 'de vrije doorgang van mensen belemmerden'.

De demonstratie was georganiseerd door Politiek Kan Anders, de kleinste fractie in het Hongaarse parlement. De groep heeft 'een nieuwe oppositie' tegen de regering van de conservatieve premier Viktor Orban aangekondigd.

Gyurcsany en zijn collega-parlementariërs werden vrijdagmiddag weer op vrije voeten gesteld. "Mijn arrestatie was volslagen absurd", reageerde de voormalige premier. "Ik nam niet actief deel aan de demonstratie en was er simpelweg om mijn steun te betuigen aan de succesvolle actie van de LMP." Gyurcsany verliet eerder dit jaar de socialisten en richtte een eigen partij op.

Vrijdagmiddag zat een twaalftal actievoerders die bij de demonstratie waren opgepakt nog vast. De groep betogers voor het parlement in Boedapest was inmiddels tot enkele duizenden aangezwollen.


Oppositiepolitici Hongarije na protest opgepakt (Foto: Novum)

GSC leeft, S.T.A.L.K.E.R.-ontwikkelaar vol hoop

Volgens diverse geruchten zou GSC Game World, de ontwikkelaar van de S.T.A.L.K.E.R.-serieeerder deze maand opgedoekt zijn, maar een Twitterbericht lijkt het tegendeel te willen bewijzen.

"There is cause for hope", aldus de tweet die van GSC Game World zelf afkomstig is. In dezelfde tweet stelt GSC dat zij "will not be releasing any official news until around mid January," wat suggereert dat ze wel degelijk nog ergens mee bezig zijn. Eerder waren ze bezig met de ontwikkeling van S.T.A.L.K.E.R. 2, wat de opvolger van S.T.A.L.K.E.R. zou zijn. Of we hierover wellicht meer te weten komen, zullen we in januari merken.

stalker (geschaalde kopie)

Albert wint superprestige in Diegem

Niels Albert is de winnaar geworden van de zesde wedstrijd om de superprestige van dit seizoen. Hij kwam in Diegem solo over de streep.

Kevin Pauwels kon het langst bij Albert in de buurt blijven, maar moest halverwege de koers alsnog Albert laten gaan. Pauwels eindigde uiteindelijk als tweede, Sven Nys maakte het Belgische podium compleet.

het was voor Albert zijn derde zege in superprestige dit seizoen. Eerder was hij al de sterkste in Ruddervoorde en Zonhoven. In het klassement blijft Nys aan de leiding.

Eerlijke Farina (Serie B) in Italiaanse selectie

Simone Farina zal komend jaar een uitnodiging krijgen voor het Italiaanse nationale team. De 29-jarige verdediger van het in de Serie B uitkomende Gubbio wordt daarmee door bondscoach Cesare Prandelli beloond voor zijn eerlijkheid.

Farina had een aanbod gekregen om voor 200.000 euro het bekerduel van 30 november tussen zijn club Gubbio en Cesena te beïnvloeden. De voetballer besloot hier niet op in te gaan maar juist naar de politie te stappen.

"Wat hij heeft gedaan, is geweldig. Hij heeft uitzonderlijke moed getoond", aldus bondscoach Prandelli. Hij gaf aan dat Farina als beloning in 2012 een uitnodiging zal krijgen voor de nationale ploeg.

IMF: gratis lening armste landen blijft

De armste landen ter wereld die geld lenen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), hoeven daar ook volgend jaar geen rente over te betalen. Dat heeft het IMF vrijdag bekendgemaakt.

De maatregel werd ingevoerd in 2009 en blijft gehandhaafd vanwege de huidige wereldwijde economische situatie. Ongeveer 80 van de in totaal 187 IMF-landen kunnen gebruikmaken van deze lening zonder rente. Circa 25 landen doen dat al, waarvan de meeste in Afrika liggen.

Boetes voor belastingontduikende advocaten

Drie Haagse advocaten hebben boetes tot 23 duizend euro gekregen voor belastingfraude en valsheid in geschrifte. Ook zijn zij veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag besloten. De advocaten hoefden jarenlang minder belasting te betalen door spullen die ze voor privégebruik kochten op rekening van hun kantoor te zetten.

De rechter vindt het zeer kwalijk dat de drie zich op deze manier hebben verrijkt en dat ze misbruik hebben gemaakt van hun positie. Bovendien hebben ze ernstige schade toegebracht aan het kantoor en de medewerkers.

Obama wil verlenging belastingverlaging

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat een belastingverlaging voor 160 miljoen Amerikanen snel met een jaar wordt verlengd. Het is volgens de president een 'make or break' moment voor de middenklasse in de Verenigde Staten. Obama zette vrijdag zijn handtekening onder de wetgeving.

Donderdag ging het Amerikaanse Congres akkoord met het verlengen van een verlaging van de loonbelasting met 2 maanden, na een jaar van politiek getouwtrek. Obama vindt echter dat meer werk nodig is. "Ik wil dat ze blijven werken, zonder drama, zonder vertraging, om een overeenkomst te bereiken om deze belastingverlaging over heel 2012 te verlengen."

De Amerikaanse president hoopt dat de belastingverlaging helpt de consumentenbestedingen aan te jagen en de hoge werkloosheid in de VS tegen te gaan.

Obama wil verlenging belastingverlaging
Obama wil verlenging belastingverlaging (Foto: ANP)

Maldiviërs eisen invoering sharia

Duizenden Maldiviërs zijn vrijdag de straat opgegaan om de invoering van de sharia te eisen. Tegelijkertijd hielden aanhangers van de Maldivische regering elders een tegenbetoging. Zij uitten hun vrees voor 'religieus extremisme'.

Ruim drieduizend mensen gaven vrijdag gehoor aan de oproep van de oppositiepartij Adhalaat. Deze Gerechtigheidspartij wilde met een aantal andere godsdienstige groepen lucht geven aan hun zorg dat president Mohammed Nasheed islamitische beginselen zou schenden. "We hebben je verkozen om volgens de sharia te regeren", was op de spandoeken die de betogers meedroegen te lezen.

Nasheeds Maldivische Democratische Partij had demonstranten opgetrommeld om de oppositiebetoging weerwerk te bieden door een 'gematigd geluid' te laten klinken. De president beweerde eerder dat de sharia-demonstranten in werkelijkheid uit zijn op de invoering van islamitische lijfstraffen als steniging en amputaties.

Op de Maldiven, een eilandengroep in de Indische Oceaan met driehonderdduizend inwoners, is enkel de islam toegestaan. Hoewel lijfstraffen op de archipel niet worden toegepast, staan vrijheidsrechten er onder druk. Blogger Khilath Rasheed, die tot meer godsdienstvrijheid opriep, wordt al een week vastgehouden. Amnesty International noemt Rasheed een politieke gevangene en eist zijn onmiddellijke vrijlating.


Maldiviërs eisen invoering sharia (Foto: Novum)

Tshisekedi beëdigt zichzelf als president Congo

Oppositieleider Etienne Tshisekedi heeft zich vrijdag benoemd tot president van Congo. De plechtigheid vond in kleine kring in Tshisekedi's woning plaats omdat de politie de oppositieleider en zijn aanhang de toegang ontzegde tot het stadion waar hij de zelfinauguratie had willen voltrekken.

De Congolese politie zette traangas in om aanhangers van Tshisekedi van het Martelarenstadion in de hoofdstad Kinshasa weg te houden. Ook in de wijk waar Tshisekedi woont en veel steun geniet was veel politie op de been. Omdat agenten de 79-jarige politicus beletten de gang naar het stadion te maken besloot hij volgens zijn woordvoerder de ceremonie thuis, in gezelschap van een twaalftal vertrouwelingen, uit te voeren.

De Congolese regering noemde de eigenmachtige inauguratie van Tshisekedi vrijdag een 'gebeurtenis van niets' en 'een zeer betreurenswaardige daad'. Dinsdag werd president Joseph Kabila, die volgens de kiesraad de onlangs gehouden presidentsverkiezingen heeft gewonnen, voor een tweede ambtstermijn beëdigd. Tshisekedi heeft de verkiezingen frauduleus genoemd en zichzelf tot winnaar uitgeroepen.

De verkiezingsuitslag was volgens internationale waarnemers ongeloofwaardig, maar zij vrezen voor een bloedbad als Tshisekedi zijn overwegend arme aanhang vraagt uit protest de straat op te gaan. Door de zelfinauguratie van Tshisekedi kan het verkiezingsgeweld volgens waarnemers oplaaien.

Zo'n duizend aanhangers van de oppositieleider waren vrijdagochtend in de buurt van het stadion samengedromd. Verscheidene tanks betrokken even verderop de wacht. Maar volgens inspecteur-generaal van politie Charles Bisengimana bleef het vrijdag rustig in Kinshasa.


Tshisekedi beëdigt zichzelf als president Congo (Foto: Novum)

Ruim 2200 bestuurders verdienen boven norm

Ruim tweeduizend bestuurders in de publieke en semipublieke sector verdienden in 2010 meer dan de wettelijk gestelde norm. Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) vrijdag weten. Bij 470 van de 2229 onderzochte instellingen werkten bestuurders die meer dan het gemiddelde ministerssalaris van 193.000 euro verdienen.

Het gaat om bestuurders van rijk, gemeenten, provincies en waterschappen, maar ook van de publieke omroep, zorg- en onderwijsinstellingen, CBS, CBR, en de luchtverkeersleiding. Van de 2165 functionarissen die boven de norm zaten bedroeg het salaris gemiddeld 234 duizend euro. 51 van hen werkten bij overheidsorganisaties, de overigen bij een semipublieke instelling.

De overheid heeft op dit moment nog geen instrumenten om de norm te handhaven of bij overschrijding in te grijpen. Naar verwachting is dat pas in 2014 het geval, als de Wet Normering Topinkomens door de Eerste Kamer is goedgekeurd.

Man zwaargewond na klim in hoogspanningsmast

Een 23-jarige man uit Sint Annaparochie is vrijdagmorgen zwaargewond geraakt, nadat hij in Leeuwarden in een hoogspanningsmast geklommen was. Hij is met zware brandwonden overgebracht naar het Martiniziekenhuis in Groningen.

Omwonenden van het transformatorstation aan de Kanaalweg in de Friese hoofdstad hebben een lichtflits en een vuurbal die naar beneden viel gezien. Even na acht uur vonden passanten de man brandend op de grond. Hoewel hij nog ademde, was hij niet meer aanspreekbaar. De passanten schakelden direct de hulpdiensten in.

Door de klap was in heel Leeuwarden een korte dip in de elektriciteitsvoorziening te merken. Het is niet bekend waarom de man de mast met een hoogspanningslijn van 110 kilovolt beklom.

Senna in beeld bij Williams

Het is goed mogelijk dat er in 2012 weer een Senna voor het Formule 1-team Williams zal gaan racen. Bruno Senna is namelijk gezien bij de Williams-fabriek in Grove, zo weet Globo Esporte te melden. In 1994 reed oom Ayrton Senna een aantal wedstrijden voor Williams tot hij bij een raceongeval het leven liet.

Senna zou enkele tests hebben afgelegd en met een aantal engineers hebben gesproken. De Braziliaan kan zowel sponsorgeld in het laatje brengen als de ervaringen met de Renault-motoren overbrengen. Dat kan ook Vitaly Petrov die tien miljoen aan sponsorgelden kan overleggen.

Williams stapt deze winter over van Cosworth naar Renault als motorenleverancier en heeft over belangstelling niet te klagen. Pastor Maldonado is al vastgelegd, maar wie wordt zijn teamgenoot? Rubens Barrichello was het afgelopen seizoen en ook nu wil de Braziliaan, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Naast Senna en Petrov worden ook Adrian Sutil, Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari genoemd.


Senna in beeld bij Williams (Foto: Pro Shots)

Slachtoffers Purmerland werden doodgeschoten

De twee mannen die dinsdagavond dood zijn gevonden op een parkeerterrein in Purmerland zijn door schotwonden om het leven gekomen. Het gaat om een 40-jarige Purmerender en een 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, meldt de politie vrijdag.

De man uit Purmerend is een bekende van de politie. Volgens de politie zijn de mannen dinsdag in de loop van de avond doodgeschoten. Een voorbijganger ontdekte de stoffelijke overschotten op de parkeerplaats aan het Burgtpad. De politie is op zoek naar getuigen van de schietpartij.

Dochtertje zingt André Kuipers toe

Vrienden en familie hebben de crew van ruimtestation ISS vrijdag veel succes gewenst voor de komende maanden. Dochtertje Sterre van astronaut André Kuipers kreeg de lachers van het controlecentrum in Moskou op haar hand, door luidkeels voor haar vader 'Zie ginds komt de Stoomboot' te zingen.

Ook van zijn moeder kreeg Kuipers warme woorden mee. "Ik ben heel erg trots op je."

Kuipers demonstreerde aan zijn familie en aan alle kijkers die zijn toespraak wereldwijd via de website van de Nasa konden volgen, hoe het is om gewichtsloos te zijn. Ook liet hij een plastic zak met thee zien, die hij na de videoverbinding zou gaan drinken.

Kuipers moest kort na de lancering even wennen aan de gewichtsloosheid. Verder gaat het prima met hem. "Ik voel me hier helemaal thuis", aldus de Nederlandse astronaut.

Verdacht pakketje onder auto in Rotterdam

In Rotterdam is vrijdagavond een verdacht pakketje onder een auto gevonden. De politie heeft uit voorzorg het Marconiplein en de Schiedamseweg afgesloten, zegt een woordvoerder.

Het pakketje werd ontdekt door de automobilist die er vervolgens mee naar het bureau aan de Schiedamseweg reed. De politie heeft een explosievenexpert ingeschakeld om het pakketje te ontmantelen.

Door het incident rijden tramlijnen 4 en 8 niet tussen het Marconiplein en de Schiedamseweg. De politie roept op het afgezette gebied te vermijden.

[OS 2012] De Specials

Op 27 juli wordt in Londen de openingsceremonie gehouden van de 27e Olympische Spelen. In aanloop naar de Spelen toe zal FOK!sport vanaf januari wekelijks op vrijdag een special publiceren. Hierin wordt onder andere vooruit gekeken naar de Spelen van Londen, teruggeblikt op eerdere Spelen en worden Nederlandse deelnemers voorgesteld. Op deze pagina zijn alle eerder gepubliceerde specials terug te vinden. 

6 januari - [OS 2012] Hoe Londen de Spelen kreeg
13 januari - [OS 2012] Estafettevrouwen weer op weg naar goud
20 januari - [OS 2012] Vier maal goud voor de Vliegende Huisvrouw
27 januari - [OS 2012] Steve Redgrave; de Britse olympsiche held

3 februari - [OS 2012] Olympic Park, het hart van de Spelen
10 februari - [OS 2012] Henk Grol op zoek naar revanche
17 februari - [OS 2012] 1908; de eerste Spelen in Londen 
24 februari - [OS 2012] Holland Heineken House

2 maart - [OS 2012] De stadions deel 1
9 maart - [OS 2012] Bouwmeester; een zekerheid voor goud?
16 maart - [OS 2012] Het Dream Team op weg naar goud deel 1
23 maart - [OS 2012] Het Dream Team op weg naar goud deel 2
30 maart - [OS 2012] Michael Phelps; het succes ontrafeld

6 april - [OS 2012] De stadions deel 2
13 april - [OS 2012] Rutger Smith; de lange weg terug naar de top
20 april - [OS 2012] Naim Süleymanoglu, een bijzonder verhaal
27 april - [OS 2012] De moderne vijfkamp

4 mei -  [OS 2012] De stadions deel 3
11 mei - [OS 2012] Li Jiao en Li Jie; Nederlands tafeltennishoop
18 mei - [OS 2012] Spitz vs Phelps
25 mei - [OS 2012] Sebastian Coe

1 juni - [OS 2012] De stadions deel 4
8 juni - [OS 2012] Edward Gal; verder zonder zijn wonderpaard
15 juni - [OS 2012] Bloed in het water
22 juni - [OS 2012] De openingsceremonie
29 juni - [OS 2012] Charles Pahud de Mortanges, een groot olympiër

6 juli - [OS 2012] De stadions deel 5
13 juli - [OS 2012] Martina; noodgedwongen Nederlander
20 juli - [OS 2012] Terugblik Spelen 2008

George Michael vond tijd in ziekenhuis een verschrikking

George Michael noemt zijn verblijf in een Weens ziekenhuis de 'ergste tijd van zijn leven'. De zanger, die eind november werd getroffen door een zware longontsteking, werd donderdagochtend ontslagen uit het ziekenhuis.

"Ik voel me geweldig", tekende het Britse Sky News op uit de mond van de zanger, die bij zijn huis in Londen met journalisten sprak. "Ik ben nog erg zwak, maar ik voel me goed. Ze zijn drie weken bezig geweest met mij in leven houden."

De 48-jarige zanger zegt niet alle details van zijn verblijf te willen openbaren om zijn familie te sparen. "Maar het was verreweg de ergste maand van mijn leven." Michael heeft naar eigen zeggen mazzel dat hij er nog is en prijst de artsen die hem behandelden. "Het ziekenhuis waar ik naartoe werd gebracht, was de beste plek in de wereld waar ik terecht kon komen."

Bertens niet naar finale ITF Ankara

Tennister Kiki Bertens is er niet in geslaagd om de eindstrijd te halen van het ITF-toernooi in Ankara. Onze landgenote verloor in de halve finales in drie sets van de Russische Valeria Savinich; 6-7, 6-1 en 6-2.

Bertens, ongeplaatst in de Turkse hoofdstad, wist de eerste set met een tiebreak nog te winnen, maar had vervolgens weinig in te brengen tegen haar Russische opponente. Savinich treft in de finale de Française Kristina Mladenovic, die Elina Svitolina uit Oekraïne versloeg.

Gratis Kerstmanpak voor Dungeon Defenders

De pc-versie van Dungeon Defenders krijgt een kerstcadeau van de makers. Voor een gelimiteerde tijd heeft men een gratis DLC uitgebracht met verschillende kerstoutfits, nieuwe missies en een heuse sneeuwmaneindbaas. Alles onder de naam Etherian Holiday Extravaganza.

Als extraatje tijdens de kerstperiode is het spel nu ook afgeprijsd op Steam te verkrijgen voor een kleine tien dollar.

Dungeon Defenders is verkrijgbaar op pc, Xbox Live Arcade en PlayStation Network.

Crisis- en herstelwet wordt permanent

De crisis- en herstelwet wordt permanent gemaakt. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten, maakte minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) na afloop bekend. De wet zou oorspronkelijk tot 1 januari 2014 gelden. Het kabinet heeft besloten om de wet nu voor onbepaalde tijd te verlengen.

Wel is de wet op een paar punten aangepast. Zo geldt een kortere procedure om tijdelijk van een bestemmingsplan te mogen afwijken. Dat kan bijvoorbeeld bijdragen aan het beter benutten van leegstaande kantoorpanden voor andere functies.

De crisis- en herstelwet was een persoonlijk project van oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) en was bedoeld om tijdens de vorige economische crisis voor extra banen te zorgen. Dankzij de wet worden veel regels, bijvoorbeeld op het gebied van milieu, opzijgezet. Dat maakt het mogelijk sneller wegen aan te leggen en andere grote bouwprojecten uit te voeren.

Komend jaar flipperen met de Hulk

De flipperspellen van Zen Studios, Pinball FX2 en Marvel Pinball, krijgen ergens volgend jaar een flipperkast met de Hulk. Dat blijkt uit een post van Mel Kirk, een van de belangrijke mensen bij Zen Studios, in een forum.

"Everything that comes from Marvel next year will be bigger, not necessarily character specific," zegt Kirk bij navraag over de nieuwe flipperkast. "Hulk will be the main character, but it will be based on something in the Marvel storyline."

The Hulk

Politie China zet weer traangas in tegen betogers

De oproerpolitie in de Zuid-Chinese havenstad Haimen heeft vrijdag voor de derde keer deze week traangas ingezet tegen demonstranten. Het was de vierde dag op rij dat het tot een treffen kwam tussen de politie en betogers in de stad. De demonstranten eisen dat de bouw van een nieuwe kolencentrale wordt geschrapt.

De inwoners van Haimen menen dat een reeds bestaande kolencentrale de oorzaak is van een toename van het aantal kankergevallen en zware vervuiling van de zee. Vissers vrezen dat de bouw van nog een kolencentrale een verdere aanslag op hun kostwinning zal zijn.

De protesten begonnen dinsdag toen duizenden mensen een overheidskantoor in Haimen belegerden en een snelweg blokkeerden. Toen de oproerpolitie de betogers met traangas probeerde te verdrijven kreeg ze stenen en flessen naar het hoofd gegooid. Bij de confrontaties die hierop volgden raakte een onbekend aantal demonstranten en politieagenten gewond.

De lokale regering zei dinsdag dat het de bouw van de nieuwe kolencentrale voorlopig opschort, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua. De betogers zeggen echter nog niets van de autoriteiten te hebben vernomen. Naar verluidt zijn diverse jonge demonstranten opgepakt.


Politie China zet weer traangas in tegen betogers (Foto: Novum)

Doden bij explosie brandstofleiding Colombia

Bij de ontploffing van een brandstofleiding in Colombia zijn vrijdag zeker elf doden gevallen. Van de 72 gewonden zijn vijftien er slecht aan toe, aldus Carlos Mario Garcia die namens de lokale rampenbestrijdingsdienst ter plaatse was.

De explosie vond plaats in de centraal gelegen provincie Riseralda, zo'n 170 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Bogota. De brandweer is de brand die na de ontploffing uitbrak inmiddels meester.

De pijpleiding, die benzine en diesel vervoert, wordt gebruikt door de Colombiaanse oliemaatschappij Ecopetrol. Minister van mijnbouw en energie Mauricio Cardenas vermoedt dat dieven hebben geprobeerd brandstof te ontvreemden via een van de brandstofventielen. De autoriteiten hebben een onderzoek naar de toedracht van de explosie ingesteld.

Volgens Garcia zijn omwonenden van de plaats des onheils geëvacueerd. Zeker dertig woningen zijn beschadigd of zelfs verwoest.

Cameron belooft Falklandeilanden nooit op te geven

Groot-Brittannië zal de soevereiniteit over de Falklandeilanden nooit tegen de zin van de eilandbewoners aan Argentinië overdragen. Dat heeft de Britse premier David Cameron de eilandbewoners vrijdag in zijn kerstboodschap beloofd.

Cameron hekelde de 'ongerechtvaardigde en averechts werkende' pogingen van de Argentijnse regering om de scheepvaartverbindingen met de archipel te verstoren. Argentinië heeft buurlanden ertoe aangezet schepen die de vlag van de Falklandeilanden voeren de toegang tot hun havens te ontzeggen.

De eilandengroep voor de zuidpunt van Argentinië valt sinds 1833 onder Brits bestuur. Argentinië betwist echter de Britse soevereiniteit. In april 1982, in de nadagen van de dictatuur in Argentinië, besloot dictator Leopoldo Galtieri tot een invasie. De oorlog die volgde eindigde op 14 juni met de overgave van Argentinië.

Hoewel Argentinië en Groot-Brittannië in de jaren negentig weer diplomatieke betrekkingen aanknoopten, blijft Londen weigeren de soevereiniteit over de Falklandeilanden op te geven.

Mihaylov voetballer van het jaar in Bulgarije

Nikolay Mihaylov heeft een mooie prijs in de wacht gesleept. De doelman van FC Twente is in zijn vaderland Bulgarije tot voetballer van het jaar verkozen. Hij kreeg de voorkeur boven onder meer Manchester United-spits Dimitar Berbatov.

De aanvoerder van Aston Villa, Stilian Petrov, eindigde als tweede bij de verkiezing. De derde plaats was voor Berbatov. De aanvaller won de prijs al zeven keer.

Mihaylov won dit jaar met FC Twente de KNVB Beker en hij moest op de laatste speeldag het landskampioenschap aan Ajax laten. Sinds medio 2010 is hij de vaste keus onder de lat bij FC Twente. Hij verdrong Sander Boschker uit de basis.


Mihaylov voetballer van het jaar in Bulgarije (Foto: Pro Shots)

Afscheid Vaclav Havel met emotionele ceremonie

Tal van Tsjechen en tientallen wereldleiders hebben vrijdag ontroerd afscheid genomen van Vaclav Havel. De voormalige Tsjechische president werd met groots vertoon uitgeleide gedaan. De plechtigheid was de slotakte van een week van nationale rouw en weemoed.

Kerkklokken beierden boven Praag, en een sirene riep heel het land op een minuut stilte te betrachten ter nagedachtenis aan de dwarse toneelschrijver die de omverwerping van het communistische bewind in 1989 leidde. Havels weduwe Dagmar, zijn familie, vrienden en de leiders van tientallen landen verzamelden zich vrijdag in de Sint Vitus-kathedraal, onderdeel van de Praagse burcht die uitkijkt over de Tsjechische hoofdstad, voor de rouwdienst. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, de Franse president Nicolas Sarkozy, de Britse premier David Cameron en zo'n duizend andere aanwezigen bogen het hoofd voor Havels in de Tsjechische driekleur gehulde doodskist.

Havel werd in de Sint Vitus, waar sinds 1875 geen staatsbegrafenis was gehouden, uitgeleide gedaan door zijn politieke aartsrivaal en twee van zijn naaste vrienden. De Tsjechische president Vaclav Klaus, minister van buitenlandse zaken Karel Schwarzenberg en de voormalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Madeleine Albright zongen zijn lof. "We zullen hem vreselijk missen, maar we zullen hem nooit en te nimmer vergeten", zei de van origine Tsjechische Albright in haar moerstaal.

Aan het slot van de plechtigheid klonk het Tsjechische volkslied en werden 21 saluutschoten gelost. Applaus klaterde op toen Havels kist door een erewacht door de Gouden Poort van de kathedraal naar het crematorium werd gedragen. Daar neemt de familie in besloten kring afscheid, en begraaft de urn met Havels as vervolgens in het familiegraf op het Vinohrady-stadskerkhof. Hij krijgt daar een plaats naast de resten van zijn eerste vrouw Olga, die in 1996 overleed.

Havel, die in 2003 het presidentschap neerlegde, stierf zondagochtend in zijn slaap in zijn buitenhuis op het Noord-Tsjechische platteland. De 75-jarige kettingroker leed sinds de jaren die hij in een communistische cel doorbracht aan een reeks longkwalen.

Sinds zijn verscheiden hebben vele Tsjechen bloemen en kaarsjes gelegd aan de voet van nationale monumenten, zoals het gedenkteken voor de Fluwelen Revolutie van 1989. Vergelijkbare spontane acties vonden in heel het land plaats. Het was het grootste nationale rouwbetoon sinds de dood van Tomas Masaryk, de eerste president na de onafhankelijkheid, in 1937.

Vrijdag volgden duizenden opeengepakte Tsjechen op een binnenplaats van de Praagse burcht de herdenkingsdienst op grote televisieschermen. Eerder deze week trotseerden zij de kou en wachtten urenlang in de rij om de opgebaarde Havel de laatste eer te bewijzen. Velen van hen vergezelden weduwe Dagmar woensdag toen zij in een serene processie haar man door de hoofdstad naar de burcht begeleidde.


Afscheid Vaclav Havel met emotionele ceremonie (Foto: Novum)

Rellen bij schoenenverkoop VS

Bij een winkelcentrum in het Amerikaanse Seattle zijn vrijdag rellen uitgebroken onder het winkelend publiek. De politie zag zich genoodzaakt pepperspray in te zetten, omdat er duw- en trekpartijen ontstonden onder de mensen die in de rij stonden voor nieuwe Nike-sneakers.

Volgens de politie zijn ongeveer twintig mensen besproeid met pepperspray. Een man werd gearresteerd voor mishandeling, omdat hij een agent zou hebben geduwd. In totaal stonden ongeveer duizend mensen te wachten om als een van de eersten de retro Air Jordan-sneakers te pakken te krijgen.

Ook elders in het land leidde de verkoop van de schoenen tot onlusten. In een voorstad van Atlanta werden vier mensen gearresteerd. Zij braken een deur open van een winkel die de basketbalschoenen verkocht.

Amsterdam stelt energiebedrijven ultimatum

De gemeente Amsterdam stelt een ultimatum aan dertig energiebedrijven die niet melden wanneer huishoudens hun energierekening niet betalen en dreigen te worden afgesloten. Als de energiebedrijven niet op korte termijn contact opnemen met de gemeente, worden ze op een zwarte lijst gezet, meldt de gemeente vrijdag.

Freek Ossel, wethouder van armoedebeleid in de hoofdstad, vindt het onacceptabel dat mensen worden afgesloten van gas en licht zonder dat de gemeente deze huishoudens kan helpen. Volgens de wethouder ontkent Den Haag het probleem en onderneemt de gemeente daarom zelf actie tegen de energiebedrijven.

Volgens cijfers van Alliander werden vorig jaar in Amsterdam 1555 huishoudens van energie afgesloten. Dit jaar staat de teller volgens het netwerkbedrijf op 1873 afsluitingen. De gemeente verwacht dat dit jaar uiteindelijk meer dan tweeduizend huishoudens worden afgesloten.

De toename komt volgens de gemeente grotendeels door de crisis, maar ook doordat energiebedrijven niet de gegevens van mensen doorgeven die de energierekening niet meer betalen. De gemeente wil daarom de energiebedrijven die niet aan hun verplichting voldoen met naam en toenaam op een website publiceren.

Energiebedrijven zijn wettelijk verplicht om aan te geven wanneer een huishouden een zodanige betalingsachterstand heeft dat afsluiting dreigt. Zo kan de gemeente de mensen in de schuldhulpverlening krijgen en hen helpen.

De gemeente onderzocht het aantal afsluitingen in de stad nadat zaterdag bekend werd dat steeds meer huishoudens moeite hebben om de energierekening te betalen.

Kovalainen hint naar contractverlenging bij Caterham

Terwijl het Silly Season voor 2012 nog aan de gang is praat Heikki Kovalainen al over 2013. De Fin rijdt sinds 2010 voor Lotus dat volgend jaar onder de naam Caterham zal gaan racen. Hoewel hij de overstap naar een topteam nog wel wil maken sluit hij een langer verblijf bij zijn huidige team niet uit.

"Dat hangt af van de prestaties van de auto. Ik kan er geen percentage aan hangen, maar als we ons op dit tempo blijven ontwikkelen, is de kans groot dat ik bij dit team blijf," zei Kovalainen tegen Turun Sanomat. De Fin die eerder voor Renault en McLaren reed kende een goed seizoen en gaf daarna aan dat hij zich weer klaar voelde om een stap hogerop te zetten. "Maar ik ben ook benieuwd naar wat ik bij Caterham kan bereiken. Laten we in de zomer kijken hoe de situatie dan is."

Vos wint ook veldrit in Diegem

Veldrijdster Marianne Vos heeft vandaag haar derde overwinning binnen een week weten te boeken. De regerend wereldkampioene was al de beste in de Belgische plaatsen Essen en Namen en wist vandaag ook in Diegem als eerste de finish te bereiken.

Lucie Chainel Lefevre uit Frankrijk finishte als tweede en had een achterstand van meer dan anderhalve minuut op Vos. De Belgische Sanne Cant eindigde op twee minuten als derde. Vos liet zich al meteen vanaf de eerste ronde vooraan zien. Op een steile strook bergop bleef onze landgenote op de fiets, waar de concurrentie lopend omhoogging. Ook in de zandbak was Vos de enige veldrijdster die tot het einde op de fiets kon blijven. De podiumposities lagen halverwege de rit al vast.

"Vooral in de zandbak kon ik het verschil maken. Mijn conditie is duidelijk al heel goed. Ik hoop met het oog op de wereldkampioenschappen nog wel wat te verbeteren, maar reuzensprongen zal ik niet meer maken", aldus onze landgenote na afloop in Diegem.

Mexicaanse griep kostte 340 miljoen euro

De Mexicaanse griep heeft de overheid ruim 340 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit het kostenoverzicht dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De aanschaf van de 34 miljoen vaccins, inclusief spuiten, kostte ruim 250 miljoen euro en de uitvoeringskosten voor huisartsen en GGD'en ruim 75 miljoen. Het overige geld werd besteed aan distributie, onderzoek en aan communicatie over de pandemie, die in 2009 uitbrak.

In september van dit jaar werd bekend dat de overheid 144 miljoen euro heeft verspild door te veel vaccins in te slaan. Het doorverkopen van de vaccins die over waren heeft slechts twee miljoen euro opgeleverd, zo blijkt uit het vrijdag gepresenteerde kostenoverzicht. Ongeveer 250 duizend zijn aan het buitenland verkocht en zo'n drie miljoen vaccins gingen retour naar de farmaceuten. De overige twintig miljoen vaccins zijn weggegooid.

Schippers laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de inkoop van de vaccins. Dat moet inzicht geven in het verloop van de onderhandelingen tussen de overheid en de farmaceutische industrie.

In een Kamerdebat gaf Schippers eerder toe dat de onderhandelingspositie van de overheid verre van ideaal was toen de Mexicaanse griep zich verspreidde. "De tijdsdruk en de vraag naar vaccins was enorm groot. Het aanbod was beperkt. Dat is lastig onderhandelen", zei de minister.

Albert Verlinde doet niet mee met Musical Awards

Albert Verlinde Entertainment stuurt geen enkele productie in voor de komende Musical Awards. De huidige opzet van de awardshow heeft geen toegevoegde waarde, stelt algemeen directeur Jeroen Dona. "We moeten vernieuwen en veranderen om musicals op een plezierige manier onder de aandacht te blijven brengen van het grote publiek."

Volgens Dona is er het afgelopen jaar bij de organisatie op aangedrongen een aantal dingen te veranderen. "Ze hebben ons keurig aangehoord, maar niets met onze adviezen gedaan." Het gala kreef in oktober veel kritiek, memoreert hij. "Wij vinden dat we zo niet door kunnen gaan. Het elan is er na elf jaar af en de kijkcijfers dalen."

Een van de critici is Sanne Kraaijkamp. De John Kraaijkamp Musical Awards zijn naar haar vader, de in juli overleden komiek Johnny Kraaijkamp, vernoemd. "Ik kan alleen maar hopen dat de mensen van de stichting inzien dat dit een aanfluiting was en volgend jaar wel weer het hele gebeuren zijn officiële galakarakter terug zullen geven", schreef ze op haar website. Het gala verhuisde van de AVRO naar RTL en werd voor het eerst door Carlo Boszhard en Irene Moors gepresenteerd.

Dona vindt het wel belangrijk om musicals onder de aandacht te blijven brengen. "Als je merkt dat het huidige format niet meer aanslaat, moet je vernieuwen en veranderen. Je moet niet bang zijn om een jaartje rust te nemen om weer iets nieuws te bedenken waar de hele branche en alle theaterproducenten baat bij hebben."

Tussenstand Serious Request ruim 3,5 miljoen

Met nog 1 dag voor de boeg heeft 3FM Serious Request al 3.581.305 euro opgeleverd. Vorig jaar stond de teller na 5 dagen verzoeknummers draaien vanuit het Glazen Huis op 3.128.049 euro en werd de actie op kerstavond beëindigd met het recordbedrag van 7,1 miljoen euro.

De vastende dj's Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Timur Perlin verwachten dat ook dit jaar weer het meeste geld op de laatste dag binnenkomt. Ze verblijven sinds zondagavond in de studio op de Beestenmarkt in Leiden om geld in te zamelen voor het Rode Kruis.

Tussenstand Serious Request ruim 3,5 miljoen
Tussenstand Serious Request ruim 3,5 miljoen (Foto: ANP)

André Kuipers gearriveerd bij ISS

André Kuipers is gearriveerd bij het internationale ruimtestation ISS. De Sojoezcapsule met aan boord de Nederlandse astronaut en zijn collega's Don Pettit uit Amerika en de Rus Oleg Kononenko werd om 16.23 uur Nederlandse tijd vastgekoppeld aan het ISS.

Het luik naar het ruimtestation wordt omstreeks 19.00 uur geopend. De drie astronauten worden dan welkom geheten door de huidige bemanning, bestaande uit de Amerikaan Dan Burbank en de Russische Anton Sjkaplerov en Anatoli Ivanisjin.

De 53-jarige Kuipers werd woensdag gelanceerd vanaf lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. De reis staat in het teken van wetenschappelijke experimenten, innovatie en educatie. Naar verwachting keert Kuipers medio mei weer terug op aarde.

Kuipers is bezig met zijn tweede ruimtereis. In 2004 verbleef hij al eens tien dagen in het ISS. Hij was daarmee na Wubbo Ockels de tweede Nederlander in de ruimte.


André Kuipers gearriveerd bij ISS (Foto: Novum)

Twaalf jaar cel voor schietpartij Eindhoven

Een 24-jarige man die vorig jaar het twee mensen neerschoot in het centrum van Eindhoven moet twaalf jaar de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch vrijdag bepaald.

De verdachte schoot in december met voorbedachten rade op twee mannen. De rechter acht daarom poging tot moord en poging tot doodslag bewezen. Het incident vond plaats op de Markt, waar op dat moment dj's van 3FM geld inzamelden voor het goede doel.

De man wordt tevens veroordeeld voor het bezit van een pistoolmitrailleur. Ook moet hij een schadevergoeding van 65.000 euro betalen.

Bij het bepalen van de straf hield de rechter rekening met het onherstelbare leed dat de verdachte aanrichtte. Een van de slachtoffers blijft vermoedelijk voor de rest van zijn leven verlamd. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Schippers: Vrouwen met borstimplantaten naar arts

Vrouwen die de omstreden borstimplantaten van het Franse bedrijf Poly Implants Prothèses (PIP) hebben, moeten zich melden bij hun specialist of kijken op de website van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat advies gaf minster van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad.

De bewindsvrouw wees erop dat de IGZ in september vorig jaar al vrouwen met implantaten van PIP en M-Implants heeft opgeroepen om zich te melden bij een arts. "Dat advies geldt nog steeds."

De handel in en het implanteren van deze producten zijn in Nederland al langer verboden. Er liepen vorig jaar ongeveer duizend vrouwen rond met implantaten van deze merken. Hoeveel dat er nu zijn is niet bekend, omdat niet wordt bijgehouden hoeveel van hen de implantaten hebben laten verwijderen.

Schippers benadrukte dat niet is gebleken dat er een verhoogd risico is op kanker, zoals was gesuggereerd. In Frankrijk mogen alle ongeveer tienduizend vrouwen met PIP-implantaten die op kosten van de overheid laten verwijderen.


Schippers: Vrouwen met borstimplantaten naar arts (Foto: Novum)

"Vijf procent kans dat we van Ajax of AZ winnen"

Gisteren werd Topklasser GVVV tijdens de loting gekoppeld aan de winnaar van de gestaakte partij tussen AZ en Ajax. Dennis van Meegdenburg, de 37-jarige routinier van GVVV, was enorm blij met de loting.

"Dit is super. Beter kun je het niet treffen. Althans, beter misschien wel want het wordt lastig maar het is een droomloting. Ajax heeft mijn voorkeur, dat is al jaren een topclub. Op m'n 37ste in de Arena spelen tijdens de kwartfinale van de KNVB-beker, dat had ik nooit verwacht", aldus Van Meegdenburg.

"We gaan hoe dan ook genieten, wie de tegenstander ook wordt, de droom pakken ze ons niet meer af. Ik schat onze kansen in op vijf procent, misschien dat de tegenstander ons gaat onderschatten", liet de routinier verder weten, die met GVVV al twee keer eerder in het bekertoernooi wist te verrassen.

Van Meegdenburg, die met GVVV op dit moment derde staat in de Topklasse Zaterdag, vervolgde: "Toen we de vorige ronde door waren (0-3 overwinning op Excelsior, red.) hoopten we op een mooie tegenstander als FC Twente, Ajax of PSV. Het wordt namelijk steeds zwaarder. Tegen Sparta dachten we dat we niet doorgingen. De trainer was gaan kijken en kwam terug met de mededeling dat we een goede kans maakten, dat resulteerde in een lacherige reactie. Toch staan we nu mooi in de kwartfinale."

Dreiging cybercrime neemt toe

Het aantal gevallen van digitale spionage en digitale criminaliteit is het afgelopen jaar toegenomen. Zowel overheden als bedrijven zijn regelmatig doelwit van cybercrime geweest. Dat blijkt uit het eerste Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN), dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag naar de Kamer heeft gestuurd.

De cyberaanvallen zijn gericht op het verkrijgen van vertrouwelijke informatie met economische of politieke waarde. Volgens Opstelten brengt de 'hoge en zich snel ontwikkelende dreiging' hoge kosten met zich mee.

Het kabinet heeft maatregelen genomen cybercrime aan te pakken. Zo is voor bedrijven informatie beschikbaar gesteld waarmee ze hun digitale weerbaarheid kunnen vergroten en wordt er de komende jaren in geïnvesteerd de militaire dreiging van digitale spionage het hoofd te bieden.

Sony Ericsson stopt als sponsor WTA

Sony Ericsson houdt het na volgend jaar voor gezien als sponsor van de WTA, de overkoepelende organisatie van het vrouwentennis. Het elektronicabedrijf ging in 2005 een zesjarige verbintenis aan met de WTA voor 88 miljoen dollar. De overeenkomst werd begin dit jaar verlengd tot het einde van 2012

Na het aflopen van het verlengde contract moet de WTA op zoek naar een nieuwe geldschieter. "2012 wordt het achtste en laatste jaar van de samenwerking", meldt de WTA.

Adele heer en meester in muzieklijsten

Adele heeft de bestverkochte cd van het jaar op haar naam staan. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de Album Top 100. Het tweede album van de Britse zangeres, 21, stond in totaal dertig weken op de hoogste plaats van de albumlijst. Ook in de jaarlijst van singles voert ze de boventoon.

De 23-jarige is maar liefst drie keer terug te vinden in de top tien van singles. Zo staat ze bovenaan met Rolling in the Deep en neemt ze de achtste en tiende positie in met Set Fire to the Rain en Someone Like You.

In de albumlijst staat Anouk tweede met To Get Her Together. De derde positie is voor Coldplay met Mylo Xyloto. Caro Emerald, die vorig jaar het jaaroverzicht aanvoerde, is nog steeds terug te vinden in de hoogste regionen van de lijst. Haar debuutalbum, Deleted Scenes From the Cutting Room Floor, dat eind januari vorig jaar uitkwam, staat vierde.

Behalve Adele staan in de top drie van de singlelijst Alexis Jordan met Happiness en Gotye ft. Kimbra met Somebody That I Used To Know. De hoogst genoteerde Nederlandse artiest is Gers Pardoel met Ik Neem Je Mee. De rapper staat op de vijfde plaats.


Adele - Rolling In The Deep

Verdediger loopt gescheurde teelbal op

Blackburn Rovers is op dit moment de hekkensluiter van de Premier League, maar niemand kan de spelers verwijten dat ze geen inzet tonen tijdens de wedstrijden. Zo voetbalde Scott Dann, verdediger van de Rovers, afgelopen weekend in het duel tegen West Bromwich Albion (1-2 verlies) de laatste twintig minuten met een gescheurde teelbal.

Dann wist in de wedstrijd namens Blackburn te scoren, maar heeft zich daarbij waarschijnlijk iets te ver gestrekt. Na de wedstrijd klaagde hij over pijn in de liesstreek, maar de medische staf van de Engelse ploeg kon niets ernstigs vinden.

Pas in de avond kwam Dann achter de ernst van de blessure en ging vervolgens naar het ziekenhuis. Daar werd de verdediger direct geopereerd. Blackburn Rovers kan daardoor zes weken niet beschikken over Dann.


Scott Dann (links) loopt gescheurde teelbal op (Foto: Pro Shots)

FOK!filmtip van de dag: March of the Penguïns

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat...March of the Penguïns.

Voor vanavond een schitterend gefilmde documentaire over de jaarlijkse tocht van de keizerpinguïns van Antartica, die vanuit zee het ijskoude land oplopen om op gevoel een plek te bereiken waar ze hun eieren kunnen leggen en uitbroeden. De Belgische komiek Urbanus verzorgt het begeleidende commentaar op een prettige, leuke manier.

March of the Penguïns is vanavond om 22:15 te zien op RTL 5.

Dodental aanslag Luik gestegen

Het dodental als gevolg van de aanslag in Luik op 13 december is opgelopen tot zeven, de dader meegerekend. Dat melden Belgische media vrijdag.

De 20-jarige Laurent Kremer raakte bij de aanslag ernstig gewond aan zijn hoofd. Sindsdien werd hij in het ziekenhuis kunstmatig in coma gehouden. Zijn toestand begon donderdag te verslechteren. Kremer is vrijdagochtend overleden.

Nordine Amrani richtte 13 december in Luik met handgranaten en een machinegeweer een bloedbad aan. Voor de aanslag schoot Amrani zijn schoonmaakster dood, haar lichaam werd in Amrani's garage gevonden. In totaal kwamen zeven mensen, onder wie Amrani, om het leven. Amrani pleegde zelfmoord.

El Clásico mogelijk in kwartfinale Spaanse beker

Vandaag werd in Spanje geloot voor de achtste finales van de Copa del Rey, het Spaanse bekertoernooi. Deze loting wees uit dat in de kwartfinales FC Barcelona en Real Madrid elkaar kunnen treffen. Beide topclubs moeten natuurlijk wel eerst hun partij in de achtste finales zien te winnen.

Begin januari zal Real Madrid het opnemen tegen Málaga, terwijl FC Barcelona de strijd aan zal gaan met Osasuna. De kwartfinales, waarin El Clásico dus weer mogelijk is, staan gepland voor 18 en 25 januari. Vorig seizoen troffen Barcelona en Real Madrid elkaar pas in de eindstrijd van het Spaanse bekertoernooi. Destijds won Real na verlenging met 1-0 van de Catalaanse ploeg.

Eerste naaktscène televisie online te bekijken

De eerste naaktscène uit de Nederlandse televisiegeschiedenis is vanaf vrijdagavond online te bekijken. De scène uit de serie De Stille Kracht uit 1974 is een van de eerste oude tv-series die toegankelijk wordt op een website die niet van de publieke omroep is. Voor de toegang moet wel worden betaald.

De site ximon.nl heeft een overeenkomst bereikt met de NPO, de koepelorganisatie voor de omroepen, zo meldde Ximon vrijdag. De NPO wilde de exploitatie van voor de publieke omroepen geproduceerde series eerst laten verbieden. De organisatie was bang een precedent te scheppen, waardoor 'straks alle commerciële partijen' zouden aankloppen.

Ximon is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Filmproducenten Nederland en EYE Film Instituut Nederland. Het had de steun van Nederlandse film- en televisieproducenten, individuele omroepen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Wat voor overeenkomst werd bereikt, is niet bekend.

Andere tv-klassiekers die online op aanvraag kunnen worden bekeken zijn onder meer de series Willem van Oranje uit 1984 en Duel in de Diepte uit 1979. Voorlopig zijn alleen series die door de AVRO en de KRO werden uitgezonden online te zien.

De scène uit de serie is niet het eerste televisienaakt. In de eerste aflevering van het VPRO-programma Hoepla uit 1967 was het fotomodel Phil Bloom naakt te zien.

KNVB maakt schema bekend voor kwartfinales

De KNVB heeft het speelschema bekend gemaakt voor de kwartfinales van de KNVB-beker. De kwartfinales worden op dinsdag 31 januari, 1 februari en 2 februari 2012 afgewerkt.

Vitesse en sc Heerenveen staatn dinsdag 31 januari in het Gelredome tegenover elkaar. De wedstrijd tussen beide Eredivisie-ploegen begint om 20:45 uur. Een dag later, woensdag 1 februari, vinden twee partijen plaats. Om 18:45 uur begint in Almelo de wedstrijd tussen Heracles en RKC Waalwijk. De winnaar van de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en AZ begint om 20:45 in eigen huis tegen de amateurs van GVVV.

Op donderdag 2 februari wordt de laatste partij uit de kwartfinales afgewerkt. Om 20:45 uur trappen PSV en N.E.C. Nijmegen af in Eindhoven. Na afloop van deze wedstrijd zal er worden geloot voor de halve finales.

Programma kwartfinale KNVB Beker

Dinsdag 31 januari, 20.45 uur: Vitesse- sc Heerenveen
Woensdag 1 februari, 18.45 uur: Heracles Almelo- RKC Waalwijk
Woensdag 1 februari, 20.45 uur: Ajax/ AZ- GVVV
Donderdag 2 februari, 20.45 uur: PSV- N.E.C. Nijmegen

Vorm: "Het voelt alsof ik in een sprookje zit"

Michel Vorm voelt zich als een vis in het water bij Swansea City. De doelman van Oranje krijgt veel lof in de Premier League.

Vorm wordt wekelijks geroemd voor zijn prestaties bij Swansea. De oud-keeper van FC Utrecht is gelukkig. "Het voelt alsof ik in een sprookje zit", zei Vorm. "Ik kende Swansea wel vanwege de Nederlanders die er gespeeld hadden. Ik wist natuurlijk dat het een nieuwe club was in de Premier League. Maar geen idee waar het ergens was", aldus de keeper.

"Toen ben ik gaan googlen en zag ik al dat het mooi aan zee lag. Daar wonen we nu ook. In een appartement aan het strand". Vorm voelt zich al thuis in de havenstad in Wales. "Je hoort soms verhalen over van die grauwe Britse stadjes, maar wij hebben het prima naar de zin", aldus de Oranje-international, die twee Nederlandse teamgenoten heeft: Ferrie Bodde en Kemy Agustien.

"Ferrie vertelde me dat hier vijf jaar geleden nog niks te beleven was. Maar sindsdien is er volop gebouwd. Je hebt hier gewoon Starbucks, H&M en Zara. En op tv kijken we nu gewoon naar de Engelse X-Factor", besluit Vorm, die woensdag met zijn ploeg onderuit ging bij Everton. Eerder dit seizoen hield de tweede doelman van Oranje al acht keer de nul in de Engelse Premier League.

Michel Vorm (Foto: Pro Shots)

Disney kondigt 3D-film De Sneeuwkoningin aan

Walt Disney heeft de plannen voor een verfilming van De Sneeuwkoningin weer nieuw leven ingeblazen. De 3D-animatiefilm Frozen moet in 2013 in de bioscopen draaien, schrijft de Amerikaanse filmsite Coming Soon.

Disney was tien jaar geleden al bezig met een verfilming van De Sneeuwkoningin, maar het project werd steeds stilgelegd. Het verhaal is gebaseerd op het beroemde sprookje van Hans Christian Andersen. Het is een vervolg op Sneeuwwitje en gaat over een spiegel die de ware aard van degene die erin kijkt toont.

Frozen draait vanaf 27 november 2013 in de Amerikaanse bioscopen. Op die datum zou eigenlijk een nieuwe film van animatiestudio Pixar, waar Disney eigenaar van is, over dinosaurussen uitkomen. Wat er met die productie gebeurt, is onbekend.

Atlético Madrid stelt Simeone aan

Atlético Madrid heeft in Diego Simeone een nieuwe trainer gevonden. De 41-jarige Argentijn volgt Gregorio Manzano op, die donderdag na de bekernederlaag tegen Albacete werd ontslagen. "Simeone heeft ons aanbod geaccepteerd om de rest van dit seizoen bij ons aan de slag te gaan", meldde de Primera Division-club op zijn website.

"Hij komt maandag naar Madrid om aan zijn nieuwe baan te beginnen." Simeone nam dinsdag ontslag bij Racing Club in Argentinië. De oud-international speelde tijdens zijn loopbaan vijf seizoenen voor Atlético.


Atlético Madrid stelt Simeone aan (Foto: Novum)

Beatrix neemt musici mee op staatsbezoek

Koningin Beatrix neemt leden van de Radio Kamer Filharmonie mee op het staatsbezoek aan Oman. Het staatshoofd heeft ze uitgenodigd om in januari een besloten concert te verzorgen, meldde het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), waar het orkest deel van uitmaakt.

In april trad de Radio Kamer Filharmonie nog op tijdens het Koninginneconcert op paleis Noordeinde. Veel vaker gaat dat niet meer gebeuren. Het muziekgezelschap houdt door de bezuinigingen halverwege 2013 op te bestaan.

Het budget van het MCO wordt teruggebracht van dertig naar veertien miljoen euro. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor van het MCO worden grotendeels gespaard. Het Metropole Orkest krijgt vier jaar tijd en enkele miljoenen om zelfstandig door te gaan.

De filharmonie wordt in Oman bijgestaan door solist en pianist Paolo Giacometti. Werken van Debussy, Bach en Beethoven worden ten gehore gebracht.

Het staatsbezoek aan het Golfstaatje werd dit voorjaar nog uitgesteld vanwege de binnenlandse onrust. "De omstandigheden zijn veranderd", zei minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) in november. "Zaken als democratie en mensenrechten zijn sinds maart 'in een goede groef' terechtgekomen", aldus Rosenthal. De SP en de PVV zijn tegen het staatsbezoek.


Beatrix neemt musici mee op staatsbezoek (Foto: Novum)

Rutte roept Frankrijk en Turkije op ruzie te sussen

Frankrijk en Turkije moeten hun ruzie over de Armeense genocide snel bijleggen. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Het zou een goede zaak zijn als de zaak tussen de Turken en de Fransen zo snel mogelijk normaliseert."

Tussen beide landen is hoogoplopende ruzie ontstaan nadat het Franse parlement donderdag een wet goedkeurde die het ontkennen van de Armeense genocide strafbaar stelt. Turkijke is fel tegen de term genocide voor de moord op de Armeniërs en vindt dat de kwestie moet worden overgelaten aan historici.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan schortte daarop alle politieke en economische betrekkingen met Frankrijk op. Ook de Turkse ambassadeur in Parijs is teruggeroepen. Bovendien beschuldigde Erdogan Frankrijk vrijdag op zijn beurt van het plegen van genocide in Algerije. Volgens hem heeft Frankrijk vanaf 1945 zo'n vijftien procent van de Algerijnse bevolking afgeslacht.

Rutte wees erop dat de wet nog niet officieel is aangenomen in Frankrijk en nog moet worden goedgekeurd door de senaat. "Dat wachten we af." Verder wilde hij niet op de kwestie ingaan. "Het is een goed gebruik in de Europese Unie om zeer terughoudend te zijn met commentaar op andere landen."

Of hij het eens is met het strafbaar stellen van de Armeense genocide wilde hij evenmin zeggen. De ChristenUnie heeft een initiatiefwet ingediend die het ontkennen of rechtvaardigen van genocide strafbaar stelt. Het kabinet komt 'op enig moment aan bod' om daar een mening over te geven. Het is eveneens goed gebruik om zeer terughoudend te zijn met commentaar op een wet waartoe de Kamer zelf het initiatief neemt, aldus Rutte.


Rutte roept Frankrijk en Turkije op ruzie te sussen (Foto: Novum)

Call of Duty best verkochte game van Nederland

Nederlandse gamers zijn gek van schietspellen. Het meest verkochte spel dit jaar was het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 3 voor de PlayStation 3. Ook de versie voor de Xbox 360, op de derde plaats, en voorloper Call of Duty: Black Ops voor de PlayStation 3, op de vierde plaats, hebben het dit jaar goed gedaan. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Alleen door het voetbalspel FIFA 12 wordt de top drie niet helemaal bezet door de Call of Duty-reeks. Het voetbalspel staat tweede. Het schietspel Battlefield 3 maakt de top vijf compleet.

Het dansspel Just Dance 3 voor de Nintendo Wii, dat deze week de eerste plaats in de wekelijkse verkooplijst wist te veroveren, staat op de zesde plaats. FIFA 12 voor de Xbox 360 is zevende. Daaronder zijn de games van Nintendo te vinden. Wii Party staat achtste, New Super Mario Bros voor de Wii is negende en Pokémon White voor de Nintendo DS neemt de tiende plaats in.

Top tien best verkochte games van 2011:
01. Call of Duty: Modern Warfare 3 (PlayStation 3)
02. FIFA 12 (PlayStation 3)
03. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Xbox 360)
04. Call of Duty: Black Ops (PlayStation 3)
05. Battlefield 3 (PlayStation 3)
06. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
07. FIFA 12 (Xbox 360)
08. Wii Party (Nintendo Wii)
09. New Super Mario Bros (Nintendo Wii)
10. Pokémon White (Nintendo DS)


Call of Duty best verkochte game van Nederland

Kostbare viool vergeten in bus VS

De politie in Philadelphia heeft het publiek gevraagd te helpen een zeldzame viool te vinden die een Taiwanese studente dinsdag in een bus heeft laten liggen. De viool is ruim 131.000 euro waard.

De Taiwanese muziekstudente Muchen Hsieh is haar viool verloren op een busreis van Boston naar Philadelphia. Ze realiseerde zich pas dat ze de kostbare viool niet meer bij zich had toen ze door haar gastgezin werd opgepikt in Philadelphia. Ze belde direct de busmaatschappij maar die heeft niks gevonden. Een Taiwanese culturele stichting had het instrument uitgeleend aan Hsieh.

Politieagent John Walker zei dat het instrument kan worden afgegeven bij de politie.

Robben: "Oranje is goed wakkergeschud"

Arjen Robben beseft dat het Nederlands elftal grote concurrentie heeft bij het EK. De aanvaller beseft dat iedereen in vorm moet zijn om de titel op te eisen. Robben kende in 2011 een teleurstellend jaar.

De buitenspeler kwam door diverse blessures weinig in actie voor Bayern München. De oud-PSV'er gaat het nieuwe jaar met vertrouwen tegemoet. Het EK ziet Robben als een 'toetje'. "Een heel belangrijk toetje", zei de vleugelspeler tegen de NOS.

"We zijn de laatste twee, drie wedstrijden goed wakker geschud. De potentie is er, dat hebben we al zo vaak laten zien. We hebben een sterke ploeg, maar het moet wel allemaal kloppen. We moeten ervoor zorgen dat we fit zijn en een goede dag hebben", liet Robben weten.

"Na de WK-finale en de vloeiende kwalificatiereeks is het niet vanzelfsprekend dat we straks weer in een halve finale of finale van een EK staan. Dat moeten we ons allemaal realiseren." Robben is verheugd met de contractverlenging van bondscoach Bert van Marwijk. "Hij is een fantastische coach. We hebben een heel stabiele ploeg en coachingsstaf. Die samenwerking is optimaal."

Gekochte Battlefield Play4Free-wapens verwijderd

Spelers van het spel Battlefield Play4Free stonden voor een onaangename verrassing, toen uitgever Electronic Arts aanschafbare wapens uit het spel besloot te verwijderen wegens "balansproblemen".

Electronic Arts heeft een FAQ opgesteld over waarom de zogeheten Legacy-wapens zijn verwijderd. Dit heeft volgens de uitgever voornamelijk te maken met balansproblemen die de wapens teweeg brachten. Kopers worden vergoed met een aantal unieke wapens. Deze zijn echter niet voorzien van toevoegingen die spelers mogelijk aangeschaft hebben voor hun Legacy-wapens. Als een speler bijvoorbeeld een toevoeging had gekocht voor extra ammunitie, dan moet deze opnieuw aangeschaft worden. Electronic Arts heeft zich nog niet geuit over hoe het wil omgaan met de ontevredenheid van klanten.

Amsterdam Museum stuurt erfgoed naar Istanbul

Het Amsterdam Museum stuurt negen werken uit zijn collectie naar Istanbul. Het museum gaat de samenwerking aan met het Pera Museum in de Turkse havenstad. Aanleiding is de viering van vierhonderd jaar handelsbetrekkingen tussen Turkije en Nederland, liet het museum vrijdag weten.

In beide landen staat de geschiedenis van de betrekkingen centraal in de tentoonstellingen. Het museum stuurt twee kaarten, twee atlassen en een aantal schilderijen naar Istanbul. Ook het Rijksmuseum draagt een aantal werken uit zijn verzameling bij.

Het initiatief is een van de velen die worden georganiseerd om de handelsbetrekkingen met Turkije te vieren. De tentoonstellingen zijn tot stand gebracht met geld van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de gemeente Amsterdam en de Turkse overheid.


Amsterdam Museum stuurt erfgoed naar Istanbul (Foto: Novum)

Spies: Driekwart huurhuizen moet te koop worden aangeboden

Woningcorporaties moeten driekwart van hun woningen te koop aanbieden aan huurders. De huurders moeten het huis tegen een redelijke prijs kunnen kopen. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad bekend.

De huurder moet minstens een jaar in het huis hebben gewoond voordat hij aanspraak kan maken op de woning. Met de maatregel hoopt Spies het eigen woningbezit te stimuleren, de positie van huurders te verbeteren en de financiële armslag van de corporaties vergroten. Ook wil het kabinet dat mensen met een bruto-inkomen van meer dan 33 duizend euro niet langer in sociale huurwoningen wonen.

Als corporaties minder huizen willen verkopen moeten ze daar toestemming voor vragen. Senioren-, studenten- en sloopwoningen worden uitgezonderd.

Branchevereniging Aedes zei eerder niet principieel tegen de verkoop van woningen te zijn, maar kondigde aan naar de rechter te stappen als het voorstel werkelijkheid zou worden.

Turkije beticht Frankrijk van genocide

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft vrijdag Frankrijk ervan beschuldigd genocide te hebben gepleegd in Algerije. Aanleiding voor de uitlatingen van Erdogan is een nieuwe Franse wet die het ontkennen van de Armeense genocide strafbaar stelt.

Turkije is fel tegen de term genocide voor de moord op de Armeniërs en vindt dat de kwestie moet worden overgelaten aan historici. De Franse wet, die gisteren werd aangenomen in het parlement, moet nog worden goedgekeurd door de senaat. Desondanks schortte Erdogan donderdag alle politieke en economische betrekkingen met Frankrijk op. De Turkse ambassadeur in Parijs is tevens teruggeroepen.

"Wat de Fransen in Algerije hebben gedaan was genocide", zei Erdogan. Volgens Erdogan heeft Frankrijk vanaf 1945 zo'n vijftien procent van de Algerijnse bevolking afgeslacht. "Ze zijn zonder genade tot martelaren gemaakt", aldus Erdogan.

De Turkse premier haalde ook direct uit naar de Franse president Nicolas Sarkozy. De aanvaarding van de wet 'is een duidelijk voorbeeld van hoe racisme, discriminatie en anti-islamitische sentimenten tot nieuwe hoogtes zijn gestegen in Frankrijk en Europa', aldus Erdogan. "Het is de ambitie van de Franse president Sarkozy om een verkiezing te winnen door vijandigheid jegens Turken en moslims te aan te moedigen."

Frankrijk besloot in 2001 de moord op zo'n anderhalf miljoen Armeniërs te erkennen als genocide. Tot dusver was het ontkennen hiervan echter niet strafbaar. Onder de nieuwe wet kan het ontkennen van de genocide worden bestraft met maximaal een jaar cel en een boete van 45 duizend euro.


Turkije beticht Frankrijk van genocide (Foto: Novum)

CIDI wil 'nazihek' Zandvoort verwijderd zien

De gemeente Zandvoort moet onmiddellijk een eind maken aan de bouw van een hek dat is gebaseerd op dat van het voormalige naziconcentratiekamp Buchenwald. Dat eist het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI). CIDI wil ook dat al gebouwde delen worden verwijderd.

Het vier meter hoge hek komt te staan bij de toegang tot het landgoed Groot Bentveld in het dorpje Bentveld, bevat prikkeldraad en twee rokende ovens van crematoria. Het is ontworpen door Job Smeets en Nynke Tynagel van Studio Job in opdracht van een managementconsultant.

Boven het hek komt een bel te hangen met daarop in het Latijn de tekst 'ieder het zijne'. Boven de poort van kamp Buchenwald hing die tekst in het Duits, 'Jedem das Seine'.

Het CIDI vindt het onbegrijpelijk dat het gemeentebestuur van Zandvoort afgelopen zomer een vergunning heeft gegeven, terwijl het bouwwerk volgens de organisatie in strijd is met het bestemmingsplan.

"Dit kunstwerk is uitermate smakeloos", briest CIDI-directeur Ronny Naftaniel in zijn brief aan de verantwoordelijke wethouder Andor Sandbergen (CDA). "In Buchenwald zijn circa vijftigduizend mensen door de nazi's vermoord." Onder hen waren zeker 497 Nederlanders.

"Het neerzetten van een dergelijk hek is niet alleen stuitend voor de omwonenden, het toont ook een volstrekt gebrek aan respect voor de slachtoffers van Buchenwald en hun nabestaanden", zegt Naftaniel. Het CIDI onderhoudt contact met buurtbewoners, die ook een bouwstop eisen.

Duikers vinden granaatwerper in Amsterdam

Duikers hebben vrijdagmiddag na een zoektocht in een Amsterdamse gracht een granaatwerper gevonden. Dat meldt de politie. Het wapen is mogelijk gebruikt bij de beschieting van de Amsterdamse rechtbank aan de Parnassusweg in september, maar nader onderzoek moet dat nog uitwijzen. Bij de beschieting raakte niemand gewond.

De raketlanceerbuis werd rond 14.15 uur gevonden door duikers van defensie na een urenlange zoektocht in het water van de Stadionkade, niet ver van het gerechtsgebouw. Het wapen wordt nog onderzocht op sporen.

Aan het begin van de zoektocht zei de politie dat het vermoedelijk gaat om een raketwapen dat eenmalig kan worden gebruikt. Eenzelfde soort wapen is ook gebruikt bij een beschieting van een ander gebouw van de rechtbank, de zogenoemde bunker, in de wijk Osdorp.

'Zorg en Welzijn grootste voedselspeculant'

Pensioenfonds Zorg & Welzijn heeft zevenhonderd miljoen euro belegd in voeding. Hiermee is het fonds de grootste voedselspeculant van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Zembla en NRC Handelsblad. Voedselspeculatie is omstreden omdat het voor hogere voedselprijzen zou zorgen.

ABN Amro is wereldwijd een van de grootste spelers die voedselspeculatie mogelijk maken, blijkt uit hetzelfde onderzoek uitgevoerd door Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen. De bank zou tien procent van de handel op de grote voedselbeurzen verzorgen.

Bij voedselspeculatie wordt gespeculeerd met de prijzen van voedselgrondstoffen zoals graan, mais, soja en vee. De Verenigde Naties schatten dat dit jaar wereldwijd miljoenen meer mensen aan ondervoeding lijden als gevolg van door speculatie opgedreven voedselprijzen.

De speciale VN-rapporteur voor het recht op voedsel, Olivier De Schutter, noemt in de uitzending van Zembla voedselspeculatie 'extreem immoreel'. "De spelers zien nooit een korrel mais of graan, maar gokken met zo veel geld dat het de werkelijke prijzen van die gewassen opdrijft." Volgens De Schutter moeten pensioenfondsen zich onthouden van beleggingen in voedselgrondstoffen.

Verschillende hulp- en mensenrechtenorganisaties hebben de pensioenen van hun personeel ondergebracht bij Zorg & Welzijn, met een vermogen van ruim honderd miljard. De organisaties maken zich ongerust en hebben opheldering gevraagd aan het pensioenfonds. Zorg & Welzijn noch ABN Amro wil in de uitzending reageren. In schriftelijke reacties ontkennen beide instellingen te speculeren met voedselgrondstoffen.

Somaliër schiet drie hulpverleners dood

Een bewoner van een vluchtelingenkamp in Midden-Somalië heeft vrijdag drie Somalische hulpverleners doodgeschoten. Volgens een dorpsoudste in Mataban lag waarschijnlijk een persoonlijk geschil ten grondslag aan de schietpartij.

Twee van de slachtoffers werkten voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP), de derde voor een daarmee samenwerkende hulporganisatie. WFP liet weten zijn werkzaamheden in Mataban tijdelijk op te schorten.

Volgens een ooggetuige, Hassan Madar, voerden de hulpverleners in het kamp een inspectie uit, die onder meer bestond uit een telling van de bewoners. Na de schietpartij gaf de dader zich over aan strijders van een lokale militie, die hem afvoerden naar een andere locatie.

In gebieden in het zuiden en midden van Somali die onder controle staan van de radicaalislamitische groep Al-Shabab mogen zestien buitenlandse hulporganisaties helemaal niet komen, omdat ze volgens Al-Shabab spioneren of zich met anti-islamitische aciviteiten inlaten.

Onderwijsorganisatie doet aangifte wegens corruptie

De stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR) heeft tegen drie personen aangifte gedaan wegens ambtelijke corruptie, oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Eerder zijn al vijf verdachten aangehouden in het onderzoek.

Het onderzoek draait om corruptie en valsheid in geschrifte door een medewerker van de stichting. Door zijn toedoen heeft de stichting, verantwoordelijk voor het openbaar onderwijs in Rotterdam, mogelijk regels voor de aanbesteding van bouwwerkzaamheden voor scholen ontdoken. Een raadslid van Leefbaar Rotterdam trok daarover dit voorjaar aan de bel.

Medio juli werden invallen gedaan in de kantoren van de stichting en in kantoren van Prosco, dat de administratie van de stichting doet. Ook werd de woning van de medewerker doorzocht. In augustus werden vervolgens een man en een vrouw uit Soest aangehouden. Zij worden ervan verdacht een medewerker van de stichting te hebben omgekocht.

Vorige maand werden een 51-jarige vrouw en een 53-jarige man uit Capelle aan den IJssel gearresteerd. De man was degene die werkzaam was bij BOOR. Vorige week maandag werd nog een 42-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel aangehouden. De man is inmiddels vrijgelaten, maar blijft wel verdachte.

De nieuwe aangifte vloeit voort uit een onderzoek dat BOOR zelf heeft gedaan. Tot de drie mensen tegen wie aangifte is gedaan, behoren twee van de vijf eerdere arrestanten.

Just Dance 3 doet het goed onder kerstboom

Het dansspel Just Dance 3 ligt dit jaar onder heel wat kerstbomen. Het spel voor de Nintendo Wii is de bestverkochte game van deze week. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Just Dance 3 heeft de eerste plaats overgenomen van Call of Duty: Modern Warfare 3, dat nu op de tweede plaats staat. Het online rollenspel Star Wars: The Old Republic, dat sinds dinsdag verkrijgbaar is, is op de derde plaats binnengekomen in de Nederlandse verkooptoptien.

De grootste daler deze week is de Xbox 360-versie van Modern Warfare 3. Dit schietspel zakt van de vierde naar de achtste plaats. Het familiespel Mario & Sonic op de Olympische Spelen 2012 voor de Nintendo Wii is gestegen van de zevende naar de vijfde plaats.

Ondertussen blijven The Elder Scrolls V: Skyrim en Assassin's Creed Revelation, beiden voor de PlayStation 3, onder in de top tien staan.

01. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
02. Call of Duty: Modern Warfare (Playstation 3)
03. Star Wars: The Old Republic (pc)
04. FIFA 12 (Playstation 3)
05. Mario & Sonic op de Olympische Spelen 2012 (Nintendo Wii)
06. Mario Kart 7 (Nintendo 3DS)
07. Battlefield 3 (Playstation 3)
08. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Xbox 360)
09. The Elder Scrolls V: Skyrim (Playstation 3)
10. Assassin's Creed Revelations (Playstation 3)


Just Dance 3 doet het goed onder kerstboom

'Kannibalisme-show BNN slaapverwekkend'

De uitzending Proefkonijnen van Dennis Storm en Valerio Zeno, waarin de BNN-presentatoren een stukje van elkaars vlees opaten, was een slaapverwekkende vertoning.

Dit zegt tv-recensent Willem Pekelder in Trouw. "Ik weet niet hoe ze het voor elkaar krijgen, maar zelfs een krankzinnig onderwerp als menseneten, verkruimelt in de handen van BNN tot één grote flauwiteit", zegt hij.

Pekelder vond de hele insteek van het programma sowieso nutteloos: "De 'wetenschap' zou nieuwsgierig zijn naar hoe mensenvlees smaakt. Nou weet de wetenschap dat natuurlijk allang. Er zijn stapels boeken over kannibalisme en daar staat vast in dat een portie mens doet denken aan elastiek (Zeno) of de betere steak (Storm)."

BNN had het dus beter anders kunnen aanpakken, aldus de tv-recensent: "BNN had zich kunnen beperken tot een tweet: 'By the way, weten jullie hoe vet mensenvlees smaakt? Naar elastiek of de betere steak. Blijkt uit de f*cking literatuur.' Maar nee, een heel programma. Met een zaal vol klapvee en een driekoppig panel."

Het programma viel uiteindelijk tegen en zat vol flauwe een-tweetjes, vindt hij: "Eindelijk liggen ze op de operatietafel. Stukje lende er uit bij Zeno, stukje bil bij Storm. Ik denk: Nu gaat Zeno natuurlijk tegen Storm zeggen dat 'ie om op te eten is'. En inderdaad: 'Dennis, je bent om op te eten'."

De BNN-show trok woensdag een magere 438.000 kijkers, ondanks grote internationale aandacht. "Buitenlandse media stonden bol van verontwaardiging, in Nederland viel het mee. We zijn hier gewend aan de bagger van BNN", besluit Pekelder.

Huntelaar: "Ik weet niets van United"

Schalke 04 hoopt ook na de winterstop nog over sterspeler Klaas-Jan Huntelaar te beschikken. Naar verluidt zou Manchester United interesse in de Nederlander hebben. Huntelaar zelf maakt echter bekend dat hij nog geen teken van belangstelling heeft gesignaleerd.

"Ik weet niets van de mogelijke interesse van Manchester United", zo meldde de oud-speler van Ajax en Real Madrid tegenover Voetbal International"Daarover speculeren ga ik dan ook niet. Ik ben volledig gefocust op Schalke 04. Ik laat alles rustig op me afkomen en ik zie wel wat er gebeurt. Die houding heb ik altijd gehad", zo vervolgde de Oranje-international.

De spits is nog niet van plan om zijn huidige verbintenis bij Die Königsblauen te verlengen. "Mijn contract loopt nog tot medio 2013. Als ze willen praten, hoor ik het vanzelf wel. Ik leg weleens een kaartje met manager Horst Heldt, dus ik praat wel met hem. Als hij maar niet gaat praten tijdens het kaarten."

Call of Duty-rechtszaak begint in mei

De rechtszaak van game-uitgever Activision tegen concurrent Electronic Arts mag doorgaan. De rechter van het hooggerechtshof van Californië in Los Angeles acht het aannemelijk dat Electronic Arts met opzet Call of Duty-bedenkers Jason West en Vince Zampella heeft weggekaapt. Dat heeft Activision vrijdag bekendgemaakt. De rechtszaak gaat 7 mei van start.

Het bezwaar dat Electronic Arts had ingediend tegen de rechtszaak is met de beslissing van het hooggerechtshof van tafel geveegd. Datzelfde geldt voor het bezwaar van de twee ontwikkelaars.

Activision beschuldigt West en Zampella van contractbreuk. De uitgever vindt dat Electronic Arts West en Zampella daartoe heeft aangezet. Het tweetal werkt nu voor dat bedrijf aan een nieuw, nog niet aangekondigd, schietspel. Activision eist in ieder geval 400 miljoen dollar van zijn concurrent.


Call of Duty-rechtszaak begint in mei

Oud-bevelhebber Uruzgan opnieuw veroordeeld

Een voormalig bevelhebber van de Nederlandse troepen in Uruzgan is vrijdag veroordeeld voor het mishandelen van de ex-man van zijn vriendin. De 48-jarige kolonel Richard van H. kreeg van de militaire rechtbank in Arnhem een boete van vijfhonderd euro opgelegd.

De man uit Rijen werd in mei ook al veroordeeld wegens mishandeling. Hij kreeg toen een werkstraf omdat hij zijn vriendin meerdere keren had mishandeld. In november gooide hij in de woning van zijn vriendin in Zeist na een woordenwisseling een baksteen tegen het been van haar ex. Van H. zegt dat hij niet de bedoeling had het slachtoffer te raken.

De kolonel leidde een gevechtsgroep in Irak en stond in 2008 aan het hoofd van de Task Force Uruzgan. Van H. volgt een training om zijn agressie onder controle te krijgen.

Gouden Loeki trekt 1,5 miljoen kijkers

De uitreiking van de Gouden Loeki heeft donderdagavond anderhalf miljoen mensen weten te boeien. De commercial Altijd Samen met Ali B in de hoofdrol won tijdens het programma de publieksprijs voor de beste televisiereclame van het jaar.

In de commercial wordt de rapper met collega's Kleine Viezerik en Brownie Dutch gevolgd tijdens dagelijkse bezigheden. Zo is te zien hoe de muzikanten de luiers verschonen van hun kinderen. De presentatie van de uitreiking was in handen van Patrick Lodiers.

De STER maakte vrijdag bekend dat de Gouden Loeki volgend jaar van 'goed goud' wordt gemaakt. Solidaridad vroeg de organisatie de prijs voortaan van eerlijk goud te laten maken. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor de vijftien miljoen mensen die wereldwijd onder onveilige en ongezonde omstandigheden in goudmijnen werken.

Het achtuurjournaal trok donderdag de meeste kijkers, hier stemden ruim 1,9 miljoen mensen op af. Goede Tijden, Slechte Tijden sluit de top drie van best bekeken programma's met 1,4 miljoen kijkers. Voor Joris' Showroom bleven 1,2 miljoen mensen thuis, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Man jat nummerbord van politieauto

De politie heeft vrijdagochtend een 22-jarige man uit Vriezenveen aangehouden, omdat hij een kentekenplaat van een politieauto wilde stelen in Enschede. De verdachte werd door agenten gesnapt net nadat hij het nummerbord van de auto had afgebroken, meldt een woordvoerder.

Agenten hadden de dienstwagen voor de kerk aan de Oude Markt geparkeerd. De man vernielde de auto rond 04.30 uur. De man heeft geen verklaring afgelegd voor zijn merkwaardige daad, maar de zegsvrouw sluit dronkenschap niet uit.

De politie sloeg de man in de boeien. Hij kon het politiebureau weer verlaten met een boete.

Opnieuw protesten in Caïro

Duizenden Egyptenaren zijn vrijdag de straat opgegaan om te protesteren tegen het recente geweld tegen demonstranten. Vooral de beelden van vrouwen die aan hun haar worden voortgesleept en worden getrapt door militairen hebben tot woede geleid bij de bevolking.

Een week geleden brak het geweld tussen demonstranten en het leger uit, toen militairen probeerden de betogers in Caïro te verjagen. Zeventien betogers kwamen om het leven. Sinds de Opperste Raad voor de Strijdkrachten de macht overnam na de val van Hosni Mubarak zijn ten minste honderd mensen omgekomen bij botsingen tussen het leger en betogers en bij sektarisch geweld.

Het protest van vrijdag werd door meer dan twintig groepen gesteund, waaronder nieuwe politieke partijen die na de val van Mubarak zijn opgericht. Een geestelijke die het vrijdaggebed leidde op het Tahrir-plein gaf het leger de schuld van de verdeeldheid in Egypte. Hij zei dat de 'dictatuur' alleen kan worden beëindigd als de generaals hun macht opgeven.

Het leger heeft toegezegd in juni 2012, na de presidentsverkiezingen, de macht over te dragen. Sommige activisten willen dat de presidentsverkiezingen eerder worden gehouden.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zei vrijdag dat de Egyptische autoriteiten geen geweld tegen betogers moeten gebruiken 'op basis van geslacht'. "De schokkende en gewelddadige taferelen van de afgelopen dagen moeten niet worden herhaald", zei Philip Luther van Amnesty. "De militaire autoriteiten in Egypte moeten er zorg voor dragen dat demonstranten vrijelijk hun mening kunnen uiten, zonder bang te zijn aangevallen te worden."

Unicef heeft er bij Egypte op aangedrongen kinderen te beschermen die in de protesten verzeild raken. Volgens Unicef zijn er afgelopen week twee kinderen omgekomen, tientallen gewond geraakt en 69 gearresteerd. "Dergelijke minachting voor de rechten en de veiligheid van kinderen moet worden veroordeeld en onmiddellijk worden gestaakt", aldus Unicef.

Radeon 7970 komt in januari

Tijdens Kerstmis zal hij niet onder je boom staan, maar in januari komt ATI met hun nieuwste grafisch kaart. De AMD Radeon HD 7970. Volgens ATI is de HD 7970 hun snelste grafisch kaart ooit met één GPU.

''AMD finally has an answer at hand to dethrone the mighty GeForce GTX 580, and with a decent enough margin.'' volgens Guru3D. De HD 7970 presteert gemiddeld 20% beter dan de GeForce GTX 580 en verbruikt minder energie, dit komt onder andere door het eerste 28nm GPU wat in de HD 7970 in zit. Het adviesprijs is 550 dollar en zal op 9 januari uitkomen, wat het in Nederland gaat kosten is nog niet bekend.

Voor alle specifieke informatie van de HD 7970, klik hier

AMD 7970

Nederlandse gamestudio failliet

De Nederlandse gamestudio Whitebear is failliet. De gamestudio had een vestiging in Amersfoort en een vestiging in Duitsland. Aanhoudende financiële tegenslagen, waaronder het faillissement van uitgever Playlogic eind vorig jaar, hebben het bedrijf de das om gedaan.

Whitebear had een salarisachterstand van meer dan twee jaar en er waren conflicten op managementniveau. Directeur Micha van der Meer vertelt in gamevakblad Control dat al het personeel een andere baan heeft gevonden. De voormalige directeur ziet gesubsidieerde gamebedrijven als oneerlijke concurrentie. "Zij vergallen de markt", zei Van der Meer.

Drie jaar geleden werd er tien miljoen euro gestoken in het GATE-programma, waarmee Nederland op de kaart moest worden gezet op het gebied van onderzoek naar onder meer educatieve en simulatieprogramma's. Organisaties als het Utrechtse Dutch Game Garden krijgen overheidsgeld om beginnende gamestudio's en afgestudeerde ontwikkelaars te stimuleren.

Vorig jaar gingen verschillende Nederlandse gamebedrijven over de kop, waaronder uitgever Playlogic en gamestudio Streamline Studios. In april ging de Amsterdamse gamestudio Virtual Fairgrounds failliet.


Nederlandse gamestudio failliet

Buschauffeur mishandeld om 10 cent

In Groningen is een buschauffeur mishandeld door een onbekende man. Aanleiding hiervoor was een geschil over tien cent.

De politie heeft vrijdag een video-opname vrijgegeven van het incident, dat op 11 oktober rond tien uur 's ochtends plaatsvond. Te zien is hoe de verdachte de chauffeur twee keer in zijn gezicht slaat. Personen die de verdachte herkennen, worden verzocht contact op te nemen met de politie.

In de video zijn duidelijke beelden te zien van de man die even voor de mishandeling een kaartje van 1,50 euro koopt. Hij betaalt met 1,60 euro. Omdat de chauffeur geen 10 cent wisselgeld heeft, eigent de verdachte zich een munt van 20 cent toe. De chauffeur grijpt de man vast, waarna de zaak escaleert.


Mishandeling buschauffeur Wibenaheerd Groningen

Feyenoord verhuurt Schenkeveld aan Excelsior

Feyenoord verhuurt Bart Schenkeveld voor de rest van dit seizoen aan Excelsior. De 20-jarige verdediger maakte november 2009 zijn debuut voor Feyenoord in het uitduel tegen ADO Den Haag. Vorig seizoen liep Schenkeveld een zware knieblessure op, waardoor hij ruim een jaar niet inzetbaar was.

Schenkeveld maakte vorige maand zijn rentree bij Jong Feyenoord/Excelsior. "We zullen in het begin wel rustig aan met hem doen", zegt Excelsior-trainer John Lammers. "Bij Jong Feyenoord/Excelsior heeft hij de afgelopen weken delen van wedstrijden gespeeld en wij zullen hem verder klaarstomen."

Boek: Lotte Hagen - Lekker belangrijk of : Hoe ik altijd weer in de problemen kom


Lotte Hagen won in 2010 een columnwedstrijd op chicklit.nl en is sindsdien een geliefde en geroemde columniste op die website. Ze heeft al meerdere malen geroepen dat ze ooit een boek zou gaan schrijven. Dat heeft de Amsterdamse bij dezen gedaan en zeker niet onverdienstelijk. Dit boek zal vooral in de smaak vallen bij meisjes in de leeftijd van 12 tot 15 jaar.

Drie hockeysters in sterrenploeg wereldbond

Drie Nederlandse hockeysters zijn opgenomen in de sterrenploeg, die de wereldhockeybond FIH vrijdag presenteerde. Het zijn de internationals Joyce Sombroek, Willemijn Bos en Maartje Paumen. Hockeyfans konden via de website van de FIH hun stem uitbrengen.

In het sterrenteam van de mannen zijn Wouter Jolie en Teun de Nooijer gekozen. De Nooijer maakt al voor de zesde keer deel uit van de All Stars, het beste hockeyteam van de wereld. Bondscoach Max Caldas van het Nederlands vrouwenteam is een van de uitverkoren coaches voor het sterrenteam.

Drie hockeysters in sterrenploeg wereldbond
Drie hockeysters in sterrenploeg wereldbond (Foto: ANP)

Trailer toont 3DS-berichtenservice

Nintendo heeft een nieuwe trailer vrijgegeven waarin de mogelijkheden van de Letter Box of Swapnote-applicatie te zien zijn. Deze gratis berichtenservice, die vanaf nu beschikbaar is via de eShop, laat je berichten sturen via Streetpass en Spotpass. Je kunt je eigen berichten typen of tekenen, het design van het papier aanpassen en zelfs 3D-foto's en opgenomen spraakberichten toevoegen. Hieronder is de trailer te bekijken.

'Justin Timberlake en Jessica Biel verloofd'

Diverse media speculeren over een verloving van Justin Timberlake en Jessica Biel. De 30-jarige Timberlake zou zijn vriendin in de luxe vijfsterrenaccommodatie Amangani, in de Amerikaanse stad Jackson, ten huwelijk hebben gevraagd.

De lokale juwelierszaak Tayloe Piggott Jewellery bracht de geruchtenmachine op gang, door op Facebook te schrijven dat in Jackson wordt gefluisterd dat de zanger op zijn knieën was gegaan, schrijft de Britse persdienst The Press Association.

De juwelier bood vervolgens zijn excuses aan voor alle ophef die het bericht veroorzaakte. "We kunnen niet geloven dat dit, wat begon als een onschuldig nieuwtje, is opgeblazen tot een enorme roddel." Tayloe Piggott Jewellery liet weten voortaan alleen nog berichten over sieraden naar buiten te brengen.

Timberlake en Biel leerden elkaar kennen in 2007. In maart liep de relatie op de klippen, ruim drie maanden later biechtte Timberlake op dat hij nog steeds niet over de actrice heen was. De twee werden in augustus weer voor het eerst sinds de breuk samen gezien.

Geen reglementaire zege voor Ajax of AZ

Ajax en AZ hoeven niet te vrezen voor uitsluiting in het bekertoernooi. De KNVB meldt vrijdag dat er geen reglementaire overwinning of nederlaag wordt toegekend. Er lopen momenteel twee onderzoeken naar aanleiding van het incident in de Arena.

"Allereerst zal het bestuur betaald voetbal een beslissing nemen over wat te doen met de wedstrijd", laat de KNVB weten. "Daarnaast onderzoekt de aanklager het incident als zijnde een wanordelijkheid in het stadion waaruit eventueel één of meerdere sancties zouden kunnen voortvloeien."

Het bestuur betaald voetbal heeft drie opties: de wedstrijd wordt uitgespeeld vanaf de 36e minuut, het duel wordt helemaal overgespeeld of de bereikte stand (1-0 voor Ajax) wordt als eindstand aangemerkt.

Of Esteban het doel van AZ kan verdedigen als het duel wordt uitgespeeld of overgespeeld is nog niet duidelijk. De KNVB neemt volgende week woensdag een beslissing over de wedstrijd en de daarbij horende speelvoorwaarden.

'Ridge Race scheurt launch Vita voorbij'

Of Namco's Ridge Racer voor PlayStation Vita bij de launch beschikbaar zal zijn is nog maar de vraag. De release van de game is namelijk verzet van 'launch day' naar 'launch window'.

In een post op PlayStation Blog is te lezen dat Ridge Race niet langer in het lijstje van games staat die op de releasedag van PlayStation Vita uitkomen. De game staat nu in het lijstje van games dat rond de tijd van de release van Vita uitkomen. Dit houdt in dat Ridge Race alsnog tegelijk met de handheld beschikbaar zou kunnen zijn en dat Namco zich enkel indekt voor als de game toch iets later uitkomt. Maar waarschijnlijk zal de game de launch van Vita niet meemaken en pas na 22 februari uitkomen.

ridge (geschaalde kopie)

Alkmaarder opgepakt voor wurgen escort

Een 25-jarige man uit Alkmaar is woensdag aangehouden nadat hij had geprobeerd een escortdame in zijn woning te wurgen. Ook sloeg hij de 29-jarige escortdame. Hoogstwaarschijnlijk leeft de vrouw nog dankzij een buurvrouw, die de politie belde omdat zij geschreeuw en gebonk hoorde, meldt het Openbaar Ministerie in Alkmaar.

De man had de escort dinsdagnacht laten langskomen. Wat de aanleiding voor het geweld is geweest, wordt onderzocht. Het voorarrest van de Alkmaarder is vrijdag met twee weken verlengd. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag.

Nieuwe verhoren rond aankoop ABN Amro en Fortis

De commissie-De Wit wil opnieuw betrokkenen horen over de aankoopkosten van ABN Amro en Fortis. De parlementaire enquêtecommissie heeft geconstateerd dat de vragen over de nationalisering onvoldoende zijn beantwoord.

De commissie liet op 9 december, na afloop van vijf weken van openbare verhoren, al weten onvoldoende informatie over de nationalisatie van ABN Amro te hebben vergaard. Een cruciaal punt is de 6,5 miljard euro die de staat later moest bijbetalen voor ABN Amro, bovenop de 16,8 miljard die in eerste instantie voor de bank was betaald.

De voorzitter van de commissie, SP-Kamerlid Jan de Wit, zei dat het nog steeds niet helder is of het ministerie van Financiën vooraf wist of had moeten weten dat er miljarden extra naar ABN Amro zouden moeten. De Wit zei dat hij er rekening mee hield dat extra verhoren nodig waren.

Mogelijk worden medewerkers van het Franse bureau Lazard, dat het ministerie van Financiën adviseerde over de waarde van ABN Amro, opgeroepen. Buitenlanders zijn overigens niet verplicht om te verschijnen. De commissie heeft tot nu toe alleen Nederlandse hoofdrolspelers uit de bankencrisis verhoord.

In de eerste helft van januari worden de namen bekendgemaakt van de betrokkenen die worden ondervraagd, de openbare verhoren vinden in de tweede helft van januari plaats.


Nieuwe verhoren rond aankoop ABN Amro en Fortis (Foto: Novum)

New Kids Nitro naar Duitsland

De komedie New Kids Nitro wordt uitgebracht in Duitsland. Vanaf 5 januari gaan 250 exemplaren van de film in Duitsland draaien. Dat is een record volgens Eyeworks, de Nederlandse producent van de film.

De titelsong van New Kids Nitro wordt uitgebracht als 'Huren Bumsen Nie Mehr Schuften'. De Duitse versie is net als de Nederlandse versie, 'Hoeren Neuken Nooit Meer Werken', ingezongen door Corrie Konings. De voorloper New Kids Turbo is dit jaar ook uitgebracht in Duitsland. De komedie trok in het eerste weekeinde tweehonderdduizend bezoekers en kwam daarmee op de eerste plaats van de bioscooplijst.

In Nederland heeft New Kids Nitro sinds de première twee weken geleden meer dan driehonderdduizend bezoekers gehad. In België was de komedie over de kansloze Brabanders vorige week ook de best bezochte film.


New Kids Nitro naar Duitsland (Foto: Novum)

'Three strikes' voor Amsterdamse horeca

Amsterdamse horecaondernemers die drie keer in de fout gaan raken hun vergunning kwijt. Dat blijkt uit nieuwe handhavingsregels van de gemeente, die ook gelden voor gokhallen en seksbedrijven. De gemeente komt daarmee tegemoet aan de kritiek op de onduidelijke horecaregels en -controles.

Het nieuwe 'three strikes and you're out'-beleid is niet alleen een versimpeling, maar ook een aanscherping van de regels. Zo leidt de derde overtreding onherroepelijk tot intrekking van de vergunning en sluiting.

De sancties zijn ingedeeld in drie categorieën, afhankelijk van de ernst van de overtreding. Bij overtreding van de terrasregels wordt eerst twee keer een boete gegeven, maar bij mensenhandel of het te werk stellen van illegale minderjarige prostituees wordt een zaak direct gesloten.

Nederlands bedrijf maakt video Mission Impossible

Het Nederlandse bedrijf Submarine heeft een interactieve animatievideo gemaakt voor Mission Impossible - Ghost Protocol. De Amerikaanse tak van het productiehuis heeft de website whoiscobalt.com opgezet in opdracht van filmstudio Paramount. Dat maakte Submarine vrijdag bekend.

In de video moet de bezoeker Ethan Hunt, een animatieversie van Tom Cruise, helpen met het identificeren van een terrorist. Daarbij moet de gebruiker de hulp inschakelen van zijn Facebook-vrienden.

Ook in de vierde Mission Impossible-film moet agent Hunt een terroristische aanslag zien te voorkomen. De film draait vanaf deze week in de Nederlandse bioscopen.

Submarine werd in februari genomineerd voor een Digital Emmy Award voor het multimediaproject Collapsus. Ook die productie had een interactief karakter, waarbij de kijker zelf kan bepalen wat er gebeurt.


Nederlands bedrijf maakt video Mission Impossible (Foto: Novum)

Louis Vuitton klaagt studio The Hangover II aan

Modehuis Louis Vuitton klaagt Warner Bros aan omdat in The Hangover Part II een nagemaakte schoudertas van het merk is te zien. In de komedie wordt een grapje gemaakt over de echtheid van de tas en daarmee propageert de film zwarte handel, vindt het modemerk.

Louis Vuitton klaagt de filmstudio aan om te voorkomen dat de neptassen in de Verenigde Staten als normaal beschouwd gaan worden. In de gewraakte scène loopt het personage van Zach Galifianakis met een tas met de beroemde letters LV. Als iemand zijn tas afpakt, zegt hij aarzelend: "Pas op, dat is een Louis Vuitton."

Volgens het tassenmerk zorgt die scène voor verwarring bij consumenten. Louis Vuitton is bang dat 'Pas op, dat is een Louis Vuitton', een slogan wordt en eist dat Warner Bros de scène verwijdert van de dvd. Dat staat te lezen op de aanklacht van het modehuis dat in handen is van de Britse site Paidcontent.

The Hangover Part II kwam in mei uit en is een rechtszaakmagneet. In juni kwam Warner Bros tot een schikking met een tatoeëerder die vond dat de neptattoo in de film te veel leek op zijn inkttekening op het gezicht van bokser Mike Tyson. Een stuntman die gewond raakte op de set klaagde de film in september aan en in oktober diende een scenarist een rechtszaak in omdat zijn script zou zijn gestolen.


Louis Vuitton klaagt studio The Hangover II aan (Foto: Novum)

'Angry Birds is een tijdelijke hype'

Angry Birds is populair, dat blijkt wel uit het feit dat vorige maand de mijlpaal van een half miljard downloads is behaald. Maar volgens Tetris-manager Henk Rogers zal de populariteit van de game niet lang meer voortduren.

In een interview met IndustryGamers laat Rogers laat Rogers zijn licht schijnen op de populaire game. "Angry Birds is cute and everybody plays it for a while but they get burned out and move on and they will play another game," zegt hij. "Any time you have a character like an Angry Birds character, the games that have those as their central theme, they become popular and then they go away."

Dit in tegenstelling tot zijn eigen game Tetris: "Tetris has outlasted so many of those games, we've been around for 25 years. Again I like to compare it to a sport, in the beginning it's an activity, like golf was an activity, then it became a sport. I think once people have played it more than 20 or 25 years you can say it's here to stay, it's a sport, it's no longer a fad. Tetris is like Happy Birthday, it keeps on going. Everybody else has games that come and go, they make the hit parade, but these are all temporary. You have to work really hard to get your unknown game to be #1, but when we re-released Tetris it became #1 even though we didn't do any marketing. We have an unfair advantage, I gotta say. I'd rather have the goose that lays the golden egg."

Of hij gelijk krijgt is afwachten. Angry Birds heeft vorige week in ieder geval al zijn tweede verjaardag gevierd met een gratis content update met daarin nieuwe levels, een nieuwe vogel en meer. 

Van der Garde nog steeds in gesprek met teams

Naar eigen zeggen is Giedo van der Garde nog steeds in beeld voor een plekje in de Formule 1 van komend seizoen. De coureur, afgelopen seizoenen uitkomend in de GP2 series, is nog steeds aan het onderhandelen met teams en is positief gestemd.

"Zodra er nieuws is, laat ik dat jullie natuurlijk weten. Maar even geduld nog," zei Van der Garde op zijn Twitterpagina. Momenteel zijn er alleen nog plaatsjes beschikbaar bij HRT en Williams.

Gelderse ex-therapeut veroordeeld voor dood baby

Een 64-jarige ex-therapeut uit het Gelderse De Steeg heeft een halfjaar voorwaardelijke celstraf gekregen omdat hij schuldig is aan het overlijden van een baby. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag bepaald. Het kind van drie maanden overleed in oktober 2007 nadat de man een zogeheten craniosacrale behandeling bij de baby had uitgevoerd.

Het kind werd door de man in de foetushouding gelegd waarna hij de wervelkolom boog. Hij hield de baby zo ongeveer een kwartier vast en bood weerstand toen het kind zich wilde strekken. Ook zag hij tekenen van ademnood aan als ontspanning. Het kind overleed aan ernstig zuurstofgebrek.

De man had zich al sinds 2004 niet meer laten bijscholen. Hij was daarom volgens de rechtbank onvoldoende op de hoogte van de risico's die zo'n behandeling voor baby's heeft. De rechtbank woog bij het vonnis mee dat de man veel negatieve media-aandacht heeft gekregen na het incident en dat hij na de dood van het kind is gestopt met werken.

Geen striptease meer in Woudenberg

Even uit de kleren op de bar of een tafel in een café is er in Woudenberg niet meer bij. De gemeenteraad stemde er namelijk mee in om een verbod op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening op "erotische evenementen". Dat meldde de gemeente vrijdag.

Aanleiding voor de raadsdiscussie was een stripteaseact in een lokaal etablissement. De plaatselijke fracties van CDA, SGP en Christenunie achtten dergelijk vermaak in Woudenberg "niet wenselijk" en dienden een amendement in dat door een meerderheid in de raad werd aangenomen.

Geen striptease meer in Woudenberg
Geen striptease meer in Woudenberg (Foto: ANP)

KNVB vraagt dispensatie aan voor Douglas

De KNVB gaat na de feestdagen een officieel verzoek voor dispensatie van Douglas indienen bij de FIFA. De tot Nederlander genaturaliseerde verdediger van FC Twente hoopt op het Europees kampioenschap van komende zomer in Oekraïne en Polen speelgerechtigd te zijn voor Oranje.

De van oorsprong Braziliaanse Douglas is officieel al Nederlander, maar de regels van de wereldvoetbalbond schrijven voor dat een speler eerst vijf jaar in zijn nieuwe vaderland moet wonen. De 23-jarige Douglas verblijft sinds augustus 2007 in Nederland. Het is onduidelijk of de FIFA af wil wijken van de standaardprocedure.

'Senna en Barrichello in race voor Williams-stoeltje'

Het tweede stoeltje bij Williams is één van de weinige stoeltjes die nog niet vergeven is. Volgens de Braziliaanse media zal het zitje naast Pastor Maldonado vrijwel zeker naar een Braziliaan gaan, waarbij Rubens Barrichello en Bruno Senna de meeste kans zouden hebben.

Globo Esporte meldde dat Senna deze week de fabriek van Williams heeft bezocht en daar fysieke tests heeft ondergaan en met het technische team heeft gesproken. Senna gaf zelf eerder aan dat hij nog met een aantal teams om de tafel zat voor een zitje. De Braziliaan zou interessant zijn voor het team omdat hij vaardig wat sponsorgeld zou binnenbrengen.

Barrichello, de andere gegadigde, heeft daarentegen veel meer ervaring en reed de afgelopen twee jaar voor de in het verleden vaak succesvolle renstal. Op Twitter meldde hij dat hij aan het wachten is op 'goed nieuws van Williams'.

De Brazilianen zijn echter niet de enige twee coureurs die nog hopen op een plekje bij het team. Ook Adrian Sutil, Vitaly Petrov, Jaime Alguersuari, Sébastien Buemi en Giedo van der Garde worden genoemd voor de positie.

Tanja Jess vindt 'vrouw van'-zijn sexy

Tanja Jess vindt het totaal geen probleem dat ze tegenwoordig bekendstaat als 'de vrouw van Charly Luske'. "Ik vind het wel sexy", vertelde de 44-jarige actrice vrijdag in Koffietijd.

Luske staat momenteel volop in de belangstelling door zijn deelname aan de talentenjacht The Voice of Holland. "Hij heeft een heel lange weg afgelegd", vertelt Jess, die in 2008 trouwde met de 33-jarige zanger. "Hij is daarom heel erg nuchter."

De actrice vertelt dat haar twee zoons hun vader volop steunen. "Ze willen dat papa wint, dus ze leven enorm mee. Laten we hopen dat hij doorgaat, want anders sta ik niet voor de gevolgen in."

Beckert ziet af van deelname EK allround

Stephanie Beckert zal in januari niet meedoen aan het Europees kampioenschap allround schaatsen. De Duitse specialiste op de lange afstand heeft last van rugproblemen en heeft in overleg met de teamarts besloten af te zien van het toernooi.

Beckert zal zich nu compleet gaan richten op de 3.000 en 5.000 meter en hoopt te pieken bij het WK afstanden. Het EK allround vind van 6 tot en met 8 januari plaats op de buitenbaan van het Hongaarse Boedapest.

Geen maand 'normaal' weer in 2011

Geen maand gedroeg het weer zich 'normaal' dit jaar. Nederland beleefde zomer in het voorjaar, herfst in de zomer en lente in de herfst. Dat blijkt uit het jaaroverzicht 2011 van weeronline.nl. Maart, april, mei en november waren heel droog. Juli was met een gemiddelde neerslag van 140 millimeter de natste zevende maand van het jaar sinds de metingen in 1906 begonnen.

Met 10,9 graden gemiddeld was het geen koud jaar. 'Normaal' is het 10,1 graden Celsius. Zonnig was het met 1840 uren ook, tegen normaal 1639 uren zonneschijn.

Geen maand'normaal' weer in 2011
Geen maand 'normaal' weer in 2011 (Foto: ANP)

'Olympiakos wil Isaksson overnemen van PSV'

Olympiakos Pireaus wil deze winter PSV-keeper Andreas Isaksson overnemen. De Griekse club zou volgens de Zweedse krant Aftonbladet 700.000 euro overhebben voor de goalie. Het contract van Isaksson in Eindhoven loopt komende zomer af.

Isaksson is normaal gesproken na de winterstop zijn basisplaats kwijt bij PSV, als Przewyslaw Tyton weer topfit is na zijn opgelopen blessure. De Zweed zou dan graag elders onder de lat gaan staan om kans te blijven houden op selectie voor het Europees kampioenschap van komende zomer.

"Ik sta open voor andere clubs", aldus Isaksson (30) in Aftonbladet. "Met mijn familie kan ik eigenlijk overal heen, we kunnen kiezen wat we willen. Als er een goede club komt, wil ik best verhuizen in januari. Maar als er niks gebeurd, dan wil ik best tot de zomer wachten. Het liefst speel ik nog een aantal jaar in Europa. Misschien speel ik de laatste jaren van mijn carrière in Zweden."

Gazelle waarschuwt voor gevaarlijk stuur

Fietsfabrikant Gazelle waarschuwt bezitters van fietsen met een verstelbare Switch-stuurpen voor een fabricagefout. Gazelle roept alle fietsers met deze stuurpen op die te laten vervangen. Bij hard remmen zou het stuur plotseling naar voren kunnen klappen. Daardoor ontstaan gevaarlijke situaties voor de fietser, meldt Gazelle vrijdag.

De fietsen werden verkocht sinds augustus. De stuurpen zit op modellen uit de collectie 2012. Het gaat onder meer om fietsen met de codes Q125/29 en QB05.

Consumenten kunnen op de site van de fabrikant het framenummer invoeren om te controleren of het stuur is uitgevoerd met de gewraakte stuurpen. Fietsers kunnen vervolgens bij Gazelle terecht voor gratis vervanging.

Venus Williams gewoon op Australian Open

Venus Williams zal gewoon deelnemen aan de Australian Open. Dit meldt toernooibaas Craig Tiley vandaag in de Australische media. Williams meldde zich eerder af voor het voorbereidingstoernooi van Auckland op 2 januari, maar haar deelname aan het eerste grandslamtoernooi van het jaar zou niet in gevaar zijn.

"Ik heb kort bij haar geïnformeerd, maar er verandert niets: ze komt", zei Tiley. Williams is inmiddels door blessures afgezakt naar de 104e plaats op de wereldranglijst. Na de US Open van afgelopen jaar werd ook een auto-immuunziekte bij haar geconstanteerd, waardoor ze minder energie heeft en last heeft van gewrichtspijnen. Sindsdien heeft ze nog geen toernooi meer gespeeld.

SOPA Cabana

Juice Media is natuurlijk niet de enige die kan rappen over actuele dingen. Dan Bull (YouTube held) rapt over van alles wat los en vast zit. Deze rap van Dan is een sterke over internet-vrijheid en SOPA (Stop Online Piracy Act), het US wetsvoorstel die grote bedrijven, die vinden dat ze ergens meer winst uit kunnen halen, de macht geeft delen van het internet af te sluiten via de rechtzaal. We moeten nu eenmaal Ferrari's en 'gouden' tandenborstels blijven betalen voor types als Justin Bieber. De vraag is of die bedrijven de talenten van mensen uitbuiten is gek genoeg een mindere issue. Dan Bull rapt hier het volgende over;

Banken: Aflossen die hypotheek

Banken geven steeds vaker het advies aan klanten om meer af te lossen van hun hypotheekschuld vanwege de dalende huizenprijzen. Vooral huizenbezitters met een beleggingshypotheek of aflossingsvrije hypotheek krijgen een brief of telefoontje. Dat schrijft het Financieele Dagblad vrijdag.

De huizenprijzen zijn in november opnieuw gedaald. De daling bedroeg 3,3 procent op jaarbasis, bleek eerder deze week uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Door de prijsdaling wordt de waarde van het onderpand voor de hypotheek lager. Hierdoor kan bij een eventuele gedwongen verkoop een huizenbezitter met een restschuld blijven zitten.

Om de verhouding tussen onderpandwaarde en lening recht te trekken, adviseren banken hun klanten om af te lossen. ING heeft een aantal klanten hierover een brief gestuurd, ABN AMRO heeft zijn klanten opgebeld voor een vrijblijvend afspraak.

Eerder deze week werd bekend dat huizenbezitters zelf ook al meer sparen. In reactie daarop stelde CDA-Kamerlid Elly Blanksma voor om het aflossen fiscaal te stimuleren. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) reageerde daar enthousiast op en neemt het idee mee in de belastingplannen voor volgend jaar.


Banken: Aflossen die hypotheek (Foto: Novum)

'Guidetti zeker tot zomer bij Feyenoord'

John Guidetti zal het seizoen gewoon afmaken van Feyenoord. Dat is de uitkomst van het gesprek dat technisch directeur Martin van Geel gisteren had met Manchester City, de eigenaar van de Zweed.

De zaakwaarnemer van Guidetti, Per Jonsson, zei tegen fotbollskanalen dat er nog geen clubs zich hebben gemeld bij de Citizens om hem over te nemen. "Hij wil zelf ook blijven bij Feyenoord om kans te maken om geselecteerd te worden voor de Zweedse nationale ploeg voor het Europees Kampioenschap. Maar als clubs zich gaan melden, dan veranderen de omstandigheden."

Een langer verblijf na de zomer van Guidetti bij de Rotterdamse club lijkt echter uitgesloten. Er zouden al 10 tot 15 clubs zijn die de veelscorende spits in de zomer willen overnemen van de koploper van de Premier League. Onder andere Arsenal zou de 19-jarige willen overnemen.

Soufflé à la Skyrim

Sommige media hebben een uitgebreide literatuur. Zo staan de Elder Scrolls-games bekend om de boeken en teksten die je kunt lezen. Zo is er ook in Skyrim een recept voor 'Sunlight Souffle' te vinden. Jimmy Wong, het broertje van Freddy Wong (die van de YouTube-filmpjes ja) start nu een eigen show.

In deze show gaan ze verschillende recepten uitproberen die in games en andere media te vinden zijn. In de eerste aflevering gaan ze aan de slag met de soufflé die te vinden is in Skyrim. Bekijk de aflevering hieronder.

Maatregelen tegen ontucht bij clubs en verenigingen

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) neemt maatregelen om ontuchtplegers buiten de deur te houden bij sportclubs, de scouting en bij jeugdkampen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat onder meer om het gratis maken van de verklaring omtrent het gedrag (vog) voor vrijwilligers.

Teeven hoopt dat het gratis verstrekken van een vog een drempel wegneemt voor clubs en verenigingen om nieuw personeel te controleren. Organisaties die in aanmerking willen komen voor de gratis vog's moeten zich aansluiten bij een integriteitsproject van het ministerie.

Een andere maatregel moet ervoor zorgen dat ontuchtplegers van de ene naar de andere organisatie overstappen. Organisaties die werken met vrijwilligers moeten daarvoor zelf een zwarte lijst gaan bijhouden. De staatssecretaris stelt daar een subsidie voor beschikbaar.

Tot slot wordt de kinderopvangbranche vanaf 2013 continu gescreend. Nu wordt alleen bij de indiensttreding een controle uitgevoerd. Misstappen van personeel moeten daardoor sneller aan het licht komen.

Ook wordt bij het vertrekken van een vog voor buitenlandse medewerkers van een kinderdagverblijf voortaan indien nodig contact opgenomen met andere EU-landen. Robert M., de van oorsprong Letse hoofdverdachte in de grote Amsterdamse zedenzaak, was in Duitsland al veroordeeld, maar kon zonder problemen in de kinderopvang aan de slag gaan.

Schoofs voor het eerst bij Fed Cup-team

Bibiane Schoofs is voor het eerst opgeroepen voor het Nederlandse Fed Cup-team. De tennisster zal begin februari uitkomen in Groep I van de Europese/Afrikaanse zone in Israël. Ze zal samen met Arantxa Rus, Michaëlla Krajicek en Kiki Bertens Nederland vertegenwoordigen.

"Bibiane wordt met haar debuut beloond voor haar goede prestaties", aldus Fed Cup-captain Manon Bollegraf. "Uiteraard ben ik blij dat Arantxa, Michaëlla en Kiki ook weer deel uitmaken van het team."

'Geen 32GB Vita-geheugenkaart voor Europa'

Gisteren heeft Sony bekendgemaakt wat de Europese retailprijzen worden van de PS Vita-games en -accessoires. In dit lijstje was de 32GB geheugenkaart niet opgenomen en veel mensen vroegen zich af waarom niet.

'European Product Manager', Adam Grant, heeft gereageerd door te zeggen dat er momenteel geen plannen zijn om de Vita in Europa te lanceren met de 32GB geheugenkaart.

"At this time we are not planning to launch with the 32GB PS Vita Memory Card," aldus Grant. Wanneer en of de geheugenkaart überhaupt wel gaat komen is nog de vraag.

Homo's kiezen Patricia Paay als moeder

Patricia Paay is door bezoekers van de website gay.nl uitgeroepen tot homomoeder van 2011. Paay won de strijd van Rita Verdonk en Marijke Helwegen. Van de ruim vijfduizend stemmen ging de grote meerderheid naar de zangeres.

De 62-jarige Paay stak het afgelopen jaar de Doris Day-klassieker Que Sera Sera in een roze jasje en doopte het lied om tot Gay Sera Sera. Ze nam het nummer 'speciaal voor de homogemeenschap' op en lanceerde de single tijdens de Gay Pride op 6 augustus.

Royalty-expert Peter van der Vorst werd door de gay.nl-bezoekers verkozen tot roze tv-icoon van het jaar. Hij kreeg meer stemmen dan concurrenten Rik van de Westelaken en Ewout Genemans.

De prijzen worden vrijdagavond door VVD-politicus Frits Huffnagel uitgereikt in de Amsterdamse homobar Ludwig II. Ook politicus Boris van der Ham (D66) en COC-voorzitter Vera Bergkamp worden in het zonnetje gezet. De prijzen voor de homohoreca worden vrijdagavond bekendgemaakt.

Microsoft bewust van Xbox Dashboard-bug

Sinds het nieuwe Xbox 360 Dashboard verschenen is hebben verschillende gamers last van error 801540B7. Deze weerhoudt hen er van om hun Live-profiel te gebruiken waardoor ze niet online kunnen gamen en ook geen digitale content kunnen aanschaffen.

Joystiq heeft contact gezocht met Microsoft en zij erkennen de fout. Op dit moment werken ze hard aan een oplossing: "We have recently identified an Xbox Live profile data error that results in Error Code '801540B7' for a small number of Xbox Live members. The error instructs users to attempt to re-download their Xbox Live profile and directs them to customer service support for further assistance. We apologize for the inconvenience this has caused to our loyal Xbox Live members and are working to resolve the issue as soon as possible."

Barcelona moet Iniesta twee weken missen

FC Barcelona kan ruim twee weken niet beschikken over Andres Iniesta. De 27-jarige middenvelder liep in het bekerduel tegen L'Hospitalet een spierblessure op in zijn linkerbeen. Iniesta mist de eerst volgende wedstrijd in de Copa del Rey en de stadsderby bij Espanyol op 8 januari, meldt Barcelona op zijn website.

Iniesta was donderdag trefzeker tegen L'Hospitalet, maar moest in de 27e minuut naar de kant na een botsing met de doelman van de vierdeklasser. De ploeg van trainer Josep Guardiola won het duel met 9-0.


Barcelona moet Iniesta twee weken missen (Foto: Novum)

'Te weinig profijt van buitenlandse student'

Verreweg de meeste buitenlandse studenten die in Nederland studeren verlaten het land na hun studie direct weer en dragen zo niet bij aan de economie. Dat zegt een woordvoerder van de Nuffic, de organisatie die zich bezighoudt met de internationalisering van het Nederlandse hoger onderwijs naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

Een op de vijf buitenlandse studenten blijft na de studie in Nederland werken. Nederland kan meer profijt van ze hebben door ervoor te zorgen dat ze hier blijven, stelt het Nuffic. "We moeten zorgen dat ze zich meer thuis voelen en zich meer verbonden voelen met Nederland." Dat kan volgens de organisatie onder meer door de studenten vertrouwd te maken met de Nederlandse taal en cultuur.

Volgens de Nuffic volgen dit studiejaar zo'n 82 duizend buitenlandse studenten een opleiding in Nederland. Het aantal Nederlandse studenten dat in het buitenland studeert blijft hierbij ver achter. Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) zei eerder al dat hij Nederlandse studenten wil aanmoedigen naar het buitenland te gaan om het evenwicht te herstellen.

Van der Vaart aan de kant met hamstringblessure

Rafael van der Vaart heeft in het duel van Tottenham Hotspur tegen Chelsea een hamstringblessure opgelopen. De 28-jarige middenvelder lijkt de komende wedstrijden van de Spurs te moeten missen. De Londenaren spelen dit jaar nog bij Norwich City en Swansea City en ontvangen op 3 januari West Bromwich Albion.

Van der Vaart liet zich donderdag in de rust vervangen tijdens het 1-1 gelijkspel van Tottenham tegen Chelsea. "Hij lijkt vaak last te hebben van zijn hamstring en moest opnieuw het veld verlaten, maar als hij speelt is het een fantastische voetballer", zei trainer Harry Redknapp tegen Skysports. Van der Vaart stond aan het begin van dit seizoen al een maand aan de kant met een hamstringkwetsuur.


Van der Vaart aan de kant met hamstringblessure (Foto: Novum)

Razer Blade gaming laptop vertraagd

Razer heeft op Facebook via haar CEO Min-Liang Tan laten weten dat hun Razer Blade gaming laptop vertraagd is. Waar de laptop eerst voor de feestdagen te koop zou zijn, wordt dit nu eind januari voor Noord-Amerika.

De vertraging komt door een upgrade van de harde schijf. Oorspronkelijk was men van plan om een 320GB HDD in het apparaat te stoppen, maar die is een 256GB SSD geworden. SSD is sneller dan een HDD en hoewel ze veel duurder zijn blijft de adviesprijs van de Razer Blade hangen op $ 2799,-.

Om de vertraging enigszins goed te maken kun je nu je e-mailadres achterlaten bij Razer om een melding te krijgen wanneer je een Razer Blade kunt bestellen. Als bonus krijg je daar dan een Razer Orochi Blade Edition-muis bij die in dezelfde stijl gemaakt is: mat zwart met groene LED.

razer

OnLive beschikbaar op Xperia Play

Eerder deze maand kwam OnLive beschikbaar op iOS en Android, maar er was nog geen specifieke ondersteuning voor de Xperia Play die speciale knoppen heeft om te gamen. Dat is nu veranderd en Xperia Play wordt voortaan volledig gebruikt.

"From the moment we launched our OnLive Android app, gamers began asking about Sony Ericsson Xperia PLAY game control support," aldus Steve Perlman, OnLive Founder en CEO. "We listened and delivered. Now Xperia PLAY gamers in the US and UK can play almost all of OnLive's 200 premium titles-including hit AAA games like Saints Row: The Third and Assassin's Creed: Revelations-on their Xperia PLAY smartphone with a full console-class experience, including multiplayer and social features."

Wanneer OnLive ook in Nederland beschikbaar zal zijn is nog niet bekend. 

L. de Jong hoopt niveau vast te houden

Luuk de Jong (21) sloot het jaar van zijn definitieve doorbraak in mineur af, maar hij heeft veel om naar uit te kijken in 2012.

Het had zo mooi kunnen zijn voor de spits van FC Twente. In de slotfase van het duel met PSV dacht De Jong in de blessuretijd de winnende treffer binnen te koppen. "Ik zag de bal al in de kruising verdwijnen, maar Isaksson had een geweldige redding in huis", zei de spits tegen Goal.com. Het zou een bijzonder slot zijn geweest van een mooi jaar voor De Jong.

Wellicht was het teveel geweest voor Twente dat vooral voor rust een slappe indruk maakte in eigen huis. De fans gingen er na het afscheid van Arnold Bruggink en Theo Janssen goed voor gingen zitten. Ze kwamen bedrogen uit. "Soms heb je van die wedstrijden dat het niet direct loopt. Dat overkomt alle clubs weleens. PSV was wel scherp en startte goed. We moesten een paar tandjes bijschakelen en dat gebeurde ook", aldus De Jong. Het duel bleek een steekspel.

De Jong leeft inmiddels in de Oranje-droom en hij hoopt zijn huidige vorm door te trekken richting het EK van komende zomer. "Ik voel me goed en zowel als nummer tien en als spits pik ik mijn doelpuntjes mee. Ik hoop dit vast te houden en mee te gaan naar het EK. Het wordt wel lastig aangezien er meer goede spitsen zijn bij Oranje. Toch kijk ik al uit naar de duels met Portugal en Duitsland. Prachtige affiches. Het wordt moeilijk, maar dat is het mooie ervan."

Strootman: "Positie Rutten niet ter discussie"

PSV-trainer Fred Rutten geniet volgens Kevin Strootman steun van de spelers ondanks geluiden over een aanstaand vertrek.

Er bestaat al enige tijd onduidelijkheid over de toekomst van Rutten bij PSV. De coach heeft sinds zijn aanstelling nog geen prijzen gewonnen en de clubleiding zou daarom vers bloed willen. Als het aan de spelersgroep ligt, dan blijft Rutten. "Hij is gewoon een hele goede trainer voor ons", zei Strootman tegen Goal.com. "De discussie speelt vooral in de media. Bij ons in elk geval niet."

"Zijn positie staat bij ons niet ter discussie", aldus de middenvelder van PSV. "We doen nog mee in de KNVB Beker, Europa League en in de titelstrijd. We kunnen alleen maar doorgroeien na de winterstop. We moeten de ingezette lijn doortrekken en onze doelen bereiken. Eén daarvan was doorbekeren ten koste Twente en dat is gelukt." Strootman won donderdag met PSV bij Twente.

Dankzij twee doelpunten van Tim Matavz werd in de verlenging afgerekend met de Tukkers. In de volgende ronde wacht een thuisduel met N.E.C. Nijmegen. Strootman vond de zege op Twente terecht. "In de eerste helft waren we duidelijk sterker. Ik denk dat het balbezit tachtig om twintig procent was in ons voordeel. Twente ging later oppertunistischer spelen en daardoor hadden we het even lastig."

"In de verlenging kon het alle kanten op, maar gelukkig hebben we de volgende ronde behaald. We kunnen nu met een heerlijk gevoel de winterstop in", besluit Strootman, die in het nieuwe jaar zijn stormachtige ontwikkeling voort wil zetten. "Natuurlijk hoop ik dit niveau vast te houden richting het EK, maar ik richt me tot die tijd volledig op PSV", besluit de Oranje-international.

Suriname wil ban op Sinterklaas

Suriname wil af van van de sinterklaasviering, omdat zij vinden dat dit feest met zwarte pieten een racistisch element zou bevatten. Dat heeft de Surinaamse website Waterkant vrijdag gemeld.

Oud-president Ronald Venetiaan heeft de kwestie aangekaart in De Nationale Assemblee, het parlement. Hij begrijpt niet dat Sinterklaas in Suriname wordt gevierd 'omdat dit een provocatie naar het zwarte deel van de Surinaamse bevolking is', aldus Venetiaan.

De regerende Nationale Democratische Partij (NDP) van president Desi Bouterse steunt het voorstel van Venetiaan. Jenny Simons, NDP-kopstuk en voorzitter van De Nationale Assemblee, zei dat Sinterklaas in elk geval niet meer op scholen moet worden gevierd. "Wat mensen in hun huizen doen, daar hebben wij geen invloed op", aldus Simons.

Sinterklaas was in Suriname al in de jaren tachtig afgeschaft, maar de afgelopen jaren won het feest weer aan populariteit. Daarvoor willen de machthebbende bobo's nu dus een stafje steken.

FOK! spreekt de enige echte Sinterklaas

Lauren Verster gaat steeds beter om met kritiek

Het ego van Lauren Verster loopt steeds minder snel een deuk op. De 31-jarige presentatrice trekt zich minder aan van de mening van anderen. "Je creëert een enorme schil", vertelt Lauren voor de camera van Novum Nieuws.

"Mensen roepen op straat, vinden overal wat van. Op internet moet je helemaal niet kijken, dan zak je van ellende jankend op de grond in elkaar", grapt Verster. Waar Verster op doelt, laat ze in het midden. "Er worden best heftige dingen gezegd, maar daar wen je wel een beetje aan."

De presentatrice trekt zich nog nauwelijks iets aan van de mening van vreemden. "Ik ben het meest gevoelig voor mensen uit mijn omgeving, zij kunnen mij veel harder raken. Als mijn goede vrienden, familie of geliefde bij een presentatie zijn, ben ik veel onzekerder dan wanneer er honderden vreemden voor me zitten."

Hoewel Versters ego 'van dag tot dag wisselt', heeft ze er geen last van. "Ik heb dagen dat ik best content met mezelf ben en soms heb ik echt bevestiging nodig. Maar ik kan mijn ego ook goed opzij zetten."

Esteban handelde uit zelfverdediging

AZ-doelman Esteban handelde naar eigen zeggen uit zelfverdediging toen hij woensdag in het bekerduel met Ajax zijn belager tot twee keer toe trapte. "Ik was heel erg bang", zegt de 22-jarige Costa Ricaan in De Telegraaf. "Het eerste wat ik dacht, was dat hij gewapend was met een mes. Ik heb hem aangevallen uit zelfverdediging."

Esteban was er niet mee bezig hoe vaak hij de hooligan raakte. "Op het moment dat je je verdedigt, ga je echt niet nadenken of je hem één of twee keer trapt."

De sluitpost beseft wel dat hij een voorbeeldfunctie heeft. "Ik verontschuldig me voor de jongeren die mij volgen. Dit was geen goed voorbeeld, hoewel velen mij zien als een held", zegt hij in een andere interview in de Costa Ricaanse krant Al Dia.

Het bekerduel werd woensdag gestaakt, nadat een supporter het veld opkwam en Esteban aanviel. De doelman trapte terug en kreeg rood. AZ besloot daarop niet verder te spelen. De KNVB heeft de rode kaart inmiddels geseponeerd.


Esteban handelde uit zelfverdediging (Foto: Novum)

Astronaut Kuipers komt aan bij ISS

Astronaut André Kuipers komt vrijdag aan bij het internationale ruimtestation ISS, zijn huis voor de komende maanden. Kuipers en zijn reisgenoten, de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit, waren woensdag gelanceerd vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan.

Na de lancering heeft de Sojoezcapsule met de drie 35 rondjes rond de aarde gedraaid. Rond 16:22 uur Nederlandse tijd wordt de Sojoez vastgekoppeld aan het ISS. Na een reeks voorbereidingen volgt om 19:00 uur het grote moment. Dan gaat het luik open en zweven Kuipers, Kononenko en Pettit het ISS binnen. Ze worden daar ontvangen door de drie bemanningsleden die al in het ruimtestation zitten.

Kuipers woont tot half mei in het ISS. Daarna keert hij terug op aarde. Geen Nederlander is ooit zo lang in de ruimte geweest.

In de ruimte zal Kuipers tientallen wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Zo kijkt hij naar het energieverbruik van het lichaam tijdens langdurige gewichtloosheid. Wetenschappers willen zich zo voorbereiden op een missie naar Mars, als die ooit werkelijkheid wordt. Ook wil Kuipers kinderen het belang van wetenschap, ruimtevaart en gezond leven bijbrengen. Kuipers is verder verantwoordelijk voor de veilige aankomst van onbemande ruimtevrachtschepen.

Astronaut Kuipers komt aan bij ISS
Astronaut Kuipers komt aan bij ISS (Foto: ANP)

Uitvinding beschermt tegen bermbommen

Het Nederlandse bedrijf TenCate werkt aan een systeem tegen bermbommen. Het zogeheten active blast countermeasure system detecteert een bom vlak voordat die ontploft en bereidt een pantservoertuig voor op de knal. Er wordt voorkomen dat het voertuig de lucht in wordt geblazen, waardoor de grootste schade wordt voorkomen.

Het systeem, dat ook door Nederlandse militairen in Kunduz kan worden gebruikt, is ontwikkeld door een Deens bedrijf waar TenCate een belang in had. Het Deense bedrijf is nu volledig overgenomen, meldt TenCate vrijdag.

TenCate, van oudsher een textielfabrikant, wil verder vanwege de militaire gevoeligheid van het systeem niet veel kwijt over de uitvinding. De multinational heeft een divisie die gespecialiseerd is in bepantsering en beveiliging van legervoertuigen.

BioWare bezig met transfers voor Star Wars

BioWare heeft de laatste dagen veel verzoeken gehad tot het verplaatsen van personages naar servers met minder wachtrijen voor Star Wars: The Old Republic. BioWare geeft aan dat ze deze service nog niet kunnen bieden en vanaf wanneer ze dat wel kunnen is nog niet bekendgemaakt.

BioWare geeft aan dat mensen drukke servers moeten weren en een plekje moeten zoeken op de minder drukkere servers. Ze hebben een lijsje gemaakt met welke servers je het best kunt vermijden vanwege de drukte.

US-based servers

  • The Harbinger – US West Coast – PvE
  • The Swiftsure – US West Coast – PvP
  • The Fatman – US East Coast – PvP

EU-based servers

  • Bloodworthy – EU English – PvP
  • Frostclaw – EU English – PvE
  • Legions of Lettow – EU English – PvP
  • The Red Eclipse – EU English – PvE
  • Tomb of Freedom Nadd – EU English – PvP
  • Darth Revan’s Mask – EU German – PvP
  • Darth Traya – EU German – PvP
  • Jar’Kai Sword – EU German – PvP
  • Hrakert Rift – EU French – PvP

Hiernaast werkt het team ook aan een glitch dat ervoor zorgt dat je niet zomaar je plekje verliest als je internetverbinding eruit knalt. Daarnaast komt BioWare binnenkort ook met een server waar je nieuwe patches en dergelijke kunt uittesten voordat het live gaat op de normale servers.

Verhoging maximumsnelheid vertraagd door CDA

De Tweede Kamerfractie van het CDA heeft de algemene invoering van een hogere maximumsnelheid van 130 kilometer per uur vertraagd. Donderdagavond nam de Kamer twee moties van het CDA aan waardoor de verhoging alleen in kan gaan op wegen waar geen aanpassingen nodig zijn.

Dinsdagavond tijdens een debat met minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) bleek al dat het CDA zich verzet tegen de invoering van de hogere maximumsnelheid op zestig procent van de snelwegen.

"De minister wil eerst de snelheid verhogen en pas daarna in de benodigde veiligheidsregels investeren", zei CDA-Kamerlid Sander de Rouwe woensdag. "Dat is de omgekeerde volgorde, veiligheid gaat wat ons betreft voor snelheid."

Het CDA noemt het onverantwoord om in tijden dat iedereen de broekriem moet aantrekken, miljoenen uit te trekken voor maatregelen om de snelheidsverhoging mogelijk te maken. Rond de grote steden waar de luchtkwaliteit in het geding is, zou de verhoging helemaal niet ingevoerd moeten worden, stelde De Rouwe.


Verhoging maximumsnelheid vertraagd door CDA (Foto: Novum)

Kerstvakantie zorgt voor vroege en drukke spits

Het begin van de kerstvakantie zorgt voor een extra vroege en lange avondspits. Veel vakantiegangers vertrekken vrijdag al rond het middaguur, voorspelt de Verkeersinformatiedienst (VID). Voor de ochtend wordt een iets zwaardere spits verwacht vanwege de regen.

Normaal komt de vrijdagavondspits rond 15.00 uur op gang. Vanwege de kerstvakantie gebeurt dat naar verwachting vrijdag al om 13.00 uur. Vanwege vakantiegangers die naar het buitenland rijden, staan de files vooral op wegen richting de grens. De VID noemt hierbij de A1 richting Apeldoorn, de A2 richting het zuiden en de A12 richting Arnhem.

Vorig jaar op de vrijdag voor de kerstvakantie stond rond 15.00 uur al bijna vijfhonderd kilometer aan file. Om 17.00 was dit opgelopen tot bijna 750 kilometer. De VID merkt wel op dat Nederland toen te maken had met gladde wegen en sneeuwval.

De weersvoorspellingen voor vrijdagmiddag zijn beter. Wel wordt veel neerslag verwacht. Die zorgt ook in de ochtend voor een iets drukkere spits.

Actie Greenpeace in IJmuiden tegen 'visfabrieken'

Greenpeace voert vrijdagochtend actie tegen subsidies aan schepen die vissen in de wateren bij West-Afrika. Op twee grote vissersschepen in de haven van IJmuiden worden de bedragen geverfd die de schepen volgens Greenpeace de afgelopen jaren hebben ontvangen. "Met deze steun vissen de schepen de zeeën van West-Afrika leeg", meent Greenpeace.

De schepen zijn eigendom van de Pelagic Freezer-Trawler Association. "De ongeveer 30 grootschalige trawlers zijn in feite varende visfabrieken die ter plekke de reusachtige vangsten kunnen verwerken", schrijft Greenpeace. Volgens de milieuorganisatie is dat schadelijk voor de visvoorraden daar.

De afgelopen vijf jaar zou deze rederij 142,7 miljoen euro aan indirecte steun hebben gekregen van de Europese Unie en de Nederlandse overheid. Voor de modernisering van schepen ontving het volgens Greenpeace tussen 1994 en 2007 ook nog eens 21 miljoen euro.

Het jaarlijkse voordeel kan volgens berekeningen van het economisch onderzoeksbureau Profundo oplopen tot 78 miljoen euro. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Greenpeace.

"Het is schandalig dat belastinggeld wordt gebruikt om drijvende visfabrieken de kustwateren van West-Afrika te laten plunderen", stelt campagneleider oceanen bij Greenpeace Femke Nagel. "Wat Europese overheden juist moeten doen is het aanpakken van de uit haar voegen gegroeide vloot."

OPTA haalt malafide sekslijnen uit de lucht

Telecomwaakhond OPTA heeft een aantal 0906-telefoonnummers ingetrokken omdat het aanwijzingen had dat bellers werden opgelicht. De lijnen werden gebruikt voor erotische diensten.

De toezichthouder had na een uitgebreid onderzoek het sterke vermoeden dat bellers werden gechanteerd als ze het nummer draaiden. Ook vertelden de personen aan de andere kant van de lijn dat het telefoontje vanaf een bepaald moment gratis was, terwijl dit niet het geval was.

De OPTA maakt niet bekend om welke nummers het gaat.


OPTA haalt malafide sekslijnen uit de lucht (Foto: Novum)

Zendmast Hoogersmilde versneld gerepareerd

De in juli ingestorte zendmast in het Drentse Hoogersmilde wordt versneld herbouwd. De problemen met de ontvangst van televisie- en radiozenders in het noorden van Nederland moeten daarmee in de zomer van 2012 al zijn verholpen. Dat schrijft minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

In delen van het zuiden van Drenthe, het noorden van Overijssel en Friesland is de ontvangst sinds de instorting van de zendmast in Hoogersmilde in juli slecht. De toren raakte afgelopen zomer zwaar beschadigd toen een deel van de bijna driehonderd meter hoge zendmast in juli instortte na een brand. Een noodmast die is geplaatst heeft een stuk minder bereik.

Eind oktober werd gestart met de reparatie van de driehonderd meter hoge zendmast. Toen werd aangekondigd dat het nog wel tot het einde van volgend jaar zou duren voor de zendmast weer in gebruik genomen kon worden.

Het kabinet levert een extra bijdrage voor de versnelde reparatie.

Twee zware aardbevingen in Nieuw-Zeeland

Bij de grote Nieuw-Zeelandse stad Christchurch hebben zich vrijdag twee krachtige aardbevingen voorgedaan. De bevingen had elk een kracht van 5,8 op de schaal van Richter, meldde het Amerikaanse geologische centrum USGS. De tweede schok volgde 70 minuten na de eerste.

De stad werd 10 maanden geleden getroffen door een beving met een kracht van 6,3. Daarbij vielen circa 180 doden. Een groot deel van het stadscentrum was toen ingestort, een schadepost van circa 9 miljard euro.

Na de nieuwe schokken ontstond paniek onder inwoners. Meerdere winkelcentra, kantoren en andere gebouwen werden geëvacueerd. In enkele buurten zijn de stroom en telefoon uitgevallen. Vooralsnog zijn er alleen berichten over lichtgewonden. De schade lijkt beperkt tot omgevallen spullen en wat barsten in de muren van het casino.

"Het hele gebouw schudde. Ik was bang dat het zou instorten", zei Daniel Yeoh, die aan het lunchen was in een Thais restaurant, tegenover het casino.

"Het was ongelooflijk krachtig", zei een bewoner van het gebied tegen Radio New Zealand. "Allerlei spullen zijn op de vloer gevallen, een beetje gebroken glas en fotolijstjes liggen overal."

Nieuw-Zeeland wordt vaak getroffen door aardbevingen.

VVV hoopt op snel akkoord met Lokhoff

Ton Lokhoff wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe trainer van VVV-Venlo. Gisteren spraken de partijen met elkaar. "We hopen vandaag alles af te ronden", zei technisch directeur Mario Captein in De Telegraaf.

Lokhoff heeft een goed gevoel overgehouden aan het gesprek met de Venlonaren. "Dat was een goed onderhoud. Ik hoop dat we snel tot een samenwerking komen", aldus de trainer, die sinds april geen werk heeft. Lokhoff vertrok in april van dit jaar als assistent-trainer bij Red Bull Salzburg. Eerder was de coach als eindverantwoordelijke werkzaam bij NAC en Excelsior.

Hij stond aanvankelijk niet hoog op het verlanglijstje van VVV. Sef Vergoossen, Adrie Koster, René Trost en Ruud Brood zagen de klus in Venlo echter niet zitten. Zodoende kwam vijfde keus Lokhoff in beeld.

Rutten: "Uitstekend PSV gezien"

PSV is na de winterstop nog op drie fronten actief. Donderdag veroverde het een plekje in de kwartfinale van het bekertoernooi door de 1-2 zege bij FC Twente .Een verlenging was nodig om een winnaar aan te wijzen.

Tim Matavz opende in de 101e minuut de score met een fraaie kopbal, maar PSV gaf die voorsprong in de tweede helft van de verlenging weg door een benutte strafschop van Marc Janko. Enkele ogenblikken later profiteerde Matavz optimaal van een blunder van Douglas en schoot hij PSV naar de zege.

"Het team is zich ontzettend aan het ontwikkelen, er komt steeds meer volwassenheid in. Ik heb een uitstekend PSV gezien en we zijn terecht door", aldus Rutten, die blij was met de prestatie van Matavz. "Hij weet wel de focus te behouden. Hij speelde heel erg goed."

Matavz zelf was na afloop bescheiden. "Het maakt niet uit wie ze erin schiet. Als dat maar gebeurt. Ik wil nu de beker pakken."

Rift-accounts gehackt, geen cc-gegevens gestolen

Trion Worlds heeft e-mails gestuurd naar haar abonnees waarin zij waarschuwt dat de accountgegevens van haar MMO Rift ten prooi zijn gevallen aan onbevoegde indringers. Ook heeft men een mededeling op de website geplaatst.

Trion heeft gezegd dat er geen bewijs is en dat zij geen reden hebben om te denken dat de creditcardgegevens van de spelers bij deze actie zijn buitgemaakt. Om het zekere voor het onzekere te nemen heeft Trion wel alle userpasswords gereset.

In de mededeling van Trion laten zij ook weten dat zij niet verwachten dat dit negatieve invloed heeft op de speeltijd van de spelers, maar voor het geval dat er wel downtime ontstaat hebben alle spelers de Moneybags' Purse gekregen, een item waardoor je roofopbrengsten met tien procent stijgen.

FIFA op Vita gameplayvideo

De Europese PlayStation Blog heeft een gameplayvideo online gezet waarin we zien hoe het touchscreen van de Vita werkt met FIFA Football. Ondertussen krijgen we commentaar over het de nieuwe feature. Er wordt uitgelegd dat de controls via touchscreen optioneel zijn en dat je gewoon de PS3-controls kunt aanhouden op de handheld.

FIFA Football is de eerste FIFA-game op de Vita en zal samen met de launch van de handheld in Europa uitkomen.

GameStop biedt excuus aan vanwege Last Guardian-gerucht

Winkelketen GameStop heeft hun excuus aangeboden vanwege meehelpen aan het gerucht dat de Last Guardian-ontwikkeling gestaakt was. GameStop had de game uit hun lijst gehaald omdat er nog steeds geen officiële datum bekendgemaakt is. Hierdoor kregen alle klanten die de game in de pre-order hadden staan een mailtje.

In dit mailtje stond dat de ontwikkeling gestaakt was en hierdoor kwam de geruchtenmachine in werking. Al snel kwam er bericht vanuit Sony dat de game nog steeds in ontwikkeling is. Vlak daarna kwam ook GameStop met een verklaring die je hieronder kan lezen.

"The Last Guardian has not been cancelled by Sony as we incorrectly stated in an automated call to reservation customers. Because the game did not have a specific release date, GameStop made the decision to remove the game from our system. The Last Guardian will be reinstated for pre-order when a firm launch date is known."

Wii U wordt duurder dan Wii

Reggie Fils-Aime, baas van Nintendo Amerika, heeft kort gesproken over de prijs van hun nextgen-console: de Wii U. De prijs zal duidelijk hoger liggen dan die van de Wii.

Nintendo ziet de Wii U dan ook als een interessante console voor mensen die de laatste gadgets willen hebben. "De markt zal blijven differentiëren op basis van de ervaringen die de consument wil. Bijvoorbeeld, ik heb een gezin van vier personen en mijn besteedbaar inkomen is 50.000 tot 60.000 dollar, dan blijf ik kijken naar de Wii door de software en het feit dat dat het een geweldig entertainment-apparaat is. Voor consumenten die de nieuwste gadgets willen hebben en meer geld te besteden hebben is er de Wii U."

De prijs zal dus hoger liggen dan de huidige prijs van de Nintendo Wii. "We hebben geen prijzen, beschikbaarheid of enige andere details bekendgemaakt, maar gezien de huidige prijsstelling van de Wii zijn wij niet van plan om daar op te mikken. We zijn heel duidelijk, de markt gaat beslissen hoe lang deze producten naast elkaar gaan bestaan. Ons doel is om de Wii U op de markt te krijgen, maar het gaat een ander type consument aanspreken dan diegenen die de Wii kopen tijdens de feestdagen."

Op de E3 van 2012 wil Nintendo de definitieve console laten zien. Hopelijk is er dan meer informatie over prijs en een releasedatum.

Wii U

Combo's in Kingdoms of Amalur-video

Ontwikkelaar Big Huge Games heeft een nieuw videodagboek online gezet voor Kingdoms of Amalur: Reckoning. In de video toont de ontwikkelaar bepaalde combo's die je in het vechten kunt maken. Daarnaast praten ze ook over de animaties en wat ze precies willen doen.

Kingdoms of Amalur: Reckoning wordt een singleplayer RPG voor PS3, Xbox 360 en Windows. De game staat gepland voor een release op 10 februari en wordt uitgegeven door EA.

Ouders schophooligan gevlucht

De ouders van de 19-jarige hooligan die woensdag de bekerwedstrijd Ajax - AZ verstoorde zijn ondergedoken uit angst voor represailles. Ze vrezen dat boze Ajax-fans die het de nog thuiswonende Almeerder kwalijk nemen dat het duel gestaakt werd, verhaal komen halen.

"Door die waanzinnige actie van Wesley hebben wij nu 35.000 mensen achter ons aan", vertelt moeder Marijke vrijdag in De Telegraaf. Volgens haar was haar zoon erg dronken. Bovendien lijdt hij aan de gedragsstoornis ODD. "Maar drank is nooit een excuus. Wij denken dat Wesley dit heeft gedaan omdat we na een huwelijk van 28 jaar in echtscheiding liggen."

Wesley heeft het gymnasium verlaten zonder diploma. Ook raakte hij zijn baantje kwijt bij de HEMA. De afgelopen tijd leek het echter juist beter te gaan met Wesley, beweren zijn ouders in de krant. Zijn vader was verbijsterd toen hij hem het veld op zag rennen.

Wesley viel in de wedstrijd AZ-keeper Esteban aan. Die kon een schop ontwijken en trapte zelf twee keer op zijn belager in. De advocaat van de hooligan bood donderdagavond in Nieuwsuur namens zijn cliënt excuses aan. Wesley doet geen aangifte tegen Esteban voor de trappen die hij van de keeper kreeg.


Ouders schophooligan gevlucht (Foto: Novum)

Grateful Dead laat beren dansen

Begin 2011 was er al praat over een The Grateful Dead-game. Nu bijna een jaar later is de eerste trailer uitgekomen voor de game die lijkt op een facebook/MMO-game te gaan worden. De trailer zet de toon voor stijl die we kunnen verwachten, veel kleuren, beren en psychedelische effecten.

De game moet spelers meenemen naar de belangrijkste optredens van de band. Op de officiële website kan er tot 31 januari gestemd worden welke concerten moeten toegevoegd worden. Bekijk hieronder de eerste trailer van de game die in 2012 zou moeten verschijnen.

The Grateful Dead was een populaire band uit de jaren '60, '70 en '80 en stonden bekend om hun lange improvisatie solo's.

Bahrein geeft ambtenaren baan terug

Bijna tachtig ambtenaren van het Bahreinse ministerie van onderwijs hebben donderdag hun baan teruggekregen. Dat heeft het Bahreinse persbureau Bahrain News Agency donderdag gemeld. De 79 ambtenaren werden ontslagen tijdens de opstand in het land. Zij kunnen op 1 januari weer naar hun werk.

Twee dagen geleden maakte de regering van het Golfstaatje al bekend dat honderdtachtig ambtenaren in het nieuwe jaar hun baan terugkrijgen. Volgens arbeidersverenigingen zijn meer dan 2500 mensen hun baan kwijtgeraakt. De regering houdt het erop dat 1623 zijn ontslagen.

Meer dan zestienhonderd mensen verloren sinds maart hun baan. Sinds maart probeert de soennitische regering van Bahrein betogingen door sjiieten voor meer rechten neer te slaan.

Nederland leent IMF 13,6 miljard

Nederland verstrekt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een lening van 13,6 miljard euro. Samen met de bijdragen van andere eurolanden kan het IMF zo zwakkere landen in de eurozone te hulp schieten.

De Tweede Kamer stemde donderdagavond in met de lening, die via De Nederlandsche Bank wordt verleend. PVV, SP en de Partij voor de Dieren waren tegen.

Twee weken geleden is tijdens een top van Europese leiders afgesproken 200 miljard euro beschikbaar te stellen aan het IMF. De eurolanden leveren daarvan 150 miljard.

Kamer akkoord met IMF-lening van 13,6 miljard
Kamer akkoord met IMF-lening van 13,6 miljard (Foto: ANP)

'Verslavingszorg terug naar af'

Medewerkers uit de verslavingszorg maken zich ernstig zorgen over de miljoenenbezuiniging op de geestelijke gezondheidszorg. Goed opgeleid personeel komt op straat te staan en voor veel verslaafden wordt zorg te duur. De ondernemingsraden van tien verslavingszorginstellingen roepen de politiek op de bezuinigingen terug te draaien.

De verslavingszorg valt onder de GGZ, waar 600 miljoen euro moet worden bezuinigd. Dat betekent dat zeker 9000 mensen hun baan verliezen, zei GGZ-voorzitter Marleen Barth eerder.

De ondernemingsraden waarschuwen dat de maatschappij uiteindelijk duurder af is door de bezuinigingsslag. Zij vrezen dat verslaafden die niet goed geholpen kunnen worden een beroep gaan doen op de ziekenhuizen of dure crisisopvang. Ook zijn zij bang dat er meer problemen terechtkomen op het bordje van gemeenten, politie, justitie en de schuldsanering.

[Upd] VN betuigen laatste eer aan Kim Jong Il

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft donderdag stil gestaan bij het overlijden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il. Alle aanwezigen hielden een minuut stilte, er werden geen toespraken gehouden en de zaal was half leeg.

Bij het begin van de bijeenkomst zei de president van de Algemene Vergadering, Nassir Abdulaziz Al-Nasser, dat het zijn 'trieste plicht' was om mee te delen dat Kim zaterdag was overleden. Al-Nasser vroeg de Noord-Koreaanse gezant 'de condoleances over te brengen' aan de regering en het volk van Noord-Korea. Vervolgens vroeg hij de gezanten te gaan staan en een minuut stilte te houden ter nagedachtenis aan wijlen de leider van de Democratische Volksrepubliek Korea.

update: 01.59 uur
De Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea en Europese landen hebben donderdag de minuut stilte geboycot voor de overleden dictator Kim Jong-il. De Noord-Koreaanse leider overleed afgelopen weekeinde en werd donderdagavond op verzoek van zijn vaderland herdacht in de Algemene Vergadering van de VN.

Sonic zoals je hem nog nooit zag

Soms kom je websites tegen waarbij je helemaal in een deuk ligt om hetgeen wat ze tonen. Zo kwamen we zojuist een site tegen waarbij Sonic het mikpunt van spot is: Dumb Running Sonic. 

We zien hier allerlei .gifjes waarin Sonic op een rare manier rent. Hieronder zie je een drietal voorbeelden, de rest kun je *hier* vinden.

sonic

sonic

sonic

Het begon allemaal toen Zac Gorman een gekke wens uitsprak op het internet wat opgepikt werd door Nerdroid. Arme Sonic...

Europese prijzen PlayStation Vita-games bekend

Sony heeft vandaag de Europese retail-adviesprijzen voor de PlayStation Vita-launchgames en accessoires bekendgemaakt. Opvallend is dat de game Gravity Daze niet als retailgame verschijnt maar enkel via PSN te downloaden is. 

Games
Uncharted: Golden Abyss - €49.99/£44.99/$69.95 AUD/$89.95 NZD
ModNation Racers: Road Trip - €39.99/£34.99/$54.95 AUD/$69.95 NZD
Everybody's Golf - €39.99/£34.99/$54.95 AUD/$69.95 NZD
WipEout 2048 - €39.99/£34.99/$54.95 AUD/$69.95 NZD
Unit 13 - €39.99/£34.99/$54.95 AUD/$69.95 NZD
Little Deviants - €29.99/£24.99/$39.95 AUD/$54.95 NZD
Reality Fighters - €29.99/£24.99/$39.95 AUD/$54.95 NZD

PS Vita memory cards
4Gb Memory Card - €19.99/£17.99/$26.95 AUD/$34.95 NZD
8Gb Memory Card - €34.99/£31.99/$44.95 AUD/$59.95 NZD
16Gb Memory Card - €49.99/£44.99/$64.95 AUD/$84.95 NZD

Accessoires
AC adaptor - €9.99/£8.99/$12.95 AUD/$16.95 NZD
Portable charger - €49.99/£44.99/$64.95 AUD/$84.95 NZD
USB cable - €9.99/£8.99/$12.95 AUD/$16.95 NZD
In-ear headset - €19.99/£17.99/$26.95 AUD/$34.95 NZD
Starter kit - €24.99/ £21.99/$34.95 AUD/$44.95 NZD
Travel kit - €29.99/ £25.99/$39.95 AUD/$49.95 NZD

PlayStation Vita ligt vanaf 21 februari in de winkels in twee verschillende uitvoeringen. Het goedkoopste, WiFi-only model kost 249 euro en de duurdere versie met 3G-mogelijkheden kost 299 euro. In Japan ligt de nieuwste handheld van Sony nu bijna een week in de winkels. De eerste twee dagen gingen er ruim 325.000 exemplaren over de toonbank. Daarmee bleef het achter bij de laatste handheld van Nintendo welke 375.000 keer verkocht werd in de eerste twee dagen in Japan.

[Copa del Rey] Barça scoort negen keer

FC Barcelona heeft L'Hospitalet in de zestiende finales van de Spaanse beker op een 9-0 nederlaag getrakteerd. De uitwedstrijd werd al met 0-1 gewonnen, maar toch startte trainer Josep Guardiola met spelers als Xavi, Andrés Iniesta en Pedro in de basis.

Dit resulteerde in een doelpuntenfestijn, want na een kwart wedstrijd stond het al 3-0. De doelpunten kwamen op naam van Pedro, Iniesta en Thiago Alcântara. Voor rust wisten ook Xavi en Christian Tello nog te scoren en bepaalden daarmee de ruststand op 5-0.

In de tweede helft liep de Catalaanse ploeg rap uit naar een 8-0 voorsprong door treffers van Isaac Cuenca, Thiago en Tello. Kort voor tijd scoorde Cuenca de 9-0, wat tevens de eindstand was. Ook Valencia plaatste zich voor de achtste finales van de Copa del Rey. Zij wonnen in eigen huis met 4-0 van Cádiz.

Belager van AZ-keeper Esteban heeft spijt

De 19-jarige man die afgelopen woensdag AZ-keeper Esteban aanviel tijdens het bekerduel tussen Ajax en AZ heeft volgens zijn advocaat spijt van zijn daad. In het tv-programma Nieuwsuur liet zijn advocaat weten dat zijn cliënt nadrukkelijk zijn excuses wil aanbieden aan de doelman van de Alkmaarders.

De 'fan' noemt zijn actie "een domme daad" en hoopt dat alleen hij verantwoordelijk wordt gesteld voor wat er is gebeurd. Tevens snapt hij de reactie van Esteban volledig, die de man een aantal trappen verkocht. Hij is niet van plan om aangifte te doen tegen de keeper uit Costa Rica. Eerder werd al bekend dat Esteban niet geschorst zal worden. De KNVB heet besloten om de rode kaart te seponeren. Hij kreeg de rode kaart van arbiter Bas Nijhuis nadat hij zijn belager een aantal rake trappen verkocht.

Het incident gebeurde in de 37e minuut van de wedstrijd. Na de rode kaart stuurde AZ-trainer Gertjan Verbeek zijn ploeg direct naar de kleedkamers om vervolgens niet meer terug te keren. De wedstrijd werd vervolgens gestaakt. Volgende week zal de KNVB een beslissing nemen over de verdere afwikkeling van het bekerduel.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.