Nieuwe verhoren rond aankoop ABN Amro en Fortis

De commissie-De Wit wil opnieuw betrokkenen horen over de aankoopkosten van ABN Amro en Fortis. De parlementaire enquêtecommissie heeft geconstateerd dat de vragen over de nationalisering onvoldoende zijn beantwoord.

De commissie liet op 9 december, na afloop van vijf weken van openbare verhoren, al weten onvoldoende informatie over de nationalisatie van ABN Amro te hebben vergaard. Een cruciaal punt is de 6,5 miljard euro die de staat later moest bijbetalen voor ABN Amro, bovenop de 16,8 miljard die in eerste instantie voor de bank was betaald.

De voorzitter van de commissie, SP-Kamerlid Jan de Wit, zei dat het nog steeds niet helder is of het ministerie van Financiën vooraf wist of had moeten weten dat er miljarden extra naar ABN Amro zouden moeten. De Wit zei dat hij er rekening mee hield dat extra verhoren nodig waren.

Mogelijk worden medewerkers van het Franse bureau Lazard, dat het ministerie van Financiën adviseerde over de waarde van ABN Amro, opgeroepen. Buitenlanders zijn overigens niet verplicht om te verschijnen. De commissie heeft tot nu toe alleen Nederlandse hoofdrolspelers uit de bankencrisis verhoord.

In de eerste helft van januari worden de namen bekendgemaakt van de betrokkenen die worden ondervraagd, de openbare verhoren vinden in de tweede helft van januari plaats.


Nieuwe verhoren rond aankoop ABN Amro en Fortis (Foto: Novum)