[OS 2012] De stadions deel 4

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Voor de Olympische Spelen in 2012 zijn diverse nieuwe stadions neergezet en er wordt ook gebruikgemaakt van reeds bestaande accommodaties. In een meerdere delen willen we een aantal bijzondere stadions belichten. De vorige drie maanden verschenen er reeds specials over de stadion (deel 1, deel 2 en deel 3). Deze week is het tijd voor deel vier.

Stadion: Wembley Stadium
Capaciteit: 90.000 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: voetbal

De geschiedenis van dit stadion is vrij kort. Het Wembley Stadium zoals we het nu kennen werd in 2007 geopend. Zijn voorganger zullen velen nog kennen. Het stadion dat van verre al opviel dankzij de twee grote markante torens werd geopend in 1923. Het stadion werd destijds in driehonderd dagen gebouwd en kostte 750.000 pond. Door de jaren heen was het decor voor de jaarlijkse FA cup-finales, vijf Europacup-finales, de finale van het wereldkampioenschap voetbal in 1966, de Spelen van 1948 en natuurlijk de vele concerten en andere grote evenementen die er plaatsvonden.

In 2000 werd het stadion gesloten om plaats te maken voor een nieuw, In de oorspronkelijke plannen zou het vernieuwde Wembley in 2003 zijn deuren openen. Maar door allerlei vertragingen kon pas in dat jaar met de bouw begonnen worden. Uiteindelijk werd het moderne gebouw op 9 maart 2007 aan de Engelse voetbalbond overgedragen. De kosten voor het vernieuwde Wembley bedroegen in totaal één miljard euro.

De blikvanger van het nieuwe stadion is de enorme boog over het stadion die voor een deel de dakconstructie draagt. Deze enorme boog is 123 meter hoog. Er kunnen 90.000 mensen zitten in het stadion wat het één van de grootste stadions van Europa maakt. Bijzonder is dat het stadion omgebouwd kan worden tot atletiekstadion. Dit werd gedaan om zo gelden te verkrijgen van de Britse lotto. Er zijn echter nog nooit atletiekwedstrijden geweest en er staan er ook geen enkele gepland in de toekomst. Tijdens de Spelen zal Wembley het decor zijn voor de voetbalfinales.

Wembley stadion

Het Wembley stadion (Foto: Pro Shots)


Stadion: Greenwich Park
Capaciteit: 23.000 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: paardrijden & moderne vijfkamp

Het oudste koninklijke park in Londen zal het decor zijn voor alle paardrijdevenementen (springen, dressuur en eventing) en de afsluitende onderdelen van de moderne vijfkamp. Het park werd in 1433 ontsloten en is 74 hectare groot. Dwars door het park loopt de nulmeridiaan en op die lijn staat midden in het park de sterrenwacht Royal Observatory. Doordat het park op een heuvelrand ligt biedt het een geweldig uitzicht over Londen.

Greenwich Park

Greenwich Park (WikiCommons/Peter Trimming)


Voor de evenementen die tijdens de Spelen in Greenwich Park plaats gaan vinden zullen tijdelijke tribunes worden neergezet. Na de Spelen zullen alle aanpassingen aan het park voor de Spelen ongedaan worden gemaakt en zal het park in zijn oorspronkelijke staat worden hersteld Aanvankelijk werd er door omwonenden protest aangetekend tegen Spelen in het park. Volgens hen zou het park niet berekend zijn op alles wat bij de Spelen komt kijken. Uiteindelijk bleef er weinig van de protesten over en zullen de Spelen gewoon neerstrijken in Greenwich Park.

Impressie van Greenwich Park tijdens de Spelen

Een impressie van het paardrijden in Greenwich Park (WikiCommons/Sportsarchitecture)

Stadion: The Royal Artillery Barracks
Capaciteit: 7.500 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: schieten

Deze locatie kwam oorspronkelijk niet voor in de plannen voor de Spelen van Londen. Aanvankelijk stond het schieten gepland op het National Shooting Centre in Bisley, maar het internationaal olympisch comité vond dat er te veel sporten buiten Londen plaats zouden vinden. Daarom werd het schieten alsnog naar Londen gehaald.

De organisatie koos voor het militaire terrein in de wijk Woolwich in Zuidoost-Londen. De oorsprong van het militaire complex ligt in het begin van de achttiende eeuw toen twee artilleriedivisies werden geformeerd die een plek vonden op het immense terrein. Aan het eind van die eeuw werden er een aantal bijzondere gebouwen opgetrokken, die monumenten staan er nu nog. Grote blikvanger is het enorme kazernegebouw dat is opgetrokken in de gregoriaanse stijl. Het is de grootste gevel die in die stijl is opgetrokken in het Verenigd Koninkrijk. Verder beschikt het kazerneterrein over het grootste paradeterrein van alle kazernes in Groot-Brittannië.

The Royal Artillery Barracks

De grote gevel van het kazernegebouw op het terrein van The Royal Artillery Barracks(WikiCommons/Michael Pead)


Voor de Spelen zijn er twee tijdelijke schiethallen neergezet. De opvallende, witte gebouwen zijn bekleed met een pvc-zeil. Om de spanning op dat zeil te zetten, waardoor de wikkel van pvc strak om het gebouw komt te zitten, is het voorzien van diverse grote gekleurde openingen. Hierdoor kan er verse lucht en daglicht het gebouw in en het geeft de schiethallen hun kenmerkende uiterlijk. Na de Spelen zullen de twee hallen direct worden afgebroken. Er wordt nog gezocht naar een plek waar de hallen hergebruikt kunnen worden.

Schietbanen Londen

De schiethallen met hun opvallende uiterlijk (creativecommons/Stephen Craven)