Amsterdam stelt energiebedrijven ultimatum

De gemeente Amsterdam stelt een ultimatum aan dertig energiebedrijven die niet melden wanneer huishoudens hun energierekening niet betalen en dreigen te worden afgesloten. Als de energiebedrijven niet op korte termijn contact opnemen met de gemeente, worden ze op een zwarte lijst gezet, meldt de gemeente vrijdag.

Freek Ossel, wethouder van armoedebeleid in de hoofdstad, vindt het onacceptabel dat mensen worden afgesloten van gas en licht zonder dat de gemeente deze huishoudens kan helpen. Volgens de wethouder ontkent Den Haag het probleem en onderneemt de gemeente daarom zelf actie tegen de energiebedrijven.

Volgens cijfers van Alliander werden vorig jaar in Amsterdam 1555 huishoudens van energie afgesloten. Dit jaar staat de teller volgens het netwerkbedrijf op 1873 afsluitingen. De gemeente verwacht dat dit jaar uiteindelijk meer dan tweeduizend huishoudens worden afgesloten.

De toename komt volgens de gemeente grotendeels door de crisis, maar ook doordat energiebedrijven niet de gegevens van mensen doorgeven die de energierekening niet meer betalen. De gemeente wil daarom de energiebedrijven die niet aan hun verplichting voldoen met naam en toenaam op een website publiceren.

Energiebedrijven zijn wettelijk verplicht om aan te geven wanneer een huishouden een zodanige betalingsachterstand heeft dat afsluiting dreigt. Zo kan de gemeente de mensen in de schuldhulpverlening krijgen en hen helpen.

De gemeente onderzocht het aantal afsluitingen in de stad nadat zaterdag bekend werd dat steeds meer huishoudens moeite hebben om de energierekening te betalen.