'Te weinig profijt van buitenlandse student'

Verreweg de meeste buitenlandse studenten die in Nederland studeren verlaten het land na hun studie direct weer en dragen zo niet bij aan de economie. Dat zegt een woordvoerder van de Nuffic, de organisatie die zich bezighoudt met de internationalisering van het Nederlandse hoger onderwijs naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

Een op de vijf buitenlandse studenten blijft na de studie in Nederland werken. Nederland kan meer profijt van ze hebben door ervoor te zorgen dat ze hier blijven, stelt het Nuffic. "We moeten zorgen dat ze zich meer thuis voelen en zich meer verbonden voelen met Nederland." Dat kan volgens de organisatie onder meer door de studenten vertrouwd te maken met de Nederlandse taal en cultuur.

Volgens de Nuffic volgen dit studiejaar zo'n 82 duizend buitenlandse studenten een opleiding in Nederland. Het aantal Nederlandse studenten dat in het buitenland studeert blijft hierbij ver achter. Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) zei eerder al dat hij Nederlandse studenten wil aanmoedigen naar het buitenland te gaan om het evenwicht te herstellen.