Bahreinse politie valt sjiitische oppositie aan

Veiligheidstroepen in Bahrein hebben vrijdag het hoofdkwartier van de belangrijkste sjiitische oppositiepartij, Al-Wefaq, bestookt met traangas en rubberkogels. Eerder op de dag brak de politie het wekelijkse protest van de oppositie op. Ook daarbij werd traangas ingezet.

"Ik ben geschokt dat traangas en rubberkogels ons kantoor hebben getroffen", aldus de vicevoorzitter van Al-Wefaq, Sheik Hussain Al Daihi. Hij was in het gebouw met een aantal buitenlandse verslaggevers toen de veiligheidstroepen het gebouw aanvielen.

Honderden aanhangers van de oppositie kwamen eerder vrijdag bijeen voor een demonstratie, hoewel de wekelijkse bijeenkomst donderdag was verboden door het Bahreinse ministerie van binnenlandse zaken. De politie greep in en dreef de betogers met traangas uiteen.

Het ingrijpen van de politie op vrijdag is het jongste hoofdstuk in de al tien maanden durende onrust in het land. De sjiitische oppositie eist meer rechten in het door soennieten bestuurde Golfstaatje.

"We zijn een volk dat niet gebroken kan worden. Al deze onderdrukking en het geweld is de bron van onze kracht en vastberadenheid om de strijd voort te zetten en onze nationale rechten te verdedigen", zei Al Daihi in een verklaring. Volgens hem was het verbod op de bijeenkomst 'omkleed met onzinnige redenen'. De betoging zou andere leiden tot verkeersopstoppingen en mensen in het gebied in gevaar brengen.