FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 december 2011

Potter-regisseur maakt psychologisch drama

Harry Potter-regisseur David Yates gaat een film maken gebaseerd op de memoires Your Voice In My Head van de 33-jarige Britse schrijfster, scenarist en journalist Emma Forrest. De film gaat over de zwarte periode die Forrest meemaakte nadat haar relatie stukliep omdat haar psychiater overleed.

"Het is een kleine maar harde film met magisch-realistische elementen", zegt Yates, die vier Potter-films op zijn naam heeft staan, tegen het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. "Vergeleken bij de budgetten van de Potter-films maak ik deze film voor vrijwel niets en alleen al daarom is het een verademing."

Forrest begon haar schrijfcarrière op 13-jarige leeftijd bij de Britse krant London Evening Standard. Ze werkte ook voor de krant Sunday Times en voor tijdschriften als Vanity Fair en Vogue. Ook zijn enkele van haar filmscenario's in verschillende stadia van productie in Hollywood, waaronder Becoming Music over singer-songwriter Jeff Buckley. Your Voice In My Head: A Memoir verscheen in mei van dit jaar.

De 48-jarige Yates gaf vorige maand aan dat hij bezig is met een film over de populaire Britse tv-serie Doctor Who. De scenarist van de serie, Steven Moffat, zegt echter van niets te weten. Yates' nieuwste film, en de eerste na de Potter-films, is de oorlogsfilm St. Nazaire. Deze film, over de Britse aanval op de Franse havenstad Saint-Nazaire in 1942, verschijnt volgend jaar in de bioscoop.


Potter-regisseur maakt psychologisch drama (Foto: Novum)

[Premier League] Tottenham deelt punten met Chelsea

Tottenham Hotspur en Chelsea hebben elkaar donderdag in evenwicht gehouden in de Premier League. Op White Hart Lane eindigde de Londense derby in 1-1. Emanuel Adebayor zette de thuisploeg na acht minuten op voorsprong. In de 23e minuut maakte Daniel Sturridge gelijk voor Chelsea.

Rafael van der Vaart werd in de rust vervangen bij Tottenham. De ploeg van trainer Harry Redknapp blijft derde met 35 punten. De achterstand op koploper Manchester City bedraagt negen punten. Chelsea staat vierde met 33 punten.


Tottenham deelt punten met Chelsea (Foto: Novum)

Cheever: "F1 heeft Amerikaanse rijders nodig"

Volgens oud-coureur Eddy Cheever heeft de Formule 1 Amerikaanse coureurs nodig. Volgend jaar doet de sport voor het eerst sinds 2007 weer de Verenigde Staten aan en om voet aan de grond te krijgen in Noord-Amerika is het noodzakelijk dat de Amerikanen eigen helden hebben.

Cheever reed tussen 1978 en 1989 in de Formule 1 en behaalde in die tijd negen podiumplaatsen. De laatste Amerikaan in de F1 was Scott Speed bij Toro Rosso in 2006 en 2007. In dat jaar werd ook de laatste Formule 1-race in de Verenigde Staten gehouden. Volgend jaar zal het circus terug gaan keren en gaan rijden op het gloednieuwe Circuit of the Americas in Austin, Texas. In 2013 komt daar een race in New Jersey met uitzicht op New York bij.

"Zonder een Amerikaanse coureur wordt de Formule 1 geen succes hier. Er zijn wel Formule 1-fans in Amerika, maar de sport kan nog veel groter worden als er ook Amerikaanse rijders meedoen," zei Cheever in Sports Illustrated. Volgens de Amerikaan is één landgenoot in de sport dan ook niet genoeg. "Maar het zal een proces van enkele jaren zijn voor we er meer krijgen. Misschien raken er meer jonge Amerikaanse coureurs geïnteresseerd in de Formule 1 als ze een landgenoot zien rijden. Nu dromen de meeste jonge rijders hier nog van een NASCAR-carrière."

[KNVB beker] Ajax/AZ tegen GVVV, PSV treft N.E.C.

Vanavond vond na afloop van de bekerwedstrijd tussen FC Twente en PSV de loting plaats voor de kwartfinales van de KNVB-beker. Acht Eredivisieploegen, de uitslag van Ajax-AZ is nog niet bekend, en één club uit de Topklasse, GVVV, gingen de loting in. Hieronder de uitslag van de loting voor de kwartfinales.

De winnaar van de partij tussen Ajax en AZ, die gisteren werd gestaakt, neemt het in eigen huis op tegen Topklasser GVVV. Georginio Wijnaldum koppelde verder zijn eigen ploeg PSV aan N.E.C. Nijmegen.  De partijen worden dinsdag 31 januari, woensdag 1 februari en donderdag 2 februari 2012 afgewerkt.

Loting kwartfinales KNVB-beker

Thuis Uit
Heracles Almelo RKC Waalwijk
Vitesse sc Heerenveen
Ajax/AZ GVVV
PSV N.E.C. Nijmegen

Zeven doden bij aanslag op bus Mexico

Een groep gewapende lieden heeft donderdag in de Mexicaanse deelstaat Veracruz een bus aangevallen. Daarbij kwamen zeven mensen om het leven. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten bekendgemaakt.

Dezelfde schutters voerden later een aanval op een dorpje uit en doodden nog eens vier mensen. Agenten openden het vuur op de schutters en schoten vijf aanvallers dood.

Woensdag maakten de Mexicaanse autoriteiten bekend dat het politiekorps in de havenstad Veracruz is ontbonden. Mariniers hebben de taken van de politie overgenomen.

'Beantwoorden Kamervraag kost 3750 euro'

Ministeries zijn dit jaar 11,5 miljoen euro kwijt aan het beantwoorden van schriftelijke of mondelinge Kamervragen. Dat is 3750 euro per vraag. Dat blijkt uit een berekening van het ministerie van Binnenlandse Zaken, schrijft het Nederlands Dagblad in de editie van zaterdag.

In 2004 schatte het departement nog dat een Kamervraag 1750 euro kost. Uit de nieuwe berekeningen blijkt verder dat één aangenomen motie 7500 euro kost, en de ambtelijke voorbereiding van één debat vijftienduizend euro. De ministeries geven jaarlijks dertig miljoen euro uit aan het 'bedienen' van de Tweede Kamer.

De cijfers waren opgevraagd door VVD-fractievoorzitter Stef Blok, die zich ergert aan de verspilling van overheidsgeld. Blok ziet in de cijfers reden om er opnieuw bij zijn collega's op aan te dringen zich te matigen.

"In ieder verkiezingsprogramma stond dat we moeten bezuinigen op ambtenaren", zegt Blok in de krant. "Maar de Kamer zorgt zelf voor enorm veel bureaucratie met moties en vragen die er alleen voor het effect zijn." Het aantal is de afgelopen jaren spectaculair toegenomen, zegt de fractievoorzitter, die vindt dat dat het landsbestuur niet heeft verbeterd.

13 jaar wachten voor huurwoning

Het wordt steeds moeilijker om een betaalbare huurwoning te vinden. Een huurwoning komt tegenwoordig gemiddeld pas na 13 jaar vrij. Dat meldde het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) donderdag in zijn jaarlijkse analyse van de prestaties van woningcorporaties.

Het aantal huurwoningen van corporaties dat vrijkomt vertoont al jaren een dalende lijn. Vorig jaar ging het nog slechts om 7,9 procent van de woningen.

"Het wordt daardoor vooral voor starters binnen de doelgroep van lagere inkomens steeds moeilijker om financieel passende woonruimte te vinden", waarschuwde het fonds. Vooral in en rond Amsterdam en Utrecht is het voor huurders in spé moeilijk om een huurwoning te vinden.

Bovendien komen er steeds minder nieuwe woningen bij. In 2010 daalde het aantal opgeleverde huurwoningen landelijk met bijna 16 procent. Het aantal nieuwe koopwoningen nam dat jaar zelfs met bijna 40 procent af. Slechts een deel van de krimp in nieuwbouw komt voor de rekening van de corporaties. Het aantal huur- en koopwoningen dat woningcorporaties realiseerden, daalde in 2010 met respectievelijk 7 procent en 22 procent.

Het fonds waarschuwde dat de investeringsmogelijkheden van de corporaties onder druk staan, doordat de sector in 2010 een verlies leed van circa 860 miljoen euro. Zo bracht onder meer de nieuwbouw van koopwoningen forse verliezen met zich mee.

Toch is ook de koopmarkt allesbehalve stilgevallen. Vooral aan de 'onderkant' van de markt worden in crisistijd nog goede zaken gedaan, aldus het fonds. Betaalbare woningen doen het goed, omdat ze ook starters trekken die niet vastzitten aan een nog te verkopen huis. De woningcorporaties verkochten in 2010 zo'n 15.000 huurwoningen aan particulieren. Dat zijn 2000 woningen meer dan in 2009 van de hand werden gedaan, aldus het fonds.

De corporaties verdienden in 2010 goed op de verhuur van hun woningen. Dat komt volgens het CFV vooral door een combinatie van "hogere huuropbrengsten en lagere onderhoudskosten" uit de circa 2,4 miljoen huurwoningen.


13 jaar wachten voor huurwoning

[KNVB beker] Uitslag FC Twente - PSV

PSV heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de KNVB-beker. De Eindhovenaren wisten in een wedstrijd die pas ontbrandde in de verlenging met 1-2 te winnen bij FC Twente. De doelpunten werden gemaakt door Matavz (twee keer) en Janko.

Lange tijd gebeurde er weinig in de Grolsch Veste. Pas na een half uur was de eerste echte kans te noteren, toen Mertens in de verre hoek schoot. Mihaylov wist de bal echter nog net uit de hoek te tikken. Even later had Wijnaldum de enige andere kans van de eerste helft, maar ook nu wist de Twente-keeper de bal te redden.


PSV verdediger in duel met De Jong (Foto: Pro Shots)

Na rust werd het duel wat levendiger, waarbij Twente een eerste grote kans kreeg. Janssen werd vrijgespeeld voor Isaksson, maar de bal ging via de paal naast. Vanaf dat moment wisten de Enschedeërs wat meer de aanval te vinden, maar op nieuwe kansen was het lang wachten. Het leek dan ook op een verlenging uit te draaien, al kwamen beide ploegen er in de blessuretijd achter dat ze toch liever sneller met winterstop wilden gaan. Eerst wist Matavz een goede PSV-aanval niet te verzilveren en aan de andere kant redde Isaksson op een kopbal van De Jong.

Ook in de verlenging was het lang wachten op een grote kans, maar na 101 minuten was het eindelijk raak. Matavz scoorde met zijn hoofd na een voorzet van Mertens. In de tweede helft van de verlenging probeerde Twente de gelijkmaker te forceren, mede door het inbrengen van Janko. De thuisploeg kreeg na een valpartij van Cornelisse al snel een penalty, die door Janko werd benut.

Niet lang daarna ging FC Twente-verdediger Douglas in de fout na een uittrap van Isaksson. Matavz wist de bal mee te krijgen en de 1-2 achter Mihaylov te schieten. Twente ging daarna nog vol in de aanval en werd bijna beloond, maar de inzet van Chadli werd door Lens van de lijn gehaald. PSV kwam verder niet meer in de problemen en wist zich daardoor te plaatsen voor de kwartfinale.

FC Twente

1 - 2

PSV

 110' Janko(pen)
   101' Matavz 
 113' Matavz 
 
 Gele kaart: De Jong (FC Twente), Strootman, Toivonen, Manolev, Isaksson (PSV)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Mihaylov
Douglas
Tiendalli
Wisgerhof
Rosales (Cornelisse/33)
Fer
Chadli
Janssen (Janko/105)
Brama
De Jong
John (Bajrami/70)
  Isaksson
Willems (Bouma/120 1)
Marcelo
Manolev
Derijck
Wijnaldum
Strootman
Labyad (Lens/76)
Mertens (Vennegoor/114)
Toivonen
Matavz

Hillen belooft beterschap rond Awacs-toestellen

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) is ervan overtuigd dat de geluidsoverlast van de Awacs-radarvliegtuigen van de NAVO eind 2012 met 35 procent is verminderd. Deze vermindering is eerder toegezegd, maar de Tweede Kamer twijfelt ernstig of dat wel gehaald gaat worden.

Over de Awacs-vluchten is al jaren veel te doen. De radarvliegtuigen stijgen op van de NAVO-basis in het Duitse Geilenkirchen, vlak over de grens, en veroorzaken geluidsoverlast in het zuidoosten van Limburg. De Tweede Kamer eist dat de overlast met 35 procent wordt gereduceerd.

Hillen zegde dit donderdag in een Kamerdebat toe, maar dat was voor de parlementsleden niet concreet genoeg. Daarom beloofde de minister binnen een maand met een brief te komen waarin staat hoe deze vermindering tot stand komt. Zo gaan er minder vliegtuigen vliegen, wordt er getraind met simulatoren en komen er stillere vrachtvliegtuigen.

Kamerfracties spraken in felle bewoordingen hun ongenoegen uit over de aanhoudende problemen met de vliegtuigen. SP-Kamerlid Paulus Jansen sprak van 'stinkende herriebakken' en dreigde dat de minister 'een groot probleem heeft' als de doelstelling van 2012 niet wordt gehaald. Hij wil dat Nederland het luchtruim voor de NAVO sluit als blijft dat er in 2012 te veel wordt gevlogen, iets wat de PvdA, de PVV en GroenLinks ook willen.

Hillen wees erop dat lidmaatschap van de NAVO lusten en lasten met zich meebrengt. Omdat in heel Europa wordt bezuinigd op defensiebudgetten is de vervanging van de Awacs-toestellen door vliegtuigen die minder lawaai maken geen reële optie. Hij erkent dat op de bewoners van de dorpen in Limburg die dicht bij de vliegbasis liggen 'een forse wissel wordt getrokken'.


Hillen belooft beterschap rond Awacs-toestellen (Foto: Novum)

Grote steden willen hardere aanpak hooligans

De vier grote steden willen voetbalsupporters die zich misdragen harder kunnen aanpakken. Daarvoor moet de Voetbalwet worden aangescherpt, schrijven ze in een brief aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Ze vinden dat de huidige wet niet slagvaardig is.

De wet wordt in april geëvalueerd, maar zo lang zou de minister niet moeten wachten, vinden de steden, omdat de wet niet aansluit bij de praktijk. De steden willen eerder kunnen optreden, ook tegen zogeheten first offenders. Nu is het zo dat iemand de openbare orde herhaaldelijk moet hebben verstoord, voordat een maatregel zoals een gebiedsverbod kan worden genomen. Zo'n verbod zou volgens de steden langer dan de huidige drie maanden moeten kunnen zijn, bij voorkeur een heel seizoen.

"We hebben een betere Voetbalwet nodig die ons slagvaardiger maakt", zei burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan donderdag in Nieuwsuur. "De voorgeschiedenis mag nu niet worden meegewogen, waardoor first offenders niet kunnen worden aangepakt."

Van der Laan reageerde op het incident in de ArenA, waar een hooligan met een stadionverbod woensdagavond tijdens Ajax tegen AZ op AZ-keeper Esteban afstormde, waarop het duel werd gestaakt. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven lijkt het met de burgemeester eens te zijn. "De regie over stadionverboden moet duidelijker. Wat deed die man daar?"

De advocaat van de doorgedraaide man op het veld zei in Nieuwsuur dat die zich realiseert dat het een 'domme daad' was en excuses heeft aangeboden. De man kreeg een paar flinke trappen van AZ-keeper Esteban, maar daarvoor heeft hij alle begrip, aldus de raadsman.

Dat zou meneer Muller nooit doen

De perfecte man bestaat niet. Het hoge woord was eruit deze week. Eindelijk stond het zwart op wit. Wij vrouwen wisten dat al lang natuurlijk. Sterker nog: we hadden het betreffende onderzoek zelf van de benodigde informatie voorzien. Dat is even slikken mannen. Snap ik best. Want hoewel het misschien geen verrassing zou mogen zijn; ik voelde toch ook een lichte teleurstelling. Geen enkele vrouw blijkt 100% gelukkig te zijn met haar man. Een schamele 69% wordt door mannen gescoord op de perfectieladder. Tjongejonge. Dat is helemaal niet veel. Nemen wij met zo weinig genoegen?

Alec Baldwin wordt geen burgemeester

Alec Baldwin wil toch geen burgemeester worden. De 53-jarige acteur zei eerder dat hij het burgemeesterschap van New York wel zag zitten, maar komt daar nu op terug.

"Hoe ouder ik word, hoe meer ik het idee krijg dat alles is veranderd", zei Baldwin woensdag in zijn radioshow voor de New Yorkse zender WNYC. De acteur zegt niet 'hitsig' genoeg te zijn om de strijd in 2013 aan te gaan met andere kandidaten. "Ik zie mezelf daar niet tussen."

"Ik heb een baan", verwijst Baldwin naar de tv-serie 30 Rock. "We hebben veel lol en het voelt als een familie. Waarom zou ik dat opgeven?", vraagt hij zich af. "Ik zou geld en faam en succes opgeven in ruil voor een kans om alles te veranderen. Maar ik vraag me af of dat echt kan."

Baldwin is overtuigd Democraat en een groot fan van president Obama. Hij liet in het verleden meerdere malen doorschemeren een politieke carrière te ambiëren. De acteur kwam eerder deze maand negatief in het nieuws toen hij uit een vliegtuig werd gezet omdat hij zijn telefoon niet wilde uitdoen.

Geen vervolging aanklagers Joegoslaviëtribunaal

Er is onvoldoende bewijs om voormalig hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal Carla del Ponte en andere aanklagers te vervolgen voor het intimideren van getuigen. Dat hebben rechters van het Joegoslaviëtribunaal donderdag bepaald.

Het tribunaal wees vorig jaar een onafhankelijke aanklager aan om de beweringen van getuigen te onderzoeken. De getuigen, die een verklaring aflegden in het proces tegen de van oorlogsmisdaden verdachte Serviër Vojislav Seselj, beweerden dat ze door de aanklagers werden bedreigd. Bovendien werd de getuigen slaap onthouden en geld geboden voor een verklaring.

De onafhankelijke aanklager heeft vastgesteld dat er onvoldoende bewijs is om Del Ponte en de andere aanklagers te vervolgen voor minachting van het hof. De rechters namen deze conclusie over en bepaalde dat er geen vervolging plaatsvindt.

[PDC] Scholten kansloos uitgeschakeld

Ronald Scholten is er niet in geslaagd om op het PDC World Darts Championship 2012 door te dringen tot de laatste zestien. De Nederlander werd met 4-0 de voet dwarsgezeten door een sterk spelende Wayne Jones. Hij zal nu spelen tegen Adrian Lewis of Robert Thornton.

De eerste set verliep spannend waarbij Scholten de eerste leg behield en Jones de tweede. Jones won vervolgens de derde omdat Scholten acht pijlen voor de leg miste. Jones liet vervolgens in de vierde game vijf kansen op een dubbel onbenut, waardoor er een vijfde leg noodzakelijk was. Hierin kreeg Scholten twee kansen om de set te pakken, maar miste, waarna Jones toesloeg.

Hierna zakte Scholten weg, terwijl Jones een boost kreeg. De Brit stond vervolgens alleen in de derde set nog een leg af, waardoor de partij snel in zijn voordeel beslist was.

Van Persie houdt hoop op titel

Arsenal staat een straatlengte achter op koploper Manchester City, maar Robin van Persie weigert de handdoek in de ring te gooien.

Het verschil tussen City en Arsenal bedraagt momenteel twaalf punten, mede doordat de Gunners afgelopen weekend in een rechtstreeks duel met 1-0 verloren.

Toch blijft Van Persie, woensdag trefzeker in de 2-1 winst op Aston Villa, hoopvol. "We hebben pas zeventien wedstrijden gespeeld, we zijn nog niet eens halverwege. Er kan nog van alles gebeuren. We moeten van wedstrijd naar wedstrijd kijken en dan zien we wel waar we eindigen", vertelde hij aan Sky Sports.

De Nederlandse aanvaller zit met Arsenal in een drukke periode. In Engeland is er geen winterstop en Arsenal speelt op 27 en 31 december nog een wedstrijd in de Premier League.

Gouden Loeki voor commercial met Ali B

De commercial Altijd Samen met Ali B in de hoofdrol heeft de Gouden Loeki 2011 gewonnen. Volgens het Nederlands publiek is het spotje de beste televisiereclame van het afgelopen jaar.

"Gewonnen! Duizendmaal bedankt iedereen", twittert de rapper, die niet aanwezig kon zijn bij de uitreiking. In het spotje van T-Mobile is de rapper te zien met collega's Kleine Viezerik en Brownie Dutch. De drie worden gevolgd tijdens hun dagelijkse bezigheden, zoals het verschonen van de luiers van hun kinderen. Ali B won van commercials van Volkswagen, Bol.com, Gamma en Ohra.

De Gouden Loeki wordt sinds 1995 jaarlijks uitgereikt. De presentatie was donderdag in handen van Patrick Lodiers. Vorig jaar ging de prijs naar Calvé Pindakaas met Pietertje.

Atlético wil Simeone als nieuwe coach

Atlético Madrid heeft zijn zinnen gezet op Diego Simeone als nieuwe trainer van de Spaanse ploeg. De Argentijn is de gedroomde opvolger van Gregorio Manzano, die eerder op de dag werd ontslagen. Dit heeft Atlético-voorzitter Enrique Cerezo bevestigd aan de Spaanse pers.

Op een persconferentie lichtte Cerezo toe dat de deal al snel beklonken kan worden. "Hij is degene die we allemaal willen, en hij wil graag hier komen", aldus Cerezo over de voormalige coach van River Plate en Catania. "We hebben hem een aanbieding gestuurd en nu moeten we onderhandelen. Vandaag of morgen hebben we ons antwoord."

Cerezo vulde aan dat Simeones voorliefde voor de club (Atlético-speler tussen 1994-1997 en 2003-2005) een grote motivatie is om terug te keren naar Spanje en Atlético.

VS zetten prijs op hoofd Al-Qaidafinancier

De Verenigde Staten hebben donderdag een bedrag van tien miljoen dollar (7,6 miljoen euro) op het hoofd gezet van een man die zou hebben geholpen bij de financiering van Al-Qaida. Bovendien zou de man, Yasin al-Suri, nieuwe leden hebben geworven in Iran.

Al-Suri werkt volgens de VS vanuit Iran. Hij zou daartoe met de regering in Teheran en Al-Qaida een akkoord hebben gesloten. Al-Suri wordt ervan verdacht grote sommen geld via Iran naar Al-Qaidaleiders in Afghanistan en Irak te hebben gestuurd.

Volgens Robert Hartung van het dienst diplomatieke beveiliging van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken is Al-Suri 'een voortdurend gevaar voor de belangen van de VS'.

Genoa vervangt trainer Malesani

Genoa heeft donderdag trainer Alberto Malesani ontslagen. De 57-jarige Italiaan is al de tiende coach die dit seizoen het veld moet ruimen in de Serie A. Malesani werd pas in juni aangesteld, maar Genoa heeft in Pasquale Marino al een opvolger gevonden. De 49-jarige Marino werkte eerder onder meer bij Catania, Udinese en Parma.

De trainerswissel komt een dag na de 6-1 nederlaag bij Napoli. "Wanneer een ploeg zo vernederd wordt op het veld, valt er niets anders te doen", zegt voorzitter Enrico Prezioso over het ontslag van Malesani. Genoa staat door de nederlaag negende in de competitie.

Button: "Onze tijd gaat komen"

McLaren-coureur Jenson Button acht het goed mogelijk dat hij in 2012 de Red Bulls te snel af is en zijn tweede wereldtitel in de Formule 1 zal pakken. De Brit greep in 2009 het wereldkampioenschap met de Brawn GP en vertrok daarna naar McLaren, het team waarmee hij dit jaar tweede werd in de titelstrijd.

"De eerste twee jaar zijn voorbijgevlogen. Ik ben naar McLaren gegaan om races te winnen en altijd een kans te hebben op de wereldtitel. De afgelopen twee jaar heb ik weliswaar geen kampioenschap gewonnen, maar wel aardig wat races. Ik heb het gevoel dat onze tijd er aan zit te komen. We staan er goed voor. Het kan haast niet beter, dus we kijken allemaal erg uit naar het komende seizoen. We hebben veel vooruitgang geboekt en met een klein beetje meer kunnen we voor meer overwinningen gaan in 2012," zei Button.

Dit jaar pakte de Brit drie zeges, waarbij die in Canada een fraaie was, maar zelf hecht hij meer waarde aan de eerste prijs op Suzuka. "Japan betekent veel voor me, omdat ik nauwe banden met het land heb. Om dan te winnen op een circuit waarvan ik hou en dat eigenlijk Red Bull beter zou moeten liggen voor de Japanse fans die zoveel te verduren hebben gehad, maakt het erg speciaal."


Button: "Onze tijd gaat komen" (Foto: Pro Shots)

WTF van vandaag: grap of furry?

Ik weet niet wat het doel hiervan is. Uit de omschrijving blijkt dat het meisje dit bewust deed, als een soort grap. Maar iets in me zegt dat ze dit soort dingen wel vaker doet. Dat eindeloze gemiauw doet lijken alsof ze erg graag een kat wilt zijn, zoals furries dat ook willen (in mijn belevingswereld dan, ik vind furries kut).

Een kijkje in haar geuploade videos zegt me dat ze gezichten schminken gewoon leuk vindt. Toch blijf ik het apart vinden.

Yakuza Studio gooit mysterieuze pagina online

Vanmorgen is er een nieuwe, mysterieuze pagina online verschenen, online gezet door Binary Domain-bedenker Toshihiro Nagoshi en zijn Yakuza Studio. De game die geteast wordt is Project A. Naast het spel Binary Domain heeft de ontwikkelaar Yakuza Black Panther 2 en Yakuza 5 in ontwikkeling. En waarschijnlijk is de site bedoeld voor de laatstgenoemde. Bekijk de site hier.

Israël zegt defensieorder Turkije af

Israël heeft donderdag een defensieorder van Turkije ter waarde van 107 miljoen euro geannuleerd. Het besluit van Jeruzalem is opnieuw een teken van de snel verslechterende betrekkingen tussen de twee landen.

Volgens Israëlische ambtenaren is het besluit genomen omdat er zorgen bestaan dat Turkije hypermoderne technologieën doorspeelt aan derde partijen die vijandig staan tegenover Israël. Elbit Systems, de bouwer van het systeem dat Turkije had besteld, bevestigde dat de overeenkomst is geannuleerd. Er is vooralsnog geen reactie vanuit Ankara op de beslissing.

Turkije en Israël verkeren in een diplomatieke crisis. Vorig jaar was die op zijn hoogtepunt toen Israëlische commando's een raid uitvoerden op een Turks schip met actievoerders dat onderweg was naar de Gazastrook. Daarbij kwamen negen activisten om het leven. Beide partijen verklaarden te handelen uit zelfverdediging.

Griekse musea voorlopig in het weekeinde dicht

Musea en archeologische vindplaatsen in Griekenland zijn de komende tijd in het weekeinde gesloten voor publiek. Beveiligers van de instellingen zijn niet van plan nog langer weekenddiensten te draaien, omdat zij al twee maanden lang geen weekendtoeslagen uitbetaald hebben gekregen.

Totdat de ministeries van financiën en cultuur met het geld over de brug komen wordt er niet meer in het weekeinde gewerkt, zei de bond van beveiligers donderdag.

[KNVB beker] Uitslag FC Eindhoven - Vitesse

Vitesse heeft zich met pijn en moeite weten te plaatsen voor de kwartfinale van de KNVB-beker. De Arnhemmers wonnen door een doelpunt in blessuretijd met 1-2 van eerste divisionist FC Eindhoven.

Het duel bleef lange tijd in evenwicht, maar de Eindhovenaren pakten na de rode kaart van Kashida (twee keer geel tien minuten na rust) het initiatief. Tot doelpunten leidde dit echter niet, waarna Vitesse wel wist te scoren via Van Ginkel.

Twee minuten later stond het echter alweer gelijk, toen Paridaans scoorde voor de nummer twee van de eerste divisie. Aborah, de aangever bij de 0-1, wist echter een verlenging te voorkomen, door in blessuretijd te scoren na een knappe solo.

FC Eindhoven

1 - 2

Vitesse

 79' Paridaans
   77' Van Ginkel 
 90+2' Aborah 
 
 Gele kaart: Pennings, Mokhtar (FC Eindhoven)
Rode kaart: Kashia (55/2xg) (Vitesse)
 
Stadion: Jan Lauwers Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 3.803
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Swinkels
Van der Rijt
Paridaans
Lucius
Rossen (Vanbelle/81)
Waalkens
Van Son
Pennings (Kantelberg/64)
Van Boekel (Vansimpsen/90)
Koc
Mokhtar
  Room
Kashia
Yasuda
Kalas
Büttner
Annan (Van der Struijk/59)
Pröpper (Hofs/73)
Van der Heijden
Van Ginkel
Aborah
Chanturia

Abonnement nodig om dertig dagen gratis SW:TOR te spelen

Voordat je overgaat op het betaalde abonnement van de MMO Star Wars: The Old Republic, krijg je dertig dagen de tijd om het spel uit te proberen. Nu blijkt dat je daarvoor éérst een abo moet hebben afgesloten om daar recht op te hebben.

"You have [X] days of play time remaining. You must sign up for a recurring subscription plan or redeem a Game Time Code before you can play", zo waarschuwt het spel. "If you sign up for a recurring subscription, you will be billed automatically at the end of your current remaining play time."

Nu zijn er gamers die beweren dat dit typisch iets van uitgever Electronic Arts is. Daarom heeft EA gereageerd op deze aantijging. "Just like all other MMOs, you have to enter valid billing information for a recurring subscription in order to continue to play", aldus de uitgever. "Players are free to end their subscription before their 30 days are up."

Irritant? Verwerpelijk? Misschien. Dit lijkt echter meer op een symptoom van het genre, in plaats van een lullige houding van EA. Wij raden aan je aan te melden en dan vlak voor de betaalperiode je account weg te gooien als je niet verder wilt spelen.

Vermiste Bredanaar dood teruggevonden

De 26-jarige Youri Bicker uit Breda die sinds maandag was vermist, is donderdagmiddag dood aangetroffen in de Markkade in Breda. De politie spreekt van een noodlottig ongeval.

De man werd dinsdag even na middernacht als vermist opgegeven na een bezoek aan een feest in het centrum van Breda. Bekenden vonden zijn fiets langs de Markkade, waarna de politie en brandweer een zoekactie op touw zetten. Er werd toen al gezocht met een politiehelicopter en speurhonden. Ook werd het Markkanaal afgespeurd met een boot, maar dat leverde allemaal niets op.

Na de inzet van sonarapparatuur zochten gespecialiseerde duikers donderdag op verschillende plaatsen de Markkade af. Eerst vonden ze de jas van de vermiste student, en later zijn lichaam.

Aanvaller Kalisse tekent bij Excelsior

Moussa Kalisse speelt de komende tweeënhalf jaar voor Excelsior. De 28-jarige aanvaller trainde sinds september mee met de Kralingers, nadat hij zijn contract bij het Roemeense FCM Târgu Mures had ingeleverd. Kalisse speelde eerder voor Sparta en FC Dordrecht. Hij maakte voor die clubs 56 doelpunten in 247 wedstrijden.

"Ik heb hier al een aantal maanden meegetraind en heb erg veel zin om vanaf de tweede seizoenshelft mijn steentje bij te dragen", zegt Kalisse op de website van Excelsior. De hekkensluiter in de Eredivisie toonde afgelopen zomer ook interesse in Kalisse, maar die koos toen voor een avontuur in Roemenië.

'Bevrijd Ierse Reus en geef hem zeemansgraf'

Het skelet van een achttiende-eeuwse man met de bijnaam Ierse Reus moet verwijderd worden uit het Hunterian Museum in Londen. In plaats daarvan moet de man in lijn met zijn laatste wensen een zeemansgraf krijgen, schrijven twee deskundigen in de British Medical Journal.

Advocaat Thomas Muinzer en Len Doyal, gespecialiseerd in medische ethiek, zeggen dat er geen goede wetenschappelijke gronden zijn om het stoffelijk overschot van de reusachtige Charles Byrne te etaleren. Byrne was 2,3 meter lang en overleed in 1783 op 22-jarige leeftijd.

Het skelet werd verworven door chirurg en anatomist John Hunter en eindigde later in het museum. Daar dient het volgens directeur Sam Alberti donderdag de goede zaak. Byrne's DNA is door wetenschappers gebruikt om behandelingen te ontwikkelen voor acromegalie, de hormonale groeiziekte waar Byrne aan leed, zei hij.


'Bevrijd Ierse Reus en geef hem zeemansgraf' (Foto: Novum)

Illegale vuurwerkbende opgerold

De politie heeft zeven mensen aangehouden die ervan worden verdacht aan meer dan honderd mensen illegaal vuurwerk te hebben verkocht. Naast ruim vijftienhonderd kilo vuurwerk zijn zeven voertuigen en ruim veertienduizend euro contant geld in beslag genomen.

De hoofdverdachte bood via internet zwaar explosief vuurwerk aan, waaronder lawinepijlen, mortierbommen en flowerbeds. Eén bommentype bevatte ongeveer een halve kilo kruit. Een van de kopers had lonten van het vuurwerk afgehaald en zelf een ontsteking aangebracht.

De zaak kwam aan het rollen na een melding bij de VROM Inlichtingen en Opsporingsdienst, die de verdachten samen met de politiekorpsen van Utrecht, Zaanstreek-Waterland en Kennemerland opspoorde. De leverancier werd aangehouden op het moment dat hij vuurwerk afleverde.

De verdachten komen uit Zaandam, Nunspeet, Apeldoorn, Capelle aan den IJssel en Veenoord. Ook in Gelderland en Drenthe is vuurwerk in beslag genomen. De gegevens van een groot aantal andere kopers worden onderzocht.

Ouderen bestolen door nepmedewerkers MAX

Bij omroep MAX zijn vijf meldingen binnengekomen van diefstal bij ouderen door mensen die zich voordeden als medewerkers van de omroep. De daders verschaffen zich met een zogenoemde babbeltruc toegang tot de woning van de slachtoffers. Na vertrek bleek dat ze bankpassen, geld of sieraden hadden meegenomen.

De nepmedewerkers van MAX sloegen vorige week en deze week vier keer toe in Rotterdam en een keer in Den Haag. De daders hadden van tevoren een brief gestuurd met het logo van de omroep waarin ze hun bezoek aankondigden. Bij hun bezoek toonden ze vervolgens visitekaartjes van MAX. In sommige gevallen werd een kerstpakket aangeboden als smoes om de woning binnen te komen.

In het consumentenprogramma Meldpunt wordt donderdagavond een compositietekening getoond van een van de vermoedelijke daders. Het gaat om een vrouw van ongeveer 24 jaar oud met een Italiaans of Roemeens accent.


Ouderen bestolen door nepmedewerkers MAX (Foto: Novum)

PS Vita-downloads beter dan verwacht

Hiroshi Kawano, CEO van Sony Computer Entertainment Japan, heeft tijdens een persconferentie aangegeven dat het eerste weekend met 321.407 stuks Vita verkocht naar verwachting is verlopen. Het aantal gedownloade games is beter dan verwacht.

Fysieke games en attributen voor de handheld verkopen erg goed maar de gedownloadde games doen het beter dan verwacht. Exacte cijfers maakte de CEO niet bekend maar Media Create gaf aan dat de er per Vita ongeveer 0,92 game verkocht wordt. De 3DS had 0,95 en de PSP had 1,06.

Media Create neemt geen digitale verkopen mee en verwacht daarom dat het getal tussen die van de 3DS en PSP zal liggen qua werkelijke verkoopcijfers.

Bertens naar laatste vier in Ankara

Kiki Bertens heeft de laatste vier van het tennistoernooi in Ankara bereikt. De 20-jarige speelster uit Wateringen was in de kwartfinale te sterk voor de Française Caroline Garcia met 6-4 en 6-3. Bertens, die dit weekeinde de finale van de Tennis Masters verloor van Lesley Kerkhove, stond in de partij geen break af.

Bertens neemt het in de halve finale in de Turkse hoofdstad op tegen Valeria Savinykh. De Russin stond dit jaar al tegenover Michaëlla Krajicek en Arantxa Rus. Savinykh won in de kwalificaties voor Wimbledon van Krajicek, maar moest haar meerdere erkennen in Rus op het toernooi van Saint-Gaudens.

Pornoster speelt Binary Domain

SEGA heeft iets met de Japanse pornoster Rio aangezien naast een rol als hostess in Yakuza 4 nu ook de game Binary Domain mag promoten. Rio mocht de game uitproberen en dat is opgenomen. Bekijk hieronder zo'n acht minuten lang hoe Rio aan de slag is met Binary Domain.

Het Japanse filmpje, volledig veilig voor werk, duurt negen minuten maar de eerste minuut kan overgeslagen worden voor mensen die alleen gameplay willen zien. Binary Domain moet 17 februari in Europa uitkomen voor PS3 en Xbox 360.

HRT dreigt weer tests te moeten missen

Het HRT F1 Team lijkt voor het derde jaar op rij niet deel te kunnen gaan nemen aan de wintertests in de Formule 1. De verplichte crashtests voorafgaand aan de testperiode zouden er volgens teambaas Luis Perez-Sala voor zorgen dat het testen een onhaalbare zaak kan worden.

De reorganisatie bij HRT zorgt voor vertraging in de bouw van de nieuwe bolide "Ik hoop dat we de wagen eind januari af hebben zodat we er mee kunnen gaan testen, maar dat  wordt op zijn zachtst gezegd erg moeilijk. Hopelijk kunnen we op zijn minst een shakedown uitvoeren voor we naar Melbourne gaan," zei Perez-Sala tegen Marca. De teambaas weet dat er daarnaast nog een tweede rijder vastgelegd moet gaan worden.

Tandartsen: Verzekering vaak overbodig

Vele tienduizenden mensen zijn onnodig aanvullend verzekerd voor de tandarts. Dat zegt de beroepsorganisatie van tandartsen en specialisten NMT donderdagavond in Nieuwsuur.

Mensen met een goed gebit hebben helemaal geen aanvullende verzekering nodig, zegt NMT-voorzitter Rob Barnasconi in het programma. "Als je tien jaar geen enkele extra kosten hebt gemaakt bij de tandarts, is het ook helemaal niet erg om één keer een jaar, een kroon te moeten betalen."

Als de tandarts zegt dat er geen grote extra kosten aan zitten te komen, kunnen mensen de tandartspremie beter in hun zak houden, zegt Baranasconi. "Verzekeren is dan niet nodig, sparen zou evengoed kunnen. En het is goedkoper."

Een volwassene met een goed gebit zou jaarlijks gemiddeld 175 euro aan tandartskosten kwijt zijn, terwijl de premies volgens de beroepsorganisatie een stuk hoger liggen.

Tandartsen mogen de komende drie jaar overigens zelf bepalen wat ze voor een behandeling, vulling of kroon rekenen. Dit experiment met vrije prijzen moet duidelijk maken wat de gevolgen van de marktwerking zijn voor de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de tandartszorg.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) waarschuwde de tandartsen in november dat zij hun tarieven per 1 januari niet te fors mogen verhogen. Dan wordt het experiment met de vrije prijsvorming meteen stopgezet.


Tandartsen: Verzekering vaak overbodig (Foto: Novum)

Geen rectificatie vanwege 'niggabitch' in Jackie

Jackie plaatst in het komende nummer toch geen rectificatie vanwege het 'niggabitch'-artikel over zangeres Rihanna. Afgelopen week ontstond grote internationale ophef over het stuk, waarna hoofdredactrice Eva Hoeke aanvankelijk excuses aanbood en beloofde te rectificeren, en later bekendmaakte op te stappen.

"Er valt niets te rectificeren, want er is niet onjuist aan die productie", zegt Yves Gijrath van Gijrath Media Group, de uitgever van Jackie, donderdag tegen Villamedia. Op de twitterpagina van Hoeke staat donderdagavond nog altijd de belofte te rectificeren. Rihanna liet via Twitter onder meer weten het stuk 'wanhopig' en 'respectloos' te vinden.

Volgens Gijrath had Hoeke achter haar productie moeten blijven staan. "Nu zette ze het in eerste instantie neer als een grap, maar dat was het beslist niet. Het was een duiding. De enige juiste reactie was geweest: we hebben ons niet voldoende gerealiseerd dat deze duiding zo gevoelig lag. We bedoelden het niet kwaad en bieden onze oprechte en welgemeende excuses aan."

Hoewel de rectificatie niet doorgaat, wordt in het volgende nummer wel aandacht besteed aan de kwestie. Volgens Gijrath is contact gelegd met Rihanna om haar in te laten gaan op het artikel. "We willen onze misinterpretatie met alle liefde uitleggen en terugkomen op de gevoeligheden rond dit onderwerp."

AZ blij met intrekking rode kaart

Na alle commotie rond het bekerduel met Ajax zorgde de aanklager van KNVB donderdag voor opluchting en blijdschap bij AZ door de rode kaart van doelman Alvaro Esteban in te trekken. "Dit is gerechtigheid", zei Earnest Stewart, directeur voetbalzaken van AZ. "We hadden met alle scenario's rekening gehouden. Maar dit is het beste besluit en we zijn er heel blij mee dat de KNVB dit heeft genomen. We waren anders hoe dan ook in beroep gegaan tegen een schorsing."

Esteban verweerde zich tegen een fan, die hem aanviel op het veld, maar hij kreeg toch een rode kaart van scheidsrechter Bas Nijhuis. Volgens de aanklager volgde de arbiter de regels, maar hij vindt een straf niet op zijn plaats. "De keeper werd onverwachts aangevallen; hij zag zijn belager niet aankomen. De aanklager is van mening dat een dergelijk ingegeven reactie geen tuchtrechtelijke gevolgen zou moeten hebben", meldde de KNVB.

De 19-jarige belager van Esteban had al een stadionverbod. Volgens Jeroen Slop, financieel directeur van Ajax en belast met supporterszaken, wordt er wel gecontroleerd. "Onze stewards beschikken over foto’s van mensen die niet naar binnen mogen. Maar als je iedereen wilt controleren, dan moeten mensen 4 uur voor aanvang van een duel naar het stadion komen. Je kan iemand met een stadionverbod beter verplichten om zich tijdens een wedstrijd bij de politie te melden", aldus Slop.

Ajax wil de huisregels ook niet direct aanpassen. "Ik straf liever de dader. Er zaten tijdens het duel zo'n 41.000 mensen in de ArenA. Die hebben zich allemaal gedragen. Alleen die ene idioot niet. Dan lijkt me duidelijk wie we moeten aanpakken." De Amsterdammers hebben bij de politie aangifte gedaan van huisvredebreuk. De 'veldbetreder' krijgt ook nooit meer een seizoens- of clubkaart. De supportersvereniging en supportersclub van Ajax namen donderdag openlijk afstand van zijn actie.

Het is nog niet duidelijk wat er met de wedstrijd gaat gebeuren. Ajax en AZ moeten uiterlijk dinsdag 27 december 10.00 uur verklaringen hebben ingeleverd. De aanklager rapporteert dezelfde dag zijn bevindingen aan het bestuur betaald voetbal. Dat neemt uiterlijk 28 december een beslissing. Er zijn volgens de bond drie opties: de wedstrijd wordt uitgespeeld, het duel wordt overgespeeld of de bereikte stand (1-0) wordt als eindstand aangemerkt.

Tijdens een interview met het programma NOS Sportjournaal gaf Stewart aan dat AZ 'zal kijken of principes niet belangrijker zijn dan de wedstrijd' indien AZ de wedstrijd met 10 man uit moet spelen.

AZ blij met intrekking rode kaart
AZ blij met intrekking rode kaart (Foto: ANP)

Gungnir in juni naar PSN en PSP

De tactische RPG Gungnir zal 12 juni door Atlus uitgegeven worden voor het PSN en de PSP. De game wordt ontwikkeld door Sting en die zijn bekend van Knights in the Nightmare, Riviera en Yggdra Union. Atlus heeft het openingsfilmpje online gezet en die kan je hieronder bekijken.

Het spel draait om een meisje met een krachtige speer. Zij komt uit de lucht gevallen en helpt het verzet in een oorlog. De tegenstander is het daar natuurlijk niet mee eens en jaagt op het meisje waardoor er een strijd ontstaat.

Wekelijkse Nintendo-downloads

Nintendo heeft elke week een aantal nieuwe titels die je kunt downloaden voor jouw DSi of 3DS in de vorm van DSiWare. 3DS heeft daarnaast ook oude klassiekers die je kunt downloaden via de Virtual Console. Dit is de lijst met titels die vanaf donderdag in de eShop staan.

eShop

  • Mighty Switch Force! Space Hooligans
  • Tetris
  • Doodle Fit
  • Chronicles of Vampires: Origins
  • Rytmik Retrobits

DSiWare

  • Doodle Fit
  • Rytmik Retrobits
  • Chronicles of Vampires: Origins

WiiWare

  • Soccer Up
  • Gnomz (demo)

Naast bovenstaande is er ook een kleine firmware-update voor de 3DS die kleine stabiliteitsproblemen moet oplossen.

Bellen met de engel van Sint Jan

Wie belt met 0900-7468526 krijgt contact met een engel. Die is van steen en staat op de Sint Jan, de monumentale kathedraal van Den Bosch. Het contact met de hemelse boodschapper kost 80 cent per minuut. Dat geld gaat naar het onderhoud van de kathedraal.

Dat liet de parochie van de Heilige Johannes donderdag weten.

In april werd de jarenlange restauratie van het monument feestelijk afgesloten. Pieter van Vollenhoven onthulde toen een beeld van een moderne, bellende engel. Die kan nu gebeld worden dankzij sponsor KPN, meldt de parochie.

Bellen met de engel van Sint Jan
Bellen met de engel van Sint Jan (Foto: ANP)

A. Rasmussen mogelijk alsnog gestraft

Alex Rasmussen wordt mogelijk alsnog gestraft voor het missen van drie dopingtests binnen anderhalf jaar. De internationale wielerunie UCI heeft bij sporttribunaal CAS beroep aangetekend tegen de vrijspraak van de 27-jarige Deen. Vorige maand zag de bond van Denemarken af van een schorsing vanwege procedurefouten.

Rasmussen zou te laat op de hoogte gesteld zijn van de derde gemiste test. De UCI had daar veertien dagen de tijd voor, maar bracht de Deen pas na tien weken op de hoogte. "Ik ben overal eerlijk over geweest", zegt Rasmussen tegen het Deense tv2. "Het belangrijkste is dat ik kan fietsen, maar ik heb het niet in eigen hand."

Rasmussen werd in september door de Deense bond geschorst en door zijn ploeg HTC-Highroad ontslagen. Hij moest daardoor het WK in Kopenhagen aan zich voorbij laten gaan. De voormalige baanrenner vond voor het komende seizoen al onderdak bij Garmin-Cérvelo.


Rasmussen mogelijk alsnog gestraft (Foto: Novum)

Cel en psychiater voor aanvallen fietsters

Een 32-jarige man uit Sliedrecht die vorig jaar zeker vijftien meisjes en vrouwen van hun fiets sloeg, moet twintig maanden de gevangenis in. Ook moet hij zich snel laten opnemen in een psychiatrische kliniek. Dat heeft de rechtbank in Dordrecht donderdag bepaald.

De slachtoffers van tussen de 12 en 21 jaar fietsten in alle gevallen aan het eind van de middag door Sliedrecht, waarop de man naast hen kwam rijden en hen in het gezicht sloeg. Sommigen raakten lichtgewond aan hun gezicht. De Sliedrechtenaar maakte zich ook schuldig aan aanranding, een poging daartoe en bedreiging. In één geval was hij ook de woning van een slachtoffer binnengedrongen.

De man ging doelbewust op pad om de meisjes te slaan, stelt de rechtbank. Volgens deskundigen lijdt hij onder meer aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis en borderline en vertoont hij kenmerken die als psychopathisch kunnen worden aangemerkt.

De meldingen druppelden binnen sinds mei 2010, maar de man werd pas in november vorig jaar aangehouden, nadat hij in korte tijd acht slachtoffers had gemaakt. De man, die inmiddels ruim een jaar in de cel zit, moet zeven slachtoffers schadevergoedingen betalen van enkele honderden euro's.

Van Breukelen toont begrip voor Esteban

Oud-international Hans van Breukelen neemt het op voor AZ-doelman Alvarado Esteban. Van Breukelen maakte ooit eenzelfde situatie mee.

Net als de doelman van AZ werd Van Breukelen tijdens de voorbereiding op het seizoen 1984-1985 in een oefenwedstrijd tegen Atletico Madrid met een rode kaart van het veld gestuurd. De keeper gebruikte destijds ook geweld tegen een relschopper.

"Die fan stormde toentertijd af op mijn ploeggenoot Michel Valke. Michel zag hem niet aankomen en daarom probeerde ik Michel te verdedigen", zegt Van Breukelen tegen het ANP. "Het enige wat ik toen wilde, was die man een flinke schop verkopen. Ook ik was enorm verbaasd dat ik toen toch met een rode kaart het veld af moest."

Esteban heeft inmiddels aangifte gedaan tegen de hooligan, die hem tijdens de wedstrijd Ajax - AZ van achteren aanviel. De Costaricaan kon de aanval van zijn belager ontwijken en verkocht hem vervolgens twee schoppen. De KNVB doet op 28 december uitspraak over het duel. De rode kaart voor Esteban is in ieder geval ingetrokken. 

Bony belt vaak met Drogba

Wilfried Bony kan bij de nationale selectie van Ivoorkust veel leren van Didier Drogba. "We bellen elkaar vaak, zeker als we ons even later moeten melden bij het nationale team. Dan praten we over tactiek, mijn carrière en wat ik moet doen om een betere voetballer te worden", zegt de spits van Vitesse op de FIFA-website.

Bony vindt dat zijn landgenoot van Chelsea een soort mentor voor hem is. "Ervaren spelers zijn heel nuttig voor jongens die aan het begin van hun interlandcarrière staan, zoals ik." Volgens de spits heeft Drogba bovendien dezelfde fysieke bouw. "Hij helpt me enorm."

Tot nu toe heeft Bony acht interlands achter zijn naam staan. In januari start Ivoorkust de voorbereiding op de Afrika Cup. "We moeten er alles voor over hebben om de titel te pakken", weet Bony. "We zijn een goed georganiseerde ploeg, maar als we niet voluit gaan en niet goed samenwerken, behalen we ons doel niet."


Wilfried Bony heeft veel contract met Didier Drogba (Foto: Pro Shots)

Turkije verbreekt contacten met Frankrijk

Turkije verbreekt alle politieke en economische contacten met Frankrijk en schort de militaire samenwerking met het West-Europese land op. Dat heeft premier Recep Tayyip Erdogan donderdag meegedeeld, nadat de Franse Tweede Kamer had ingestemd met een wetsvoorstel waarin het ontkennen van de genocide op de Armeniërs in het Ottomaanse Rijk strafbaar wordt gesteld.

Volgens Erdogan is 'onherstelbare schade' toegebracht aan de relaties tussen beide NAVO-landen.

Turkije verbreekt contacten met Frankrijk
Turkije verbreekt contacten met Frankrijk (Foto: ANP)

Manolev wil wraak nemen tegen Twente

PSV strijdt vanavond in Enschede tegen FC Twente om een plek in de kwartfinales van de KNVB Beker te bemachtigen. De eerdere ontmoeting in de competitie was veelbesproken.

Kevin Strootman kreeg van arbiter Kevin Blom een discutabele rode kaart voor een overtreding op Luuk de Jong. Het duel eindigde uiteindelijk in 2-2. "Wij waren destijds beter. Zonder die rode kaart voor Kevin Strootman hadden we gewonnen. We gaan nu sportieve wraak nemen", zegt rechtsback Stanislav Manolev tegen Voetbal International.

De laatste competitiewedstrijd van 2011 wist PSV afgelopen weekend overtuigend te winnen van sc Heerenveen (1-5). "Ook tegen FC Twente kunnen wij domineren", vindt Manolev. "Wij hebben de spelers om een tegenstander vast te zetten."

Ondertussen hoopt Ola Toivonen een persoonlijk succesje te halen. "Ik speel nu al een jaartje of drie in Nederland en heb nog nooit van FC Twente gewonnen. Het is tijd om daar verandering in te brengen."

De bekerwedstrijd in de Grolsch Veste begint vanavond om 20:45 uur.

Winterweer laat voorlopig op zich wachten

Een witte kerst zit er niet in en ook in de weken daarna kunnen de schaatsen nog in het vet blijven. Na een zachte decembermaand zijn ook de vooruitzichten voor januari ongunstig voor liefhebbers van sneeuw en ijs. Het weer blijft waarschijnlijk zacht en regenachtig.

Volgens het KNMI kan het in het kerstweekeinde in Nederland lokaal zelfs 11 graden worden. Normaal is het rond kerst in de middag niet warmer dan 5 of 6 graden. Het blijft grotendeels droog. Ook rond de jaarwisseling heeft ons land nog te maken met een westelijke stroming die zachte lucht aanvoert.

Voorlopig is er geen reden aan te nemen dat dit weerbeeld aan het begin van het nieuwe jaar verandert, zo stellen klimaatdeskundigen van wetenschapssite Bitsofscience.org. Zij wezen begin november al op de toenemende zonneactiviteit, waardoor koude oostenwinden deze winter minder waarschijnlijk zijn.

"Ook computermodellen gaan er inmiddels van uit dat onze regio een zachte januarimaand tegemoet kan zien", zegt klimaatanalist Rolf Schuttenhelm. "De kans is bovendien groot dat we meer regen krijgen dan normaal."

Elders in Europa is de winter eveneens ver te zoeken. In de Alpen en het noorden van Scandinavië vriest het, maar de invloed van zachte Atlantische lucht is tot in Rusland merkbaar.

Meer weer..? Volg dit topic!


Winterweer laat voorlopig op zich wachten (Foto: Novum)

Kamerleden vormen band voor Serious Request

Joël Voordewind wil met een 'Kamerband' gaan optreden in het Glazen Huis van Serious Request. Het ChristenUnie-Kamerlid is daarnaast bij alle fracties met de pet rondgegaan om geld op te halen voor het goede doel.

"Zoals voorgaande jaren haalt de ChristenUnie geld op voor Serious Request", legt Voordewind uit. "Dit jaar wil ik kamerbreed aandacht vragen voor het goede doel. Het zou geweldig zijn als we naast het ophalen van geld ook samen een nummer ten gehore kunnen brengen."

Voordewind slaat de handen in ieder geval ineen met SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Ook andere Kamerleden worden benaderd voor het optreden, dat waarschijnlijk vrijdag plaatsvindt. "We hebben net te horen gekregen dat er morgen ruimte is in het draaiboek", zegt een woordvoerder donderdagmiddag. "We zijn nu bezig met een belrondje."

De Nederlandse regering leverde tot 2010 jaarlijks een financiële bijdrage aan Serious Request. De actie bracht vorig jaar zonder steun van de regering een recordbedrag van ruim 7,1 miljoen euro op, zo'n twintigduizend euro meer dan het jaar ervoor.

Ajax doet aangifte van huisvredebreuk

Ajax heeft donderdag bij de politie aangifte gedaan van huisvredebreuk. Dat heeft de Amsterdamse club besloten naar aanleiding van het incident rond AZ-doelman Alvaro Esteban.

De sluitpost van de Alkmaarders werd woensdagavond tijdens het bekerduel in de ArenA aangevallen door een Ajaxsupporter. De man had een stadionverbod en is op onrechtmatige wijze het stadion binnengekomen.

Ajax maakte donderdag bekend dat aan de 'veldbetreder' nooit meer een seizoens- of clubkaart wordt verstrekt.

Ajax doet aangifte van huisvredebreuk
Ajax doet aangifte van huisvredebreuk (Foto: ANP)

Sony begint uitverkoop morgen

Vanaf morgen zal Sony via hun PlayStation Store een mega kortingactie houden op meer dan honderd titels in hun online winkel. De kortingen gelden voor PS3-titels, PS2-titels, PSOne Classics, Mini's, DLC en nog veel meer. De content is te downloaden tot 11 januari.

Bekijk hieronder alvast enkele categoriën en de kortingen die je kan krijgen, er zullen natuurlijk via het PSN veel meer titels met korting te vinden zijn. Er zal ook een actie komen waarbij je vijf mini's kan uitkiezen en daar betaal je dan €3,99 voor.

PS3 Games

  • Premier Manager 2012 – bespaar tot 66%
  • Playstation Move Heroes – bespaar tot 60%
  • Rayman Origins – bespaar tot 33%
  • Midnight Club LA Complete – bespaar tot 28%
  • Rocketbirds: Hardboiled Chicken – bespaar tot 30%
  • The Baconing – bespaar tot 54%
  • Zombie Apocalypse – Never Die Alone – bespaar tot 50%
  • Castlevania: Harmony of Despair – bespaar tot 47%
  • L.A. Noire Complete Edition – bespaar tot 10%

PSP Games

  • Metal Slug XX – bespaar tot 73%
  • Worms Battle Islands – bespaar tot 65%
  • Blazeblue Calamity Trigger Portable – bespaar tot 57%

Minis Pick and Mix – Vijf mini's voor €3.99

  • Carnivores: Dinosaur Hunter
  • ME Monster: Here Me Roar!
  • The 2D Adventures of Rotating Octopus
  • I Must Run!
  • Fighting Fantasy: Talisman of Death
  • OMG-Z
  • Pix’n Love Rush

Sky krijgt gameshow in 3D

De Britse nieuwszender Sky is vandaag begonnen met een gamereview-show, geheel gemaakt in 3D. De show zal gepresenteerd gaan worden door Paolo Sedazzar en Johnny Minkley, die we kennen van Eurogamer. De eerste aflevering vond vandaag plaats en focuste zich op familiegames. 

Minkley legt uit waarom Sky een show gaat maken in 3D: "Gamers are early adopters of new technology so it's no surprise to see that video games play a big part in driving interest in stereoscopic 3D in home entertainment, just as they did with HD.

Sky 3D is the perfect platform for showcasing 3D gaming where it belongs: shoulder-to-shoulder with the best in TV and film. To my knowledge, Sky is the first major broadcaster to highlight it in this way, capturing 3D footage directly from consoles to show games as they're meant to be seen.

It's still early days for the technology in gaming, so this is a timely opportunity to give people a taste of what 3D can bring to interactive entertainment."

Hot Shots Golf populairste spel voor Vita

Hot Shots Golf 6 was afgelopen weekend het best verkochte spel voor de PlayStation Vita. Van de game zijn ruim 61 duizend exemplaren verkocht. Dat heeft het Japanse marktonderzoeksbureau Media Create donderdag bekendgemaakt.

Ondanks deze op het oog mooie cijfers neemt Hot Shots Golf 6 in de verkooptoptien slechts de zevende plaats in. Onder meer Mario Kart 7 voor de Nintendo 3DS en het rollenspel Final Fantasy XIII-2 voor de PlayStation 3 deden het beter. Zo gingen er van het rollenspel ruim 525 duizend exemplaren over de toonbank, waarmee het de best verkochte game van vorige week is.

De lijst met best verkochte spellen voor de PlayStation Vita wordt aangevuld met de actiegame Uncharted: Golden Abyss op de tweede plaats met 48 duizend exemplaren en Dynasty Warriors Next met 29 duizend stuks op de derde plek. In totaal zijn driehonderdduizend games verkocht.

De nieuwe draagbare PlayStation Vita-spelcomputer is ruim 324 duizend keer over de toonbank gegaan. Dat betekent dat Japanners gemiddeld 0,92 spellen per verkochte spelcomputer bezitten.


Hot Shots Golf populairste spel voor Vita (Foto: Novum)

De ultieme trailer voor Naruto Shippuden: UNSG

Er is een gloednieuwe trailer voor Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations uitgebracht, met maar liefst 6 minuten aan keiharde actie. In deze video worden vele personages getoond die het tegen elkaar opnemen, in Naruto-stijl natuurlijk.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations wordt ontwikkeld door CyberConnect2 voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Hij staat gepland voor een release op 30 maart 2012.

Half-Life recreatie in Minecraft

Een tijdje terug werd er een recreatie van een map van Half-Life op het internet gezet voor de populaire game Minecraft. Een van de mensen die aan deze map heeft gewerkt, heeft een mail gestuurd aan DSOGaming met daarin een video van hun vooruitgang van de map.

Het team dat aan deze map werkt heeft bijna de hele map van Anomalous Materials voltooid, en het ziet er netjes uit. Hieronder de video:

Nog betere Skyrim graphics

Er zijn nu al een aantal mods uitgekomen voor de pc-versie van The Elder Scrolls V: Skyrim die de graphics van het spel verbeteren waardoor de hele game nog mooier wordt. Dit wil niet zeggen dat het spel nòg mooier kan worden dan het al is. Zo is er nu dus een mod uitgebracht die dit klusje voor ons klaart.

De Realistic Colors and Real Nights-mod zorgt ervoor, zoals de naam al zegt, dat de kleuren er realistischer en levendiger uitzien en dat de nacht er ook echter en mooier uitziet. Deze mod zorgt ook voor meer heldere en en betere reflecties. De huidige versie van de mod is 1.4 en is hier te downloaden.

skyrim

skyrim

skyrim

skyrim

skyrim

skyrim

Aanklager KNVB trekt rode kaart Esteban in

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft de rode kaart voor AZ-doelman Alvaro Esteban ingetrokken. De aanklager vindt dat scheidsrechter Bas Nijhuis op grond van de spelregels de rode kaart terecht heeft gegeven, maar is desondanks van mening dat de actie van de doelman geen schorsing moet opleveren.

"De keeper werd onverwachts aangevallen; hij zag zijn belager niet aankomen. De aanklager is van mening dat een dergelijk ingegeven reactie geen tuchtrechtelijke gevolgen zou moeten hebben", meldde de KNVB.

Aanklager KNVB trekt rode kaart Esteban in
Aanklager KNVB trekt rode kaart Esteban in (Foto: ANP)

Adam Lambert in Finse cel gezet na gevecht

Adam Lambert is donderdagochtend gearresteerd in Finland. De Amerikaanse zanger en zijn vriend werden in de cel gegooid, nadat de twee het met elkaar aan de stok kregen.

Lambert heeft een relatie met de Finse realityster Sauli Koskinen. De twee verblijven momenteel in het Scandinavische land, waar ze een homobar bezochten. Vlak voor de uitgaansgelegenheid kregen ze 'knallende ruzie', schrijft celebrityblogger Perez Hilton.

Wat de aanleiding was voor het gevecht is onbekend. Naar verluidt ging het er zo heftig aan toe dat Lambert ook mensen aanviel, die de ruzie probeerden te sussen. Geen van de betrokkenen raakte ernstig gewond. De kemphanen zijn vastgezet in aparte cellen, waar ze zich nog altijd bevinden.

Lambert werd in 2009 bekend dankzij zijn deelname aan de talentenjacht American Idol. Zijn vriend won twee jaar daarvoor de Finse versie van Big Brother.


Zanger Adam Lambert in Finse cel gezet na gevecht (Foto: Novum)

Trainer Manzano wil weg bij Atlético

Gregorio Manzano lijkt zijn langste tijd bij Atlético Madrid gehad te hebben. De 55-jarige Spaanse trainer heeft de club verzocht zijn contract te beëindigen. "Wij hebben aangegeven wat wij willen en nu is het aan Atlético om te beslissen", zei de zaakwaarnemer van Manzano, Manuel Garcia Quilon, die snel duidelijkheid verwacht.

Atlético werd woensdag op pijnlijke wijze uitgeschakeld in de vierde ronde van de Spaanse beker. De ploeg van Manzano ging met 1-0 onderuit tegen Albacete, dat uitkomt op het derde niveau in Spanje. Ook in de competitie vallen de prestaties tegen. Atlético staat met een tiende plaats slechts vier punten boven de degradatiezone.

Australiër Drewett nieuwe baas ATP

Brad Drewett is de komende drie jaar de hoogste baas van de ATP, de organisator van het mannentennis. De 53-jarige Australische oud-prof werd donderdag anoniem benoemd door de raad van bestuur. Drewett is de opvolger van de Amerikaan Adam Helfant die per 1 januari terugtreed.

Richard Krajicek was ook in de race voor de topfunctie, maar trok zijn kandidatuur in nadat hij merkte dat hij niet op voldoende steun kon rekenen.

Volgens de ATP is Drewett bij 'uitstek geschikt voor de veelzijdige rol gezien zijn uitgebreide ervaring'. De tweevoudig winnaar van de Australian Open voor junioren was sinds 1999 directeur van de ATP International Group, dat toezicht houdt op activiteiten in het Midden-Oosten, Azië en Oceanië.

Winkelcentrum 't Loon pas in februari open

Het overgebleven deel van winkelcentrum 't Loon in Heerlen gaat voorlopig nog niet open. Dat meldt de vereniging van eigenaren donderdag. De streefdatum van de heropening is zaterdag 11 februari.

Tot die tijd wordt gewerkt aan het herstel van het winkelcentrum en de parkeergarage, wat volgens de eigenaren een 'ingrijpend bouwproject' is dat enkele weken duurt. Er moet onder meer een gesloopte zijgevel worden herbouwd en er moet een nieuwe hoofdingang komen. Ook moet er worden gewerkt aan de luchtbehandeling, de brandbeveiliging en verwarming.

Tien winkels en een deel van de parkeergarage moesten worden gesloopt omdat de grond onder het winkelcentrum verzakt. Uit voorzorg moesten de bewoners van de achttien appartementen boven het winkelcentrum hun huizen uit. Zij kunnen nog voor de kerst naar huis. De stadsverwarming en elektriciteit zijn weer aangesloten.

Drie jaar cel voor frauderende SGBB-directeur

De 50-jarige oud-directeur van woningcorporatie SGBB, Gerard van der Z., moet drie jaar de cel in. De rechtbank in Utrecht acht de man schuldig aan oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. De rechtbank oordeelde dat hij met zijn praktijken een criminele organisatie leidde. Het Openbaar Ministerie had 4,5 jaar geëist.

De ex-directeur had de raad van toezicht misleid over vastgoedprojecten in Heerhugowaard, Amsterdam en Hoofddorp. Risico's werden onjuist voorgesteld of verzwegen.

De projecten werden gekocht door een bedrijf waaraan een 44-jarige medeverdachte leiding gaf en korte tijd later voor een veel hogere prijs verkocht aan de Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden (SGBB) uit Hoofddorp. De twee verdeelden de winst via een witwas-bv, samen met medeverdachten die hand- en spandiensten verrichtten. De 44-jarige projectontwikkelaar, tegen wie vier jaar cel was geëist, werd veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf.

De 43-jarige zus van de ex-directeur verrichtte werkzaamheden voor de witwas-bv en kreeg daarvoor een deel van de winst. Zij kreeg anderhalf jaar gevangenisstraf opgelegd en haar partner zes maanden. De veroordeelden hadden met het geld onder meer huizen, paarden en stallen, bedrijfspanden en dure auto's gekocht. Twee andere verdachten werden vrijgesproken.

De rechtbank in Utrecht bepaalde in november dat Van der Z. zijn voormalige werkgever een voorschot op de schadevergoeding van 24,5 miljoen euro aan de corporatie moet betalen. De rechtbank legde donderdag lagere straffen op dan geëist, omdat de financiële schade van SGBB lager ligt dan het OM had aangegeven. Ook hield de rechtbank er rekening mee dat de man zo veel geld moet betalen.

Man gearresteerd voor lekken nummer Madonna

De Spaanse politie heeft woensdag een man gearresteerd voor het lekken van een nummer van Madonna. Give Me All Your Love wordt eind januari uitgebracht, maar een demo van het nummer verscheen vorige maand al op internet.

De 31-jarige 'grote Madonna-fan' werd gearresteerd in Zaragoza, schrijft de Britse persdienst Reuters. Nadat hij op de hoogte was gesteld van de aanklacht mocht hij weer vertrekken.

De advocaten van Madonna reageerden woedend toen Give Me All Your Love vroegtijdig opdook. Daarop startte de politie een onderzoek en werd de upload van het nummer naar Spanje herleid. Spanje is een van de landen waarin de meeste online schendingen van auteursrechten plaatsvinden.

Give Me All Your Love wordt Madonna's eerste single van haar nieuwe album. De laatste cd van de zangeres verscheen in 2008. Vorige week werd bekend dat ze voor veertig miljoen dollar een contract voor drie platen heeft getekend bij Interscope Records.

Aviodrome sluit zijn deuren

Themapark Aviodrome in Lelystad sluit zaterdag definitief zijn deuren voor publiek. Het park werd 28 november failliet verklaard. De collectie en gebouwen van het luchtvaartpark worden geveild, meldt Aviodrome donderdag.

Verschillende partijen wilden het park overnemen. De belangrijkste partij heeft zich teruggetrokken omdat de noodzakelijke financiering via een bank onhaalbaar is. De curator bekijkt nog of er andere mogelijkheden zijn om een doorstart te maken.


Aviodrome sluit zijn deuren (Foto: Novum)

Dreigtweettiener had echt vuurwapen

Een van de drie wapens die werden gevonden in de woning van de 17-jarige jongen uit Goirle die werd opgepakt voor bedreigen van moslims op Twitter is echt. Dat meldt de politie donderdag. De andere wapens zijn een alarmpistool en een nepvuurwapen. De dreigtweettiener wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De 40-jarige vader en de 19-jarige broer van de verdachte, die ook werden aangehouden, zijn donderdag vrijgelaten. Ze worden niet verdacht van betrokkenheid bij het plaatsen van de dreigtweets, maar worden wel vervolgd voor vuurwapenbezit.

De puber had op Twitter gedreigd moslims te vergassen en te verbranden. Ook wilde hij moskeeën en korans in brand steken. Hij schreef enkele tientallen bedreigende tweets. Een arrestatieteam pakte hem dinsdag in Tilburg op.

Mogelijk Kamervragen over 'kannibalisme' BNN-show

Het CDA wil Kamervragen stellen naar aanleiding van een aflevering van het BNN-programma Proefkonijnen. Dat zei Kamerlid Maarten Haverkamp donderdag in het radioprogramma Lunch! op Radio 1. In de uitzending van BNN was te zien hoe presentatoren Valerio Zeno en Dennis Storm een stukje van elkaars vlees aten.

Haverkamp wil weten of de twee zich schuldig hebben gemaakt aan kannibalisme en daarmee de wet hebben overtreden. "Wij zijn van mening dat de wet overtreden niet een taak van de publieke omroep is. Ik vraag me ook af of je als publieke omroep dit soort dingen moet willen uitzenden", zei Haverkamp. "En dat zullen we ook aan de minister vragen."

Advocaat Gerard Spong, die de twee BNN-presentatoren bijstaat, erkent dat de wetgeving rond kannibalisme 'vaag' is. Volgens hem is kannibalisme in beginsel niet strafbaar. Eerder zei hij dat de twee zich wel schuldig maken aan heling, omdat vlees wegnemen uit een gezond lichaam zonder medische noodzaak strafbaar is.

De uitzending waarin Zeno en Storm elkaars bereidde vlees aten, door een chirurg verwijderd uit hun bil en zij, kwam woensdag op de buis. Naar de aflevering keken 438 duizend mensen. De uitzending, door velen vooraf bestempeld als een 'hoax' trok wereldwijd aandacht van de pers.

Hero Brinkman opnieuw boos over Arondéuslezing

Opnieuw verzet PVV'er Hero Brinkman zich tegen de keuze van de provincie Noord-Holland voor het uitspreken van de Willem Arondéuslezing. Die wordt volgend jaar gehouden door René Boender, volgens Brinkman een 'klimaatgoeroe die rond de 6500 euro vraagt voor een lezing van een halfuurtje'.

Dit jaar zou de Willem Arondéuslezing worden gehouden door publicist Thomas von der Dunk. Dit ging, na fel verzet van de leider van de PVV-fractie in de Noord-Hollandse Provinciale Staten, niet door. Het verhaal van Von der Dunk was 'te politiek gekleurd'.

Von der Dunk trok onder meer parallellen tussen de Tweede Wereldoorlog en de opkomst van Geert Wilders. Uiteindelijk hield Von der Dunk, op initiatief van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting, een alternatieve lezing buiten het provinciehuis in Haarlem.

Dit jaar is René Boender uitgenodigd, maar ook daar is Brinkman het niet mee eens. Brinkman noemt de gage die Boender vraagt 'compleet over de top'. "Graaier!", bijt hij hem op Twitter toe.

"Hij krijgt drie keer zoveel als die Von der Dunk (sic)", legt Brinkman uit. "Belachelijk dat dit überhaupt wordt voorgesteld in deze crisistijd." De PVV'er gaat proberen een stokje te steken voor de vergoeding die Boender krijgt.

Tottenham verlengt met groot talent Townsend

Tottenham Hotspur heeft Andros Townsend voor lange tijd aan zich gebonden. De 20-jarige middenvelder zette zijn handtekening onder een contractverlenging tot de zomer van 2016. Townsend debuteerde dit seizoen voor Spurs en kwam tot dusver tot acht optredens. Vorige week scoorde hij tegen het Ierse Shamrock Rovers bovendien zijn eerste goal voor Tottenham.

De linkshalf kent eindelijk zijn doorbraak op White Hart Lane. De afgelopen drie seizoenen deed Townsend al ervaring op bij Yeovil Town, Leyton Orient, Milton Keynes, Ipswich Town, Watford en Millwall.

Bende perste zwakbegaafden af met telefoons

Vier mannen die een aantal zwakbegaafde jongeren afpersten met telefoonabonnementen moeten de cel in. De twee leiders van wat de rechters als criminele organisatie aanmerkten, kregen woensdag vijftien maanden en vier jaar cel opgelegd.

De verdachten verleidden een grote groep jongeren, onder wie de zwakbegaafde slachtoffers, om een telefoonabonnement af te sluiten. De bijbehorende mobieltjes moesten de jongeren afgegeven. De torenhoge facturen waren vervolgens wel voor rekening van de jongeren. Daarbij werden de slachtoffers onder druk gezet en bedreigd.

De afpersingspraktijken vonden plaats vanaf 2003 en hielden pas dit jaar op. Ze werden gepleegd in Lelystad, Almere en Amsterdam. De rechtbank rekent het viertal hun geraffineerde werkwijze en het toebrengen van financiële en emotionele schade zwaar aan.

De vier zijn, behalve voor het lidmaatschap van een criminele organisatie, veroordeeld voor oplichting, afpersing en witwassen.

'Flexwerken slecht voor werknemers'

Flexibel werken is slecht voor werknemers. Niet alleen gaat werken als uitzendkracht of zzp'er gepaard met onzekerheid over de baan en het inkomen, ook is er schade voor de gezondheid en leidt flexwerken tot meer ongelukken op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het wetenschappelijke bureau van vakcentrale FNV.

Ook voor bedrijven levert flexwerken geen duurzaam economisch voordeel op. Op de korte termijn verlaagt het flexwerken wel de arbeidskosten en wordt de positie tegenover concurrenten versterkt. Op de langere termijn leidt het echter tot minder innovatie en lagere productiviteit.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Tilburg.

Kuipers te zien op postzegel

André Kuipers kan voortaan ook per brief worden weggestuurd. De astronaut is te zien op drie postzegels, die in een zeer gelimiteerde oplage verkrijgbaar zijn. Dat meldt PostNL donderdag.

Het postbedrijf heeft de zegels uitgegeven ter gelegenheid van Kuipers' ruimtereis, in samenwerking met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Kuipers verliet woensdag vanaf lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan voor de tweede keer de aarde en wordt medio mei terugverwacht. Nog nooit was een Nederlander zo lang in de ruimte.

Op de postzegels staan beelden van Kuipers tijdens zijn vorige ruimtereis, tijdens een trainingsessie en beelden vanuit het internationale ruimtestation ISS. PostNL heeft ook een serie van 34 kaarten met beelden vanuit de ruimte uitgegeven.


Kuipers te zien op postzegel (Foto: Novum)

Turkse ambassadeur weg om genocidewet Frankrijk

Turkije heeft zijn ambassadeur in Frankrijk teruggeroepen. Dat heeft de Turkse staatstelevisie donderdag gemeld. De stap van Turkije is een reactie op een wet in Frankrijk die het ontkennen van de Armeense genocide in 1915 strafbaar maakt. Het Franse parlement nam de wet eerder donderdag met een ruime meerderheid aan.

Frankrijk besloot in 2001 de moord op zo'n anderhalf miljoen Armeniërs te erkennen als genocide. Tot dusver was het ontkennen hiervan echter niet strafbaar. Door de nieuwe wet kan het ontkennen van de genocide worden bestraft met maximaal een jaar celstraf en een boete van 45 duizend euro. De Franse senaat moet nog over de wet stemmen. Een vergelijkbaar wetsvoorstel sneuvelde eerder dit jaar nog in de senaat.

Turkije, dat tegenspreekt dat de dood van de Armeniërs neerkomt op genocide, had in de aanloop naar de stemming felle kritiek op het wetsvoorstel. Ankara had gedreigd met 'ernstige gevolgen' voor de economische en politieke betrekkingen tussen de twee landen.

Kaufman schrijft musical voor Cage, Black en Carell

Het nieuwe project van Being John Malkovich-scenarist Charlie Kaufman is een musical. Dat heeft hij gezegd in een lezing voor het Britse filmgenootschap BAFTA. Volgens entertainmentsite Indiewire gaat het om de film Frank or Francis met Nicolas Cage, Jack Black en Steve Carell.

"Ik heb net een musical geschreven, ik hoop dat die verfilmd wordt," zei de 53-jarige scenarist in zijn toespraak. Het is de eerste keer dat Kaufman, bekend van Adaptation en Eternal Sunshine of the Spotless Mind, een musical heeft geschreven. "Ik probeer altijd iets anders te doen."

Frank or Francis en gaat over online filmkritiek. Volgens geruchten speelt Carell een regisseur die voor de 29e keer is genomineerd voor een Oscar, speelt Black een komiek die alleen wordt gecast als dikzak en is Cage te zien als filmblogger die een cultstatus heeft bereikt door cynisch te schrijven over films.

Kaufman maakte in 2008 zijn regiedebuut met het zelfgeschreven Synecdoche, New York. Of hij Frank or Francis ook gaat regisseren is niet bekend, net zo min als een productiedatum voor de film.


Kaufman schrijft musical voor Cage, Black en Carell (Foto: Novum)

Gloednieuwe Ferrari gepresenteerd op 3 februari

Ferrari wil op 3 februari zijn volledig vernieuwde auto introduceren. De Italiaanse Formule 1-renstal nam de bolide flink op de schop nadat er afgelopen seizoen maar een race gewonnen werd.

De fonkelnieuwe auto moet Ferrari weer zijn glans teruggeven, vindt president Luca Cordero di Montezemolo. "Dit jaar hebben we laten zien dat we weten hoe we moeten verliezen, maar nu is het genoeg. Het is tijd om weer te beginnen met winnen", kondigde hij aan tijdens de kerstborrel van Ferrari.

In september zei teambaas Stefano Domenicali al dat Ferrari sinds juli 'honderd procent heeft gewerkt aan de nieuwe auto'. De renstal had daar ook alle gelegenheid toe omdat geen rol van betekenis werd gespeeld in de WK-titel. Met een vierde plaats voor Fernando Alonso in het eindklassement en een zesde plaats voor Felipe Massa verliep het seizoen ronduit teleurstellend voor Ferrari.

Hertha BSC stelt Skibbe aan als nieuwe coach

Hertha BSC heeft Michael Skibbe donderdag gepresenteerd als nieuwe coach. De 46-jarige trainer heeft een contract voor tweeënhalf jaar getekend. Skibbe vervangt de zondag ontslagen Markus Babbel, die moest vertrekken na een geschil met manager en clubicoon Michael Preetz.

Skibbe, die overkomt van het Turkse Eskirsehirspor, kan buigen op de nodige Bundesliga-ervaring. Zo was hij al coach van Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund en Eintracht Frankfurt. Ook was hij nog een seizoen trainer van de Turkse topclub Galatasaray. Promovendus Hertha staat momenteel elfde in de Bundesliga.

Gardens of Time is Facebook-game van het jaar

Het zoek-en-vindspel Gardens of Time is het beste spel op het sociale netwerk Facebook. Dat heeft Facebook donderdag bekendgemaakt op basis van de populariteit van en waardering voor het spel. Op de tweede plaats staat The Sims Social, gevolgd door het managementspel Cityville.

De netwerkwebsite heeft een top tien samengesteld op basis van het aantal spelers dat de spellen maandelijks trekt en het gemiddelde punten in de beoordeling van de spelers. Op dit moment is Cityville met 48,8 miljoen spelers per maand het populairste spel op de website. Gardens of Time behoort op dit moment niet tot de meest gespeelde spellen.

Met vier spellen in de top tien is gamebedrijf Zynga sterk vertegenwoordigd. Naast Cityville heeft het bedrijf het avonturenspel Indiana Jones Adventure World op plaats vijf, de puzzelgame Words With Friends op zes en het strategiespel Empires & Allies op de achtste plaats.

01. Gardens of Time (Playdom)
02. The Sims Social (Electronic Arts)
03. Cityville (Zynga)
04. DoubleDown Casino (DoubleDown Interactive)
05. Indiana Jones Adventure World (Zynga)
06. Words With Friends (Zynga)
07. Bingo Blitz (Buffalo Studios)
08. Empires & Allies (Zynga)
09. Slotomania-Slot Machines (Playtika)
10. Diamond Dash (Wooga)


Kramer: Blokhuijsen momenteel beter

Sven Kramer denk niet dat hij in januari het Europees kampioenschap allround zal winnen. De Fries miste het gehele vorige seizoen door een bovenbeenblessure en vind dat hij nog niet op het vereiste niveau zit.

"Het is geen realistische doelstelling om nu voor de Europese en wereldtitel allround te gaan", aldus Kramer, die zich volgende week tijdens de Schaatsweek voor het EK zal moeten kwalificeren. Dit zal gaan over een 1.500 meter en een 5 kilometer. "Als je puur feitelijk naar de vier allroundafstanden kijkt, is Jan Blokhuijsen momenteel de beste Nederlander."

"Ik acteer nu op een smalle basis. Waar ik voorgaande jaren na een serie wereldbekerwedstrijden snel door kon, heb ik nu gewoon wat meer tijd nodig. Ik ben bezig met het traject richting de Olympische Spelen van Sotchi, dat is het uiteindelijke doel", aldus Kramer, die zegt dat de 500 meter momenteel zijn grootste probleem is. "Ik heb enkele weken geleden voor het eerst in ruim anderhalf jaar in trainingen weer de 500 meter gereden. Die afstand is nu gewoon niet goed."

Volgens Sportarts Peter Vergouwen mag Kramer blij zijn dat hij nu alweer zo ver is en alweer zo goed schaatst. "Hij zegt me dan dat ik naar de kerk moet rijden en daar elf kaarsjes moet aansteken", zei Kramer vandaag. "En ik moet ook blijven onthouden van hoe ver ik kom."

Villarrreal zet coach Garrido op straat

Villarreal heeft trainer Juan Carlos Garrido ontslagen. De 42-jarige Spanjaard wordt verantwoordelijk gehouden voor de teleurstellende prestaties. De 2-0 nederlaag tegen CD Mirandes, dat uitkomt op het derde niveau, was woensdagavond uiteindelijk de druppel die de emmer deed overlopen. Garrido was sinds februari vorig jaar hoofdtrainer, nadat hij daarvoor al enkele jaren Villarreal B onder zijn hoede had.

Onder Garrido was de club van oud-Feyenoorder Jonathan de Guzman bezig aan een zwak seizoen. In de competitie neemt Villarreal de zeventiende positie in. Bovendien werden alle zes groepsduels in de Champions League verloren. Over de opvolging van Garrido is nog niets bekend.

"Ik begrijp de beslissing omdat het team momenteel een ramp is en het onaanvaardbaar is om zo door te gaan", reageert Garrido, die de blessures van sterspelers Nilmar en Giuseppe Rossi deels als excuus kan aandragen. Bovendien werd dragende kracht Santi Cazorla verkocht aan Malaga.


Villarrreal zet coach Garrido op straat (Foto: Novum)

KNVB beslist volgende week over Ajax - AZ

De KNVB beslist naar verwachting 28 december wat er met de gestaakte wedstrijd Ajax - AZ gebeurt. Beide clubs hebben tot 27 december 10.00 uur om een verklaring in te dienen. De aanklager zal vervolgens zijn bevindingen rapporteren aan het bestuur betaald voetbal die een oordeel moet vellen. De aanklager betaald voetbal beslist donderdag of de rode kaart van AZ-doelman Esteban blijft staan.

Esteban werd in het bekerduel met Ajax van het veld gestuurd, nadat hij een toeschouwer die hem belaagde enkele trappen had verkocht. Scheidsrechter Nijhuis gaf de doelman rood, volgens de regels van het spelregelboekje. Daar ging de Alkmaarse ploeg niet mee akkoord. Trainer Verbeek besloot met zijn ploeg van het veld af te gaan, waarna het duel bij een 1-0 voorsprong voor Ajax werd gestaakt.

De gebeurtenissen rondom het duel worden momenteel door de aanklager onderzocht. Daarbij word een aantal stappen doorlopen. Allereerst wordt de rode kaart van Esteban behandeld. Vervolgens kijkt de aanklager of er sprake is van schuld aan de zijde van één of beide clubs.

Het bestuur betaald voetbal heeft reglementair drie opties: de wedstrijd wordt uitgespeeld vanaf de 36e minuut, de wedstrijd wordt helemaal overgespeeld of de bereikte stand wordt als eindstand aangemerkt.

Massamoordenaar Breivik ontoerekeningsvatbaar

Een Noorse onderzoekscommissie heeft donderdag bevestigd dat Anders Behring Breivik, de man die verantwoordelijk is voor een bloedige aanslag en een moordpartij onder jongeren afgelopen zomer, niet toerekeningsvatbaar is. De conclusie is unaniem genomen door de zeven betrokken medische specialisten.

Zij schaarden zich daarmee volledig achter het oordeel uit november van twee psychiaters. Die bestempelden Breivik als psychotisch en paranoïde schizofreen. Het is nu vrijwel zeker dat Breivik komend jaar door de rechter ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard en meteen naar een inrichting wordt verwezen of opnieuw wordt onderzocht.

Spelfout verraadt 'krantenbezorger'

Een spelfout op een nieuwjaarsgroet heeft een 18-jarige Hagenaar die zich voordeed als krantenbezorger de das omgedaan. Op het kaartje, waarmee hij door het Regentessekwartier trok om eindejaarsfooien te innen, wenste hij de ontvanger een gelukkig 'nieuwyaar'.

De jongen had al op verschillende adressen fooien geïnd uit naam van huis-aan-huisblad De Posthoorn. Een bewoner die de Nederlandse spellingregels paraat had, rook lont toen hij het kaartje met de fout voor zijn neus kreeg en belde de politie. Agenten konden de oplichter woensdagavond van de straat plukken.

De Hagenaar zit nog vast. De politie adviseert om een legitimatiebewijs te vragen van mensen die langs de deuren gaan om eindejaarsfooien te innen.

Frans parlement: verbod ontkenning genocide

De Franse Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met een wettelijk verbod op het ontkennen van volkerenmoord. De geschiedenis van het wetsontwerp geeft in Turkse ogen aan dat het vooral is bedoeld om de ontkenning van de genocide op Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk (1915-1918) strafbaar te stellen. De Franse volksvertegenwoordiging bepaalde in 2001 dat die volkerenmoord op Armeniërs heeft plaatsgevonden.

Turkije erkent dat veel Armeniërs zijn vermoord, maar is fel gekant tegen de lezing dat die systematisch en volgens een plan van de Ottomaanse leiders zijn uitgeroeid. Ankara heeft Parijs met maatregelen gedreigd over deze wet.

Moeders en laagopgeleide singles gaan snelst werken

Jonge moeders en laagopgeleide alleenstaanden gaan het gemakkelijkst aan het werk als de overheid ze financieel prikkelt. Dat staat in een donderdag verschenen onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Als de arbeidsparticipatie omhoog moet, zo stellen CPB-onderzoekers, kunnen beleidsmakers het best inzetten op deze groepen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen die samenwonen minder sterk reageren op prikkels, zoals fiscale kortingen, dan alleenstaanden. Het verschil in prikkelbaarheid tussen samenwonenden en alleenstaanden is groter bij vrouwen dan bij mannen. Daarin zien de onderzoekers een bevestiging van het traditionele kostwinnersmodel.

Datzelfde rollenpatroon is te zien wanneer het loon van de man omhooggaat: de vrouw gaat dan minder werken. Omgekeerd is dat niet zo. Vooral bij stellen met jonge kinderen zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen groot.

Als politici de arbeidsparticipatie willen vergroten, zo betogen de onderzoekers, kunnen ze het best inzetten op fiscale kortingen voor werkende jonge moeders en laagopgeleiden. Ze zien in de bijstand en de overdraagbare heffingskorting een belangrijke rem op de arbeidsparticipatie.

Geen oneervol ontslag voor oud-burgemeester Verver

Het ontslag van voormalig burgemeester van Schiedam Wilma Verver (VVD) wordt niet omgezet in een oneervol ontslag. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een verzoek daartoe van de gemeenteraad van Schiedam afgewezen, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Verver stapte in juni op wegens 'aanhoudende negatieve publiciteit over haar en haar gezin'. Ze kreeg eervol ontslag. De Schiedamse raad maakte hiertegen bezwaar toen in augustus uit een onderzoek bleek dat Verver niet integer was. Het verzoek werd echter afgewezen omdat de raad volgens het ministerie niet rechtstreeks in zijn belangen wordt getroffen met een eervol ontslag.

Uit het onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) bleek verder dat Verver zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Ook had ze volgens de onderzoekers voor een groot deel schuld aan de angstcultuur die op het stadhuis heerste.

Eind augustus stapten ook de wethouders op omdat hun positie naar eigen zeggen onhoudbaar was geworden. Ook zij waren volgens het onderzoek van BING tekortgeschoten.

'Snelheid enkele 130-wegen weer omlaag'

De snelheid op enkele wegen waar nu al 130 mag worden gereden gaat mogelijk tijdelijk weer omlaag naar 120, omdat aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Dat is het gevolg van een motie die Sander de Rouwe (CDA) donderdag indiende tijdens een debat over de hogere maximumsnelheid.

De CDA'er hield voet bij stuk dat pas een hogere maximumsnelheid mag worden ingevoerd als eerst de wegen daarvoor worden aangepast. Dat betekent dat volgend jaar niet op zestig procent van de wegen het gaspedaal dieper mag worden ingetrapt zoals minster van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) wil, maar op veertig procent. Op twintig procent van de wegen zijn namelijk aanvullende maatregelen nodig.

Dat betekent dat ook op wegen waar nu bij wijze van experiment 130 mag worden gereden en waar nog aanpassingen nodig zijn, de snelheid weer omlaag moet. "Die zijn daar niet van uitgesloten", zei De Rouwe. Het gaat onder andere om de A7 tussen Hoorn en de Afsluitdijk. Zijn motie kan waarschijnlijk op een meerderheid rekenen.

Schultz legt zich bij de wens van de Kamer neer, maar wat haar betreft blijft de 130 gehandhaafd op de wegen waar dat nu ook al mag. Zij vraagt Rijkswaterstaat of het mogelijk is om die wegdelen snel aan te passen. De automobilisten zijn nu al gewend aan de 130 en het zou inconsistent zijn om de snelheid voor een paar maanden weer te verlagen, aldus de bewindsvrouw.

Actrice Blair Witch Project werd wietkweker

The Blair Witch Project-actrice Heather Donahue heeft jarenlang marihuana verbouwd. Ze hing haar acteercarrière aan de wilgen en stortte zich op het verbouwen van medicinale wiet. Donahue stopte met haar drugspraktijken nadat een vriend werd opgepakt.

In de autobiografie GrowGirl: How My Life After The Blair Witch Project Went to Pot beschrijft ze haar carrièreswitch. Donahue kreeg in 2007 medicinale wiet voorgeschreven voor PMS, waarna ze besloot de drug te gaan kweken. "Ik ben altijd al een enthousiaste tuinier geweest."

De actrice brak in 1999 door met The Blair Witch Project, maar kreeg haar acteercarrière niet van de grond. "Ik heb toen alle spullen uit mijn acteercarrière meegenomen naar de woestijn en ze verbrand", vertelt de 37-jarige Donahue in de Amerikaanse krant Philadelphia Inquirer. Alleen de muts die ze op had in de bekende horrorfilm, heeft ze gehouden. "Als het echt slecht gaat, kan ik die altijd nog verkopen op eBay."

Donahue speelde de hoofdrol in de horrorfilm die zich afspeelt in een bos waar drie studenten een mythe over een heks onderzoeken. De film bestaat uit camerabeelden die de studenten zelf hebben gemaakt. The Blair Witch Project was een enorm financieel succes. De film heeft zestigduizend euro gekost om te maken en leverde wereldwijd bijna 250 miljoen dollar op.


Actrice Blair Witch Project werd wietkweker (Foto: Novum)

Opstelten: 'Het was bij de beesten af'

"Ik wist niet wat ik zag, vreselijk, wat ernstig! Het was bij de beesten af!" Zo reageerde minister Ivo Opstelten (Veiligheid) donderdag op de gebeurtenissen woensdagavond bij Ajax-AZ. Hij geeft AZ-trainer Gertjan Verbeek groot gelijk dat die zijn spelers van het veld haalde. "Ik heb veel respect voor zijn optreden. Meteen ingrijpen, daar krijg ik warme gevoelens bij."

Er was volgens de bewindsman niet meer te voetballen. Opstelten benadrukte wel dat hij sprak als de voetballiefhebber Ivo, want als minister is hij in dit stadium niet aan zet.

Opstelten:'Het was bij de beesten af'
Opstelten:'Het was bij de beesten af' (Foto: ANP)

CyberConnect2 werkt aan online Dot Hack

Gamers kunnen binnenkort met elkaar de virtuele cyberwereld van Dot Hack induiken. Het Japanse gamebedrijf CyberConnect2 werkt namelijk aan een online spel binnen de rollenspelreeks. Bij de lancering van een nieuwe film over de serie, 21 januari, wordt de online game officieel aangekondigd. Dat schrijft het Japanse gametijdschrift Famitsu.

Binnen de Dot Hack-reeks, ook wel geschreven als .hack, zijn zes jaar geleden vier spellen verschenen in Europa voor PlayStation 2. Dot Hack Infection, Mutation, Outbreak en Quarantine gaan over de dreiging vanuit een virtuele wereld in de echte wereld.

Binnen de Dot Hack-reeks zijn zeker twee miljoen spellen verkocht. In Japan zijn ook films, stripverhalen en animatieseries verschenen rond de spellenreeks.


CyberConnect2 werkt aan online Dot Hack (Foto: Novum)

Belager Esteban had al stadionverbod

De toeschouwer die gisteravond de aanval opende op doelman Esteban van AZ, had al een stadionverbod aan zijn broek hangen. Dit meldt RTV Noord-Holland op zijn website. Het is nog onduidelijk waarom de man dit verbod gekregen had.

In de Amsterdam ArenA is het verplicht om je identiteitsbewijs voor binnenkomst te tonen. In de praktijk lijkt men aan de Noordzijde van het stadion, waar de 19-jarige man zich gisteren bevond, laks met deze regel om te springen.

De betreffende persoon kwam in de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ in de 37e minuut op het veld, rende op doelman Esteban af en gaf hem een paar schoppen. De sluitpost van de Alkmaarder formatie reageerde hier vervolgens op door zijn belager ook een aantal rake trappen te verkopen.


De belager van Esteban (Foto: Pro Shots)

Artsen positief over volledig herstel Eusebio

Artsen van ziekenhuis Hospital da Luz in Lissabon zijn positief over het herstel van Eusebio. Volgens het hoofd van de intensive care heeft de 69-jarige Portugese voetballegende goede kansen op een volledig herstel. Eusebio werd woensdag opgenomen met een dubbele longontsteking.

Eusebio moet de komende dagen nog enkele behandelingen ondergaan. De Portugees, met roots in Mozambique, moet de kerstdagen in het ziekenhuis doorbrengen.

Eusebio wordt gezien als een icoon in het Portugese voetbal. Hij won in 1962 met Benfica de Europa Cup 1. Ook werd hij twee keer uitgeroepen tot Portugees voetballer van het jaar. De wereldvoetbalbond FIFA verkoos hem in 1998 bovendien tot een van de tien beste voetballers aller tijden.


Artsen positief over volledig herstel Eusebio (Foto: Novum)

Van Persie heeft record Shearer in zicht

Robin van Persie heeft nog drie doelpunten nodig in 2011 om het record van Alan Shearer te verbreken. De spits zal daar alle ruimte voor krijgen van coach Arsene Wenger.


Door zijn benutte strafschop tegen op bezoek bij Aston Villa (1-2 winst) kwam Van Persie op 34 competitiedoelpunten tijdens dit kalenderjaar. Hij evenaarde daarmee het aantal dat Thierry Henry in 2004 behaalde. Shearer is nog altijd recordhouder, met 36 doelpunten in een jaar. De oud-spits had daar wel meer wedstrijden voor nodig dan Van Persie zal spelen.

De Nederlander heeft nog twee wedstrijden om het record van Shearer in ieder geval te evenaren en misschien zelfs te verbreken. Dinsdag 27 december treedt de Londense club aan tegen Wolverhampton Wanderers. Op 31 december speelt Arsenal tegen Queens Park Rangers.

Wenger zal zijn aanvoerder niet sparen. "Robin blijft maar doorgaan. Natuurlijk vraag ik mezelf geregeld af of ik hem rust moet geven. Maar momenteel voelt hij zich goed, dus we nemen de gok. Hij is slechts drie treffers van het record verwijderd. Dus nee, ik ga hem niet sparen. We kunnen nu even op adem komen en moeten dan weer aan de bak tegen Wolverhampton Wanderers."

Van Persie
Van Persie heeft record Shearer in zicht (Foto: Pro Shots)

'Spectaculaire toename tabletgebruikers'

Het aantal bezitters van een iPad of ander tablet is in het afgelopen halfjaar met bijna een miljoen toegenomen. Inmiddels zijn ruim 1,7 miljoen Nederlanders eigenaar van een tablet. Dat meldt onderzoeksbureau GfK. Daarnaast zijn ruim 1,7 miljoen Nederlanders van plan binnenkort een tablet aan te schaffen.

De tablet wordt volgens het onderzoek dagelijks gebruikt en gedeeld met het gezin. Gemiddeld worden zo'n twintig apps gedownload, maar het meest wordt de tablet gebruikt voor het internet.

Ook zijn steeds meer Nederlanders in het bezit van een smartphone. In het afgelopen halfjaar is het aantal met 820.000 gestegen tot 5,5 miljoen.


'Spectaculaire toename tabletgebruikers' (Foto: Novum)

Jol spreekt van 'horrorscenario'

Martin Jol beleefde woensdag een vervelende avond als Fulham-manager. Zijn ploeg verloor met 0-5 van Manchester United. Al in de eerste helft was het duel beslist.

Danny Welbeck, Nani en Ryan Giggs sloegen het onoverbrugbare gat van drie doelpunten. Na de rust kwam Fulham beter voor de dag, maar kon het de aansluitingstreffer niet scoren. Wayne Rooney en Dimitar Berbatov vonden namens United wel het net.

Jol vond dat zijn ploeg de eerste drie doelpunten cadeau gaf. "In de eerste helft waren we niet goed genoeg, het was te makkelijk voor United. De tweede helft was beter. We kregen de bal niet bij Moussa Dembele, Clint Dempsey en Andy Johnson. Dat was teleurstellend."

Paaspop strikt ook Within Temptation en Gers

Within Temptation en Gers Pardoel staan volgend jaar op Paaspop. De Nederlandese rockband en rapper zijn donderdag toegevoegd aan de line-up van het muziekfestival.

Ook Triggerfinger, Heideroosjes en Hardwell behoren tot de zestien nieuwe acts die Paaspop donderdag heeft aangekondigd. Het was al bekend dat Kane, Guus Meeuwis, Golden Earring, Racoon en Selah Sue van de partij zijn.

Paaspop vindt jaarlijks tijdens paasweekend plaats, dat volgend jaar op 6 april tot en met 8 april valt. Het festival wordt gehouden in Schijndel.

[Premier League] Competitieduel Arsenal uitgesteld om staking

Het competitieduel Arsenal-Wolverhampton Wanderers is een dag uitgesteld. De wedstrijd uit de Premier League stond aanvankelijk gepland voor tweede kerstdag, maar is verplaatst naar 27 december. Reden is de geplande staking van het metropersoneel in Londen.

Arsenal vreest dat vele fans daardoor niet naar het stadion kunnen komen, meldt de club van Robin van Persie donderdag. Een andere Londense club, Chelsea, speelt op Boxing Day eveneens een thuiswedstrijd, tegen stadsgenoot Fulham. Dat duel gaat gewoon door.

Hoogste schadevergoeding ooit in VS

Een jury in een civiele rechtszaak heeft dinsdag de hoogste schadevergoeding in de geschiedenis van de Verenigde Staten toegewezen: honderdvijftig miljard dollar (114 miljard euro).

De zaak draait om Robbie Middleton, die vorig jaar overleed. Middleton werd dertien jaar geleden op zijn achtste verjaardag in een bos in Texas gevonden door een van zijn buren. De jongen was overgoten met benzine en in brand gestoken. Hij had brandwonden op 99 procent van zijn lichaam. Robbie overleed vorig jaar aan een zeldzame vorm van huidkanker, volgens zijn advocaten een gevolg van de verbranding. Tegen politieagenten zei de jongen na de aanval 'Don heeft het gedaan'.

De vermoedelijke dader, Don Wilburn Collins, werd vijf dagen na de aanval opgepakt. Hij werd zes weken vastgehouden voordat hij werd overgedragen aan zijn oom. Hij is nooit aangeklaagd. Volgens de aanklagers was er gebrek aan bewijs en was het erg moeilijk informatie van het jonge slachtoffer te krijgen. De 26-jarige Collins zit momenteel in de gevangenis wegens het aanranden van een 8-jarige jongen, en omdat hij zich niet had geregistreerd als zedendelinquent. Hij komt volgend jaar vrij.

De schadevergoeding die de jury toewees overtreft het vorige record uit 2000. Toen bepaalde een jury dat tabaksfabrikanten 145 miljard dollar (110 miljard euro) schadevergoeding moesten betalen. Die veroordeling werd later teruggedraaid.

De hoogte van de schadevergoeding lijkt vooral symbolische waarde te hebben. "We zullen dit geld nooit zien", zei Colleen Middleton, Robbies moeder. Advocaat Craig Sico, die het gezin in de zaak vertegenwoordigt, zei te hopen dat de uitspraak van de jury openbare aanklagers ertoe zal bewegen Collins alsnog te vervolgen.

Volgens de lokale sheriff is zijn departement al enkele maanden geleden begonnen de zaak opnieuw te onderzoeken. In een verklaring die Middleton vorig jaar vlak voor zijn dood aflegde zei hij dat Collins hem twee weken voor de aanval had aangerand.

Harrison Ford gaat weer achter aliens aan

Harrison Ford gaat in de sciencefictionfilm Ender's Game spelen. De 69-jarige acteur speelt Colonel Hyram Graff, die jonge militairen traint om buitenaardse wezens van zich af te slaan, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Ender's Game is een verfilming van het stripboek Ender's Game van Scott Card. Het verhaalt over een invasie van buitenaardse Formics die van plan zijn de aarde over te nemen. De jonge Andrew Wiggin, beter bekend als de Ender, is een zeer getalenteerde piloot die de aarde veilig moet stellen.

Sciencefiction is geen onbekend terrein voor Ford. Hij was dit jaar te zien in Cowboys and Aliens en is beroemd om zijn vertolking van Han Solo in de Star Wars-films.

De 15-jarige actrices Abigail Breslin en Hailee Steinfeld hebben ook getekend voor Ender's Game. Breslin, bekend van de komedie Little Miss Sunshine, speelt de zus van Ender en Steinfeld, die doorbrak met haar rol in de western True Grit, speelt zijn rechterhand.

Tinker Tailor Soldier Spy

Tinker Tailor Soldier Spy is een verfilming van het gelijknamige geprezen boek van de succesvolle schrijver John le Carré. Carré, wiens echte naam David John Moore Cornwell is, diende zelf tussen 1959 en 1964 voor de Britse inlichtingendienst. Hij baseerde zijn boeken op zijn ervaringen toen. Zijn spionagethrillers worden vaak gezien als een tegenhanger van Ian Flemings James Bond. Omdat Carré wilde laten zien dat echt spionagewerk niet leek op dat van mensen als James Bond. Aan de Zweed Tomas Alfredson is het nu de taak om dat ook over te brengen op het witte doek.

'VU Amsterdam versimpelde tentamens'

De Vrije Universiteit van Amsterdam heeft tentamens makkelijker gemaakt om zo meer studenten te laten slagen. Dat heeft politicoloog en VU-docent Gijs Schumacher op BNR gezegd.

Het gaat onder meer om de opleiding politicologie, zegt Schumacher. Doordat meer studenten slagen, zou de universiteit meer geld binnenslepen.

De universiteit herkent zich donderdag niet in de uitlatingen van Schumacher. "Wij zijn verbaasd over zijn uitspraken", zegt een woordvoerder in een reactie. De VU verwacht later met een officiële reactie te komen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk vraagt minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) om opheldering. "Er moet een discussie komen hoe de kwaliteit van het universitair onderwijs kan worden gegarandeerd", reageert hij.

Nog een scholier vast na protest Museumplein

Van scholieren die woensdagmiddag zijn opgepakt bij een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam, zit er nog een vast. De 18-jarige wordt ervan verdacht een agent te hebben getrapt. De overigen zijn woensdagavond door hun ouders opgehaald, zegt een woordvoerder van de politie.

In totaal werden elf scholieren aangehouden. Op het plein hadden zich woensdag ongeveer duizend leerlingen van middelbare scholen verzameld om te demonstreren tegen de zogenoemde ophokuren in het middelbaar onderwijs.

Aan het einde van de middag werd de sfeer onrustig en veegde de politie het plein schoon. Daarbij werden waterkanonnen en politie te paard ingezet. De meeste jongeren werden aangehouden vanwege het gooien van vuurwerk.

De scholieren demonstreerden omdat minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) de lesurennorm wil verhogen naar 1040 uur. De scholieren vrezen dat ze daardoor 'opgehokt' worden zonder daadwerkelijk les te krijgen. De demonstratie was georganiseerd door het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

Vrijdag weer treinen over Belgische grens

De NS hoopt vrijdagmiddag de internationale treinen weer volgens de normale dienstregeling te laten rijden. In de ochtend zullen reizigers nog wel vertraging ondervinden van de staking van donderdag in België, zegt een woordvoerder van de NS. Ook de Thalys hoopt vrijdag zijn ritten te hervatten.

Doordat de Belgen donderdag staakten, rijden de treinen tot aan de grens. Drie Belgische vakbonden riepen op tot een staking in de overheidssector. De Belgen protesteren tegen de plannen van de nieuwe regering om de pensioenleeftijd te verhogen van 60 naar 62 jaar.

Klassieke kerstfilms nu opnieuw te zien in EYE

Het EYE filmmuseum in Rotterdam biedt de komende weken de kans om prachtige kerstfilm-klassiekers nog eens op het witte doek te bewonderen. Onder andere The Gremlins uit 1984 en Nightmare Before Christmas worden de komende weken opnieuw vertoond.

Nightmare before Christmas draait vanmiddag om 13:00 en 24 en 27 december om 21:30. De film is een hoog standje stop-motion animatie uit 1993. In de bekende film van Tim Burton raakt Jack Skellington, van beroep pompoenenkoning, verveeld van de jaarlijkse Halloween vieringen en verlangt ernaar om eens de vreugde van het Kerstfeest met anderen te delen. Om dit te onderstrepen wil hij de Kerstman gaan vervangen maar door dit voornemen komt het Kerstfeest pas écht in gevaar.

The Gremlins wordt éénmalig vertoond en wel op 27 december om 19:30 uur. Laat je niet misleiden door het schattige uiterlijk van Gizmo. Als je niet goed oplet verandert hij in verduiveld lelijke en irritante monstertjes. En ook deze 'gremlins' zijn uitstekend in staat om het Kerstfeest te vergallen.

Bekijk hieronder de klassieke trailer van The Gremlins.

Fijnproever Dries Roelvink confronteert Michelin

Dries Roelvink gaat de confrontatie aan met Michelin. De volkszanger beweerde deze week dat hij vroeger verschillende restaurants testte, maar Michelin ontkent dat. De zanger houdt echter voet bij stuk en gaat donderdag verhaal halen.

"Ik zou weleens even contact willen hebben met die meneer die toen hoofdinspecteur was ", zegt Roelvink donderdagochtend tegen Edwin Evers op Radio 538. "Ik ga vandaag eens contact opnemen en zeggen: hoe is dat nou gegaan? Ik heb toch zeker dertig rapportjes geschreven."

Roelvink vertelde dat hij en goede vriend Ed Lemaire sinds 1997 voor Michelin genoten van culinaire hoogstandjes. Oud-hoofdinspecteur Paul Van Craenenbroeck zegt dat het 'absoluut niet waar' is dat de twee voor Michelin hebben gewerkt. De huidige hoofdinspecteur stelt bovendien dat er 'nooit met freelancers' wordt gewerkt.

Capcom opent bar in Tokio

Na een eerdere succesvolle samenwerking tussen Capcom en Pasela, een keten van karaokebars, hebben de twee partijen nu aangekondigd een Capcom Bar te openen in Tokio. Het wordt een entertainmentbar in Capcom-thema en opent haar deuren in januari in het Shinjukudistrict in Tokio.

Capcom Bar zal kiosken met gamedemo's krijgen, verkoop van goederen en speciale menu's in Capcom-gamethema's. Capcom zal de bar ook onder andere gaan gebruiken om haar live webbroadcast Hagitoko! op te nemen.

De bar zal gevestigd worden op de eerste verdieping van het Pasela Resort in Shinjuku Tokio en de geplande openingsdag is 25 januari.

Capcom Bar

Capcom Bar

Capcom Bar

Capcom Bar

Machinima meest bekeken YouTube-kanaal van 2011

Machinima is het meest bekeken videogames YouTube-kanaal in 2011. Het bedrijf levert Machinima video's maar laat ook geregeld nieuwtjes en trailers zien.

Verder host Machinima de Inside Gaming Aways, deze worden de avond voor Spike's Video Game Awards gehouden. Verder stond IGN als tweede in de ranking, zodoende stonden er twee videogames kanalen in de top 10.

Wil je weten wat ze nog meer doen? Browse dan naar hun YouTube-kanaal.

IFFR opent met 38 TÉMOINS en sluit af met The Hunter

Op woensdag 25 januari start het 41e International Film Festival Rotterdam met de wereldpremière van de Franse speelfilm 38 TÉMOINS met in de hoofdrollen Yvan Attal, Sophie Quinton en Nicola Garcia. Het festival wordt op 4 februari weer afgesloten met de Australische speelfilm The Hunter

In 38 TÉMOINS ontdekt Louise (Quinton) dat op het moment dat ze in China op zakenreis was, dat er een misdaad is gepleegd in de straat waar zij woont. Er zijn geen getuigen. Blijkbaar sliep iedereen en de parter van Louise, Pierre, was aan het werk. Blijkbaar...

38 TÉMOINS handelt over de gevolgen van een brute moordpartij in de Franse stad Le Havre. Volgens het politieonderzoek moeten er 38 getuigen zijn geweest. De regisseur, Belvaux, heeft zijn scenario gebaseerd op het boek 'Est-ce ainsi que les femmes meurent?’ van Didier Decoin en heeft voor zijn film een sterke cast binnengehaald.

The Hunter is een psychologisch drama waarin Martin (Daniel Defoe) door een mysterieus biotechnologisch bedrijf naar de jungle van Tanzania wordt gestuurd om daar de laatst overgebleven Tasmaanse tijger te vinden. Naast Defoe spelen ook Frances O'Connor en Sam Neil (bekend van Jurassic Park) in de film die gebaseerd is op de gelijknamige debuutroman van Julia Leigh. Al in 2004 werd The Hunter al als filmproject geselecteerd door CineMart.

Kaarten voor beide films zijn reeds te koop via de webshop van het IFFR.

Loon bankmedewerkers stijgt het hardst

Werknemers in de financiële dienstverlening kregen in het derde kwartaal de hoogste loonsverhoging. Hun loonstrookje was gemiddeld 3,8 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2010. De gemiddelde Nederlandse werknemer kreeg 1,3 procent meer bijgeschreven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De koopkracht van de gemiddelde Nederlander ging in het derde kwartaal omlaag, omdat de gemiddelde loonstijging lager uitkwam dan de inflatie. De inflatie bedroeg in het derde kwartaal 2,6 procent.

Naast de medewerkers van banken en verzekeraars, gingen ook werknemers in de landbouw, bosbouw en visserij er meer op vooruit dan de inflatie met een loonstijging van 3,2 procent. In alle andere sectoren gingen werknemers er op achteruit. Ambtenaren en werknemers in de zorg verdienden slechts 0,9 procent meer. In de handel, vervoer en horeca werd 1,0 procent meer verdiend.


Loon bankmedewerkers stijgt het hardst (Foto: Novum)

Turkije: Assad maakt van Syrië een bloedbad

Turkije heeft donderdag het aanhoudende geweld tegen burgers in Syrië scherp veroordeeld. Volgens het Turkse ministerie van buitenlandse zaken heeft het regime van president Bashar Assad het land veranderd in een 'bloedbad'.

Hoewel Assad maandag instemde met een vredesplan van de Arabische Liga, dat voorziet in een waarnemersmissie in Syrië, houdt het geweld in het land nog altijd aan. Dat roept twijfels op over de 'werkelijke bedoelingen' van Syrië, aldus Turkije.

Bij geweld in Syrië nabij de grens met Turkije zijn de afgelopen twee dagen meer dan tweehonderd mensen gedood. Het Turkse ministerie zei dat geen enkele regering 'een strijd tegen het eigen volk kan winnen'. Turkije riep Damascus opnieuw op het bloedvergieten onmiddellijk te stoppen en stappen te zetten 'die overeenstemmen met de eisen van het volk'.

Battlefield 3: Back to Karkand wapen bug

DICE bevestigt dat er problemen zijn met de QBU-88 Sniper Rifle en de MG36-LMG. Beide wapens werken niet zoals het zou moeten.

Gamers die de uitbreiding "Back to Karkand" op de PS3 niet gedownload hebben kunnen gewoon spelen met deze wapens, want de bug doet zich alleen voor op de nieuwe map. Wanneer er een fix komt is nog niet bekend, wel laten ze weten hard aan het werk te zijn om dit zo spoedig mogelijk op te lossen.

Lidl doet kwarteleieren in de ban

Supermarktbezoekers die voor de kerst kwarteleieren willen kopen, kunnen niet meer bij de Lidl terecht. De keten heeft de eieren per direct uit de schappen gehaald omdat ze afkomstig zijn uit legbatterijen. "We wisten niet dat de eieren op deze manier worden geproduceerd", zegt een woordvoerder van de Lidl donderdag.

De supermarkt kwam in actie na een melding van Stichting Wakker Dier. De keten had de kwarteleieren ingeslagen als onderdeel van het kerstassortiment.

Verkiezing: 3e ronde Sporter van het Jaar 2011

Het jaar 2011 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

Er waren 56 sporters genomineerd.In deze derde ronde zijn er nog 16 over die in een knock-out systeem tegenover elkaar staan.

Links naar vorige rondes:
Nominaties in dit bericht en dit topic
Eerste ronde in dit bericht en dit topic
Tweede ronde in dit bericht en dit topic

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
Roger Federer - Novak Djokovic

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. De derde ronde sluit op donderdag  22 december om 20:00 uur.

De derde ronde:

Johnny Hoogerland - Bob de Jong
Ranomi Kromowidjojo - Kjeld Nuis
Rob Cordemans - Marianne Vos
Esther Vergeer - Pieter Weening
Ireen Wust - Joost Luiten
Epke Zonderland - Robin Haase
Marit Bouwmeester - Robin van Persie
Li Jiao - Bas Verwijlen

Scholiere (13) bedreigt lerares met mes

De politie heeft woensdag in Emmen een 13-jarige scholiere aangehouden nadat zij haar lerares met een mes had bedreigd. De tiener had even daarvoor ruzie gekregen met een klasgenoot, meldde de politie donderdag.

De lerares haalde het tweetal uit elkaar, waarna het meisje door het lint ging en zich met een mes tegen de docente keerde. Omstanders konden haar tegenhouden, waarna ze er vandoor ging. Zij is kort daarna door de politie aangehouden.

Zwangere Barbie zou een meisje 'wel leuk' vinden

Barbie ziet het wel zitten om een meisje op de wereld te zetten. De 22-jarige realityster uit Oh Oh Cherso maakte woensdag bekend in verwachting te zijn van haar eerste kindje.

"Ik zou een meisje wel leuk vinden, omdat ik zo gek ben op roze", zegt ze donderdag in het AD. "En dan kan ik haar vernoemen naar mij zusje Melissa. Die heb ik nooit gekend, omdat ze stierf toen ze zes weken oud was." Natuurlijk hoopt Barbie bovenal dat het kindje gezond is.

Barbie is pas 4,5 week zwanger, maar kon het nieuws niet langer voor zich houden. "Schitterend toch", zegt ze. "Het grootste feestbeest van Oh Oh Cherso krijgt als eerste een kindje!"

Barbie, die eigenlijk Samantha de Jong heet, is sinds maart met Michael. De twee zijn inmiddels verloofd en wonen samen.

Alle tbs'ers terecht in kliniek

Alle veroordeelden die in een tbs-kliniek zitten, hebben die straf terecht opgelegd gekregen. Er zijn geen fouten gemaakt bij de oplegging en verlenging daarvan, blijkt onderzoek van de Raad voor Rechtspraak.

Eerder dit jaar bleek dat in twee zaken de tbs-maatregel onterecht was opgelegd of verlengd. De raad besloot daarop alle veroordelingen, bijna 2500, tegen het licht te laten houden. In alle zaken bleek de maatregel te zijn onderbouwd en zijn geen fouten gemaakt.

Tbs mag alleen worden opgelegd voor zware misdrijven. Het mag niet langer dan vier jaar duren. Alleen bij geweldsdelicten kan tbs daarna worden verlengd door de rechter.

FOK!filmtip van de dag: Elf

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat...Elf.

De kerst staat voor de deur dus het wordt tijd voor een echte kerstfilm. Elf is een film uit 2003 met in de hoofdrollen onder andere Will Ferrell en James Caan. Buddy (Ferrell) is als baby door de kerstman meegenomen naar de Noordpool en is daar door de elven groot gebracht. Als Buddy eenmaal volwassen veroorzaakt hij vanwege zijn lengte problemen bij de elven. Hij besluit dan ook om terug te gaan naar de mensenwereld om zijn ware ik te zoeken. Hier eenmaal aangekomen kijkt men vreemd op: Buddy gedraagt zich als een elf en zijn vader (een onsympathieke uitgever) vindt dat hij dat groen-gele pakje ook maar eens moet uittrekken.

Elf is vanavond om 20:30 te zien op Veronica.

Ruim miljoen kijkers voor Knoop Gala

Het Knoop Gala is woensdagavond door ruim een miljoen mensen bekeken. Tijdens de door Paul de Leeuw gepresenteerde show op Nederland 1 sloegen talenten met een verstandelijke beperking de handen ineen met bekende Nederlandse artiesten.

De start van de ruimtereis van André Kuipers trok 814.000 kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De Nederlander werd om 14.16 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanaf basis Baikonoer in Kazachstan, wat live was te volgen op Nederland 1. Kuipers verblijft een kleine zes maanden in de ruimte.

Het achtuurjournaal was het best bekeken programma van de woensdag. De uitzending wist 1,9 miljoen kijkers te trekken.

Suárez in beroep tegen acht duels schorsing

Luis Suárez gaat in beroep tegen de acht wedstrijden schorsing die hij kreeg opgelegd van de Engelse voetbalbond vanwege racistische opmerkingen aan het adres van Manchester United-speler Patrice Evra. Dat vertelde zijn advocaat Alejandro Balbi woensdag aan Uruguayaanse media.

"We gaan in beroep tegen het totale pakket. Dus tegen de schorsing en de boete", stelt Balbi. Suárez kreeg ook een geldboete van 48 duizend euro. De aanvaller van Liverpool ontkent bij monde van zijn advocaat alle aantijgingen. "De beschuldigingen van racisme zijn niet waar. Luis is er heilig van overtuigd dat deze zware straf kan worden teruggedraaid", zegt Balbi.

De FA maakte dinsdag de straf openbaar. In een verklaring verklaarde de bond dat Suárez beledigende taal had gebruikt, waarbij hij refereerde aan de huidskleur van Evra. De oud-Ajacied zou volgens eerdere berichten de Franse verdediger hebben uitgescholden voor 'negro'.

Australian Open komt te vroeg voor Schoorel

Thomas Schoorel doet in januari niet mee aan het kwalificatietoernooi van de Australian Open. De 22-jarige tennisser is niet op tijd hersteld van zijn schouderblessure die hem al drie maanden parten speelt.

Schoorel hoopt in februari weer van de partij te zijn. "Ik richt me op het ABN Amro Tournament in Rotterdam en de Davis Cup-ontmoeting met Finland", zegt hij tegen Nusport.

Het herstel van Schoorel, die door zijn blessure is afgezakt naar de 133e plek op de wereldranglijst, verloopt goed. "Bepaalde testen waarbij ik eerst nog pijn voelde, gaan nu goed", zegt het servicekanon. "Volgende week begin ik weer met serveren, al zal dat in het begin op vijftig procent gaan, omdat ik zo lang niet geserveerd heb. Ik moet mijn service van daaruit opbouwen."

Schoorel heeft vooralsnog een deelname aan een grandslamtoernooi achter zijn naam staan. Op Roland Garros strandde hij eind mei in de tweede ronde tegen de Zwitser Stanislas Wawrinka.

Onderzoek naar fraude woningcorporaties

De Belastingdienst is een groot onderzoek gestart naar fraude binnen woningcorporaties. Bij zeventig corporaties worden tweehonderd vastgoedtransacties onder de loep genomen, schrijft Trouw donderdag. Daarvan zijn 35 transacties verdacht.

In de afgelopen jaren is een groot aantal gevallen van fraude opgespoord. Die zaken kregen stuk voor stuk veel aandacht in de media, waardoor een verkeerd imago ontstond, vinden veel corporaties.

De fiscus hoopt met een groot onderzoek de sector te steunen bij het beheersen van de risico's. De Belastingdienst is van plan om later meer spelers op de vastgoedmarkt te onderzoeken.

Bij het meldpunt integriteit woningcorporaties zijn sinds 2009 406 meldingen binnengekomen. Meer dan tweehonderd daarvan gingen over mogelijke fraude.

'Kabinet wil mariniers op VN-schepen'

Nederlandse mariniers gaan binnenkort mee op voedseltransporten van de Verenigde Naties richting Somalië. De zwaarbewapende mariniers moeten de schepen beschermen tegen zeerovers op verzoek van de VN-voedselorganisatie WFP. Dat schrijven verschillende kranten donderdag op basis van Haagse bronnen.

De eerste mariniers moeten in januari aan boord gaan van een VN-schip, meldt De Telegraaf. Dat gaat wel ten koste van de speciale teams die door Defensie zijn aangesteld om Nederlandse koopvaardijschepen te beschermen. De mariniers worden voor een periode van een halfjaar ingezet.

De mariniers zouden moeten worden ingezet als 'autonome detachementen' van tien tot twaalf mariniers per schip, schrijft de Volkskrant. Dat zou betekenen dat er geen Nederlands fregat in de buurt hoeft te zijn, en dat er met de mariniers ook een kleine medische eenheid meegaat. De eenheden zouden volgens ingewijden een 'robuust mandaat' krijgen.

Het voorstel zou vrijdag in de ministerraad worden besproken. Als het kabinet akkoord gaat, moet ook de Tweede Kamer nog instemmen met de plannen. Het ministerie van Defensie wil donderdag niet reageren op de berichten.

Zeventien miljoen Nederlanders in 2016

Nederland telt in 2016 naar verwachting zeventien miljoen inwoners. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Momenteel staat de teller op 16,7 miljoen.

De kans dat de zeventien miljoenste een pasgeboren baby is, is iets groter dan dat het gaat om een immigrant. In de komende vijf jaar worden jaarlijks 180.000 geboorten verwacht en iets minder dan 160.000 immigranten. Daartegenover sterven zo'n 140.000 mensen en emigreren ongeveer evenveel mensen.

Naar verwachting bereikt Nederland de achttien miljoen inwoners de komende decennia niet. Rond 2040 verwacht dat het CBS een inwonertal van 17,8 miljoen.

Noors bedrijf neemt meerderheidsbelang in KEMA

Het Noorse adviesbedrijf Det Norske Veritas neemt 74,3 procent van de aandelen KEMA over. Dat maakten beide bedrijven donderdagochtend bekend.

Door de overname wordt een nieuw wereldwijd opererend bedrijf gevormd, dat advies aanbiedt op energiegebied. De focus zal op de opwekking, transmissie en distributie van elektriciteit en schone energie liggen.

Het bedrijf zal DNV KEMA Energy & Sustainability gaan heten en onder leiding staan van Thijs Aartsen, de huidige voorzitter van de Raad van Bestuur van KEMA.

Alle 1800 werknemers van KEMA en vijfhonderd werknemers van DNV zullen voor het nieuwe bedrijf werkzaam zijn.

DNV is met 74,3 procent meerderheidsaandeelhouder in KEMA. Alliander en Coga behouden respectievelijk een belang van 25,4 procent en 0,3 procent.

De overname moet nog goedgekeurd worden door de mededingingsautoriteiten in de VS, Nederland en Duitsland.

Financiële details omtrent de overname zijn niet bekendgemaakt.

Starhawk gesloten bèta eindigt 3 januari

Sony heeft aangegeven dat zij de gesloten bèta van Starhawk de kerstdagen nog open zullen houden. Hierna zal deze echter voor altijd gesloten worden op 3 januari.

Niet lang daarna zal waarschijnlijk de open bèta geopend worden. In deze bèta zullen veel meer spelers toegelaten worden, waaronder de spelers die een code hebben die bij hun exemplaar van Uncharted 3 zat. Volgens producent Harvard Bonin zal in de komende weken de exacte lanceerdatum voor de open bèta aangekondigd worden. Zodra er meer bekend is, lees je dat uiteraard hier.

'SW:TOR had een Game of Thrones-MMO kunnen zijn'

Jaren geleden, toen het team dat zich bezig zou gaan houden met Star Wars: The Old Republic nog aan het brainstormen was over de mogelijke game die ze zouden maken, was één ding duidelijk. Dat was dat de game een MMO zou worden en hopelijk een Star Wars-MMO. Als dit niet zou lukken hadden ze echter nog andere mogelijkheden.

Die andere mogelijkheden zullen voor veel gamers net zo of misschien wel meer aantrekkelijk zijn dan de uiteindelijke keuze. Zo hadden ze als backup een Lord of the Rings-MMO in gedachten, aangezien EA in die tijd nog de rechten had over Tolkien's universum. Een ander idee wat zich in hetzelfde universum afspeelt was een Silmarillion-MMO. De meest opvallende optie is misschien wel het idee om een MMO te maken van Game of Thrones.

Uiteindelijk is er zoals we weten voor gekozen om het idee van Star Wars: The Old Republic door te zetten. Deze game is sinds 20 december te spelen op pc.

De Boer: "Ik ben volledig verbouwereerd"

Ajax-trainer Frank de Boer kon het nog niet allemaal bevatten na afloop van het gestaakte duel tussen Ajax en AZ. De trainer van de Amsterdammers liet tegenover Eredivisie Live weten dat hij niet kan indenken wat hij in de situatie van trainer Gertjan Verbeek had gedaan.

Daarnaast toonde hij ook zijn begrip voor de reactie van de oefenmeester van AZ: "Ik ben volledig verbouwereerd. Ik weet niet of ik hetzelfde gereageerd zou hebben als Gertjan Verbeek. Misschien was ik ook met het elftal naar de kleedkamer gegaan. Voor hetzelfde geld had die man een mes bij zich. Er is al zoveel onrust binnen de club en dan gebeurt dit."

Het is nog niet bekend wat de gevolgen zijn voor zowel Ajax en AZ. Ook heeft de KNVB nog geen beslissing genomen wat betreft het wel of niet overspelen van het bekerduel.

Staking in publieke sector legt België plat

Een 24-uursstaking in de publieke sector legt donderdag het openbare leven in België plat. Treinen, bussen of trams rijden niet, post wordt niet bezorgd en gevangenissen, ziekenhuizen, scholen en openbare diensten draaien op een laag pitje, melden Belgische kranten.

Met de staking protesteren de vakbonden tegen de plannen van de nieuwe regering om de pensioenleeftijd te verhogen van 60 naar 62 jaar. De bonden vinden dat zij door premier Elio di Rupo onvoldoende bij de plannen zijn betrokken.

[PDC] Whitlock gooit hoogste gemiddelde eerste ronde

Simon Whitlock heeft het hoogste gemiddelde gegooid tijdens de eerste ronde van het PDC World Darts Championship 2012. De Australische darter, die ruim twee maanden niet speelde vanwege een gebroken enkel, gooide in zijn partij tegen Dennis Smith een gemiddelde van 105,11. Whitlock won de partij met 3-0 in sets en gunde zijn opponent slechts één leg.

Behalve een moeizame opkomst viel Whitlock ook op vanwege zijn haar. De paardenstaart die hij normaal heeft was veranderd in dreadlocks. Tijdens de partij tegen Smith viel The Wizard vervolgens vooral op met zijn enorm sterke spel. Sinds de ProTour-events in het Spaanse Benidorm van eind oktober speelde Whitlock geen partij meer. Hij meldde zich onder meer af voor de Grand Slam of Darts als de Players Championship Finals.

Met een gemiddelde van ruim boven de 100 per beurt liep hij in de beginfase van de partij weg van Smith, die eigenlijk niet slecht stond te gooien. Hij noteerde een gemiddelde van ruim 90, maar was niet opgewassen tegen het geweld van zijn Australische opponent. Whitlock brak zijn tegenstander elke set en wist vervolgens telkens optimaal te profiteren van zijn break. Het enige wat Smith na afloop kon doen, was klappen voor The Wizard. Whitlock neemt het in de volgende ronde op tegen Steve Beaton.

Scott Rand, de verrassing van de laatste weken, liet ook in de eerste ronde van het WK zien dat hij in enorm goede doen is. Andy Smith werd met maar liefst 3-0 aan de kant gezet en hij pakte zelfs geen één leg tegen de ontketende Rand. In Doncaster won Rand al van Raymond van Barneveld en James Wade en ook in de eerste ronde van het WK maakte de Engelsman grote indruk. In de tweede ronde wacht een ontmoeting met Colin Lloyd.

Ook John Part bereikte met veel overtuiging de volgende ronde. Hij trof de Schot John Henderson en had totaal geen moeite met hem. De Canadees, voormalig wereldkampioen, ging vorige week in de eerste ronde nog keihard onderuit tegen Wayne Jones. Tegen Henderson nam hij revanche en won hij met 3-0 in sets. Part neemt het in de tweede ronde op tegen The Prince of Wales; Ritchie Burnett.

CDA: Aflossen die hypotheek

Het CDA wil de enorme Nederlandse hypotheekschuld inperken. Huizenbezitters moeten worden gestimuleerd om sneller hun hypotheek af te lossen. Dat zei de CDA-fractie woensdagavond in de Tweede Kamer. Zij maken zich steeds meer zorgen over de grote particuliere schulden van Nederlandse huishoudens.

Het CDA wil dat huizenbezitters meer spaargeld gebruiken om hun hypotheekschuld af te lossen. Hoe meer een huizenbezitter aflost, hoe groter het belastingvoordeel. Wie zijn hypotheekschuld helemaal afgelost heeft, krijgt geen eigen-woningforfait meer. De oppositie, in de vorm van PvdA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie, is blij met het voorstel van de regeringspartij.

Minister Jan Kees de Jager (CDA) erkende dat de woningschulden in ons land erg hoog zijn. Volgend voorjaar moet er meer duidelijkheid komen over hoe de hypotheekschuld gaat worden aangepakt.

Bolkestein: Geen extra bezuinigingen

Oud-politici Frits Bolkestein (VVD), Wim Kok (PvdA) en Ruud Lubbers (CDA) waarschuwden woensdagavond in Nieuwsuur voor nieuwe bezuinigingen. Volgens hen zijn extra bezuinigingen omdat het economisch slechter gaat riskant.

Bolkestein: "Je moet je afvragen of verder bezuinigen een goed idee is. Dat kan een recessie verder verscherpen." Van de crisis van de jaren 30 moeten we volgens de VVD-coryfee leren dat protectionisme en te radicale bezuinigingen gevaarlijk kunnen zijn.

Oud-premier Kok gaf aan dat het moeilijk is om tegen andere landen te zeggen dat ze orde op zaken moeten stellen, om vervolgens zelf niets te doen: "Maar je moet niet overdrijven door alleen de boekhoudregels te volgen." Besparingen moeten volgens hem vooral samengaan met hervormingen die de economie sterker maken: "Daarbij mogen geen taboes bestaan."

Ook ex-premier Lubbers waarschuwde voor de gevolgen van een nog diepere sanering. Volgens de CDA'er is het belangrijker om het juiste klimaat te scheppen voor economische groei: "Bijvoorbeeld door erop toe te zien dat het goedkope geld van de Europese Centrale Bank zich vertaalt in goedkopere leningen voor consumenten en bedrijven."

Lubbers benadrukte dat de situatie nu anders is dan in de jaren 80, toen onder zijn leiding fors werd bezuinigd. Toen ging het om het hervormen van de welvaartsstaat. Dat is nu niet meer nodig, nu hebben we activering nodig, zei de oud-premier.


Bolkestein: Geen extra bezuinigingen

Muziekindustrie bedankt Steve Jobs

Apple-oprichter Steve Jobs wordt postuum gelauwerd bij de uitreiking van de prestigieuze Grammy-Awards op 11 februari. De overleden ondernemer krijgt een ereprijs, maakte de organisatie woensdag bekend.

Jobs mag dan nooit een album hebben uitgebracht; zijn fans zien hem als de redder van de muziekindustrie. De mede-oprichter van Apple wordt beschouwd als geestelijk vader van onder meer de iPod, het apparaat dat de walkman en draagbare cd-speler met pensioen stuurde.

"Hij hielp bij het creëren van producten en technologieën die de manier veranderden waarop we muziek, tv, films en boeken consumeren", oordeelde de organisatie. De Grammy Awards worden door de Amerikaanse muziekindustrie toegekend voor bijzondere prestaties op muziekgebied.

Muziekindustrie bedankt Steve Jobs
Muziekindustrie bedankt Steve Jobs (Foto: ANP)

Noord-Korea: zelfs natuur treurt

Zelfs de natuur treurt om de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, meldden staatsmedia in het land donderdag. Toen de leider zaterdag overleed, stak een sneeuwstorm op en scheurde het ijs rond de heilige plaats waar Kim Jong-il volgens Noord-Koreaanse overheid is geboren.

Bovendien werd een 'natuurwonder' gezien bij een standbeeld van Kim Jong-il in Hamhung. Een kraanvogel vloog drie keer rond het beeld voordat hij in een boom landde. "De vogel bleef daar geruime tijd, terwijl het zijn hoofd boog en wegvloog in de richting van hoofdstad Pyongyang", aldus het staatspersbureau KCNA.

Artsen nog steeds gevoelig voor marketing

Huisartsen blijken nog altijd gevoelig te zijn voor de verkoopmethoden van medewerkers van medicijnfabrikanten die de artsen thuis bezoeken. Dat concludeert het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik in een studie die donderdag is gepresenteerd. Sommige huisartsen ontvangen wekelijks een zogenoemde artsenbezoeker, een medewerker van een farmaceutisch bedrijf die medicijnen probeert te verkopen. Artsen geven ook aan de medewerkers te ontvangen vanwege de cadeautjes die ze krijgen.

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik wordt voor een groot deel betaald door het ministerie van Volksgezondheid. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het onderzoek is uitgevoerd onder 88 huisartsen.

Volgens het instituut beweren medicijnfabrikanten dat zij zich steeds meer richten op advisering van artsen bij het zo goed mogelijk voorschrijven van medicijnen aan hun patiënten. Maar het onderzoek heeft uitgewezen dat de huisartsen nog altijd informatie krijgen voorgeschoteld die is gericht op commercie. De informatie is daardoor onevenwichtig. Het risico bestaat dat patiënten niet de beste en goedkoopste medicijnen krijgen voorgeschreven, stelt het instituut.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft eerder huisartsen opgeroepen geen artsenbezoekers meer te ontvangen. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de huisartsen dit advies in de wind slaat. Een kwart van hen ontvangt zelfs wekelijks een medewerker. Driekwart van de onderzochte artsen zegt de medewerkers te ontvangen om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen. Een kwart omdat ze een cadeautje krijgen of 'ondersteund' worden.

De cadeautjes variëren van een reflexhamer, scalpel tot een mok of boek, zo blijkt uit het onderzoek. Volgens een woordvoerster van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik mogen sinds kort geen cadeaus duurder dan 50 euro worden gegeven. Vroeger kregen artsen regelmatig gratis reisjes naar zonnige oorden aangeboden. De woordvoerster kan niet aangeven of die praktijken nu zijn gestopt. "Uit het onderzoek is in ieder geval niet gebleken dat er reisjes zijn aangeboden. Maar dat zegt niet alles."

Meer journalisten gedood of opgepakt

Dit jaar zijn 66 journalisten vermoord en ruim 1000 gearresteerd, meldde Journalisten Zonder Grenzen donderdag. De landen Syrië, Egypte en Libië behoren tot de gevaarlijkste plaatsen voor media. Vooral door de revoluties in Noord-Afrika zijn 16 procent meer journalisten gedood dan in het voorgaande jaar.

De actiegroep voor persvrijheid spreekt over een tumultueus jaar: "Straatprotesten in andere landen zoals Griekenland, Wit-Rusland, Chili en de VS zorgen voor een drastische toename in het aantal arrestaties: van 535 in 2010 tot 1044 in 2011".

Meer journalisten gedood of opgepakt
Meer journalisten gedood of opgepakt (Foto: ANP)

FFXIII-2 pakt koppositie in Japan

Final Fantasy XIII-2 staat met meer dan een half miljoen verkochte exemplaren in drie dagen bovenaan de Japanse verkoopcijfers van 12 tot en met 18 december. Sony heeft met de launch van de PlayStation Vita vier titels in de top twintig gekregen.

Nintendo doet ook er goede zaken met de Nintendo 3DS-games, ze domineren de top vijf met vier plaatsen. De volledige top twintig is hieronder te lezen:

  1. [PS3] Final Fantasy XIII-2 (Square Enix, 15-12): 525,271
  2. [3DS] Monster Hunter 3G (Capcom, 10-12): 208,427 (730,386)
  3. [3DS] Mario Kart 7 (Nintendo, 01-12): 182,418 (789,871)
  4. [3DS] Inazuma Eleven Go (Level-5, 15-12): 135,259
  5. [3DS] Super Mario 3D Land (Nintendo, 03-11): 112,533 (837,143)
  6. [WII] Kirby Wii (Nintendo, 27-10): 71,028 (398,516)
  7. [PSV] Hot Shots Golf 6 (Sony, 17-12): 61,412
  8. [PSV] Uncharted Golden Abyss (Sony, 17-12): 48,224
  9. [WII] Just Dance Wii (Nintendo, 13-10): 44,021 (323,293)
  10. [WII] Poke Park 2 (Pokemon, 12-11): 43,829 (164,018)
  11. [WII] Wii Party (Pokemon, 08-07-2010): 42,632 (2,129,236)
  12. [NDS] Magician's Quest: The Merchant's Store of Sorcery (Konami, 12-10): 35,068 (81,110)
  13. [WII] Mario & Sonic at London Olympics (Pokemon, 12-11): 34,351 (64,573)
  14. [PS3] Shin Kamaitachi no Yoru (Chunsoft, 17-12): 33,686
  15. [PS3] BlazBlue Continuum Shift Extend (Arc System Works, 17-12): 32,992
  16. [WII] Wii Sports Resort (Nintendo, 11-11-2010): 30,804 (734,046)
  17. [WII] Taiko Drum Master Wii Ultimate Version (Namco Bandai, 23-11): 30,046 (100,284)
  18. [PSV] Dynasty Warriors Next (Tecmo Koei, 17-12): 29,181
  19. [PSV] Lord of Apocalypse (Square Enix, 17-12): 28,742
  20. [NDS] One Piece Gigant Battle! 2 (Namco Bandai, 17-11): 28,406 (207,458)

Kerststemming

De donkere dagen voor Kerstmis waren het. En zo kon je het vandaag wel noemen nu. Zeer toepasselijk. Op straat zag je niet veel. Wat wilde je ook? Het was pas tien over half acht of zo. De meeste mensen hadden vast al vakantie. Hoe lang moest ik nog werken? Niet lang. Vandaag was mijn laatste dag. En dan begonnen de feestdagen. Nou ja, eerst nog een boel inkopen doen. Had ik er al zin in?
Een dun regentje viel op mij neer. Normaal gesproken vind ik het heerlijk om naar mijn nieuwe werkplek te fietsen. Het maakt mijn hoofd even leeg en ik werk nog aan mijn conditie ook. Vijfentwintig minuten stevig doortrappen. En dan 's middags ook weer vijfentwintig minuten terug. Lekker. Behalve vandaag dan. Eerst regen en nu dan ook nog het vooruitzicht op wagonladingen inkopen en tweeëneenhalve dag noodgedwongen gezellig zitten doen. U begrijpt: wij vieren Kerstmis dit jaar buitenshuis.

Duitse trailer voor The Avengers bevat nieuw beeldmateriaal

Er is een trailer verschenen van de film The Avengers voor de Duitse filmmarkt. In de trailer is echter nieuw beeldmateriaal gebruikt wat nog niet eerder te zien was.

Op 26 april 2012 zal Marvel's The Avengers in de Nederlandse bioscopen gaan draaien. In de film, geregisseerd door Joss Whedon, zien we een ijzersterke cast met Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgård en Samuel L. Jackson in de voornaamste rollen.

Vergeet de nasynchronisatie eventjes en geniet hieronder van wat misschien wel één van de bioscoopknallers van 2012 gaat worden.

 
De Duitse trailer voor The Avengers.

Verdediging wil vrijspraak Noorse terreurverdachten

De advocaten van de drie mannen die in Noorwegen verdacht worden van het beramen van een aanslag op de Deense krant Jyllands-Posten hebben om vrijspraak gevraagd. Het drietal wilde volgens de aanklagers een aanslag plegen op de krant, omdat die karikaturen van de profeet Mohammed had gepubliceerd, maar de verdachten ontkennen.

Volgens onderzoekers zaten achter het terreurplot Al-Qaidastrijders, die ook een aanslag wilden plegen op de metro in New York en een Brits warenhuis in 2009. De aanklagers eisten elf jaar cel voor de vermoedelijke leider van de groep, Mikael Davud, en vijf jaar voor de twee andere verdachten, David Jakobsen en Shawan Sadek Saeed Bujak.

De drie mannen werden in juli 2010 opgepakt. De drie hebben een aantal zaken toegegeven, maar ontkennen schuldig te zijn aan samenzwering. Ze hebben naar eigen zeggen ook geen banden met Al-Qaida.

De verwachting is dat volgende maand uitspraak wordt gedaan.

Mega Man X krijgt prijzige remake

Het stopt maar niet met het mobiele game-nieuws. Naast Zenonia 4 is vandaag ook een ultieme Mega Man-hit uitgebracht voor iOS: Mega Man X. Een groot verschil met andere games is echter het prijskaartje; waar je voor andere games vaak maar één euro betaalt, zal Mega Man X je een kleine vijf euro kosten.

Daarnaast zit de game vol met items die je via microtransacties kan kopen. Echter, geen van deze items zal de gameplay beïnvloeden, volgens de makers. De items moeten meer beschouwd worden als bonussen, zoals achtergrond muziek en cheat codes.

Tien aanhoudingen na stopzetting Ajax-AZ

Zo'n tien personen zijn woensdagavond laat opgepakt tijdens ongeregeldheden buiten de ArenA in Amsterdam. Dat meldde de politie.

Supporters van Ajax raakten buiten het stadion slaags met de Mobiele Eenheid (ME). Dat gebeurde nadat de wedstrijd was stopgezet wegens een incident met een Ajax-fan. De Amsterdamse club leidde op dat moment met 1-0.

De ME voerde diverse charges uit om de rust te herstellen. Daarbij raakte voor zover bekend niemand gewond, stelde een politiewoordvoerder.

Tien aanhoudingen na stopzetting Ajax-AZ
Tien aanhoudingen na stopzetting Ajax-AZ (Foto: ANP)

Moszkowicz staat Chipshol bij in meineedzaak

Gebiedsontwikkelaar Chipshol heeft advocaat Bram Moszkowicz in de arm genomen in de meineedzaak tegen oud-rechter Hans Westenberg. Chipshol deed twee jaar geleden aangifte tegen Westenberg van meineed en valsheid in geschrifte.

Het Openbaar Ministerie heeft nog altijd geen beslissing genomen of Westenberg strafrechtelijk vervolgd wordt. Topman van Chipshol Jan Poot vindt het welletjes, zo laat het bedrijf woensdag weten. Hij heeft Moszkowicz gevraagd de zaak verder te behandelen.

Chipshol vermoedt dat Westenberg partijdig was in de zaak tussen luchthaven Schiphol en de gebiedsontwikkelaar. Sindsdien zou Chipshol stelselmatig zijn tegengewerkt door onder meer Schiphol en de staat. Westenberg ging met vervroegd pensioen als gevolg van de kwestie.

Het Openbaar Ministerie in Utrecht laat in een reactie weten dat het onderzoek zo goed als afgerond is. Inmiddels zijn dertig getuigen gehoord. Ook de verdachten zijn meerdere keren gehoord. Justitie verwacht het einddossier medio januari van de rijksrecherche te ontvangen, waarna een beslissing wordt genomen over een eventuele vervolging.


Moszkowicz staat Chipshol bij in meineedzaak (Foto: Novum)

Zijlstra eist snel verbeterplan van Windesheim

De opleiding journalistiek op hogeschool Windesheim in Zwolle moet worden gesloten als er niet snel een 'fors verbeterplan' wordt gepresenteerd. Dat heeft staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) woensdag gezegd.

Meerdere studenten hebben onterecht een diploma gekregen en de kwaliteit van onderwijs is onder de maat, zo bleek woensdag uit beoordeling van externe deskundigen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). De deskundigen hebben de NVAO, die over de hbo-accreditatie gaat, geadviseerd te kijken of de opleiding nog wel in aanmerking komt voor een nieuwe accreditatie.

"De kwaliteit van de opleiding is gewoon niet goed genoeg", zegt Zijlstra. "Dat betekent dat we gewoon niet kunnen spreken van volwaardige hbo-opleidingen." Zijlstra beseft dat de opleiding niet van de een op de andere dag verbetert, maar hij wil dat er binnen twee of drie maanden een plan ligt waarin verbeteringen worden voorgesteld. Het ultimatum is volgens Zijlstra noodzakelijk, 'want de waarde van een diploma mag nooit en te nimmer ter discussie staan'.

Windesheim reageerde dinsdag geschrokken op de negatieve beoordeling. De school gaat alle diploma's die in de afgelopen twee jaar zijn verstrekt opnieuw tegen het licht houden. Studenten van wie het diploma niet hbo-waardig blijkt te zijn, krijgen een hersteltraject aangeboden. Een externe commissie is aangesteld om de kwaliteit van de opleiding weer op niveau te brengen.

[Serie A] Inter en Napoli boeken ruime zege

Internazionale en Napoli hebben goede zaken gedaan in de Italiaanse competitie. Inter won in eigen huis met 4-1 van Lecce en behield daarmee aansluiting bij de top vier van de Serie A. Napoli boekte een ruime 6-1 overwinning op Genoa en volgt daarmee Inter op de zesde plaats. De achterstand van de Napolitanen bedraagt twee punten.

Inter begon het duel in Giuseppe Meazza stroef en keek in de eerste helft tegen een 0-1 achterstand aan. Na de openingstreffer van Luis Muriel stelde de ploeg van Claudio Ranieri, zonder de afwezige Wesley Sneijder, echter orde op zaken. Giampaolo Pazzini, Diego Milito, Esteban Cambiasso en Ricky Alvarez stelden de ruime overwinning van Inter veilig.

Napoli kende weinig problemen met Genoa. De thuisploeg had na een half uur al een 3-1 voorsprong te pakken door onder meer twee treffers van Edinson Cavani. In de tweede helft bleef het elftal van Walter Mazzarri de bezoekers onder druk zetten, waardoor de doelpunten van Goran Pandev en Walter Gargano snel tot stand kwamen. Het slotakkoord was echter voor Juan Zuniga die tien minuten voor tijd de zesde treffer liet noteren.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Siena Fiorentina 0-0
Cagliari AC Milan 0-2
Parma Catania 3-3
Lazio Chievo 0-0
Internazionale Lecce 4-1
Napoli Genoa 6-1
Atalanta Bergamo Cesena 4-1
Bologna AS Roma 0-2
Novara Palermo 2-2
Udinese Juventus 0-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AC Milan 16 10 4 2 34 35 - 16
2 Juventus 16 9 7 0 34 27 - 11
3 Udinese 16 9 5 2 32 20 - 9
4 Lazio 16 8 6 2 30 24 - 13
5 Internazionale 16 8 2 6 26 22 - 19
6 Napoli 16 6 6 4 24 29 - 18
7 AS Roma 16 7 3 6 24 21 - 19
8 Catania 16 5 7 4 22 20 - 23
9 Palermo 16 6 3 7 21 18 - 20
10 Genoa 16 6 3 7 21 19 - 24
11 Atalanta Bergamo 16 6 8 2 20 23 - 19
12 Chievo 16 5 5 6 20 13 - 18
13 Parma 16 5 4 7 19 21 - 26
14 Fiorentina 16 4 6 6 18 15 - 15
15 Cagliari 16 4 6 6 18 12 - 17
16 Siena 16 3 6 7 15 14 - 16
17 Bologna 16 4 3 9 15 14 - 24
18 Novara 16 2 6 8 12 17 - 29
19 Cesena 16 3 3 10 12 8 - 20
20 Lecce 16 2 3 11 9 17 - 33

Topscorers

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Germán Denis Atalanta 12
2 Zlatan Ibrahimovic AC Milan 11
3 Antonio Di Natale Udinese 10
4 Edinson Cavani Napoli 9
5 Miroslav Klose Lazio 8

Programma

Datum Thuis Uit
7/1 Siena Lazio
7/1 Internazionale Parma
8/1 Palermo Napoli
8/1 Novara Fiorentina
8/1 AS Roma Chievo
8/1 Atalanta Bergamo AC Milan
8/1 Lecce Juventus
8/1 Cagliari Genoa
8/1 Bologna Catania
8/1 Udinese Cesena

[Serie A] Juventus speelt gelijk bij Udinese

Juventus is er niet in geslaagd om de koppositie te heroveren in de Serie A. De ploeg van Antonio Conte speelde bij Udinese met 0-0 gelijk en blijft daardoor tweede achter AC Milan. Juventus heeft nog wel de ongeslagen status en houdt Udinese, met 34 punten uit zestien wedstrijden, achter zich.

In de Italiaanse topper nam Juventus vanaf het begin het initiatief. De Oude Dame kreeg ook kansen om de score te openen. Middenvelder Claudio Marchisio was twee keer dicht bij de openingstreffer, maar hij slaagde er niet in om het net te vinden.

Udinese kroop na rust meer uit zijn schulp, maar de ploeg van Francesco Guidolin kon Juve-doelman Gianluigi Buffon niet verontrusten. Bij Juventus, waar Eljero Elia op de bank bleef, was het beste er in de tweede helft af. De bezoekers kwamen echter niet meer onder druk te staan en leken met de puntendeling uiteindelijk ook tevreden.


Juventus speelt gelijk bij Udinese (Foto: Novum)

Noorwegen bereid 7,1 miljard aan IMF te lenen

Noorwegen is bereid om een lening van 55 miljard Noorse kroon (7,1 miljard euro) te verstrekken aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het geld is bedoeld om kwakkelende eurolanden te behoeden voor een faillissement. Dat maakte de premier van het niet-euroland, Jens Stoltenberg, woensdag bekend.

Noorwegen is geen lid van de Europese Unie. De economie van het land is sterk afhankelijk van olie- en gastransporten. De Noorse premier gaf aan dat het in het belang is van zijn land om hulp te geven aan de Europese handelspartners 'die nu in economisch zwaar weer verkeren'.

Landen binnen de eurozone hebben beloofd om gezamenlijk 150 miljard euro bij te dragen aan het IMF via bilaterale leningen. Enkele landen buiten de eurozone hebben eveneens beloofd geld in te leggen.

Polen zegde bijvoorbeeld maandag zes miljard euro toe. De eurolanden hopen nog op bijdragen van onder meer het Verenigd Koninkrijk en Brazilië.

De extra leningen aan het IMF worden in een speciaal fonds gestort. Dat fonds zal naast het Europese noodfonds EFSF gaan opereren om kwakkelende landen te ondersteunen door bijvoorbeeld staatsobligaties op te kopen.


Noorwegen bereid 7,1 miljard aan IMF te lenen (Foto: Novum)

[Premier League] Van Persie trefzeker voor winnend Arsenal

Arsenal heeft een minimale competitiezege geboekt op Aston Villa. De ploeg van Arsène Wenger won op Villa Park met 2-1, mede dankzij een treffer van Robin van Persie. Manchester City en Manchester United hadden het een stuk eenvoudiger. City versloeg in eigen huis Stoke City met 3-0, terwijl stadsgenoot United bij Fulham met 5-0 uithaalde.

Voor Arsenal begon het duel met Aston Villa uitstekend. Na een kleine twintig minuten beging Ciaran Clark in de zestien een overtreding op Theo Walcott. Van Persie benutte de strafschop en liet daarmee zijn 34e treffer van het seizoen noteren. Hoewel Villa via Marc Albrighton op gelijke hoogte kwam, nam Arsenal de punten mee naar huis. Yossi Benayoun kroonde zich twee minuten voor tijd tot matchwinner.


Van Persie trefzeker voor winnend Arsenal (Foto: Novum)

Manchester City kende weinig moeite met Stoke. De koploper in de Premier League kwam na een half uur op voorsprong via spits Sergio Aguero. Nog voor rust verdubbelde Adam Johnson de score. In de tweede helft kon Stoke geen vuist meer maken en tekende Aguero, op aangeven van Samir Nasri, voor zijn tweede treffer van de avond. Door de zege heeft City nog altijd twee punten voorsprong op United.

De stadsgenoot had bij Fulham weinig moeite om een zege te boeken. Voor rust tekenden Danny Welbeck, Nani en Ryan Giggs voor de treffers. Het verzet van de thuisploeg was daarmee gebroken, waarna Wayne Rooney en invaller Dimitar Berbatov de eindstand op 5-0 bepaalden. United heeft dankzij de zege nu 42 punten uit zeventien duels.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Wolverhampton Wanderers Norwich City 2-2
Blackburn Rovers Bolton Wanderers 1-2
Newcastle United West Bromwich Albion 2-3
Everton Swansea City 1-0
Manchester City Stoke City 3-0
Queens Park Rangers Sunderland 2-3
Wigan Athletic Liverpool 0-0
Fulham Manchester United 0-5
Aston Villa Arsenal 1-2

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City 17 14 2 1 44 53 - 15
2 Manchester United 17 13 3 1 42 42 - 14
3 Tottenham Hotspur 15 11 1 3 34 31 - 18
4 Chelsea 16 10 2 4 32 34 - 19
5 Arsenal 17 10 2 5 32 33 - 25
6 Liverpool 17 8 6 3 30 20 - 13
7 Newcastle United 17 7 6 4 27 23 - 22
8 Stoke City 17 7 3 7 24 18 - 28
9 Norwich City 17 5 6 6 21 27 - 31
10 West Bromwich Albion 17 6 3 8 21 19 - 26
11 Everton 16 6 2 8 20 17 - 19
12 Aston Villa 17 4 7 6 19 19 - 23
13 Fulham 17 4 6 7 18 18 - 23
14 Swansea City 17 4 6 7 18 16 - 21
15 Sunderland 17 4 5 8 17 21 - 21
16 Queens Park Rangers 17 4 4 9 16 17 - 31
17 Wolverhampton Wanderers 17 4 3 10 15 19 - 32
18 Wigan Athletic 17 3 5 9 14 15 - 30
19 Bolton Wanderers 17 4 0 13 12 22 - 39
20 Blackburn Rovers 17 2 4 11 10 24 - 38

Topscorers

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Robin van Persie Arsenal 16
2 Wayne Rooney Manchester United 13
= Sergio Agüero Manchester City 13
= Demba Ba Newcastle United 13
5 Edin D¸eko Manchester City 10
= Yakubu Aiyegbeni Blackburn Rovers / Everton 10

Programma

Datum Thuis Uit
22/12 Tottenham Hotspur Chelsea
26/12 Arsenal Wolverhampton Wanderers
26/12 Liverpool Blackburn Rovers
26/12 Bolton Wanderers Newcastle United
26/12 West Bromwich Albion Manchester City
26/12 Stoke City Aston Villa
26/12 Chelsea Fulham
26/12 Sunderland Everton
26/12 Manchester United Wigan Athletic
27/12 Norwich City Tottenham Hotspur
27/12 Swansea City Queens Park Rangers

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.