Banken: Aflossen die hypotheek

Banken geven steeds vaker het advies aan klanten om meer af te lossen van hun hypotheekschuld vanwege de dalende huizenprijzen. Vooral huizenbezitters met een beleggingshypotheek of aflossingsvrije hypotheek krijgen een brief of telefoontje. Dat schrijft het Financieele Dagblad vrijdag.

De huizenprijzen zijn in november opnieuw gedaald. De daling bedroeg 3,3 procent op jaarbasis, bleek eerder deze week uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Door de prijsdaling wordt de waarde van het onderpand voor de hypotheek lager. Hierdoor kan bij een eventuele gedwongen verkoop een huizenbezitter met een restschuld blijven zitten.

Om de verhouding tussen onderpandwaarde en lening recht te trekken, adviseren banken hun klanten om af te lossen. ING heeft een aantal klanten hierover een brief gestuurd, ABN AMRO heeft zijn klanten opgebeld voor een vrijblijvend afspraak.

Eerder deze week werd bekend dat huizenbezitters zelf ook al meer sparen. In reactie daarop stelde CDA-Kamerlid Elly Blanksma voor om het aflossen fiscaal te stimuleren. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) reageerde daar enthousiast op en neemt het idee mee in de belastingplannen voor volgend jaar.


Banken: Aflossen die hypotheek (Foto: Novum)