Cameron belooft Falklandeilanden nooit op te geven

Groot-Brittannië zal de soevereiniteit over de Falklandeilanden nooit tegen de zin van de eilandbewoners aan Argentinië overdragen. Dat heeft de Britse premier David Cameron de eilandbewoners vrijdag in zijn kerstboodschap beloofd.

Cameron hekelde de 'ongerechtvaardigde en averechts werkende' pogingen van de Argentijnse regering om de scheepvaartverbindingen met de archipel te verstoren. Argentinië heeft buurlanden ertoe aangezet schepen die de vlag van de Falklandeilanden voeren de toegang tot hun havens te ontzeggen.

De eilandengroep voor de zuidpunt van Argentinië valt sinds 1833 onder Brits bestuur. Argentinië betwist echter de Britse soevereiniteit. In april 1982, in de nadagen van de dictatuur in Argentinië, besloot dictator Leopoldo Galtieri tot een invasie. De oorlog die volgde eindigde op 14 juni met de overgave van Argentinië.

Hoewel Argentinië en Groot-Brittannië in de jaren negentig weer diplomatieke betrekkingen aanknoopten, blijft Londen weigeren de soevereiniteit over de Falklandeilanden op te geven.