Nederlandse gamestudio failliet

De Nederlandse gamestudio Whitebear is failliet. De gamestudio had een vestiging in Amersfoort en een vestiging in Duitsland. Aanhoudende financiële tegenslagen, waaronder het faillissement van uitgever Playlogic eind vorig jaar, hebben het bedrijf de das om gedaan.

Whitebear had een salarisachterstand van meer dan twee jaar en er waren conflicten op managementniveau. Directeur Micha van der Meer vertelt in gamevakblad Control dat al het personeel een andere baan heeft gevonden. De voormalige directeur ziet gesubsidieerde gamebedrijven als oneerlijke concurrentie. "Zij vergallen de markt", zei Van der Meer.

Drie jaar geleden werd er tien miljoen euro gestoken in het GATE-programma, waarmee Nederland op de kaart moest worden gezet op het gebied van onderzoek naar onder meer educatieve en simulatieprogramma's. Organisaties als het Utrechtse Dutch Game Garden krijgen overheidsgeld om beginnende gamestudio's en afgestudeerde ontwikkelaars te stimuleren.

Vorig jaar gingen verschillende Nederlandse gamebedrijven over de kop, waaronder uitgever Playlogic en gamestudio Streamline Studios. In april ging de Amsterdamse gamestudio Virtual Fairgrounds failliet.


Nederlandse gamestudio failliet