Maldiviërs eisen invoering sharia

Duizenden Maldiviërs zijn vrijdag de straat opgegaan om de invoering van de sharia te eisen. Tegelijkertijd hielden aanhangers van de Maldivische regering elders een tegenbetoging. Zij uitten hun vrees voor 'religieus extremisme'.

Ruim drieduizend mensen gaven vrijdag gehoor aan de oproep van de oppositiepartij Adhalaat. Deze Gerechtigheidspartij wilde met een aantal andere godsdienstige groepen lucht geven aan hun zorg dat president Mohammed Nasheed islamitische beginselen zou schenden. "We hebben je verkozen om volgens de sharia te regeren", was op de spandoeken die de betogers meedroegen te lezen.

Nasheeds Maldivische Democratische Partij had demonstranten opgetrommeld om de oppositiebetoging weerwerk te bieden door een 'gematigd geluid' te laten klinken. De president beweerde eerder dat de sharia-demonstranten in werkelijkheid uit zijn op de invoering van islamitische lijfstraffen als steniging en amputaties.

Op de Maldiven, een eilandengroep in de Indische Oceaan met driehonderdduizend inwoners, is enkel de islam toegestaan. Hoewel lijfstraffen op de archipel niet worden toegepast, staan vrijheidsrechten er onder druk. Blogger Khilath Rasheed, die tot meer godsdienstvrijheid opriep, wordt al een week vastgehouden. Amnesty International noemt Rasheed een politieke gevangene en eist zijn onmiddellijke vrijlating.


Maldiviërs eisen invoering sharia (Foto: Novum)