Actie Greenpeace in IJmuiden tegen 'visfabrieken'

Greenpeace voert vrijdagochtend actie tegen subsidies aan schepen die vissen in de wateren bij West-Afrika. Op twee grote vissersschepen in de haven van IJmuiden worden de bedragen geverfd die de schepen volgens Greenpeace de afgelopen jaren hebben ontvangen. "Met deze steun vissen de schepen de zeeën van West-Afrika leeg", meent Greenpeace.

De schepen zijn eigendom van de Pelagic Freezer-Trawler Association. "De ongeveer 30 grootschalige trawlers zijn in feite varende visfabrieken die ter plekke de reusachtige vangsten kunnen verwerken", schrijft Greenpeace. Volgens de milieuorganisatie is dat schadelijk voor de visvoorraden daar.

De afgelopen vijf jaar zou deze rederij 142,7 miljoen euro aan indirecte steun hebben gekregen van de Europese Unie en de Nederlandse overheid. Voor de modernisering van schepen ontving het volgens Greenpeace tussen 1994 en 2007 ook nog eens 21 miljoen euro.

Het jaarlijkse voordeel kan volgens berekeningen van het economisch onderzoeksbureau Profundo oplopen tot 78 miljoen euro. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Greenpeace.

"Het is schandalig dat belastinggeld wordt gebruikt om drijvende visfabrieken de kustwateren van West-Afrika te laten plunderen", stelt campagneleider oceanen bij Greenpeace Femke Nagel. "Wat Europese overheden juist moeten doen is het aanpakken van de uit haar voegen gegroeide vloot."