Oppositiepolitici Hongarije na protest opgepakt

De Hongaarse politie heeft vrijdag ex-premier Ferenc Gyurcsany en een stel andere oppositieleden kortstondig vastgehouden. Zij woonden buiten het parlement een demonstratie tegen het regeringsbeleid bij.

Ordetroepen maakten vrijdag een einde aan een protestactie van een aantal politici, die zich hadden vastgeketend aan de pilaren van de toegangspoort van het parlement. Gyurcsany, twee fractieleden van zijn Democratische Coalitie en een twaalftal parlementariërs van Politiek Kan Anders (LMP) werden in politiewagens weggevoerd.

De politie heeft ook de socialist Attila Mesterhazy, de leider van de grootste oppositiepartij, en een aantal andere politici ingerekend. Zij probeerden te voorkomen dat de politie de actievoerders oppakte, maar moesten dat met hun eigen aanhouding bekopen. Volgens de politie hield zij 26 mensen aan omdat zij geen gehoor gaven aan politiebevelen en 'de vrije doorgang van mensen belemmerden'.

De demonstratie was georganiseerd door Politiek Kan Anders, de kleinste fractie in het Hongaarse parlement. De groep heeft 'een nieuwe oppositie' tegen de regering van de conservatieve premier Viktor Orban aangekondigd.

Gyurcsany en zijn collega-parlementariërs werden vrijdagmiddag weer op vrije voeten gesteld. "Mijn arrestatie was volslagen absurd", reageerde de voormalige premier. "Ik nam niet actief deel aan de demonstratie en was er simpelweg om mijn steun te betuigen aan de succesvolle actie van de LMP." Gyurcsany verliet eerder dit jaar de socialisten en richtte een eigen partij op.

Vrijdagmiddag zat een twaalftal actievoerders die bij de demonstratie waren opgepakt nog vast. De groep betogers voor het parlement in Boedapest was inmiddels tot enkele duizenden aangezwollen.


Oppositiepolitici Hongarije na protest opgepakt (Foto: Novum)