Beatrix neemt musici mee op staatsbezoek

Koningin Beatrix neemt leden van de Radio Kamer Filharmonie mee op het staatsbezoek aan Oman. Het staatshoofd heeft ze uitgenodigd om in januari een besloten concert te verzorgen, meldde het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), waar het orkest deel van uitmaakt.

In april trad de Radio Kamer Filharmonie nog op tijdens het Koninginneconcert op paleis Noordeinde. Veel vaker gaat dat niet meer gebeuren. Het muziekgezelschap houdt door de bezuinigingen halverwege 2013 op te bestaan.

Het budget van het MCO wordt teruggebracht van dertig naar veertien miljoen euro. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor van het MCO worden grotendeels gespaard. Het Metropole Orkest krijgt vier jaar tijd en enkele miljoenen om zelfstandig door te gaan.

De filharmonie wordt in Oman bijgestaan door solist en pianist Paolo Giacometti. Werken van Debussy, Bach en Beethoven worden ten gehore gebracht.

Het staatsbezoek aan het Golfstaatje werd dit voorjaar nog uitgesteld vanwege de binnenlandse onrust. "De omstandigheden zijn veranderd", zei minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) in november. "Zaken als democratie en mensenrechten zijn sinds maart 'in een goede groef' terechtgekomen", aldus Rosenthal. De SP en de PVV zijn tegen het staatsbezoek.


Beatrix neemt musici mee op staatsbezoek (Foto: Novum)