FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 13 december 2011

[Copa del Rey] Real Madrid wint moeizaam

Vanavond werden er dertien wedstrijden gespeeld in de zestiende finales van de Copa del Rey, het Spaanse bekertoernooi. Volgende week volgen de returns van deze wedstrijd. Hieronder de uitslagen van de gespeelde wedstrijden van vanavond.

Real Madrid boekte op bezoek bij Ponferradina een moeizame 0-2 overwinning. Trainer José Mourinho had spelers als Benzema, Casillas, Marcelo, Pepe en Khedira achtergelaten in Madrid. Cristiano Ronaldo was wel mee en scoorde het tweede doelpunt van de wedstrijd. Het talent José Callejón scoorde de eerste treffer. De Madrilenen eindigden het duel overigens met tien man, nadat Arbeloa tweemaal geel kreeg.

Gianni Zuiverloon ging in eigen huis met Real Mallorca met 0-1 ten onder tegen Sporting de Gijón. Zij zullen dus volgende week vol aan de bak mogen in de return om een plaatsje in de achtste finales alsnog veilig te stellen. Málaga, met Joris Mathijsen en Ruud van Nistelrooy binnen de lijnen, verging het een stuk beter. Op bezoek bij Getafe werd met 0-1 gewonnen.

Uitslagen zestiende finales Copa del Rey:

Thuis Uit Uitslag
Cádiz (2) Valencia 0-0
SD Ponferradina (2) Real Madrid 0-2
CD Mirandés (2) Villarreal 1-1
Real Mallorca Sporting de Gijón 0-1
Córdoba CF (2) Real Betis Sevilla 1-0
AD Alcorcón (2) Real Zaragoza 1-1
UD Almería (2) Osasuna 1-3
Celta de Vigo (2) Espanyol 0-0
Racing Santander Rayo Vallecano 3-2
Real Sociedad Granada CF 4-1
Getafe CF Málaga CF 0-1
Deportivo la Coruña (2) Levante UD 3-1
CD San Roque (2) Sevilla FC 0-1

Misbruikmeldingen kerk komen nog steeds binnen

Het aantal misbruikmeldingen in de rooms-katholieke kerk neemt nog altijd gestaag toe. In de afgelopen twee maanden kreeg het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK er bijna honderd meldingen bij, ongeveer vier per dag.

In totaal zijn er nu 2111 meldingen van seksueel misbruik geregistreerd. Daarvan hebben 638 tot een officiële aanklacht geleid. De klachtencommissie behandelt nu gemiddeld 25 klachten per maand. Van de afgehandelde klachten is bijna de helft gegrond.

Roemeens orkest bestolen in Haarlem

Een Roemeens muziekgezelschap is tijdens een bezoek aan Nederland het slachtoffer geworden van een inbraak. The New Romanian Chamber Orchestra & Choir is zondag bestolen terwijl het in Haarlem het eerste concert gaf in een reeks kerstoptredens, meldde theaterproducent EJB Entertainment dinsdag.

Bij de inbraak in het hotel van het gezelschap werden paspoorten, geld en persoonlijke spullen, waaronder medicijnen, meegenomen. De ravage was volgens de theaterproducent groot.

Het orkest en koor bestaat uit vijftig muzikanten en is voor de vierde keer in Nederland voor een serie kerstconcerten. Het muziekgezelschap zou nog tot 23 december optreden op verschillende locaties. Voor zover bekend gaan die concerten gewoon door.

'Werkgelegenheidsverwachting bescheiden positief'

De algemene verwachtingen van de Nederlandse werkgevers over de werkgelegenheid voor het eerste kwartaal van volgend jaar zijn bescheiden positief. Dat blijkt dinsdag uit Arbeidsmarktbarometer van ManpowerGroup. Hiervoor zijn 750 Nederlandse werkgevers ondervraagd.

Het zogeheten werkgelegenheidcijfer komt uit op +3 procent. Dat is 2 procentpunt hoger dan vorig kwartaal en hetzelfde als voor het eerste kwartaal van 2011.

Het werkgelegenheidscijfer is een voorspellend cijfer voor de arbeidsmarkt. Het wordt berekend door het percentage werkgevers dat denkt in het volgende kwartaal de personele bezetting te reduceren, af te trekken van het percentage werkgevers dat verwacht de personele bezetting uit te breiden. Het resultaat van deze berekening wordt gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

De somberste cijfers worden gerapporteerd door werkgevers in de sectoren productiebedrijven (-7 procent) en groothandel, detailhandel & horeca (-2 procent), in beide gevallen een daling van 8 procentpunt ten opzichte van het huidige kwartaal.

Levenslang geëist tegen Carlos de Jakhals

Franse aanklagers willen dat de beruchte Venezolaanse terrorist Carlos de Jakhals levenslang krijgt, met een minimum van 18 jaar voor hij in aanmerking zou kunnen komen voor vervroegde vrijlating. Dat lieten ze dinsdag weten in de rechtbank waar de linkse militant terechtstaat.

Carlos, wiens echte naam Ilich Ramírez Sánchez is, moet zich tegenover de rechter verantwoorden voor bomaanslagen in Frankrijk in 1982 en 1983. Hij zit sinds 1994 in de gevangenis in Frankrijk. Carlos kreeg al levenslang voor drie moorden die hij in 1975 in Parijs pleegde. Twee van zijn slachtoffers toen waren leden van de Franse geheime dienst.

IMF: Grieken zitten aan hun taks

De belastingen in Griekenland kunnen niet verder verhoogd, zegt het Internationale Monetaire Fonds. Griekenland moet zijn versoberingsprogramma daarom richten op langdurige verlagingen van de uitgaven. De Grieken wacht een vierde jaar van economische achteruitgang, waarbij de inkomsten van de staat ondanks draconische nieuwe belastingen teruglopen.

"We hebben de grens bereikt van wat kan worden bereikt door belastingverhoging", zei Poul Thomsen, hoofd van de IMF-missie in Griekenland, in een telefonische conferentie met verslaggevers. Thomsen zei dat de structurele hervormingen van Griekenland 'ver achterblijven' bij de verwachtingen, maar hij vindt het nog te vroeg om te zeggen of er volgend jaar nieuwe bezuinigingsmaatregelen nodig zijn.

Griekenland vertrouwt sinds mei 2010 op een krediet van 110 miljard euro van de eurolanden en het IMF om zijn rekeningen te betalen. In ruil daarvoor heeft het een reeks maatregelen getroffen om zijn tekorten te verminderen, van verlaging van pensioenen en salarissen tot verschillende rondes belastingverhogingen.

Het Griekse bezuinigingsprogramma was in de ogen van het IMF te veel gericht op belastingen, zei Thomsen. "Eventuele verdere maatregelen zullen moeten worden getroffen aan de uitgavenkant."

Tot nog toe heeft Griekenland steeds zijn targets voor verkleining van het financieringstekort gemist. Europese leiders zijn het in oktober eens geworden over een tweede noodpakket van 130 miljard euro, waarvan de details nog moeten worden uitgewerkt. De deal behelst onder meer een afschrijving van vijftig procent op Grieks schuldpapier dat in handen is van particuliere schuldeisers. Thomsen zei dat het IMF nog niet is gevraagd aan dit tweede noodpakket deel te nemen.

Thomsen en andere inspecteurs zijn momenteel in Athene om de Griekse financiën door te lichten. Zij praten woensdag met de ministers van verkeer, ontwikkeling en arbeid, donderdag met minister van financiën Evangelos Venizelos en vrijdag met premier Lucas Papademos en opnieuw Venizelos. De minister van financiën voerde dinsdag met Europese vertegenwoordigers over maatregelen om de Griekse economie weer aan te zwengelen.


IMF: Grieken zitten aan hun taks (Foto: Novum)

Rijnmondgemeenten fouilleren preventief

De politie in Schiedam gaat vanaf donderdag voorlopig voor 2 maanden preventief fouilleren in delen van de stad, onder andere in het centrum. Met de maatregel wil Schiedam het aantal geweldsdelicten terugbrengen. Het gaat onder andere om gewapende overvallen en straatroven. Dat maakte de gemeente dinsdag bekend.

Ook de gemeente Vlaardingen, vlak bij Schiedam, is van plan in het centrum preventieve fouilleeracties te gaan houden om overvallen tegen te gaan. De gemeente komt later deze week met nadere informatie hierover.

[Serie A] Inter dankzij winst in linkerrijtje

Internazionale heeft dinsdag in de Serie A de inhaalwedstrijd bij Genoa met 1-0 gewonnen. Het duel dat begin november vanwege hevige regenval niet gespeeld kon worden, was niet hoogstaand. In de tweede helft kopte Yuto Nagatomo de enige treffer binnen. Inter stijgt door de zege naar de zevende plaats in de Serie A.

In de eerste helft was het niveau niet erg hoog. Internazionale, waar Wesley Sneijder nog altijd geblesseerd is en Luc Castaignos op de tribune zat, speelde iets minder matig dan Genoa, maar kreeg de bal er niet in. De beste kans was voor Javier Zanetti, maar zijn inzet van heel dichtbij werd door Genoa-doelman Sebastian Frey fraai gepareerd.

In de tweede helft ging het tempo aan beide zijden iets omhoog en ontsnapte Inter aan een achterstand. Voormalig FC Groningen-verdediger Andreas Granqvist scoorde uit een dood spelmoment, maar zijn treffer werd vanwege het vasthouden van de tegenstander afgekeurd.

Aan de andere kant viel het doelpunt uiteindelijk wel. Nagatomo kopte binnen uit een voorzet van Ricardo Alvarez. Voor de Japanse verdediger was het de tweede wedstrijd op rij dat hij doel trof. In de slotfase waren er kansen over en weer. Namens Inter schoot Alvarez op de paal en in blessuretijd moest doelman Julio Cesar van de Milanezen zich nog volledig strekken om een schot van Miguel Veloso over te tikken.

Ook in Duitsland stond een inhaalduel op het programma. FC Köln en FSV Mainz speelden hun duel dat vorige maand werd afgelast na een zelfmoordpoging van de aangewezen scheidsrechter. In Keulen deelden de ploegen de punten: 1-1. Sami Allagui zette de bezoekers na 70 minuten op 0-1, maar Lukas Podolski maakte vijf minuten voor tijd gelijk.

NEW KID NI(GH)TRO

Voeden is niet makkelijk; laat niemand je anders zeggen. Er worden hele legers vrouwen opgeleid om te leren aanleggen. Dat woord is kort voor ‘aan de borst leggen', waarvoor een gemiddelde beroepsopleiding niet zou misstaan. Een baby hapt heus wel wat maar voornamelijk in de lucht. Treft hij per ongeluk de bullseye, dan hoor je niet veel later wat gegorgel en gerochel want met een opgezette borst in je kleine gezicht is het moeilijk adem halen.

Trailer: Perfect Sense

Deze trailer van Perfect Sense laat zien hoe de wereld langzaam uit elkaar begint te vallen. Een epidemie zorgt ervoor dat de mens langzaam maar zeker zijn emoties en zintuigen verliest. In de daaropvolgende chaos worden Michael en Susan verliefd op elkaar. Terwijl de wereld steeds verder vervalt, versterkt juist de band tussen Michael en Susan.

De hoofdrollen worden vertolkt door Ewan McGregor en Eva Green. Vanaf 19 januari 2012 draait Perfect Sense in de Nederlandse bioscopen.


De trailer voor Perfect Sense.

Reuzenvliegtuig moet ruimteschepen lanceren

Medeoprichter van Microsoft Paul Allen en vliegtuigontwerper Burt Rutan hebben dinsdag plannen ontvouwd om een reuzenvliegtuig te bouwen dat bemande en onbemande ruimteschepen kan lanceren.

Het nieuwe toestel krijgt een spanwijdte van 116 meter, ofwel meer dan de lengte van een voetbalveld, en zal worden uitgerust met zes 747-straalmotoren. Het moet van een startbaan opstijgen en op grote hoogte een ruimtecapsule loslaten, die met behulp van een eigen stuwraket in een baan om de aarde wordt geschoten. Deze capsule en raket zullen worden geleverd door een andere internettycoon, Elon Musk van PayPal.

Deze methode is minder kostbaar dan de lancering van raketten vanaf de grond. Er is al een bedrijf, Orbital Sciences, dat op deze manier onbemande raketten gebruikt om kunstmanen te lanceren. Het Stratolaunch-systeem van Allen en Rutan moet in 2016 de eerste onbemande testvluchten maken en ongeveer vijf jaar later klaar zijn voor bemande vluchten.

De twee wonnen in 2004 al een prijs met een toestel, SpaceShipOne, dat in de ruimte kwam, maar niet in een baan om de aarde. Richard Branson van Virgin Atlantic heeft een licentie op de technologie genomen en wil met SpaceShipTwo een markt voor ruimtetoeristen aanboren.

vliegtuig

Het gigantische vliegtuig (Bron: space.com)

Van der Stoep niet voor PVV in Europarlement

Voormalig PVV-Europarlementariër Daniël van der Stoep is niet meer welkom in de PVV-fractie in Brussel. Volgens de vier fractieleden van de PVV is er onvoldoende vertrouwen in Van der Stoep. Dat heeft PVV-fractievoorzitter in het Europarlement Barry Madlener dinsdag laten weten.

Van der Stoep is ontstemd over het besluit van zijn voormalige fractiegenoten. "Wat een gelul, mij uit de fractie gooien zonder dat ik ook maar een woord met ze heb gewisseld", twitterde hij. Van der Stoep zal nu als eenmansfractie door moeten, of zich moeten aansluiten bij een andere partij.

Eerder op de dag meldde Van der Stoep dat hij terugkeert in het Europees Parlement. Van der Stoep stapte in augustus op nadat hij dronken een aanrijding had veroorzaak. Hij zei toen dat hij zichzelf had gediskwalificeerd als volksvertegenwoordiger, maar vindt inmiddels dat hij een tweede kans verdient.

Nederland krijgt volgens het Verdrag van Lissabon een zetel extra in het Europees Parlement. De PVV heeft recht op deze zetel. Geert Wilders en PVV-Kamerlid Louis Bontes stonden hoger op de kandidatenlijst, maar zij gaan niet naar Brussel, waardoor Van der Stoep mag terugkeren.

LadBrokes World Darts Championship 2012

Donderdag 15 december staat het Ladbrokes.com World Darts Championship 2012 op het programma. De darters van de PDC-bond gaan de strijd met elkaar aan om de officieuze wereldtitel. Zal Phil Taylor de wereldtitel voor de zestiende keer kunnen winnen of gaab outsiders als Gary Anderson, Mark Webster en titelhouder Adrian Lewis roet in het eten gooien? Redactielid Zeroku maakte vorig jaar deze special, waarin werd teruggeblikt op eerdere edities.

Vijftal opgepakt voor oplichten verzekering

Vier vrouwen en een man die een verzekeringsmaatschappij in Eindhoven voor een half miljoen euro zouden hebben opgelicht, zijn dinsdag opgepakt. Drie van de verdachten werkten bij de verzekeringsmaatschappij, meldt de politie dinsdag.

De verzekeringsmaatschappij had de fraude ontdekt, ontsloeg de medewerkers en schakelde de politie in. De verdachten zouden jarenlang valse declaraties hebben ingevoerd in het systeem van de verzekeringsmaatschappij, waardoor zij en andere verzekerden onterecht schadevergoedingen ontvingen.

De verdachten zijn een 38-jarige man en een 37-jarige vrouw uit Helmond, een 40-jarige vrouw uit Eindhoven en een 41-jarige Tilburgse. Zij zijn in hun woningen opgepakt. Een 36-jarige Tilburgse is aangehouden op een politiebureau in Eindhoven.

De woningen van de verdachten zijn doorzocht. Daarbij zijn administratie en computers in beslag genomen. In de woning in Tilburg werd een vuurwapen gevonden.

EU akkoord met gegevensdeal VS

Europese regeringen hebben zich dinsdag achter een overeenkomst met de Verenigde Staten geschaard over het verstrekken van passagiersgegevens. Het betreft gegevens van reizigers die van Europa naar de VS vliegen.

In het akkoord is volgens de EU rekening gehouden met de bezwaren van Europa met betrekking tot de privacy van reizigers. Er zijn beperkingen gesteld aan het gebruik van de data door de Amerikaanse autoriteiten. Bovendien zijn er strengere garanties voor de bescherming van gegevens in het akkoord opgenomen.

Reizigers krijgen onder het nieuwe akkoord het recht om hun gegevens in te zien en ze te corrigeren. Bovendien hebben ze het recht op een administratieve en juridische schadevergoeding.

Als het Europees Parlement volgend jaar akkoord gaat met de deal, vervangt het een bestaand akkoord uit 2007. Daarover moest opnieuw worden onderhandeld, nadat het Europees Parlement kritiek had geleverd op de afspraken. Die zouden te soepel zijn geweest en gaven de Amerikaanse autoriteiten teveel inzicht in de gegevens van reizigers.

Wereldelftal Zidane wint van Hamburger SV

Een wereldelftal, samengesteld door voormalig topvoetballer Zinedine Zidane, heeft een benefietwedstrijd tegen Hamburger SV vanavond met 5-4 weten te winnen. Bij rust stond het 3-2 voor het team van Zidane. De opbrengst van ongeveer 200.000 euro komt ten goede aan de bestrijding van de hongersnood in Afrika.

De treffers van het wereldelftal kwamen op naam van Didier Drogba, Joan Capdevilla, Michel Salgado, Luis Figo en Ronaldo. Drogba speelde gisteren nog een hele wedstrijd met Chelsea mee tegen Manchester City. Namens HSV wisten Mladic Petric, Tomas Rincon, Zé Roberto en Son Heung te scoren. Het duel werd door bijna 25.000 toeschouwers bezocht.

Pastors topambtenaar in Rotterdam-Zuid

Marco Pastors verlaat de lokale politiek. De fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam gaat aan de slag als programmadirecteur bij een nationaal programma om de problemen in Rotterdam-Zuid aan te pakken. Dat melden bronnen rondom het Rotterdamse college dinsdag.

Pastors, die vorige maand al liet weten niet opnieuw lijsttrekker te willen worden, wordt verantwoordelijk voor het uitvoering van het project Kwaliteitssprong Zuid. Het programma, een samenwerking tussen de overheid, de gemeente en lokale partijen, moet leiden tot een leefbaarder Rotterdam-Zuid met meer werk en betere scholing.

De gemeenteraadsfracties GroenLinks en SP zijn niet blij met de aanstelling van Pastors. De partijen willen dat er een spoeddebat komt. Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte voldoet Pastors niet aan de profielschets voor de programmadirecteur. "Wat Rotterdam-Zuid nodig heeft is een bruggenbouwer, geen onruststoker."

"Tot nu toe heeft hij in de gemeenteraad tegen elk verbeterplan voor Zuid gestemd, inclusief het investeringsprogramma Hart van Zuid", zegt Bonte. "Ik gun iedereen het voordeel van de twijfel, maar ik wil geen risico's nemen over de hoofden van de bewoners van Zuid".

Onder leiding van Pastors wist Leefbaar Rotterdam in 2006 en 2010 veertien zetels in de Rotterdamse gemeenteraad te halen. Pastors was tussen 2002 en 2005 wethouder.


Pastors topambtenaar in Rotterdam-Zuid (Foto: Novum)

Moeder dode baby blijft in cel

Een 22-jarige vrouw uit Veenendaal, die terechtstaat voor het doden van haar pasgeboren baby, blijft vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald tijdens een procedurele behandeling van de strafzaak. Het zou onverantwoord zijn haar vrij te laten als er geen inzicht is in de psychische toestand van de vrouw.

Agenten troffen het lijkje van de baby 27 augustus aan bij de woning van haar vriend in het Gelderse Scherpenzeel. De politie vermoedt dat de vrouw haar baby na een heimelijke bevalling met geweld van het leven heeft beroofd. Justitie stelt dat het kindje nog leefde toen het geboren werd en uit een voorlopig rapport van het Nederlands Forensisch Instituut zou blijken dat de baby is gestikt.

De advocaat van de 22-jarige vrouw vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken. Volgens hem was de dood van het kindje een tragische samenloop van omstandigheden. De vrouw verklaarde volkomen verrast te zijn toen haar baby op het toilet ter wereld kwam. Zij zou niet hebben geweten dat ze zwanger was.

De zaak gaat 6 maart verder. De advocaat en de officier van justitie kunnen dan tijdens een zogeheten regiezitting eventuele onderzoekswensen op tafel te leggen.

Sylvie en Rafael in tranen door TV Show

Sylvie en Rafael van der Vaart keken vorige week met tranen in hun ogen naar een uitzending van de TV Show. In de aflevering bracht Ivo Niehe een bezoek aan Rafael. Het echtpaar zat met een doos tissues voor de buis.

"Eerst stonden ze aan zijn kant, maar toen er bij mij ook tranen over mijn wangen begonnen te stromen, zette hij de zakdoekjes heel solidair in het midden", schrijft Sylvie in haar column in Grazia.

De presentatrice kreeg naar eigen zeggen een andere kant van haar man te zien, die werd ontroerd door videoboodschappen van zijn broer, vader, oma en opa en een van zijn beste vrienden. "Ik ken hem eigenlijk helemaal niet zo emotioneel."

Sylvie bewondert vooral Rafaels openhartigheid in het portret dat Niehe van hem maakte. "Het mooie vond ik dat hij niet bang was om zijn gevoelens te tonen. Voor mij is het een bevestiging dat televisie pas echt leuk wordt als mensen oprecht zijn."

AS Monaco komt in Russische handen

De Russische miljardair Dmitri Ribolovlev neemt nog deze maand het danig afgegleden AS Monaco over. Dat zei de voorzitter van de Franse club dinsdag tijdens een hoorzitting van de licentiecommissie van de Franse voetbalbond. "Het is goed nieuws voor AS Monaco en voor het Franse voetbal", liet de preses weten.

AS Monaco is zevenvoudig landskampioen. In 2004 bereikte de prestigieuze ploeg de finale van de Champions League. In de laatste jaren ging het snel bergafwaarts met de club, die nu hekkensluiter is in de tweede divisie.

Ribolovlev staat op de 93e plaats op de Forbeslijst van de superrijken in de wereld. Hij verkocht in juni 2010 zijn belang in een kunstmestbedrijf voor 6,5 miljard dollar (ongeveer 4,5 miljard euro).

Wenger: ''Indien nodig deze winter investeren''

Arsène Wenger sluit niet uit dat Arsenal zich deze winter zal versterken. De Fransman weet dat er geld beschik baar is voor nieuwe spelers.

''We zullen spelers als Marouane Chamakh (Marokko) en Gervinho (Ivoorkust) een tijdje kwijt zijn voor de Afrika Cup'', zegt Wenger op de officiële clubwebsite van Arsenal. Het toernooi in Gabon en Equatoriaal Guinea heeft plaats tussen 21 januari en 12 februari van het nieuwe jaar.

''Afkloppen dus dat niet een van onze andere aanvallers een blessure oploopt'' vervolgt de Franse coach. ''Maar als er een mogelijkheid komt om een goede aanvaller aan te trekken dan gaan we dat doen.''

''De situatie is op dit moment wel een beetje raar. Economisch is alles veranderd en mensen hebben meer financiële problemen en dat geldt ook voor clubs'', constateert Wenger. De manager is nooit ongecontroleerd omgesprongen met het beschikbare geld bij Arsenal. Jarenlang zette hij in op de ontwikkeling van talenten. ''Maar ik denk dat de problemen voor ons niet zo groot zijn omdat we onze financiële zaken goed op orde hebben.''

'AOW-leeftijd en hypotheekrente niet bovenaan'

Om de Nederlandse economie er weer bovenop te krijgen zijn meerdere structurele maatregelen nodig. Dat zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) dinsdag tegen RTL-Z. Het verhogen van de pensioenleeftijd en het afschaffen van de hypotheekrente hebben niet zijn voorkeur.

Volgens De Jager bestaan er geen taboes bij de extra bezuinigingsmaatregelen. Leider van gedoogpartner PVV Geert Wilders bestempelt gemorrel aan de hypotheekrenteaftrek wel als taboe. "Uiteindelijk zal het tot een politieke beslissing moeten komen", reageerde De Jager.

In het regeer- en gedoogakkoord is afgesproken extra te bezuinigen als het begrotingstekort te hoog blijft. Het Centraal Planbureau voorspelde dinsdagochtend dat dit komend jaar het geval zal zijn.

Volgens de minister is de hervorming van de arbeidsmarkt een van de opties. Dat levert wat op voor de schatkist, maar stimuleert ook de economie, stelt De Jager. "Zo'n combinatie is over het algemeen aantrekkelijk voor een minister van financiën."

De eerdere verhoging van de pensioenleeftijd is volgens De Jager echter geen structurele hervorming. "Omdat we dat al hebben afgesproken, haalt dat alleen maar geld naar voren."

De afschaffing van de hypotheekrenteaftrek noemde De Jager 'als hervorming interessant'. Hij benadrukte echter dat dit niet veel voor de schatkist oplevert. "Als we het in de schatkist stoppen is het alleen maar een lastenverzwaring", legde hij uit. "En als we het teruggeven, levert het wat betreft geld niets op."

In februari wordt het besluit over extra maatregelen pas genomen, benadrukte De Jager. Dan komt het Centraal Planbureau met ramingen over 2013. "Dat is het kompas waar we op varen."


'AOW-leeftijd en hypotheekrente niet bovenaan' (Foto: Novum)

Sijsling tegen Van der Duim op Tennis Masters

Igor Sijsling zal het in de tweede ronde van de Tennis Masters op gaan nemen tegen Antal van der Duim. Sijslng had de eerste ronde vrijaf, terwijl Van der Duim zich vandaag met 6-3 en 6-2 ontdeed van Matthew Pierot.

Ook Mark de Jong ging door naar de tweede ronde door Arko Zoutendijk met 7-6 en 6-3 uit te schakelen. Hij zal in de volgende ronde nu het op moeten nemen tege Thiemo de Bakker.

Bij de vrouwen speelt Arantxa Rus in haar eerste partij tegen Eva Wacanno die met 6-3 en 7-6 te sterk was voor Daphne van den Heuvel. Karin Nijssen versloeg Demi Schuurs 6-3 en 7-6, waardoor ze nu tegenover Kiki Bertens staat. Ook Lesley Kerkhove is na haar 6-0 en 6-3 zege op Leonie Kerkhove door naar de tweede ronde.

Borsten aanraken mag niet in Dream Club Zero Portable

De Vita komt zeer binnenkort uit in Japan en de handheld brengt onder andere nieuwe controls met zich mee. D3 Publisher liet dit zich geen tweede keer zeggen en maakt Dream Club Zero Portable. Een game waarin je verschillende dingen doet om indruk te maken op meisjes in een Japanse Hostess Bar.

Je kunt meisjes aanraken op plekken waar ze dit eigenlijk niet willen, karaoke liedjes zingen, dansen of ongegeneerd in de honden-modus een meisje helemaal nat likken. Bekijk de zes minuten durende trailer hieronder.

Amsterdam overweegt betaald parkeren scooters

Scooterrijders in het centrum van Amsterdam moeten mogelijk in de toekomst betalen om hun tweewieler te parkeren. Stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren denkt dat het idee misschien een einde kan maken aan het groeiende fietsenprobleem in de stad.

In de binnenstad wordt het steeds moeilijker om een fiets te stallen. Dat komt onder meer door de opmars van scooters. De vele scooters nemen alle parkeermogelijkheden voor fietsers in.

Volgens een woordvoerder van het stadsdeel wordt er momenteel gekeken naar de mogelijkheden. Of er een experiment komt, is nog niet te zeggen. "Maar dit punt komt zeker op de agenda", zegt hij.


Amsterdam overweegt betaald parkeren scooters (Foto: Novum)

Vita-trailer extravaganza

Sony hield laatst een speciaal evenement in de 'Vita Hill Social Club' voor de PlayStation Vita en om dat te vieren hebben ze nu elf nieuwe trailers online gezet. Bekijk hieronder alle elf de trailers voor de Vita-games.

Escape Plan

Gravity Rush

Hot Shots Golf

Hustle Kings

LittleBigPlanet

Little Deviants

Reality Fighters

Super Stardust

Uncharted: Golden Abyss

WipeOut 2048

ModNation Racers: Road Trip

 

Beste indie-games van 2011

Sony US heeft een lijst samengesteld met de best verkochte indiegames van afgelopen jaar. De lijst is opgedeeld in drie verschillende lijstjes: self-published, SCEA-published en games vanuit het Pub Fund-initiatief. Grote winnaar van Sony? Limbo.

Third-Party Self-Published

  1. Limbo (Playdead)
  2. Castle Crashers (The Behemoth)
  3. TestYourself Psychology (Creat Studios)
  4. Marvel Pinball (Zen Studios)
  5. Worms 2 Armageddon (Team 17)
  6. Dungeon Defenders (Trendy Entertainment)
  7. Armageddon Riders (Targem Games)
  8. Braid (Number None Inc.)
  9. UnderSiege (Seed Studios)
  10. Hamsterball (TikGames)

SCEA-Published Indies

  1. PixelJunk Shooter 2 (Q-Games)
  2. Fat Princess (Titan Studios)
  3. Flower (thatgamecompany)
  4. Aquatopia (Playlogic Entertainment)
  5. Hustle Kings (VooFoo Sudios)
  6. Eat Them! (FluffyLogic)
  7. Top Darts (Devil's Details)
  8. Super Stardust HD (Housemarque)
  9. Linger in Shadows (Plastic)
  10. Rag Doll Kung Fu (Qi Studios)

Top 5 Best-Selling Pub Fund Titles of 2011

  1. Hoard (Big Sandwich Games)
  2. Tales From Space: About a Blob (DrinkBox)
  3. Joe Danger (Hello Games)
  4. Eufloria (Omni Systems Limited)
  5. Explodemon! (Curve Studios)

Britten mogen parlementsleden wegstemmen

De Britse regering heeft dinsdag een wetsvoorstel gepubliceerd om het voor kiezers en het Lagerhuis eenvoudiger te maken een parlementslid dat ernstig in de fout gaat naar huis te sturen.

Volgens de plannen krijgen kiezers het recht een petitie te beginnen om een vertegenwoordiger van hun district die tot gevangenisstraf is veroordeeld te dwingen zijn zetel op te geven. Ook het Lagerhuis mag stemmen om een petitie tegen een collega in gang te zetten. In beide gevallen moet het betreffende parlementslid opstappen als tien procent de petitie onderschrijft.

Onder bestaande wetgeving mag een parlementslid zijn zetel behouden als hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van minder dan een jaar.

Boek vol met avatars

Fotograaf Robbie Cooper wilde iets nieuws proberen voor zijn volgende project en heeft daarbij de hulp ingeroepen van gamers. Cooper heeft een boek samengesteld vol met foto's van gamers en hun online avatar. Het boek heet dan ook Alter Ego: Avatars and their creators. De avatars komen onder andere van City of Heroes, EverQuest, Guild Wars, World of Warcraft, Star Wars Galaxies en Legend of Mir.

avatar1

avatar2

avatar3

Rummenigge trekt weer van leer richting Blatter

Karl-Heinz Rummenigge heeft vandaag weer hard uitgehaald naar Sepp Blatter, voorzitter van de wereldvoetbalbond (FIFA). De preses van Bayern München, die tevens als voorzitter van het verbond van Europese voetbalclubs (ECA) is, noemde de Zwitser zo glad als een aal.

"Je kunt hem nooit echt te pakken krijgen", was de duidelijke taal van Rummenigge, die zich niet voor het eerst negatief over Blatter uitlaat. "Hij is niet zuiver, niemand gelooft hem nog."

"Het is moeilijk om hem te overtuigen dat hij plaats moet maken voor anderen en misschien ook voor een nieuw begin bij de FIFA, die transparant noch democratisch is", ging de Duitser verder. "Ik vind het jammerlijk dat er nog zulke relikwieën bestaan die als een dictatuur worden geleid."

Rummenigge wil samen met de ECA gaan proberen meer invloed en macht uit te oefenen op het internationale topvoetbal.

Polytrons Super Hypercube wordt Kinect-titel

Phil Fish van Polytron Corporation heeft in een interview verteld dat de game Super Hypercube als Kinect-titel uitgebracht zal worden. De game was een finalist tijdens de IndieCade van dit jaar, een evenement voor indie-games. Origineel was het een Wii-game aangestuurd door de Wii-mote.

Nu is dus besloten om de game uit te brengen op de Kinect. In de game is het de bedoeling om 3D-objecten door grote gaten te proppen. Fish zei dat ze na IndieCade hard gewerkt hebben aan een nieuw concept. "The game now has a slightly different gameplay and art style, but basically it works the same way. You move your head, it moves the camera."

Hypercube

'Ook Leerdam langer bij Feyenoord'

Gisteravond meldden we al dat Feyenoord gaat proberen het contract Jerson Cabral open te breken. Vandaag is bekend geworden dat ook de overeenkomst met Kelvin Leerdam waarschijnlijk verlengd gaat worden. Beide verbintenissen lopen medio 2013 af.

Volgens Martin van Geel, technisch directeur van de Rotterdammers, hebben beide spelers veel potentie. Dat is ook meteen de reden waarom de club uit Rotterdam-Zuid wil proberen het duo een langdurig contract aan te bieden.

Eerder slaagde Feyenoord er ook al in om het contract met Jordy Clasie op te waarderen.

Nog vijf Nederlanders in race om Tourkaart 2012

Er zijn nog vijf Nederlandse golfers in de race om een golfkaart op de Europese Tour van 2012 te behalen. Maarten Lafeber en Tim Sluiter staan er na de vierde van zes ronden op de Qualifying School in het Spaanse Catalunya Resort in Girona het beste voor.

Na de vierde ronde zijn de beste zeventig golfers nog in de race voor dertig tourkaarten. Lafeber staat met 275 slagen (-9) gedeeld twintigste, terwijl Sluiter met een slag meer hier vijf plaatsen achter staat. Wil Besseling staat met -6 gedeeld 41e, terwijl Reinier Saxton en Taco Remkes nu met -5 gedeeld 50e staan. Floris de Vries overleefde ondanks een sterke vierde ronde van 65 slagen de schifting niet.

De Brit Sam Hutsby gaat met zestien slagen onder het baangemiddelde aan de leiding. Hij heeft met 268 slagen een voorsprong van twee slagen op zijn landgenoot Andy Sullivan.

Tweeduizend man bij stille tocht voor kassameisje

In Almelo hebben dinsdagavond ruim tweeduizend mensen meegelopen in de stille tocht voor het kassameisje dat vrijdag werd doodgeschoten in een filiaal van C1000 in winkelcentrum Schelfhorst. De tocht begon rond 18.15 uur bij het winkelcentrum.

Voorafgaand aan de stille tocht hield burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld een toespraak. Ze zei onder meer dat het 'prachtig' is dat heel Nederland meeleeft. "Iedereen hield van Ashana. We hebben allemaal verdriet. We hebben elkaar nodig vanavond." Ze zei ook dat er over de schietpartij nog veel vragen zijn. "Op sommige vragen zullen we misschien wel nooit een antwoord krijgen. Maar een ding weet ik zeker: Ashana zal nooit vergeten worden."

De route van ongeveer drie kilometer ging door de wijk de Schelfhorst en voerde ook langs het huis van het slachtoffer. De tocht eindigde weer bij het winkelcentrum aan het Binnenhof. De tocht is een initiatief van familie en vrienden van het 18-jarige slachtoffer. Deelnemers werd verzocht een witte of roze roos mee te nemen.

De 25-jarige schutter, een agent in opleiding, pleegde na de schietpartij zelfmoord. Hij gebruikte bij de moord en de zelfmoord zijn dienstwapen, zo meldde het Openbaar Ministerie eerder dinsdag.

Epic lanceert 'Twelve Days of Gearsmas'

Dat de feestdagen niet draaien om familie weten ze bij Epic maar al te goed. Tijdens de feestdagen hoor je te gamen en om gamers extra te stimuleren hebben ze de 'Twelve Days of Gearsmas' uitgeroepen. Dit om nog eens een goede reden te geven om te gamen tijdens de feestdagen.

Tijdens de Twelve Days of Gearsmas zullen er allemaal online events plaatsvinden in Gears of War 3. Het schema, voor zover bekend, is als volgt:

Today: Fortifications for free (Gift Boxes aplenty)
Day 2: No Team Love (Friendly Fire in Horde Mode turned on)
Day 3: Much Bigger Heads (Big Head Mutator turned on)
Day 4: Squawking Bird (Cluckshots replace Boomshots)
Day 5: Beasts on the Cheap (Tier Beast more common in Beast mode)
Day 6: Boomers Flaming (Tickers and Flame Boomers in Horde mode)
Day 7: Gibbing Comets Ringing (King of the Hill has Comet Mutator)
Day 8: Experience for Milking (4x multiplier)
Day 9: Locust Ladies Dancing (Bezerkers and laugh track added to every wave)
Day 10: Locust Ladies Dancing (more Lambent per enemy wave)
Day 11: Snowman's Heads a Popping (characters get snowman heads)
Day 12: Mortars Incoming (all weapon pickups swapped with Mortars)

Gearsmas zal ook het volgende Versus-rooster kennen:

Day 1: Brothers to the End for all maps
Day 2: Torque Bow Tag

Day 3: Can you Dig It

Days 4-6: Hardcore Weekend

Days 7-8: Boom Snipes

Days 9-10: This is My Rifle

Day 11: Thanksgibbing

Day 12: One Shot One Kill

Daarnaast zijn er ook dagelijks prijzen te winnen, voor meer informatie kun je terecht op de communitysite.

gearsmas (geschaalde kopie)

Man schiet ruit buurvrouw in

De politie in Arnhem heeft een 50-jarige man aangehouden die per ongeluk het huis van zijn buurvrouw heeft beschoten. Bij de schietpartij sneuvelde een ruit en raakte de 33-jarige vrouw lichtgewond door rondvliegend glas. Het incident gebeurde vorige week al, maar de politie komt er nu pas mee naar buiten.

Na onderzoek bleek dat de kogel die in het huis van de vrouw werd gevonden uit de tuin van een aangrenzende woning moest zijn gekomen. Daar troffen rechercheurs een huls aan.

De eigenaar van de woning bekende een pistool in het buitenland te hebben gekocht. Volgens hem had hij ongewild een schot gelost. De Arnhemmer had het wapen daarna in paniek verstopt. Op aanwijzing van de verdachte vonden agenten het pistool in een weiland.

De man is inmiddels weer vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie beslist later of hij wordt vervolgd.

'Alan Wake naar Steam'

Alan Wake zou in eerste instantie uitkomen voor pc en Xbox 360 maar uiteindelijk is er alleen gekozen voor de Xbox 360. Na enkele geruchten lijkt het moment steeds dichterbij. In Steam zijn namelijk bestanden gevonden die wijzen op een Steam-release.

In het register van Steam zijn namelijk enkele bestanden te vinden die duiden op Alan Wake en verschillende talen waarin de game uit zal komen. Dit bericht volgt na een tease van enkele dagen geleden waarin er gezegd wordt dat de ontwikkelaar maar eens moest kijken om iets terug te doen voor de pc-gamers.

“We have received feedback from a lot of PC gamers, and I have to admit that yes, we somehow ignored that. Let’s see if in the near future we could have some positive news to tell you about dating.”

Alan Wake

Dodental aanslag België naar zes

Het dodental als gevolg van de aanslag in de Belgische stad Luik is gestegen tot zes. Onder de doden is de dader. Dat heeft de Belgische openbaar aanklager Danièle Reynders dinsdag gezegd.

De slachtoffers zijn een 15-jarige jongen, een jongen van 17 en een bejaarde vrouw. Aan het begin van de avond bezweken een jongeman van 20 en een baby aan hun verwondingen, aldus Het Laatste Nieuws.

Bij de aanslag zijn zeker 123 mensen gewond geraakt.


Dodental aanslag België naar zes (Foto: Novum)

FA waarschuwt Spurs-coach Redknapp

Tottenham Hotspur-trainer Harry Redknapp is gewaarschuwd door de Engelse voetbalbond FA. Hij had kritiek geuit op het optreden van scheidsrechter Chris Foy tijdens de verliespartij tegen Stoke City. Redknapp vond dat Foy op de hand van Stoke was. "Vanaf het begin van de wedstrijd had ik het gevoel dat we niet veel van hem zouden krijgen."

De FA heeft de uitlatingen onderzocht, en besloten Redknapp niet aan te klagen. Wel kreeg de oefenmeester een schriftelijke waarschuwing. Bij de Spurs werd verdediger Younes Kaboul weggestuurd. Twee appèls voor een penalty vanwege hands werden door Foy weggewuifd.

Visverbod in deel Noordzee

Bepaalde delen van de Noordzee worden verboden terrein voor garnalenvissers en vissers die gebruikmaken van sleepnetten. De visserijsector, de natuurbeweging en staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) hebben daarover een akkoord ondertekend, zo is dinsdag bekendgemaakt.

Het akkoord regelt de visserij in twee Natura 2000-gebieden, die onderdeel zijn van een Europees natuurnetwerk. Het gaat om de Vlakte van de Raan in de zuid-westelijke delta en de Noordzeekustzone, een strook van het Noord-Hollandse Bergen tot aan Rottum in de Waddenzee.

In de gebieden moet Nederland de zandbanken beschermen en al het leven dat zich daarin bevindt. De schelpdieren die daar leven zijn een belangrijke voedingsbron voor zeevogels. Bij het vissen met sleepnetten wordt de zeebodem omgewoeld, wat schade aan deze zandbanken toebrengt.

Om de vistechnieken te verbeteren, wordt een derde van de Noordzeekustzone wel opengesteld voor innovatieve vismethoden. De natuurorganisaties hebben beloofd om daar de komende jaren geen juridische procedures tegen te voeren.

Volgens Bleker draagt het akkoord bij aan de stabilisering en normalisering van Natura 2000-gebieden en kan de visserijsector belangrijke stappen zetten naar economische en ecologische duurzaamheid.

Zwitserse ingenieurs vervolgd voor wapensmokkel

Drie Zwitserse ingenieurs, een vader en zijn twee zoons, zijn aangeklaagd wegens wapensmokkel. Dat heeft het Zwitsers openbaar ministerie dinsdag gezegd. De drie zouden technologie voor de vervaardiging van kernwapens hebben doorgespeeld aan een crimineel netwerk in Pakistan.

Urs Tinner (46), zijn broer Marco (43) en hun vader Friedrich (74) zouden de technologie hebben geleverd aan het netwerk van Abdul Qadeer Khan, de architect van het Pakistaanse atoomprogramma. Het netwerk van Khan leverde spullen als gascentrifuges voor de verrijking van uranium aan verschillende landen tot het in 2003 werd blootgelegd.

Volgens de aanklagers hebben de verdachten ingestemd met een verkorte rechtsprocedure, waarin zij schuld op bepaalde aanklachten bekennen, maar hooguit vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Als het Federale Straftribunaal hiermee akkoord gaat hoeven politiek gevoelige onderdelen van het onderzoek niet tijdens de openbare rechtszitting te worden behandeld.

Een vierde verdachte, die volgens de Zwitserse justitie een ondergeschikte rol vervulde in het geheel, zal in een apart proces worden vervolgd wegens overtreding van de Zwitserse wapenexportwetten.

De aanklagers zeggen in een verklaring dat de vraag in hoeverre de Tinners hebben samengewerkt met de CIA onbeantwoord blijft, omdat de Zwitserse regering een verzoek heeft afgewezen om hiernaar een strafrechtelijk onderzoek te openen.

Urs Tinner, die bijna vijf jaar in voorarrest zat voor hij in december 2008 op borgtocht werd vrijgelaten, stelt dat hij de Amerikaanse geheime dienst had ingelicht over een levering van centrifugeonderdelen voor Libië. De zending werd in 2003 in de haven van Taranto onderschept, waarna Libië zijn pogingen om kernwapens te verwerven moest toegeven en uiteindelijk ook opgeven.

De CIA laat zich niet over de zaak uit, maar de dienst heeft in het verleden gezegd dat het oprollen van het netwerk van Khan 'een echt succes van de inlichtingendienst was, waarin de CIA een sleutelrol vervulde'. De Amerikaanse onderzoeksjournalisten Douglas Frantz en Catherine Collins ondersteunen in een boek de bewering van Urs Tinner dat hij al in 2000 door de CIA was aangeworven.

De Zwitserse regering liet in 2007 bewijsmateriaal in de zaak vernietigen met een beroep op de nationale veiligheid. Het besluit leidde tot woedende reacties in Zwitserland en beschuldigingen dat de regering zich door Washington onder druk liet zetten. De aanklagers zeggen dat zij van een deel van de bestanden nog kopieën boven water hebben weten te krijgen, maar dat de rest, waaronder alle elektronische bestanden, 'voorgoed verloren zijn gegaan'.

'Cobalt komt vrijdag uit'

De eerste game uitgegeven door Minecraft-ontwikkelaar Mojang, Cobalt, kan mogelijk al aanstaande vrijdag uitkomen. Mojang moet nog enkele losse uiteindes oplossen voordat ze de game van Zweedse ontwikkelaar Oxeye Game Studio kunnen uitgeven.

Cobalt een side-scrolling actiegame zal net als Minecraft uitgegeven worden in de Alpha-versie. Gamers kunnen de game gratis proberen en de updates gratis downloaden in ruil voor feedback en het testen van het spel. Mojang heeft momenteel nog enkele problemen met het één gebruiker inlogsysteem dat het bedrijf graag ziet. Zelf denken ze dat vrijdag gewoon haalbaar is.

Regisseur Nolan emotioneel op set Batman

Christopher Nolan moest soms even slikken op de set van The Dark Knight Rises. De Britse regisseur is momenteel bezig met de nabewerking van zijn derde en laatste Batman-film, waarin de verhaallijn van de trilogie wordt afgerond. Dat betekende dat iedereen vroeg of laat zijn laatste scène speelde, wat onherroepelijk leidde tot veel afscheid nemen van acteurs.

"Ik ben normaliter niet zo emotioneel op de set, omdat dat mijn werk niet ten goede komt", zegt de 41-jarige Nolan tegen de Amerikaanse krant Los Angeles Times. "Maar ik kreeg af en toe zeker even een brok in mijn keel als ik besefte dat dit echt de laatste keer was dat we dit met z'n allen deden."

Het verhaal van The Dark Knight Rises begint acht jaar na de gebeurtenissen in The Dark Knight uit 2008. Aan het eind van die film neemt Batman de schuld op zich van de moord op de geliefde Officier van Justitie Harvey Dent, die is veranderd in de lugubere Two-Face. Daarmee verandert Batman van volksheld in voortvluchtige. In de derde film wordt duidelijk hoe Gotham City bij zijn offer gebaat is. Daarmee is The Dark Knight Rises sowieso al een beladen film.

"Het was zeker emotioneel toen we de opnames met elk van de personages afrondden en voor de laatste keer afscheid namen van butler Alfred of politiecommissaris Gordon en uiteindelijk zelfs van Batman", vertelt Nolan. "En ook met de nieuwere personages, zoals Anne Hathaway met Cat Woman en Tom Hardy met Bane. Het heeft me echt geraakt."

The Dark Knight Rises verschijnt op 25 juli in de Nederlandse bioscopen.

Winona Ryder in maffiadrama The Iceman

Winona Ryder heeft getekend voor een rol in The Iceman. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De actrice vervangt Maggie Gyllenhaal, die om onbekende redenen uit het project stapte.

Het op feiten gebaseerde misdaaddrama gaat over Richard Kuklinski, een normaal ogende huisvader die heimelijk huurmoordenaar is voor de maffia, bijgenaamd The Iceman. De 40-jarige Ryder speelt Deborah, The Iceman's echtgenote. Zij heeft geen idee van het dubbelleven van haar man. Michael Shannon, vooral bekend als de puriteinse agent Nelson van Aalden uit de tv-serie Boardwalk Empire, speelt de titelrol.

Chris Evans speelt Robert 'Mr. Softee' Pronge, een man die Kuklinski de kneepjes van het moordenaarsvak leert. Ray Liotta speelt maffiabaas Roy Demeo en Friends-ster David Schwimmer is in onderhandeling voor een rol als een collega-huurmoordenaar.

Ryder was vorig jaar te zien als uitgerangeerde balletdanseres in Black Swan en is momenteel bezig met stemopnames voor Frankenweenie. In deze animatiefilm wekt een jongetje zijn overleden hondje weer tot leven, met een aantal onvoorziene, soms monsterlijke gevolgen.

The Iceman verschijnt in 2013 in de bioscoop.


Winona Ryder in maffiadrama The Iceman (Foto: Novum)

Oscar Citizen Kane wordt geveild

De bijna zeventig jaar oude Oscar die Orson Welles kreeg voor het scenario van Citizen Kane wordt deze maand geveild. Dat laat veilinghuis Nate D. Saunders in Los Angeles weten. De verwachte opbrengst van het gouden beeldje is een miljoen dollar.

De in 1985 overleden Welles kreeg de Academy Award voor beste originele scenario in 1942. Volgens het veilinghuis is het beeldje nog in goede staat, op een paar beschadigingen aan de houten voet na. De sluitingsdatum van de veiling is volgende week dinsdag.

"De laatste tijd brengen filmgerelateerde voorwerpen veel geld op", zegt een woordvoerder van het veilinghuis. "Mensen zijn bereid grof geld neer te tellen voor dergelijke items, als verzamelaar of als investering."

Het beeldje heeft een opzienbarend verleden, en is al meermalen te koop aangeboden sinds Welles het zelf verloren waande. Een filmmaker die beweerde de Oscar ooit te hebben gekregen als betaling probeerde in 1994 de Oscar te verkopen. Na een rechtszaak met Welles' dochter Beatrice moest hij het beeldje echter aan haar overgedragen.

Toen Welles op haar beurt in 2003 het beeldje probeerde te slijten, werd zij door de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences aangeklaagd, waardoor ook die verkoop stokte. De Academy heeft immers in 1950 een regel in het leven geroepen waarbij winnaars hun Oscars alleen mogen verkopen aan de Academy voor het symbolische bedrag van één dollar. Toen echter bleek dat Welles het beeldje aan een goed doel wilde verkopen, ging de rechter overstag.

De liefdadigheidsinstelling probeerde in 2007 zelf het beeldje van de hand te doen. Toen werd echter geen koper gevonden.

Citizen Kane geldt als Orson Welles' meesterwerk. Hoewel hij voor de film ook werd genomineerd voor beste regie en beste mannelijke hoofdrol, werd alleen de nominatie voor beste scenario verzilverd. Het was de enige Oscar die Welles ooit zou winnen.


De trailer voor de legendarische film Citizen Kane.

'Kojima kan ZOE 3 niet maken'

Hideo Kojima heeft aangegeven dat hij dolgraag Zone of the Enders 3 wil maken maar hier niet genoeg mensen voor heeft. De game zou met zijn nieuwe FOX-engine gemaakt kunnen worden als hij de mensen er voor had. Momenteel wordt de FOX-engine nog voor geen enkele game gebruikt.

Kojima is nu met Kojima Productions bezig met HD-versie van eerdere Zone of the Enders-delen. Momenteel zitten ze in de bèta van de games maar een releasedatum kan de man niet bekendmaken.

Amrabat droomt van Galatasaray

Bijna een jaar geleden stapte Nordin Amrabat over van PSV naar Kayserispor. Bij die club speelde hij zich in de kijker van het grote Galatasaray, waar hij graag zou spelen.

"Als Galatasaray me wil hebben, dan ga ik graag naar ze toe", erkent Amrabat tegenover het Turkse LigTV. "Nu focus ik me voorlopig volledig op Kayserispor'', vervolgt de buitenspeler. ''We zullen zien in januari als de transfermarkt weer opengaat". In januari 2011 verliet Amrabat PSV omdat hij er niet kon rekenen op een vaste basisplaats.

"Galatasaray is de grootste club van Turkije en het is voor mij een droom om daar te spelen"
, benadrukt Amrabat zijn droom. De aanvaller is gevleid om de interesse van de Turkse topclub. De preses van Galatasaray maakte bekend erg onder de indruk te zijn van de voormalige speler van FC Omniworld, VVV-Venlo en PSV. Inmiddels zou Galatasaray al een behoorlijk bod hebben neergelegd bij Kayserispor.

Afgelopen maandag in de wedstrijd tegen Karabükspor, maakte Amrabat alweer zijn derde doelpunt van het seizoen. Bovendien gaf hij ook al enkele malen de beslissende voorzet.

TT Assen bouwt juniorencircuit

Het TT circuit in Assen wordt uitgebreid met een speciale juniorenbaan. De speciale racebaan moet medio april gereed zijn, waarna de jeugd er dagelijks op kan oefenen en trainen.

De nieuwe baan wordt ongeveer 1.000 meter lang en kan in twee gelijke helften worden verdeeld die onafhankelijk van elkaar gebruikt kunnen worden. De zogenaamde Junior Track kan beide kanten op gebruikt worden. Naast de pits komt een asfaltplein waarop de trainers de verrichtingen van hun pupillen in de gaten kunnen houden.

Met de nieuwe baan moet nieuw talent de kans krijgen om zich te ontwikkelen. De plannen passen dan ook goed in de ambitie van de Nederlandse motorsportbond KNMV om coureurs op weg te helpen naar de top tien van de wereld.

Bulgaarse club wil stunten met komst Crespo

Hérnan Crespo staat in de nadrukkelijke belangstelling van Ludogorets Razgrad. De Bulgaarse promovendus wil stunten met het aantrekken van de voormalig sterspeler.

Samen met CSKA Sofia staat Ludogorets Razgrad bovenaan in de nationale competitie van Bulgarije. De club neemt daarmee geen genoegen en wil zich ook de rest van het seizoen tonen aan het grote publiek. 7 DNI Sport schrijft dat Crespo een voorname kandidaat is om de gelederen te versterken.

Crespo zou inmiddels al zijn jawoord hebben gegeven aan de club. In dat geval gaat het tussen de clubs. Parma, waar Crespo nu nog onder contract staat, zou drie ton zou kunnen vangen bij verhuur. Bij de Italiaanse club hoeft de Argentijn niet meer op veel speeltijd te rekenen.

Het aantrekken van Crespo zou een stunt betekenen. De ex-international speelde in zijn rijke loopbaan al voor onder meer Chelsea, AC Milan, Internazionale en Lazio. Onlangs gaf hij aan bezig te zijn aan zijn laatste jaar bij z'n huidige club Parma.

Trailer: G.I. Joe 2: Retaliation

Er is een trailer uitgebracht voor G.I. Joe 2: Retaliation. De film is het vervolg op G.I. Joe: The Rise of Cobra uit 2009. In de trailer is duidelijk te zien dat de hoofdrol is overgenomen door Dwayne 'The Rock' Johnson. 

In de openingsscène van de trailer komen we meteen te weten waarom het gros van de acteurs uit het eerste deel van de G.I. Joe-films niet meer terugkomt. G.I. Joe 2: Retaliation focust zich op de aanval van Zartan (Arnold Vosloo), die zich voordoet als de Amerikaanse president, op de leden van G.I. Joe. Zodoende maken we in de film kennis met een vers team Joe's namelijk Roadblock (Johnson), Flint (D.J. Cotrona), Lady Jaye (Adrianne Palicki), Snake Eyes (Ray Park), en Bruce Willis als Generaal Joe Colton. Ook zien we Duke (Channing Tatum) nog even voorbij komen in de trailer.

Het script voor Retaliation is afkomstig van Rhett Reese en Paul Wernick, die eerder naam maakten met Zombieland. De film is geregisseerd door Jon Chu die, na films als Step Up 2, Step Up 3D en Justin Bieber: Never Say Never, voor het eerst kennismaakt met het genre actiefilm.

G.I. Joe 2: Retaliation draait vanaf 30 augustus 2012 in de Nederlandse bioscopen.


G.I. Joe 2: Retaliation.

[EL] Scheidsrechter El Clásico krijgt bijrol in Alkmaar

David Fernandez Borbalan, de Spaanse scheidsrechter die afgelopen zaterdag de topwedstrijd in een afgeladen Santiago Bernabeu tussen Real Madrid en FC Barcelona mocht fluiten, fungeert komende donderdag als assistent op de achterlijn bij het Europa League-duel tussen AZ en Metalist Charkov.

Carlos Clos Gomez is aangesteld als scheidsrechter bij de cruciale partij voor de Alkmaarders. Metalist is met dertien punten al zeker van de eindzege in Groep G. AZ staat tweede met zeven punten, gevolgd door Austia Wien dat vijf punten heeft.

Mocht AZ winnen, dan plaatst de koploper van de Eredivisie zich voor de knock-outfase. Bij een gelijkspel is het afhankelijk van Austria Wien, dat dan met een verschil van zes doelpunten moet winnen van het uitgeschakelde Malmö FF.

Zorgverzekeraar mag niet in EPD

Zorgverzekeraars mogen geen kijkje nemen in de medische gegevens van patiënten. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) benadrukte dinsdag in de Tweede Kamer dat alleen hulpverleners toegang hebben tot in de computer opgeslagen medische gegevens.

"We hebben de rol van de zorgverzekeraar vastgelegd. Hij blijft ver van opgeslagen medische gegevens", aldus de minister. Wie toch ongeoorloofd snuffelt in de medische gegevens, is strafbaar. Volgens Schippers staat daar 1 tot 4 jaar cel op of een boete van 18.500 euro.

Zorgverzekeraar mag niet in medische gegevens
Zorgverzekeraar mag niet in medische gegevens (Foto: ANP)

Hoop voor Nederlandse handbalsters

De Nederlandse handbalsters zijn op de 15e plek beland in de eindrangschikking van het wereldkampioenschap in Brazilië. De internationale federatie IHF gaf de nummers 9 tot en met 24 al door, nog voordat de kwartfinales zijn gespeeld.

De uitschakeling in de achtste finales betekende dat Oranje zich niet rechtstreeks heeft geplaatst voor het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in mei volgend jaar. Toch is er nog hoop voor het Nederlands team, want volgens technisch directeur Ton van Linder bestaat er nog steeds een kans dat het team alsnog aan het OKT kan deelnemen.

Hoop voor handbalsters
Hoop voor handbalsters (Foto: ANP)

Child's Play op koers voor twee miljoen dollar

Het goede doel genaamd Child's Play heeft dit jaar al anderhalf miljoen dollar opgehaald en is goed op weg voor het doel dat gesteld is op twee miljoen. Het laatste deel hoopt de organisatie op te halen in de drukke decembermaand waarbij de organisatie veel georganiseerd heeft.

Child's Play is een goed doel opgericht door de bekende tekenaars van de webcomic Penny Arcade. Het goede doel doet veel aan acties gekoppeld aan games, zoals donaties verwerven door gamers die bepaalde gamebundels aanschaffen of meedoen aan bepaalde marathons. Het goede doel zorgt ervoor dat het geld dat opgehaald wordt besteed wordt aan entertainment zoals games, bordspellen en films voor zieke kinderen in ziekenhuizen in Engeland en Amerika.

Benieuwd naar het goede doel of de acties die het organiseert, kijk dan hier.

Speelgoed hint naar LEGO Batman 2

Er waren al geruime tijd geruchten, maar het lijkt erop dat er daadwerkelijk een tweede LEGO Batman-game in de maak is. De instructieboekjes van een nieuwe lijn van LEGO Super Hero speelgoed tonen namelijk advertenties van LEGO Batman 2 - Super Heroes.

Hoewel de nieuwe LEGO-sets pas in 2012 in de verkoop gaan, hebben veel Amerikaanse winkels wel al een voorraad ingeslagen. In de instructieboekjes van deze sets zijn advertenties te zien van Lego Batman 2 - Superheroes, gepaard met artwork van Batman, Superman en Wonderwoman. Andere LEGO-sets zouden Green Lantern en schurken als Lex Luthor en The Joker bevatten. De geruchten gaan dat deze en meer karakters speelbaar zullen zijn in de game. De advertenties geven aan dat LEGO Batman 2 - Super Heroes zal verschijnen voor 3DS, Wii, PlayStation Vita, PlayStation 3 en Xbox 360. Een officiële aankondiging is er nog niet, maar laat waarschijnlijk niet lang meer op zich wachten. Zodra er meer bekend is, lees je dat uiteraard hier.

lego (geschaalde kopie)

'The Last of Us al twee jaar in ontwikkeling'

Een rapportage in de USA Today meldt dat The Last of Us eind 2012 of begin 2013 zal uitkomen voor de PS3. Daarnaast zou hetzelfde camerastandpunt als in Uncharted aangehouden worden en Gustavo Santaolalla zal de soundtrack van de game gaan verzorgen.

Gustavo Santaolalla heeft eerder oscars gewonnen voor zijn muziek in Brokeback Mountain en Babel. Zijn muziek is te horen aan het einde van onderstaande trailer, rond de 02:00 minuten.

Naast het noemen van wie de soundtrack doet is er ook aangegeven dat de game al in ontwikkeling is sinds 2009. Nadat Uncharted 2 uitkwam was er een uitdaging nodig voor enkele teamleden. Naughty Dog zag in dat als die uitdaging niet kwam ze die teamleden kwijt konden raken. Daarom is een klein deel al begonnen aan deze game en is de rest aan Uncharted 3 begonnen.

The Last of Us is afgelopen weekend onthuld tijdens de VGA's. Het verhaal zal draaien over het overleven van twee personages genaamd Joel en Ellie. De zombie-achtige monsters in de game zullen een grote rol hebben maar de relatie tussen Joel en Ellie is belangrijker.

Basketbalwedstrijd ontaardt in knokpartij

Een NCAA-basketbalwedstrijd tussen de universiteiten Xavier en Cincinnati is afgelopen zaterdag niet op de normale manier ten einde gekomen. Rond de rust ontstond er al een grimmige sfeer op de vloer en deze ontaardde net voor het eindsignaal in een massale matpartij.

Cincinnati schorste vier spelers. Yancy Gates was de aanstichter van de vechtpartij. De reus van Cincinnati deelde enkele rake klappen uit en kreeg uiteindelijk een schorsing van zes wedstrijden. "Daarmee mag ik nog blij zijn, want mijn carrière had gerust voorbij kunnen zijn. Ik wil me bij iedereen verontschuldigen", aldus Gates, die spijt heeft van zijn daden. Ook Xavier schorste vier spelers.

Hieronder de beelden van de vechtpartij.

Benzema beste Franse voetballer van het jaar

Karim Benzema is in eigen land uitgeroepen tot speler van het jaar. Dit maakte het magazine France Football vandaag bekend. De spits van Real Madrid hield Eric Abidal (FC Barcelona) en doelman Hugo Lloris (Olympique Lyon) achter zich.

Dit seizoen maakt Benzema in het shirt van Real Madrid voor het eerst echt indruk. Afgelopen zaterdag wist hij na 23 seconden nog te scoren in de kraker tegen FC Barcelona (1-3 verlies). "Ik denk dat het jaar 2011 mijn beste is geweest, sinds ik voor Real speel en uitkom voor het Franse nationale elftal", liet Benzema weten.

Met zijn uitverkiezing tot speler van het jaar schaart Benzema in een illuster rijtje. Grote namen als Zinedine Zidane en Thierry Henry gingen hem eerder voor. "Het is een eer dat ik deze prijs heb gewonnen. Als ik zie dat onder meer Zidane en Henry ooit deze prijs pakten, ben ik trots dat ik nu tot hun rijtje behoor", aldus Benzema.

Man doodt Senegalezen in Florence

Een 50-jarige Italiaan heeft dinsdag in Florence twee Senegalese straatverkopers doodgeschoten en drie anderen verwond. Hij pleegde zelfmoord nadat hij door de politie in het nauw was gedreven in een parkeergarage. Volgens Italiaanse media was de schutter een schrijver met extreemrechtse sympathieën.

De schutter, Gianluca Casseri, stapte volgens ooggetuigen 's ochtends op het Dalmatia-plein uit een auto en schoot daar op drie Senegalezen. Twee kwamen om het leven, de derde raakte gewond. Casseri reed vervolgens naar een ander plein, waar hij opnieuw twee Senegalezen met schoten verwondde. Toen toegesnelde agenten hem in zijn auto ontdekten in de parkeergarage onder het plein sloeg hij de hand aan zichzelf.

Geen lening meer voor Turkse militairen

Het ministerie van Defensie mag niet langer renteloos duizenden euro's lenen aan Turks- Nederlandse medewerkers die daarmee hun dienstplicht kunnen afkopen bij de Turkse staat. Dat staat in een motie van PVV'er Marcial Hernandez, waarmee de Tweede Kamer dinsdag heeft ingestemd.

De regering moet per direct een eind maken aan deze regeling, waar toch al weinig gebruik van werd gemaakt. De medewerkers konden zesduizend euro lenen om hun dienstplicht af te kopen. De Tweede Kamer wil ook niet langer hebben dat diegenen die toch in Turkije onder de wapenen gaan, krijgen doorbetaald door Defensie. Hernandez is blij dat er een eind komt aan de 'absurde' regeling waarbij de belastingbetaler de Turkse staatskas spekt.

De Kamer wil verder dat de regering er bij op Turkije gaat aandringen dat actieve dienst in het Nederlandse leger geldt als ontheffing van de Turkse dienstplicht. Ook zouden Turks-Nederlandse mannen in de toekomst volledig worden vrijgesteld van de dienstplicht, inclusief afkoopsom. Een motie van de PvdA die hiertoe oproept, werd dinsdag eveneens aangenomen.

Turken die in het buitenland wonen zijn dienstplichtig en moeten vijftien maanden dienen. Om aan die plicht te ontkomen, moeten ze hun Turkse paspoort inleveren. Omdat veel Turken dat niet willen, kunnen ze hun diensplicht afkopen. Ze moeten dan wel een drie weken durend trainingskamp volgen. Turkije gaat deze afkoopsom verdubbelen.

[Euro 2012] De stadions

De wedstrijden van het Europees kampioenschap voetbal 2012 worden afgewerkt in acht speelsteden, gelijk verdeeld over de gastlanden Polen en Oekraïne. In Oekraïne zijn dat Charkov, Donetsk, Kiev en Lviv. Gdańsk, Poznań, Warschau en Wroclaw zijn de plaatsen in Polen waar wordt gevoetbald.

Overzicht stadions:


Nationaal Stadion, Warschau - (WikiCommons/Sliwers)

Naam: Nationaal Stadion
Plaats: Warschau, Polen
Capaciteit: 58.145

Wedstrijden:

vrijdag 8 juni: Polen - Griekenland (Groep A)
dinsdag 12 juni: Polen - Rusland (Groep A)
zaterdag 16 juni: Tsjechië - Polen (Groep A)
donderdag 21 juni: Kwartfinale
donderdag 28 juni: Halve finale




Stadion Miejski, Wroclaw - (WikiCommons/Łukasz Czyżykowski)

Naam: Stadion Miejski
Plaats: Wroclaw, Polen
Capaciteit: 42.771

Wedstrijden:
vrijdag 8 juni: Rusland - Tsjechië (Groep A)
dinsdag 12 juni: Griekenland - Tsjechië (Groep A)
zaterdag 16 juni: Tsjechië - Polen (Groep A)




PGE Arena, Gdańsk - (WikiCommons/Arti P)

Naam: PGE Arena
Plaats: Gdańsk, Polen
Capaciteit: 42.105

Wedstrijden:
zondag 10 juni: Spanje - Italië (Groep C)
donderdag 14 juni: Spanje - Ierland (Groep C)
maandag 18 juni: Kroatië - Spanje (Groep C)
vrijdag 22 juni: Kwartfinale




Stadion Miejski, Poznań - (WikiCommons/Ehreii)

Naam: Stadion Miejski
Plaats: Poznań, Polen
Capaciteit: 41.609

Wedstrijden:
zondag 10 juni: Ierland - Kroatië (Groep C)
donderdag 14 juni: Italië - Kroatië (Groep C)
maandag 18 juni: Italië - Ierland (Groep C)




Olympisch Stadion, Kiev - (WikiCommons/Dimant)

Naam: Olympisch Stadion
Plaats: Kiev, Oekraïne
Capaciteit: 69.004

Wedstrijden:
maandag 11 juni: Oekraïne - Zweden (Groep D)
vrijdag 15 juni: Zweden - Engeland (Groep D)
dinsdag 19 juni: Zweden - Frankrijk (Groep D)
zondag 24 juni: Kwartfinale
zondag 1 juli: Finale




Donbass Arena, Donetsk - (WikiCommons/Elparadiso19)

Naam: Donbass Arena
Plaats: Donetsk, Oekraïne
Capaciteit: 51.504

Wedstrijden:
maandag 11 juni: Frankrijk - Engeland (Groep D)
vrijdag 15 juni: Oekraïne - Frankrijk (Groep D)
dinsdag 19 juni: Engeland - Oekraïne (Groep D)
zaterdag 23 juni: Kwartfinale
woensdag 27 juni: Halve finale




Metalist Arena, Charkov - (WikiCommons/Sunsetter)

Naam: Metalist Arena
Plaats: Charkov, Oekraïne
Capaciteit: 38.633

Wedstrijden:
zaterdag 9 juni: Nederland - Denemarken (Groep B)
woensdag 13 juni: Nederland - Duitsland (Groep B)
zondag 17 juni: Portugal - Nederland (Groep B)




Arena Lviv, Lviv - (WikiCommons/Terek)

Naam: Arena Lviv
Plaats: Lviv, Oekraïne
Capaciteit: 34.915

Wedstrijden:
zaterdag 9 juni: Duitsland - Portugal (Groep B)
woensdag 13 juni: Denemarken - Portugal (Groep B)
zondag 17 juni: Denemarken - Duitsland (Groep B)

 

PvdA voelt niets voor 'gedoog-stoelendans'

Als coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV het niet eens worden over extra bezuinigingen, moeten er nieuwe verkiezingen komen. Dat vindt PvdA-leider Job Cohen. Hij voelt er niets voor om de plaats van de PVV als gedoogpartner over te nemen.

Na de tegenvallende cijfers die het Centraal Planbureau dinsdag publiceerde lijken extra bezuinigingen onvermijdelijk. Volgens minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zijn aanvullende maatregelen 'onontkoombaar' en zijn er daarbij geen taboes.

VVD-fractievoorzitter Stef Blok en PVV-leider Geert Wilders verklaarden dinsdagmiddag dat wat hen betreft morrelen aan de hypotheekrenteaftrek onbespreekbaar is. Het is maar de vraag of de VVD, het CDA en de PVV elkaar kunnen vinden in andere ingrepen zoals het versoepelen van het ontslagrecht, het beperken van de hoogte en duur van de ww-uitkering of het eerder verhogen van de AOW-leeftijd.

Mochten de drie partijen er niet uitkomen, schiet de PvdA de regeringspartijen niet zomaar te hulp. "Ik zou ook niet weten hoe we dan zouden moeten aanschuiven", zei Cohen dinsdag. Een gang naar de stembus is wat hem betreft dan onvermijdelijk.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap is dezelfde mening toegedaan. Als de VVD en CDA bij GroenLinks aankloppen om te praten over steun voor extra bezuinigingen, wil ze ook dat er opnieuw wordt gekeken naar de huidige bezuinigingen van het kabinet die haar partij niet zinnen. "Dit kan niet zonder verkiezingen."

'Other OS mocht verwijderd worden'

In april 2010 heeft Sony een PS3-update uitgebracht die de Other OS-functie van de PS3 afgehaald heeft. Veel mensen waren het er niet mee eens en stapten naar de rechter. Veel van deze rechtszaken waren al verworpen maar eentje bleef open staan tot deze week en die is gewonnen door Sony.

De groep die nog een zaak open had staan, moest van de rechter bewijzen om welke redenen Sony de Other OS-functie niet had mogen verwijderen. Helaas bleef de groep in gebreke met bewijs of aanneembare theorieën waardoor de rechter heeft besloten dat Sony in zijn recht stond om de Other OS-functie te verwijderen. De rechter twijfelt wel aan de manier waarop dit gebeurd is en of het wel klantvriendelijk was maar volgens de wet mocht Sony deze stap maken.

"As a matter of providing customer satisfaction and building loyalty, it may have been questionable. As a legal matter, however, plaintiffs have failed to allege facts or to articulate a theory on which Sony may be held liable" aldus de Federale Rechter in Amerika.

Toch maar één schutter in Luik

Het bloedbad dat dinsdag in het stadshart van Luik is aangericht was het werk van één persoon. Dat heeft het crisiscentrum van het Belgische ministerie van binnenlandse zaken gezegd. Eerder werd gedacht dat er meerdere daders actief waren.

Bij de schietpartij in Luik, waarbij vuurwapens en granaten werden gebruikt, zijn vier doden gevallen, onder wie de dader, die mogelijk zelfmoord pleegde. Daarnaast raakten zeker 75 mensen gewond.

De dader, de 33-jarige Norodine Amrani, heeft volgens het Belgische openbaar ministerie een celstraf uitgezeten voor wapenbezit, drugs en seksueel misbruik. Openbaar aanklager Danielle Reynders zei dat Amrani dinsdag was opgeroepen voor verhoor door de politie. Waarover Amrani precies gehoord zou worden werd niet bekendgemaakt.

Amrani zou zijn huis hebben verlaten met een rugzak, handgranaten, een vuurwapen en een machinepistool. Hij liep in zijn eentje naar de Place Saint-Lambert waar hij vanaf een verhoging drie granaten naar een bushokje gooide. Vervolgens opende hij het vuur.

Mannen tegen vrouwen in Nationale IQ Test

De Nationale IQ Test draait volgend jaar om het verschil in intelligentie tussen mannen en vrouwen. De BNN-show wordt voor de eerste keer aan elkaar gepraat door een duo.

Presentatoren Patrick Lodiers en Sophie Hilbrand zoeken onder meer uit of mannen een beter ruimtelijk inzicht hebben en of vrouwen handiger zijn met taal. Welke bekende Nederlanders deelnemen aan de strijd, wordt binnenkort bekendgemaakt. De show wordt op 18 januari uitgezonden.

Gainsbourg nymfomaan in Von Trier-film

Lars von Trier heeft Charlotte Gainsbourg gevraagd voor zijn film The Nymphomaniac. De Frans-Engelse actrice werkte dit jaar al samen met de Deen in Melancholia en onderhandelt nu over de titelrol van zijn nieuwe film, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

In The Nymphomaniac wil Von Trier het erotische leven van een vrouw onder de loep nemen. De Deense regisseur heeft ook het scenario geschreven en brengt twee versies uit van zijn film, een voor het grote publiek en een harde versie.

De 40-jarige Gainsbourg werkte voor het eerst samen met Von Trier in de horrorfilm Antichrist uit 2009. Voor haar rol werd ze op Cannes geëerd als beste actrice. In de film over een stel dat rouwt om hun overleden zoontje zitten een aantal expliciete martelseksscènes.

Melancholia was de tweede samenwerking tussen Gainsbourg en het Deense enfant terrible, die dit jaar van het filmfestival van Cannes werd verwijderd na opmerkingen over Hitler. Het apocalyptische drama werd deze maand bekroond als beste film tijdens de European Film Awards in Berlijn.

De opnamen van The Nymphomaniac staan gepland voor komende zomer of herfst. Wanneer de film in de bioscopen gaat draaien, is nog onbekend.


Gainsbourg nymfomaan in Von Trier-film (Foto: Novum)

Opnames Paradise Lost uitgesteld

De opnames van de bijbelse spektakelfilm Paradise Lost zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld. Producent Legendary Pictures zag dat de makers het geplande budget van 120 miljoen dollar met tien tot vijftien procent zouden overschrijden. Besloten werd nog eens goed te bekijken waar bezuinigd kan worden, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Volgens ingewijden is het proces te vergelijken met wat onlangs bij de western The Lone Ranger gebeurde. Daar was Disney bang dat de productie zelfs de geplande 250 miljoen dollar zou passeren, waarna producent Jerry Bruckheimer en regisseur Gore Verbinski werden teruggefloten. Een paar ingewikkelde en dure scènes werden geschrapt en enkele acteurs, onder wie hoofdrolspeler Johnny Depp, besloten hun gage te verlagen. Zo kon het geplande budget worden beperkt tot 215 miljoen dollar, waarna de opnames werden hervat.

Paradise Lost is een verfilming van het gelijknamige boek van John Milton over de hemelse strijd tussen goed en kwaad. Grootste naam onder de acteurs is Bradley Cooper, die de hoofdrol van Lucifer speelt. De opnames zouden in januari in Australië van start gaan. Legendary hoopt nu de financiën voor het voorjaar rond te hebben, waarna gelijk met filmen kan worden gestart.


Opnames Paradise Lost uitgesteld (Foto: Novum)

Barry Atsma redde vrouw van verkrachter

Barry Atsma heeft acht jaar geleden een meisje gered van een verkrachting. "Mijn reactie was die vrouw helpen, want ik kon niet weglopen", zegt hij voor de camera van Novum Nieuws. "Achteraf dacht ik: ben ik nou dom of juist heldhaftig, want die man had een pistool."

De 38-jarige acteur kwam om half drie 's nachts in Utrecht uit de kroeg en zag hoe de dader op een parkeerterrein een vrouw aanrandde. "Die man stond al met zijn broek op zijn knieën, dat was echt verschrikkelijk om mee te maken." Atsma kwam meteen in actie. "Ik begon te schreeuwen en heb hem nog een soort van halve duw gegeven."

De verkrachter wist te ontsnappen. "Terwijl hij op zijn fietste sprong, heeft hij een pistool gepakt en toen ben ik nog achter hem aan gegaan." Atsma staakte de achtervolging toen de verkrachter hem begon te beschieten. "Toen ben ik terug naar die vrouw gereden, maar die wilde er niks van weten."

Atsma is later naar de politie gegaan, omdat de verkrachting plaatsvond toen de Utrechtse serieverkrachter weer actief was. "Ik vertelde dat ik een man had gezien met twee grote fietstassen, want ik kan me herinneren dat dat signalement rondging." De acteur vermoedt dat hij de serieverkrachter toen heeft tegengehouden. "Dat was wel een heftige ervaring."

De Nederlandse acteur speelt ook een heldhaftige hoofdrol in de thriller Taped. Daarin filmt hij met zijn vrouw gespeeld door Susan Visser per ongeluk een moord, waarna het stel op de vlucht slaat. Taped draait vanaf 23 februari in de bioscoop.

Richard Garriott wil vervolg Ultima Online

De Ultima-game waar bedenker Richard Garriott aan werkt, wordt mogelijk een vervolg op Ultima Online. De bekende spelontwikkelaar wil graag weer een grootschalig online spel maken en ziet een vervolg op de populaire game uit 1997, een van de eerste en langstlopende online rollenspellen ter wereld, als de ideale manier om dit te bereiken.

Garriott zou in vergevorderde gesprekken met uitgever Electronic Arts verkeren om zijn droom werkelijkheid te laten worden. Hij wil de grootschalige game graag volgend jaar uitbrengen, maar ziet een release in 2013 ook als optie.

De online game moet voor de pc en mobiele apparaten verschijnen. Mocht dit niet lukken, dan wil de spelontwikkelaar een Ultima-vervolg zonder internetmogelijkheden uitbrengen.

Ultima I: The First Age of Darkness werd uitgegeven in 1981. Sindsdien zijn er, naast Ultima Online, nog acht games in de serie uitgebracht.


Richard Garriott wil vervolg Ultima Online

Olifantsgras moet ganzenoverlast Schiphol stoppen

Het kabinet gaat bij Schiphol olifantsgras inzetten om ganzen af te schrikken. Het gras, dat zeven meter hoog kan worden, moet de overlast van de vogels terugdringen. De maatregel valt onder een reeks milieuafspraken die dinsdag zijn ondertekend door minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) en staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA).

Atsma zei vorige maand toestemming te gaan vragen aan Brussel voor het vergassen van ganzen die het vliegverkeer in gevaar brengen. Atsma reageerde daarmee op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid die stelde dat het ministerie snel maatregelen moet nemen om het risico op botsingen tussen vliegtuigen en vogels terug te dringen.

Door het planten van olifantsgras moeten de ganzen op een natuurlijke wijze worden verjaagd. Het gras kan bovendien als biobrandstof worden gebruikt.

Volgens een woordvoerder van Atsma is het plan om de ganzen te vergassen nog niet van de baan. "We werken aan een aanpak op meerdere sporen", zegt ze. "Er is nog altijd een toename van het aantal ganzen en als deze maatregelen niet helpen, moeten we toch overgaan op vergassen."

De milieuafspraken bevatten naast de maatregelen tegen de overlast van ganzen ook afspraken over tijdelijke natuur op braakliggende bouwterreinen en de duurzame inzet van biomassa.

Man. Utd-speler Fletcher last pauze in

Darren Fletcher last een pauze in zijn voetballoopbaan in. De 27-jarige middenvelder laat dat via zijn club Manchester United weten. Gezondheidsredenen liggen aan zijn beslissing ten grondslag. De Schotse international heeft last van colitis ulcerosa, een chronische darmontsteking. De laatste tijd zijn de symptomen ernstiger en op doktersadvies verkiest hij nu zijn gezondheid boven zijn loopbaan.

Fletcher speelt al zijn hele carrière voor Manchester United. In 2003 speelde hij zijn eerste wedstrijden in de hoofdmacht en de jaren daarna veroverde hij een basisplaats bij de Red Devils. Dit jaar kwam Fletcher door zijn gezondheidsproblemen slechts tot vijf optredens in de Premier League. Manchester United weet dat naar buiten toe aan een virusinfectie om Fletchers privacy te beschermen.

Oud-voetballer Padovano cel in voor drugshandel

Oud-Juventus-spits Michele Padovano is door de rechtbank in Turijn veroordeeld tot acht jaar en acht maanden cel voor drugshandel. Dat melden Italiaanse media. De 45-jarige Padovano speelde van 1995 tot 1997 voor Juventus. Met die club won hij in 1996 de Champions League door Ajax in de finale te kloppen na strafschoppen.

Padovano, die ook voor Napoli, Genoa Crystal Palace en Metz speelde, kwam er met de straf nog genadig van af. De openbaar aanklager had 24 jaar geëist, maar Padovano werd op drie van de negen aanklachten vrijgesproken. De oud-voetballer zelf noemt de beslissing 'overduidelijk onterecht'.

Schutter Almelo gebruikte dienstwapen

De agent in opleiding die vrijdagavond een 18-jarige vrouw doodschoot in een supermarkt in Almelo gebruikte daarbij zijn dienstwapen. De dader gebruikte het vuurwapen daarna om zelfmoord te plegen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo dinsdag bekendgemaakt na technisch onderzoek.

De 25-jarige dader schoot tijdens koopavond de caissière van de C1000 in winkelcentrum Schelfhorst dood. Nog diezelfde avond werd duidelijk dat de dader een agent in opleiding was bij het korps Amsterdam-Amstelland. Hij was de ex-vriend van het slachtoffer en beroofde zich na zijn daad van het leven in zijn woning. Daar zijn ook twee afscheidsbrieven gevonden.

Volgens het OM zijn er geen aanwijzingen dat iemand heeft geholpen bij de aanslag. Justitie gaat daarom uit van het scenario moord gevolgd door zelfdoding. De rijksrecherche en de regiopolitie werken momenteel aan een feitenonderzoek.

In Almelo wordt dinsdag een stille tocht gehouden voor het doodgeschoten kassameisje. De tocht begint om 18.00 uur bij het winkelcentrum. De stoet loopt vervolgens naar stadscafé Rembrandt in de binnenstad. Deelnemers wordt verzocht om een witte of roze roos mee te nemen.

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op een hoodie van Assassin's Creed te winnen! Het enige wat je moest doen om kans te maken was de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Hoe heet het eerste DLC-pack van Assassin's Creed: Revelations? Het antwoord is het Ancestors Character Pack.

De gelukkige die de hoodie in de brievenbus mag verwachten is Geneziz. Gefeliciteerd, de prijs wordt zo spoedig mogelijk opgestuurd! Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

 

[Upd] Doden en gewonden in Luik

In het centrum van Luik zou een man granaten naar een bushokje hebben gegooid. Ook zouden er schoten zijn gehoord. De brandweer bevestigt dat er een tiental mensen gewond is geraakt. Ook is zeker één persoon overleden.

De eerste berichten melden dat een man van een jaar of veertig een viertal granaten naar een bushokje op de Place Saint-Lambert heeft gegooid. Daarna zou hij zichzelf van het leven hebben beroofd. Diverse media melden dat de aanslag verband zou houden met een ontsnappingspoging uit het paleis van justitie.

In de stad is inmiddels het medisch rampenplan afgekondigd.

Update 13.40 uur:
Volgens de Gazet van Antwerpen is er paniek uitgebroken in het centrum van Luik. Op de Place Saint-Lambert was ten tijde van de aanslag een kerstmarkt aan de gang. Winkels in de directe omgeving van het plein, voor het paleis van justitie, zijn gesloten.

Verschillende media melden een tweede dode. Ook zou de dader niet alleen hebben gehandeld. De politie houdt een klopjacht.

Update 14.36 uur:
Officiële bronnen melden dat er twee doden zijn en 25 gewonden. Een van de gewonden is een 2-jarig meisje dat in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. Onder de doden is een van de daders, twee anderen zijn, na een korte achtervolging, vooralsnog aan de politie ontsnapt. Vanuit Maastricht zijn enkele ambulances richting Luik vertrokken om assistentie te verlenen en het Acamdemisch Ziekenhuis in Maastricht is in paraatheid gebracht.

Inmiddels zijn ook de eerste beelden uit Luik binnengekomen.

Update 15.15 uur:
De VRT meldt dat het incident rond 12.30 uur plaatsvond. De politie patrouilleert door de straten van Luik. Omstanders wordt aangeraden om binnen te blijven of beschutting te zoeken. Meldingen over mogelijke schoten elders in de stad worden ontkend.

Op het plein zou ook een verdacht pakket aangetroffen zijn, Dit wordt onderzocht. De politie meldt dat de situatie onder controle is, aldus de Vlaamse krant De Morgen. Er zijn inmiddels 47 gewonden bevestigd, zeven van hen zijn er ernstig aan toe. Enkele media melden 64 gewonden, dit getal is echter nog niet bevestigd.

Het tweede dodelijke slachtoffer is in het ziekenhuis bezweken. Het zou om een jongen van 16 jaar gaan, die aan zijn verwondingen is bezweken.

Het GSM-verkeer in de stad verloopt moeizaam. Volgens providers is het aantal oproepen ruim drie keer zo groot als normaal.

Update 15.40 uur:
Volgens Franstalige bronnen is de overleden dader geen onbekende van de politie. Het zou gaan om de 29-jarige Nordine Amrani. Hij is tot 58 maanden cel veroordeeld geweest. De man zou zich schuldig gemaakt hebben aan de handel in cannabis en wapens.

Media melden inmiddels een derde dode. Dit is echter nog niet bevestigd. De burgemeester van Luik heeft volgens dagblad De Morgen bevestigd dat de aanslag verband houdt met een ontsnapping uit het paleis van justitie.

Update 16.33 uur:
De Morgen meldt dat er inmiddels een vierde dode te betreuren is. Er zouden 75 gewonden zijn. In het 'Hôpital de la Citadelle' zijn 28 slachtoffers opgenomen. Vijf patiënten worden geopereerd en liggen op de afdeling intensieve zorgen, melden Franstalige bronnen. De meerderheid van de slachtoffers zouden jongeren tussen 17 en 20 jaar zijn. Ook in Maastricht zijn vijf gewonden opgenomen.

Update 17.17 uur:
Op een persconferentie heeft de procureur een verklaring gegeven. De vier doden waaronder de dader zelf werden bevestigd. Twee van de doden zijn tieners van 15 en 17 jaar. Het vierde slachtoffer is een 75-jarige vrouw. De dader, Amrani, was geen onbekende van de politie. Hij droeg vanmiddag een revolver en verschillende granaten. Na de aanslag heeft hij mogelijk zelfmoord gepleegd. De politie heeft de plaats van de ramp nog niet vrijgegeven. Er moet nog gecontroleerd worden of hij nog explosieven op zich droeg.

Update 17.32 uur:
De 33-jarige dader Nordine Amrani handelde waarschijnlijk uit wraak tegen het gerecht. Vandaag moest hij zich melden voor een hoorzitting.

Zie ook ons forum voor enkele foto's en video's.

Fumito Ueda definitief weg bij Sony.

Na een reeks van geruchten en ontkenningen hebben zowel Sony Entertainment als Fumito Ueda bevestigd dat Ueda niet meer werkzaam is bij Sony. Gamasutra zegt een bevestiging te hebben ontvangen van Sony.

Ueda was sinds 1997 in dienst bij Sony, waar hij de spellen Shadow of the Colossus en Ico voor creëerde. Bij Ico was hij zelfs de hoofdontwikkelaar van het team.

Fumito Ueda blijft zijn huidige werkzaamheden als creatief leider voor The Last Guardian uitvoeren, maar dan als freelancer. Wat hij gaat doen als het spel afgemaakt is blijft nog onbekend.

De la Rosa: "HRT is geen stap terug"

Pedro de la Rosa beleefde deze week zijn eerste werkdag voor het HRT F1 Team. De Spanjaard ruilde een testzitje bij het Formule 1-team McLaren in voor een racestoel bij de kleine Spaanse renstal en hoopt dat team in de toekomst vooruit te helpen.

"Dit is helemaal geen stap terug. Het is een Spaans project en dat zegt eigenlijk alles, wat mij betreft. We gaan hier geen gebakken lucht verkopen, het is een Spaans Formule 1-team. We staan momenteel onderaan, maar er is een plan voor de komende twee jaar waarin we progressie moeten boeken," zei de 40-jarige De la Rosa tegen COPE.

"Het is een enorme uitdaging en ik had bij McLaren kunnen blijven, maar ik wilde veel liever hier aan de slag. Het is veel zwaarder, maar ook veel interessanter. Het is David versus Goliath, maar het maakt ook wel trots als je tegen grotere teams moet knokken. Teams met een groter budget en een historie van meer dan vijftig jaar. Daarom beginnen we vanaf nul. We beginnen met nederigheid, we weten waar we staan en we hebben ambitie. We zijn hier niet om als veldvulling te dienen."

Stevie Wonder en Mariah Carey geëerd

Stevie Wonder en Mariah Carey worden geëerd op de BET Honors 2012. Tijdens de ceremonie, die begin volgend jaar plaatsvindt, worden prijzen uitgedeeld aan personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Afro-Amerikaanse cultuur.

De zanger en zangeres ontvangen respectievelijk de Musical Arts Award en Entertainer Award. Andere sterren die in het zonnetje worden gezet zijn regisseur Spike Lee, die de Media Award krijgt, en schrijfster Maya Angelou, die de Literary Arts Award ontvangt.

De BET Honors worden jaarlijks uitgereikt en zijn in het leven geroepen door de Amerikaanse televisiezender Black Entertainment Television. De prijzen worden uitgereikt op 14 januari in de Amerikaanse stad Washington.

Dieven slaan slag bij veilinghuis Deventer

Bij een inbraak in veilinghuis De Atlas in Deventer is dinsdagochtend voor een groot bedrag aan goud en zilver gestolen. Het alarmsysteem ging af, maar de daders waren bij aankomst van de politie al gevlucht. Het is nog onbekend wat de exacte waarde is van de gestolen spullen, meldt de eigenaar van het veilinghuis.

De dieven sloegen rond 03.00 uur hun slag bij het veilinghuis aan de Mr. H.F. Boerlaan en namen zeventig voorwerpen mee. De spullen lagen in glazen vitrines in het midden van de hal. De daders zijn op de bewakingsbeelden door het donker van de nacht slecht te zien.

De veiling was deze week van start gegaan. De eigenaar vermoedt dat de daders tijdens de kijkdagen vorige week hebben gezien welke goederen in het veilinghuis aanwezig waren.

De veilig van de ruim vijfhonderd andere voorwerpen gaat gewoon door. De politie is een onderzoek gestart.

Zeven gewonden bij brand in Amsterdam

Bij een brand in een woning in Amsterdam-West zijn dinsdagmiddag zeven mensen gewond geraakt. De zeven hadden rook ingeademd en zijn ter controle naar een ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer.

Het vuur brak omstreeks 13.00 uur uit op de eerste verdieping van de woning aan de Robert Fruinlaan. Vanwege het vuur werden uit voorzorg zeven omliggende woningen ontruimd, maar de brandweer wist te voorkomen dat de vlammen oversloegen.

De bewoners van de zeven ontruimde woningen kunnen voorlopig niet terug naar huis. Voor hen wordt opvang geregeld. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Trailer: Madagascar 3

Na twee films en een spinoff-serie op televisie is de Madagascar-franchise nog niet uitgemolken. De dieren gaan in het derde deel naar Europa en komen daar in de nodige problemen.

Alex de Leeuw, Marty de Zebra, Gloria het Nijlpaard en Melman de Giraffe proberen nog steeds hun weg terug te vinden naar New York. Natuurlijk zijn Koning Julien, Maurice en de Pinguïns ook weer van de partij in dit doldwaze avontuur. De groep ontdekt de perfecte manier om onopgemerkt door Europa te reizen: samen met een circus dat ze helemaal omtoveren in Madagascar stijl.

Madagascar 3: Europe's Most Wanted draait, in 3D en naast een Nederlandse versie, vanaf 18 juli in de bioscoop.

Ook Genoa wil Chivu inlijven

Cristian Chivu liet onlangs weten dat een vertrek bij Internazionale, waar zijn contract komende zomer afloopt, tot de opties behoort. Vele clubs lieten vervolgens hun interesse tonen in de linkspoot.

Ook Genoa, net als Inter uitkomend in de Serie A, heeft laten weten de komst van de 31-jarige Roemeen wel te zien zitten. De Italiaanse ploeg kan in ieder geval rekenen op fikse concurrentie.

Ajax zou Chivu willen terughalen naar Amsterdam als mogelijke vervanger voor Jan Vertonghen. Daarnaast zouden ook Manchester City en Real Madrid interesse hebben in de 75-voudig Roemeens international. Verder zouden Napoli, Tottenham Hotspur, Valencia en Paris Saint-Germain gecharmeerd zijn van Chivu.

Darksiders 2 tegelijk met Wii U in de winkel

De actiegame Darksiders 2 ligt tegelijkertijd in de winkel met de Wii U. Dat heeft uitgever THQ bekendgemaakt. De actiegame, waarvan de trailer tijdens de VGA's werd getoond, verschijnt in de zomer voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Nintendo maakte in oktober bekend dat het de Wii U tijdens de E3-beurs, die in juni gehouden wordt, in definitieve vorm getoond. Nintendo heeft nog altijd geen duidelijkheid gegeven over de periode waarin het Wii U op de markt wil brengen.

De Wii U is de opvolger van de Nintendo Wii. Bestaande spellen en de Wii Motion Plus-afstandsbediening werken ook met de nieuwe spelcomputer. De Wii U onderscheidt zich met mooiere beelden, meer rekenkracht en een extra aanraakschermcontroller. Nintendo heeft nog niet bekendgemaakt hoeveel de spelcomputer moet kosten.


Darksiders 2 tegelijk met Wii U in de winkel (Foto: Novum)

Molinaro: "Robben speelt erg veel theater"

Arjen Robben is na zondag niet geliefd bij VfB Stuttgart. Volgens Die Schwaben smeerde de Nederlander Cristian Molinaro een rode kaart aan.

De verdediger van Stuttgart kreeg na een half uur zijn tweede gele kaart. Beide overtredingen beging de Italiaan op Robben, die volgens Molinaro theatraal naar de grond ging. "Robben is een acteur die veel theater speelt", zei hij tegen Bild. Teamgenoot Martin Harnik is het met hem eens.

"Robben is iemand die makkelijk naar de grond gaat. Hij valt al vaak voordat er ook maar enige sprake van contact is geweest", aldus Harnik. De discussie over de rode kaart werd ook op 'hoger niveau' gevoerd. Directeur Christian Nerlinger van Bayern München nam het op voor Robben.

"Arjen is duidelijk geen acteur en hij provoceert ook niet. De overtredingen waren volgens mij duidelijk. Degene die anders zeggen moeten hun tekortkomingen niet op een ander afschuiven", aldus Nerlinger. Robben speelde voor het eerst sinds augustus bijna negentig minuten mee.

Turnster Van Gerner niet naar testevent OKT

Celine van Gerner zal niet meedoen aan het testevent voor het olympisch kwalificatietoernooi, dat in januari wordt gehouden in Londen. De turnster werd vorige maand geopereerd aan een gebroken voetwortelbeentje.

De gymnastiekbond KNGU meldde verder dat ook Tess Moonen en Melissa Scherpenisse niet fit genoeg zijn om mee te doen aan het testevent, waar plaatsen zijn te verdienen voor de selectie die naar het olympisch kwalificatietoernooi gaat.

Tijdens dit toernooi kunnen de Nederlandse turnsters zich als team kwalificeren voor de Spelen. Daarvoor zullen ze wel bij de beste vier van acht landen moeten eindigen.

Tekenend vechten in Sumioni-trailer

Acquire heeft een trailer uitgebracht voor het spel Sumioni. Hierin is het eerste level te zien van de PlayStation Vita-titel waarin je al tekenend op het touchscreen tegenstanders moet verslaan. ook is te zien hoe je een gigantische vogel op kunt roepen om je te helpen een pagode neer te halen.

Sumioni komt op 9 februari 2012 in Japan uit op PlayStation Vita. Het is nog niet bekend of en wanneer het spel in Europa en Amerika uitkomt.

Ontdekking Higgs-deeltje stap dichterbij

De ontdekking van het Higgs-deeltje is een stapje dichterbij. Dat hebben twee teams van onderzoekers, die beide onafhankelijk van elkaar een zoektocht naar het Higgs-boson hadden ingesteld, dinsdag gezegd.

Volgens beide onderzoeksteams kan het Higgs-boson, een vooralsnog theoretisch elementair deeltje dat alle andere deeltjes massa zou geven, worden gevonden in de 'lagere regionen van de massa' van de enorme deeltjesversneller van het Europese onderzoeksinstituut CERN, waarmee de zoektocht wordt uitgevoerd.

Wetenschappers hopen dat het Higgs-boson, als het bestaat, kan helpen bij het verklaren van diverse mysteries over het universum. De Britse natuurkundige Peter Higgs voorspelde het bestaan van het boson meer dan veertig jaar geleden als verklaring waarom atomen, en al het andere in het universum, massa hebben.


Ontdekking Higgs-deeltje stap dichterbij (Foto: Novum)

Nederland mag geld inhouden op AOW

Nederland mag een bijdrage inhouden op het pensioen van Nederlandse gepensioneerden die in het buitenland wonen. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep dinsdag bepaald. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Het gaat om gepensioneerden die in een ander EU-land wonen. Zij hebben in dat land recht op zorg, maar Nederland moet volgens Europese regels voor die zorg betalen. Volgens de Raad van Beroep mag de staat daarom geld inhouden op de AOW van de bewuste pensionado's.

De gepensioneerden waren naar de rechter gestapt omdat zij van mening zijn dat de bijdrage in strijd is met de Europese regelgeving. Het Hof van Justitie van de Europese Unie gaf hen in oktober al ongelijk.

Zwangere vrouw Rob de Nijs geeft niet om kritiek

De echtgenote van Rob de Nijs ligt niet wakker van alle kritiek die ze door haar zwangerschap over zich heen kreeg. "Eerlijk gezegd interesseert het me geen reet", vertelt de 42-jarige Henriëtte aan Grazia. Eind september maakte De Nijs bekend dat hij op zijn 69e nog een keer vader wordt.

"Ik heb het naast me neergelegd dat mensen het belachelijk vinden", vertelt Henriëtte, die half maart moet bevallen. "Mensen uit onze omgeving kennen ons en staan achter ons. Daar gaat het om, niet wat een of andere anonieme schrijver op een site neerkalkt."

Henriëtte is zich wel bewust van de gevolgen van haar zwangerschap. "Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat een groot deel van de zorg op mijn schouders terecht zal komen. Aan de andere kant is Rob straks met pensioen en zal hij veel tijd hebben voor ons kindje."

Ook realiseert de 42-jarige zich dat haar echtgenoot mogelijk niet lang kan genieten van hun eerste spruit. "Ik weet dat de kans groot is dat ik alleen met het kindje zal overblijven, maar wie weet alles wel van tevoren? En egoïstisch, tjsa, is een kind krijgen sowieso geen egoïstische daad?"

FOK!filmtip van de dag: Heavenly Creatures

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Heavenly Creatures.

Heavenly_Creatures

Heavenly Creatures is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van Juliet Hulme en Pauline Parker. Het verhaal speelt zich af in Christchurch, Nieuw Zeeland in 1954. Hulme en Parker zijn hartsvriendinnen maar hun ouders zijn daar niet zo blij mee. Als dezen vervolgens besluiten uit de meisjes van elkaar te scheiden heeft dit dramatische gevolgen.

Heavenly Creatures van Peter Jackson was de debuurfilm van zowel Kate Winslet en Melanie Lynskey. Het was eveneens de eerste serieuze rolprent van Jackson die tot op dat moment alleen cultklassiekers had gemaakt, als Bad Taste, Meet The Feebles en Braindead. Het valt te hopen dat we de ongecensureerde versie te zien krijgen.

Heavenly Creatures is te zien om 00:40 uur op BBC1.


De trailer voor Heavenly Creatures.

Rotterdam wil geen snelheidsverhoging op A13

De gemeente Rotterdam wil niet dat de snelheid op de A13 bij Overschie wordt verhoogd van 80 naar 100 kilometer per uur. De maatregel zal de luchtkwaliteit op het traject verslechteren, schrijft wethouder van verkeer Jeannette Baljeu (VVD) in een brief aan minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD).

De snelheid op het traject is in 2002 juist verlaagd naar 80 kilometer per uur omdat dit de luchtkwaliteit en daarmee de gezondheid van omwonenden ten goede kwam. Als de snelheid nu weer wordt verhoogd, is dit slecht voor de gezondheid van omwonenden.

Baljeu schrijft ook dat ze verbaasd is dat ze het besluit via de media moest vernemen. De gemeente wil dat de bewindsvrouw afziet van de snelheidsverhoging bij Overschie.

Op de vlakbij gelegen A20 wil de minister de 80 kilometerzone vooralsnog niet afschaffen. Schultz wacht de resultaten af van een experiment op die weg.


Rotterdam wil geen snelheidsverhoging op A13 (Foto: Novum)

Dieven veroorzaakten gasexplosie Odijk

De politie denkt dat dieven verantwoordelijk zijn voor een gasexplosie maandagavond in een nieuwbouwwoning in Odijk. Een slecht verwijderde hoogrendementsketel heeft waarschijnlijk een gaslek veroorzaakt, zegt een politiewoordvoerder dinsdag. De woning was onbewoond. Er vielen geen gewonden.

Dieven hebben afgelopen maanden verschillende ketels aan de Reigerwaard in de Utrechtse plaats gestolen. Het is nog niet duidelijk wanneer de hr-ketel in de betreffende woning is gestolen. Bij de ontploffing sneuvelden ruiten en werden de gevels van de woning geheel weggeslagen. Ook een naastgelegen schuur raakte beschadigd.

De toekomstige bewoner zou deze week de nieuwbouwwoning betrekken, maar dit gaat voorlopig niet door. Hoelang de herstelwerkzaamheden gaan duren is nog niet duidelijk.

Schultz pakt 'klonen' van auto's aan

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) neemt een aantal maatregelen om het zogeheten klonen van auto's aan te pakken. Dat zei de bewindsvrouw dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje. Schultz was ontboden door PVV'er Jhim van Bemmel. Hij eiste opheldering van de minister over de berichten dat het klonen van auto's een grote vlucht heeft genomen.

Bij het klonen krijgen gestolen auto's de identiteit van reeds bestaande personenauto's, met alle gevolgen van dien. Eigenaren die te goeder trouw rondrijden in hun eigen auto worden opeens opgezadeld met allerlei bonnen van overtredingen die met de gekloonde auto zijn gemaakt.

Schultz sprak van een 'ernstig probleem'. Ze treft een aantal maatregelen om hier een eind aan te maken. Zo komt er een code op het overschrijvingsbewijs als extra controle. Ook meldde ze in oktober al dat het kentekenbewijs wordt uitgerust met een chip om de veiligheid te vergroten.

Maar consumenten moeten ook goed opletten, beklemtoonde de bewindsvrouw. "Er ligt ook een verantwoordelijkheid van een koper om niet van een dubieus persoon op een parkeerplaats een auto aan te schaffen".

Metal Gear Rising krijgt verlengde trailer

Konami heeft een licht verlengde trailer uitgebracht voor Metal Gear Rising: Revengeance ten opzichte van de versie die tijdens de VGA's is getoond. De specifieke verlenging is het stukje nadat Raiden Metal Gear Ray verslaat, waarin hij een kartonnen doos doorsnijdt en een stukje in de credits.

Metal Gear Rising: Revengeance komt in 2012 uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Blind: "Bod Valencia weinig respectvol"

Volgens interim-directeur Danny Blind is een transfer van Gregory van der Wiel naar Valencia voorlopig ver weg. De Spaanse club heeft zich officieel gemeld bij Ajax voor de rechtsback, maar het verschil tussen vraag en aanbod is op dit moment nog veel te groot.

"Het bod dat zij hebben gedaan was voor ons te laag en we vinden het ook weinig respectvol voor Gregory. Zeker gezien zijn staat van dienst en de enorme potentie die hij heeft", is Blind duidelijk over het bod van de Spaanse ploeg. Blind is van mening dat Van der Wiel veel meer moet opbrengen. "Ondank zijn 23 jaar is hij toch al sinds het seizoen dat Marco van Basten trainer was basisspeler van Ajax. Daarnaast is hij al jaren een vaste waarde bij Oranje, waarmee hij in de zomer van 2010 de WK-finale speelde."

Van der Wiel zal volgens Blind niet eerder dan komende zomer vertrekken uit Amsterdam. Een tussentijdse transfer in de winter is geen optie. "In het geval van Gregory is duidelijk dat we hem in elk geval niet in de winterstop willen laten gaan. Frank heeft hem afgelopen zondag niet voor niks met een gebroken hand laten spelen. Gregory is heel belangrijk voor deze ploeg. En als Valencia of een andere club hem in de zomer wil vastleggen, dan staat er natuurlijk een prijs tegenover."

Het liefst houdt Blind de rechtsback nog jaren in de ArenA. "Het liefst beleven wij nog langer plezier aan hem, zoals met elke speler uit de eigen opleiding die het goed doet bij het eerste elftal. Maar als een club waar hij graag naartoe wil betaalt wat wij voor hem willen hebben, dan leert de praktijk dat een speler dan vertrekt. Ik kan op dit moment niet zeggen of dat met Gregory gaat gebeuren. We hopen van niet."

Batman: Arkham World tijdens VGA's was een grap

De vermelding van Batman: Arkham World tijdens de afgelopen VGA's was een grap. Dat heeft uitgever Warner gezegd tegen VG247. Tijdens de ontvangst van de Character of the Year Award hield de Joker een script vast waarop Batman: Arkham World stond en een Rocksteady-logo op de achterkant.

De teaser werd al snel voor waarheid aangenomen omdat Warner Bros. Batman: Arkham City tijdens de VGA's van 2009 heeft aangekondigd. Achteraf bleek het dus een uitgebreide grap van de uitgever.

Batman: Arkham City won op de VGA's vier prijzen, Character of the Year, Best Action Adventure Game, Best Xbox 360-game en Best Adapted Video Game.

Letters Rotterdam Centraal verdwenen

ProRail is zes letters kwijt die vroeger op het dak van station Rotterdam Centraal de woorden 'Centraal Station' vormden. Vanwege de verbouwing waren de letters tijdelijk opgeslagen in een loods in Schiedam.

De letters zijn ruim een meter hoog en moeten terugkeren op de nieuwe stationshal. De zes letters zijn verdwenen in juni. ProRail deed daarop aangifte, maar politieonderzoek heeft niets opgeleverd. Of de letters zijn gestolen of dat er iets anders is gebeurd, is nog altijd onduidelijk, zegt een woordvoerder van ProRail.

Het stadsbestuur van Rotterdam schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat er replica's van de letters worden gemaakt. Het college acht de kans klein dat de letters worden gevonden.

De letters zijn ontworpen door de architect Sybold van Ravesteyn. De politie onderzoekt de zaak nog.

Advocaten Ajax en commissarissen nemen tijd

De nv Ajax en vier commissarissen Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer beslissen dinsdag nog niet of ze in beroep gaan tegen de schorsing van de voorgenomen benoeming van de directeuren Louis van Gaal en Martin Sturkenboom bij de Amsterdamse club.

De advocaten van Ajax en de commissarissen willen het vonnis van de rechter in Haarlem eerst nauwkeurig bestuderen voordat ze een besluit nemen. Peter Wakkie, de advocaat van het viertal, liet maandag doorschemeren dat hij vindt dat zijn cliënten in beroep moeten gaan.

'President Pakistan getroffen door miniberoerte'

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari is getroffen door een miniberoerte. Dat heeft een naaste medewerker van de president dinsdag gezegd.

Volgens de medewerker, die anoniem wilde blijven, hebben twee artsen van Zardari de diagnose gesteld. Zardari, die vorige week naar Dubai afreisde, is daar in het ziekenhuis opgenomen. De president zal nog twee weken in het ziekenhuis moeten blijven, aldus de medewerker.

Een miniberoerte, ook wel bekend als TIA (Transient Ischaemic Attack), komt voor als de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen tijdelijk wordt onderbroken. De symptomen lijken op die van een beroerte, maar houden minder lang aan.


'President Pakistan getroffen door miniberoerte' (Foto: Novum)

Eerste foto's rellende supporters Utrecht getoond

De politie laat dinsdagavond voor het eerst foto's zien van rellende supporters na het eredivisieduel tussen FC Utrecht en FC Twente vorige week. In het televisieprogramma Opsporing Verzocht worden de gezichten van vijf relschoppers getoond, meldt de politie.

De foto's, die afkomstig zijn uit beeldmateriaal, zijn dinsdagavond ook te zien bij RTV Utrecht en op de website van de politie. Tot nu toe zijn twaalf relschoppers aangehouden.

Na de wedstrijd tegen Twente braken rellen uit. De thuissupporters keerden zich tegen de politie waarna agenten zich genoodzaakt zagen waarschuwingsschoten te lossen om de onruststokers op afstand te houden. De gemoederen waren al tijdens het duel hoog opgelopen toen Twente-supporters vuurwerk naar het Utrecht-vak gooiden.

De aanklager betaald voetbal van de KNVB is dinsdag een vooronderzoek gestart naar de gebeurtenissen tijdens het duel, dat een kwartier na rust werd stilgelegd vanwege ongeregeldheden in het stadion. Na een korte onderbreking werd de wedstrijd weer hervat. Twente won het duel met 6-2.

Bosnische middenvelder op proef bij De Graafschap

De Graafschap krijgt vanaf vandaag Edis Colic op proef. Colic is een 23-jarige middenvelder met een Bosnische en Zwitserse nationaliteit.

Colic speelde voor het laatst in Zwitserland voor FC Nathers. Voor deze ploeg speelde hij vijftien duels, waarin hij driemaal wist te scoren. Daarvoor kwam de tweebenige speler uit voor FC Thun. Colic zal een aantal dagen bij de Doetinchemse ploeg meetrainen. Daarna zal de technische staf van de Eredivisionist bekijken of de Bosniër in aanmerking komt voor een contract.

Cavendish: "Wielrennen nog altijd slecht imago"

Mark Cavendish baalt er nog steeds van dat het wielrennen nog altijd over een slecht imago beschikt. De sport wordt nog altijd veelvuldig in verband gebracht met dopinggebruik, terwijl het aantal positieve gevallen de laatste tijd enorm zijn gedaald.

Cavendish kan zich daarom ook flink druk maken over mensen die iets anders beweren. "In de afgelopen drie jaar ben ik zestig keer per jaar getest op doping. Ik was de meest geteste atleet ter wereld in 2008 en 2009. En dat komt door wat mensen in het verleden hebben gedaan. Dat wil het fietsen niet nog eens meemaken. Mensen zeggen 'kijk, weer iemand betrapt', maar dat komt omdat men ook probeert om ze te pakken", aldus de sprinter tegen Sky Sports.

De wereldkampioen vervolgt: "Als iemand betrapt wordt, is het imago van de sport niet belangrijk, alleen het schoner maken telt. En dus wordt van deze mensen een voorbeeld gemaakt Het is zo'n zware sport. Het is frustrerend, want we werken keihard. Ik fiets 50.000 kilometer per jaar en meer dan de helft is trainen. Als ik er zo veel werk in steek en iemand zegt 'wielrennen staat bol van de doping', dan word ik woedend."

De Jager: Geen taboes meer

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) noemt extra maatregelen onontkoombaar. Hij zegt dat in reactie op dinsdag gepresenteerde ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Volgens De Jager is het niet meer de vraag of het kabinet extra moet ingrijpen, maar in welke mate.

"De cijfers zien er absoluut niet goed uit", zei De Jager. Volgens hem zijn er geen taboes over op welke onderwerpen het kabinet gaat ingrijpen. Mogelijk gaat de hypotheekrenteaftrek op de schop, al voelt gedoogpartner PVV daar niets voor, zo liet partijleider Geert Wilders dinsdag nogmaals weten. "Het worden geen gemakkelijke gesprekken", voorziet ook De Jager.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) waarschuwde dinsdag dat 2012 economisch gezien een zwaar jaar wordt. "We zullen allemaal iets van de verslechterende economie gaan merken", zei hij.

Uit de decemberraming van het CPB blijkt dat Nederland in een recessie verkeert. De economie krimpt volgend jaar met een half procent en de werkloosheid loopt op tot 475 duizend mensen. Eerder werd nog uitgegaan van een groei van een procent.

In februari, als het CPB de vooruitzichten voor 2013 publiceert, wordt meer duidelijk over eventuele extra bezuinigingen. Binnen de coalitie zou al rekening worden gehouden met extra bezuinigingen tussen de vijf en tien miljard euro.


De Jager: Geen taboes meer (Foto: Novum)

PSV neemt donderdag afscheid van Koevermans

PSV neemt voor het Europa League-duel met Rapid Boekarest afscheid van spits Danny Koevermans, die naar Canada vertrok. De Spits maakte afgelopen zomer de overstap van PSV naar Toronto FC, dat wordt getraind door ex-international Aron Winter.

De 33-jarige Schiedammer stond vier seizoenen onder contract in Eindhoven, maar kwam niet meer voor in de plannen van oefenmeester Fred Rutten van PSV. De viervoudig-international besloot daarom zijn loopbaan te vervolgen in de Major League Soccer, waar hij van grote waarde is gebleken voor Toronto. Koevermans scoorde in tien wedstrijden al acht keer. De Koef is daarmee clubtopscorer van de Canadezen, waar ook Javier Martina en Nick Soolsma spelen.

Koevermans keert donderdag voor even terug in Nederland. De spits wordt dan uitgezwaaid in het Philips Stadion, waar zijn voormalig werkgever het in de Europa League opneemt tegen Rapid Boekarest. PSV is al zeker van overwintering terwijl de Roemeneense club al uitgeschakeld is.

Geen celstraf voor Utrecht-aanvaller Gerndt

Alexander Gerndt hoeft niet de cel in. De aanvaller van FC Utrecht werd door de Zweedse rechtbank schuldig bevonden op twee van de vier aanklachten van mishandeling van zijn ex-vrouw, moeder van zijn twee kinderen.

Wel kreeg Gerndt een geldboete van 8800 euro en daarnaast een voorwaardelijke celstraf mocht hij in herhaling vallen. De uitspraak is een meevaller voor de Zweed, die in eigen land voor drie maanden achter slot en grendel kon verdwijnen.

Hij werd onder andere schuldig bevonden aan het met de handen dichtknijpen van de keel van zijn vrouw.

Gewonden tankstation hebben hevige brandwonden

Twee mannen die maandagmiddag gewond zijn geraakt bij de brand bij een tankstation langs A12 in Bunnik hebben ernstige brandwonden opgelopen. Zij zijn naar een brandwondencentrum gebracht, zegt een politiewoordvoerder. Het gaat om een 18-jarige man uit Scherpenzeel en een 43-jarige man uit Almere. Daarnaast ligt een 22-jarige man uit Barneveld nog in het ziekenhuis.

De 43-jarige man kwam volgens ooggetuigen rond 17.25 uur met hoge snelheid richting het tankstation aangereden. Hij botste tegen twee auto's. Een gaspomp werd omver gereden, hierdoor ontstond een grote vuurbal en de drie auto's vlogen in brand. Doordat tankafsluiters direct in werking gingen, was er geen ontploffingsgevaar.

Iran geeft Amerikaanse drone niet terug

De Iraanse autoriteiten hebben het Amerikaanse verzoek om een spionagevliegtuig terug te geven naast zich neergelegd. Dat heeft het Iraanse persbureau Mehr dinsdag gemeld.

De Iraanse minister van defensie Ahmad Vahidi zei dat de Verenigde Staten hun excuses moeten aanbieden voor het schenden van het Iraanse luchtruim, aldus Mehr.

De Amerikaanse president Barack Obama zei maandag Iran officieel te hebben verzocht het geheime, onbemande vliegtuig terug te geven.


Iran geeft Amerikaanse drone niet terug (Foto: Novum)

Vernield hunebed met pennen en lijm geheeld

De deksteen van het hunebed bij Emmen dat in juli werd vernield is succesvol gerepareerd. De tien ton wegende deksteen is met pennen en lijm in elkaar gezet en is dinsdag weer zorgvuldig teruggelegd op de plek waar hij hoort, zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

De beschadiging aan het eeuwenoude monument in bosgebied de Emmerdennen ontstond doordat vandalen een vuurtje hadden gestookt. De deksteen van ongeveer vier bij drie meter knapte, vermoedelijk door de hitte van het vuur. Hierna stortte het prehistorische graf in elkaar.

De reparatie van de deksteen heeft ongeveer twintigduizend euro gekost. Staatbosbeheer wilde de deksteen eigenlijk begin september al terugplaatsen. Dit is niet gelukt omdat de reparatie veel tijd heeft gekost.

De vandalen die de vernieling op hun geweten hebben, zijn tot nog toe niet gevonden.

Lokhoff ziet VVV-Venlo wel zitten

In tegenstelling tot Sef Vergoossen, Robert Maaskant en Adrie Koster ziet Ton Lokhoff het wel zitten om als trainer aan de slag te gaan bij VVV-Venlo. Volgens Voetbal International staat hij open voor een avontuur bij de Limburgse ploeg.

De afgelopen jaren was de 51-jarige Lokhoff assistent van Huub Stevens bij Red Bull Salzburg. Stevens vertrok naar Schalke 04 en sindsdien ziet Lokhoff zonder club. "En dan gaat het wel weer kriebelen. Ik houd me wel op de hoogte van het voetbal, onder meer door analyses bij Eredivisie Live. Maar het lijkt me lekker weer met een groep op het veld te staan."

De voormalig trainer van NAC Breda en Excelsior ziet een baan bij VVV-Venlo wel zitten: "VVV Venlo is een mooie club met potentie. Er zit meer in de selectie dan de stand op de ranglijst doet vermoeden. Afgelopen weekend kon je tegen Roda JC (2-0 winst, red) zien wat VVV in zich heeft. Het lijkt me mooi om bij de club aan de slag te gaan."

Bulykin: "Ik wil na winterstop doorbreken"

Dmitry Bulykin heeft ondanks zijn reserverol bij Ajax geen spijt van zijn transfer. De Rus vindt dat hij het naar behoren doet in Amsterdam.

"Ik zit veel op de bank bij Ajax, maar toen ik in de basis stond raakte ik geblesseerd. Ik ben nu weer volledig hersteld", zei Bulykin tegen La Dernière Heure. "Ik wil na de winterstop definitief doorbreken." De Russische spits keerde tegen Real Madrid terug van een enkelblessure.

Bulykin vindt dat hij van waarde is geweest voor Ajax ondanks zijn bijrol. "Ik heb drie doelpunten gemaakt en voor het aantal minuten dat ik heb gespeeld is dat niet slecht", aldus de aanvaller, die nog steeds achter zijn keuze staat om Anderlecht te verlaten voor een overstap naar Amsterdam.

"Ik mis sommige spelers van Anderlecht, maar ik heb geen spijt van mijn transfer", zei Bulykin, die vanwege zijn goede prestaties bij ADO Den Haag een prijs ontving. De spits werd verkozen tot Beste Russische speler in het buitenland. "Dat heeft me verrast en het doet me plezier. Ik ben toch grote namen als Arshavin, Pogrebniak, Pavlyuchenko en Bilyaletdinov voorgebleven."

Man met beha in Hema-reclame

De Hema wil zijn nieuwe pushup-beha's aan de vrouw brengen door deze in een nieuwe reclamecampagne om een man te binden. Met het androgyne topmodel Andrej Pejic wil de winkelketen aantonen ook van plat een voorgevel te kunnen maken.

De twintigjarige Pejic, een Australiër van Servische komaf, was enige tijd geleden het gesprek van de dag in Parijs, toen hij met een trouwjurk van Jean Paul Gaultier op de catwalk verscheen. Het model was al uithangbord voor herenkledij, maar viel door zijn hermafrodiete uiterlijk op bij het designersgilde.

Naar verluidt vinden ontwerpers Pejic een ideale kapstok vanwege zijn lengte en slanke, bekkenloze figuur. Ook voor de Hema was dat het selling point: de keten wil immers aantonen dat het onderstuk voor een 'vrouwelijke vorm' kan zorgen, zelfs wanneer die van nature geheel afwezig is.

Foto's van de middels beha bedeelde androgyne Australiër zullen op abri's en in bushokjes verschijnen. Een voorproefje is te zien in Het Parool.

Djokovic en Kvitova beste van 2011

Novak Djokovic en Petra Kvitova zijn door de internationale tennisfederatie ITF uitgeroepen tot wereldkampioenen van 2011. Djokovic bleef dit jaar 43 partijen ongeslagen en won de Australian Open, Wimbledon en US Open.

De Servische tennisser loste de Spanjaard Rafael Nadal af als nummer één van de wereld. Kvitova wist in 2011 Wimbledon en de eerste WTA Championships op haar naam te schrijven. Verder leidde ze de Tsjechische ploeg naar de eindzege in de Fed Cup.

Ester Vergeer en Maikel Scheffers kregen de titel wereldkampioen bij het rolstoeltennis.

Nederlander wil baas niet als Facebookvriend

Bijna twee derde van de Nederlanders accepteert zijn baas niet als 'vriend' op Facebook. Dat meldt JobTrack.nl op basis van onderzoek. Meer dan de helft vindt dat een werkgever personeel mag aanspreken op hoe zij zich op Hyves, Twitter en Facebook presenteert.

Het onderzoek is uitgevoerd onder bijna dertigduizend respondenten. Ongeveer 82 procent zoekt niet naar vacatures via sociale media. Degenen die dat wel doen zijn meestal man en hoogopgeleid. Vrouwen zijn terughoudend. Volgens JobTrack komt dit doordat bij mannen de werelden van werk en privé in elkaar overlopen en zij gebruiken alle kanalen om zich te profileren.

'Richt preventiefonds op tegen ongezonde leefstijl'

Er moet een preventiefonds tegen een ongezonde leefstijl komen. Vanuit dit fonds kunnen doortimmerde plannen om ziekten te voorkomen van verzekeraars en gemeenten betaald worden. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg dinsdag in een advies aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Een kwart van de welvaartsziekten komt volgens het adviesorgaan door leefstijl. Recent onderzoek zou zelfs uitwijzen dat veertig procent van de kankergevallen wordt veroorzaakt door leefstijl. Met het aanpakken van een ongezonde manier van leven is daarom veel winst te behalen.

Volgens de raad zit de minister met haar gezondheidsbeleid op de goede weg door te kiezen voor een lokale aanpak. Maar dit moet met meer kracht gebeuren. De minister moet nu zorgen voor meer stimulansen en daarvoor is het preventiefonds nodig.

Maar de minister moet volgens de raad ook duidelijker zijn over het belang van een gezonde leefstijl en gezonde omstandigheden. Zo zou tabaksvoorlichting door de GGD op scholen veel beter werken als op schoolpleinen niet mag worden gerookt. Ook zou de minister strenger en doortastender moeten zijn bij de bescherming tegen te veel zout in het dagelijkse voedsel.

HRT bouwt 2012-auto toch zelf

Het HRT F1 Team zegt de Formule 1-auto voor het seizoen 2012 toch in eigen huis te gaan bouwen. Hiermee worden de geruchten ontkracht dat de chassis zouden worden gebouwd door Caterham, hoewel dit volgens de regels niet toegestaan is.

HRT reed de afgelopen twee seizoenen met door Dallara gebouwde chassis en zou deze in willen ruilen voor Caterhams. Die partij zit echter zelf met een team in de Formule 1, maar uitbesteden aan een andere derde partij mag wel. HRT benadrukt dat dit niet het geval zal zijn en heeft zelfs een persverklaring hiervoor uitgegeven.

"In tegenstelling tot wat veel media berichten zullen het ontwerp en de constructie van onze auto voor 2012 niet door Caterham worden verricht," zo luidt de verklaring. "Momenteel wordt in ons hoofdkwartier in München door ons technische team, onder leiding van Jacky Eeckelaert en chef-aerodynamicus Stephan Chossse, hard gewerkt aan onze nieuwe auto voor volgend seizoen. Ondanks alle strakke deadline hopen we dat we de auto gereed hebben om in februari aan de eerste testsessies mee te doen."

Mocht HRT die deadline halen dan zal het voor het eerst zijn dat het team bij de wintertests aanwezig zal zijn. Zowel vorig als dit jaar waren de auto's maar net op tijd gereed voor de eerste race van het seizoen en werden de vrije trainingen en kwalificatie als testsessie gebruikt. Het leidde er dit jaar zelfs toe dat Vitantonio Liuzzi en Narain Karthikeyan in Australië niet mochten racen.

'Veel verschil in meldingen kindermishandeling'

Tussen gemeenten bestaan grote verschillen in het aantal meldingen van kindermishandeling. Dat concludeert het Verwey-Jonker Instituut in het dinsdag uitgebrachte rapport Kinderen in Tel.

Procentueel gezien werden tot en met 2009 de meeste meldingen van kindermishandeling in Dordrecht gedaan, namelijk over 4,41 procent van de kinderen in de gemeente. "Maar die gemeente heeft veel werk gemaakt van het signaleren van kindermishandeling. Het betekent zeker niet kinderen daar vaker worden mishandeld", zegt een woordvoerder.

In andere gemeente ligt het percentage lager. "Maar in Amsterdam wordt bijvoorbeeld een voorselectie gemaakt. Daar wordt een deel van de melders niet doorverwezen naar het meldpunt, maar bijvoorbeeld naar vrijwillige hulptrajecten."

De 25 gemeenten met de meeste meldingen zitten allemaal in Zuid-Holland en Friesland. In Limburg zitten de steden met de minste meldingen. In de Limburgse gemeente Simpelveld ligt het percentage meldingen op nul.

Tweetal opgepakt voor fraude met autohandel

Twee mensen zijn maandag opgepakt bij een onderzoek naar fraude met de omzetbelasting door een autohandelaar in Kerkdriel. In totaal zou voor ongeveer een miljoen euro zijn gefraudeerd. Op onder meer vijf woningen van de autohandelaar is beslag gelegd, meldt het ministerie van Financiën dinsdag.

Vermoed wordt dat de autohandelaar auto's naar Estland uitvoerde zonder btw te betalen. Het autobedrijf had eigenlijk negentien procent moeten afdragen.

De fiscale opsporingsdienst FIOD doorzocht maandag het autobedrijf in Kerkdriel en twee woningen in de regio. De autoriteiten in Estland hebben daarnaast op drie plaatsen invallen gedaan. Bij de doorzoekingen zijn een wapen en honderden illegale sigaretten gevonden.

Vanwege de zaak is ook beslag gelegd op vier auto's, een speedboot en banktegoeden van de verdachten.


Tweetal opgepakt voor fraude met autohandel (Foto: Novum)

Naakte Lady Gaga onder de hamer

Het naaktportret dat Tony Bennett van Lady Gaga maakte wordt geveild. De jazzzanger, die ook als schilder actief is, maakte het portret terwijl Gaga door Annie Leibovitz werd gefotografeerd voor Vanity Fair.

Via eBay Celebrity kan worden geboden op de schets, die minimaal vijfduizend dollar op moet leveren. De opbrengst van de veiling gaat naar de goede doelen van beide artiesten, Bennetts Exploring the Arts en Lady Gaga's stichting Born This Way. Geïnteresseerden kunnen tot maandag bieden op het portret.

Gaga biechtte vorige maand op dat ze zich niet op haar gemak voelde toen ze poseerde voor Bennett. "Ik liep de kamer in en zei: zo Tony, hier zijn we dan. Ik deed mijn ochtendjas af en ging liggen", deed de excentrieke zangeres uit de doeken tijdens een tv-special in het kader van Thanksgiving. "Ik was verlegen en dacht: dit is Tony Bennett, waarom ben ik naakt?"

De 85-jarige Bennett was geen onbekende van Lady Gaga voordat zij voor hem uit de kleren ging. De 25-jarige zangeres nam met Bennett het duet The Lady is a Tramp op voor zijn plaat Duets II. Dat album verscheen in september.

Milito meest waardeloze voetballer Serie A

Diego Milito heeft in Italië een individuele prijs weten te winnen. Het is echter niet een prijs die een speler graag op zijn naam wil hebben, aangezien de Argentijn de jaarlijkse prijs van Rádio 2 voor de meest waardeloze voetballer in Italië heeft gewonnen; de Bidone d'Oro (de gouden vuilnisbak).

De keuze voor Milito mag opvallend genoemd worden, aangezien hij anderhalf jaar geleden nog tweemaal scoorde voor Inter in de finale van de Champions League tegen Bayern München. Dit seizoen komt de spits echter weinig aan spelen toe.

In de laatste zes maanden kwam hij slechts vijfmaal in actie. Daarin wist Milito wel driemaal het net te vinden. De Argentijn kreeg 15,17 van de stemmen en bleef daarmee Amauri van Juventus (14,64) voor. De derde plek ging naar Milos Krasiv, ook speler van Juventus.

In het verleden wisten diverse grote namen de Bidone d'Oro te 'winnen', onder wie Rivaldo, Adriano en Christian Vieri.

Een overzicht van de winnaars

Jaar Naam Club
2003 Rivaldo AC Milan
2004 Nicola Legrottaglie Juventus
2005 Christian Vieri AC Milan
2006 Adriano Internazionale
2007 Adriano Internazionale
2008 Ricardo Quaresma Internazionale
2009 Felipe Melo Juventus
2010 Adriano AS Roma
2011 Diego Milito Internazionale

Aanklager onderzoekt staken Utrecht - Twente

De aanklager betaald voetbal van de KNVB is dinsdag een vooronderzoek gestart naar de gebeurtenissen tijdens FC Utrecht - FC Twente. Het eredivisieduel werd op 4 december een kwartier na rust stilgelegd door arbiter Reinold Wiedemeijer, vanwege ongeregeldheden in het stadion. Er werd onder meer met vuurwerk gegooid door de supporters.

Na een korte onderbreking werd de wedstrijd weer hervat. Op basis van het meldingsformulier heeft de aanklager schriftelijke vragen gesteld aan zowel Twente als Utrecht. Beide clubs hebben tot 3 januari om hierop te reageren. Twente won het duel met 6-2.

Schaatsploeg Orie op zoek naar nieuwe sponsor

De schaatsploeg van coach Jac Orie moet op zoek naar een nieuwe geldschieter. Het financieel detacheringsbedrijf Control stopt aan het einde van het seizoen met de sponsoring. Dat heeft het bedrijf dinsdagochtend bekendgemaakt.

Control was de hoofdsponsor en naamgever van de equipe sinds november 2009. De schaatsploeg zat op dat moment zonder geldschieter, nadat DSB Bank failliet was verklaard.

'Jaarlijks vierduizend executies in China'

De Chinese autoriteiten executeren zo'n vierduizend mensen per jaar. Geen enkel ander land voert jaarlijks zo vaak de doodstraf uit. Dat heeft de Amerikaanse mensenrechtengroepering Dui Hua dinsdag gezegd.

Het gaat om een schatting, aangezien China niet wil zeggen hoeveel mensen het jaarlijks terechtstelt. Volgens Dui Hua gaat het om een halvering van het aantal executies ten opzichte van 2007. In dat jaar besloten de Chinese autoriteiten het hooggerechtshof elke doodstraf opnieuw te laten bekijken.

Volgens Chinese functionarissen vernietigt het hooggerechtshof sinds 2007 jaarlijks zo'n tien procent van alle opgelegde doodstraffen.

Liesveld mag Feyenoord-FC Twente leiden

De KNVB heeft scheidsrechter Richard Liesveld aangesteld voor de wedstrijd tussen Feyenoord en FC Twente. De arbiter wordt in De Kuip geassisteerd door Arie Brink en Wilco Lobbert. Dennis Higler fungeert zondag als vierde official. Het duel begint om 14.30 uur.

Kevin Blom heeft de taak gekregen om het duel tussen Ajax en ADO Den Haag in goede banen te leiden. De scheidsrechter wordt vanaf 12.30 uur in de ArenA geassisteerd door Patrick Langkamp en Nicky Siebert. Jochem Kamphuis is de vierde official.

Nederland een van de welvarendste binnen EU

Nederland had vorig jaar het op een na hoogste welvaartsniveau binnen de Europese Unie. Het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner lag ruim 33 procent hoger dan het EU-gemiddelde, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Alleen in Luxemburg lag het bbp per inwoner hoger. Bulgarije had het laagste welvaartsniveau. Door de economische crisis verslechterde het relatieve welvaartsniveau van Griekenland, Italië en Spanje het meest.

Nederland een van de welvarendste binnen EU
Nederland een van de welvarendste binnen EU (Foto: ANP)

Schalke 04 zonder Stevens naar Israël

Schalke 04-trainer Huub Stevens zal niet meereizen naar Israël voro de laatste Europa League-wedstrijd van de Duitse ploeg tegen Maccabi Haifa. De coach blijft thuis omdat zijn 85-jarige moeder ziek is.

Stevens stond op het punt om in Düsseldorf op het vliegtuig te stappen, tot hij een telefoontje kreeg vanuit Nederland. Zijn moeder zou last hebben van haar hart. Daarop besloot Stevens om niet mee te reizen met Schalke 04.

De ploeg heeft overwintering al veiliggesteld. In de eerste vijf wedstrijden werden elf punten gepakt. Daarom blijven ook grote namen als Klaas-Jan Huntelaar en Raúl achter in Duitsland. Assistent-trainer Seppo Eichkorn zal Stevens vervangen op de bank.

Online-vacatures naar dieptepunt in november

Het online-vacatureaanbod in Nederland is in november gedaald naar het laagste punt sinds september 2010. Dat maakte MonsterBoard dinsdag bekend.

De index van het bedrijf daalde in november met drie punten, na een stijging van één punt in oktober. De daling wordt duidelijk veroorzaakt door het onzekere economische klimaat, stelt managing director Warren Hammond van Monsterboard.nl "Bovendien blijft Nederland achter vergeleken met de meeste andere Europese landen."

In Europa bleef het aantal vacatures gelijk ten opzichte van een maand eerder, mede door een toename in Duitsland.

In Nederland vond de sterkste daling van het aantal vacatures plaats in de horeca en toerismebranche en in de publieke sector, beide met negentien punten. Een lichtpuntje was de toename van vacatures voor research & development, met een plus van vier punten ten opzichte van de voorgaande maand.

Het aantal vacatures in de IT-sector bleef de afgelopen twaalf maanden gelijk, merkt Hammond op.

Op jaarbasis vonden de grootste dalingen van het aantal vacatures plaats in Utrecht en Zuid-Holland, terwijl het aantal vacatures in Flevoland, Limburg en Drenthe juist is gestegen.

Plants vs Zombies komt naar PS Vita

Plants vs Zombies is waarschijnlijk de succesvolste PopCap game tot nu toe. Het verscheen al op bijna alle denkbare platformen, niet vreemd dus dat het spel ook zijn opwachting maakt op de PlayStation Vita.

Via een tweet laat Sony weten dat de Plants vs Zombies naar hun nieuwe handheld komt. “Surprise! Plants vs Zombies is coming to PS Vita. Thanks @popcap@SonyOnline.”. Of de Vita-versie nog extra’s of nieuwe content krijgt is niet bekend.

pvsz

Verhagen waarschuwt voor zwaar jaar

2012 wordt economisch gezien een zwaar jaar. Daarvoor waarschuwt minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) naar aanleiding van de jongste cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). "We zullen allemaal iets van de verslechterende economie gaan merken."

Uit de decemberraming van het CPB die dinsdag werd gepresenteerd, blijkt dat Nederland al in een recessie verkeert. De economie krimpt volgend jaar met een half procent en de werkloosheid loopt op tot 475 duizend mensen. Eerder werd nog uitgegaan van een groei van een procent.

De verslechterende vooruitzichten zijn een gevolg van de Europese schuldencrisis en een afnemend consumentenvertrouwen. Volgens Verhagen maken de cijfers duidelijk dat de noodzaak van de versterking van de economie groter is dan ooit. "We zullen moeten kijken naar maatregelen en hervormingen die niet alleen besparingen voor de schatkist opleveren, maar die ook perspectief bieden om beter uit deze economisch zware tijd te komen."

Of het kabinet ook extra moet gaan bezuinigen, wordt pas in februari duidelijk. Dan presenteert het CBP de vooruitzichten voor 2013. Binnen de coalitie zou al rekening worden gehouden met extra bezuinigingen tussen de vijf en tien miljard euro.

D66 eist wel dat het kabinet meteen begint met bezuinigen. Premier Mark Rutte (VVD) en Verhagen moeten nu laten zien wat ze echt waard zijn, reageert Wouter Koolmees (D66). "Ik heb maar een advies: hervorm onze economie en stop met belasting op belasting stapelen of door banen te vernietigen door verder te snijden."

Koolmees wil bijvoorbeeld dat het kabinet versneld begint met het verhogen van de AOW-leeftijd en de WW hervormt. Volgens Bruno Braakhuis (GroenLinks) is met de CPB-raming bewezen dat het kabinet de economie stuk bezuinigt. Hij pleit op Twitter voor een crisispakket maatregelen om de economische malaise te lijf te gaan.

De PvdA waarschuwt juist voor snelle bezuinigingen. "Laten we in hemelsnaam niet de recessie verergeren door nu wild te gaan snijden en bezuinigen", laat financieel woordvoerder Ronald Plasterk weten. "We zouden de financiën voor de toekomst houdbaar moeten maken door het vernieuwen van de woningmarkt en investeringen in het onderwijs."

Ook de SP wil niet extra bezuinigingen. Dat maakt de crisis nog veel groter, waarschuwt Ewout Irrgang. De economie moet juist gestimuleerd worden door extra overheidsuitgaven, bijvoorbeeld voor infrastructurele projecten. Dat is ook de Europese schuldencrisis bij gebaat. Van de eurozone zijn alleen Nederland en Duitsland nog in staat tot stimuleringsmaatregelen, aldus de SP'er.


Verhagen waarschuwt voor zwaar jaar (Foto: Novum)

Den Ilp in conclaaf over mogelijke komst Angels

Burgemeester Astrid Nienhuis van de gemeente Landsmeer overlegt met wethouders en politie over het gerucht dat de Hells Angels zich in Den Ilp willen vestigen. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente ten noorden van Amsterdam dinsdag. De motorclub moet vertrekken uit Amsterdam en is daarom op zoek naar een nieuw terrein.

De Hells Angels zouden hun oog volgens De Telegraaf hebben laten vallen op een pand van de Ilper Houthandel, midden in het dorp. De gemeente zegt dinsdag geconfronteerd te zijn met dat gerucht en geeft later op de dag een reactie.

Advocaat van de Hells Angels Huib Struycken zegt niet op de hoogte te zijn van het plan, maar vraagt zich af waarom de motorclub zich niet in Den Ilp zou mogen vestigen. De gemeente kan de motorclub volgens hem niet weigeren.

Struycken beroept zich op het grondrecht van vrijheid van vereniging. Verder denkt hij dat het juist positief kan uitpakken voor het dorp. 'In het oude clubpand had niemand last van ze en ze zorgden juist voor meer veiligheid.' De motorclub bereikte woensdag overeenstemming met de gemeente Amsterdam over de schadeloosstelling voor het opgeven van het clubhuis aan de H.J. Wenckebachweg. Voor het onteigenen van het terrein kreeg de club vier ton.

De gemeente was een onteigeningsprocedure tegen de Hells Angels gestart vanwege het plan om op het terrein huizen en bedrijven te gaan bouwen.

Mourinho geeft zevental rust in beker

José Mourinho zal vanavond een beroep doen op een aantal reservespelers in het bekerduel met Ponferradina. Cristiano Ronaldo en Sergio Ramos zullen wel spelen.

Diverse Spaanse media melden dat Karim Benzema, Xabi Alonso, Fabio Coentrão, Pepe, Iker Casillas, Alvaro Arbeloa en Lass Diarra achterblijven in Madrid. Ángel di Maria zit in het bekerduel een wedstrijd schorsing uit en zal ook niet in actie komen.

Volgens de Portugese trainer waakt zijn ploeg voor onderschatting tegen de laagvlieger. "Ik heb de spelers verteld over de historie van Primera División-ploegen tegen kleine clubs in de beker. De spelers weten nu hoe moeilijk zo een bekerduel kan zijn."

Vorige week gaf Mourinho ook al een groot aantal spelers rust tijdens het Champions League-duel met Ajax. Ondanks het groot aantal afwezigen hadden de Madrilenen weinig moeite met de Amsterdammers en won de ploeg de wedstrijd met 0-3. Afgelopen weekend verloor De Koninklijke de wedstrijd tegen Barcelona met 1-3.

Van Haaren wil verlengen bij Feyenoord

Ricky van Haaren hoopt na de winterstop alsnog een nieuw contract af te dwingen bij Feyenoord. De verbintenis van de jongeling loopt na dit seizoen af.

In De Telegraaf komt Van Haaren hier op terug. "Ik moet zoveel mogelijk wedstrijden spelen op deze leeftijd. Dat kan het beste in een eerste elftal met goede spelers om je heen." Mocht dit niet bij Feyenoord lukken, dan wil hij graag worden verhuurd.

"Dit seizoen kon dat niet omdat we niet zo’n brede selectie hadden. Straks gaat Karim El Ahmadi voor lange tijd naar de Afrika Cup. Misschien kan ik dan mijn kans grijpen en kunnen we in de tweede helft van het seizoen opnieuw om de tafel zitten met meneer Van Geel", aldus Van Haaren.

Celstraf geëist voor verdunning babyvoeding

Een vrouw wier 6 maanden oude baby door ondervoeding bijna stierf, heeft dinsdag voor de rechtbank in Zwolle 220 dagen cel, waarvan 177 dagen voorwaardelijk, tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 34-jarige Brenda L. van poging tot doodslag.

De moeder heeft volgens het Openbaar Ministerie in het Universitair Medisch Centrum Groningen de voeding van het kind verdund. De baby stierf daardoor bijna aan ondervoeding. Nadat het kind van de moeder was gescheiden, begon ze weer te groeien, aldus de officier van justitie.

Celstraf geëist voor verdunning babyvoeding
Celstraf geëist voor verdunning babyvoeding (Foto: ANP)

'Veiligheid voorzitter pedoclub in gevaar'

De veiligheid van Ad van den Berg is onlangs dusdanig in gevaar gekomen, dat de gevangenisdirecteur in Hoogeveen de voorzitter van pedovereniging Martijn twee weken lang niet bij andere gedetineerden toeliet. Hij mocht niet samen met hen luchten en werken.

Van den Berg en enkele medegedetineerden werden onder meer uitgescholden voor 'kinderverkrachters' en 'vieze pedo’s'. Dat leidde tot veel spanningen in de gevangenis tussen Van den Berg en zijn medegedetineerden en dat dreigde uit de hand te lopen.

De voorzitter van de pedovereniging zit vast voor het bezit van kinderporno. Hij ging onlangs in beroep tegen zijn opgelegde straf van 3 jaar celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Sexy journalistes niet welkom in Amerikaans honkbal

De Major League Baseball (MLB) komt in actie tegen de inzet van sexy journalistes om honkballers voor de camera's te krijgen voor een interview. Het fenomeen waaide over vanuit landen rond de Middellandse Zee en Latijns-Amerika, waar dit geregeld voorkomt.

De MLB wil echter dat er een speciale dresscode wordt ingevoerd voor journalistes en reporters die rond het veld en in de kleedkamer verslag doen. In de VS is het heel gebruikelijk dat journalisten voor en na een wedstrijd de kleedkamer inlopen. De MLB is de eerste Noord-Amerikaanse sportbond die met een dergelijke regel voor journalisten komt.

Deze regel houdt in dat honkballers geen journalistes meer gaan zien met uitpuilende borsten, korte rokjes, gescheurde jeans of halfdoorzichtige jurkjes. Topjes en ondergoed mogen ook niet meer zichtbaar zijn bij de journalistes. Ook open schoeisel en kledij met clublogo's is uit den boze.

De maatregelen moeten incidenten zoals vorig jaar voorkomen, toen de Mexicaanse tv-journaliste Ines Sainz een klacht indiende vanwege ongewenste intimiteiten tegen spelers van de New York Jets.

Dronken PVV'er keert terug naar Brussel

Voormalig PVV-Europarlementariër Daniël van der Stoep keert terug in het Europees Parlement. De PVV heeft hem laten weten dat zijn benoeming rond is, zo laat PVV-fractievoorzitter in Brussel Barry Madlener woensdag weten. Het is nog onduidelijk of Van der Stoep weer plaatsneemt in de PVV-fractie.

Van der Stoep stapte in augustus op als Europarlementariër, nadat hij onder invloed van alcohol een aanrijding had veroorzaakt. Hij zei toen dat hij zichzelf had gediskwalificeerd als volksvertegenwoordiger. Vorige week verklaarde hij dat hij een tweede kans verdiende.

Nederland krijgt volgens het Verdrag van Lissabon recht op een zetel extra in het Europees Parlement. De PVV heeft recht op die zetel. PVV-leider Geert Wilders en Kamerlid Louis Bontes stonden hoger op de kandidatenlijst, maar zij gaan niet naar Brussel, waardoor Van der Stoep mag terugkeren.

De PVV-fractie in het Europees Parlement vergadert woensdag over de eventuele terugkeer van Van der Stoep in de fractie. Van der Stoep laat dinsdag weten hierop te hopen. "Terugkeer in de PVV-fractie lijkt mij het meest logisch en is mijn inzet." Als hij niet meer welkom is bij de PVV moet Van der Stoep door als eenmansfractie, of hij moet zich aansluiten bij een andere partij.

Doden bij helikoptercrashes VS

Twee verkenningshelikopters van het Amerikaanse leger zijn maandagavond verongelukt nabij een legerbasis in de staat Washington. Er vielen vier doden. Dat heeft een legerwoordvoerder gezegd.

De helikopters, van het type OH-58D Kiowa Warrior, verongelukten in het trainingsgebied van legerbasis Lewis-McChord. Het is niet duidelijk of de twee helikopters op elkaar zijn gebotst of dat het om twee verschillende ongelukken gaat. "We hebben nog geen details over wat er is gebeurd", aldus de woordvoerder. "Dat zal deel uitmaken van ons onderzoek."

Geen onbegeleid verlof voor man met levenslang

Een man die in 1983 tot levenslang is veroordeeld voor een zesvoudige moord in Delft mag niet onbegeleid op verlof. Dat heeft het hof van Den Haag dinsdag bepaald.

De Turkse man, Cevdet Y., schoot in april 1983 in het Delftse café 't Koetsiertje twaalf kogels af na een ruzie. Onder de doden was een 12-jarig meisje. Ook vielen verschillende gewonden. In het kader van een tbs-behandeling ging hij sinds 2002 op begeleid verlof.

Hij stichtte zelfs een gezin, maar toen dat in 2009 uitkwam was de publieke verontwaardiging groot. Daarop werd zijn verlof ingetrokken. Tbs-patiënten die uiteindelijk vrijkomen, mogen in het kader van hun tbs-behandeling na verloop van tijd ook op onbegeleid verlof. De man vond daarom dat er verwachtingen waren gewekt en dat hij recht had op onbegeleid verlof.

Het hof oordeelt nu dat zulke 'vergaande verwachtingen' niet zijn gewekt. Ook heeft de staat het recht de belangen van de nabestaanden en slachtoffers mee te wegen.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft in het verleden bepaald dat het voor veroordeelden niet honderd procent zeker moet zijn dat ze de rest van hun leven in de cel blijven zitten. Dat is nu volgens het hof ook niet het geval omdat de staat heeft verklaard dat de situatie in de toekomst anders kan komen te liggen.

Baanwielrenner Hoy verward met arbiter Foy

De Britse baanwielrenner Chris Hoy is op Twitter lastiggevallen door boze supporters van de voetbalclub Tottenham Hotspur. De fans verwarden hem echter met arbiter Chris Foy, die afgelopen weekend de wedstrijd tussen Stoke City en de Spurs floot.

De scheidsrechter zou in het duel ten onrechte een doelpunt hebben afgekeurd van de Spurs en stuurde tevens Younés Kaboul met een rode kaart van het veld. Stoke City wist uiteindelijk de wedstrijd met 2-1 te winnen.

Hoy, olympisch kampioen op de baan, probeerde met een bericht een eind te maken aan de verwarring. "Ik heb geen bril nodig en ik leid zeker geen dubbelleven als scheidsrechter in de Premier League. Dat is Chris Foy”, aldus Hoy.

'Alcohol leidt tot onveilige seks'

Drinkers hebben vaker onveilige seks dan geheelonthouders. Voorheen was nog onduidelijk of het hebben van onveilige seks door de alcohol alleen kwam of dat bepaalde persoonlijkheidskenmerken, zoals sensatielust of een neiging tot riskant gedrag, leidden tot zowel het drinken van alcohol als onveilige seks. Canadees onderzoek wijst nu uit dat het niet aan niet de drinker, maar aan de drank ligt, meldt Bits Of Science.

Tot nog toe bestonden er twijfels over wat nu de oorzaak en wat het gevolg was. Het nieuwe onderzoek, dat verschijnt in het wetenschappelijke tijdscript Addiction, toont nu aan dat alcohol een directe oorzaak kan zijn. Een toename in het bloed van 0,1 promille resulteert in een stijging van 5 procent van het aantal gevallen van onbeschermde seks.

Onveilige seks is de voornaamste manier waarop een hivinfectie opgelopen kan worden. Ondanks campagnes die waarschuwen voor de risico's van onveilige seks, is volgens de onderzoekers het aantal gevallen van hiv in landen met hoge inkomens niet afgenomen of soms zelfs toegenomen.

Volgens onderzoeker Jürgen Rehm blijkt hieruit dat drinkgedrag een belangrijke factor is in de verspreiding van hiv. Omdat het daarnaast tijdelijk het immuunsysteem verzwakt zou de kans op hivbesmetting bij onveilige seks na alcoholconsumptie bovendien nog groter zijn.

Limburgse gemeenten jagen op vreemde eekhoorn

De Limburgse gemeenten Weert en Leudal gaan Chinese eekhoorns vangen. De zogeheten Pallas-eekhoorns bedreigen de Nederlandse rode eekhoorn omdat ze hetzelfde voedsel eten. Inwoners klagen bovendien dat de agressieve eekhoorn daken, pvc-buizen en kabels kapot knaagt. Daarom moeten de dieren snel worden gevangen, zegt een woordvoerder van de gemeente Weert.

Het dier komt voor in de gemeenten doordat een aantal dieren in 1998 ontsnapte uit een dierenzaak. Weert en Leudal schatten dat de populatie nu tussen de vijftig en honderd dieren ligt. De gemeenten hopen met het vangen verdere uitbreiding te voorkomen. In Frankrijk en Japan zijn de eekhoorns een plaag.

Voor de vangactie plaatst de Zoogdiervereniging diervriendelijke vallen in tuinen en bossen. De eekhoorns worden gelokt met eten en hiermee in de kastval gelokt. Ook kunnen vrijwilligers zich aanmelden die willen helpen met het vangen. Voor de gevangen dieren wordt een onderkomen gezocht bij dierentuinen in Europa.

Villas-Boas: "Chelsea kan titel pakken"

Door een 2-1 zege op Manchester City verkleinde Chelsea gisteren het gat met de lijstaanvoerder tot zeven punten. Trainer Andre Villas-Boas vindt dat Chelsea weer volop meedoet om de landstitel in Engeland.

"Het was een goede overwinning en het verandert direct onze kansen in de Premier League", aldus de Portugees tegenover BBC. "Zeven punten achterstand in deze Premier League, met veel ploegen die voor de titel strijden, is niets. Er moeten nog veel wedstrijden worden gespeeld."

"Om onze titelaspiraties levend te houden, moeten we ons door de zware maand december heen slaan. Ik denk dat we verder moeten bouwen op hetgeen waar we nu mee bezig zijn"
, liet Villas-Boas verder weten.

Eerste Kamer kruist degens over rituele slacht

De Eerste Kamer behandelt dinsdag het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren dat onverdoofde rituele slacht verbiedt. Fractievoorzitter in de Tweede Kamer Marianne Thieme verdedigt het wetsvoorstel, dat zij eerder al door haar eigen kamer loodste. Esther Ouwehand sprak dinsdagochtend, voorafgaand aan het debat in de senaat, van een 'historische dag'.

De discussie over het verbod op rituele slacht doet veel stof opwaaien, zei PvdA-senator Nico Schrijver dinsdagochtend in de Eerste Kamer. Volgens hem zijn er weinig onderwerpen die het afgelopen jaar voor zoveel beroering hebben gezorgd.

Joodse en islamitische groeperingen zijn fel tegen het verbod. Zij vinden het voorstel een inbreuk op de godsdienstvrijheid. Ook stellen ze dat het slachten van dieren volgens de religieuze voorschriften van moslims en joden geen extra leed veroorzaakt.

In zijn inbreng wees Schrijver op het spanningsveld tussen dierenwelzijn en de vrijheid van godsdienst. Daarnaast plaatste hij zijn vraagtekens bij het amendement dat de Tweede Kamer in juni met grote meerderheid aannam.

Om tegemoet te komen aan critici werd vastgelegd dat nog wel onverdoofd ritueel mag worden geslacht als een slager kan bewijzen dat dit geen extra dierenleed veroorzaakt. Deze omgekeerde bewijslast stuit op juridische moeilijkheden, zei Schrijver.

De VVD-fractie in de Eerste Kamer liet al eerder weten sceptisch tegenover het wetsvoorstel te staan. Volgens Ouwehand hebben de liberalen een politieke deal gesloten met het CDA en de SGP, en willen ze daarom het verbod niet meer steunen. In de Tweede Kamer stemde de VVD nog wel voor.

De steun van de VVD of van de PvdA in de Eerste Kamer is nodig om een meerderheid te krijgen. Naar verwachting duurt het debat, dat om 10.15 uur begon, tot diep in de avond.

Mocht het wetsvoorstel niet door de senaat komen omdat er bezwaar is tegen de aanpassing, dan gaat de PvdD terug naar de Tweede Kamer met het oorspronkelijke wetsvoorstel, zegt Ouwehand. Dat betekent dat de discussie weer van voren af aan in volle hevigheid losbarst.

Nintendo onthult releasedata 2012

Komend jaar komt Nintendo met hun nieuwe console, Wii U. Ze hebben echter nog een flink aantal titels voor de huidige Wii in de planning staan en een aantal releasedata van deze games vind je hieronder. Ook enkele 3DS- en DS-data zijn vrijgegeven.

Wii
Boom Street (Nintendo/Square Enix) 6 januari 2012
The Last Story (Nintendo) 24 februari 2012
Mario Party 9 (Nintendo) maart 2012
PokéPark 2: Wonders Beyond (Nintendo) 30 maart 2012
Pandora's Tower (Nintendo) Q2 2012
Beat the Beat: Rhythm Paradise (Nintendo) 2012 

DS
Inazuma Eleven 2 (Nintendo) Q1 2012

3DS
Resident Evil Revelations (Capcom) 27 januari 2012 
Circle Pad Pro (accessoire, Nintendo) 27 januari 2012
VVVVVV (Nicalis) januari 2012
Crushed 3D (SEGA) januari 2012
Mario & Sonic (SEGA) februari 2012
Kid Icarus Uprising (Nintendo) maart 2012
Metal Gear Solid 3D Snake Eater (Konami) winter
Tekken 3D Prime (Namco) Q1 2012
Rhythm Thief (SEGA) Q1 2012
Mario Tennis (Nintendo) 2012
Luigi's Mansion 2 (Nintendo) 2012
Professor Layton 5 (Nintendo) 2012

CPB wil hogere AOW-leeftijd

Het Centraal Planbureau (CPB) pleit voor de verhoging van de AOW-leeftijd. Dat zou een van de maatregelen moeten zijn van het kabinet om de groei van de Nederlandse economie structureel te versterken. Dat zei directeur van het planbureau Coen Teulings dinsdag bij de presentatie van de decemberramingen.

Het planbureau ziet liever structurele maatregelen dan alleen ingrepen op de korte termijn. "Het is belangrijk om orde op zaken te stellen, maar tijdens de recessie helpt dat niet zoveel", zei Teulings. Volgens het CPB moet niet meteen bezuinigd worden, maar wel 'op stel en sprong' helderheid worden verschaft aan de financiële markten over de structurele maatregelen.

Of het afschaffen van de hypotheekrente ook een van de structurele maatregelen zou kunnen zijn, wilde Teulings niets zeggen. "Daar laat ik me niet over uit."

De verhoging van de AOW-leeftijd zou zowel de economische groei kunnen versterken, als de overheidsfinanciën op orde kunnen brengen, stelt het CPB. Tot welke leeftijd de verhoging zou moeten zijn, zei de directeur van het CPB niets.

In de decemberramingen stelde het CPB dinsdagochtend dat de Nederlandse economie sinds het derde kwartaal in een recessie is beland. Voor het komend jaar voorziet het planbureau een krimp van 0,5 procent. Pas vanaf halverwege volgend jaar zal de economie mogelijk weer herstellen.

Het CPB gaat bij de ramingen uit van een doormodderscenario waarbij de Europese schuldencrisis niet structureel wordt opgelost, maar ook niet verder escaleert. Volgens Teulings is een risico op verdere escalatie echter wel aanwezig. "De situatie is donkergrijs, maar het zou best inktzwart kunnen worden."

Wolfsburg stuurt Hleb terug naar Barcelona

VfL Wolfsburg heeft besloten om niet langer verder te gaan met Alexander Hleb. De Wit-Russische middenvelder werd gehuurd van FC Barcelona, maar kampte in Duitsland vooral met blessures. Wolfsburg besloot daarom om Hleb per 1 januari weer terug te sturen naar Spanje.

"Dit is erg jammer. Ik had graag de optie gelicht om Hleb op permanente basis vast te leggen. Maar vanwege zijn blessures doen we dat niet", aldus Felix Magath, trainer van Wolfsburg. Hleb kwam tot slechts vier duels voor Wolfsburg, waarvan drie keer als invaller. "Dit doet mij veel pijn, want ik had grote plannen in Duitsland", liet de Wit-Russische voetballer weten.

Greipel wil vlammen in Tour Down Under

André Greipel zal zijn wielerseizoen 2012 beginnen in de Tour Down Under. De Duitse topsprinter wil daar zegevieren en daardoor de enige renner worden die de koers driemaal wist te winnen. Eerder deed Greipel dit in 2008 en 2010.

De Duitser is bij Lotto-Belisol gebleven en Adam Hansen zal in de Australische koers fungeren als zijn knecht. "Koersen in Australië is altijd speciaal voor me geweest", aldus de sprinter. "Hier klopte ik voor het eerst op de deur van het internationale sprinten. Ik kijk uit naar de etappes waarin we onze nieuwe trein kunnen testen met renners waar ik in geloof. Een etappe in de Tour Down Under winnen is mijn eerste doel in 2012."

Lotto-Belisol verschijnt met André Greipel, Adam Hansen, Greg Henderson, Olivier Kaisen, Vicente Reynes, Jürgen Roelandts en Marcel Sieberg aan de start in de Australische wielerkoers.

Utrecht-aanvaller Gerndt riskeert gevangenisstraf

FC Utrecht-aanvaller Alexander Gerndt hoort dinsdag de uitspraak van de rechter in de rechtszaak die zijn ex-vrouw tegen hem aanspande. De Zweed riskeert een gevangenisstraf van drie maanden, wegens huiselijk geweld tegen zijn voormalig partner.

De verwachting is echter dat de spits er met een geldboete en voorwaardelijke straf vanaf komt, melden Zweedse media. De Zweedse officier van justitie eiste drie maanden cel tegen Gerndt, die twee kinderen heeft met de vrouw. Volgens de eisende partij zou Gerndt de keel van de vrouw hebben dichtgeknepen en met een openstaand autoportier tegen haar aangereden zijn.

FC Utrecht nam Gerndt afgelopen zomer over van het Zweedse Helsingborg. De international wist voor de Domstedelingen éénmaal te scoren in het huidige seizoen. In 2010 was Gerndt topscorer van de Zweedse competitie met twintig doelpunten.

Biemans weken uitgeschakeld met kuitblessure

Roda JC-speler Bart Biemans is de wedstrijd tegen VVV-Venlo (2-0 verlies) niet ongeschonden uitgekomen. De verdediger raakte geblesseerd en liep een spierscheuring in zijn kuit op. Daardoor is hij zes tot acht weken uitgeschakeld.

De ploeg uit Kerkrade kan in elk geval komend weekend tegen Excelsior, de laatste wedstrijd van 2011, geen beroep doen op Biemans. Vervolgens is het afwachten of hij na de winterstop direct weer inzetbaar is. Roda hervat op 20 januari de competitie tegen ADO Den Haag.

'Bjelland kan in winter al naar FC Twente'

De kans bestaat dat FC Twente na de winterstop al kan beschikken over Andreas Bjelland, die onlangs werd vastgelegd voor volgend seizoen. Het contract van de verdediger gaat in principe in vanaf juni 2012, maar De Tukkers kunnen gebruikmaken van een optie in de verbintenis.

Twente heeft met FC Nordsjælland, de huidige ploeg van Bjelland, een akkoord bereikt dat de verdediger ook in de winterstop al naar Enschede kan komen. Trainer Co Adriaanse wil van deze optie alleen gebruikmaken als één van zijn drie centrale verdedigers wordt verkocht of lang geblesseerd raakt.

Mochten Peter Wisgerhof, Douglas en Rasmus Bengtsson niet vertrekken of geblesseerd raken, dan zal Bjelland pas na de zomer naar FC Twente verkassen. Zelf heeft Bjelland een voorkeur om het seizoen in Denemarken af te maken. Zo maakt hij een grotere kans op een plek in de EK-selectie van Denemarken. Bjelland tekende voor vier jaar bij De Tukkers.

[NBA] Regerend kampioen Mavericks trekt Carter aan

Dallas Mavericks, de regerend kampioen, heeft voor het nieuwe seizoen Vince Carter en Delonte West weten vast te leggen. Carter heeft een contract ondertekend voor drie seizoenen.

De inmiddels 34-jarige guard en zevenvoudig allstar maakt de overstap van Phoenix Suns. Eerder kwam hij uit voor Toronto, Orlando en New Jersey. West was sinds 1 juli op zoek naar een nieuwe club. Daarvoor kwam hij uit voor de Boston Celtics. Bij de Mavericks ligt er een contract voor één seizoen klaar.

De NBA zal, na maandenlange vertraging vanwege een conflict tussen spelers en clubeigenaren, op 25 december starten.

Maradona krijgt schorsing na felle woordenwisseling

Diego Armando Maradona, trainer van Al Wasl in de Verenigde Arabische Emiraten, heeft een schorsing van drie wedstrijden aan zijn broek gekregen. Reden van deze straf is een felle woordenwisseling met een andere trainer.

Ook kreeg Pluisje volgens de Buenos Aires Herald een boete van ruim 2000 euro. Vorige week raakte Maradona in een heftige discussie verwikkeld met Cosmin Olaroiu, trainer van Al Ain.

De Argentijn beweerde dat scheidsrechters steeds in het nadeel van zijn team beslissingen namen.

Mancini kan leven met verlies tegen Chelsea

Trainer Roberto Mancini leed gisteren met Manchester City de eerste nederlaag van dit seizoen. Op bezoek bij Chelsea ging de ploeg met 2-1 ten onder.

Na afloop reageerde Mancini op het verlies van zijn ploeg. "We kunnen er niets aan doen. Wij zijn de top, maar we weten ook dat we een keer een wedstrijd kunnen verliezen", aldus de oefenmeester. "Ik hoop dat we nu opnieuw veertien duels zonder nederlaag blijven."

City, waar Nigel de Jong een kwartier voor tijd binnen de lijnen kwam, kende in Londen een droomstart. Mario Balotelli zette zijn ploeg al na twee minuten op 0-1. Raul Meireles trok de stand na een half uur spelen weer gelijk.

Na een uur spelen moesten The Citizens met tien man verder, nadat linksback Clichy zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg. Invaller Frank Lampard benutte kort voor tijd een strafschop.

Lees hier het live-verslag van deze topper uit de Premier League nog eens rustig terug.

Turkije zet ook Van Hooijdonk op straat

In navolging van van bondscoach Guus Hiddink heeft de Turkse voetbalbond besloten om ook zijn gehele staf op straat te zetten. Zo kreeg assistent Pierre van Hooijdonk gisteren de mededeling te horen dat hij niet meer hoeft terug te keren bij het Turkse team.

Ditzelfde geldt ook voor zijn collega's, waaronder Fuat Usta, voormalig speler van onder meer Fortuna Sittard, sc Cambuur en Sparta Rotterdam. De Turken beginnen daardoor na het EK met een schone lei.

"Dit lag wel in de lijn der verwachtingen"
, liet Van Hooijdonk weten tegenover het Algemeen Dagblad. "Ik heb prettig gewerkt, veel aan scouting gedaan, nieuwe spelers gebracht, het was leerzaam."

Directeur architectuurinstituut onder vuur

De directie van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam ligt onder vuur. Enkele leidinggevenden zouden 'geen respect opbrengen' voor het personeel, schrijft de Volkskrant dinsdag. De ondernemingsraad zou medewerkers gewaarschuwd hebben voor de gevolgen van het optreden van de directie voor het instituut.

Al in 2008 zou het managementteam bij de raad van toezicht aan de bel hebben getrokken over het functioneren van Ole Bouman, die dan een jaar directeur is. Hij beschikt over weinig leidinggevende capaciteiten en organisatievermogen, staat in de brief van het team die in handen is van de krant.

De problemen zijn nog steeds groot. Een medewerker zou gezegd hebben dat Bouman en zakelijk directeur Peter Haasman met elkaar concurreren, waardoor onduidelijk is wie welke verantwoordelijkheden heeft.

Het NAi is een van de grootste architectuurmusea ter wereld, maar zowel management als personeel vreest voor het voortbestaan van het instituut. Van de staf van voor Boumans vaste aanstelling in 2008 zou iedereen vertrokken zijn behalve het hoofd financiën. Ook de tentoonstellingen in het deze zomer na een verbouwing heropende museum vallen tegen.

Hezbollah maakt identiteit CIA-agenten bekend

Hezbollah heeft de identiteiten onthuld van CIA-agenten die undercover in Libanon opereren. Hun namen werden vrijdagavond al genoemd in een uitzending van al-Manar, de tv-zender van de sjiitische militie. In de uitzending reconstrueerde Hezbollah ontmoetingen tussen de CIA-agenten en hun informanten bij vestigingen van Starbucks en Pizza Hut.

Als de openbaringen van Hezbollah kloppen is dat een gevoelige tik voor de operaties van de Amerikaanse inlichtingendienst in Libanon. In een reactie wuifde de CIA de beweringen van Hezbollah echter weg. "Het bureau gaat in de regel niet in op valse beweringen van terreurgroepen", zei woordvoerster Jennifer Youngblood.

Een van de genoemde geheim agenten zou binnen de CIA worden beschouwd als een begiftigd talent en zou betrokken zijn geweest bij veel belangrijke missies in Irak. Of hij en zijn collega's hun CIA-carrière buiten de Verenigde Staten nog kunnen voortzetten is de vraag. Het is zeer waarschijnlijk dat Hezbollah hun foto's al met naaste bondgenoot Iran hebben gedeeld. Niet bekend is of de CIA-agenten nog in Libanon verblijven of inmiddels omwille van hun veiligheid zijn teruggetrokken.

Het dreigement dat Hezbollah met de onthulling van de identiteiten uit, is duidelijk. De militante beweging wil dat de VS wegblijven uit Libanon en laat met de openbaring weten dat zij de CIA-agenten op ieder moment gevangen had kunnen nemen. Volgens al-Manar werkten in Libanon tien geheim agenten die allen gebruik maakten van een diplomatieke dekmantel.

Eerder wist Hezbollah het inlichtingennetwerk van de CIA al gedeeltelijk te ontrafelen door gebruik te maken van een dubbelspion. In juni liet Hezbollah-leider Sjeik Hassan Nasrallah doorschemeren dat hij de identiteit van twee CIA-spionnen had achterhaald. De Amerikaanse ambassade in Beiroet noemde hij een 'spionnennest'.

'Saab ontvangt ruim drie miljoen van Youngman'

De Zweedse autofabrikant Saab heeft 3,3 miljoen euro ontvangen van zijn Chinese investeerder Youngman. Dat meldt de Zweedse zakenkrant Dagens Industri dinsdag, die daarbij een anonieme bron citeert. Volgens de krant is het geldbedrag vrijgemaakt voor de openstaande belastingaanslagen van Saab in Zweden.

Woensdag zal nogmaals een financiële transactie plaatsvinden. Hierbij maakt Youngman twintig miljoen euro over om het uitbetalen van de salarissen van de werknemers van Saab mogelijk te maken. Voor het einde van de maand ontvangt Saab een aanvullende tien miljoen euro, meldt het nieuwsbericht.

Saab, dochter van Swedish Automobile, heeft sinds september onder bescherming tegen schuldeisers geopereerd terwijl het een herstructurering probeerde door te voeren. De bewindvoerder van de reorganisatie diende vorige week een aanvraag in bij de Zweedse rechtbank ter beëindiging van het herstructureringsproces vanwege gebrek aan financieringen.

De onderneming heeft nu tot 15 december om te reageren op het rapport van de bewindvoerder en om nieuwe reddingsplannen in te dienen bij de rechtbank, voordat het gerechtshof beslist of het de herstructurering beëindigt.

De bron van de Zweedse zakenkrant Dagens Industri meldt dat de informatie en de documenten donderdag voor 13.00 uur voorgelegd worden aan de rechtbank, om de herstructurering door te laten gaan.

MW3-update fixt lag en launchproblemen

Infinity Ward heeft een update uitgegeven voor Modern Warfare 3 die de problemen met de lag moeten oplossen. Ook moet het een aantal wapens balanceren. Community manager Rob Bowling belooft ook dat je stats niet verloren gaan mocht iemands internetverbinding wegvallen.

De volledige lijst verbeteringen zie je hieronder.

  • Fire rate normalization for Assault Rifles with undermounts
  • FMG9 Re-balancing (Nerf)
  • Akimbo FMG9 Re-balancing (Nerf)
  • Type95 Re-balancing (Nerf) – Reduce hipspread.
  • Fix for ACR with Red Dot / Shotgun
  • Fix Type 95 bug related to dropping it.
  • Fix map exploits on Dome

Borst Charly Luske nog deze week geplukt

Charly Luske loopt aan het eind van de week rond met een gladde torso. De deelnemer van The Voice of Holland verloor een weddenschap van medekandidaat Paul Turner, die nu het borsthaar van Luske mag verwijderen.

Luske en Turner deden een wedstrijdje wie als eerste dertigduizend Twitter-volgers voor zich kon winnen. De Brit won de strijd, dus Luske 'moet eraan geloven'. "Heel misschien zie ik Turner vandaag ergens, of anders op zijn vroegst donderdag of vrijdag voor de show. Maar hoe dan ook eindig ik de week met een kale borst", zegt Luske dinsdag in het AD.

Op welke manier hij precies onthaard zal worden is nog onbekend. Luske verwacht dat Turner het 'op 'treiterige wijze met waxstrips' gaat doen.

Ierland werkt aan schuldverlichtingsplan

Een plan van de Ierse regering om de schuldenlast van het land te verminderen is tijdens de EU-top van vorige week goed ontvangen. De beste manier om dat doel te bereiken moet nog worden uitgewerkt, zegt Lucinda Creighton, de Ierse minister voor Europese zaken maandagavond.

"Mensen zijn zich bewust van onze positie, en we moeten ons natuurlijk gaan verdiepen in de technische details om daadwerkelijk met concrete voorstellen te komen. Daarna is het afwachten wat wel en niet aanvaardbaar is", aldus Creighton tijdens een interview met de Ierse omroep RTE.

De Ierse overheid heeft de afgelopen maanden aangegeven dat het zijn schulden wil verminderen door mogelijk maximaal dertig miljard euro te herschikken in promessen of schuldbekentenissen. Die heeft het land toegezegd aan drie noodlijdende banken. De enorme kosten die gepaard gaan met het ondersteunen van de banken dwongen Ierland meer dan een jaar geleden uiteindelijk financiële steun te accepteren vanuit de EU en het Internationaal Monetair Fonds.

Creighton gaf maandag aan dat ze 'blij genoeg' is met de uitkomst van de EU-top. Deze komt neer op de vorming van een nieuwe begrotingsunie.

Toch zou de Ierse overheid liever gezien hebben dat regeringsleiders ook een akkoord hadden bereikt over een sterke uitbreiding van de rol voor de Europese Centrale Bank (ECB) in het oplossen van de schuldencrisis.

De Ierse minister van Europese zaken stelde dat het niet mogelijk was een consensus te bereiken. Dit komt doordat andere niet nader benoemde landen een ander standpunt innamen ten opzichte van de rol die de ECB moet spelen in de crisis.

Tony Hawk Pro Skater HD wordt ontwikkeld door Robomodo

Activision heeft bekendgemaakt dat Robomodo, de studio achter Shred en Ride, de ontwikkeling van Tony Hawk Pro Skater HD op zich heeft genomen. Voor welke platformen het spel precies wordt ontwikkeld is niet bekend.

Tony Hawk Pro Skater HD staat gepland om in het eerste half jaar van 2012 uit te komen op “leading consoles’ networks”. Welke dat precies zijn, heeft Activision niet bekendgemaakt. De Wii U is bijvoorbeeld niet uitgesloten van een uitgave. De prijs: rond de vijftien dollar.

Het downloadable spel maakt gebruik van een normale controller en bevat onder andere de volgende skaters: Nyjah Huston, Chris Cole, Eric Koston, Andrew Reynolds, Rodney Mullen, Lyn-z Adams Hawkins en Riley Hawk. Qua content krijgt THPSHD de beste elementen uit de eerste twee titels, plus enkele nieuwe features.

We’re going back to the core of what made the original Tony Hawk’s Pro Skater games so popular, while leveraging today’s console power and online capabilities”, zegt Tony Hawk. "We’ve updated many elements to reflect today’s skateboarding scene as well. Long-time fans of the series will appreciate the huge amount of polished content at a very low price.

Hogenkamp naar tweede ronde Santiago

Richel Hogenkamp heeft de tweede ronde bereikt van het ITF-toernooi in de Chileense hoofdstad Santiago. De 19-jarige tennisster doorstond tegen de Braziliaanse Teliana Pereira enkele matchpoints en zegevierde uiteindelijk in de tiebreak van de derde set: 3-6, 6-3 en 7-6 (9).

In de tweede ronde speelt Hogenkamp tegen de winnaar van het Chileens onderonsje tussen Andrea Koch-Benvenuto (4) en Camila Silva. In Santiago komt naast Hogenkamp ook Angelique van der Meet in actie.

Valve ontkent ARG-praat over Half-life 3

Valve heeft vannacht ontkent dat het bedrijf bezig is met een nieuwe ARG over het onaangekondigde maar o-zo gewilde spel Half-life 3. Er zit geen verborgen boodschap in de video die is getoond op de VGA van dit weekend.

“There is no ARG at this time” , zegt Valves Marc Laidlaw. “Given the amazing concerted processing power of the community, if there had been, they would certainly have cracked it by now.” Eerder beweerde Gamefront dat er een verborgen boodschap zat in de video van Wheatley, toen bekend werd dat hij de prijs van het beste personage had gewonnen.

Miyamoto's nieuwe projecten 'onmogelijk op smartphone'

Alhoewel het eerder verschenen interview over Miyamoto's eventuele stapje terug niet heel accuraat vertaald is, klopt er in elk geval één ding: de gevierde ontwerper gaat weer spelletjes maken die 'onmogelijk' op een smartphone passen.

“Nothing has changed, and nothing will be changed in the near future as to my role inside of the company”, zegt Miyamoto. “Until the time that we are ready to commercialise, it’s not something we can disclose.

Toch geeft de Miyamoto nog een stiekeme hint. “What we really have to do is try to be different. We are trying to create something that can never be reproduced on the smart phone.” Nintendo is zich dus in elk geval bewust van het gevaar van de smartphone op de handheldmarkt.

CPB: Nederland in recessie

Nederland is al in een recessie beland. Dat meldde het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag in de zogenoemde decemberraming.

Volgens het planbureau zal de krimp van de economie volgend jaar 0,5 procent bedragen.

Het begrotingstekort van de overheid loopt dit jaar naar verwachting op tot 4,6 procent van het bruto binnenlands product. Volgend jaar is er sprake van een begrotingstekort van 4,1 procent.

De nieuwe cijfers zijn een verslechtering van de vorige verwachtingen van het CPB bij Prinsjesdag. Toen gingen de rekenmeesters nog uit van een begrotingstekort van 4,2 procent in 2011 en 2,9 procent in 2012.

CPB: Nederland in recessie
CPB: Nederland in recessie (Foto: ANP)

Niet blij met Rising, wacht dan op de volgende Metal Gear Solid

Tijdens de VGA werd Metal Gear Rising na een lange tijd van stilte weer uit de doeken gedaan. Platinum Games heeft van deze spin-off met Raiden in de hoofdrol een actievolle hack ’n slash game gemaakt. Een stijl die niet bij alle Metal Gear Solid-fans in de smaak valt. Voor hen is echter goed nieuws.

Via een Tweet vraagt Hideo Kojima hardcore fans die graag een klassieke MGS willen spelen te wachten op het werkelijke vervolg. “Had same kind of questions @today’s conf. Our ex-RISING also were aiming at feel good action w/ protagonist, Raiden as a Spin-off, not MGS & such concept was shared w/ New RISING by P*. For those of you desire for authentic stealth MGS, I want you to patiently wait for the sequel coming in future.”

Bij dezen lijkt een nieuwe Metal Gear Solid dus zeker bevestigd. De laatste authentieke MGS was Peace Walker op de PSP, die in februari als HD-versie wordt uitgebracht op de PS3 en Xbox 360 als onderdeel van MGS HD Collection. Metal Gear Rising verschijnt volgend jaar op de PS3 en Xbox 360.
MGR

PVV wil minder macht voor bonden bij cao's

De PVV wil dat cao's alleen nog algemeen verbindend worden verklaard als een meerderheid van de werknemers binnen een sector voor het akkoord is. Hiermee moet de macht van vakbonden worden ingeperkt. Een Kamermeerderheid is voor het voorstel. Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag na een rondgang langs de verschillende partijen.

Volgens het FD dient de PVV het voorstel in tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Sociale Zaken dinsdag in de Tweede Kamer. Het voorstel zou kunnen rekenen op steun van de VVD en het CDA.

In het voorstel kunnen voortaan ook niet-vakbondsleden zich uitspreken over de resultaten van cao-onderhandelingen. Tot nu toe was dit voorbehouden aan vakbondsleden. Volgens de PVV zijn vakbonden niet meer representatief door de vergrijzing van de achterban.

Eind november kondigde minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) al aan om het algemeen verbindend verklaren van cao's aan meer voorwaarden te verbinden. Begin volgend jaar doet Kamp een voorstel hiertoe.

Obsidian wil tweedehands verkopen de kop indrukken

Chris Avellone, chief creative officer bij Obsidian Entertainment heeft een duidelijk standpunt over het doorverkopen van hun games. Hij hoopt doormiddel van digitale distributie de tweedehands verkopen een doodsteek te geven.

Het bedrijf hoopt uiteindelijk zelf haar spellen digitaal uit te geven. Buiten het feit dat ze dan niet meer hoeven te vertrouwen op een uitgever heeft het volgens Avellone een ander groot voordeel. “Of course, one of the greatest things about digital distribution is what it does to reduce the used game market. I hope digital distribution stabs the used game market in the heart,” vertelt hij.

Een ander voordeel is dat je niet meer gebonden bent aan vaste verscheepdata. Dankzij digitale distribute heb je meer flexibiliteit bij het afleveren van de content. “One of the things I enjoyed with Fallout: New Vegas was that digital distribution of the DLC made things more flexible in terms of getting the content done. You didn’t have to worry about production times for discs, and so you could take an extra week if you needed that to get things right.” Aldus Avellone.

Van Kooten en Bolland opnieuw voor rechter

Willem van Kooten en Rob Bolland staan woensdag opnieuw voor de rechter. De muziekuitgever heeft er genoeg van dat de componist hem uitmaakt voor oplichter. Van Kooten eist dat Bolland zich voortaan rustig houdt, op straffe van een dwangsom van vijftigduizend euro. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag.

De componist beweert al lange tijd ongeveer 2,5 miljoen euro te zijn misgelopen, omdat de uitgever zonder overleg zijn liedjes doorverkocht aan het buitenland. In september leek de lucht tussen de twee nog geklaard toen zij na een kort geding een overeenkomst sloten. Dat liep echter op niets uit.

Van Kooten stelt dat Bolland de goede naam van zijn productiehuis schaadt en de componist de afgelopen jaren al enkele honderdduizenden euro's ter compensatie van 'mogelijke fouten' te hebben betaald. Bolland was verantwoordelijk voor hits als In The Army Now van Status Quo en Rock Me Amadeus van Falco.

Saeijs maakt rentree na jaar blessureleed

Precies één jaar en één dag nadat hij een zware knieblessure opliep heeft Jean-Paul Saeijs zijn rentree gemaakt bij De Graafschap. De verdediger speelde een helft mee met de beloftes van de Doetinchemse ploeg.

"Ik vond dat het redelijk ging", liet een tevreden Saeijs weten op de website van De Graafschap. Met Saeijs verloor de ploeg met 0-1 van Jong AZ. "Natuurlijk gaat het niet meer zonder pijn, dat heb ik ook al aangegeven, maar het was lekker om mijn minuten weer te maken", vervolgde de verdediger.

Op 11 december 2010 speelde Saeijs zijn laatste wedstrijd voor de Superboeren. De inmiddels 33-jarige verdediger was vervolgens uitgeschakeld door een zware blessure aan de knie.

Trainersdiploma voor Steijn en Van Gastel

Onder andere ADO Den Haag-trainer Maurice Steijn en Feyenoord-assistent Jean-Paul van Gastel hebben hun trainersdiploma behaald. In totaal hebben zeventien (aspirant-)trainers hun cursus Coach Betaald Voetbal succesvol afgerond.

Bekende namen zijn Maurice Steijn en Jean-Paul van Gastel, die al op de bank zitten in de Eredivisie. Steijn nam het roer over bij ADO Den Haag toen John van den Brom naar Vitesse vertrok.

Hans van Arum (AGOVV), Albert van der Dussen, Henk Fräser (ADO Den Haag), Jean-Paul van Gastel (Feyenoord), Eric Hellemons (Gençlerbirligi SK - Turkije), Michel Jansen (FC Twente), Anton Janssen (Gemert), Marcel Keizer (VVSB), Frank van Kempen (PSV), Johan de Kock, Wilfred van Leeuwen (ADO Den Haag), Robert Molenaar (AZ), Jasper de Muijnck, Mart Nooij, André Paus (Spakenburg), Richard Roelofsen (De Graafschap), Maurice Steijn (ADO den Haag).

Jody Bernal op de bres voor donorregistratie

Jody Bernal wil dat mensen ja of nee zeggen tegen orgaandonatie. Om extra donorregistraties te werven is hij daarom vanaf dinsdag vijftig keer per dag te horen op Spotify met zijn hit Que Si, Que No, totdat nieuwe donoren hem de mond snoeren.

Via de streaming muziekdienst en Facebook worden mensen opgeroepen om Jody vooral te laten stoppen met zingen. De 30-jarige zanger gaat namelijk door tot hij drieduizend donorregistraties bij elkaar heeft. Op Facebook kun je je via een link meteen laten registreren in het Donorregister.

"Het is een beetje de bedoeling dat je er gek van wordt", laat Bernal, die speciaal voor de actie een akoestische versie van Que Si, Que No inzong, weten aan Novum Nieuws. Hij hoopt dat zo veel mogelijk mensen kenbaar maken wat er na hun dood met hun organen moet gebeuren. "Het is zo zonde als je dit laat liggen."

De van oorsprong Colombiaanse Jody Bernal scoorde in 2000 een hit met Que Si, Que No. Binnenkort brengt hij zijn nieuwe nummer Sabado uit.

CD: Gorillaz - The Singles Collection 2001-2011

Het is alweer tien jaar geleden dat het gelijknamige debuut van Gorillaz (2001) het daglicht zag. De samenwerking tussen Blur-frontman Damon Albarn en striptekenaar Jamie Hewlett blijkt er inmiddels één te zijn die een blijvende cartooneske impuls in de popmuziek gebracht heeft. Dat de fictionele apenkarakters, gecombineerd met de muzikale mengelmoes van hiphop, dance en rock, aansloegen is terug te zien in een albumverkoop van 15 miljoen exemplaren en vijf Grammy Awards voor het tweede studioalbum Demon Days. Tijd voor een compilatiealbum dus, moesten Damon en Jamie gedacht hebben met The Singles Collection 2001-2011.

Gorillaz Singles Cover

Valencia zet bouw van nieuw stadion voort

Valencia heeft een sponsor gevonden waarmee de bouw van de nieuwe thuishaven kan worden voortgezet. Momenteel ligt de constructie van het stadion stil. Door financiële problemen werd de bouw van het stadion ruim twee jaar geleden stilgezet. Aan de rand van de stad stond daardoor een voetbaltempel die voor de helft af was en waaraan sindsdien niet meer is gewerkt.

De club heeft nu met een consortium van Spaanse banken, Bankia genaamd, een oplossing gevonden. De club sloot een lening af met Bankia waardoor de bouw van Nuevo Mestalla kan worden voortgezet.

"Het is een historische dag", aldus voorzitter Manuel Llorente op de officiële website van de club. "Het is geweldig nieuws voor de club en de fans. De supporters kunnen hun club snel zien spelen in één van de beste stadions van Europa." De verwachting is dat het stadion, dat 75.000 plaatsen telt, over twee jaar in gebruik wordt genomen.

Teaser voor horror-seks komedie 'Love Bite'

Hieronder staat de eerste teaser voor Love Bite, de horror-seks komedie van regisseur Andy de Emmony. Love Bite combineert horror, komedie en weerwolven en kan worden omschreven als een bloederige versie van American Pie. Hoofdrollen zijn er onder andere voor Jessica Szohr, Ed Speleers en Luke Pasqualino.

In het plaatsje Rainmouth is de zomervakantie net begonnen en Jamie heeft het runnen van een Bed & Breakfast wel gezien. Op een feestje ontmoet hij Juliana en Jamie valt meteen voor haar. Aanvankelijk lijkt hij in een roze wereld te leven, maar al gauw gebeuren er vreemde dingen. Enkele tieners verdwijnen en Jamie verneemt dat een weerwolf opzoek is naar maagden.

Kopstuk Mexicaanse drugsbende Los Zetas vast

Leden van de Mexicaanse marine hebben gisteren in de oostelijke deelstaat Veracruz kopstuk Raúl Lucio Hernández Lechuga van het drugskartel Los Zetas aangehouden. Hernández, bijgenaamd El Lucky, zou een van de oprichters van het beruchte kartel zijn.

Dat heeft de Mexicaanse marine in de nacht afgelopen nacht laten weten. El Lucky behoorde tot de 25 meest gezochte criminelen in Mexico.

Los Zetas is opgericht door Mexicaanse oud-militairen. Het is een van de machtigste bendes van Mexico.

Kuiper hervat training bij FC Twente

Linksback Nicky Kuiper heeft zijn rentree op het trainingsveld van FC Twente gemaakt. De verdediger lag er maandenlang uit vanwege een zware knieblessure, die hij in januari opliep.

Tijdens het trainingskamp in La Manga scheurde Kuiper zowel zijn voorste kruisband als de buitenband van zijn linkerknie. De 22-jarige Kuiper moest een operatie ondergaan om de knieklachten te verhelpen.

Spits wordt zwaar

De ochtendspits pakt dinsdagochtend zwaar uit, maar niet zwaarder dan maandag al werd verwacht. Een woordvoerder van de ANWB rekent op 350 tot 400 kilometer file.

Op de A9 staat wel een flinke file doordat de spitsstrook tussen Heerhugowaard en Akersloot door een technische storing dicht bleef. Rond 07.15 uur was dat probleem opgelost, maar er stond even voor 07.45 uur nog wel dertien kilometer file met een halfuur vertraging.

In de ochtend moeten automobilisten volgens Weeronline in heel Nederland rekening houden met windstoten tot honderd kilometer per uur. "We hebben in de vroege ochtend in het hele land aan een stuk door regen gehad. Die trekt nu weg, maar nu trekken flinke losse buien het land binnen", zegt een woordvoerder.

Die buien zijn heftiger en kunnen automobilisten verrassen. "Door de combinatie van regen en wind kan het zicht ook ineens flink teruglopen." In de middag wordt het in het hele land een stuk rustiger. Alleen in Noord-Holland en Friesland blijft het flink waaien.

Vrijdag kan Nederland ook worden getroffen door een storm. "Maar daar is nu nog weinig van te zeggen. De storm kan evengoed op een flinke afstand voorbij trekken waardoor het hier dan alleen maar waait."


Spits wordt zwaar (Foto: Novum)

Contador begint in Argentinië aan seizoen

Alberto Contador zal zijn eerste wedstrijdkilometers in 2012 gaan rijden in Argentinië. Op 23 januari gaat de Spanjaard van start in de Tour de San Luis. Net als Mark Cavendish zal Contador de combinatie Tour-Spelen gaan doen. Dit liet hij zelf weten aan La Gazzetto dello Sport.

Na de Argentijnse koers zal Contador aan de start verschijnen van de Challenge Ciclista a Mallorca en de Volta oa Algarve als voorbereiding op de Tirreno-Adriatico, zijn eerste WorldTour-wedstrijd van 2012. Vervolgens staan de Ronde van Catalonië en de Ronde van het Baskenland op het programma voor Contador. Verder liet hij weten waarschijnlijk de Dauphiné aan te doen.

Of Contador daadwerkelijk aan het seizoen 2012 kan beginnen is nog onzeker. Hij wordt nog altijd verdacht van het gebruik van clenbuterol. Eind deze maand wordt een uitspraak in deze zaak verwacht.

Aziatische beurzen in mineur

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten zijn dinsdag lager gesloten. Ook de graadmeter in Tokio eindigde in de rode cijfers, in navolging van de lagere slotstanden in New York en Europa.

De negatieve stemming werd veroorzaakt door kritische rapporten over de Europese crisismaatregelen van de kredietbeoordelaars Moody's en Fitch. De Nikkei eindigde 1,2 procent lager op 8552,81 punten.

Japanse exportbedrijven die sterk afhankelijk zijn van Europa werden van de hand gedaan. Moody's liet weten dat de kredietwaarderingen van de EU-landen onder druk blijven staan door het gebrek aan doorslaggevende maatregelen. Fitch verwacht dat de crisis in Europa door de stapsgewijze aanpak zal aanhouden in 2012 en voorziet een significante afkoeling van de economie in de eurozone. Ook stonden de technologiebedrijven onder druk door de omzetwaarschuwing van chipmaker Intel.

De Hang Seng in Hongkong verloor 1 procent en de Kospi in Seoul zakte 1,9 procent. In Sydney daalde de All Ordinaries 1,4 procent.

S. Wuytens weigert aanbieding PSV

Stijn Wuytens heeft een contractvoorstel van PSV van de hand gedaan. De Belg zag het voorstel niet zitten.

De Eindhovense ploeg bood de Belgische middenvelder, wiens contract in juni 2012 afloopt, een jaar extra aan met een optie tot nog een jaar. De 22-jarige Wuytens vond het voorstel niet voldoende. Wuytens zit al sinds mei in de ziekenboeg van PSV na een scheur in zijn meniscus en een blessure aan zijn kruisband. Hij revalideert nog, maar hoopt begin 2012 zijn rentree te maken.

De jonge Belg speelt sinds 2008 bij PSV. Na een eerste half jaar werd hij uitgeleend aan De Graafschap, maar na een half seizoen kwam hij weer terug. Sindsdien wist hij echter nooit een basisplek te veroveren in de Eindhovense ploeg.

Herdenking voor caissière uit Almelo

De dood van de 18-jarige caissière van een supermarkt in winkelcentrum De Schelfhorst in Almelo wordt dinsdagavond herdacht.

Rond zes uur houdt burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld een toespraak aan het begin van een stille tocht, die start op de parkeerplaats bij het winkelcentrum. De stille tocht is een initiatief van familie en vrienden van de doodgeschoten vrouw, waaraan politie en gemeente hun medewerking verlenen.

Een 25-jarige man, een politieagent in opleiding, schoot de vrouw vrijdagavond pardoes dood, terwijl zij achter de kassa zat. Daarna schoot hij zichzelf op een andere plek dood. Bij zijn lichaam werd een dienstwapen gevonden, maar het Openbaar Ministerie kan nog niet zeggen of dit het wapen is waarmee hij haar en zichzelf doodschoot. Daarover moet het Nederlands Forensisch Instituut uitsluitsel geven, wat mogelijk dinsdag gebeurt.

In het winkelcentrum en bij de supermarkt is sprake van een bloemenzee.

Herdenking voor caissière uit Almelo
Herdenking voor caissière uit Almelo (Foto: ANP)

Wilders noemt morrelen aan renteaftrek onacceptabel

Morrelen aan de hypotheekrenteaftrek is bij nieuwe bezuinigingen geen optie. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders dinsdag in De Telegraaf. "Ook VVD en CDA moeten hier hun rug recht houden."

In plaats van op de hyoptheekrenteaftrek moet volgens de PVV-leider worden gekort op 'Europa, subsidies, de publieke omroep, milieubeleid en andere linkse hobby's'. Verder kondigt hij aan 'als een leeuw voor de belangen van Henk en Ingrid' te zullen knokken.

Het Centraal Planbureau presenteert dinsdag de decemberraming. Naar verwachting vallen de cijfers tegen en zijn extra bezuinigingen nodig. Het kabinet zou tussen de zes en tien miljard euro extra willen bezuinigen, bovenop de achttien miljard die in het regeerakkoord zijn afgesproken.

Driekwart van de PVV-aanhang is tegen extra bezuinigingen, bleek zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Verder bleek dat 47 procent van de PVV-stemmers fel tegen een forse aanpassing van de hypotheekrenteaftrek is. Bij geen een andere partij was het percentage tegenstanders zo hoog.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zei die dag in Buitenhof dat geen onderwerp taboe is, maar inperking van de hypotheekrenteaftrek noemde hij niet de meest voor de hand liggende optie.

Veel rook bij grote brand Delfzijl

Bij een grote brand in het Groningse Delfzijl komt veel rook vrij. De brandweer adviseert omwonenden dan ook ramen en deuren gesloten te houden.

Op het adres van de brand, aan de Hogelandsterweg, ligt een depot van de gemeente voor klein chemisch afval. Het is nog niet duidelijk of de brand in het depot woedt en of er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. De brandweer raadt in ieder geval aan uit de rook te blijven.

Akkoord over overheidsuitgaven VS

Begrotingsspecialisten van de Democraten en de Republikeinen hebben een akkoord bereikt dat essentiële overheidsuitgaven van de VS tot oktober 2012 moet veiligstellen. Dit is maandag (plaatselijke tijd) van bronnen bij het Congres in Washington vernomen.

De afspraken moeten voorkomen dat de staat zijn betalingsverplichtingen niet kan nakomen, zoals eerder dreigde na gekissebis tussen de politieke partijen. Nadere details van het akkoord zijn nog niet bekend.

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat moeten er nog over stemmen. Dat moet uiterlijk vrijdag gebeuren. Dan loopt een tijdelijke financieringsmaatregel af. Als er dan geen nieuwe begrotingswet is, is er geen wettelijke basis meer voor bepaalde overheidsuitgaven op belangrijke terreinen zoals gezondheidszorg en onderwijs.

VN: ruim 5000 doden door geweld Syrië

Het harde optreden van de Syrische regering tegen demonstranten heeft vermoedelijk het leven geëist van meer dan 5000 mensen. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, maandag tegen de VN-Veiligheidsraad gezegd.

Onder de doden zijn volgens de Zuid-Afrikaanse juriste meer dan 300 kinderen. Volgens haar schattingen zijn meer dan 14.000 mensen gearresteerd en opgesloten door het bewind van president Bashar al-Assad. Mensen worden vastgehouden in kampen waar wordt gemarteld en verkracht. Pillay vroeg de Veiligheidsraad de situatie in Syrië aan te geven bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag om onderzoek te laten doen naar mogelijke misdaden tegen de mensheid.

Ruim 12.000 Syriërs zijn de afgelopen maanden naar het buitenland gevlucht. In maart brak een opstand uit tegen het regime, dat de betogingen met harde hand probeert neer te slaan. De Veiligheidsraad is er de afgelopen maanden niet in geslaagd om het eens te worden over een resolutie over Syrië.

VN: ruim 5000 doden door geweld Syrië
VN: ruim 5000 doden door geweld Syrië (Foto: ANP)

Koster gaat niet in op aanbod VVV-Venlo

Adrie Koster zal geen rentree maken als trainer van VVV-Venlo. De Zeeuw, die vorige maand op straat werd gezet door Club Brugge, was bij de Limburgse ploeg in beeld om de opgestapte Glen de Boeck op te volgen. Koster was tussen 2003 en 2005 hoofdtrainer van de ploeg uit Venlo.

Koster liet weten niet in te gaan op het aanbod: "Ik heb contact gehad met Mario Captein, maar ik ga niet naar VVV.'' Op dit moment staat de ploeg onder leiding van interim-trainers Will Boessen en Ben van Dael. Voorzitter Hai Berden liet deze week niet uit te sluiten dat Boessen de nieuwe hoofdtrainer zal worden.

Onder leiding van Boessen en Van Dael won VVV afgelopen weekend de Limburgse derby met 2-0 van Roda JC. Daardoor stegen de Venlonaren naar de zeventiende plek.

Meryl Streep oudste covergirl Vogue

Meryl Streep staat volgende maand voor het eerst van haar leven op de cover van het prestigeuze modeblad Vogue. De 62-jarige actrice is naar eigen zeggen de oudste vrouw die het tijdschrift van Anna Wintour ooit op de cover heeft gehad.

De tweevoudig Oscarwinnares zegt in het tijdschrift dat ze twintig jaar geleden dacht dat haar carrière voorbij was. De rollen die ze na haar veertigste kreeg aangeboden deden haar geloven dat vrouwen van die leeftijd werden gezien als grotesk. Streep is vanaf 12 januari te zien als Margaret Thatcher in de biografische film The Iron Lady.

Priscilla Presley stond in 2004 op 59-jarige leeftijd op de voorkant van het modeblad. De actrice was gefotografeerd met haar dochter Lisa Marie Presley en kleindochter Riley Keough.

Hockeymannen blijven nummer drie van de wereld

De Nederlandse mannen blijven de mondiale nummer drie, zo blijkt uit de nieuwste versie van de FIH-wereldranglijst. De wereldhockeybond maakte maandagmiddag de nieuwste ranking bekend.

Kersverse Champions Trophy-winnaar Australië blijft onveranderd koploper. Duitsland is opnieuw de naaste belager van de Kookaburras. Opmerkelijk genoeg neemt Engeland de vierde plaats over van Spanje, dat zondag nog het zilver pakte op de Trophy.

Goed nieuws is er voor onze Zuiderburen. De Belgen klimmen – mede dankzij de winst op de Champions Challenge - naar plaats elf op de ranglijst. Canada is de grootste daler. De Noord-Amerikanen stonden elfde, maar zijn nu terug te vinden op de veertiende stek.

Canada stapt uit Kyoto Protocol

Canada zegt zijn deelname op aan het Kyoto Protocol dat de uitstoot van broeikasgassen moest verminderen. Dat heeft minister van Milieu Peter Kent maandag gezegd.

 Canada is het eerste land dat 'Kyoto' formeel opzegt. Volgens Canada is het protocol onder het Klimaatverdrag ernstig verzwakt, omdat belangrijke uitstoters als de Verenigde Staten er niet onder vallen. Kent liet tijdens de klimaattop in Durban onlangs al weten dat 'Kyoto geschiedenis is'.

Brooke Mueller wil thuis afkicken

Brooke Mueller doet een nieuwe poging om van haar verslaving af te komen. De ex-vrouw van Charlie Sheen, die begin deze maand werd opgepakt met vier gram cocaïne, wil thuis een behandelingsplan volgen.

"Brooke gaat het anders aanpakken omdat eerdere pogingen om af te kicken niet zijn geslaagd", zegt Muellers woordvoerder tegen het Amerikaanse blad Us Weekly. "Overdag gaat ze een programma volgen en ze wordt 24 uur per dag, zeven dagen in de week door experts in de gaten gehouden." Daarnaast wordt Mueller dagelijks getest op onder meer cocaïnegebruik.

De 2-jarige tweeling Bob en Max, die Mueller met Charlie Sheen kreeg, blijven toevertrouwd aan de zorg van hun moeder. "De families van Brooke en Charlie staan helemaal achter deze beslissing."

De 34-jarige Mueller, die in mei van Sheen scheidde, werd begin december in Aspen opgepakt voor drugsbezit en het mishandelen van een vrouw. Nadat ze een borgsom van elfduizend dollar betaalde, kwam ze op vrije voeten. Ze moet zich op 19 december verantwoorden voor een rechter.

Europarlementariër trakteert Roemenen op groenten

CDA-europarlementariër Esther de Lange biedt haar Roemeense collega's in het Europese Parlement dinsdag een pakket Nederlandse groenten aan. Dit in reactie op een oproep van de Roemeense president Traian Basescu tot een boycot van Nederlandse groenten.

Basescu zei zondag op de Roemeense televisie dat het hem goed leek geen Nederlandse groenten te kopen uit wraak voor het Nederlandse verzet tegen toetreding van zijn land tot de Schengenzone. Volgens De Lange druist dat volkomen in tegen de afspraken die zijn gemaakt over de Europese interne markt.

"Er is niets mis met onze Nederlandse groenten, en het kan niet zo zijn dat Roemenië om ogenschijnlijk politieke redenen onze export gaat blokkeren", zegt De Lange maandag. De Europarlementariër gaat de Europese Commissie vragen stellen over de handelswijze van de president.

Werkloze werpt schoeisel naar president Iran

Een werkloze man heeft zijn schoenen naar de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad gegooid. Dat heeft de conservatieve Iraanse nieuwssite Shafaf.ir gemeld. De man was kwaad omdat hij geen werkloosheidsuitkering had ontvangen.

Het is opmerkelijk dat het Iraanse medium melding maakte van het incident, dat met name in de islamitische wereld als een diepe belediging wordt ervaren. Mogelijk moet dan ook een verband worden gezocht met Ahmadinejads conservatieve tegenstanders, tot wier kamp de website behoort.

De schoenengooier zou een ontslagen medewerker van een textielfabriek in de noordelijke stad Sari zijn. De president bracht een bezoek aan de fabriek, waarbij de man zijn ongenoegen over het niet ontvangen van zijn werkloosheidstoelage in woord en daad kenbaar maakte. Gelukkig voor Ahmadinejad miste het schoeisel doel.

Het werkloosheidscijfer in Iran ligt volgens officiële kanalen op zo'n elf procent, maar moet in werkelijkheid waarschijnlijk een stuk hoger worden ingeschat.

CPB komt met nieuwe ramingen over economie

Het Centraal Planbureau (CPB) publiceert dinsdagochtend nieuwe cijfers over de economische vooruitzichten van Nederland. Naar verwachting komt het CPB met slecht nieuws.

De cijfers zijn belangrijk, omdat ze inzicht kunnen geven in hoeveel extra moet worden bezuinigd. Naar verluidt wil het kabinet tussen de zes en tien miljard euro extra bezuinigen, bovenop de achttien miljard die in het regeerakkoord zijn afgesproken.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager wilde eerder echter nog niet ingaan op de hoogte van de bezuinigingen. De bewindsman liet wel weten dat bij de nieuwe bezuinigingsronde alles bespreekbaar is. Hij wilde echter niet speculeren over waarop extra bezuinigd zou moeten worden.

Vrijdag schetste De Nederlandsche Bank (DNB) ook al een somber scenario ten aanzien van de economische vooruitzichten voor volgend jaar. DNB verwacht dat de groei stokt en de werkloosheid oploopt tot bijna zes procent.

Prochorov betwist Poetin presidentschap

De Russische rijkaard Michail Prochorov neemt het in de presidentsverkiezingen van maart op tegen de huidige premier Vladimir Poetin. Dat heeft Prochorov maandag bekendgemaakt.

Prochorov ontweek tot dusver een rechtstreekse confrontatie met Poetin, maar lijkt van gedachte veranderd nu de gedoodverfde winnaar kwetsbaar oogt. Poetins gezag is, sinds de frauduleuze parlementsverkiezingen een golf van protest uitlokte, zienderogen afgebrokkeld.

De steenrijke Prochorov is onder meer eigenaar van de Amerikaanse basketbalclub New Jersey Nets.


Prochorov betwist Poetin presidentschap (Foto: Novum)

Piloot vliegtuigcrash Weert was overzicht kwijt

De piloot van een zakenvliegtuig dat in 2009 neerstortte in Weert was waarschijnlijk het overzicht kwijtgeraakt. Doordat de automatische piloot was uitgevallen, nam de werkdruk toe. Door gebrek aan training en ervaring verloor hij zijn oriëntatie en de controle over het toestel. Het toestel zat op dat moment in de wolken. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid maandag. Bij het ongeval kwamen de piloot en een inzittende om het leven.

Hoewel de onderzoekers een technische of medische oorzaak niet helemaal uitsluiten, worden menselijke fouten het meest waarschijnlijk geacht. Ze wijzen daarbij ook op de gehaaste indruk die de piloot maakte bij aankomst op het vliegveld. De vlucht had op dat moment al vertrokken moeten zijn. Waarschijnlijk wilde hij de opgelopen vertraging inhalen.

Het propellorvliegtuig stortte op de fatale dag kort na de start neer in een weiland bij de Blaakvenweg, waarna het in brand vloog. De twee inzittenden waren een 60-jarige man uit Nunhem en een 57-jarige man uit Roggel.

Gotham City Imposters trailer zorgt voor spanning

Batman gaat tegenwoordig te werk met stijl en dodelijke efficiëntie. Dit omdat zijn bankrekening de nieuwste high-tech snufjes toelaat. De 'helden' van Gotham City: Imposters zijn daarentegen niet zo rijk.

Warner Bros. Interactive heeft een nieuwe trailer de lucht ingegooid voor de nieuwe spin-off multiplayer shooter van Batman, in de hoop om spelers te werven voor de imposters.

Politie zet software op computer verdachte

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft software die geïnstalleerd kan worden op de computer van een verdachte. Daarmee kan de politie vertrouwelijke communicatie volgen.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandag geantwoord op vragen van de Tweede Kamer. Tot nu toe is maar in een zeer beperkt aantal gevallen van het middel gebruikgemaakt.

Stiekeme doorzoeking van een computer waarop de software van een afstand is geïnstalleerd, is niet toegestaan.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.