'AOW-leeftijd en hypotheekrente niet bovenaan'

Om de Nederlandse economie er weer bovenop te krijgen zijn meerdere structurele maatregelen nodig. Dat zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) dinsdag tegen RTL-Z. Het verhogen van de pensioenleeftijd en het afschaffen van de hypotheekrente hebben niet zijn voorkeur.

Volgens De Jager bestaan er geen taboes bij de extra bezuinigingsmaatregelen. Leider van gedoogpartner PVV Geert Wilders bestempelt gemorrel aan de hypotheekrenteaftrek wel als taboe. "Uiteindelijk zal het tot een politieke beslissing moeten komen", reageerde De Jager.

In het regeer- en gedoogakkoord is afgesproken extra te bezuinigen als het begrotingstekort te hoog blijft. Het Centraal Planbureau voorspelde dinsdagochtend dat dit komend jaar het geval zal zijn.

Volgens de minister is de hervorming van de arbeidsmarkt een van de opties. Dat levert wat op voor de schatkist, maar stimuleert ook de economie, stelt De Jager. "Zo'n combinatie is over het algemeen aantrekkelijk voor een minister van financiën."

De eerdere verhoging van de pensioenleeftijd is volgens De Jager echter geen structurele hervorming. "Omdat we dat al hebben afgesproken, haalt dat alleen maar geld naar voren."

De afschaffing van de hypotheekrenteaftrek noemde De Jager 'als hervorming interessant'. Hij benadrukte echter dat dit niet veel voor de schatkist oplevert. "Als we het in de schatkist stoppen is het alleen maar een lastenverzwaring", legde hij uit. "En als we het teruggeven, levert het wat betreft geld niets op."

In februari wordt het besluit over extra maatregelen pas genomen, benadrukte De Jager. Dan komt het Centraal Planbureau met ramingen over 2013. "Dat is het kompas waar we op varen."


'AOW-leeftijd en hypotheekrente niet bovenaan' (Foto: Novum)