Olifantsgras moet ganzenoverlast Schiphol stoppen

Het kabinet gaat bij Schiphol olifantsgras inzetten om ganzen af te schrikken. Het gras, dat zeven meter hoog kan worden, moet de overlast van de vogels terugdringen. De maatregel valt onder een reeks milieuafspraken die dinsdag zijn ondertekend door minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) en staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA).

Atsma zei vorige maand toestemming te gaan vragen aan Brussel voor het vergassen van ganzen die het vliegverkeer in gevaar brengen. Atsma reageerde daarmee op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid die stelde dat het ministerie snel maatregelen moet nemen om het risico op botsingen tussen vliegtuigen en vogels terug te dringen.

Door het planten van olifantsgras moeten de ganzen op een natuurlijke wijze worden verjaagd. Het gras kan bovendien als biobrandstof worden gebruikt.

Volgens een woordvoerder van Atsma is het plan om de ganzen te vergassen nog niet van de baan. "We werken aan een aanpak op meerdere sporen", zegt ze. "Er is nog altijd een toename van het aantal ganzen en als deze maatregelen niet helpen, moeten we toch overgaan op vergassen."

De milieuafspraken bevatten naast de maatregelen tegen de overlast van ganzen ook afspraken over tijdelijke natuur op braakliggende bouwterreinen en de duurzame inzet van biomassa.