CPB wil hogere AOW-leeftijd

Het Centraal Planbureau (CPB) pleit voor de verhoging van de AOW-leeftijd. Dat zou een van de maatregelen moeten zijn van het kabinet om de groei van de Nederlandse economie structureel te versterken. Dat zei directeur van het planbureau Coen Teulings dinsdag bij de presentatie van de decemberramingen.

Het planbureau ziet liever structurele maatregelen dan alleen ingrepen op de korte termijn. "Het is belangrijk om orde op zaken te stellen, maar tijdens de recessie helpt dat niet zoveel", zei Teulings. Volgens het CPB moet niet meteen bezuinigd worden, maar wel 'op stel en sprong' helderheid worden verschaft aan de financiële markten over de structurele maatregelen.

Of het afschaffen van de hypotheekrente ook een van de structurele maatregelen zou kunnen zijn, wilde Teulings niets zeggen. "Daar laat ik me niet over uit."

De verhoging van de AOW-leeftijd zou zowel de economische groei kunnen versterken, als de overheidsfinanciën op orde kunnen brengen, stelt het CPB. Tot welke leeftijd de verhoging zou moeten zijn, zei de directeur van het CPB niets.

In de decemberramingen stelde het CPB dinsdagochtend dat de Nederlandse economie sinds het derde kwartaal in een recessie is beland. Voor het komend jaar voorziet het planbureau een krimp van 0,5 procent. Pas vanaf halverwege volgend jaar zal de economie mogelijk weer herstellen.

Het CPB gaat bij de ramingen uit van een doormodderscenario waarbij de Europese schuldencrisis niet structureel wordt opgelost, maar ook niet verder escaleert. Volgens Teulings is een risico op verdere escalatie echter wel aanwezig. "De situatie is donkergrijs, maar het zou best inktzwart kunnen worden."