'Alcohol leidt tot onveilige seks'

Drinkers hebben vaker onveilige seks dan geheelonthouders. Voorheen was nog onduidelijk of het hebben van onveilige seks door de alcohol alleen kwam of dat bepaalde persoonlijkheidskenmerken, zoals sensatielust of een neiging tot riskant gedrag, leidden tot zowel het drinken van alcohol als onveilige seks. Canadees onderzoek wijst nu uit dat het niet aan niet de drinker, maar aan de drank ligt, meldt Bits Of Science.

Tot nog toe bestonden er twijfels over wat nu de oorzaak en wat het gevolg was. Het nieuwe onderzoek, dat verschijnt in het wetenschappelijke tijdscript Addiction, toont nu aan dat alcohol een directe oorzaak kan zijn. Een toename in het bloed van 0,1 promille resulteert in een stijging van 5 procent van het aantal gevallen van onbeschermde seks.

Onveilige seks is de voornaamste manier waarop een hivinfectie opgelopen kan worden. Ondanks campagnes die waarschuwen voor de risico's van onveilige seks, is volgens de onderzoekers het aantal gevallen van hiv in landen met hoge inkomens niet afgenomen of soms zelfs toegenomen.

Volgens onderzoeker Jürgen Rehm blijkt hieruit dat drinkgedrag een belangrijke factor is in de verspreiding van hiv. Omdat het daarnaast tijdelijk het immuunsysteem verzwakt zou de kans op hivbesmetting bij onveilige seks na alcoholconsumptie bovendien nog groter zijn.