'Werkgelegenheidsverwachting bescheiden positief'

De algemene verwachtingen van de Nederlandse werkgevers over de werkgelegenheid voor het eerste kwartaal van volgend jaar zijn bescheiden positief. Dat blijkt dinsdag uit Arbeidsmarktbarometer van ManpowerGroup. Hiervoor zijn 750 Nederlandse werkgevers ondervraagd.

Het zogeheten werkgelegenheidcijfer komt uit op +3 procent. Dat is 2 procentpunt hoger dan vorig kwartaal en hetzelfde als voor het eerste kwartaal van 2011.

Het werkgelegenheidscijfer is een voorspellend cijfer voor de arbeidsmarkt. Het wordt berekend door het percentage werkgevers dat denkt in het volgende kwartaal de personele bezetting te reduceren, af te trekken van het percentage werkgevers dat verwacht de personele bezetting uit te breiden. Het resultaat van deze berekening wordt gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

De somberste cijfers worden gerapporteerd door werkgevers in de sectoren productiebedrijven (-7 procent) en groothandel, detailhandel & horeca (-2 procent), in beide gevallen een daling van 8 procentpunt ten opzichte van het huidige kwartaal.