Schultz pakt 'klonen' van auto's aan

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) neemt een aantal maatregelen om het zogeheten klonen van auto's aan te pakken. Dat zei de bewindsvrouw dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje. Schultz was ontboden door PVV'er Jhim van Bemmel. Hij eiste opheldering van de minister over de berichten dat het klonen van auto's een grote vlucht heeft genomen.

Bij het klonen krijgen gestolen auto's de identiteit van reeds bestaande personenauto's, met alle gevolgen van dien. Eigenaren die te goeder trouw rondrijden in hun eigen auto worden opeens opgezadeld met allerlei bonnen van overtredingen die met de gekloonde auto zijn gemaakt.

Schultz sprak van een 'ernstig probleem'. Ze treft een aantal maatregelen om hier een eind aan te maken. Zo komt er een code op het overschrijvingsbewijs als extra controle. Ook meldde ze in oktober al dat het kentekenbewijs wordt uitgerust met een chip om de veiligheid te vergroten.

Maar consumenten moeten ook goed opletten, beklemtoonde de bewindsvrouw. "Er ligt ook een verantwoordelijkheid van een koper om niet van een dubieus persoon op een parkeerplaats een auto aan te schaffen".