IMF: Grieken zitten aan hun taks

De belastingen in Griekenland kunnen niet verder verhoogd, zegt het Internationale Monetaire Fonds. Griekenland moet zijn versoberingsprogramma daarom richten op langdurige verlagingen van de uitgaven. De Grieken wacht een vierde jaar van economische achteruitgang, waarbij de inkomsten van de staat ondanks draconische nieuwe belastingen teruglopen.

"We hebben de grens bereikt van wat kan worden bereikt door belastingverhoging", zei Poul Thomsen, hoofd van de IMF-missie in Griekenland, in een telefonische conferentie met verslaggevers. Thomsen zei dat de structurele hervormingen van Griekenland 'ver achterblijven' bij de verwachtingen, maar hij vindt het nog te vroeg om te zeggen of er volgend jaar nieuwe bezuinigingsmaatregelen nodig zijn.

Griekenland vertrouwt sinds mei 2010 op een krediet van 110 miljard euro van de eurolanden en het IMF om zijn rekeningen te betalen. In ruil daarvoor heeft het een reeks maatregelen getroffen om zijn tekorten te verminderen, van verlaging van pensioenen en salarissen tot verschillende rondes belastingverhogingen.

Het Griekse bezuinigingsprogramma was in de ogen van het IMF te veel gericht op belastingen, zei Thomsen. "Eventuele verdere maatregelen zullen moeten worden getroffen aan de uitgavenkant."

Tot nog toe heeft Griekenland steeds zijn targets voor verkleining van het financieringstekort gemist. Europese leiders zijn het in oktober eens geworden over een tweede noodpakket van 130 miljard euro, waarvan de details nog moeten worden uitgewerkt. De deal behelst onder meer een afschrijving van vijftig procent op Grieks schuldpapier dat in handen is van particuliere schuldeisers. Thomsen zei dat het IMF nog niet is gevraagd aan dit tweede noodpakket deel te nemen.

Thomsen en andere inspecteurs zijn momenteel in Athene om de Griekse financiën door te lichten. Zij praten woensdag met de ministers van verkeer, ontwikkeling en arbeid, donderdag met minister van financiën Evangelos Venizelos en vrijdag met premier Lucas Papademos en opnieuw Venizelos. De minister van financiën voerde dinsdag met Europese vertegenwoordigers over maatregelen om de Griekse economie weer aan te zwengelen.


IMF: Grieken zitten aan hun taks (Foto: Novum)