Cavendish: "Wielrennen nog altijd slecht imago"

Mark Cavendish baalt er nog steeds van dat het wielrennen nog altijd over een slecht imago beschikt. De sport wordt nog altijd veelvuldig in verband gebracht met dopinggebruik, terwijl het aantal positieve gevallen de laatste tijd enorm zijn gedaald.

Cavendish kan zich daarom ook flink druk maken over mensen die iets anders beweren. "In de afgelopen drie jaar ben ik zestig keer per jaar getest op doping. Ik was de meest geteste atleet ter wereld in 2008 en 2009. En dat komt door wat mensen in het verleden hebben gedaan. Dat wil het fietsen niet nog eens meemaken. Mensen zeggen 'kijk, weer iemand betrapt', maar dat komt omdat men ook probeert om ze te pakken", aldus de sprinter tegen Sky Sports.

De wereldkampioen vervolgt: "Als iemand betrapt wordt, is het imago van de sport niet belangrijk, alleen het schoner maken telt. En dus wordt van deze mensen een voorbeeld gemaakt Het is zo'n zware sport. Het is frustrerend, want we werken keihard. Ik fiets 50.000 kilometer per jaar en meer dan de helft is trainen. Als ik er zo veel werk in steek en iemand zegt 'wielrennen staat bol van de doping', dan word ik woedend."